Dodaj do ulubionych

Forumowego lekarza potrzebuję...

05.08.19, 09:48
Osoba była u kilku lekarzy, właściwie nic konkretnego nie zdiagnozowali, może spotkaliście się z czymś takim i dacie jakiś trop...
Pani lat 77, cukrzyczka, bierze insulinę.Leczy podwyższone ciśnienie.
Od kilku lat duże problemy z nogami, ogólnie zaczęło się od problemów z chodzeniem, na trasie musiała kilkukrotnie przystawać bo "nogi bolą". Nie umie do końca określić co boli, czy kości czy piszczele, czy mięśnie.Twierdzi ze "nogi wykrzywiło" faktycznie prostych nie ma, szczególnie na odcinku od kolan w dół.Co któraś noc dostaje ataku bólu, nie może wtedy leżeć musi wstać i chodzić albo spi na siedząco wtedy ból mija....Co to moze być?
Obserwuj wątek
    • kartkapapieru Re: Forumowego lekarza potrzebuję... 05.08.19, 09:53
      Moim zdaniem powinna zrobić badania rozkaz co czynnik reumatoidalny, to może być reumatyzm, ale ja się nie znam aż tak jestem stomatologiemsmile
      • silenta Re: Forumowego lekarza potrzebuję... 05.08.19, 20:26
        Znowu zmieniłaś nick?
    • ajaksiowa Re: Forumowego lekarza potrzebuję... 05.08.19, 09:53
      Osteoporozy nie ma?
    • kartkapapieru Re: Forumowego lekarza potrzebuję... 05.08.19, 09:54
      Zrobić rozmaz krwi, crp, czynnik reumatoidalny RF, badania w kierunku osteoporozy
    • piekna_remedios4 Re: Forumowego lekarza potrzebuję... 05.08.19, 09:55
      tężyczka?
      niedobór wit D, wapnia?
      moja teściowa skarżyła się na takie bóle nóg, w sumie samo przeszło, albo po suplementacji w/wym +magnez
      robiła badania na fosfor, potas, wapń itp.?
    • milka_milka Re: Forumowego lekarza potrzebuję... 05.08.19, 09:56
      Choroba żylna? Rozmiękanie kości? Osteoporoza?
    • anka_z_zielonymi Re: Forumowego lekarza potrzebuję... 05.08.19, 09:57
      Moja tesciowa miała podobnie z tym chodzeniem. Coś ja bolało i nie mogła chodzić, ale nie potrafiła wskazać co konkretnie. U niej okazało się, że to podagra.
    • australijka Re: Forumowego lekarza potrzebuję... 05.08.19, 10:02
      Osteoporoza. Chromanie przestankowe. " Gubienie potasu".
    • kozica111 Re: Forumowego lekarza potrzebuję... 05.08.19, 10:09
      Dziś zrobiła badania na wapń, potas, magnez i D 3 poczekamy zatem.
    • snakelilith Re: Forumowego lekarza potrzebuję... 05.08.19, 10:18
      Jak kobieta ma zaawansowaną cukrzycę, to prędzej czy później może być skonfrontowana z uszkodzeniami nerwów na peryferiach, ze zwężaniem tętnic i problemami z krążeniem nóg, które wyrażają się właśnie w podobny sposób jak ból, skurcze, mrowienie przy wysiłku jako chromanie przestankowe, ale także w stanie spoczynku. I to jest w tym przypadku najbardziej prawdopodobne. Zresztą typowe. Terapia inuslinowa cukrzycy bowiem nie leczy, choroba postępuje i sieje coraz większe spustoszenie w organizmie.
    • memphis90 Re: Forumowego lekarza potrzebuję... 05.08.19, 10:41
      Chromanie przestankowe, uszkodzenie tętnic kończyn dolnych, mniej prawdopodobna niewydolność zylna. Reumatyzm nie, bo reumatyzm boli z rana, a ból mija po "rozchodzeniu", a nie odwrotnie.
      • vimbek Re: Forumowego lekarza potrzebuję... 05.08.19, 20:38
        Niekoniecznie reumatyzm( RZS) boli tylko z rana. Kiedy jest rzut choroby może boleć cały czas, z rana jest dodatkowo sztywność stawów. To akurat wiem z własnego doświadczenia.
    • bergamotka77 Re: Forumowego lekarza potrzebuję... 05.08.19, 20:30
      Może dna moczanowa? Znajoma 70-parolatka ma problemy z nogami z powodu tej choroby.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka