Dodaj do ulubionych

panie i księża

24.06.19, 19:45
W każdej parafi chyba są kobiety ,które kleją się do księży.Pogaduszki,śmiechy szeptanie do ucha itp.Ksiądz nic z tym nie robi .Jak reagujecie na takie zachowania? Czy to dla was zgorszenie maluczkich?
Obserwuj wątek
    • czarniejszaalineczka Re: panie i księża 24.06.19, 19:47
      kosz
      • szpil1 Re: panie i księża 24.06.19, 20:35
        czarniejszaalineczka napisała:

> kosz
        >

Dlaczego? Może nie w każdej, ale w wileu parafiach tak jest. I nie ma co udawać, że nie.
    • iwoniaw Re: panie i księża 24.06.19, 20:18
      Ksiądz nic z tym nie robi

Czasem ciężko uciec:
      https://i.pinimg.com/236x/b8/3f/cf/b83fcf9164e8d9392de713ae771ec9e3--keeping-up-appearances-vicars.jpg
      • princy-mincy Re: panie i księża 24.06.19, 20:34
        big_grinbig_grin
        • bukietlisci Re: panie i księża 30.06.19, 22:39
          mój ukochany serialbig_grin mój moj mójbig_grin w domu wiedzieli, że gdy sie zaczyna " co ludzie powiedzą" to mnie nie ma.
      • czarniejszaalineczka Re: panie i księża 24.06.19, 21:08
        big_grinbig_grinbig_grinbig_grin
        • sundace46 Re: panie i księża 25.06.19, 13:38
          Mój ukochany serial big_grin
          • iwoniaw Re: panie i księża 25.06.19, 14:19
            Mój też, dlatego od razu mi się skojarzyło z hasłem "namolna parafianka" big_grin big_grin big_grin
      • maniaczytania Re: panie i księża 24.06.19, 21:21
        big_grin big_grin big_grin
    • cauliflowerpl Re: panie i księża 24.06.19, 20:29
      Nie wiem, czy dalej są, ale w mojej podstawówce jedna mama z Rady Rodziców jak wymawiała "ksiądz Wacek" (imię zmienione) to prawie po nogach sikała.
      No to nic dziwnego, że wobec takiej świętości, żadna z obmacywanych przez "księdza Wacka" dziewczynek nie pisnęła słowem, bo przecież "ksiądz Wacek" był taki cudowny, że prędzej by dziecko na taczce ze wsi wywieźli, niż uwierzyli.
    • katriel Re: panie i księża 24.06.19, 21:16
      > Ksiądz nic z tym nie robi.

Jeden nie robi, drugi robi. Choć fakt, że klejące się są często jednocześnie podporami instytucji (kościół zamiotą, feretron poniosą, zbiórkę na biedne dzieci przeprowadzą) i księża boją się je zrazić.

Z punktu widzenia katolika klejenie się do księdza to mniej więcej ten sam poziom, co klejenie się do cudzego męża. Więc ten tego.
    • andaba Re: panie i księża 24.06.19, 21:28
      Jak to szło? "Duchowni katoliccy to jedyni mężczyźni, z którymi można rozmawiać dłużej niż 5 minut bez narażania się na plotki" (cytat z pamięci, więc nie ręczę za dokładność, ale sens zachowany).

I coś w tym jest: żadna żona nie przyleci z pretensjami, ani on, ani nikt inny nie pomyśli, że chcesz go złapać.

Ja sama nigdy w życiu nie odezwałabym się do faceta, do księdza nie mam oporów. Podejrzewam, że nie jestem wyjątkiem.
      • manon.lescaut4 Re: panie i księża 24.06.19, 21:33
        Andaba, a mogłabyś wyjaśnić dlaczego nigdy w życiu nie odezwałabys się do faceta? Chodzi Ci o jakiś szeroko pojęty kontekst erotyczny, czy zapytanie o drogę lub godzinę tez? Nie jestem złośliwa, tylko mnie to, szczerze mówiąc, zaskoczyło.
        • andaba Re: panie i księża 24.06.19, 21:40
          No dobra, o drogę może bym zapytała, jeżeli groziłoby mi, że pobłądzę, a żadnej kobiety byłoby na horyzoncie. I to pod warunkiem, że byłby to zupełnie obcy facet, znajomego bym nawet o to nie spytała.
          • manon.lescaut4 Re: panie i księża 24.06.19, 21:46
            To jeszcze bardziej mnie zaintrygowałassmile Czyli nie rozpoczniesz rozmowy ze znajomym? Ale znajomych męskich masz, skoro sama ich wspomniałaś wiec rozmawiacie tylko, gdy on zainicjuje temat?
            • andaba Re: panie i księża 24.06.19, 21:52
              Pisząc "znajomych" miałam na myśli raczej sąsiadów, rodziców kolegów dzieci itp, nie mam znajomych mężczyzn, z którymi bym utrzymywała kontakty. Jak mnie zagada to grzecznie odpowiadam, ale sama nigdy rozmowy nie zaczynam.
              • alpepe Re: panie i księża 25.06.19, 00:46
                Andaba, a ile ty masz lat, brzmisz, jakbyś miała ok. 70.
                • aandzia43 Re: panie i księża 25.06.19, 02:10
                  alpepe napisała:

> Andaba, a ile ty masz lat, brzmisz, jakbyś miała ok. 70.

Chyba jak skansen albo fobia społeczna. Nie obrażaj siedemdziesięciolatek, jest wśród nich tyle samo otwartych i rozmownych kobiet co w innych grupach wiekowych.
                  • ajaksiowa Re: panie i księża 25.06.19, 06:22
                    No właśnie👍
              • chatgris01 Re: panie i księża 25.06.19, 06:25
                andaba napisała:

> Pisząc "znajomych" miałam na myśli raczej sąsiadów, rodziców kolegów dzieci it
                > p, nie mam znajomych mężczyzn, z którymi bym utrzymywała kontakty. Jak mnie zag
                > ada to grzecznie odpowiadam, ale sama nigdy rozmowy nie zaczynam.

Całkiem jak muzułmańskie kobiety...
                Masz tak sama z siebie, czy wpojone w dzieciństwie?
                • manon.lescaut4 Re: panie i księża 25.06.19, 10:28
                  Wlasnie tez chciałam spytać, czy Andaba jest muzułmanką. Kojarzę tez, ze kiedyś pisała, ze nosi wyłącznie spódnice, nie ma ani jednej pary spodni.
                  • manon.lescaut4 Re: panie i księża 25.06.19, 10:32
                    O rany, ale palnelam głupotę! Przecież Andaba pisała o rozmowie z księdzem wiec raczej jest muzułmanką, eh pobudka!smile
                  • andaba Re: panie i księża 25.06.19, 11:08
                    Mnóstwo kobiet nie ma żadnej spódnicy, o czym czytałam tu niejednokrotnie. Pytasz ich, czy są facetami?
                  • chatgris01 Re: panie i księża 25.06.19, 11:33
                    Chmielewska też nie uznawała spodni i chodziła wyłącznie w spódnicach smile
                    Tak jej było wygodniej, a poza tym miała przepiękne nogi. Andaba może mieć podobnie.
          • heca7 Re: panie i księża 24.06.19, 21:48
            Ale jakim cudem poznałaś męża?! Tzn podejrzewam, że to on się pierwszy odezwał suspicious
          • kira02 Re: panie i księża 24.06.19, 21:48
            Ok, to teraz ja nie rozumiem; Boisz się, że zrozumieliby opatrznie Twoje pytanie o drogę?
            • andaba Re: panie i księża 24.06.19, 21:54
              Nie wiem, może tak.
              Poza ty się wstydzę zaczepiać facetów.
              • vernot Re: panie i księża 24.06.19, 22:14
                andaba napisała:

> Nie wiem, może tak.
                > Poza ty się wstydzę zaczepiać facetów.

Nawet na targu, gdy nie widzisz ceny, a chcesz się dowiedzieć ile kosztują ogórki/marchewka?
                • andaba Re: panie i księża 24.06.19, 22:19
                  Sprzedawca to trochę co innego, poza tym nie kupuję ogórków ani marchewki.
                  Ale na przykład o klapki spytam, sprzedawca chce sprzedać, wiec jest nastawiony, że się go zaczepia.
                  • boogiecat Re: panie i księża 25.06.19, 08:29
                    andaba napisała:

> poza tym nie kupuję ogórków ani marchewki.
                    >
                    😀😀 dobre
                    A cukinie i baklazany?
                    • chatgris01 Re: panie i księża 25.06.19, 08:34
                      Te sprzedawane w Polsce mają takie (wielkie) rozmiary, że raczej nie budzą nieprzyzwoitych skojarzeń big_grin
                      (francuskie cukinie wielkości ogórków faktycznie mogą się kojarzyć)
                      • cauliflowerpl Re: panie i księża 25.06.19, 08:39
                        Z tego typu obaw miewam tylko obawy gdy mam kupic jaja w piekarniokawiarni jak inne sklepy zamkniete.
                        Bo ich nie widac. I trzeba spytac. "Czesc, masz jaja?". "Są jaja?" brzmi bowiem nieco zaczepnie, osobowo jednak sympatyczniej.
                        • chatgris01 Re: panie i księża 25.06.19, 08:45
                          Znajomy właściciel (polskiego) sklepu opowiadał, że zawsze wprawiało go w lekkie zakłopotanie (oraz ukrywaną głupawkę) nagminnie padające pytanie "Czy ma pan jaja?" big_grin
                          • bramstenga Re: panie i księża 25.06.19, 09:17
                            Mnie zdarza się prosić o "bułkę z nasieniem". A jedna pani na pobliskim bazarku przy płatności kartą często pyta "przytulamy się czy wsadzamy?", mając na myśli płatność zbliżeniową.
                        • boogiecat Re: panie i księża 25.06.19, 11:29
                          wink
                          ja na stolowce pracowej zachowuje grobowa powage zamawiajac kielbas(k)e,
                          wiem ze to takie niegodne, ale zawsze sie boje glupawki w tym momencie bo zawsze przypomina mi sie jak trafilam kiedys do nieznanego miasta, przyjechalam pociagiem i bedac bardzo glodna wpadlam do jakiegos baru kolo dworca, nie zauwazajac ze to jakis obskurny pepshow, a nie jadlodajnia, i pytam czy mozna cos zjesc, na co oblesniutcy panowie za barem mi z rechotem zaproponowali grube kielbasy
                          • chatgris01 Re: panie i księża 25.06.19, 11:43
                            Przypomniałaś mi autentyczny wiejski dialog big_grin (podsłuchany z ukrycia -przez wędkarza w krzaczorach-na początku lat 60).
                            Na brzegu rzeki chłop robi podorywkę, a brodem przez rzekę przechodzi młoda , hoża wiejska kobieta i w miarę, jak wchodzi coraz głębiej, coraz wyżej podnosi spódnicę.

Chłop: Hela! Piczka wodę pije!
                            Hela (natychmiast): Ha! Jakbyś ty, cholerniku, zjod tyle kiełbasy co łona, to byś całą rzekę wychłeptoł!
                            • boogiecat Re: panie i księża 25.06.19, 11:53
                              o kurde, dar riposty level master!big_grin
                            • bo_ob Re: panie i księża 25.06.19, 12:05
                              chatgris01 - zachwyciła sie podwójnie

raz ripostą a dwa - tobą, "brodem przez rzekę", taka piękna polszczyzna to prawdziwa rzadkość
                              wzruszyłam się smile

• chatgris01 Re: panie i księża 25.06.19, 12:11
                                smile
                  • tapatik Re: panie i księża 28.06.19, 21:48
                    andaba napisała:

> Sprzedawca to trochę co innego, poza tym nie kupuję ogórków ani marchewki.

Dlaczego?
                    • thea19 Re: panie i księża 28.06.19, 23:15
                      bo pewnie ma własne w ogródku
                      • tapatik Re: panie i księża 30.06.19, 22:34
                        Dziękuję, nie mniej chciał zobaczyć odpowiedź od Andaby.
            • beneficia Re: panie i księża 25.06.19, 00:31

> Ok, to teraz ja nie rozumiem; Boisz się, że zrozumieliby opatrznie Twoje pytani
              > e o drogę?

No, jakby zrozumieli " opatrznie" to rzeczywiście mógłby być problem

• ur-nammu Re: panie i księża 25.06.19, 15:11
            andaba: Ja sama nigdy w życiu nie odezwałabym się do faceta, do księdza nie mam oporów.
            andaba: No dobra, o drogę może bym zapytała, jeżeli groziłoby mi, że pobłądzę, a żadnej kobiety byłoby na horyzoncie. I to pod warunkiem, że byłby to zupełnie obcy facet, znajomego bym nawet o to nie spytała.

Innymi słowy: masz największe opory przed odezwaniem się do znajomego faceta, trochę mniejsze przed odezwaniem się do obcego faceta, a żadnych przed odezwaniem się do faceta paradującego w stroju, który – zwłaszcza ostatnio – może się kojarzyć z czymś na kształt korporacji zboczeńców. Gratuluję ci „roztropności”.
            • andaba Re: panie i księża 25.06.19, 15:57
              A, czyli jest jeszcze inny powód do nieodzywania sie do facetów - można na siebie ściagnąć niebezpieczeństwo?
              No cóż, akurat nie przyszłoby mi do glowy, że zapytanie faceta na przystanku w środku dnia, czy ten autobus jedzie kolo szpitala może stanowić zagrożenie, ale skoro tak twierdzisz...
              • kalina_lin Re: panie i księża 29.06.19, 06:32
                Ale serio. Nie rozmawiałaś z ojcami kolegów z przedszkola/szkoły twoich dzieci podczas urodzin dzieciaków, pikników, zebrań, zakończeń roku (lub dowolnych innych okoliczności, na których są dzieci razem z rodzicami)?
    • iimpala Re: panie i księża 24.06.19, 22:30
      akurat nie wiem, czy kobieta się klei, czy ksiundz, ale w PRL moja matka miala taka koleżanke, w pracy, która nawet do dnia swojego slubu, spotykała się na boku z księdzem. Czy potem też to nie wiem bo małolata bylam i mało mnie to obchodzilo.
      Ale doskonale pamiętam sprawę bo był to kolejny przyczynek do olewania przeze mnie kościoła, jako instytucji wyjątkowo obłudnej
    • sirella Re: panie i księża 24.06.19, 22:41
      ciotka miała takie towarzystwo kościółkowe - kilka bab po 60tce które z sobą konkurowały o względy i uwagę księdza, rywalizowały która mu lepiej ornat wyhaftuje, która ładniejsze kwiatki do ołtarza, która lepiej modły poprowadzi, którą ksiądz pochwali , a już na urodziny księdza to jedna przez drugą z tortami i ciastem i egzaltowanymi wierszykami leciały... w sumie szczerze temu księdzu współczuję - młody zdrowy chłop a musieć znosić namolność podstarzałych jazgoczących jedna przez drugą ciotek klotek jako wypełnienie wolnego czasu...brrrrr.... wizja jak z horroru.
      • stephanie.plum Re: panie i księża 24.06.19, 22:48
        mam podobne odczucia.
    • mgla_jedwabna Re: panie i księża 24.06.19, 23:15
      Za maluczkich trudno odpowiadać, ale opisane przez ciebie zachowania rzeczywiście są niesmaczne. Niestety, księża to najczęściej ludzie bez normalnych doświadczeń z kobietami, więc rzadko umieją się od tego zdystansować, często wręcz odpowiada im taka atencja.
    • chatgris01 Re: panie i księża 25.06.19, 06:30
      Ksiądz, który mnie przygotowywał do komunii, był bardzo przystojny (choć jako dziecko tego nie zauważałam, zdałam sobie sprawę dopiero później) i baby się do niego tak namolnie kleiły, że sam poprosił o przeniesienie, bo nie mógł już tego wytrzymać. Oczywiście dowiedziałam się tego o wiele później, jako dorosła.
    • aandzia43 Re: panie i księża 25.06.19, 12:10
      Ponieważ ksiądz oficjalnie aseksualnym mężczyzną jest a nieoficjalnie jak najbardziej chłopem z jajami to panie realizują sobie przy jego pomocy mniej czy bardziej uświadomione popędy. W sposób zazwyczaj nie wykraczający poza granice przyzwoitości. Albo im się tak wydaje, bo postronni mają niezłą brechtę, a sam ksiądz to różnie wink
      • boogiecat Re: panie i księża 25.06.19, 12:42
        Ja mysle tez, ze magia munduru i niedostepnosci😉
        • mgla_jedwabna Re: panie i księża 26.06.19, 23:56
          A jednocześnie - można się takiemu w konfesjonale pozwierzać. A on nie może w międzyczasie pilotem po kanałach skakać.
          • chatgris01 Re: panie i księża 27.06.19, 06:02
            W dzisiejszych czasach to już chyba nie można mieć pewności, że nie siedzi z nosem w smartfonie suspicious
    • nosorozecwlochaty Re: panie i księża 25.06.19, 12:26
      Tak, są takie kobiety. Słyszałem nawet określenie "klerofilka" wink

Powiedziałbym że zazwyczaj są religijne i samotne albo mało szczęśliwe w związku.

Powstawaniu takiej zażyłości chyba trochę sprzyja spowiedź. W końcu dla takiej pani jest to możliwość niegorszącego wygadania się wobec mężczyzny z różnych intymnych rzeczy której to możliwości w zasadzie nie ma gdzie indziej.
      • aandzia43 Re: panie i księża 25.06.19, 12:51
        nosorozecwlochaty napisał:

> Tak, są takie kobiety. Słyszałem nawet określenie "klerofilka" wink
        >
        > Powiedziałbym że zazwyczaj są religijne i samotne albo mało szczęśliwe w związk
        > u.
        >
        > Powstawaniu takiej zażyłości chyba trochę sprzyja spowiedź. W końcu dla takiej
        > pani jest to możliwość niegorszącego wygadania się wobec mężczyzny z różnych in
        > tymnych rzeczy której to możliwości w zasadzie nie ma gdzie indziej.

Sprzyja też tabu na erotykę i seks, brak rozeznania w swoich potrzebach i pragnieniach oraz towarzyska izolacja płci czyli brak wyrobionych bliskich kumplowskich relacji między dziewczynami i chłopakami. Dla mnie takie łaszenie się do księdza z oczami kota ze Shreka i mokrymi majtkami trąci patologią - nie może się baba świadomie zrealizować z własnym chłopem bo cnotka niewydymka z racji rozlicznych zahamowani, a bezwstydny pokaz gry wstępnej publicznie uskutecznia bez świadomości najczęściej co czyni.
        • andaba Re: panie i księża 25.06.19, 13:01
          No i pięknie wytłumaczyłaś dlaczego ktoś woli nie odzywać się do facetów.

Bardzo bym nie chciała, żeby ktoś mnie posądzał, że "łaszę się do faceta z oczami kota ze Shreka i mokrymi majtkami" i robię "bezwstydny pokaz gry wstępnej publicznie".

Tak własnie wygląda ocena postronnych gdy kobieta zagaduje faceta.
          • aandzia43 Re: panie i księża 25.06.19, 13:14
            andaba napisała:

> No i pięknie wytłumaczyłaś dlaczego ktoś woli nie odzywać się do facetów.

Nie, nic a propos ciebie nie tłumaczyłam. Całe rzesze kobiet obcujących z księżmi zachowują się naturalnie i bez podtekstów. Do tego żeby się łasić i ślinić trzeba mieć potrzeby emocjonalno-erotyczne związane z mężczyznami po pierwsze, a po drugie mieć je niezaspokojone lub/i nieuświadomione. Masz?

> Bardzo bym nie chciała, żeby ktoś mnie posądzał, że "łaszę się do faceta z ocza
            > mi kota ze Shreka i mokrymi majtkami" i robię "bezwstydny pokaz gry wstępnej pu
            > blicznie".
            >
            > Tak własnie wygląda ocena postronnych gdy kobieta zagaduje faceta.

Nie, to twoja lękowa interpretacja oglądu sytuacji która cię przeraża/wzbudza niechęć. Zwyczajnie zagadująca do mężczyzny kobieta to dla normalnych postronnych po prostu człowiek zagadujący do człowieka.
            • andaba Re: panie i księża 25.06.19, 13:16
              Napisałaś to co napisałaś, teraz się tego nie wyprzesz.
              • aandzia43 Re: panie i księża 25.06.19, 13:19
                No napisałam, czarno na białym widać, i niczego się nie wypieram. A o co chodzi?
          • ravny Re: panie i księża 25.06.19, 13:18
            To akurat fakt, żeby nie być posądzonym przez otoczenie , że się którejś podrywa męża albo lata za facetem bo się go zagaduje , to się gada z księdzem, bo ma się przekonanie o jego aseksualności.
            Podobnie jak z rozmowa z gejem, geje bywają świetnymi przyjaciółmi kobiet bo można z nimi gadać na luzie jak z człowiekiem a oni się nie doklejają seksualnie.
            • aandzia43 Re: panie i księża 25.06.19, 13:23
              Fakt, są pojedynczy ludzie tudzież całe środowiska powalone w tej kwestii. Jak już się musi mieć z nimi do czynienia to lepiej nawet nie patrzeć w stronę chłopa, coś jak u Arabów. Poza tym na większości terenów Polski zagadanie do kierowcy taksówki, wymiana uprzejmości ze sprzedawcą, zainicjowanie rozmowy z ojcem dziecka na zebraniu w szkole czy rozmowa z sąsiadem przy stole na przyjęciu nie wzbudza w publice niezdrowych skojarzeń.
              • andaba Re: panie i księża 25.06.19, 13:32
                Obawiam się, że po tym, co powyżej napisałaś należy cię zaliczyć do "pojedynczych ludzi tudzież całego środowiska powalonego w tej kwestii".
                Wszak odżegnujesz się od kontaktów z klerem, więc skąd tak dokładnie wiesz, jak kto się zachowuje i jakie ma nieuświadomione coś tam?

• aandzia43 Re: panie i księża 25.06.19, 13:39
                  "Wszak odżegnujesz się od kontaktów z klerem, więc skąd tak dokładnie wiesz, jak kto się zachowuje i jakie ma nieuświadomione coś tam?"

Całe lata miałam do czynienia z kościołem, napatrzyłam się, mam dużo znajomych wierzących i praktykujących, rozmawiałam z dziewczynami zaangażowanymi w Oazy i takie inne. Nie wypowiadam się natomiast na temat kogoś, kogo nie znam i w akcji nie widziałam oraz nie mam innych przekazów.
        • filga Re: panie i księża 25.06.19, 15:58
          Uch, pojechałas. Wyjątkowo wulgarny wpis
    • bywalec.hoteli Re: panie i księża 25.06.19, 13:42
      Nie spodziewałem się tego, że księża mają takie powodzenie wśród bab dopóki nie znalazłem jakiegoś forum "jestem kochanką księdza" na 1000 stron forum. To kilkadziesiąt tysięcy wpisów.
      • aandzia43 Re: panie i księża 25.06.19, 13:46
        Ano mają, to często całkiem przystojni faceci, z dochodem, z charyzmą.
        • ravny Re: panie i księża 25.06.19, 14:06
          www.papilot.pl/lifestyle/ciekawostki/21954/ciacha-w-sutannach-pokazuja-piekniejsze-oblicze-kosciola-hot
          • ravny Re: panie i księża 25.06.19, 14:08
            https://www.wykop.pl/cdn/c3201142/comment_A9pWoSUC4DdVVVYK6WR8fgs4m9QsNFdp,w400.jpg
            • cauliflowerpl Re: panie i księża 25.06.19, 14:28
              No nie, koloratka totalnie jest aseksualna. W ogole facet, ktory wstapil w takie struktury jest aseksualny.
              • bywalec.hoteli Re: panie i księża 26.06.19, 23:59
                Widocznie dla innych nie. Ciekawe czy zniosą celibat? Wtedy ematka mogłaby legalnie poślubić księdza smile
            • konsta-is-me Re: panie i księża 27.06.19, 05:36
              Dwaj po prawej wygladaja na gejow , jak dla mnie.
              • bazia8 Re: panie i księża 27.06.19, 05:52
                A może to Żydzi?
                Masz linijkę?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka