Dodaj do ulubionych

Domek letniskowy

13.05.19, 10:36
Czy macie? Czy to fajne ? Czy lepiej jezdzic w różne miejsca bez przywiązania do 1miejscasmile?
Obserwuj wątek
    • argentea Re: Domek letniskowy 13.05.19, 11:39
      Ja wolę w różne miejsca.
    • wenecja8 Re: Domek letniskowy 13.05.19, 11:44
      To się nie wyklucza, można mieć domek w fajnym miejscu, korzystać weekendami, a na długie wakacje jeździć w różne miejsca. Ja taki model uprawiam i cenię sobie zarówno wyjazd do swojego lasu jak i wypad w nowe miejsce. Warunek jest taki, że domek wymaga minimum obsługi (żadnego koszenia trawy, podlewania, itd.)
      • princy-mincy Re: Domek letniskowy 15.05.19, 09:26
        Dokładnie.
    • bywalec.hoteli Re: Domek letniskowy 13.05.19, 12:38
      Nie mam. Fajne jak rodzina/znajomi mają domek i można skorzystać. Różne.
    • ginger.ale Re: Domek letniskowy 13.05.19, 12:48
      Wole w różne miejsca, chyba że domek byłby w odległości 1-1,5h od domu + działka leśna (żadnego koszenia trawy etc). Największy plus to brak konieczności pakowania, czego nie znoszę.
      Najfajniejszy bylby domek nad morzem, ale za daleko na takie zobowiązanie i doglądanie...
      • little_fish Re: Domek letniskowy 13.05.19, 13:27
        Komfort braku konieczności pakowania zapewnia mi przyczepa kempingowa . A jechać można gdzie się tylko zamarzy. 😊
        • ginger.ale Re: Domek letniskowy 14.05.19, 14:43
          Jeśli ktoś lubi taką formę wypoczynku, to przyczepa rzeczywiscie daje wieksze możliwości. Dla mnie za mala przestrzeń życiowa, umęczyłabym się (3 dzieci w wieku przedszkolnym).
          • little_fish Re: Domek letniskowy 14.05.19, 15:54
            Duża przyczepa plus duży przedsionek to wcale nie taka mała powierzchnia. Chyba że tydzień leje - ale wtedy i pokój w pensjonacie jest przyciasny.😀 No ale ja tylko z dwójką jeździłam / jeżdżę.
            Ale fakt, to trzeba lubić
            • thea19 Re: Domek letniskowy 14.05.19, 19:22
              do dużej przyczepy to i duży samochód z hakiem wypada mieć
              • little_fish Re: Domek letniskowy 14.05.19, 19:36
                No wypada. Ale co w związku z tym?
                • thea19 Re: Domek letniskowy 14.05.19, 20:11
                  nie widzę przewagi nad jechaniem do wynajętego domku
                  • little_fish Re: Domek letniskowy 14.05.19, 20:19
                    Nie widzisz przewagi przyczepy czy własnego domku?
                    • thea19 Re: Domek letniskowy 14.05.19, 20:42
                      przyczepy nad jeżdzeniem na kwaterę. własny domek fajna rzecz jeśli mieszka się w bloku i do tego domku jedzie max godzinę. ja mam dom i nie interesuje mnie działeczka bo interesujące mnie lokalizacje to 4-5h jazdy a na weekend by mi się nie opłacało. może na starość sobie sprawię by przesiedzieć lato i wnuki pozabawiać.
                      • little_fish Re: Domek letniskowy 14.05.19, 20:49
                        Aaa. Po prostu nie jesteś z frakcji przyczepowej 😊.
                        Ja mieszkam w domu z ogrodem (no, ogródkiem 😉). Weekendy i wakacje w przyczepie bardzo lubię.
            • skat_0 Re: Domek letniskowy 14.05.19, 20:31
              Przygarnęłabym taką i wio nawet do Okuninki 😉
              youtu.be/uID2vqZrBAA
              • little_fish Re: Domek letniskowy 14.05.19, 20:35
                Ja też. Choć układ wewnątrz bym zmieniła 😊
    • ga-ti Re: Domek letniskowy 14.05.19, 19:44
      Jeśli mieszkasz w bloku, a domek z fajnym miejscem wokół byłby w miarę niedaleko, tak by na weekendy bez tracenia połowy czasu na drogę i korki, można dojechać to tak, domek się przyda i wykorzystany będzie, jeśli lubicie w ten sposób wypoczywać.
      Ale jeśli domek miałby być dość daleko, Wy pracujecie bez możliwość pracy zdalnej, dzieci się uczą, to raczej słabo, za często nie pojedziesz, a utrzymać, zadbać trzeba. No i człowiek ma dylemat, jechać gdzieś, czy jechać do domku, bo tak rzadko tam jeździcie...
    • ira_08 Re: Domek letniskowy 14.05.19, 19:45
      Mam, na Śląsku.
    • joanna266 Re: Domek letniskowy 14.05.19, 20:26
      Mam dwa. Jeden w Beskidzie żywieckim do którego jeździmy w ferie i na sylwestra czasem wiosną. Fajna narciarska baza wypadowa.Przepiękne widoki. Cisza , spokój, raj. Wszystko od postawienia urządzalismy sami. Dużo seducha w niego włożyłam.Nie wynajmujemy mimo iż chętni byliby chyba cały czas. Drugi to holender na Mazurach . Niestety
      nie możemy z uwagi na warunki zabudowy i bliskość jeziora mieć tam domku drewnianego.Ale Holender też jest bardzo ok.Mąż lubi wędkowac ja doceniam bliskość przyrody.Dzieciaki to miejsce też kochają. Często w oba miejsca przyjeżdżają do nas znajomi. Mimo tego na majówce w tym roku byliśmy jak co roku w Juracie w wynajętym domu.Ja posiadanie swojego lokum urlopowego bardzo polecam smile
    • tol8 Re: Domek letniskowy 14.05.19, 21:09
      Miałam i sprzedałam. Znudziło się nam jeżdżenie w to samo miejsce. Mimo, że był las, woda i cisza. Teraz wyjeżdżamy na działkę w mieście. Jest to o tyle lepsze, że leży bliżej 3km zamiast 50km) i można tego częściej doglądać. Na działce też możemy spać, mamy basen, ciszę i spokój. Domek letniskowy był fajny, gdy dzieci były przedszkolakami i można było z nimi tam spędzać 3-4 miesiące ciurkiem.
      W rodzinie był też domek nad samym morzem. Ten był przydatny na darmowe wakacje, ale nie było komu doglądać tego i pilnować, więc też został sprzedany.
      Myślimy nad przyczepą campingową, ustawioną gdzieś nad jeziorem, w ośrodku. Widziałam dobre ceny, jeszcze moglibyśmy zarobić na wynajmie.
      • bywalec.hoteli Re: Domek letniskowy 14.05.19, 22:08
        Tol8, te wszystkie domki letniskowe, działki, przyczepy kempingowe i inne nieruchomości to macie z pomocy społecznej ?
        • little_fish Re: Domek letniskowy 15.05.19, 08:17
          😀 Zapewne
      • sofia_87 Re: Domek letniskowy 15.05.19, 08:31
        Kupione z zasiłku czy z 500+?
        smile
        • thea19 Re: Domek letniskowy 15.05.19, 10:44
          na to jest specjalny program pt troll+
    • angeka2 Re: Domek letniskowy 14.05.19, 21:31
      Mamy domek letniskowy godzinę drogi od domu, kuchnia, łazienka, ciepla woda, kominek.

+ odpadają koszty noclegów (rachunki za używanie domku 2x w miesiącu na weekend są groszowe, trochę się płaci za śmieci i podatek raz w roku).
      + mogę tam pojechać kiedy tylko mam ochotę i odetchnąć od miasta
      + mogę tam zaprosić przyjaciół, zrobić weekend z dziećmi albo fajna imprezę bez dzieci lub zaszyć się sama z sobą.
      + dookoła las, góry
      + nie trzeba szukać miejsc, noclegów, płacić za to, fakt że to ciągle to samo miejsce rekompensuje mi to ze mogę tam przyjechać nawet w dołku finansowym z kim chce.
      + nie musze się nawet pakować bo ubrania, pościel, naczynia i zapasy jedzeniowe mam na miejscu.
      + fajne miejsce na zorganizowanie spotkań rodzinnych, grilla itd

- domek letniskowy wymaga dbałości i inwestycji, z reguły zawsze coś trzeba naprawić a co kilka lat zainwestować w ocieplenie, malowanie czy dach. Ale i tak ogólnie na plus.
      • nota_bene0 Re: Domek letniskowy 14.05.19, 22:02
        Powiedzcie proszę jak z bezpieczenstwem domków u Was? Minitoring plus życzliwi sąsiedzi? Mam znajomych, których przynajmniej raz okradli, komus domek podpalono. Jak rozwiazujecie kwestię zabezpieczenia?
        • sofia_87 Re: Domek letniskowy 15.05.19, 08:35
          Ja m.in.ze względu na tego rodzaju kwestie wybrałam mieszkanie nad morzem. Dom mamy na codzień
    • tryggia Re: Domek letniskowy 15.05.19, 08:40
      Mamy od dwóch lat. Nad jeziorem, ale 15 min. samochodem od morza. Kocham to miejsce i chciałabym tu mieszkać. Mamy dom letniskowy ogrzewany, ale zimą... Zimą zajeżdżamy żeby porozmrazać, ogarnąć, w życiu bym tam nie spała. Od maja (jeśli ciepły) do pazdziernika jest super, co nie przeszkadza nam jeździc też w inne miejsca.
    • zuleyka.z.talgaru Re: Domek letniskowy 15.05.19, 14:51
      Mieszkamy w dużym mieście, weekendy i wolny czas spędzamy w domu w lesie. Na wakacje jeździmy także w inne miejsca.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka