Dodaj do ulubionych

Ale obciachhhhhhhhhhhh

05.05.19, 14:22
co jest obciachem? ... kocham modę, dlatego czytam tutejsze wątki modowe i zdziwiło mnie bardzo, że zwykła, ale całkiem dobrej jakosci, masowej prod. torebka wzbudza takie emocje i noszenie jej może kojarzyć sie z obciachem.
Rozumiem, że gdyby jej projektant był: naziolem, faszystą, dręczycielem zwierząt, bił kobiety, był pedofilem, złodziejem, sutenerem ( oddzielnie albo wszystko razem) to noszenie tej marki = utożsamianiem się z tym, coś jak odzież patriotyczna dla nazioli.
Może gdyby któras ukradła babci rentę i za to kupiła korsa, to noszenie jej było by obciachem, ale te torebki występuja w tylu fasonach i kolorach, że i wczesna Mandaryna cos by wybrała , i monochromatyczna minimalistka.
Chyba, że to na zasadzie "kwasne winogrona" - nie stać mnie/nie dam aż tyle i muszę to sobie obrzydzić, więc nazwę to obciachem.

Obserwuj wątek
    • zlota.ptaszyna Re: Ale obciachhhhhhhhhhhh 05.05.19, 14:30
      obciachem jest nick miss.piggy, jaki image chcialas tu niby miec?
      • rosapulchra-0 Re: Ale obciachhhhhhhhhhhh 05.05.19, 14:52
        asmarabis w formie. Przybiegła trollować, choć już nikt nie chce z nią gadać, to zaczepia słabiej znane nicki big_grin

W temacie - "kwaśne winogrona" na tym forum to częsty motyw i tłumaczenie się ze swoich opinii.
        • zlota.ptaszyna [...] 05.05.19, 15:05
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • jasnoklarowna Re: Ale obciachhhhhhhhhhhh 05.05.19, 16:34
            Hej. Za poglądami rosy nie do końca przepadam, ale tym razem nie zdzierżę tego rodzaju ataku. Naprawdę nie potrafisz przetłumaczyć słowa pulchra?? Nie wiesz co ono oznacza? Naprawdę nie trzeba być filologię klasycznym by to wiedzieć.
            A, i skojarzenia mi działają prawidłowo no ale z ropuchą to bym nawet po pijaku i bez okularów nie skojarzyła.
            • jasnoklarowna Re: Ale obciachhhhhhhhhhhh 05.05.19, 16:36
              Oczywiście filologiem miało być, telefon mi zmienił. Uprzedzam atak zanim się dowiem że odmienić nie potrafię 😀
            • sarah_black38 Re: Ale obciachhhhhhhhhhhh 05.05.19, 19:24
              jasnoklarowna napisała:

> Hej. Za poglądami rosy nie do końca przepadam, ale tym razem nie zdzierżę tego
              > rodzaju ataku. Naprawdę nie potrafisz przetłumaczyć słowa pulchra?? Nie wiesz c
              > o ono oznacza? Naprawdę nie trzeba być filologię klasycznym by to wiedzieć.
              > A, i skojarzenia mi działają prawidłowo no ale z ropuchą to bym nawet po pijaku
              > i bez okularów nie skojarzyła.

pl.wiktionary.org/wiki/rosa_pulchra_est
              A swoją drogą ropuszki to fajne zwierzątka i pożyteczne smile
          • manon.lescaut4 Re: Ale obciachhhhhhhhhhhh 05.05.19, 16:47
            Jak się nie zna podstaw łaciny, to może się tak kojarzyć. Człowiek uczy się całe życie wiec spróbujsmile
            • zlota.ptaszyna [...] 05.05.19, 16:51
              Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • dziennik-niecodziennik Re: Ale obciachhhhhhhhhhhh 05.05.19, 17:15
            Asma, wez slownik jezyka lacinskiego i sprawdz znaczenie slow "rosa" i "pulchra".
            Ewentualnie naucz sie czytac. Tez Ci sie przyda.
          • ongoing Re: Ale obciachhhhhhhhhhhh 05.05.19, 17:30
            hahaha, wiesz co to znaczy rosa pulchra?smile
            niepotrzebnie pytam
          • pitupitt Re: Ale obciachhhhhhhhhhhh 05.05.19, 18:19
            Za to twój nick kojarzy się z małym fiutkiem
      • ms.piggy Re: Ale obciachhhhhhhhhhhh 05.05.19, 14:53
        tak, a ty mały ptaszku możesz zostać moim Kermitem
      • lauren6 Re: Ale obciachhhhhhhhhhhh 05.05.19, 15:09
        Gorszego image niż ty asma i tak nie będzie miała.
    • lot_w_kosmos Re: Ale obciachhhhhhhhhhhh 05.05.19, 15:37
      A co? Nosisz taką torebusie, że cię aż tak ubodło, iż wątek stwirzyłas? Ba! Ideologię dorobiłas? big_grin
    • leanne_paul_piper Re: Ale obciachhhhhhhhhhhh 05.05.19, 15:51
      Myślę, że musisz poluzować gumkę w gatkach.
      Chodziłam już z Versace, Ralphem Laurenem, Zackiem Posenem, całym tabunem no name`ów, no i z Korsem też, przez kilka miesięcy, zanim nie przetarłam jej uszek. Ale to standard, ja prawie każdej torebce poprzecieram uszka, bo pakuję w nie zwykle pół dobytku.

Torba to torba, ma spełniać moje wymagania estetyczne, jakościowe, no i być duża, a jednak zgrabna. Kors ma wiele modeli, które imho spełniają te oczekiwania.
      To co mi osobiście trochę przeszkadza to to, że jest to tak popularna marka, że co druga dziewczyna chodzi z Korsem. Ale jak jej się podoba, to niech chodzi na zdrowie.
      Jakby mi ktoś powiedział, że Kors to obciach, a ja akurat miałabym taką torebkę,to zaśmiałabym mu się w twarz. I taka powinna być reakcja.
      • lauren6 Re: Ale obciachhhhhhhhhhhh 05.05.19, 15:56
        No i widzisz autorko. Forumowa szlachta chadzająca z Versace ma okazję przysrać biedocie z Polski, że noszą torebki jak sprzątaczki na zachodzie. Taka okazja sprzyjająca okazaniu pogardy drugiemu człowiekowi, aż żal by było ją zmarnować wink
        • leanne_paul_piper Re: Ale obciachhhhhhhhhhhh 05.05.19, 16:08
          Ostatnio czuję na tym forum, jakbym mówiła w obcym języku, nieznanym nikomu innemu.
          Człowiek pisze wyważony komentarz, a w odpowiedzi dostaje coś takiego.
          Po pierwsze nic nie pisałam o sprzątaczkach, a po drugie sama sobą musiałabym gardzić, bo chodzę z Korsem.
          • pani-nick Re: Ale obciachhhhhhhhhhhh 05.05.19, 16:59
            Ja przeczytałam ze zrozumieniem i podoba mi się Twój wpis.
            I nie. Nie jestem fanka Korsa. Mam jakaś tam jedna w szafie - bez wielkiego logo MK, ale ogólnie w tej półce cenowej i jakościowej i w moim wiekuwink wole coccinelle, albo nawet niektóre modele Tous. Ale nie uważam żeby MK to był obciach.
        • pani-nick Re: Ale obciachhhhhhhhhhhh 05.05.19, 16:53
          ?
        • hanusinamama Re: Ale obciachhhhhhhhhhhh 05.05.19, 23:51
          Ale serio Lauren to wyczytwałaś z tego wpisu??? Odkodowałaś czy moze czytałaś od tyłu???
          • ichi51e Re: Ale obciachhhhhhhhhhhh 06.05.19, 22:21
            Polecam watek o korsie tam padaly takie teksty
      • rosapulchra-0 Re: Ale obciachhhhhhhhhhhh 05.05.19, 16:56
        Kiedyś spytałam na forum, co forumki myślą o iwatchu. Wkleiłam przykładowe zdjęcie. I wiesz co? Najwięcej do powiedzenia na ten temat miały te, które nie miały zielonego pojęcia, do czego ten iwatch służy, jakie ma funkcje i do czego jest przydatny. Skrytykowały wszystko, co zobaczyły - kolor, kształt, pasek itp. Przy cenie omal mnie nie zlinczowały. W moich oczach po prostu się po raz kolejny skompromitowały. Było, oczywiście, kilka rzeczowych odpowiedzi, ale to była kropla w morzu forumowego jadu.
        • pani-nick Re: Ale obciachhhhhhhhhhhh 05.05.19, 17:00
          Norma.
      • dziennik-niecodziennik Re: Ale obciachhhhhhhhhhhh 05.05.19, 17:18
        Serio? Torebki Korsa w Lidlu w supercenie 700zl i chodzi z nimi co druga dziewczyna???
        Mimo wszystko 700zl za torebke to jest DUZO. i co druga z pewnoscia z nimi nie chodzi.
        • leanne_paul_piper Re: Ale obciachhhhhhhhhhhh 05.05.19, 17:21
          Ale całkiem serio, kiedyś stałam w Złotych Tarasach przy schodach ruchomych i z nudów liczyłamwink. Chociaż może to takie specyficzne środowisko.
          Na zalando często MK jest na wyprzedaży i jak dziewczyna się uprze, to na niego uzbiera.
          • pani-nick Re: Ale obciachhhhhhhhhhhh 05.05.19, 17:26
            Uzbiera, dostanie. Wbrew pozorom młodej jest łatwiej - nie musi wybierać między swoimi przyjemnościami, a np butami dla dzieci, wycieczkami, wizytami u lekarzy itd. Łatwiej jej przez mc jeść shit itd..
        • jolie Re: Ale obciachhhhhhhhhhhh 05.05.19, 18:41
          Oczywiście, że to dużo. Dla mnie na pewno. Nie stać mnie na torebkę za 700 zł i w moim otoczeniu za wiele ich nie widuję (choć w komunikacji miejskiej zdarza mi się widzieć torebki Korsa, chyba przede wszystkim u studentek).
    • ms.piggy Re: Ale obciachhhhhhhhhhhh 05.05.19, 16:25
      nie ma znaczenia, co ja noszę, bo opinia osób z forum akurat jest mi całkowicie obojętna, tylko nie rozumiem, dlaczego obciachem jest nazywane cos co nie jest w naszym guście. Mnie nie podoba sie np. Dacia Duster, ale w zyciu nie nazwałąbym tego obciachem, po prostu, ja bym nie kupiła..i czy ktos tym jeździ spływa po mnie, a jeżeli jest to moja koleżanka, to cieszy mnie jej zadowolenie.
      A może tak jak małe dzieci , nie potrafiące mówić, ogłaszają to płaczem lub śmiechem, tak dla ematki to co nie jest w jej estetyce jest obciachem?
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Ale obciachhhhhhhhhhhh 05.05.19, 16:43
      No dobrze, przyznam się ...
      Mam torebki z Ryłko - tak wiem ... to straszne ... ale nie znoszę tych napisów definiujacych markę, mam też sporo torebek których pochodzenia nie pamiętam, szłam patrzę sklep i wisi ładna torebka i kupiłam- wstyd mi.
      I mam kilka z sieciówek tych niskich lotów h&m czy KappAhl.
      Od dzisiaj będę je wkładać w reklamówki wielorazowe znanych spożywczych sieciówek i dopiero nosić.
      • azja001 Re: Ale obciachhhhhhhhhhhh 05.05.19, 16:48
        Obciach to ocenianie ludzi po markach jakie noszą na sobie. Najczęściej, choć nie zawsze robią to osoby, które nie skalały się ciężką pracą aby na te napisy na ciuchach czy torebkach zarobić.
        • kryzys_wieku_sredniego Re: Ale obciachhhhhhhhhhhh 05.05.19, 16:55
          A tu się mylisz, bo mam koleżankę która woli nie zjeść a kupić sobie perfumy za 7 stówek (tak wiem, że są droższe). To samo z butami i torebkami, nie wyjdzie tu czy tam, nie jedzie na wypad weekendowy, bo ma inne priorytety, np torebka za tysiaka.
          Faceci też tak mają.
          • azja001 Re: Ale obciachhhhhhhhhhhh 05.05.19, 16:57
            To już jakaś choroba głowy
          • yva-na Re: Ale obciachhhhhhhhhhhh 05.05.19, 23:33
            Musi mieć straszne kompleksy. Biedna dziewczyna...chodzi na jąkąś terapię?
      • wolveryana Re: Ale obciachhhhhhhhhhhh 05.05.19, 16:58
        Ja też mam torebkę Ryłko i ją lubię. Mam Bossa i też ją lubię. Chciałabym mieć Lagerfelda z tym ludzikiem w okularach, ale nie będę miała - bo nie. Mam kilka no name i je lubię bo mają miliony przegródek. Nie mam Korsa bo jakoś nie przyszło mi do głowy żeby kupić, ale nie wykluczam, że to zrobię.
        Kilka torebek znanych firm zalega w szafie bo... W sumie nie wiem dlaczego.

No i sama nie wiem... Jestem obciachowa czy nie?
        Nawet jeśli jestem, to mam to gdzieś tongue_out
        • hanusinamama Re: Ale obciachhhhhhhhhhhh 05.05.19, 23:49
          Ja to dopiero jestem obciachowa. Od 2 lat chodze z torbą workiem z jakiegos młodziezowego sklpeu sklepu sieciowego (nazwy nawet nie pamiętam). Jest świetn,a pakowna i sie nie zniszczyła....Ostatnio zimą nosiłam ją do calkiem drogich kozaków ...ale obciach. Na szczęscie latem będę nosić do klapek z wyprzedaży CCC....uf
      • pani-nick Re: Ale obciachhhhhhhhhhhh 05.05.19, 17:01
        Ale Ryłko tez ma napisy 😂
        • wolveryana Re: Ale obciachhhhhhhhhhhh 05.05.19, 17:06
          No ma napisy i niech sobie ma big_grin
          • pani-nick Re: Ale obciachhhhhhhhhhhh 05.05.19, 17:10
            Dopiero po, załapałam sens 😁👍
            Mnie śmieszy w tej i tamtej dyskusji właśnie ten „hejt” na „logo”, które występuje teraz wlasciwie w każdej marce.
            I jak jest napis michael kors, to jest to obciach. Jak napis głosi liu jo - to jest ok 🤦‍♀️
            🤷‍♀️
            Mam swoją teorie, ale nie chce mi się gieburzsmile
      • ms.piggy Re: Ale obciachhhhhhhhhhhh 05.05.19, 17:02
        byłe nie reklamówka nie z Lidla, bo tam robic zakupy to obciach!!
      • pani-nick Re: Ale obciachhhhhhhhhhhh 05.05.19, 17:03
        a serio - tez bardzo lubię Ryłko. Nie cierpię Kazara za jego bazarowe podróbki.
        • ms.piggy Re: Ale obciachhhhhhhhhhhh 05.05.19, 17:21
          Z Kazara okropne sa te listonoszki (dłuższe niż szersze) takie a'la sportowe.
          A Witchena nie lubię za "udawanie" wyższej półki, te ich reklamy o super promocjach..na PCV torebki za 300 zł, a ładniejsze sa w każdej Zarze czy innej siecówce za 50 zł z wyprz
          • thea19 Re: Ale obciachhhhhhhhhhhh 07.05.19, 08:22
            skórzany wittchen zaczyna się od 200zł na wyprzedażach a syntetyk poniżej 100zł
            • rosabell Re: Ale obciachhhhhhhhhhhh 08.05.19, 23:19
              Z ciekawosci obejrzalam torebki wittchen. Estetyka w stylu wies tanczy i spiewa. Slon torbalski hmmm.. no jak slon faktycznie, bez cienia finezji
              • potworia116 Re: Ale obciachhhhhhhhhhhh 09.05.19, 00:07
                Nie wiem, jak torby, ale słoń jako taki jest zwierzęciem pełnym finezji.
              • thea19 Re: Ale obciachhhhhhhhhhhh 09.05.19, 19:53
                nie rozumiem czego chcesz od tych torebek
                https://static.wittchen.com/zdjecia/torebka-damska-1-87-4-702-2/thumb_480x449/5bb7215553b09.jpg
                https://static.wittchen.com/zdjecia/torebka-damska-1-87-4-482-9/thumb_480x449/5b446ea2b3f39.jpg
                https://static.wittchen.com/zdjecia/torebka-damska-1-87-4-566-N/thumb_480x449/5b446ea7896ed.jpg
                https://static.wittchen.com/zdjecia/torebka-damska-1-87-4E-211-3/thumb_480x449/5b2266db55e2a.jpg
                • rosabell Re: Ale obciachhhhhhhhhhhh 09.05.19, 20:39
                  No ok. Udalo Ci sie znalezc killa klasycznych. Ale mnie sie mnie podoba tutaj akurat ta skora. Ogolnie wygladaja dosc tanio😉zreszta czy to istotne co mnie sie podoba?
    • ms.piggy Re: Ale obciachhhhhhhhhhhh 05.05.19, 17:12
      Te sędziny od obciachu kojarzą mi się z takimi nastoletnimi, przystankowymi patolkami, jak tylko zobacza kogos inaczej wyglądającego, to od razu opluc i wpier.dol.
      Ubaw miałam czytając wątek o kubeczku menstr. to oburzenie...jakie to fuj, grzebanie "tam", krew...czyżby te zwolenniczki prosiły o pomoc z założeniu lub opróżnieniu?
      • pani-nick Re: Ale obciachhhhhhhhhhhh 05.05.19, 17:27
        smile tak!
        • lot_w_kosmos Re: Ale obciachhhhhhhhhhhh 05.05.19, 18:20
          O jakie TWA się wytworzyło.
          Panie sobie z dziubkow wprost spijają.
    • ongoing Re: Ale obciachhhhhhhhhhhh 05.05.19, 17:26
      dla mnie torebki MK są obciachowe, bo pierwsze co widać, to logo, drugie co widać - plastik (wiem, wiem, "skóra" saffiano, ale ona nie zawsze jest skórąsmile
      i nie, nie muszę sobie obrzydzać tej marki, można porównywalną kasę wydać na coś, co jest z prawdziwej skóry i nie nosi tego co druga laska w okolicy
      • pani-nick Re: Ale obciachhhhhhhhhhhh 05.05.19, 17:31
        A czym jeszcze może być skóra safiano?
        • lot_w_kosmos Re: Ale obciachhhhhhhhhhhh 05.05.19, 18:28
          Pani nick. Zrozumiałyamy, masz w szafie kolekcje MK i Obaga zapewne.
          Super, na zdrowie.
          Ale to nie znaczy, że każdemu musi sie to samo podobać.
          Tak, MK to obciach dla wielu kobiet.
          I widzę, że nie rozumiesz tu za chiny, że nie chodzi tu o to, z czego robią te torebki. A z czego robią inne marki. MK może je robić ze skóry jednorożca, a na ten przykład w moich oczach n8c to nie pomoże tym torebkom. Są obciachowe, bo są koszmarnie podrabiane i podrób jest mnóstwo na ulicach. Wracalas kiedyś z wakacji z Turcji czy Maroka? Co druga panna wiezie torby z logo MK.
          Ja nie mówię, że wszystkie panny na ulicach mają podroby. Normalka.
          Ale już uwierzę, że laska, ktora stoi przede mną w autobusie ( przykład, bo autobusem jechałam ostatnio na studiach) ubrana w sinsaya z góry na dół, w "meliskach" z ostatniego rzutu w Biedrze, dxierżąca na ramieniu torbę z ligo MK, która pęka na wszystkich rogach, ma oryginał, kupuony choćby w super promocji w Fashion House w Piasecznie.

Dlatego wolę choćby polskie Puccini. Bo 100 razy ładniejsze, szlachetniejsze i bez.... Obciachu.
          • lot_w_kosmos Re: Ale obciachhhhhhhhhhhh 05.05.19, 18:33
            Aha i usiłujesz wciskać, ze Guess, czy liu Jo, albo Tommy są obciachowe. Otóż nie są.
            Nawet Moschino nie jest, a już na pewno Desigual.
            Mimo sprzedawania w Lidlu nawet Witchen się obronił.

A właśnie Kors jest. Jest mega obciachowy. I zaklinaj jak chcesz.
            • pani-nick Re: Ale obciachhhhhhhhhhhh 05.05.19, 18:38
              😂😂😂
            • leanne_paul_piper Re: Ale obciachhhhhhhhhhhh 05.05.19, 19:08

> A właśnie Kors jest. Jest mega obciachowy. I zaklinaj jak chcesz.

Nie jest, nieważne ile razy to jeszcze powtórzysz. To ładne wzornicowo, praktyczne, lubiane przez kobiety torby, które jakością nie różnią się specjalnie od Lancela czy Ralpha Laurena.

Tyle, że jak każda popularna marka, są często podrabiane. Równie często jak Gucci, LV czy DG.
              • rosabell Re: Ale obciachhhhhhhhhhhh 05.05.19, 23:58
                Dodam jedynie, ze w znanych mi sklepach online Kors jest marka premium, a wiec czy to sie komus podoba czy nie jest marka luksusowa. Bardzo dobrze sie rowniez sprzedaje na ebayu jako rzeczy uzywane.
            • black.emma Re: Ale obciachhhhhhhhhhhh 06.05.19, 13:27
              Nie jestem fanką Korsa, ale nie porównuj do tych torebek plasticzków z Liu Jo czy Guess.
              • rosabell Re: Ale obciachhhhhhhhhhhh 06.05.19, 22:16
                Prawdziwe torebki Korsa sa bardzo dobrej jakosci i nic z nimi nie dzieje. Wykonanie, detale , funkcjonalnosc . No ale jak sie widzialo tylko wersje turecka na bazarze to o czym tu mowic. Guess to badziew okropny. Mialam kilka tej marki i po dwoch miesiacach popekalo, powycieralo sie. Ich sklep internetowy to jakas masakra. Nie reaguja na maile. Na infolinii zatrudniaja ludzi slabo znajacych jezyk. Wystarczy poczytac opinie w necie.
                • black.emma Re: Ale obciachhhhhhhhhhhh 09.05.19, 07:10
                  Dlatego piszę, że można Korsa nie lubić, ale jakość jest niebo lepsza niż Liu Jo czy Guess. Nie mówiąc o wzornictwie...
          • pani-nick Re: Ale obciachhhhhhhhhhhh 05.05.19, 18:39
            😂😂😂😂😂
            • lot_w_kosmos Re: Ale obciachhhhhhhhhhhh 05.05.19, 18:43
              Zacięla ci się widzę klawiatura....
              Albo chesz być taka pobad to, co nie?
              • hanusinamama Re: Ale obciachhhhhhhhhhhh 05.05.19, 23:45
                Lot_w_kosmos samozwańczy wyznacznik co jest a co nie "obciachem"...dobre. Dobrze ze mi popcorn został...
          • jolie Re: Ale obciachhhhhhhhhhhh 05.05.19, 18:46
            A jakie właściwie znaczenie ma to, że dziewczyna z autobusu ma podróbkę/oryginał Korsa?
            • ichi51e Re: Ale obciachhhhhhhhhhhh 06.05.19, 22:24
              Tez mnie to zastanawia. Chyba wazne ze sie samemu ma oryginal a nie co inni maja?
          • 35wcieniu Re: Ale obciachhhhhhhhhhhh 05.05.19, 18:50
            No ale to chyba podróbki są obciachowe?
            A nie oryginał jest obciachowy, bo istnieją podróbki?
            • pani-nick Re: Ale obciachhhhhhhhhhhh 05.05.19, 19:00
              Nie, wg lotuwkosmos
          • pani-nick Re: Ale obciachhhhhhhhhhhh 05.05.19, 18:59
            Byłam w Turcji. Nawet trafiłam na targowisko.
            MK tam nie widziałam - wszędzie królował gucci, ysl i chanel oraz lv. Świetnie zrobione. Byłam ze swoją oryginalna torba i sprzedawcy porównywali ją z ich „odpowiednikami”. Byłam pod wrażeniem, bo gdybym nie znała szczegółów, to pewnie bym nie odróżniła.
            Czy po powrocie do polski schowałam swoją podrabiana torebkę do szafy? Nie. Bo ją lubię, bo mi się podoba. Po powrocie kupiłam kolejną. Oryginalną. Mimo, ze mogłam sobie kupić podróbkę.
            Albo kilkanascie innych.
            Słyszałam: serio? Przecież to obciach.
            Słyszałam tez: byłaś w Turcji, nie moglas kupić podróbki?!
            🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️ Jestem tak nudna, tak klasyczna, tak sztywna, ze obciachowa torba mi nie zaszkodzi. Z podróbek wyrosłam. Jak mnie nie stać, wole nic, niż podróbkę.
            Poza tym to była jedyna torebka na przestrzeni 3 lat, która w realu przykuła moja uwagę. Pozytywnie.
            Nie miałam pojęcia co to za model. Długo szukałam. Potem odkładałam.
            Podkreślę po raz kolejny - nie przepadam za MK. Mam jeden model. Używany rzadko, latem.

MK ma ceny takie, ze stać na niego nastolatkę, albo stanowi fajny prezent.

Cześć ubrań mam z sh i często miksuję je np.z butami Ch.L, czy Manolo i z torebkami z wyższej półki.

Zdarzyło mi się jechac tramwajem z piątka dzieci (moje plus ich koledzy) i w rozwleczonym swetrze, bo akurat robiłam dzieciakom przejażdżkę po mieście, a mieć na sobie dodatki za 4 średnie krajowe. Zgadnij gdzie miałam, co sobie o mnie myśleli współpasażerowie wink

• pani-nick Re: Ale obciachhhhhhhhhhhh 05.05.19, 19:02
              Drugi (inny) model kupiłam.
            • beneficia Re: Ale obciachhhhhhhhhhhh 06.05.19, 12:00
              >mieć na sobie dodatki za 4 średnie krajowe<

Tak, z pewnością miałaś "dodatki" za kilkanaście tysięcy.
              Tutejsza mitomania nie przestaje mnie zadziwiać.
              • pani-nick Re: Ale obciachhhhhhhhhhhh 06.05.19, 12:07
                Wystarczyłaby jedna torebka 🤷‍♀️
              • pani-nick Re: Ale obciachhhhhhhhhhhh 06.05.19, 12:10
                Tak, miałam na sobie dodatki za kilkanascie tys złotych.
                Żadna mitomania.
                Nie przeszkadza mi to zaglądać i kupowac w sh i ubierać się głównie w zarze 🤷‍♀️
                Zapewne z tą piątka dzieci, w rozwleczonym swetrze i w tramwaju na dodatek😱 robiłam wrażenie miłośniczki podróbek. Trudno.

• katja.katja Re: Ale obciachhhhhhhhhhhh 09.05.19, 08:04
                  Zarę pamiętamy smile
          • pani-nick Re: Ale obciachhhhhhhhhhhh 05.05.19, 19:04
            Odpowiesz z tą skóra safiano?
          • hanusinamama Re: Ale obciachhhhhhhhhhhh 05.05.19, 23:42
            Ale to ze tobie sie nie podoba to obciach? Juz pomijam ze obciach to było jak mama dała buziaka pod szkołą. Torebka obciach? U dorosłych kobiet? I nie nie mam takiej co nie znaczy ze ktos inny mieć nie możę...
          • hanusinamama Re: Ale obciachhhhhhhhhhhh 05.05.19, 23:44
            NO to ja: mam sporo koszulek sinsay, melisek nie mam ale np klapki z wyprzedarzy z CCC mogą być? I tak stać by mnie było na taką torebkę? I co mam nie kupić bo nie pasuje do butów z wyprzedaży? Czy moze moge kupić ale musze zmienić koszulkę? Serio mam 36 lati nie kumam tego waszego "ociachu"...
      • hanusinamama Re: Ale obciachhhhhhhhhhhh 05.05.19, 23:40
        Ale jezeli ktos chce swoją kasę wdać na to to co ci do tego??? Serio. Kolezanka kupiła zegraek za 2000. Ja mimo ze mnie na to stać nie kupiłabym zegarka za taka kwotę (zreszta masowo psuje i gubie zegarki)...czy to jest obchiach kupić zegarek za 2000 bo ja tego nie robie??? Jestesmy dorośli czy tylko udajemy?
    • ms.piggy Re: Ale obciachhhhhhhhhhhh 05.05.19, 18:45
      Jakie modne i drogie rzeczy nie są podrabiane? nawet ciuchy z Zary są podrabiane, choć to żaden luksus, chyba wszystkie marki sportowych butów maja swoje podróbki i z tego powodu oryginały staja się obciachem? mam wrażanie, że chyba komuś peron odjechał...
    • piataziuta Re: Ale obciachhhhhhhhhhhh 05.05.19, 19:07
      ale o co chodzi?suspicious
    • hanusinamama Re: Ale obciachhhhhhhhhhhh 05.05.19, 23:39
      Szczerze za stara jestem zeby sie przejmować ze cos co mi sie podoba to obciach. Jak mi sie podoba to kupuje i noszę. Jakisz czas temu dowiedziałam ze obciach (kurna słowo z czasów mojej podstawówki...) to jest miec rolki z Decathlonu. Bo przeciez stać mnie na droższe...i co z tego? Mam rolki i łyżwy z decathlonu, ciuchy na narty z Lidla. MOja kasa robię z nią co chcę....
      • eliksir_czarodziejski Re: Ale obciachhhhhhhhhhhh 07.05.19, 08:47
        hanusinamama napisała:

> Szczerze za stara jestem zeby sie przejmować ze cos co mi sie podoba to obciach
        > . Jak mi sie podoba to kupuje i noszę.

Podpisuję się 🙂
        • pani-nick Re: Ale obciachhhhhhhhhhhh 07.05.19, 09:27
          I ja.
    • michalyna Re: Ale obciachhhhhhhhhhhh 07.05.19, 17:35
      Dla mnie obciachowe są torebki LV, sama marka mnie nie interesuje, po prostu wyglądają koszmarnie.
      A i gacie calvina kleina wystające na wierzch spod ubrań.
      • pani-nick Re: Ale obciachhhhhhhhhhhh 07.05.19, 18:54
        michalyna napisał(a):

> Dla mnie obciachowe są torebki LV, sama marka mnie nie interesuje,

Tak, taaaaak....
        Tez nosisz torbalskiego? wink
        • michalyna Re: Ale obciachhhhhhhhhhhh 08.05.19, 13:35
          Nie noszę, nie znam. Ja w sumie też bezguście, torebeczki z sieciówek w większości i jakoś żyję.
      • potworia116 Re: Ale obciachhhhhhhhhhhh 08.05.19, 23:55
        michalyna napisał(a):

> Dla mnie obciachowe są torebki LV, sama marka mnie nie interesuje, po prostu wy
        > glądają koszmarnie.

Zgodzę się, estetyka LV wybitnie mi nie podchodzi.
        > A i gacie calvina kleina wystające na wierzch spod ubrań.

Tak, to jest gruby kaliber bezguścia.
        • ms.piggy Re: Ale obciachhhhhhhhhhhh 09.05.19, 21:02
          wyłażące gacie spod ubrań są bezguściem i marka CK nie ma nic do tego
          • potworia116 Re: Ale obciachhhhhhhhhhhh 09.05.19, 22:03
            Wydaje mi się, że eksponowanie w ten sosób brandu, podnosi poziom bezguścia o oczko wyżej. Albo dwa.
      • 35wcieniu Re: Ale obciachhhhhhhhhhhh 09.05.19, 00:31
        A LV w ogóle ma jakieś jednolite torebki, np. całe czarne? Wszystkie, które widziałam (i wiedzialam że to LV) były w ten wzór z logo, albo w taką kratkę, co też mi się nie podoba. Ale może mają i klasyczne, jednobarwne?
        • pani-nick Re: Ale obciachhhhhhhhhhhh 09.05.19, 07:59
          Oczywiście, ze ma smile)) polecam wejść na stronę, albo do butiku.
          • 35wcieniu Re: Ale obciachhhhhhhhhhhh 09.05.19, 08:04
            I tak nie kupie ale dobrze wiedziec.
        • pani-nick Re: Ale obciachhhhhhhhhhhh 09.05.19, 08:04
          Ps. W tym wzorze w logo (monogram to się nazywa) zakochałam się jako dziecko, oglądając gdzieś w starych czasopismach zagranicznych, reklamy lv z lat 50tych albo 60tych. Walizki „monogram canvas”, ze złotymi okuciami, wydały mi się wtedy najpiękniejsza rzeczą na świecie.
          I do dziś uważam, ze są piękne, ponadczasowe i bardzo mi się podobają.
          Jedyny wzor, który mi się nie podoba to ten w kolorowe monogramy na białym tle.
          • katja.katja Re: Ale obciachhhhhhhhhhhh 09.05.19, 21:21
            A czemu sprzedałaś Chanelkę? Tę czarną? wink
    • majenkir Re: Ale obciachhhhhhhhhhhh 08.05.19, 23:55
      Nie tyle obciachowe co nudne. Takie torebki dla ciotek-klotek. A fakt, ze wszystkie TJ Maxxy nimi zawalone jeszcze pogarsza sprawe big_grin.
      • katja.katja Re: Ale obciachhhhhhhhhhhh 09.05.19, 08:02
        U mnie te torebeczki noszą akurat głównie młode panienki, średnia wieku tak z 25 lat. Ale ja mieszkam w bogatym kraju i tam co druga 20-parolatka (nawet stojąc na przystanku) błyszczy tą torebką.
        • rosabell Re: Ale obciachhhhhhhhhhhh 09.05.19, 11:49
          naprawde nie trzeba byc bogatym, zeby kupic sobie jakas markowa torebke. Na ebayu uzywane sprzedaja sie jak swieze bulki. Nawet nowe mozna kupic o polowe taniej na wyprzedazy.
    • ann.borska Re: Ale obciachhhhhhhhhhhh 10.05.19, 12:13
      Projektanci projektantami, ale jakim prawe mówisz że odzież patriotyczna jest dla nazioli? Dowiedz się choć trochę o historii i wielokrotnych tragediach kraju w którym żyjesz, a zrozumiesz że takie symbole jak Kotwica czy wizerunek Powstańców są absolutnym zaprzeczeniem słowa 'nazizm'. Fakt, niektóre jednostki wykorzystują taką odzież do skandowania nietolerancyjnych haseł, ale zawsze staraj się patrzeć na obie strony i przede wszystkim - rozumieć przeszłość kraju, z którego pochodzisz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka