panna_lila 14.06.19, 10:38 gdzie zjeść smacznie? kuchnia każda ale niezbyt ciężka przy tych temperaturach Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
grazbed Re: Toruń - polećcie restaurację 14.06.19, 10:41 Jak Toruń to Kujawy. Jak Kujawy to gęsi. Jak gęsi to Gęsia Szyja Odpowiedz Link Zgłoś
joaz Re: Toruń - polećcie restaurację 14.06.19, 11:12 grazbed napisała: > Jak Toruń to Kujawy. Jak Kujawy to gęsi. Jak gęsi to Gęsia Szyja W Toruniu za powiedzenie, że to Kujawy to można piernikiem dostać prosto w nos A co lubisz? Tradycyjnie to polecam Sznyt na Winklu (ul. Ducha Św. i Kopernika), miejscowe piwo z wyszynkiem to Olbracht na Szczytnej. Włoskie klimaty makaronowe - to Pasta & Basta na Rynku naprzeciwko Ratusza. Wegańskie - to nie restauracja ale dobre żarełko Krowazywa na Podmurnej. Na Starym Rynku przy ul. Marii Panny fajne żarcie kaukaskie w Osetii. Ale jak pójdziesz na Stare Miasto to gdzie nie spojrzysz to znajdziesz jakąś miłą knajpkę. Odpowiedz Link Zgłoś
bombalska Re: Toruń - polećcie restaurację 14.06.19, 11:38 Bylam w Osetii. Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
grazbed Re: Toruń - polećcie restaurację 14.06.19, 12:01 Aż sprawdziłam w Wiki: Toruń …. Drugie co do wielkości miasto w województwie kujawsko-pomorskim. Położone jest nad Wisłą i Drwęcą. Jego prawobrzeżna część leży na Pomorzu, zaś lewobrzeżna znajduje się na Kujawach.... Joaz - a jaka jest wersja Torunian na temat przynależności geograficznej ich miasta? Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Toruń - polećcie restaurację 14.06.19, 12:12 Bo to tak jak z Sosnowcem, niby w województwie Śląskim, a przecież Zagłębie i odwieczne konflikty i bóle... Historycznie jest to Ziemia Chełmińska i za bardzo nie ma z czym tu dyskutować, no ale jest jak jest. Odpowiedz Link Zgłoś
grazbed Re: Toruń - polećcie restaurację 14.06.19, 12:27 Z mapki wynika, że to skraj Kujaw czyli Wiki jak i Ty macie rację . Ale tak czy inaczej gęsina zarówno na Ziemi Chełmińskiej jak i na Kujawach warta spróbowania. Odpowiedz Link Zgłoś
joaz Re: Toruń - polećcie restaurację 14.06.19, 12:33 grazbed napisała: > Aż sprawdziłam w Wiki: > Toruń …. Drugie co do wielkości miasto w województwie kujawsko-pomorskim. > Położone jest nad Wisłą i Drwęcą. Jego prawobrzeżna część leży na Pomorzu, zaś > lewobrzeżna znajduje się na Kujawach.... > > Joaz - a jaka jest wersja Torunian na temat przynależności geograficznej ich mi > asta? Toruń - to Ziemia Chełmińska. Podgórz swoje własne prawa miejskie ostatecznie utracił w 1938 r. i stał się częścią Torunia. > > Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Toruń - polećcie restaurację 14.06.19, 11:00 naleśnikarnia Manekin Odpowiedz Link Zgłoś
caponata75 Re: Toruń - polećcie restaurację 14.06.19, 11:10 Jeśli zwykła domowa kuchnia, np. pierogi albo kluski ziemniaczane to Piata Klepka na Podmurnej, jeśli cos bardziej wyszukanego to Chleb i Wino na Starym Rynku, ale koniecznie zrób wcześniej rezerwacje. Odpowiedz Link Zgłoś
asia.pelasia Re: Toruń - polećcie restaurację 14.06.19, 11:11 Manekin- naleśniki pyszne i niedrogie oraz Widelec 🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
asia.pelasia Re: Toruń - polećcie restaurację 14.06.19, 11:12 Aha, no i Chleb i Wino, ale tam trudno o miejsce, można rezerwować telefonicznie Odpowiedz Link Zgłoś
ulla_cebulla Re: Toruń - polećcie restaurację 14.06.19, 11:43 W Toruniu najlepszą kuchnię ma Monka Odpowiedz Link Zgłoś
joaz Re: Toruń - polećcie restaurację 14.06.19, 11:50 ulla_cebulla napisał(a): > W Toruniu najlepszą kuchnię ma Monka Tez dobry wybór Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Toruń - polećcie restaurację 14.06.19, 11:51 Luizjana. Mój mąż z Warszawy by się tam tylko dla niej wybrał a wybredny jest jedzeniowo wyjątkowo. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Toruń - polećcie restaurację 14.06.19, 12:24 Ze wszystkim knajp w Toruniu, tylko Szeroka 9 zapadła mi w pamiec - co wiecej, z checia bym sie wybrała tak po prostu do niej. Naprawdę, jedzenie wyśmienite. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Toruń - polećcie restaurację 14.06.19, 12:25 Zreszta spójrz na oceny: pl.tripadvisor.com/Restaurant_Review-g274854-d4027200-Reviews-Szeroka_No_9-Torun_Kuyavia_Pomerania_Province_Central_Poland.html Odpowiedz Link Zgłoś
panna_lila Re: Toruń - polećcie restaurację 14.06.19, 13:38 wygląda zacnie aż zgłodniałam, ale ceny też wykwintne Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty Re: Toruń - polećcie restaurację 14.06.19, 15:43 O, widzę, że się powtórzyłam W każdym razie potwierdzam. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Toruń - polećcie restaurację 14.06.19, 16:07 My trafiliśmy do niej przypadkiem i już nigdy więcej nie odwiedziliśmy innej będąc w Toruniu. )) Odpowiedz Link Zgłoś
babcia.stefa Re: Toruń - polećcie restaurację 14.06.19, 12:31 Monka i Szeroka 9, poza tym nie ma nic ciekawego. Odpowiedz Link Zgłoś
sacea Re: Toruń - polećcie restaurację 14.06.19, 15:39 Restauracji nie kojarzę, ale lody tak, u lenkiewicza. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty Re: Toruń - polećcie restaurację 14.06.19, 15:42 Tu jedliśmy, ale to już jakiś czas temu. Było bardzo ok. pl.tripadvisor.com/Restaurant_Review-g274854-d4027200-Reviews-Szeroka_No_9-Torun_Kuyavia_Pomerania_Province_Central_Poland.html Odpowiedz Link Zgłoś
cruella_demon Re: Toruń - polećcie restaurację 14.06.19, 16:22 Co mogę polecić, gdzie sama jadłam. Jeżeli chcesz smacznie regionalnie i niedrogo to polecam Gęsią Szyję. Luizjana knajpa kreolska, z wyprzedzeniem dwudniowym można było zamówić stek z krokodyla W Olbrachcie piwo, zwłaszcza piernikowe, natomiast jedzenie serdecznie nie polecam IMO niedobre. W widelcu (na Sienkiewicza, to istotne bo są 2) są najlepsze burgery i żeberka w mieście. Chleb i Wino, dobre zwłaszcza tatar, ale niewyszukane. Podobno dobra jest Szeroka No.9 i Mistrz i Małgorzata, ale osobiście tam nie jadłam. Przyzwoicie i miłe otoczenie Spichrz, choć ja wolę Gęsią Szyję. Nie rozumiem fenomenu manekina, w sezonie trzeba czekać w kolejce na stolik, a dla mnie to zwykła jadłodajnia z niezbyt smacznymi naleśnikami. Odpowiedz Link Zgłoś
cruella_demon Re: Toruń - polećcie restaurację 14.06.19, 16:24 Aha lody zdecydowanie u Lenkiewicza. Odpowiedz Link Zgłoś
panna_lila Re: Toruń - polećcie restaurację 14.06.19, 19:17 na lody dziś już nie zdążę, otwarte do 19tej😕....w sumie przy takiej pogodzie lody mogłyby być całodobowe Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Toruń - polećcie restaurację 14.06.19, 16:59 Stek z krokodyla smaczny. Ale rzeczywiście dwa dni wcześniej trzeba zamówić Odpowiedz Link Zgłoś