Dodaj do ulubionych

Poczucie humoru

20.06.19, 11:40
Wiadomo, rzecz osobnicza.
A jak tam z waszym?
Co was śmieszy? Jakiego humoru nie czujecie? Łatwo was rozsmieszyc?
Trzeba wam tłumaczyć żarty, ironię i dwuznaczności?
A może zdarza się, że wszyscy się śmieją, podczas gdy wy kompletnie nie rozumiecie dlaczego.
Mnie nie śmieszą tzw. świńskie żarty, seksistowskie lub seksualne, zdecydowana większość kabaretów, właściwie prawie wszystko co w założeniu ma wywoływać karuzele śmiechu.
Za to uwielbiam humor cyniczny, ironiczny, zaskakujący. Lubię bardzo śmiać się na wspólnych imprezach, kiedy już każdy ma swoją brednię. Śmieszą wpadki. Sama z siebie się śmieję też. Nadal (zostało mi że szkoły) najlepiej jest śmiać się w sytuacjach niestosownych - w kościele, na Ważnym Wydarzeniu. Do dziś wspominam niekontrolowany atak na pogrzebie mojego ukochanego dziadka (trochę wstyd, ale ile endorfin!).
Ale, z drugiej strony, koszmarem jest robienie z kogoś debila i wmawianie mu braku p.humoru.
Obserwuj wątek
    • valla-maldoran Re: Poczucie humoru 20.06.19, 11:49
      Zupełnie jakbyś pisała o mnie big_grin
    • snakelilith Re: Poczucie humoru 20.06.19, 11:53
      Każda brednia staje się kiedyś naprawdę brednią i wtedy nie ma już humoru, a jest tylko głupawka. Dlatego wolę czasem swojski, ludowo-przaśny humor od pseudointelektualnej ironii i cynicznego bełkotu, który tak naprawdę służy wielu tylko do podkreślenia jak bardzo są błyskotliwi i ekscentryczni. Nie lubię tej pozy.
      • tryggia Re: Poczucie humoru 20.06.19, 12:02
        Nie lubisz czuć się gorsza, to normalne.
        • snakelilith Re: Poczucie humoru 20.06.19, 12:30
          Czujesz się dotknięta? Nie pisałam tego osobiście do ciebie, pytałaś przecież o ogólne podjeście do poczucia humoru. I nie, nie czuję się gorsza przy kimś, kto używa ironiczno- cynicznego humoru, aż tak dużej inteligencji nie trzeba by to chwycić. Nie lubię tylko, gdy używa się tego jako pozy i do odbicia się od durnego ludu. Po prostu mnie to nie śmieszy.
          • tryggia Re: Poczucie humoru 20.06.19, 12:51
            I ok, ciebie nie, mnie tak. I na odwrót (z kabaretami), właśnie o to pytałam. Jest ok, serio.
          • 7katipo Re: Poczucie humoru 02.01.22, 22:16
            Ja mam wredne poczucie humoru. I czasem funeralne.
            Nie czuję się z tego powodu lepsza.
      • aandzia43 Re: Poczucie humoru 20.06.19, 13:05
        . Dlatego wolę czasem swojski, ludowo-przaśny humor od pseudo
        > intelektualnej ironii i cynicznego bełkotu, który tak naprawdę służy wielu tylk
        > o do podkreślenia jak bardzo są błyskotliwi i ekscentryczni. Nie lubię tej pozy

Ale dopuszczasz możliwość ze ten wysublimowany i abstrakcyjny humor autentycznie wielu po prostu śmieszy i szczerze bawi? Bez pozy i zadęcia, tylko tak po prostu z serca.
        • snakelilith Re: Poczucie humoru 20.06.19, 13:25
          Chcesz się ze mną pokłócić, czy o co ci chodzi? Nie mam bowiem nic do "dopuszczania", przecież napisałam, że taki humor istnieje. I jak ktoś puści jakąś perełkę, to też się śmieję. Nie lubię jednak ludzi, którzy taki rodzaj humoru uważają za lepszy, elitarny i odgraniczają się nim od innych. To trochę tak, jak miłośnicy jazzu patrzący z politowaniem na słuchających szlagierów. No więc, jazz może być też nadęty. A ironia użyta za często (i za tępo), podlegać dewaluacji.
          • pade Re: Poczucie humoru 20.06.19, 13:26
            Też tak mam.
          • 7katipo Re: Poczucie humoru 02.01.22, 22:19
            Pełna zgoda. Zwłaszcza, że - schlebiam sobie - umiem odróżnić inteligentny, jadowity humor od wydumanej, przekombinowanej pozy. Która również mnie drażni niepomiernie.
    • valla-maldoran Re: Poczucie humoru 20.06.19, 11:55
      ps. Mam jedną przypadłość: zdarza mi się dostać dzikiego ataku śmiechu z bólu. Objawia się to głównie na masażu.
      Raz też wlazł mi ból w biodro (od długiego siedzenia z założonymi nogami, ale tego wtedy jeszcze nie zajarzyłam). Stwierdziłam, że najlepszym lekarstwem będzie spacer. Wyciągnęłam więc małża i poszliśmy. Przez jakiś czas było całkiem nieźle, ale w pewnej chwili jakoś krzywo stanęłam i poczułam w biodrze ból, jakby mnie tam piorun walnął, wściekły, ostry, palący, wiercący, koszmarny. Nie mogłam stanąć na tej nodze. Nie mogłam też dalej iść, bo dostałam takiego ataku śmiechu, że chyba słychać mnie było w promieniu paru kilometrów. Na szczęście ludzi wokół było niewiele, ale małż i tak miał minę, jakby chciał uciec i się w ogóle to takiej wariatki nie przyznawać. smile
      • przepio Re: Poczucie humoru 03.01.22, 09:02
        valla-maldoran napisała:

Nie mogła
        > m stanąć na tej nodze. Nie mogłam też dalej iść, bo dostałam takiego ataku śmie
        > chu, że chyba słychać mnie było w promieniu paru kilometrów. Na szczęście ludzi
        > wokół było niewiele, ale małż i tak miał minę, jakby chciał uciec i się w ogól
        > e to takiej wariatki nie przyznawać. smile

Mialam to samo po złamaniu nogi. Najpierw zemdlałam na ulicy, potem jak już doszłam do siebie to dostałam atatu dzikiego śmiechu. Mąż mowil, ze to było najgorsze w całej sytuacji.
    • kasiaabing Re: Poczucie humoru 20.06.19, 11:56
      Ja z całego serca nie znoszę polskich kabaretów. Czasem jak jestem u kogoś i w tle leci jakaś " kabaretowa noc" to nie rozumiem z czego ludzie się cieszą.
      Miałam kiedyś znajomego który z uporem maniaka włączał mi na yt jakieś śmieszne urywki kabaretowe, no nawet mi się kącik ust nie uniósł.
      Lubię humor sytuacyjny, taki nie podany wprost.
      W sumie to jeszcze chyba żaden typowy dowcip mnie nie rozśmieszył.
      • milamala Re: Poczucie humoru 20.06.19, 15:44
        kasiaabing napisała:

> Ja z całego serca nie znoszę polskich kabaretów. Czasem jak jestem u kogoś i w
        > tle leci jakaś " kabaretowa noc" to nie rozumiem z czego ludzie się cieszą.

Mam to samo, z czego ci ludzie sie smieja.
        • krisdevalnor Re: Poczucie humoru 20.06.19, 18:09
          Ja tez nie ogarniam, takie na sile te zarty i najczesciej w ogole nie smieszne. Jeszcze bardziej nie lubie i nie rozumiem co jest smiesznego w amerykanskich stand up comedies, zenujace jak dla mnie. Za to Monty Python rzadzi😃
    • chatgris01 Re: Poczucie humoru 20.06.19, 12:09
      Moje ulubione to humor czarny lub/i purnonsens (Monty Python rzondzi).

Właśnie dlatego tak lubię ematkę tongue_out
      • bardzo-dobry-kochanek Re: Poczucie humoru 20.06.19, 19:57
        chatgris01 napisała:
        > Moje ulubione to humor czarny lub/i purnonsens (Monty Python rzondzi).
        >
        > Właśnie dlatego tak lubię ematkę tongue_out
        >

Niektórzy na ematce posiadają dość plebejskie poczucie humoru.
        Przykład:
        "Najsztub, jadąc samochodem, potrącił dwóch pieszych na przejściu. Przychodzi do znajomego prokuratora i pyta:

– Co z tym zrobimy?

Prokurator po chwili odpowiada:

– Myślę, że ten, który głową rozbił przednią szybę, może dostać 5 lat za uszkodzenie cudzego mienia, a ten drugi, co odleciał w krzaki, 8 lat za próbę ucieczki z miejsca wypadku."

forum.gazeta.pl/forum/w,567,168283493,168283493,Najsztub_wyrok_.html?p=168284543
    • cauliflowerpl Re: Poczucie humoru 20.06.19, 12:17
      Absurdalny humor sytuacyjny.
      W pracy mamy caly zestaw odpowiednikow ematkowych bidetów, przepysznych jagielników, i od czasu do czasu wyciagane w odpowiednim kontekscie doprowadzaja mnie do lez ze smiechu.
      • boogiecat Re: Poczucie humoru 21.06.19, 12:59
        😀😀😀 las bidetas i los jagielnikos macie?
        Tez bardzo lubie takie rzeczy
    • aandzia43 Re: Poczucie humoru 20.06.19, 13:08
      Lubię większość polskich kabaretów. Lubię też bardzo Monty Pythona. W ogóle lubię się śmiać. Nie śmieszy mnie Daniec, większość kawałów seksistowskich i wszystkie o obozach koncentracyjnych i Murzynach.
      • nangaparbat3 Re: Poczucie humoru 20.06.19, 21:05
        Ooooo.... Jeden z moich ulubionych kawałach o Murzynie właśnie.
        Pociągiem jadą Żyd i Murzyn. O przepisanej godzinie Żyd wyciąga tefilim, tałes, zaczyna się modlić. Patrzy - a tu Murzyn zakłada tefilim, zarzuca tałes, modli się. Skończyli, chowają tefilim, tałesy. Jadą, milczą, jadą... I po jakimś czasie Żyd mówi: Panie Murzyn, nie dość panu, żeś pan Murzyn?
        W ogóle - uświadomiłam sobie właśnie - uwielbiam żydowskie dowcipy (ale nie dowcipy o Żydach) - często są jak przypowieści. Ten też.
        • asia_i_p Re: Poczucie humoru 20.06.19, 23:39
          Jeden z moich ulubionych dowcipów nie jest żydowski, ale też pojawia się w nim Żyd. Mianowicie uliczka w mieście, wąska, ciemna i dość szemrana, z jednej strony idzie wysoki i postawny ortodoksyjny Żyd, z drugiej strony dwóch kurduplowatych skinheadów. Zobaczyli Żyda i jeden się ucieszył "O, popatrz, Żyd, chodź mu w...my". Drugi jest bardziej realistą i mówi "Daj spokój, to już prędzej on nam". A ten pierwszy z niebotycznym zdumieniem "On nam? Ale za co?"
          • boogiecat Re: Poczucie humoru 21.06.19, 08:27
            😄😄
        • aandzia43 Re: Poczucie humoru 21.06.19, 12:09
          Akurat ten kawał o Murzynie jest fajny smile Tak, żydowskie przedwojenne dowcipy tez bardzo lubię. Dziewoński opowiadał je cudnie
          • boogiecat Re: Poczucie humoru 21.06.19, 13:04
            Zydowska autoironia jest naszym cennym dziedzictwem, np. we Francji mimo stalej obecnosci zydow nie ma tej kultury dowcipu zydowskiego
            • ingryd Re: Poczucie humoru 03.01.22, 21:44
              Przewaga sefaradów we FR (oprócz alzacji)? Nasz polski żydowski humor jest stanowczo typowo askenaze (choć jednak popełnili Rabiego Jacoba).
              • boogiecat Re: Poczucie humoru 03.01.22, 22:52
                Co to ja za bzdury wypisywalam 3 lata temu?😛

Tak, popelnili genialnego Jacoba i sa tez inni, ale zwykli ludzie nie maja tego tak obcykanego jak to ma miejsce w Polsce (lecz czy wciaz ma?).

I tak, aszkenazi kontra sefaradzi, ci ostatni nie maja humoru specyficznego dla narodowej grupy- u nas (w naszym nas à nous) moze gra tu rowniez role frencz republika i frencz kultura 🧐
                • boogiecat Re: Poczucie humoru 04.01.22, 15:43
                  Ingryyyd, przepraszam za belkot, tego co wczoraj napisalam po prostu nie da sie czytac big_grin
                  (wrocilam do domu w niedziele pozna noca, spalam dwie godziny, w poniedzialek poszlam do fabryki na dwunastogodzinne ogarnianie Niezlego Burdelu, a wieczorem sie zaszczepilam i troche goraczkowalam, tadam vla le résultat)

znalazlam sefaradzki kawal: Dlaczego wielki rabin Paryza jest sefaradem? Bo arcybiskup Paryza jest aszkenazem
                  ha
                  ha
                  • ingryd Re: Poczucie humoru 04.01.22, 15:58
                    David i Moise plażują się w Deauville, David przysypia i nagle Moise zaniepokojony przez la marée montante, próbuje obudzić kumpla:
                    David, David, la mère monte,
                    David mu odpowiada : achète Moise, achète…

Swoja droga to dopiero teraz się zorientowałam ze to stary odkopany wątek 🤪
                    • boogiecat Re: Poczucie humoru 04.01.22, 16:02
                      big_grin
            • ingryd Re: Poczucie humoru 03.01.22, 21:52
              I jeszcze mi się przypomnieli :
              Popeck
              Elie Kakou
              Boujenah
          • jowita771 Re: Poczucie humoru 02.01.22, 21:11
            Właśnie Dziewońskiego sobie wyobraziłam, jak opowiada ten dowcip, który wyżej napisała Nanga.
        • jammer1974 Re: Poczucie humoru 02.01.22, 21:29
          Kocham zydowskie dowcipy. Nigdy sie nie starzeja i nigdy nie przestaja bawic.
    • vodyanoi Re: Poczucie humoru 20.06.19, 13:13
      No cóż, wywyższam się (według snake) i lubię np. to:
      www.youtube.com/watch?v=sqA577_IoBk (po angielsku).
      Ale lubię też naszego swojskiego Misia czy Rejs. Albo IT Crowd (przy pierwszej serii autentycznie bolała mnie szczęka od śmiechu).
      • simply_z Re: Poczucie humoru 20.06.19, 13:18
        Rejsu nie czajębig_grin za to Misia i Alternatywy 4 uwielbiamsmile
        • bergamotka77 Re: Poczucie humoru 20.06.19, 14:27
          "Rejs" kocham wielką miłością. Ale zrozumiałam go dopiero jak byłam w liceum.
      • tryggia Re: Poczucie humoru 20.06.19, 13:18
        Maszyna do pomiaru stresu w pracy już jest klasykiem u nas w domu.
      • aandzia43 Re: Poczucie humoru 20.06.19, 13:18
        Hehe, ja się prawie posikałam ze śmiechu na "Zgonie na pogrzebie" big_grin
      • snakelilith Re: Poczucie humoru 20.06.19, 13:31
        Głupio by było, gdby wszyscy śmiali się z tego samego. Mnie bawi na przykład "Little Britain". Przaśne i autoironiczne bez potrzeby wysublimowanej inteligencji.
        • tryggia Re: Poczucie humoru 20.06.19, 13:34
          Kocham Little Britain!
          • snakelilith Re: Poczucie humoru 20.06.19, 13:42
            No widzisz, jednak mamy humorystycznie coś wspólnego. smile A ostatno uśmiałam się też przy "Johnny English", przy filmie, którego oglądania uparcie do tej pory odmawiałam, bo Mrs. Bean jako Austin Powers, to było mi już ciut za przesadzone. Ale było naprawdę zabawne.
        • aandzia43 Re: Poczucie humoru 20.06.19, 14:34
          Mała Brytania jest miodzio big_grin
          • bergamotka77 Re: Poczucie humoru 20.06.19, 14:36
            Ja w ogóle lubię humor angielski. W każdej odsłonie.
      • bergamotka77 Re: Poczucie humoru 20.06.19, 14:14
        Komedie Barei to perełki. Uwielbiamy z mężem je po tysiąc razy oglądać choć znamy już na pamięć. Monty Python też klasyka, która nigdy się nie nudzi i wciąż śmieszy.
        • bergamotka77 Re: Poczucie humoru 20.06.19, 14:18
          Lubię dowcipy żydowskie z tych "narodowych".
      • asia_i_p Re: Poczucie humoru 20.06.19, 23:46
        Druga seria też wymiata - podczas wyjścia do teatru regularnie płaczę ze śmiechu.
    • mrs.solis Re: Poczucie humoru 20.06.19, 13:21
      Lubie czarny humor, nie mam problemu ze swinskimi zartami ani seksistowskimi, ale kawaly to trzeba tez umiec opowiadac. Jak nie smieje sie z kawalu, a wszyscy inni tak to znaczy, ze ktos go spalil , albo jak dla mnie nie byl smieszny.
    • szorstkawelna Re: Poczucie humoru 20.06.19, 13:27
      Bardzo różne rzeczy mnie śmieszą i w różnych sytuacjach. Kabaretów nie lubię, poza niektórymi skeczami Mumio.
      Niezmiennie śmieszy mnie Herman z Hydrozagadki: youtu.be/TN6_E6Jm2aw
    • viridiana73 Re: Poczucie humoru 20.06.19, 13:31
      Uwielbiam czarny humor. Domownicy również, za to w pracy mają mnie za... uhm, dziwną.
      Uwielbiam żarty z kultury i popkultury. Pamiętam, Kabaret Moralnego Niepokoju miał taki programy: "Historia literatury..." i "Historia według KMN", niesamowicie mi się to podobało. Nie ogarniam natomiast humoru tak popularnych Paranienormalnych, no, chyba że parodiują panią Jaworowicz.
      Lubię parodię, może nie być najwyższych lotów; "Kosmiczne jaja" to dla mnie komedia wszech czasów.
      • asia_i_p Re: Poczucie humoru 20.06.19, 23:41
        >Uwielbiam żarty z kultury i popkultury. Pamiętam, Kabaret Moralnego Niepokoju miał taki programy: "Historia literatury..." i "Historia według KMN"

To tam była mapa Peru i szynszyla?
        • viridiana73 Re: Poczucie humoru 21.06.19, 12:22
          Już nie pamiętam.
          Ale tam koledzy przyszli do Mikołaja Kopernika i od progu wołali "Siema, Koper!".
          A do Marii Curie przyszli na podwieczorek goście i chwalili pyszny sernik. A ona na to: "Eee, to z cukierni, sama chemia!"😄😄
          • boogiecat Re: Poczucie humoru 21.06.19, 12:55
            😄😄😄
            To ci sie darwini spodobaja Kopernik vs Uczeni
            youtu.be/Tup_JyV4lnE
            • viridiana73 Re: Poczucie humoru 21.06.19, 13:10
              Fajne!
              Ten Kopernik... tyle smutku w oczach...
              • boogiecat Re: Poczucie humoru 21.06.19, 14:56
                oni wszyscy sa dobrymi aktoramismile
                • memphis90 Re: Poczucie humoru 03.01.22, 11:43
                  Ja uwielbiam Adasia Niezgodke 😂😂🤩
      • szmytka1 Re: Poczucie humoru 02.01.22, 20:48
        Ja lubię Jurki, roboczo nazwę te kawałki "święta polskie", czyli skecz z grającym zniczem na 1 listopada, komunia, rocznica ślubu
    • triismegistos Re: Poczucie humoru 20.06.19, 13:41
      Lubię Pratchetta, śmieszą mnie też książki Pielewina. Lubię chyba angielski humor, Monty Python, Allo Allo i takie tam. Chyba śmieszy mnie absurd, odwołania do popkutury, eastar eggi. Ale generalnie nie jestem śmieszkiem i chyba mam słabe poczucie humoru.
      • jak_matrioszka Re: Poczucie humoru 20.06.19, 14:35
        Pratchetta uwielbiam i chyba sobie kupie na papierze (mam e-format bo tak szybciej dostepne). Pielewina to wszystko, czy jakaś seria i trzeba wiedzieć czego szukać? Braci Strugackich bardzo lubie, i §22 smile
        • triismegistos Re: Poczucie humoru 20.06.19, 15:22
          Pielewina wszystko jak leci, ale niektóre jego ksiazki mają... wysoki próg wejścia. Na początek dziabnij sobie "Życie owadów"- ostrzegam, wysoki poziom surrealizmu.
          • jak_matrioszka Re: Poczucie humoru 20.06.19, 16:08
            Mam wysoki poziom zaufania do poleconych na forum pozycji big_grin Można to kupić, czy tylko biblioteki i z drugiej reki?
            • triismegistos Re: Poczucie humoru 20.06.19, 17:10
              Wydaje się, ze się da... A jak coś na pewno da się upolować na all
    • pade Re: Poczucie humoru 20.06.19, 13:43
      Mnie bawią "Bajki dla potłuczonych" Kabaretu Potem, w ogóle Kołaczkowska mnie śmieszy sama w sobie. I Pakosińska -gdy zaczyna się śmiać, kąciki ust same mi się unoszą. Na komedii śmiałam się ze dwa lata temu. To była zdaje się Terapia gliniarza, wcześniej Dwaj zgryźliwi tetrycy. Polskie nie śmieszą mnie wcale, prędzej żenują.
      • viridiana73 Re: Poczucie humoru 20.06.19, 13:48
        Dobrze, że mi to przypomniałaś; "Bajki..." byly dla mie poza konkurencją, a Kołaczkowska jest genialna.
      • szmytka1 Re: Poczucie humoru 02.01.22, 20:49
        o ja, ja nie cierpię śmiechu Pakosińskiej, Kołaczkowska mnie nie rusza, ale lubię kobietę z kabaretu Jurki
        • mama-ola Re: Poczucie humoru 02.01.22, 21:00
          Coś się tak obudziła po pół roku?
          • szmytka1 Re: Poczucie humoru 02.01.22, 21:08
            No poł roku mineło, a Pakosinskiej dalje nie lubię big_grin A wątek ktoś odgrzebał, czytam, to i się dopisalam. Co tam poł roku, na gorsze starocie już się nabierałam.
            • mama-ola Re: Poczucie humoru 02.01.22, 21:21
              Przepraszam, ja w ogóle nie pomyślałam o tym, że mógł odgrzebać ktoś, kogo wygasiłam. Bez sensu się przyczepiłam, wybacz smile
              Z odgrzania wątku się cieszę, bo kilka osób poleciło IT Crowd, a widzę, że jest na Netfliksie. Może mi się nada, bo nie mam czego oglądać.
              • szmytka1 Re: Poczucie humoru 02.01.22, 21:27
                a ja się zupełnie nie gniewam. Co do wygaszonych to gorzej jest jak zakładasz wątek, ktoś ci odpisuje, ale nie widzisz kto i co wink
    • bergamotka77 Re: Poczucie humoru 20.06.19, 14:04
      Mam tak samo plus humor sytuacyjny i czarny humor. W ogóle lubię się śmiać i robie to często bo życie dostarcza komicznych sytuacji, przebywam też dużo z osobami z poczuciem humoru. Miałam kiedyś chłopaka z pokreconym poczuciem humoru i to tez bylo fajne. Nie wszyscy je rozumieli, ja się świetnie z nam czułam. Potrafił skomentować sytuacje jak nikt. Poczucie humoru to dla mnie jedna z najważniejszych cech ludzi, których lubię i kocham. U partnera seksualnego niezbędna. Jest połączona z inteligencją.
      • bergamotka77 Re: Poczucie humoru 20.06.19, 14:05
        Nie lubię niby zabawnych akcji gdy komuś niemal stała się krzywda bo się np. poslizgnal i potlukl a wszyscy zarywaja boki. To nie ma nic wspólnego z poczuciem humoru.
    • piataziuta Re: Poczucie humoru 20.06.19, 14:10
      Najbardziej lubię humor abstrakcyjny, choć mało mam do takich żartów kompanów.
      Ironia, sarkazm, czarny humor, absurd, podśmiechujki niskich lotów dnia codziennego - wszystko łykam. W pracy muszę się czasami schować głowę pod biurko, udając że czegoś tam szukam, żeby nie ryknąć śmiechem w nieodpowiedniej sytuacji, bo koleżanka mnie często prowokuje.

Nie śmieszą mnie żarty wulgarne i prymitywne, komercyjne filmiki i produkcje w stylu Kilera czy filmów Patryka Vegi.
      Ktoś mi kiedyś pokazał jakiś filmik oparty na wulgaryzmach, rycząc przy tym ze śmiechu, a ja stałam z kamienną twarzą nie rozumiejąc co w tym jest śmiesznego.

Raz ryknęłam histerycznym śmiechem u fryzjerki, która akurat układała mi włosy na szczotkę i przysięgam, że nie wiem dlaczego. Biedna, strasznie się zestresowała.
      • boogiecat Re: Poczucie humoru 21.06.19, 13:07
        Dzizas, ziutka, a ja ci polecialam komisarzem Ryba w innym watku, sory😄
        W humorze chyba po prostu musi byc cos bardzo prawdziwego, zeby smieszyl
        Z ta fryzjerka, to byla po prostu ta nanosekunda twojego zycia, w ktorej zdalas sobie sprawe jakie to wszystko bezsensu😀
    • tryggia Re: Poczucie humoru 20.06.19, 14:23
      A jak z odczytywaniem ironii lub czegoś dwyznacznego? Czegoś, co może nie musi bawić do łez, ale nadaje jakiegoś charakteru wypowiedzi.
      • bergamotka77 Re: Poczucie humoru 20.06.19, 14:32
        Myślę, że inteligentni ludzie nie maja z tym problemu i nie trzeba do nich mówić dużymi literami.
      • boogiecat Re: Poczucie humoru 20.06.19, 23:07
        Tez ich lubie
    • sumire Re: Poczucie humoru 20.06.19, 14:42
      Ironię rozumiem i cenię ludzi, którzy w nią potrafią, a mam wrażenie, że to trochę ginąca sztuka.
      Najbardziej lubię taki "suchy" brytyjski humor, groteskę również. W ogóle natomiast nie mam poczucia humoru, jeśli chodzi o dowcipy z podtekstem seksualnym, nie bawi mnie to ani trochę, a w wykonaniu ludzi słabo mi znanych nawet wkurza.
    • astrologia333 Re: Poczucie humoru 20.06.19, 14:46
      Mam zdecydowanie specyficzne poczucie humoru.
      Jest garstka ludzi, która go nie rozumie ( nie mylić z nie akceptuje) za co i tu na furum się dostało dziś - kierunek - psychiatra 😂
      • bi_scotti Re: Poczucie humoru 20.06.19, 15:12
        Nie umiem define ale literacko to np. takie sprawy:
        https://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/2/2d/Travelswithmyaunt1stcover.JPG/220px-Travelswithmyaunt1stcover.JPG
        albo
        https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/5129xW8z9sL._SX324_BO1,204,203,200_.jpg
        • boogiecat Re: Poczucie humoru 20.06.19, 23:06
          To ja sie dopisze literacko🙂
          https://images-eu.ssl-images-amazon.com/images/I/51BdA9Ir0FL.jpg
          • chatgris01 Re: Poczucie humoru 21.06.19, 06:39
            O, tak!!!
          • bi_scotti Re: Poczucie humoru 21.06.19, 14:57
            Let's continue wink
            https://dynamic.indigoimages.ca/books/0345814177.jpg?altimages=false&scaleup=true&maxheight=515&width=380&quality=85&sale=11&lang=en
            • boogiecat Re: Poczucie humoru 21.06.19, 15:09
              ha! dostalam na urodziny kilka lat temu; my mamy lepsza okladkewink

https://images2.medimops.eu/product/9f14c4/M02848685182-source.jpg
              • bi_scotti Re: Poczucie humoru 21.06.19, 15:19
                Tez masz en francais? wink
                https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/51OY%2BIh8XLL._SX331_BO1,204,203,200_.jpg
        • mid.week Re: Poczucie humoru 21.06.19, 15:06
          Kocham Durrella smile
    • miss_fahrenheit Re: Poczucie humoru 20.06.19, 15:17
      tryggia napisała:

> A jak tam z waszym?

Obecny.

> Co was śmieszy? Jakiego humoru nie czujecie? Łatwo was rozsmieszyc?

Raczej niełatwo, co uznaję za wadę.

> Trzeba wam tłumaczyć żarty, ironię i dwuznaczności?

A to nie ma związku z poczuciem humoru, tylko z inteligencją i rozumieniem języka.

> A może zdarza się, że wszyscy się śmieją, podczas gdy wy kompletnie nie rozumiecie dlaczego.

Zdarza się.

> Mnie nie śmieszą tzw. świńskie żarty, seksistowskie lub seksualne,

Z zasady się nie śmieję w takich sytuacjach. Albo odpowiadam innym seksistowskim dowcipem, tylko "w drugą stronę" i wtedy inni się nie śmieją (mają wybiórcze poczucie humoru?)

> Za to uwielbiam humor cyniczny, ironiczny, zaskakujący.

Bywam ostrożna po takich deklaracjach.

> Nadal (zostało mi że szkoły) najlepiej jest śmiać się w sytuacjach niestosownych - w kościele, na Ważnym Wydarzeniu.

Mam zupełnie inaczej.
      • 1matka-polka Re: Poczucie humoru 20.06.19, 20:48
        "Albo odpowiadam innym seksistowskim dowcipem, tylko "w drugą stronę" i wtedy inni się nie śmieją"
        No to mamy cos wspolnego...
    • nenia1 Re: Poczucie humoru 20.06.19, 15:40
      Lubię się śmiać, bardzo cenię u ludzi poczucie humoru, żartobliwość, skłonność do wygłupów, nie chodzi mi o śmiech do rozpuku i żarty w stylu Benny Hilla, raczej o pewne kreatywne podejście do rzeczywistości, jakąś fantazję, może nawet lekką baśniowość, niezwykłość, zabawę konwencją, absurd. Nie lubię klaunów, chichoczących bez powodu śmieszków, czy takich, którzy nie dopuszczą innych do głosu tylko zamęczą swą osobą i opowieścią sucharów albo będą się pleść pierdoły a potem się zżymać, że inni nie mają poczucia humoru. Sporo lat w młodości spędziłam w środowisku teatralno-muzycznym, z którego wprost wychodzi się między innymi Mumio, przejeżdżali chłopaki z Chatelet (z Krakowa mieli blisko) i ten absurdalny humor zawsze był w tym środowisku i przenikał również codzienne życie, pamiętam jak urodziło mi się dziecko a kolega przy dzwonku do drzwi dokleił karteczkę "dzwonić ciszej" za parę dni słyszę urywany dzwonek, otwieram a tam sąsiadka się tłumaczy "ja..ja bardzo chciałam zadzwonić ciszej...ale ja nie wiem jak to zrobić?".
      • pade Re: Poczucie humoru 20.06.19, 15:55
        big_grin
      • mid.week Re: Poczucie humoru 20.06.19, 17:02
        o własnie, kocham to! 😂
      • chatgris01 Re: Poczucie humoru 20.06.19, 22:18
        big_grin
      • rosapulchra-0 Re: Poczucie humoru 21.06.19, 07:54
        big_grin big_grin big_grin
    • mid.week Re: Poczucie humoru 20.06.19, 16:57
      Mam ciężki humor, smieszy mnie większość politycznie niepoprawnych żartów. Nie uwazam zeby religia, smierc czy nieszczęścia byly tabu.Lubie stand upy. Nie wszystkie, bo coraz częściej sprowadzaja sie one do konkursu na najwieksza ilosc wulgaryzmów, a to jednak dla mnie za malo aby sie śmiać.
      Nie smieszy mnie zart Paranienormalnych, to zupełnie nie moj klimat. Nie smieszy mnie przegiecie w zadna strone, czy naduzywanie konwencji, dlatego przestałam ogladac Wojewódzkiego. Daniec mnie nie kreci. Pazura.
      Za to uwielbiam Loże Szyderców z lokalnego radia.
    • wapaha Re: Poczucie humoru 20.06.19, 17:12
      Zalezy w jakim środowisku jestem
    • segregatorwpaski Re: Poczucie humoru 20.06.19, 17:50
      Mały, biały niedźwiadek dryfował na krze lodowej. I pewnie umarł by biedaczek z pragnienia i głodu gdyby przepływający statek nie wkręcił go w śrubę ...

Próbka tego, co mnie bawi smile
      • viridiana73 Re: Poczucie humoru 20.06.19, 20:34
        Polecam "Happy three friends".
        • mrs.solis Re: Poczucie humoru 20.06.19, 21:44
          Uwielbiam Happy three friends big_grin
      • fawiarina Re: Poczucie humoru 20.06.19, 21:39
        segregatorwpaski napisała:

> Mały, biały niedźwiadek dryfował na krze lodowej. I pewnie umarł by biedaczek z
        > pragnienia i głodu gdyby przepływający statek nie wkręcił go w śrubę ...
        >

No, takie żarty to ja rozumiem big_grin
      • 7katipo Re: Poczucie humoru 02.01.22, 22:28
        Dowcip w stylu mojego Synka.
        Dlaczego małej Ani wypadł lizaczek?
        Bo ją autobus potrącił.
        • memphis90 Re: Poczucie humoru 03.01.22, 12:03
          No to akurat słabe.
      • memphis90 Re: Poczucie humoru 03.01.22, 12:03
        To jak dowcip użyty ostatnio w Don't Look up:
        Chciałbym umrzeć spokojnie we śnie, jak mój dziadek...
        A nie jak 400 jego pasażerów - krzycząc z przerażenia!

IMO tego typu dowcipy bawią, bo obnażają naszą hipokryzję w różnych dziedzinach i na roznych polach... Np usmiercamy metaforycznego misia, tłumacząc to jego własnym dobrem...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka