Dodaj do ulubionych

Suszarka bębnowa

28.05.19, 17:15

Dojrzałam, a w zasadzie mój mąż 😉 do zakupu suszarki bębnowej. No i w związku z tym potrzebuję porady.

Jaką suszarkę polecacie? Na co powinnam zwrócić uwagę? Która firma jest według was najlepsza? I oczywiście cena również ma znaczenie.

Dziękuję za wszystkie merytoryczne rady i uwagi.
Obserwuj wątek
    • mysiulek08 Re: Suszarka bębnowa 28.05.19, 17:42
      Wybor pomiedzy Boschem a Miele smile po drodze Siemens (Bosch), AEG (Elektrolux).

Mam 9kg Boscha i po okresie euforii, uzywany poltora roku, zaczynam zerkac na Miele.
      Uzywam praktycznie trzech programow, sport 1.47h (susze wszystko to co mozna suszyc), antyalergiczny 1.27h (posciel, reczniki) i puch/pierze 3.28h to oprocz suszenia kurtek i kamizelek puchowych stosuje do zadan specjalnych, polarowe koce kocie, posciel z polaru i to co nie chce sie wysuszyc na programie do tego przeznaczonym np koce z merynosa. Przy tym cyklu suszenia musze mocno monitorowac czas, bo temp bardzo wysoka, ale np przy cyklu prania kocich kocy i poslan jeden cykl suszy wszystko. No i wlasnie to notoryczne niedosuszanie lekkich, przewiewnych rzeczy typu koce welniane czy inne mnie wkurza. Jak pisalam wyzej, susze niemal wszystko, dojscie do porozumienia na lini ja-suszarka kosztowala skurczenie kilku ciuchow
      • zlota.ptaszyna [...] 28.05.19, 17:47
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • agrypina6 Re: Suszarka bębnowa 28.05.19, 18:06
          🤣
          • 3-mamuska Re: Suszarka bębnowa 29.05.19, 00:32
            Ciekawe czemu ja wycieli hihi ,innym można pisać ze troll tylko rosie nie 🤔🤔😆
        • majenkir Re: Suszarka bębnowa 28.05.19, 18:11
          ??? Rosa nie jest trollem..

Mysle, ze suszarka jak suszarka , wszystkie dzialaja na podobnej zasadzie. Ja od lat mam Samsunga i jestem zadowolona.
          • tak_to_nowy_nick Re: Suszarka bębnowa 28.05.19, 18:40
            majenkir napisała:

> Rosa nie jest trollem.

Odważne stwierdzenie.
      • jla-2 Re: Suszarka bębnowa 28.05.19, 18:08
        jesli zaczynasz zerkac na Mielesmile, to Ci powiem, ze nie bedziesz miala problemow z kurczeniem, bo Miele ma juz wylacznie pompe ciepla, a ta nie nagrzewa tak powietrza (oczywiscie cos za cos, czas suszenia jest dluzszy), ale nic sie mi nie skurczylo, a susze wszystko (nie patrząc na metkę), lacznie z bielizna, jedynie zauwazylam po kilku suszeniach, ze jeansy z elastanem sie lekko podniszczyly, z tylu miedzy kieszeniami sie pomarszczyly, takie jaśniejsze prążki poprzeczne sie zrobily, przypominające rozstępysmile.

generalnie jestem zadowolona, choc jedna rzecz wkurza mnie nieustannie, brak sygnalu o zakonczeniu programu (dlugosc pracy, kt sie wyswietla na poczatku, jest jedynie prognozowana i zmienia sie, czasami znacząco w trakcie), zwroc na to uwage przy zakupie, dla mnie byla to oczywista oczywistosc i zawiodlam sie okrutniesad
        • magia Re: Suszarka bębnowa 28.05.19, 18:14
          Mam suszarkę Miele i sygnalizuje sygnałem a nawet kilkoma zakończenie suszenia.
          Może masz wyłączony dźwięk.
        • aqq84 Re: Suszarka bębnowa 28.05.19, 18:27
          A aplikacja na tel jakos sygnalizuje? Jaki masz model suszarki miele?
          • jla-2 Re: Suszarka bębnowa 28.05.19, 18:35
            TDD 230 WP Active Family, dowiadywalam sie w serwisie, powiedziano mi, ze w tym modelu brzeczyk jest wyłączony i trzeba sie z tym pogodzićsmile generalnie alarm jest, np gdy zapelni sie pojemni na wode, to drze sie na caly domsmile

• mysiulek08 Re: Suszarka bębnowa 28.05.19, 18:42
              mam wyprowadzenie pary na zewnatrz, nic sie nie drze smile
        • snakelilith Re: Suszarka bębnowa 28.05.19, 18:28
          Miele ma różne modele. Mój dosyć podstawowy model nie ma na przykład wyświetlenia długości pracy, za to ma sygnał o zakończeniu suszenia, który zresztą można wyłączyć, jak ktoś tego nie potrzebuje, bo wychodzi na przykład na czas suszenie z domu. Długość suszenia mojej Miele jest pieruńsko krótki, jak zaczyna się wydłużać, to trzeba wyczyścić filtr wewnętrzny. Po wypłukaniu farfocli pod bieżącej wodą czas suszenie znacząco się znowu skraca. O kurczeniu nie mogę wiele powiedzieć, bo nie zauważyłam takiego zjawiska, ale wełny, jedwabiu i innych delikatnych materiałów nie suszę w suszarce. Wiskozy też nie, bo ta lubi się mechacić. Na wełnę robię tylko po wysuszeniu na powietrzu krótki wool finish w suszarce, działa rozpulchniająco i wszystko wygląda jak nowe. Bardzo cenię sobie też krótkie programy na ciepłe i chłodne wietrzenie, korzystam na dosuszenie i wygładzenie bielizny, którą suszyłam na sznurku. Przy ładnej pogodzie wieszam czasem pranie jednak na balkonie, bo szkoda mi energii i środowiska.
          • mysiulek08 Re: Suszarka bębnowa 28.05.19, 18:34
            nie mam na razie mozliwosci suszenia na zewnatrz, nad czym boleje, filtry regularnie czyszcze
            • snakelilith Re: Suszarka bębnowa 28.05.19, 18:43
              Ja mam dużą łazienkę, więc dodatkowy stojak z praniem tam zmieszczę, co robię, bo moich drogich delikatnych bluzek czy koszul męża do suszarki mi po prostu szkoda. Suszarka to przed wszystkim coś do pościeli, ręczników, bawełnianej bielizny, dresówki, t-shirtów itd. Grubsza bawełna bowiem długo schnie, a przy wilgotnej pogodzie nigdy nie doczekałabym się suchej pościeli na sznurku.
              • mysiulek08 Re: Suszarka bębnowa 28.05.19, 18:51
                z praniem do duzej lazienki na pietrze biegac nie mam zamiaru smile delikatne ciuchy wieszam na wieszakach w salonie, lubie zapach poscieli i recznikow suszonych na dworze
          • jla-2 Re: Suszarka bębnowa 28.05.19, 18:36
            ale masz miele z grzałką czy z pompą ciepła, i co to znaczy pierunsko krotki?smile
            • snakelilith Re: Suszarka bębnowa 28.05.19, 18:55
              Nie czaję różnicy pomiędzy grzałką, a pompą. Mam Model T 298 C Novotronic. Pieruńsko krótko znaczy przy pełnym bębnie poniżej godziny, zwykle około 45 minut.
        • mysiulek08 Re: Suszarka bębnowa 28.05.19, 18:40
          kupujac Boscha nie bralam pod uwage wersji z pompa ciepla, naczytalam sie troche, ze sa wadliwe, moze tu tkwi problem, w kazdym razie zerkam i dojrzewam do decyzji, model TMV840 WP SFinish&Eco XL T kosztuje u mnie 12tys zl tongue_out

w Boschu sygnal mam wylaczony, sprawdz, moze tylko trzeba zmienic ustawienia?
        • rosapulchra-0 Re: Suszarka bębnowa 28.05.19, 21:57
          No własnie - mój mąż mówi, że tylko możemy kupić taką z pompą ciepła. Mówisz, że jest lepsza od tych zwykłych? I jeszcze jedno. Ja chciałabym taką z pojemnikiem na wodę, żeby nie musieć jej podłączać do kanalizacji. A mąż znowu twierdzi, że ta podłączona do kanalizacji będzie lepsza. Prawda to?
          • mysiulek08 Re: Suszarka bębnowa 28.05.19, 22:32
            chyba kazda ma i pojemnik na wode i mozliwosc podlaczenie do kanalizacji, z tym, ze waz spustowy jest na tyle cienki (na przykladzie mojego Boscha pisze) ze jest wlozony do otworu spustowego razem z wezem od pralki
            lepsza o tyle, ze nie musisz sie szarpac z pojemnikiem, ktory jest dosc dlugi (moja mamuska klela bardzo)
            • rosapulchra-0 Re: Suszarka bębnowa 28.05.19, 22:37
              Planujemy tę suszarkę postawić w schowku, z dala od pralki, więc podłączenie do kanalizacji może być problematyczne (trzeba będzie się przekuć przez ścianę do toalety), więc ja optuję za za taką z pojemnikiem na wodę.
              • yva-na Re: Suszarka bębnowa 29.05.19, 00:13
                Wodę (destylowaną) można po dodatkowym przefiltrowaniu przez np papierowy filtr do kawy używać do żelazka, rozcieńczania koncentratów do mycia, idealna do podłóg. Jest miękka i pachnąca chusteczkami zmiękczającymi (jeśli będziesz ich używać). Mam Electroluxa z pompą ciepła, jest świetna. Następna pewnie będzie Miele do kolekcji z pralką.
                Podobno Boscha mają samoczyszczace filtry wbudowane wewnątrz i to jest często przyczyną awarii bo tych kłaków z ubrań zbiera się naprawdę sporo.
                • 3-mamuska Re: Suszarka bębnowa 29.05.19, 00:49
                  Oj tak mieliśmy która boscha nigdy więcej ciągle pokazywał zapchane filtry lub ze pełny pojemnik na wodę a był pusty.
                  3-4 naprawy wymiany wnętrzności i fajek nic pochodziła tydzień i na nowo wojna.
                  W końcu doszłam do wniosku ze nie radzi sobie z odprowadzeniem pary w początkowym stadium cyklu i jak otwierałam drzwi jak para wyleciała to zaczynaja na nowo działać, a po podsuszeniu prania już normalnie do końca leciała bez problemu.
                  • yva-na Re: Suszarka bębnowa 29.05.19, 01:04
                    mówił mi o tym przy wyborze suszarki ekspert z serwisu..
                    • rosapulchra-0 Re: Suszarka bębnowa 29.05.19, 09:15
                      Czyli Boscha odradzacie.
                      • yva-na Re: Suszarka bębnowa 29.05.19, 09:34
                        Może wyższe modele Boscha mają lepsze rozwiązanie. Na pewno polecam z pompą ciepła i zwróć uwagę na te filtry. Swoją drogą gdybym miała zapłacić za bardzo wypasionego Boscha, poszukałabym raczej czegoś z Miele.
                        Electroluxy mają z kolei dużo dobrych opinii i są relatywnie tańsze. Póki co jestem zadowolona i nieustająco zdumiona czemu czekałam z zakupem suszarki tak długo big_grin
                        ps. mam też fajną półkę do suszenia butów czy delikatnej bielizny itp. - zawartość jest suszona tylko lekko ciepłym powietrzem, nie obija się w bębnie.
                        • 3-mamuska Re: Suszarka bębnowa 31.05.19, 15:59
                          Mieliśmy z górnej Polki i chyba tu był problem za dużo elektroniki i kombinacji funkcji stad takie problemy. Lepiej kupić tańsza i wymienić bez żalu lub Miele.
                      • mary_lu Re: Suszarka bębnowa 29.05.19, 13:21
                        Bosh jest super, po Boshu mam electroluxa z pompą ciepła i ta suszarka to jest dramat.
                        • yva-na Re: Suszarka bębnowa 29.05.19, 13:42
                          a jakie masz/miałaś modele?
                          • mary_lu Re: Suszarka bębnowa 29.05.19, 13:59
                            Teraz mam electrolux perfect care 800 z pompą ciepła. Ok, była to tania suszarka, ale używałam modeli niemal zabytkowych z jednym pokrętłem i suszyły bardzo dobrze, a ta albo niedosusza, albo bez sensu trzepie godzinami suche jak pieprz pranie i potrafi zasmrodzić wszystko stęchlizną.
                        • rosapulchra-0 Re: Suszarka bębnowa 29.05.19, 13:55
                          Jaki masz model Boscha?
                          • mary_lu Re: Suszarka bębnowa 29.05.19, 14:00
                            Bosha kupowałam 9 lat temu, średniej klasy model bez pompy ciepła, nie wiem, czy gdzieś wygrzebię model.
                            • mary_lu Re: Suszarka bębnowa 29.05.19, 18:14
                              Bosch to był Avantixx 8, dwie sztuki kupione 9 lat temubi użytkowane intensywnie do tej pory śmigają bez zarzutu
                  • katie3001 Re: Suszarka bębnowa 29.05.19, 06:28
                    A możesz napisać coś więcej? Też mam Boscha i pojawiają się komunikaty o filtrach a jeszcze są pustawe.
                    • yva-na Re: Suszarka bębnowa 29.05.19, 09:06
                      Nie wiem nic ponadto. Serwisant wspomniał, że w suszarkach Bosch filtry są z tyłu, suszarka zwykle w zabudowie więc ciężko się tam dostać i jest to kłopotliwe nawet jeśli taka konieczność jest raz do roku.
                      W moim electroluxie filtry (w sumie trzy) są z przodu, dostęp bajecznie łatwy, tym bardziej, że suszarka stoi na pralce, więc mam na wyciągnięcie ręki. Czyszczę po każdym suszeniu (trwa to sekundę), raz na jakiś czas dodatkowo odkurzam i myję wnętrze.
                      • mysiulek08 Re: Suszarka bębnowa 29.05.19, 17:30
                        jakie filtry z tylu? w boschu? mam model bez pompy ciepla (ponoc awaryjne byly) i wyciagam filtry z przodu, owszem raz sie solidnie przytkalo i trzeba bylo czyscic glebiej ale nadal z przodu
                        • yva-na Re: Suszarka bębnowa 29.05.19, 17:35
                          rozważałam tylko modele z pompą
                    • yva-na Re: Suszarka bębnowa 29.05.19, 09:08
                      i głównie z tego powodu odradzał Boscha a że moja pralka Electrolux przeżyła bezawaryjnie 15 lat, wybrałam jw.
    • pani_libusza Re: Suszarka bębnowa 28.05.19, 18:47
      Podepnę się pod wątek, czy macie jakiś patent na wysuszenie prześcieradła z gumka w suszarce? Czasem jest ok, wszystko ładnie wysuszy a czasem pranie „ wchodzi” w środek prześcieradła, zapętla się i w efekcie wszystko mokre lub bardzo wilgotne.
      • mysiulek08 Re: Suszarka bębnowa 28.05.19, 18:52
        w trakcie suszenia, otworz beben, zeby para uszla i rozprostuj przescieradlo, albo uzywaj 'pileczek' do suszenia
        • rosapulchra-0 Re: Suszarka bębnowa 28.05.19, 22:00
          Co to są piłeczki do suszenia?
          • majenkir Re: Suszarka bębnowa 28.05.19, 22:24
            Pileczki do suszenia . mozna uzywac tez tenisowych.
            • mysiulek08 Re: Suszarka bębnowa 28.05.19, 22:27
              tenisowe trudno kupic biale (przynajmniej u mnie) a zolte moga barwic, te silikonowe z kolcami sa dobre, uzywam i chwale sobie
              • mikams75 Re: Suszarka bębnowa 29.05.19, 22:39
                nigdy mi nie zabarwily pileczki tenisowe, wypralam je najpierw, ale farba nie schodzila.
          • bei Re: Suszarka bębnowa 28.05.19, 22:30
            Mogą to być piłki tenisowe, lub specjalne- do suszarek. Hałasują 😊 bo obijają się kotłujące w bębnie. Przy okazji rozbijają puch w kołdrach lub kurtkach puchowych, poruszają suszone rzeczy i tym samym ułatwiają suszenie
            • mysiulek08 Re: Suszarka bębnowa 28.05.19, 22:33
              nie tylko puch, kurtki, kamizelki, poduszki, koldry z wypelnieniem sztucznym pieknie sie robia puchate,koce rowniez
      • yva-na Re: Suszarka bębnowa 29.05.19, 00:18
        Przeczytałam gdzieś żeby przed włożeniem składać kilka razy (jak do szafy) a nie wrzucać zwinięte. Jak na razie działa i zdecydowanie mniej się gniotą. Dotyczy to również pozostalej pościeli. Można też chyba spróbować suszyć w siatkach do prania?
        • pani_libusza Re: Suszarka bębnowa 29.05.19, 20:51
          Piłeczki kolczaste silikonowe trochę mniejsze od piłek do tenisa mam, sztuk dwie i niestety nie rozwiązują problemu. Siatki do suszenia prania nie pomogą bo chodzi o duże przescieradlo z gumka na łóżko małżeńskie wiec nie ma tak dużych siatek. Sprobuje jeszcze bardziej składać.
          • chatgris01 Re: Suszarka bębnowa 29.05.19, 20:54
            A jakbyś zamiast do siatki, wkładała złożone do dużej, zapinanej powłoczki na poduszkę?
            • mary_lu Re: Suszarka bębnowa 29.05.19, 21:11
              To wygniecie się niemiłosiernie
              • mary_lu Re: Suszarka bębnowa 29.05.19, 21:14
                W siatce tak samo. Jak coś ma tendencje do zwijania się, to nie ma innej możliwości, tylko zaglądać kilka razy i odwijac.
                • pani_libusza Re: Suszarka bębnowa 29.05.19, 23:33
                  Ale jak zaglądać? Przerwać program suszenia i otworzyć suszarkę? U mnie chyba nie ma takiej funkcji, jutro sprawdzę.
          • magia Re: Suszarka bębnowa 29.05.19, 21:27
            Ależ są takie duże siatki - na firany.
    • hanusinamama Re: Suszarka bębnowa 28.05.19, 22:42
      Ja mam elektroluxa. Polecony przez wiele osób. Natomiast oprocz samego zakupu warto poczytac jak to uzywac. Bo amo wrzucic i właczyć...nie daje efektu jaki by sie chciało.
      1) piore na programie "łatwe prasowanie (800 obr)
      2) rozdzielam rzeczy cienkie (body, koszulki, koszule, cienkie, bluzki, leginsy dzieci, majtki, skarpetki itd) od grubych (spodnie dresowe, jeansy, bluzy itd) i osobno susze. Tak naprawde wychodzi szybciej jak sie rozdzieli (pierwsze suszenie trwalo 4 godziny!!!! i nie było suche)
      3) nie przerzucam z pralki dp suszarki tak sobie. Wyjmuje, strzepuje, spkładam na pół i taki stosik ląduje w suszarce (tak opłaca sie po potem tylko złożyc i do szafy!!!)
      4) wazne aby wyjąć zaraz po wyłaczniu suszarki, im dłuzej sie czeka, tym bardziej wygniecione
      5) wyjmuje, składam dokładnie i układam stosik. Uwaga: zaraz po wyjeciu ubrania są takie jakby rozpulchnione i wygladaja na pomiete. Jak wystygną ładnie złożone to 95% nie wymaga prasowania

* reczniki sie nie gniotą tak, wiec czasami ustawiam na noc wyjmuje rano. Miekkie jak kaczuszka
      * rzeczy do prasowania (eleganckie bluzki, koszule, sukienki) wrzucam na ten sam program "suche do szafy" co wszysctko inne- tyle ze wyjmuje po około 40 minutach. Takie nie do konca suche (ale nie mokre) wieszam na wieszaki i tak dosycha- wymaga jedynie lekkiego przejechania żelazkiem

Trzeba potrnować, nie zrażać się - ja jestem zadowolona. Zelazko odpalam od wielkiego dzwona a przy 2 małych dzieci to zaoszczedza sporo czasu.
      • chatgris01 Re: Suszarka bębnowa 28.05.19, 23:22
        Rzeczy odwirowane na 800 suszą się dłużej, i suszenie zżera dużo więcej prądu... Przecież suszarka rozprostowuje zagniecenia w trakcie suszenia. Na 600-900 wiruję tylko rzeczy, które idą na kilkuminutowy program "wygładzanie zagnieceń", wyjmuję jeszcze mokre i suszę potem na wieszakach.
        Do suszarki najekonomiczniej i najekologiczniej wrzucać pranie odwirowane na 1600, ale już 1200 jest wystarczające (bo w odwirowanym na 1600 jest zaledwie 10% mniej wody niż w odwirowanym na 1200, natomiast różnica pomiędzy 800 a 1200 to aż kilkadziesiąt procent).
        Na suszenie do sucha zawsze odwirowuję na 1300 i nic nie jest pogniecione.
        • mysiulek08 Re: Suszarka bębnowa 28.05.19, 23:39
          1400 obrotow to u mnie podstawa wirowania, z sortowaniem nie przesadzam, biale osobno, kolory osobno, dresy plus skarpetki osobno i nigdy bym sie bawila w strzepywanie i rozprodtowywanie przed wlozeniem do suszarki, po to mam 9kg ladownosci, ale co kto lubi 😀
          • hanusinamama Re: Suszarka bębnowa 29.05.19, 00:22
            Tez mam 9 kg ale jak nie strzepne i nie złoze tomam lekko wygniecione. Tak samo wirowane ponad 1000. Ale co kto lubi
            • magia Re: Suszarka bębnowa 29.05.19, 10:50
              Ale mowa jest o wirowaniu prania, które poznej idzie do suszarki. Najekonomicznoej jest wywirowac jak najmocniejszy ej, wtedy suszenie trwa najkrócej.
              Przykładowo pralka ręczników wirowania na 1000 obrotów suszy się 2h i zbiornik na wodę jest pełen (ok 2-3l), wywirowana na 1400 - 50min, wody do wyłania jest max połowa zbiornika.
              Wrzucam cały kłąb z pralki, nic nie rozdzielam, nie strzepuje.
              Suszarka Miele.
              • yva-na Re: Suszarka bębnowa 29.05.19, 11:11
                pralka miele "strzepuje" sama, robi to przez 15' po zakończeniu prania. Prześcieradła z gumką jednak lepiej złożyć - suszarka electrolux
                • mysiulek08 Re: Suszarka bębnowa 29.05.19, 18:34
                  bosch tez, przez ile czasu nie wiem, ale po zakonczeniu cyklu przez jakis czas 'przemieli' bebnem
        • rosapulchra-0 Re: Suszarka bębnowa 29.05.19, 00:26
          Moja pralka ma 1200 obrotów.
          • 3-mamuska Re: Suszarka bębnowa 29.05.19, 00:53
            Moja ma 1400 a i tak z pełnego 8 kg wsadu ręczników wylałam 2 litry wody, sprawdziłam.
            Z ciuchów wychodzi mniej.
            • rosapulchra-0 Re: Suszarka bębnowa 29.05.19, 09:20
              Robi wrażenie..
              • 3-mamuska Re: Suszarka bębnowa 31.05.19, 16:02
                rosapulchra-0 napisała:

> Robi wrażenie..
                >

Zwłaszcza jeśli suszysz zimna w domu i to zostaje w powietrzu.
      • yva-na Re: Suszarka bębnowa 29.05.19, 00:26
        Nie wiem jaki masz model, ja ostatnio odkryłam program "delikatne" i suszę na nim większość ubrań. Jest krotki - 52' i np. jeansy, bluzy i wszelkie inne bawełniane i "sztuczne" rzeczy suszy dużo lepiej niż programy do tego przeznaczone. I przede wszystkim nic nie gniecie, tyle że wkładam maksymalnie 3-3,5 kg suchego prania.
        • hanusinamama Re: Suszarka bębnowa 29.05.19, 13:55
          Ja mam tez duza pralkę. Rozdzielam cienke i grube bo mi tak lepiej i szybciej suszy.
      • rosapulchra-0 Re: Suszarka bębnowa 29.05.19, 09:20
        Hanusina, dzięki za cenne rady smile
        • hanusinamama Re: Suszarka bębnowa 29.05.19, 13:56
          Tu sie rpzyczepili ale ja akurat nie lubie lekko pogniecionych ubran. MOja suszarka działa najlepiej tak użytkowana. I ubrania mam naprawde wyprsowane. Koszula jak opisałam ja lekko doprasuje ale sasiad jak zobaczył powiedział, ze by juz nie prsował, ze w takich chodzi. Wiec to tez kwestia jak lubi sie miec wyprsowane rzeczy.
          • mysiulek08 Re: Suszarka bębnowa 29.05.19, 17:32
            nie przyczepilam sie, tylko stwierdzialam co kto lubi 😀lubisz wyciagac, skladac , strzepywac, twoja wola, twoj czas, mnie sie nie chce
    • al_sahra Re: Suszarka bębnowa 28.05.19, 23:01
      rosapulchra-0 napisała:

> Jaką suszarkę polecacie?

Jak największą smile. Większość problemów opisanych w wątku wydaje się pochodzić stąd, że suszy się za dużo ubrań w ciasnej suszarce. Wtedy wychodzą pogniecione, zwinięte w kłębek itd.

Przydatny jest też cykl parowy.
      • mysiulek08 Re: Suszarka bębnowa 28.05.19, 23:35
        dokladnie, bierz najwieksza, 9kg wsadu jest ok
      • hanusinamama Re: Suszarka bębnowa 29.05.19, 00:22
        NO nie wiem jak mam 9 kg
        • 3-mamuska Re: Suszarka bębnowa 29.05.19, 00:56
          Tak jak największa nawet chyba zalecane jest żeby był większy wsad w suszarkę niż w pralkę.
          Ja z pralki z każdego niemal prania wyciągam 2-4-5 rzeczy których nie susze wiec i pralka i suszarka na 8 kg mam. Bo do suszenia trafia mniej prania i jest akurat.
          Ale faktem jest ze jak bawełnę zostawisz po suszeniu w suszarce do całkowitego wystygnięcia , to wyciągniesz pogniecione i ciężkie do rozpracowania.
          Pod swoim ciężarem ciuchy się gniotą.
          • yva-na Re: Suszarka bębnowa 29.05.19, 01:02
            W mojej pralce Miele 7kg wszystkie programy (poza bawełną, na którym piorę wyłącznie pościel i ręczniki) ma zalecany wsad 2-3,5 kg
    • evee1 Re: Suszarka bębnowa 29.05.19, 04:04
      Ja mam Miele z pompa ciepla. Kupilam taka, bo zalezalo mi na suszarce, ktora zuzywa malo energii, a te z pompa sa znacznie bardziej ekonomiczne. Wybor suszarek z pompa byl u nas wtedy niewielki. Ale i tak niektore ubrania troche sie kurcza, z tym, ze zalezy to chyba bardziej od ubran niz od suszenia.
      Ja glownie susze "ekologicznie", na swiezym powietrzu, bo mam suszarnie pod dachem. Niestety jesienia i zima, jak jest zimno i wilgotno, to potem rzeczy wisialy po domu na suszarkach i drzwiach (nie mamy karolyferow, tylko ogrzewanie dmucha z sufitu). Suszarki uzywam wiec do dosuszania prania w szybkim programie "cieplym". Tylko jak leje i musze wyprac reczniki, to susze je na goraco prostu po wyjeciu z pralki.
      • yva-na Re: Suszarka bębnowa 29.05.19, 09:15
        Lubię pranie wysuszone wiatrem ale brakuje mi tej cudownej miękkości po wyjęciu z suszarki, braku konieczności prasowania, i tego całego rozwieszania i skłądania z powrotem więc zawsze znajdę wytłumaczenie by nawet latem wrzucić pranie do suszarki big_grin
        • evee1 Re: Suszarka bębnowa 29.05.19, 09:28
          Ale nie martwi Cie, ze zuzywasz tyle energii? I nie chodzi mi o koszt, tylko o srodowisko raczej.
          • yva-na Re: Suszarka bębnowa 29.05.19, 09:38
            Nieee big_grin nie jem mięsa i dbam o środowisko od blisko 30 lat - wszystko w granicach rozsądku smile
        • rosapulchra-0 Re: Suszarka bębnowa 29.05.19, 09:34
          brakuje mi tej cudownej miękkości po wyjęciu z suszarki, braku konieczności prasowania, i tego całego rozwieszania i składania

Tego własnie się nie mogę doczekać smile
          • yva-na Re: Suszarka bębnowa 29.05.19, 09:44
            Rosa, będziesz zachwycona, teraz bez suszarki to jakby nie mieć pralki smile
    • mikams75 Re: Suszarka bębnowa 29.05.19, 09:13
      mam porownanie pomiedzy dwoma - miele i elektrolux i ta pierwsza byla lepsza; elektrolux nie dosusza jak sie malo wrzuci np. jak mi zalezy na konkretnym ciuchu na juz albo susze jedna kurtke puchowa dziecieca. Miele jakos sobie dobieralo samo czas w zaleznosci od zaladunku (tzn. elektrolux tez to robi ale to nie dziala przy malych ilosciach) i jeden ciuch byl w moment wysuszony, elektrolux jakby nie wyczuwal wilgotnosci malych ilosci i wowczas musze sama nastawiac na konkretny czas suszenia ale wowczas nie wiem jaki to jest program (inna sprawa, ze nie wiem czym sie te programy roznia miedzy soba). I program do rzeczy sportowych strasznie mi zmietolil sportowe koszulki.
      • yva-na Re: Suszarka bębnowa 29.05.19, 09:21
        Jeśli jest podobna różnica jak między pralkami, następna suszarka też będzie Miele.
        Co do małych kurtek puchowych - po wstępnym suszeniu w w tym programie, dosuszam w programie do wełny, jest ok a ja mam pewność, że program nie przegrzewa (electrolux szczyci się rekomendacja woolmarka).
        Do sportowych i nie tylko spróbuj program do delikatnych, jest super i prawie do wszystkiego. Dosusza bardzo dobrze i nie gniecie, przynajmniej w moim modelu.
        • mikams75 Re: Suszarka bębnowa 29.05.19, 09:34
          po tym jak poswiecilam duuuzo czasu na odprasowanie niegniatacych sie koszulek (naprawde bardzo trudno bylo pozbyc sie tych zagniecen), to juz sie boje je wkladac do suszarki... ale dzieki za pomysl, przetestuje na dzieciecej koszulce wink
          Tylko na diabla jest program do sportowych jak sie go uzywac nie da?
          • yva-na Re: Suszarka bębnowa 29.05.19, 09:43
            może za dużo włożyłaś? w mojej 7 kg pralce zalecany wkład dla programu outdoor to maks. 2,5 kg - i tyle przekładam potem do suszarki...
            • mikams75 Re: Suszarka bębnowa 29.05.19, 13:15
              nie, nigdy nie wkladam duzo (no chyba, ze reczniki, ale to juz bez ubran), nie susze wszystkiego w suszarce, wiec na pewno nie miala za duzo.
    • chatgris01 Re: Suszarka bębnowa 29.05.19, 13:49
      Miałam suszarki: Aristona (beznadziejny)
      Gorenje (niezła, dobra relacja ceny do jakości, ale dość podstawowa)
      bazowy model Miele-świetna, nie mam zastrzeżeń, choć nie ma wodotrysków ani nawet wyświetlacza z pozostającym czasem.
      Wszystkie kondensacyjne (ze zbiornikiem do wylewania), bo nie miałam możliwości podłączenia ewakuacyjnej (a one ponoć są efektywniejsze, a z pewnością żrą mniej energii).

Polecam Miele.
    • hanusinamama Re: Suszarka bębnowa 29.05.19, 13:59
      Aha dodam ze jak sie ma ciemne kafle (moja mama takie ma) to woda z suszarki jest dobra do mycia podłogi. Nie jest twarda, nie zostawia kamienia. Ja mam jasne panele i kafle ale i tak ta wodą myje podłogi (tzn mąż myje). Mam mozliwosc podłączenia zeby odprowadzać wodę z suszarki ale nie podłaczylismy tego. Nie ejst to upierdliwe, jak niekotrzy sie boją.
      • rosapulchra-0 Re: Suszarka bębnowa 29.05.19, 15:40
        Dobrze wiedzieć! 👍

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka