Dodaj do ulubionych

Szok cenowy

29.05.19, 19:58
Z nadejściem nowego sezonu warzywno-owocowego przeżywam kolejny szok cenowy:
- ziemniaki młode 6zł/kg 😳
- włoszczyzna młoda 6,5zł choć przy cenie pietruszki 15zł/kg jej wiek nie ma większego znaczenia
- truskawki w środku owocowania 12zł/kg
- pęczek marchwi 6zł
- szparagi 10zł
Źródło danych: osiedlowy zieleniak.
Dla kontrastu, pensja nauczyciela stażysty: 1700zł netto.
Obserwuj wątek
    • krejzimama Re: Szok cenowy 29.05.19, 20:00
      https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/61049532_10211621460206600_3088082267508047872_n.jpg?_nc_cat=105&_nc_ht=scontent-frt3-1.xx&oh=2a2e3df5500e80ed50d942d59d25a916&oe=5D62713C
      • piekna_remedios4 Re: Szok cenowy 30.05.19, 09:13
        krejzi, fajna sygnaturka wink #handmaidstale
    • ginger.ale Re: Szok cenowy 29.05.19, 20:02
      U mnie pietruszka ponad 20zł/kg...
      Reszta podobnie- ruskawki 12, peczek szparagów 10zł
      • rosapulchra-0 Re: Szok cenowy 30.05.19, 07:57
        Tyle co w UK w polskich sklepach. W dodatku jest stara, pomarszczona i widać, że niewiele z niej się nadaje do użycia.
    • mildenhurst Re: Szok cenowy 29.05.19, 20:05
      Ponoć można płacić uśmiechem bombelka. Niech płacą bezdzietne lambadziary.
      • sumire Re: Szok cenowy 29.05.19, 20:08
        ??? Możesz przetłumaczyć?
        • dyzurny_troll_forum Re: Szok cenowy 29.05.19, 22:11
          sumire napisała:

> ??? Możesz przetłumaczyć?

https://i1.kwejk.pl/k/obrazki/2019/04/YaDocLYpULJfD9ay.jpg
    • astrologia333 Re: Szok cenowy 29.05.19, 20:09
      Zapomniałaś o czereśniach. uncertain
      • vodyanoi Re: Szok cenowy 29.05.19, 20:10
        O, tak!
        Przecież halo! Koniec maja! To jest przecież środek sezonu czereśniowego!
        Oh, wait...
      • 35wcieniu Re: Szok cenowy 29.05.19, 20:35
        Czereśnie w maju?
        • jolie Re: Szok cenowy 29.05.19, 20:56
          Pod koniec maja są wczesne czereśnie, te drobne. Ale wymagają ciepłej i wczesnej wiosny. Czyli nie w tym roku.
        • astrologia333 Re: Szok cenowy 29.05.19, 22:32
          Przecież są. I kosztują majątek. W tamtym roku też były końcem maja pierwsze wcześnie czereśnie i na pewno nie w takich cenach.
          W gwoli ścisłości wiele owoców i warzyw dzieli się na wcześnie i późne.
          • nickbezznaczenia Re: Szok cenowy 29.05.19, 22:33
            Bez w
            • astrologia333 Re: Szok cenowy 29.05.19, 23:20
              I chciało ci sie pisać? Jak niektórym się nudzi. Proponuje dzienniczek nagan.
              Będę w czołówce. Czeba, być gorszym od innych żeby (w)czuli się lepiej.

Ło, jezu. Spacja - kuźwa, znów nagana.
              • nickbezznaczenia Re: Szok cenowy 30.05.19, 21:04
                Chciało.tongue_out
                Spacja to doprawdy drobiazg.
                • astrologia333 Re: Szok cenowy 30.05.19, 23:22
                  Dla ciebie drobiazg, dla mnie drobiazg ale dla kogoś to katastrofa.
          • kochamruskieileniwe Re: Szok cenowy 29.05.19, 23:03
            W zeszłym roku czereśni prawie nie było - bo wymarzły. Te co były - były drogie.
            Liczę, że ten rok będzie łaskawszy.
            • astrologia333 Re: Szok cenowy 29.05.19, 23:22
              U mnie były. Nie wiem czy to kwestia wsi, czy szczęścia, ale były. Ba zwykłym bazarku z własnego drzewa były dość tanie, ale to te późne.
              W tym roku niestety zapowiada się kiepsko z powodu burzliwej pogody.
            • ravny Re: Szok cenowy 29.05.19, 23:23
              w nocy przymrozki w części kraju
          • emilkana Re: Szok cenowy 30.05.19, 23:42
            astrologia333 napisała:

> Przecież są. I kosztują majątek. W tamtym roku też były końcem maja pierwsze wc
            > ześnie czereśnie i na pewno nie w takich cenach.
            > W gwoli ścisłości wiele owoców i warzyw dzieli się na wcześnie i późne.
    • dziennik-niecodziennik Re: Szok cenowy 29.05.19, 20:09
      Pietruszka 25, szparagi 10, truskawki 9. Poza tym truskawki to ciagle poczatek, cena spadnie. Ziemniaki tez. Ale pietruszka mnie zadziwia. Dobrze ze nie lubie big_grin
      • vodyanoi Re: Szok cenowy 29.05.19, 20:11
        Nie wiem, jaki początek truskawek. Niech może się wypowiedzą te, które mają na swoich działkach - już dżemy z nich robicie na zimę, bo pięknie dojrzały w słońcu?
        • berdebul Re: Szok cenowy 29.05.19, 20:32
          Długo było zimno, pod tunelami to coś jest, ale bez to hoho jeszcze do owoców na dżemy.
          • vodyanoi Re: Szok cenowy 29.05.19, 20:37
            Dziękuję.
            Może to niektórym uświadomi, CO kupują po te ileś tam złotych za kilogram. I naprawdę, nie wiem, skąd zdziwienie ceną.

W tamtym roku znajoma rolniczka, która ma własną budę na bazarku, załamywała ręce z powodu truskawek i czereśni. Jak przyszedł sezon truskawkowy, to mnóstwo osób przychodziło i mówiło "ooo, to pani DOPIERO ma truskawki? I takie tanie? Ojej, jaka szkoda, ze nie wcześniej. Bo my już się tak objedliśmy truskawkami, że patrzeć nie możemy".
            • iimpala Re: Szok cenowy 29.05.19, 22:30
              no, dobra...truskawki zawsze były drogie na początku, ale pietruszka??? stara, której połowę się wyrzuca bo i tak jest "zepsuta", jakas brązowa w środku.... albo cebula??? kupilam jak zwykle, tyle żeby wystarczyło na pewno na tydzień, albo i dwa, i kilkanaście zł wyszło. Za starą cebule??? ktora i tak w 1/3 zaczyna rosnąć i co najwyżej szczypiorek z niej bedzie.
              I nie ściemniaj "babą z budy" bo akurat truskawki sa 1 miesiąc w roku, może 1,5, i wszyscy jemy je tylko wtedy, z reguły.
              I nie wierzę, że wszycy klienci mówią "objedliśmy się". Może jakaś jedna baba, ktora akurat kasy nie miała i tak tłumaczyła jej brak. Na pewno nie jest to reguła. U mnie przyjeżdżają samochodami z truskawkami, borówkami, czereśniami, tylko w sezonie i jakoś nie widzę, żeby nie było chetnych, skoro producenci przyjeżdżają już od dobrych kilku lat w to samo miejsce. Sama u nich kupuje, w sezonie. Kupuje tyle, ile zjada moja rodzina więc nie ma problemu przejedzenia.
              • kurt.wallander Re: Szok cenowy 29.05.19, 22:36
                iimpala napisała:

> I nie ściemniaj "babą z budy" bo akurat truskawki sa 1 miesiąc w roku, może 1,5
                > , i wszyscy jemy je tylko wtedy, z reguły.

Truskawki sa w sprzedaży w tym roku od połowy maja. U mnie w ogrodzie chyba dopiero skończyły kwitnąć, może są juz jakies małe zawiązki owoców.
                Więc to co w sprzedazy, tyo raczej szklarnia/tunel. W mojej drogiej miejscowości dzisiaj kupiłam po 9 zł/kg, ale 2 tygodnie temu były po 19 zł/kg.

• biala_ladecka Re: Szok cenowy 29.05.19, 22:49
                  Truskawka z pola. Z tunelu to u nas byly na majowke, ale to dla desperatow.
                  • dziennik-niecodziennik Re: Szok cenowy 30.05.19, 09:10
                    u nas z pól jeszcze nie zbierają.
                • szmytka1 Re: Szok cenowy 30.05.19, 09:34
                  Jaki miesiac. Juz od polowy maja sa w sprzedazy. Moje dopiero kwitna. Zawsze pod koniec czerwca sie nam zaczynaly, wraz z koncem roku szkolnego. W tym roku beda dopiero chyba w lipcu.
              • maniaczytania Re: Szok cenowy 29.05.19, 22:38
                sezon truskawkowy w Polsce to mniej więcej od początku maja do połowy lipca. Pełnia sezonu dopiero przed nami.
              • vodyanoi Re: Szok cenowy 30.05.19, 06:11
                Nie jedna baba, która kasy nie miała (na truskawki po 4-5 zł kg), tylko mnóstwo osób.
                W tamtym roku truskawki były już od połowy kwietnia, albo i wcześniej, na ulicach Warszawy. Ja nie kupuję ich nigdy, ale widziałam mnóstwo osób, które to robi. I sama słyszałam w pracy tych objedzonych. Tak samo objedzonych zagranicznymi czereśniami, kiedy zeszły rok w mazowieckim był tak obfity w czereśnie, że nie opłacało się ich zbierać. Gniły na drzewach, a po sezonie dużo drzew poszło na opał.

Ja czekam na teraz na prawdziwe truskawki. U mnie w pracy truskawki jedli już wszyscy, na bazarku na większości stoisk "polskie, to polskie" można kupić (a potem wyśledzić, skąd tak naprawdę pochodzi
                www.youtube.com/watch?v=qFBaqdteYMk )
                U mojej pani truskawek nie ma, więc ja nie jem.

Ale oczywiście - oburzajmy się. Tylko trzeba zrozumieć, że gospodarka to jest zespół naczyń połączonych. Rząd ma w tyłku rodzimych rolników (regulacje prawne pozwalające na to, że w takiej Biedronce można kupić ziemniaki hiszpańskie, marokańskie, a polskich często nie), rozdaje 500+(chyba wątek obok o braku ludzi do pracy na polu), ustala ceny skupu na poziomie poniżej kosztów produkcji, a my plujmy na tych Kołodziejczaków i Agrounie, bo nam wstrętnie korek stworzyli na autostradzie, a potem wrażliwym emamusiom świński łeb pokazali (a przecież wiadomo, że parówki i salceson to na drzewach rosną).

• memphis90 Re: Szok cenowy 30.05.19, 08:41
                  Tja, truskawki w kwietniu 😂😂😂 I pani pewnie zareczala, że krajowe z pola!
                • nowaczek1 Re: Szok cenowy 31.05.19, 12:47
                  "Rząd [...] ustala ceny skupu na poziomie poniżej kosztów produkcji"
                  Leżę i kwiczę.
                  Rynki je ustalają, rynki światowe i rynek polski.
        • memphis90 Re: Szok cenowy 29.05.19, 21:40
          No chyba żartujesz, nie mam w ogrodzie ani jednej truskawki. Sezon na truskawki z pola to połowa - koniec czerwca.
        • kalina_lin Re: Szok cenowy 29.05.19, 22:11
          Ja mam na działce poziomki. Dopiero kwitną.
          • berdebul Re: Szok cenowy 30.05.19, 09:25
            U mnie już spore zawiązki owoców na większości krzaków.
      • biala_ladecka Re: Szok cenowy 29.05.19, 21:01
        Poczatek truskawek to u nas objawil sie cena 25zl/kg smile Chora cena za krajowy owoc, nawet wczesny.
        • dziennik-niecodziennik Re: Szok cenowy 30.05.19, 09:13
          u nas też, ale w ciągu dwoch tygodni spadło właśnie do tych 9, czasem 10.
    • irisq Re: Szok cenowy 29.05.19, 20:15
      mnie zatkało gdy wkładałam do koszyka pochodzącego z drugiej półkuli, obłędnie dojrzałego melona cantalupę - 4,90/kg (przy cenie pietruchy - u mnie 20zeta/kg).
      • beneficia Re: Szok cenowy 29.05.19, 20:51
        No i o to chodzi.
      • rulsanka Re: Szok cenowy 29.05.19, 22:35
        Nie powinno się kupować takich rzeczy.
        • hosta_73 Re: Szok cenowy 30.05.19, 06:36
          Dlaczego nie?
          • kochamruskieileniwe Re: Szok cenowy 30.05.19, 08:56
            Ze względu na ochronę środowiska. Takie owoce podróżują samolotami. Poza tym, do transportu są zrywane niedojrzałe, dojrzewają w dojrzewalniach, przy użyciu "przyspieszaczy".
    • rb_111222333 Re: Szok cenowy 29.05.19, 20:17
      Jeśli chodzi o truskawki, to do środka sezonu jeszcze im daleko
      • rasowaematka Re: Szok cenowy 29.05.19, 21:47
        U nas juz są pierwsze z pola. Ale stoją przy polach tacy co dwa trzy dni. Więc pełnią sezonu może zacznie się w przyszłym tygodniu. Cena 12zl/ kg
    • mai-ra3 Re: Szok cenowy 29.05.19, 20:46
      Zimny maj to i takie cwny. Do sezonu to jeszcze hoho i trochę.
      • mai-ra3 Re: Szok cenowy 29.05.19, 20:46
        ceny oczywiście smile
      • biala_ladecka Re: Szok cenowy 29.05.19, 20:56
        A przypomnij mi, w ktorym roku, ziemniak startowal z cena 9zl/kg? Bo jak zyje, nie przypominam sobie takiej ceny za ziemniaki. Nawet mlode, to nadal ziemniaki.
        • mai-ra3 Re: Szok cenowy 30.05.19, 10:29
          Dwa dni temu kupiłam normalnie w sklepie 5 zł mlode ziemniaki za kg.
          Włoszczyzna spora paczka 4,90.
          Po co mam kupowac na kilogramy pietruszkę? Dwie do zupy mi wystarczą. Za PO pamiętam tez jak ktoś pisal ze pietruszka 13 zł/kg, a wtedy 500 + nie było.
          I żeby nie było, że jestem pro Pis, czy coś w tym stylu - akurat w tych wyborach głosowałam na KE, ale już nie siejmy paniki z ta drożyzną bo ona była zawsze, a pensje w Polsce były zawsze niskie.
      • kachaa17 Re: Szok cenowy 29.05.19, 21:13
        To nie zimny maj tylko efekt 500+
        • kochamruskieileniwe Re: Szok cenowy 29.05.19, 22:21
          A jednak powiedziałbym, że to efekt ubiegłorocznego lata. Już wtedy mówiono, że z okopowymi i pietruszką będzie na wiosnę krucho.
          Już bez przesady - nie można wszystkiego zwalać na 500+.
          Zresztą zobacz na zeszloroczne wątki dotyczące upałów. Sporo tego było...
          • nickbezznaczenia Re: Szok cenowy 29.05.19, 22:28
            To samo chciałam napisać. Co więcej, przestrzegałam.
          • iwles Re: Szok cenowy 30.05.19, 06:40
            Tyle ze cena pietruszki podskoczyla juz pozną jesienią, czyli niedlugo po zbiorach, kosztowala ok. 10 zl. Mozliwe, ze to dlatego, ze zbiory byly mniejsze.
            Ja natomiast trwam w szoku nad cenami niektorych mięs. Jak 3 lata temu podskoczyly ceny do tej pory tych tanszych, jak surowy boczek czy zeberka paski, tak utrzymuja sie do dzis 😕
            • paskudek1 Re: Szok cenowy 30.05.19, 08:24
              trudno żeby zbiory nie były mniejsze skoro ubiegły rok był suchy. Pietruszka potrzebuje wody. Tak samo cebula. Teraz tez jest sucho z czego ludzie nie zdaja sobie sprawy "bo przeciez padało". A że poziom wód gruntowych spada, zasoby wody maleją... kogo to interesuje.
              Co do drzew owocowych to tez narzekający musieliby wiedzieć, że jesli w ubiegłym roku było mnóstwo kwiatów a co za ty idzie owoców - to w tym roku kwiatów 9i owoców) będzie mniej. Prosta biologia - drzewa owocowe tworzą zawiązki owocowe na PRZYSZŁY rok w okresie kwitnienia. jesli w tym roku kwitną słabo to maja siłę stworzyć dużo zawiązków na rok przyszły. jeśli kwiatów jest dużo to lipa. Dlatego kiedys sadownicy po prostu zrzucali kwiaty jeśli było ich dużo. Ale to sie robiło niejako "ręcznie" co przy dużych powierzchniach sadów jest trudne.
              Są jednak rzczy, których nie przeskoczymy, mozemy stworzyc tunele, szklarnie, sztuczny klimat itd ale do licha, okresu wegetacji czy sposobu wiązania owoców u roślin PÓKI CO nie zmienimy.
          • dziennik-niecodziennik Re: Szok cenowy 30.05.19, 09:17
            "Zresztą zobacz na zeszloroczne wątki dotyczące upałów. Sporo tego było"

alez co Ty, niech bedzie gorąco i sucho, cały rok na okrągło najlepiej!... big_grin
    • ravny Re: Szok cenowy 29.05.19, 20:55
      kolejna która uważa, że zaczynając pracę jako stażysta należy dostawać minimum 5tysi netto i jadać obowiązkowo szparagi w białym winie.
      • biala_ladecka Re: Szok cenowy 29.05.19, 20:58
        Nie, jak wiadomo na stazu najlepiej doplacac pracodawcy za mozliwosc pracy. Boszszsz widzisz i nie grzmisz!
      • alicia033 Re: Szok cenowy 29.05.19, 20:59
        ravny napisał:

> kolejna która uważa, że zaczynając pracę jako stażysta należy dostawać minimum
        > 5tysi netto i jadać obowiązkowo szparagi w białym winie.

fakt, powinny im przecież wystarczyć szczaw i mirabelki.
        <sarkazm>
        • rosapulchra-0 Re: Szok cenowy 30.05.19, 08:04
          👍👍👍
        • crystalgirl Re: Szok cenowy 30.05.19, 08:18
          Przynajmniej wydatki na rozrywkę im odchodzą, wszak mogą sobie chodzić z uczniami do kina i do teatru XD Zostaje tylko kwestia mieszkaniowa, ale kto by się tym przejmował.
      • paskudek1 Re: Szok cenowy 30.05.19, 08:27
        jeśli odnosisz to do nauczycieli-stażystów to jak rozumiem ty tez swój pierwszy staz miałas DWA LATA? Z perspektywa pracy następnych kilkunastu na MAKSYMALNE wynagrodzenie którego później, choćbys skisła, nie przeskoczysz? A to maksymalne to na poziomie nieco wyższym od średniej krajowej?
    • mae224 Re: Szok cenowy 29.05.19, 21:01
      Chcecie znać prawdę? To dopiero początek podwyżek... a potem zaczną się zwolnienia.
    • free.hugs Re: Szok cenowy 29.05.19, 21:11
      Nic nie mów, jestem na poście owocowo-warzywnym i codziennie zostawiam majątek w warzywniaku...
      • lellapolella Re: Szok cenowy 29.05.19, 21:48
        Kupuj selery, są po 4 zł/kg. Warzywo trudniejsze w uprawie od pietruszki i wymagające większych ceregieli przy przechowaniu. Zagwozdka.
      • ravny Re: Szok cenowy 29.05.19, 21:56
        a masz własny ogródek? jak nie to gratuluję decyzji www.facebook.com/watch/?v=2194851997275351
        • free.hugs Re: Szok cenowy 29.05.19, 22:15
          A Ty co jesz? Mięsko ze swojej krówki i świnki, zboża własnoręcznie zasiane? Mieszkasz na wsi z dala od cywilizacji, kosmetyków nie używasz a przejażdżki tylko koniem? No to brawo, witaj wśród nas, Amiszu!
    • gulcia77 Re: Szok cenowy 29.05.19, 21:36
      Szok, jak szok. Inflacja plus zimna wiosna i można się było spodziewać. Ale fakt, że moje chłopaki dostali luksusową potrawę w sobotę, czyli gołąbki z młodej kapusty. Z czego kapusta była najdroższa.
      • ravny Re: Szok cenowy 29.05.19, 21:37
        w biedronce młoda kapusta po 2,50
        • karme-lowa Re: Szok cenowy 29.05.19, 21:57
          ravny napisał:

> w biedronce młoda kapusta po 2,50
          Z młodej kapusty gołąbki?
          • iwles Re: Szok cenowy 29.05.19, 22:10
            Tak, tylko nie biedronkowej, bo ma malutkie glowki. Najlepiej z takiej z rynku/bazarku. Ale cena takiej 5,50-6 zl.
            • karme-lowa Re: Szok cenowy 29.05.19, 22:30
              iwles napisała:

> Tak, tylko nie biedronkowej, bo ma malutkie glowki. Najlepiej z takiej z rynku/
              > bazarku. Ale cena takiej 5,50-6 zl.
              >
              Dzięki! Nie wiedziałam, że tak można.
              • mysiulek08 Re: Szok cenowy 29.05.19, 23:01
                mozna i jakie dobre smile
            • gulcia77 Re: Szok cenowy 30.05.19, 01:44
              Przepyszne. A liście wyjątkowo ładnie "odeszły". Z tym, że główka po 6 zł.
    • danaide Re: Szok cenowy 29.05.19, 21:37
      Podobno pietruszka kiepski rok miała i są niedobory.
      • hanusinamama Re: Szok cenowy 29.05.19, 22:11
        W tym roku za to zabrakło nasion- wszyscy pietruszke siali na wiosne. Jest szansa ze bedzie duzo wiec i taniej.
      • biala_ladecka Re: Szok cenowy 30.05.19, 10:41
        Z lektury watku wychodzi, ze wszystko mialo kiepski rok, bo za sucho, za mokro, za zimno, za cieplo, za duzo kwiatow, za malo nasion. No taki mamy klimat wink
    • cruella_demon Re: Szok cenowy 29.05.19, 21:49
      W osiedlowym sklepiku zawsze jest drożyzna.
      U mnie na bazarku włoszczyzna 4 zł truskawki 6zł.
      W Biedronce młoda kapusta była po 2 z kawałkiem, ziemniaki młode coś koło 4zł.
      • szmytka1 Re: Szok cenowy 30.05.19, 05:45
        Ha to u mnie truskawki drozsze. Po 7 kupilam, ale przedwczoraj. Moze wczoraj potanialy do 6. Musze isc dzis sprawdzic.
    • volta2 Re: Szok cenowy 29.05.19, 21:51
      Szparagi od dawna kupuję po duszku, jak taniej to trzeba czekać promocji. W tym roku cena jest taka sama jak w poprzednich sezonach. Cena promo to 6,99. Kupuję zwykle 2 pęczki bo na zupę na 2 dni potrzebne i ceny pamiętam doskonale. Młode ziemniaki kupowałam po piątku w zeszła sobotę. Zapraszam na zakupy do Wawy. U nas nie drożeje.
      Chyba że na bio bazar chodzisz i tam tak przepłacasz?
      • double-facepalm Re: Szok cenowy 30.05.19, 15:28
        Gdzie w tek promo na Ursynowie? .auchan?
        • double-facepalm Re: Szok cenowy 30.05.19, 15:28
          double-facepalm napisała:

> Gdzie w teJ promo
          • volta2 Re: Szok cenowy 30.05.19, 17:51
            ja w tesco kupuję, dziś kupiłam 2 pęczki zielonej, 5.99 albo 6,99 nie pamiętam, biała w tej samej cenie
            i ta cena utrzymuje się od lat, nie pamiętam innej regularna 9,99 propo 5-6,99, mam rachunek, ale nie umiem załączaćsmile

widzę, że przekaz na najbliższe miesiące jest jasny, wszystko drożeje i do wyborów nie będzie 500+ tylko 500-
            no więc ja zapraszam na ursynówsmile u nas co prawda ceny stabilne ale może dlatego że rządzą platfusy od stu lat

• betty_bum Re: Szok cenowy 30.05.19, 18:07
              GUS publikuje informacje o tym jak zmieniają się ceny żywności, gazety bawią się w liczenie „koszyka”. Nie trzeba polegać na subiektywnych odczuciach czy własnej pamięci.
              Zapomniałaś o spotach pisu z pustą lodówką i Kaczyńskiego udającego, że robi zakupy i ubolewającego jak to jest drogo za platformy?
              • volta2 Re: Szok cenowy 30.05.19, 18:12
                ale dlaczego mam nie polegać na własnej pamięci? kupuję od nastu lat w tym samym sklepie, akurat szparagi to towar i drogi i rzadko kupowany, bo sezonowy.

no jeśli te same szparagi nie zdrożały od czasów platformy to kiedy było drożej?
                • betty_bum Re: Szok cenowy 30.05.19, 21:00
                  Szparagi to towar sezonowy, ale kosztują mniej niż mięso bez promocji. W promocji 10 pln za kilogram szparagów. Co ty ma to?
                  • volta2 Re: Szok cenowy 30.05.19, 23:04
                    Z czym masz problem? Za tanie?
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Szok cenowy 29.05.19, 21:55
      Jest zimno, bardzo zimno, moje truskawki są jeszcze zielone i to bardzo zielone, daje im jeszcze z pół miesiąca do miesiąca.
      Też kupowałam te wczesne truskawki po 12 zł - mało słodkie, bo pada i pochmurno, ziemniaki młode 5 zł., szparagi zielone 10 zł, resztę nie pamiętam.
      • pasquda77 Re: Szok cenowy 29.05.19, 22:07
        Truskawki pyszne i pachnące 7,90 , młode ziemniaki krajowe 4,90 , czereśnie 19,90 , kalafior też nasz 4,90 sztuka , ceny dzisiejsze z mojej prowincji
      • swinki_trzy Re: Szok cenowy 29.05.19, 22:08
        U mojej mamy na działce już są pierwsze truskawki, wcale nie mało 😀
      • szmytka1 Re: Szok cenowy 30.05.19, 09:26
        U mnie dopiero kwitna. Te pierwsze kwiaty zmarzly podczas przymrozkow. Zawsze mialam truskawki jak konczyl sie rok szkolny. W tym sezonie beda jeszcze pozniej.
    • kasiabing Re: Szok cenowy 29.05.19, 22:09
      U mnie:
      truskawki od 8-10 zł
      młoda włoszczyzna 5 zł ( fakt, pietruszki chude jak wykałaczki)
      pietruszka 14 zł
      ziemniaki młode 5 zł
    • hanusinamama Re: Szok cenowy 29.05.19, 22:10
      TRuskawki dopiero zaczynają zeson, poza tym jest deszczowo wiec to tez wpływa na cenę. Podobnie szparag- teraz na ryku odmiany wczesne. Zazwyczaj szparagi są juz w połowie kwietnia ale w tym roku kwiecien był bardzo zimny i to nie ejst pełnia sezonu szparagowego. Pietruszka droga (źle znosi susze, podobno tez nasiona kiepskiej jakości, za to na wiosne nasion zabrakło, wszyscy masowo sieali pietruszke, jest szansa ze bedzie duzo wiec i tanio). Młodą włoszczyzne kupiłam za 5 zeta.
    • aurinko Re: Szok cenowy 29.05.19, 22:32
      Gdańsk, duże osiedle, sklep ogólnospożywczy
      Truskawki 6
      Ziemniaki młode polskie 4,90
      Włoszczyzna młoda 4,50
      Botwina 3,50
      Kapusta młoda duża 5,50
      Kalafior duży 5
      Pietruszka 14
      Pomidory PL 5,50
      Szparagi zielone 7
      Banany 7,20
      • szmytka1 Re: Szok cenowy 30.05.19, 06:38
        Hardkorowa cena na banany!
    • afro.ninja Re: Szok cenowy 30.05.19, 01:25
      U mnie stare ziemniaki 3.99 i takie słabe, że aż żal wielkości śliwki wegierki
    • sylwus34 Re: Szok cenowy 30.05.19, 07:05
      Truskawki od 6 do 10 zł za kilogram. Warszawa.
      • zlota.ptaszyna Re: Szok cenowy 30.05.19, 15:55
        przeciez 10 lat temu juz byly takie ceny
    • iberka Re: Szok cenowy 30.05.19, 07:51
      U mnie drożej ziemniaki: 7.5kg za to truskawki 10.50
    • rosapulchra-0 Re: Szok cenowy 30.05.19, 07:55
      Pietruszka w polskim sklepie u mnie w mieście w UK kosztuje 5 funtów za kg. Opadła mi dosłownie szczęka, gdy zobaczyłam cenę. Dla kontrastu włoszczyzna w byle angielskim markecie kosztuje 1 funt. Fakt, zamiast pietruszki jest pasternak, ale powiem szczerze, że w ogóle mi to nie robi różnicy.
      Skąd taka wysoka cena pietruszki?
      • moadek Re: Szok cenowy 30.05.19, 08:38
        Nwet w którymś programie informacyjnym mówili o cenie pietruszki. cena w skupie 10 zł. w sklepie ok 20
        Rolnik mówił że jest jej bardzo mało, lato było bardzo gorące i i mało padało, a to nie pietruszki klimaty. Mała podaż wyższa cena. Ot cała tajemnica .
        • saskia44 Re: Szok cenowy 30.05.19, 08:53
          Uzywam natke tylko (to jakies groszowe sprawy, mrozona tez jest ok) korzen jest dla mnie bezuzyteczny.
    • lauren6 Re: Szok cenowy 30.05.19, 08:57
      Tanio. U nas truskawki 14 zł, czereśnie 17zł, młode ziemniaki 7 zł, włoszczyzna 12 zł, pietruszka 18 zł. Za kg.

Na szczęście od lipca dadzą pińcetplusa na pierwsze dziecko to będzie na warzywa big_grin
      • odnawialna Re: Szok cenowy 30.05.19, 20:58
        tego pińceta dadzą dopiero w październiku, więc już niewiele warzyw zostanie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka