Dodaj do ulubionych

Kontrowersyjne poglądy współpracownika

03.09.19, 18:35
Taka sytuacja. Macie nowej osobę w pracy. Ktoś ze współpracowników odkrywa, ze ta osoba w mediach społecznościowych publicznie pod swoim imieniem i nazwiskiem głosi kontrowersyjne z punktu widzenia pracodawcy i sprzeczne z polityka firmy i strategia poglądy: atakuje homoseksualistów, ludzi odmiennej wiary, obraza wprost kobiety, jest skrajnie prawicowy i ultrareligijny i daje temu bezpośrednie ujście. Co robicie? Czego oczekujecie od współpracowników, szefa? Zgłaszacie czy olewacie? Oczekujecie, ze inni zgłoszą szefowi? A co robicie jeśli jesteście szefem?
Obserwuj wątek
    • bi_scotti Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 03.09.19, 18:41
      Jesli firma ma HR, odbywam conversation z HR, oczekuje od nich zdania/suggestions/decyzji. Jesli firma mala, bez HR, rozmawiam z szefem z podobnymi oczekiwaniami. Jesli sama jestem szefem, korzystam z opcji jaka mi daje tzw. okres probny/probation (u mnie 3 miesiace), po jego zakonczeniu, zegnam sie z pracownikiem. Life.
      • bywszy Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 03.09.19, 18:56
        +1.
      • bywalec.hoteli Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 03.09.19, 19:40
        Biscotti a jeśli pracownik ma juz umowę na stałe a ty jestes pracodawcą, to co?
        • bi_scotti Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 03.09.19, 20:56
          Wedlug postu pierwszego, jest to nowy (!) wspolpracownik. Oczywiscie, time is relative wink ale zakladam, ze nowy to wlasnie taki z probation period. Tak szczerze mowiac, w moim reality, zwolnienie kogos publicznie (in social media) gloszacego poglady podpadajace more-or-less pod jakikolwiek paragraph to nie jest wielki problem. Ale zwolnienie kogos w ciagu pierwszych 3 miesiecy odbywa sie bez dodatkowych dyskusji czy tlumaczen komukolwiek czegokolwiek, po prostu "it's not a good fit". Life.
          • alaveda Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 03.09.19, 21:10
            Siur...
          • senin1 Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 04.09.19, 09:21
            bi-scotti, ty chyba dostalas passport w jedna strone "za poglady"

czy sadzisz ze taka powtorka z historii to naprawde to o co ludzie Twojego pokroju walczyli?

• rulsanka Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 04.09.19, 12:24
              A od kiedy to każdy rodzaj poglądów podlega ochronie? Można dowolnie głosić każdą agresywną, krzywdzącą innych bzdurę?
              • demodee Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 04.09.19, 12:33
                > Można dowolnie głosić każdą agresywną, krzywdzącą innych bzdurę?
                Można, na tym polega wolność słowa. Ale trzeba się liczyć z pozwem obiektu tych poglądów.

Są też poglądy uznane przez jakieś państwo za kłamliwe i wtedy wkracza prokurator. Im więcej poglądów oficjalnie zakazanych, tym mniejsza wolność słowa w danym państwie.
                • sumire Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 04.09.19, 14:21
                  Można, jeżeli jest się bucem pozbawionym poczucia przyzwoitości.
                  Fakt, że można wszystko teoretycznie powiedzieć, nie oznacza, że wszystko powiedzieć należy. I regulacje prawne w tym zakresie niezbędne są tylko dlatego, że ludzie nie zawsze myślą przed publicznym pochwaleniem się swoimi poglądami na temat innych.
                  • demodee Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 05.09.19, 11:44
                    > Fakt, że można wszystko teoretycznie powiedzieć, nie oznacza, że wszystko powiedzieć należy. I regulacje prawne w tym zakresie niezbędne są tylko dlatego, że ludzie nie zawsze myślą przed publicznym pochwaleniem się swoimi poglądami na temat innych.

Czy wolno mi w restauracji poprosić o przydzielenie do obsługi mojego stolika kelnera bez tatuażu, bo uważam, że tatuaże są obleśne, czy muszę znosić widok wytatuowanego lub zrezygnować z posiłku?
                    • sumire Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 05.09.19, 11:50
                      Nie rozumiesz, więc jeszcze raz - wszystko można, jeśli jest się bucem. Teraz jaśniej?
                      • demodee Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 06.09.19, 07:58
                        Możesz określać ludzi o innych niż Twoje poglądach "bucami". To jest wolny (na razie) kraj.
                    • yva-na Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 06.09.19, 13:00
                      Czujesz różnicę między opisanym przez ciebie przypadkiem a wpisem na fb "uważam, że tatuaże są obleśne, ludzie wytatuowani budzą we mnie obrzydzenie"?
                      • bialeem Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 06.09.19, 15:12
                        Opisany przypadek jest krytyką homoseksualizmu,kobiet itd czyli czynników na które dana osoba nie ma wpływu, które nie wynikają z jej decyzji.
                        Jest różnica przy ocenianiu osoby po czymś na co nie ma wpływu i osoby po jej konkretnych, świadomych decyzjach życiowych.
                        Kompletnie różne szufladki krytyki
                        • bywalec.hoteli Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 15.09.19, 21:22
                          ???
                      • taki-sobie-nick Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 06.09.19, 21:14
                        Podobno należy zawsze pisać "uważam, że", aby podkreślić, że to tylko nasze poglądy. Więc o co chodzi...? Uważa i W NIM budzą.

Na marginesie, we mnie też tatuaże i ludzie z nimi budzą bardzo negatywne uczucia.
            • bi_scotti Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 04.09.19, 12:32
              Nigdy nie uwazalam, ze free speech jest/powinno byc jednoznaczne z brakiem odpowiedzialnosci za swoje slowa. Czescia tej odpowiedzialnosci jest/moze byc brak mozliwosci pracy/wspolpracy/przyjazni/relationship z okreslonymi ludzmi np. gloszacymi odmienne poglady. Przy czym, jesli ktos glosi poglady, z ktorych ma wynikac jakakolwiek dyskryminacja kogokolwiek z jakiegokolwiek powodu, to w wiekszosci tzw. developed countries bywa to objete ograniczeniami prawnymi. Albowiem demokracja jest silna nie tam, gdzie kazdy moze wszedzie powiedziec, co chce i kiedy chce nie ogladajac sie na skutki swoich wypowiedzi, ale tem, gdzie minorities (!!!) chronione sa przed skutkami roznych slowotokow. Tak wiec jesli ktos publicznie glosi nienawisc/chec zniszczenia/skrzywdzenia/dokuczenia osobom, ktore naleza do jakichkolwiek minorities, najczesciej jest na takie wypowiedzi "paragraph". Czym innym jest walka z dyktatura, a czym innym nawylowywanie do urawnilowki. Cheers.
              • bywszy Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 04.09.19, 13:54
                A w drugą stronę - jeżeli ktoś należący do minority publicznie głosi nienawiść/chęć zniszczenia/skrzywdzenia/dokuczenia osobom, które należą do minorities liczniejszych niż ta głoszącego, albo wręcz należą do majority?
                • lumeria Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 04.09.19, 14:34
                  Jeśli to jest "hate speech' - to jest obojętne, kto to wygłasza - ważne jest, ze sianie nienawiści jest niedozwolone.
                  • katja.katja Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 04.09.19, 14:41
                    Zależy kogo się tyczy.
                    Ja od lat walczę (choć ostatnio już odpuściłam) z profilem o Ukraińcach, zgłaszałam gdzie trzeba, okazało się, że FB "nie widzi problemu".
                    Sporo też obrzydliwych antypolskich wypowiedzi albo uderzających w ludzi wierzących, niektóre wypowiedzi lub "dowcipy" są naprawdę na niskim poziomie.
                    Modna jest obrona innych "wartości".
                    Nie podoba mi się to.
                  • 1matka-polka Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 04.09.19, 14:50
                    Poprawność polityczna i mowa nienawiści to współczesne ucieleśnienie Ministerstwa Prawdy i Ministerstwa Miłości z Orwella. LOL
                  • taki-sobie-nick Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 06.09.19, 21:18
                    Ja wygłaszam na ogół pogląd (zgodny z prawdą), że majority g... o wie o minority, do której należę. Czy to jest hate speech?

Notabene pytanie:

Mamy grupę A i grupę B oraz stronę internetową.

Na stronie opisano dyskryminację wobec obu grup.

Dyskryminacją wobec grupy A jest obraźliwe wyrażanie się o osobnikach z grupy A.

Dyskryminacją wobec grupy B jest, jak się okazuje, dopiero życzenie im śmierci.

Pytanie: Dlaczego zastosowano różne kryteria dyskryminacji?
      • riki_i Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 04.09.19, 18:20
        bi_scotti napisała:

> Jesli firma ma HR, odbywam conversation z HR, oczekuje od nich zdania/suggestio
        > ns/decyzji. Jesli firma mala, bez HR, rozmawiam z szefem z podobnymi oczekiwani
        > ami. Jesli sama jestem szefem, korzystam z opcji jaka mi daje tzw. okres probny
        > /probation (u mnie 3 miesiace), po jego zakonczeniu, zegnam sie z pracownikiem.
        > Life.

Żaden life, tylko czystej wody sqrywysyństwo. Jak ci nie wstyd w ogóle wypisywać takie teksty, rzekoma "kombatantko" walcząca z komuną??? To co ktoś sobie wypisuje w zaciszu domowym na dowolne tematy, to jest JEGO PRYWATNA SPRAWA. Dopóki teksty nie zahaczają o groźby karalne , bądź ścigane z mocy prawa zniesławienia, wobec konkretnych osób góvno cię to powinno obchodzić. To o czym piszesz, to jest TOTALITARYZM w najczystszej postaci.
        • sumire Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 04.09.19, 18:29
          Jeżeli wypisuje to publicznie - a tu mówimy o profilu dostępnym publicznie - to nie jest jego prywatna sprawa. To idzie w eter, jak niesławne przebłyski braku intelektu Wojewódzkiego i Figurskiego o Ukrainkach. Prywatnie to sobie do pamiętniczka zamykanego w szufladzie można pisać. W social mediach, zwłaszcza gdy nie mamy profilu z ograniczonym dostępem albo jesteśmy za głupi, żeby regulować ustawienia prywatności, może nasze mądrości przeczytać każdy - klient, kolega z pracy, szef. I jest wielką naiwnością zakładanie, że nasz skierowany w kogoś hejt radośnie opublikowany w internecie przeczytają tylko wtajemniczeni.
          • riki_i Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 04.09.19, 18:33
            No nie, co innego fale eteru i audycja radiowa, a co innego profil na fejsie. Ja nie wchodzę w profile obcych ludzi - po co? Ewentualnie jestem skłonny się zgodzić z publicznym charakterem komentowania jakichś artykułów w sieci poprzez wtyczkę fejsa. Ale takiego pracownika to akurat ja też bym zwolnił, tyle że za ogólną głupotę, a nie wyrażane poglądy.
        • katja.katja Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 04.09.19, 20:59
          Żadna tam kombatantka, raz dostała po łbie (niestety jak widzimy wszyscy uraz jednak był poważny) i od razu zawinęła manatki za ocean.
          • 1matka-polka Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 04.09.19, 21:15
            "niestety jak widzimy wszyscy uraz jednak był poważny"
            😂
        • sylwester.z.kolonii Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 04.09.19, 22:47
          Pełna zgoda Riki.
    • bigzaganiacz Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 03.09.19, 18:55
      publicznie pod swoim imieniem i nazwiskiem głosi ko

ale publicznie janusz ixinski pracujacy w januszex
      czy tylko janusz ixinski

A co robicie jeśli jesteście szefem?

patrze jak pracuje , to kogo lubi prywatnie to jego sprawa
      • auksencja15 Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 03.09.19, 19:31
        Powiedzmy ze łatwo powiązać jedno z drugim
    • bywalec.hoteli Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 03.09.19, 19:35
      Nie wtrącamy się do jego życia prywatnego i prywatnych wpisów w mediach spolecznosciowych
      • auksencja15 Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 03.09.19, 23:05
        Wpisy są publiczne a nie prywatne
        • katja.katja Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 04.09.19, 09:49
          A czy są zgodne z obowiązującym prawem?
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 03.09.19, 19:40
      Zwalniamy.
      • bywalec.hoteli Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 03.09.19, 19:45
        kryzys_wieku_sredniego napisał(a):

> Zwalniamy.

Na jakiej podstawie? Jeśli za poglądy wyrażane poza pracą, to pracownik idzie do sądu pracy i ty musisz go przywrócić i płacić.
        • agonyaunt Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 03.09.19, 20:03
          Za działanie na szkodę firmy. Jeśli ktoś publicznie obraża potencjalnych klientów, to mam dość mocne argumenty, żeby mu podziękować za współpracę.
          • bywalec.hoteli Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 03.09.19, 20:32
            A czy na profilu FB reprezentuje pracodawcę? Obawiam się ze twoje działanie byłoby bezprawne.
            • edelstein Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 03.09.19, 23:24
              Jesli ma wpisane miejsce pracy
            • agonyaunt Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 04.09.19, 00:19
              Wszystko zależy od tego co potrafisz udowodnić.
        • sumire Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 03.09.19, 20:31
          Jeśli poglądy głoszone poza pracą mogą mieć wpływ na zachowanie delikwenta wobec kolegów lub uderzać w dobre imię firmy, to jak najbardziej można go zwolnić. Po prostu wtedy podsuwa mu się dwa papiery do wyboru - dyscyplinarne albo porozumienie stron.
          • arwena_11 Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 03.09.19, 20:41
            Musiałabyś to udowodnić. Jeżeli w pracy zachowywałby się bez zarzutu - to miałabyś w sądzie pracy spory problem.
            • sumire Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 03.09.19, 20:48
              Arwenko, byłam świadkiem paru zwolnień, w tym dwóch takich, których bezpośrednim powodem było coś, co wydarzyło się POZA pracą. To naprawdę jest możliwe.
              A jeśli ktoś zgadza się na odejście, to do sądu pracy nie bardzo ma po co iść.
              • arwena_11 Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 04.09.19, 08:02
                Jak ktoś zgadza się na odejście to ok. A jak się nie zgadza? I ciekawe co to za zdarzenia? Bo jak pobicie kogoś, to się zgodzę że powinien wylecieć. Ale.jak napisanie na gg że jest przeciwko homo propagandzie, a w pracy zachowuje się normalnie, to nie widzę powodu. Jakbym pracowała ze zwolennikiem kodu itd, to dopóki by tych poglądów nie przenosił do pracy, to jego sprawa. Nie latam po fb współpracowników. Nie mam ich w znajomych. Tak więc dopóki sami nie ujawnia się z poglądami, to są one ich prywatne.
                • sumire Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 04.09.19, 08:23
                  W takich sytuacjach ludzie na ogół się zgadzają, bo nikt nie chce mieć nabrudzone w papierach.
                  A jeśli ktoś coś publikuje na publicznym profilu, to tak, jakby chodził z transparentem po ulicy, więc nie, nie jest to prywatne. I ludzie zaskakująco często nie zdają sobie z tego sprawy.
                  • arwena_11 Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 04.09.19, 08:37
                    Naprawdę latasz po profilach pracowników i współpracowników? Masz za dużo czasu?
                    Zresztą teraz już chyba nikt nie ma profilu otwartego. Widzisz co jest jak masz go w znajomych. Ja nie znam poglądów współpracowników. Nie przyjmuje do znajomych. Oddzielam pracę od prywatności.
                    I naprawdę dopóki ktoś nie zaczyna mi głosić swoich poglądów wprost - to mnie one nie interesują.
                    • sumire Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 04.09.19, 08:52
                      Szczęśliwie nie mam już pracowników smile i nigdzie nie napisałam, że latam. Natomiast media społecznościowe są, no właśnie, społecznościowe i info bardzo szybko się rozchodzi. Raptem parę dni temu mieliśmy tu piękny przykład tego, jak można wylecieć z roboty za szyderę z konkurencji na Facebooku.

Bardzo wiele firm w tych czasach ma kodeksy postępowania i podpisując umowę, zobowiązujesz się do przestrzegania takowego. Nie przestrzegasz - możesz mieć problem. Proste.
                      • katja.katja Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 04.09.19, 09:53
                        Ciekawe czy osoby szydzące (po pracy) z religii katolickiej i obecnej władzy też mogą zostać wyrzucone z pracy. Oczywiście za szydzenie w mediach społecznościowych, dużo moich znajomych ma takie poglądy więc widzę dokładnie co udostępniają. Część "dowcipów" czy wypowiedzi jest naprawdę "mało smaczna".
                        Ciekawe czy od tej strony też byłoby powszechne oburzenie i zrozumienie dla pracodawcy np. katolickiego za wyrzucenie tylko na tej podstawie takiej osoby z pracy.
                        • iwles Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 04.09.19, 10:01

widzisz gazet, jeśli ktoś byłby pracownikiem szkoły katolickiej, albo kurii i wygłaszał poglądy antykatolickie, to jak najbardziej - działa na szkodę i należy rozwiązać umowę.
                          • glanaber Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 04.09.19, 10:24
                            Ale zaraz, pracownik kurii czy szkoły katolickiej może wylecieć za poglądy antykatolickie, analogicznie pracownik organizacji działającej na rzecz społeczności LGBT może wylecieć za poglądy anty-LGBT. A pracownik firmy światopoglądowo neutralnej, niedyskryminującej, głoszącej równość i równouprawnienie? Może wylecieć za propagandę antykatolicka lub antychrześcijańską czy nie?
                            • iwles Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 04.09.19, 14:41
                              > A pracownik firmy światopoglądowo ne
                              > utralnej, niedyskryminującej, głoszącej równość i równouprawnienie?

szowinizm i homofobia nie mieszczą się w definicji "równość i równouprawnienie".

• glanaber Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 04.09.19, 15:19
                                A to a propos czego?
                                Zadałam konkretne pytanie. Gdzie widzisz szowinizm i homofobię?
                                Może jaśniej: czy hejtowanie „jakiegoś bóstwa na krzyżu”, kościółkowych moherów, bab z kółka różańcowego, etc jest aprobowane w firmach równościowo-tolerancyjnych, czy nie?
                          • katja.katja Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 04.09.19, 14:12
                            Korporacja to też religia? Jaka jeśli można spytać?
              • maly_fiolek Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 04.09.19, 11:41
                Też byłam świadkiem takiego zwolnienia.
                Pracownik dostał należną odprawę + 3 miesiące bez świadczenia pracy.
                Nie było dyscyplinarki.
                • katja.katja Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 05.09.19, 08:38
                  To jest jakiś postęp bo za komuny po prostu zostałby wyrzucony z dnia na dzień.
                  Teraz by pozbyć się ludzi z niechcianymi niezależnym od pracy poglądami trzeba się jednak trochę natrudzić - odprawę takiemu dać i jeszcze płatny urlop.
            • agonyaunt Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 04.09.19, 00:23
              Zależy od pracy i stanowiska. Jak pracujesz w szkole i idziesz na marsz równości z hasłem "wypier*alać" to nie musisz iść w firmowym stroju, wystarczy że cię nagrają, a wyleciszsmile
              • arwena_11 Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 04.09.19, 08:41
                No popatrz, wychowawczyni mojej córki była na tych marszach o aborcję. Miała dzieciaki w znajomych na FB. I jakoś pracy nie straciła. Jedyne co to straciła szacunek klasy i rodziców. A mogła nie przyjmować dzieci do swoich znajomych i nikt by nic nie wiedział.
                • iwles Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 04.09.19, 09:42

i też miała transparenty pt. "lewackie bękarty, wypierdalać z Polski"?
                  albo "polskie szkoły czyste od "kolorowych" ?
                  • katja.katja Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 04.09.19, 09:56
                    A osoby od tych wulgarnych transparentów były nauczycielami?
                    Mnie przeraża generalnie (niezależnie od strony) wtrącanie się firmy w prywatne życie pracownika.
                    Nie tylko ten temat, ale i te wszystkie "integracje" w czasie wolnym od pracy.
                    Z tego powodu nigdy nie chciałabym pracować dla korporacji.
                  • arwena_11 Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 04.09.19, 10:30
                    Sam udział w tym proteście dla mnie ją dyskwalifikował.

Zresztą nie raz tu twierdzono, że każdy kto jest na marszu niepodległości to faszysta, bo ktoś obok czy na końcu niósł jakiś transparent,
                    A skoro na tych czarnych marszach były transparenty jakie były - to znaczy że się z nimi identyfikowała - prawda?
                    • sumire Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 04.09.19, 10:55
                      Widzisz, między jednym a drugim marszem różnica jest taka, że na tym pierwszym możesz zobaczyć urocze hasełka typu "Polska tylko biała", "czysta krew", "sieg heil" et cetera. Drugi marsz natomiast był marszem za prawem WYBORU kobiet - nikomu nie grożono, nikomu nie sugerowano, że nie ma dla niego miejsca w kraju.

Jak napisałam - każdy ma poglądy. Niektórzy mają poglądy dyskryminujące innych ludzi, bywa. I o to tu chodzi - nie o to, czy jeden jest fanem prawicy, a drugi lewicy, czy jeden jest weganinem, a drugi mięsożerny, tylko o to, że jeden nie pisze o drugim publicznie "tych dupków z prawicy/lewicy powinno się golić na łyso". O, dziś kolejny dobry przykład w sieci się pojawił - ktoś prowadzący publiczny profil pewnych lubelskich delikatesów chciał na Majdanek wysyłać LGBT.
                      • 1matka-polka Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 04.09.19, 11:14
                        " nikomu nie grożono, nikomu nie sugerowano, że nie ma dla niego miejsca w kraju."
                        No chyba że katolikom. Tak samo ty, jako jaśnie oświecona i tolerancyjna panienka, nigdy nie kazałaś mnie, ani innym nielewakom spadać z tego forum big_grin
                        • iwles Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 04.09.19, 11:16

a jak ci grożono? weź no, matekpolek, podaj konkretny przykład.
                          Naprawdę czujesz się tu na forum niebezpiecznie ?

• 1matka-polka Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 04.09.19, 11:23
                            Sugerowano mi nieraz, że mam opuścić to forum w różnych niewybrednych słowach, podobnie jak i innym, którzy ujawniają nielewackie poglądy. Poza tym regularnie jestem obrzucana oszczerstwami. A zniesławianie podobnie jak groźby jest w polskim prawie karalne.
                            • katja.katja Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 04.09.19, 14:14
                              I jeszcze kwestionowano Twoją płeć i bycie matką. I to przez osobę lewacką, czyli dla której płeć per saldo nie powinna mieć znaczenia oraz bezdzietną.
                              • 1matka-polka Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 04.09.19, 14:32
                                "I jeszcze kwestionowano Twoją płeć i bycie matką. I to przez osobę lewacką, czyli dla której płeć per saldo nie powinna mieć znaczenia oraz bezdzietną."
                                Dokładnie tak było. I się powtarza cały czas ze strony tych samych forumek.
                                • iwles Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 04.09.19, 14:43

staram się, doceń big_grin
                                  ale trudno mi przyjąć do wiadomości fakt, że kobieta może mieć takie poglądy i podejście do życia, jak ty.

• katja.katja Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 04.09.19, 14:47
                                    A mnie to cieszy dlatego, że w końcu spotkałam siostrzaną duszę, choć nie do końca bo ma dzieci, ale to w sumie nawet lepiej, że takie osoby mają dzieci i je wychowują na światłych obywateli.
                                    Niestety w otoczeniu mam mało takich osób, zarówno kobiet, jak i mężczyzn.
                                    Chyba, że dla świętego spokoju nie ujawniają się z poglądami wprost.
                                  • 1matka-polka Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 04.09.19, 14:56
                                    "ale trudno mi przyjąć do wiadomości fakt, że kobieta może mieć takie poglądy i podejście do życia, jak ty."
                                    Proszę cię, gdzie twoja lewacka otwartość i nieuleganie stereotypom? 8/
                                    • iwles Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 04.09.19, 15:10
                                      1matka-polka napisała:

> Proszę cię, gdzie twoja lewacka otwartość i nieuleganie stereotypom? 8/

na właściwym miejscu i dlatego, zgodnie z płcią kulturową, zwracam się do ciebie z różnymi końcówkami rodzajowymi big_grin

• 1matka-polka Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 04.09.19, 15:23
                                        Abstrahując od tego, że jak zwykle albo nie odpowiadasz na pytania albo pitolisz od rzeczy. To ja deklaruje jasno, że jestem kobietą. Jeśli zwracasz się do mnie inną kocówką, to robisz to żeby mnie obrazić, okazać mi brak szacunku. Przy okazji eksponujesz lewicową hipokryzję.
                      • katja.katja Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 04.09.19, 14:13
                        Ale niektóre teksty były kontrowersyjne (choć w duchu muszę przyznać im rację) np. że aborcja jest eko big_grin
                    • natalia.nat Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 04.09.19, 11:34
                      Dyskwalifikuje udział w marszu za aborcją, a nie dyskwalifikuje udział w marszu przeciwko środowiskom LGBTQ. Typowa prawacka logika.
                      Czyli własne poglądy można mieć, ajuści, ale tylko takie, z którymi tobie jest po drodze.
                      • arwena_11 Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 04.09.19, 14:32
                        No ale to chyba oczywiste, że otaczasz się ludźmi o podobnych poglądach. Tak jak ty się nie będziesz przyjaźnić z kimś kto nie popiera LGB... tak ja nie będę z nikim z tego środowiska.

Zawodowo jest mi wszystko jedno kogo popierasz a kogo nie, dopóki nie oczekujesz ode mnie dyskusji na ten temat lub zmiany poglądów. Nie widzę powodu do rozmawiania o poglądach z kimś z kim współpracuję. Dopóki dobrze wykonuje swoje obowiązki jest mi totalnie wszystko jedno co o kim myśli.
                        • iwles Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 04.09.19, 14:37

> Dopóki dobrze wykonuje swoje obowiązki jest mi totalnie wszystko jedno co o kim myśli.

chyba nie do końca tak, skoro nauczyciel stracił twój szacunek przez swoje poglądy.

• arwena_11 Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 04.09.19, 14:54
                            Nauczyciel ujawnił zdjęcia na FB, mając uczniów w znajomych. Gdyby tego nie zrobiła - to bym nie miała pojęcia.

I o tym piszę. Nie chcę znać poglądów współpracowników - bo zawsze oceniasz kogoś przez ich pryzmat.

Straciła mój szacunek, ale dopóki wywiązywała się ze swoich obowiązków - to nie było problemu. Nie wchodziłyśmy sobie w drogę
                            • iwles Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 04.09.19, 15:06

ale co? po opublikowaniu tych zdjęć na FB zaczęła gorzej pracować i nie wywiązywać się ze swoich obowiązków ?
                              • arwena_11 Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 05.09.19, 08:47
                                Zaczęłam ją bardziej obserwować. Każde potknięcie byłoby wypunktowane.

A i gdybym się mocno postarała, to miałam możliwość jej narobić kłopotów. Ale jak mówię, dopóki było ok, nic nie robiłam.
                                • sumire Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 05.09.19, 09:38
                                  arwena_11 napisała:

> Zaczęłam ją bardziej obserwować. Każde potknięcie byłoby wypunktowane.
                                  >
                                  > A i gdybym się mocno postarała, to miałam możliwość jej narobić kłopotów.

I to baaaardzo dużo o tobie mówi.
                                  • arwena_11 Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 05.09.19, 09:40
                                    O mnie? A jak świadczy o tobie popieranie Ikei za zwolnienie pracownika ZA POGLĄDY, nie za złe wykonywanie obowiązków? Bo nie chciał brać udziału w jakiś durnych warsztatach?
                                    • sumire Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 05.09.19, 10:24
                                      Pan, przyjmując robotę w Ikei, podpisał pewnie code of conduct. Złamał go, to wyleciał, proste. Firmy mają obowiązek przeciwdziałania dyskryminacji.
                                      Został zwolniony za komentarz na firmowym forum, uściślając.

I tak, to, że byłabyś w stanie punktować każde potknięcie pani, bo była na marszu pro-choice, to jest, Arwenko, bardzo ładny przykład dyskryminacji. Mam szczerą nadzieję, że nie jesteś niczyim pracodawcą.
                                      • katja.katja Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 05.09.19, 10:30
                                        Zawsze źle wobec tego.
                                        Wyrazić opinię niepoprawną politycznie (p.s. podajcie proszę przykład gdy ktoś wyleciał z korporacji bo na FB jechał po "moherowych beretach", nazywał ogólnie księży pedofilami, co teraz jest bardzo częste, wyśmiewał katolików i np. Boże Ciało nazywał cyrkiem, krytykował tzw. PiS-owców etc.) na wewnętrznym forum firmy do którego nie mają "dojścia" osoby z zewnątrz - źle.
                                        Wyrazić taką opinię z prywatnego profilu w publicznym komentarzu - też źle.
                                        Założyć fałszywe troll konto by móc pisać dokładnie te same komentarze - raz, że niezgodne z regulaminem FB, dwa, że tchórzostwo, prawda?
                                      • olena.s Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 05.09.19, 10:34
                                        Tak, mam wrażenie, że IKEA wymaga od zespołu określonych zachowań.
                                      • arwena_11 Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 05.09.19, 10:52
                                        Sumirciu, gdyby Pan cokolwiek podpisał, nie poszedłbym do sądu. Pan odmówił udziału w czymś co jest sprzeczne z jego wiarą. Ciekawe czy gdyby był muzulmaninem to Ikea też by to tak szybko zwolniła. Z niecierpliwością czekam na wyrok. Mam nadzieję że trafi na normalnego a nie peowskiwgo sędziego
                                        • katja.katja Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 05.09.19, 11:04
                                          Ja też czekam na sprawiedliwy wyrok.
                                        • sumire Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 05.09.19, 11:27
                                          Zapewne gdyby wypisywał na firmowym, dostępnym dla współpracowników forum, że chrześcijan trzeba topić, to tak. Czego nie rozumiesz w sformułowaniu "firmy mają obowiązek przeciwdziałania dyskryminacji"? Wbrew temu, co usiłujesz sugerować (oczywiście żałośnie wtrącając peowskiego sędziego, bo wiadomo, że ci wasi z penisami na wierzchu są megaprofesjonalni), dyskryminacja nie dotyczy tylko jednej strony. Chodzi o to, żeby traktować jednakowo ludzi, z którymi się pracuje i ludzi w ogóle - niezależnie od tego, czy są Sikhami, lesbijkami czy korwinistami. I chodzi o to, żeby nie wyrażać

Cywilizowane firmy zazwyczaj wymagają od swoich pracowników powstrzymywania się od zachowań i wypowiedzi, które mogą być obraźliwe dla kolegów. Dowiadujesz się o tym w momencie podpisywania umowy. Mało tego, zazwyczaj musisz potwierdzić, że kodeks postępowania przeczytałaś.
                                          I szczerze mówiąc, uważam, że normalnemu człowiekowi nie przyszłoby do głowy wypisywanie takich rzeczy na wewnętrznym forum firmy, z pełną świadomością, że czytają to koledzy. Jeśli spodziewał się za to goździka i premii, to mógł się zatrudnić w browarze posła Jakubiaka.
                                  • katja.katja Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 05.09.19, 09:59
                                    Dlaczego? Ona mówi o sytuacji gdyby ta Pani faktycznie zawaliła pracę/popełniła błąd.
                                    Może i nie fair, ale o wiele bardziej nie fair (mam ZA więc pojmuję świat bardzo prosto) jest zwolnienie pracownika, który w pracy nie popełnił żadnego błędu tylko dlatego, że ma on "nie takie" poglądy.
                                    • olena.s Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 05.09.19, 10:42
                                      Pracownik mający przymus epatowania swoimi dyskryminacyjnymi pogladami (bo rzecz nie w poglądach, ale w ich wyrażaniu i formułowaniu) jest nie do zaakceptowania w zespole, jako że ma negatywny wpływ nie tylko na klienta ale i na pozostałych pracowników.
                                      Niby dlaczego np. cała żeńska część załogi ma znosić wyskoki mizogina, który MUSI swoim poglądom dawać wyraz?

P.S. Skończ z tą idiotyczną manierą pisania "pan, pani" wielką literą. Stosuje się to wyłącznie kiedy się do kogoś zwracasz, grzecznościowo, albo ewentualnie przy pisaniu nekrologów.
                                      • katja.katja Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 05.09.19, 10:46
                                        Tak, wiem, ale cenimy różnorodność, a wielka jedna litera krzywdy nikomu nie robi i co prawda pewności nie mam, ale wydaje mi się że nie dyskryminuje nikogo.
                                        • olena.s Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 05.09.19, 10:48
                                          Jest niepoprawna. A ty się stawiasz w pozycji półniewolniczej, powiedzmy chłopa pańszczyźnianego, całującego jaśniepańską rękę.
                                          • katja.katja Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 05.09.19, 11:03
                                            Gejów i lesbijki też kiedyś uznawano za niepoprawnych, czyż nie?
                                            Albo kobiety chcące studiować.
                                      • arwena_11 Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 05.09.19, 11:23
                                        No to przecież cały czas o tym mówimy. O nie epatowaniu kontrowersyjnymi poglądami w pracy.

A to jakie są to kontrowersyjne poglądy - to zależy od firmy. Przy czym firma też nie może zmuszać do zmiany poglądów itd jeżeli na początku nie dała papieru do podpisu co jest zgodne z linią firmy a co nie.

Nie wyobrażam sobie wegetarianina pracującego w mięsnym i obrzydzającego klientom mięso. Ale już takiego który swoje zdanie trzyma dla siebie - jak najbardziej.
                                        • sumire Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 05.09.19, 11:41
                                          Arwena, ale nikt nikogo nie zmusza do zmiany poglądów, na litość boską. Natomiast jak najbardziej może zmusić do wyrażania w ich w taki sposób, żeby koledzy nie czuli się urażeni lub od powstrzymywania się od ich wyrażania. Tak wygląda praca na etacie - zobowiązujesz się do pewnych rzeczy i zwykle musisz potwierdzić, pisemnie albo elektronicznie, że zapoznałaś się z obowiązującymi w firmie zasadami. Jeśli to zobowiązanie łamiesz (i nie ma znaczenia, czy chodzi o przychodzenie do roboty na bani, czy o publiczne obrażanie gejów, Sikhów czy Ukraińców), to firma ma pełne prawo podjąć wobec ciebie stosowne kroki - od przykrej rozmowy z szefem, przez brak premii, po zwolnienie. Tak to działa.
                                          • arwena_11 Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 05.09.19, 12:11
                                            Ale ja nie kwestionuję tego, że jak coś podpisałam to się mam do tego stosować. Pytanie czy coś podpisałam czy nie. Bo jak nie - to firma nie może mnie zwolnić.

I dlatego przypuszczam, że pracownik IKEi nie podpisał żadnego cyrografu, skoro poszedł z nimi do sądu.
                                            • sumire Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 05.09.19, 12:24
                                              Serio wierzysz w to, że międzynarodowy koncern zatrudniający ludzi różnych wyznań, orientacji i kolorów, nie ma kodeksu postępowania dla pracowników? big_grin
                                              I biedny pan nie wiedział, że nie powinien pisać w służbowym intranecie, że homoseksualizm to dewiacja, podpierając się krwawymi cytatami z Biblii? Ojej.
                                              • katja.katja Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 05.09.19, 14:52
                                                Według jego religii tak jest. Co innego gdyby był ateistą jak ja, wtedy nie miałby się jak wybronić.
                                                Ale w tym przypadku to wszak "przekonania religijne", prawda?
                                                • sumire Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 05.09.19, 15:03
                                                  Gazeciarz, jeśli według mojej religii wszyscy łysi to psychopaci, nie oznacza to, że mogę ze spokojem lansować takie tezy w pracy. Zdziwiony?...
                                                  • katja.katja Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 05.09.19, 15:07
                                                    Mam na myśli religie oficjalne.
                                                    Ja pamiętam powszechne oburzenie Tego forum gdy forumowiczka z Londynu w pracowej jadłodajni odkryła, że kanapka ma mięso halal by przypodobać się muzułmanom.
                                                    Forumka była oburzona, bo to brutalny i nikomu nie służący obecnie (w czasach lodówek i techniki) ubój, dostarczający zwierzęciu niepotrzebnego cierpienia.
                                                    Nie znalazła zrozumienia.
                                                    Ja uważam, że wszystkie religie, w tym LGBT każdy powinien trzymać w domu, ewentualnie w miejscu kultu.
                                                  • sumire Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 05.09.19, 15:25
                                                    Wkurzasz mnie, ale ci odpowiem, bo i tak muszę siedzieć w poczekalni.
                                                    Po pierwsze, wbrew temu, co takie internetowe hejtery i krętacze jak ty wypisują, LGBT nie jest religią. Ani ideologią. A zarzucanie kolegom z pracy, że są dewiantami, jest całkiem zasadnym powodem do zwolnienia. W sumie to koleś z Ikei powinien się cieszyć, że nikt mu prywatnie procesu nie wytoczył za naruszenie dóbr osobistych.

Po drugie, dośka miała znany i bardzo wyraźny problem z islamem i jego wyznawcami, z tego co pamiętam z czasów jej agresywnej działalności na forum, i kanapka halal była tylko pretekstem do rasowego rantu. Forum zalecało jej eskalację, jeśli problem z kanapką był tak poważny, ale jakoś nigdy nie napisała, czy to zrobiła. Tak że teges.
                        • natalia.nat Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 04.09.19, 17:50
                          Może naucz się czytać ze zrozumieniem.
                          Nie ma znaczenia to, z kim się przyjaźnisz i jesteś blisko. Przecież nie o tym pisałam. Chodzi o to, że "dyskwalifikujesz" ludzi ze względu na ich poglądy, do których przecież mają prawo, i to ludzi, z którymi pracujesz i rozmawiasz, których znasz i masz z nimi kontakt, wiec jak najbardziej są to też osoby z twojego otoczenia, nie są przecież anonimowe. Więc nie pisz, że jest ci wszystko jedno. Bo nie jest.
                          Ja sama jestem przeciwko aborcji "na życzenie", ale zupełnie mi nie przeszkadza, że moja przyjaciółka ma odmienne poglądy i nie przyszłoby mi do głowy mieć jej tego za złe czy ją "dyskwalifikować", albo unikać tematów i dyskusji. I ja mogę powiedzieć, że jest mi wszystko jedno. Ale na pewno nie ty.
                          • arwena_11 Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 05.09.19, 08:54
                            Nie interesują mnie poglądy współpracowników. Od nich oczekuję że załatwimy sprawy zawodowe i koniec. Nie prowadzę prywatnych rozmów z współpracownikami.
                            Nie latam po ich portalach społecznosciowych, nie mam ich w znajomych itd. Dopóki nie poinformują mnie o swoich poglądach - nie będę ich znała. Jak poznam, to nie zerwę współpracy, ale też nie wybaczę błędów, które bym wybaczyła u kogoś innego.
                            Czyli jak już tu mówiłam - nie zwolniłabym/nie zerwała współpracy za poglądy o ile w pracy byłby ok. Ale z całą pewnością bardziej bym obserwowała.

Jak mówię mam jedną przyjaciółkę z zupełnie innymi poglądami. Ale my się przyjaźnimy 30 lat.
                            • katja.katja Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 05.09.19, 08:58
                              Arwena nie zrywa umowy z powodu poglądów, najwyżej bacznie się przygląda - źle.
                              Korporacja per saldo zwalnia ludzi za niepoprawne politycznie poglądy, w przypadku dobrych pracowników dla świętego spokoju wręczając odprawy jak ktoś pisał niżej - dobrze, tak trzymać.
                              I tu już nie ma argumentów, że w miejscu pracy (poza np. konkretnymi fundacjami) nie powinno mieć miejsca na światopogląd?
                            • natalia.nat Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 05.09.19, 09:32
                              Nadal nie rozumiesz.
                              "Nie mam nic przeciwko współpracownikom lewakom, gejom, zwolennikom aborcji etc, ale nie chcę wiedzieć jakie mają poglądy, nie chcę rozmawiać z nimi na te tematy ani na inne prywatne, nie zamierzam się spotykać, zaprzyjaźniać, nie wybaczę błędów które bym innym wybaczyła, będę ich mieć na oku i obserwować, dla mnie są lekko trędowaci". Dziewczyno, łaski nie robisz, że nie zrywasz współpracy i nie piętnujesz ludzi z powodu poglądów czy orientacji, bo to oczywistość jest.
                              Nie jest ci wszystko jedno.
                              • arwena_11 Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 05.09.19, 11:36
                                No ale to logiczne. Praca to praca. Mamy załatwić sprawę i koniec. Po cholerę się spoufalać?

I to nie tak. Mogę współpracować z gejem - to mi nie przeszkadza, dopóki nie będzie oczekiwał specjalnych praw, przychodził do pracy w dziwnych strojach i dziwnie się zachowywał.
                                Ale i panna w mini i dekolcie do pasa nie będzie akceptowana.
                                • natalia.nat Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 05.09.19, 12:12
                                  Nie, nie jest to logiczne. Wielu ludzi ma dość bliskie kontakty z ludźmi, z którymi pracuje. Często spotykają się po pracy i na gruncie rodzinnym. Ty naprawdę nie jesteś żadnym wyznacznikiem niczego.
                                  I już nie wymyślaj tych prawackich cudów-wianków. Twój kolega gej nie oczekuje od ciebie żadnych specjalnych praw, tylko żebyś traktowała go tak samo jak swojego kolegę hetero, bądź tak samo jak pracownika hetero. Ty jednak jak sama napisałaś, będziesz go taktowała gorzej od innych, będziesz go bacznie obserwować i nie wybaczysz mu błędów, które byś wybaczyła komuś innemu, a każde potknięcie będzie miał wypunktowane. I na piwo też z nim nie pójdziesz. Bo przecież... wszystko ci jedno.
                                  A strój, wybacz, ale to nie twoja brocha oceniać to, jak ktoś się ubiera do pracy, jeżeli ten strój nie wykracza poza odpowiedni i przyjęty w tym konkretnym miejscu. Twoje gusta i widzimisię nie mają żadnego znaczenia.
                                  • arwena_11 Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 05.09.19, 12:25
                                    Na piwo nie chodzę z żadnymi współpracownikami. Tak więc jest sprawiedliwie. Nie przenoszę kontaktów zawodowych na grunt prywatny. Wyjątek - jeżeli kontakty najpierw były prywatne a potem stały się zawodowe
                                    • natalia.nat Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 05.09.19, 12:42
                                      Uczepiłaś się jednego przykładu? Tylko dlatego, że masz jakąś fobię kontaktów ze współpracownikami? Możesz wykreślić. Niczego to nie zmienia. Nie traktujesz swojego kolegi homo, tak samo jak swojego kolegi hetero.
                      • taki-sobie-nick Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 04.09.19, 21:15
                        natalia.nat napisała:

> Dyskwalifikuje udział w marszu za aborcją, a nie dyskwalifikuje udział w marszu
                        > przeciwko środowiskom LGBTQ. Typowa prawacka logika.

Nie dyskwalifikuje udział w marszu za aborcją, a dyskwalifikuje udział w marszu
                        > przeciwko środowiskom LGBTQ.
                        Typowo lewacka logika.

• natalia.nat Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 05.09.19, 09:10
                          Ale przecież mój komentarz odnosił się tylko do tego, że autorka upiera się, że jest jej wszystko jedno, jakie kto ma poglądy. Co zwyczajnie nie jest prawdą, właśnie dlatego że według niej dyskwalifikuje człowieka udział w konkretnym marszu.
                          Oczywiście, że nie popieram i nigdy nie będę popierać marszy przeciwko środowiskom LGBTQ (nie propagandzie jak to prawaki sobie tłumaczą, tylko przeciwko ludziom), tak samo jak nie popieram marszy przeciwko Żydom, czarnoskórym czy niepełnosprawnym. Dla mnie to już nie jest kwestia poglądów, tylko tolerancji. Nigdzie nie pisałam, że w tej kwestii jest mi wszystko jedno.
                          Jeżeli nie rozróżnisz tych dwóch rzeczy, to już nic nie poradzę.
                • nowaczek1 Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 04.09.19, 10:35
                  "Jedyne co to straciła szacunek klasy i rodziców. "
                  Fajną macie klasę i rodziców, nie ma co...
                  • arwena_11 Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 04.09.19, 10:45
                    Mieliśmy inne poglądy po prostu. Z wychowawczynią spotykaliśmy się na zebraniach, nie spoufalaliśmy, więc dopóki swoich poglądów nie szerzyła w klasie - to było ok. Ale już nie było tej atmosfery jak na początku.
                    • iwles Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 04.09.19, 11:12

czyli Arweno, nie szanujesz innych poglądów ? to znaczy nie szanujesz LUDZI, którzy maja inne niż twoje poglądy ?
                      Hmmmmmm……..

• arwena_11 Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 04.09.19, 11:59
                        Z takimi ludźmi, ograniczam kontakt do niezbędnego minimum. Jestem miła ale konkretna. Nie pogadam na kawie tylko załatwię sprawę, która mnie interesuje.
                        Nie chcę znać poglądów współpracowników - bo będę na nich patrzyła przez pryzmat tych poglądów. Przyjaciół i znajomych wybieram z poglądami podobnymi.

Jedyny wyjątek - to moja przyjaciółka - tylko z nią mogę się spierać na poglądy i nie raz nam się zdarza ostro pogadać, mimo iż wiemy że żadna zdania nie zmieni big_grin.
                        • iwles Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 04.09.19, 12:05

Dużo napisałas Arweno, ale nie na temat.
                          Nie obchodzi mnie, z kim pijasz kawę.
                          Zadałam ci pytanie, czy NIE szanujesz ludzi za inne niż twoje poglądy. Bo tak z twojego postu o nauczycielce wychodzi.

• katja.katja Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 04.09.19, 14:16
                            A to szkoła katolicka była? Bo sama pisałaś wyżej, że osoba pracują w kurii czy szkole katolickiej powinna się zbieżne poglądy, a przynajmniej nie szerzyć publicznie odmiennych? A coś kojarzę, że Arwena wspominała o katolickiej szkole, ale nie mam pewności.
                            • iwles Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 04.09.19, 14:29

nie wiem, jaka szkoła.
                              Ale ja nie o tym, a o BRAKU szacunku do ludzi. Konkretnie braku szacunku ze strony Arweny.

• katja.katja Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 04.09.19, 14:33
                                To niech rozwinie.
                                Może chodzi o to, że Pani by dostać posadę w dobrej, katolickiej szkole z sutą pensją udawała pobożnisię, a potem wyszło szydło z worka?
                • agonyaunt Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 04.09.19, 12:50
                  Właściwie nie powinnam pytać, ale serio stawiasz marsz na rzecz praw kobiet na równi z agresywną hejterską rozpierduchą?
                  Swoją drogą jestem bardzo ciekawa tej masowej utraty szacunku. Coś mi się wydaje, że mogłabyś się ciężko zdziwić jak to jest naprawdę.
                  • arwena_11 Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 04.09.19, 18:24
                    Tak na równi stawiam agresję i tu i tu. Pewnie już zapomniałaś jakie światłe hasła były na tym marszu.
                    • chicarica Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 06.09.19, 07:57
                      Jakie? Konkret proszę.
                • umi Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 04.09.19, 23:03
                  Ale czemu? Uczy religii, czy jak? Jesli nie, to ma prawo do własnych poglądów, to nie zmienia tego jakim jest nauczycielem swojego przedmiotu. Wolelibyscie takiego, co nie chodzi na marsze ale za to nie umie uczyc? Twoja synowa nie bedzie, wiec co to za różnica?
                  • arwena_11 Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 05.09.19, 08:55
                    W sumie nie mam pojęcia jak uczyła - bo mojej córki nie uczyła, była wychowawczynią.
        • lauren6 Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 03.09.19, 21:38
          > Na jakiej podstawie?

Bo tak. Gość jest nowy, na okresie próbnym i nawet nie musi wiedzieć, że mu nie przedłużyli umowy, bo jest szurem.
          • 1matka-polka Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 03.09.19, 21:41
            Ale jeśli on jest muzułmaninem, to będzie islamofobia!
            • lauren6 Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 03.09.19, 21:42
              Dalej zwykłe nieprzedłużenie umowy
          • sumire Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 03.09.19, 21:44
            I tym łatwiejsza sytuacja.
            Nieprzedłużenia okresu próbnego nawet nie trzeba wyjaśniać za bardzo, a typa, który potencjalnie narobi wiochy w firmie i będzie wkurzał ludzi, nie ma po co trzymać.
      • triss_merigold6 Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 03.09.19, 19:55
        Na podstawie?
        • kokosowy15 Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 03.09.19, 20:09
          Jeżeli poglądy wyrażane są poza pracą, nie jest w pracy prowadzona indoktrynacja, nie mają wpływu na wykonywane zadania (np odmowa prowadzenia czerwonego tramwaju, bo się kojarzy z komuna) to nie wchodzę w prywatne widzenie świata.
          • auksencja15 Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 03.09.19, 22:47
            okreslony stosunek do kobiet jest widoczny.
            • bialeem Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 03.09.19, 23:16
              Nie, nie jest. Większość facetów sobie serio nie zdaje sprawy z tego, że dyskryminują i z zewnątrz często tego nie widać
              • auksencja15 Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 03.09.19, 23:20
                chodzi mi o to ze w tym przypadku jest widoczny: zwracanie się tylko do mężczyzn mimo, ze kobieta jest bardziej doświadczona, podkreślanie niekompetencji pań
              • 45rtg Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 04.09.19, 10:56
                bialeem napisał:

> Nie, nie jest. Większość facetów sobie serio nie zdaje sprawy z tego, że dyskry
                > minują i z zewnątrz często tego nie widać

Skoro nie widać dyskryminacji, to jak dyskryminują?
                • iwles Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 04.09.19, 11:14

dyskryminację wyczuwa ta konkretna osoba/zbiór osób, których dotyczy.

• 1matka-polka Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 04.09.19, 11:18
                    No właśnie ja wyczuwam, że poglądy nielewackie są dyskryminowane na tym forum.
                  • 45rtg Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 04.09.19, 11:34
                    iwles napisała:

> dyskryminację wyczuwa ta konkretna osoba/zbiór osób, których dotyczy.

Bzdury. Dyskryminacja musi być w jakikolwiek sposób obiektywnie obserwowalna. W sprawie "wyczuwania" to się można co najwyżej zwrócić do księdza Natanka.
                    • sumire Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 04.09.19, 11:47
                      Ależ nic bardziej mylnego. Jak z mobbingiem, wielu typów bardzo dba o to, żeby nie było świadków ich dyskryminujących zachowań czy tekstów. W obecności szefa czy kolegów - aniołki.
                      • sumire Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 04.09.19, 11:54
                        Plus - tutaj zdecydowanie ważniejsze jest to, czy ktoś czuje się obrażany czy w jakikolwiek sposób dyskryminowany, niż to, czy ktoś myśli, że on przecież nikogo nie obraża, tylko inni jacyś delikatni.
                      • 45rtg Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 05.09.19, 11:52
                        sumire napisała:

> Ależ nic bardziej mylnego. Jak z mobbingiem, wielu typów bardzo dba o to, żeby
                        > nie było świadków ich dyskryminujących zachowań czy tekstów. W obecności szefa
                        > czy kolegów - aniołki.

Ale ja nie mówię o braku świadków i dowodów, tylko o konieczności jakiegoś obiektywnego określenia, co takiego się dzieje, że to jest dyskryminacja. Nie ma czegoś takiego jak dyskryminacja "bo ja tak jakoś mam odczucie".
                        • iwles Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 05.09.19, 12:13
                          45rtg napisał:

> Ale ja nie mówię o braku świadków i dowodów, tylko o konieczności jakiegoś obie
                          > ktywnego określenia, co takiego się dzieje, że to jest dyskryminacja. Nie ma cz
                          > egoś takiego jak dyskryminacja "bo ja tak jakoś mam odczucie".

Np. w pracy kobieta dostanie mniejsza premię za wykonanie dokładnie tego samego, co kolega. Kolega nie będzie przecież optował, że to dyskryminacja, tym bardziej szef. Zresztą szef zawsze może znaleźć jakieś niuanse, które wyróżnią mężczyznę na plus. I tak niby za każdym razem.
                          Albo np. opłacanie drogich szkoleń, podnoszących kwalifikacje i w efekcie otwierających drogę awansu. Szef zawsze pomija kobiety.
                          Dla osób z boku - nie będzie to jawna, ewidentna dyskryminacja. Ale kobieta tak to będzie odbierać.

• 45rtg Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 05.09.19, 12:30
                            iwles napisała:

> 45rtg napisał:
                            > > Ale ja nie mówię o braku świadków i dowodów, tylko o konieczności jakiego
                            > ś obie
                            > > ktywnego określenia, co takiego się dzieje, że to jest dyskryminacja. Nie
                            > ma cz
                            > > egoś takiego jak dyskryminacja "bo ja tak jakoś mam odczucie".
                            >
                            >
                            > Np. w pracy kobieta dostanie mniejsza premię za wykonanie dokładnie tego samego

No i to jest obiektywny przejaw dyskryminacji. O tym piszę.

• bialeem Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 05.09.19, 22:22
                            Rozbawił mnie mój własny mąż, który od czasu do czasu robi badania pewnej branży. Jest to raczej konserwatywnie wychowany człowiek, który swoje niedociągnięcia równościowe tłumaczy kulturą (typowe ja wyniosę śmieci, a ty... x). Co napotyka moje stanowcze "sam se x".
                            Wracając do meritum... tenże mąż był szalenie zdziwiony, zmartwiony, wręcz zaszokowany wynikami płacowymi, które były (standardowo) dobre 20% różne biorąc poprawkę na stanowiska, staż, wielkość firmy itd. Zawołał mnie do biurka żeby pokazać mi wyniki. Zaczęłam się śmiać, bo to w końcu oczywista oczywistość i realia praktycznie każdej kobiety, żadne novum, a chłop niby niegłupi. Po czym przypomniałam mu, że kilka lat wcześniej miał obiekcje przy zatrudnianiu pracownicy, bo "nie odnalazłaby się w męskim zespole". Prawie się obraził smile
                            Dyskryminacja tego typu jest wpisana w każdego faceta w mniejszym lub większym stopniu. Ba. Jest wpisana nawet w sporo kobiet. Już to jest problemem. Osobnik noszący swoją dyskryminacje jak odznakę na wątłej klacie, to nie jest osoba z którą chciałabym pracować. Jeżeli to przełożony, to będzie wyznaczał pracę wg uprzedzeń, a nie umiejętności i potencjału, jeżeli współpracownik, to komunikacja będzie kulała, jeżeli podwładny, to będą problemy z subordynacją. W każdym wypadku traci firma.
                            • konsta-is-me Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 06.09.19, 04:30
                              Z jakiej kultury jest twoj maz ?
                              • bialeem Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 06.09.19, 10:52
                                Polskiej, tradycyjnej, babciowychowanej.
                            • katja.katja Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 06.09.19, 07:31
                              A jeśli chcę wyłącznie męski zespół lub wyłącznie żeński to na pewno dyskryminacja bo np. z mojego doświadczenia w danej branży może wynikać, że generalnie lepiej sprawdzają się zespoły jednopłciowe?
                              • bialeem Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 06.09.19, 10:53
                                Twoje doświadczenie stoi w kontrze do wyników badań, które dość jednoznacznie stwierdzają, że najlepsze są zespoły mieszanesmile
                                • 1matka-polka Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 06.09.19, 11:19
                                  "że najlepsze są zespoły mieszane smile"
                                  To prawda, zwłaszcza, kiedy każdy robi to, co lubi i mu wychodzi najlepiej wink
                • bialeem Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 05.09.19, 22:08
                  Zwykły bias, którego na pierwszy rzut oka nie widać. Inne ocenianie prac, inny sposób przyznawania premii i podwyżek, większe wymagania do awansu. Wszystko to da się wyjaśnić inaczej lub może nie wypłynąć na wody na których można rzecz porównać, ale statystyki mówią wszystko. Mam nadzieję, że chociaż ty nie będziesz się kłócił z matematycznymi faktami.
      • kryzys_wieku_sredniego Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 03.09.19, 22:13
        Już piszę, jeśli np. nauczyciel (bądźmy na czasie) w szkole integracyjnej na swoim profilu kpi, szydzi oraz wyzywa dzieci z różnymi zaburzeniami to chyba dyrekcja nie ma problemu. Jeśli pracownik firmy promującej życie i styl eko sreko na swoim profilu szydzi z ludzi którzy segregują odpady, sam jeździ starym ropniakiem, pali syfem i pluje tym klientom w twarz to chyba też nie ma wątpliwosci. No tak ten post zrozumiałam, bo przecież nie chodzi o polityczne poglądy tylko o szkodliwe działanie na rzecz firmy.
        • auksencja15 Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 03.09.19, 23:22
          Chodzi o poglądy dotyczące praw człowieka, równości, poszanowania innych, które firma promuje i których broni
          • spirit_of_africa Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 04.09.19, 08:42
            Przełożony albo przedstawiciel Ethics & Compliance
          • katja.katja Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 04.09.19, 09:59
            A promowanie "jednych" nie łączy się czasem z ukrytą dyskryminacją "drugich"?
            Czemu jeśli ktoś zatrudnia głównie mężczyzn to nazywa się to dyskryminacją, a jeśli ktoś zatrudnia głównie kobiety lub konkretnie matki to już nie jest to dyskryminacja?
            • iwles Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 04.09.19, 10:06

> jeśli ktoś zatrudnia głównie kobiety lub konkretnie matki to już nie jest to dys
              > kryminacja?

a ty tak sobie znowu bujasz w obłokach, czy masz na myśli konkretne zawody/firmy ?

• 1matka-polka Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 04.09.19, 10:16
                www.wykop.pl/ramka/5112377/lokalne-wladze-we-francji-ukarane-za-zatrudnienie-zbyt-wielu-kobiet/
                www.telegraph.co.uk/news/2019/08/30/french-council-fined-having-many-female-managers/
                O, tu. Było za dużo kobiet menagerów i rada gminy, czy tam powiatu została ukarana grzywną 9000E
                • iwles Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 04.09.19, 10:19

big_grin
                  no i tym przykładem wytrąciłoś argument gazecie. A już myślał, że tak ładnie mu idzie.

• 1matka-polka Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 04.09.19, 10:22
                    Odtańczysz teraz triumfalny taniec lewaka, czy coś?
    • nopostala Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 03.09.19, 20:02
      Jeśli nie wygłasza swoich poglądów w pracy, ani nie afiszuje się na profilu powiązaniami z firmą, to nie firmy sprawa.
    • glanaber Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 03.09.19, 20:10
      „atakuje homoseksualistów, ludzi odmiennej wiary, obraża wprost kobiety, jest (...) ultrareligijny”
      Czyli jest ortodoksyjnym wyznawcą Islamu? To musicie go tolerować
      • 1matka-polka Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 03.09.19, 21:35
        Uprzedziłaś mnie big_grin
        • katja.katja Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 04.09.19, 10:01
          Jak już wspomniałam obserwuję dużo profili na których ludzie nieraz bardzo wulgarnie krytykują księży, katolicyzm, obecną władzę.
          Czy jeżeli są zatrudnieni to ich szef ma prawo z tego tytułu ich zwolnić?
          • iwles Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 04.09.19, 10:08

homofobia, szowinizm to nie jest takie sobie zwykłe "krytykowanie" gazet.
            czas zrozumieć różnicę.

• 1matka-polka Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 04.09.19, 10:12
              Katofobia, czy antypolonizm to tez nie jest takie zwykłe krytykowanie
            • katja.katja Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 04.09.19, 10:19
              Bo teraz jest w modzie "homofobia".
              Łatwo komuś zamknąć usta, a nawet pozbawić pracy.
              A ja myślałam, że tolerancja (mam ZA, więc często zbyt prosto chcę postrzegać świat) to tolerancja.
              W pracy (chyba, że za poglądami idą konkretne czyny i traktowanie innych) toleruję każdego kto dobre wykonuje swoją robotę i nie konfliktów z innymi.
              A że uważa np. że geje nie powinni adoptować dzieci? Dopóki nie pracuje w fundacji pomagającej takim osobom to może.
              Zresztą to już było, nie pamiętacie?
              Większość z Was ma już 40+.
              I powinniście pamiętacie czasy gdy ludzi właśnie wyrzucano z pracy za poglądy (a jednocześnie tolerowano w niej obiboków czy nawet pijaków jak niedawno było w wątku o ile mieli poglądy "zbieżne z linią partii).
              Nie ma na to mojej zgody.
              • 45rtg Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 04.09.19, 10:59
                katja.katja napisała:

> Większość z Was ma już 40+.
                > I powinniście pamiętacie czasy gdy ludzi właśnie wyrzucano z pracy za poglądy (
                > a jednocześnie tolerowano w niej obiboków czy nawet pijaków jak niedawno było

No fakt, były czasy, kiedy za śład powiązań z PZPR leciało się z pracy.
      • taki-sobie-nick Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 03.09.19, 23:48
        W pewnym sensie mnie ubiegłaś. Wyznawcy islamu też atakują homoseksualistów, i to znacznie bardziej niż katolicy.
        • 1matka-polka Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 04.09.19, 07:34
          "Wyznawcy islamu też atakują homoseksualistów, i to znacznie bardziej niż katolicy."
          Np. Zrzucaja ich z dachow, kamienuja, wieszaja...
      • iwles Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 04.09.19, 09:32
        glanaber napisała:

> Czyli jest ortodoksyjnym wyznawcą Islamu? To musicie go tolerować

islam=katolicyzm ?
        Łał !

• glanaber Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 04.09.19, 10:33
          iwles napisała:

> glanaber napisała:
          >
          > > Czyli jest ortodoksyjnym wyznawcą Islamu? To musicie go tolerować
          >
          >
          > islam=katolicyzm ?
          > Łał !
          >
          >
          Gdzie widzisz katolicyzm? Opis autorki pasuje do islamisty: tępienie innowierców, pogarda dla kobiet, skrajna dyskryminacja homoseksualistów...
          • iwles Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 04.09.19, 12:09

> Gdzie widzisz katolicyzm?

no właśnie tu:

>tępienie innowierców, pogarda dla kobiet, skrajna dyskryminacja homoseksualistów...

• taki-sobie-nick Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 04.09.19, 21:17
              O ile wiem, muzułmanie aktywnych homoseksualistów zabijają. Mylę się?
              • 1matka-polka Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 04.09.19, 21:18
                Nieposluszne kobiety takoż.
                • katja.katja Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 04.09.19, 21:27
                  I tu właśnie wychodzi pięknie, że w tej całej "szopce" wcale nie chodzi o realne dobro homoseksualistów i by faktycznie nikt ich nie obrażał ani krzywdził tylko o podłą, fałszywą polityczną poprawność, w której zamyka się usta tylko jednej stronie.
          • umi Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 04.09.19, 22:59
            Tez w tym opisie widzialam muzulmanina. Katolik (albo w ogole chrzescijanin, tego jest wiecej) musialby byc skrajny albo jakis neofita, zeby miec tak zryty łeb. Muzulmanin wystarczy, ze bedzie wierzacy i praktykujacy.
            • chicarica Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 06.09.19, 08:05
              A gdzie tam. Co drugi Polak tak ma.
              • katja.katja Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 06.09.19, 08:07
                Dziwne, skoro tylko niecałe 40% chodzi do kościoła, a reszta wbrew lewakom ma inne zmartwienia niż rozmyślenie o gejach lub czarnoskóry.
                Matko-Polko, wiesz co masz robić smile
                • 1matka-polka Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 06.09.19, 08:26
                  A co ja, twój piesek? OMG.
    • mauricella Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 03.09.19, 21:02
      “kontrowersyjne z punktu widzenia pracodawcy i sprzeczne z polityka firmy i strategia poglądy: atakuje homoseksualistów, ludzi odmiennej wiary, obraza wprost kobiety, jest skrajnie prawicowy i ultrareligijny i daje temu bezpośrednie ujście.”
      To oznacza, ze wczesniej czy pozniej bedzie problemem w firmie, w zaleznosci od stanowiska moze byc problemem mniej lub bardziej kosztownym
      Wylot.
      • bialeem Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 03.09.19, 21:16
        Póki nie jest to osoba na stanowisku kierowniczym, to może sobie pracować jak jest dobrym pracownikiem. Na kierowniczym wyjdzie z takiej osoby bias choćby skały defekowały.
    • 1matka-polka Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 03.09.19, 21:34
      Muzułmanin?
      • auksencja15 Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 03.09.19, 22:46
        Katolik.
        • taki-sobie-nick Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 03.09.19, 23:50
          To ja mam pytanie nr 2:

Macie nowej osobę w pracy.Ta osoba w mediach społecznościowych publicznie pod swoim imieniem i nazwiskiem głosi kontrowersyjne z punktu widzenia pracodawcy i sprzeczne z polityka firmy poglądy: atakuje homoseksualistów, ludzi odmiennej wiary, obraza wprost kobiety, jest skrajnie prawicowy i ultrareligijny i daje temu bezpośrednie ujście. JEST MUZUŁMANINEM. Co robicie? (Dalej pytania jak wyżej).
          • mauricella Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 04.09.19, 04:07
            i sprzeczne z polityka firmy i strategia poglądy

To oznacza, ze wczesniej czy pozniej bedzie problemem w firmie, w zaleznosci od stanowiska moze byc problemem mniej lub bardziej kosztownym
            Wylot.
            • 1matka-polka Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 04.09.19, 07:35
              No ale to jest niezgodne z polityczna poprawnoscia. Muzulmanow trzeba chronic bardziej, niz reszte.
              • katja.katja Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 04.09.19, 10:03
                Było już trochę zwolnionych osób za anty-lewicowe poglądy, jak choćby ta bibliotekarka z Lublina, która krytykowała przyjęcie tzw. "uchodźców".
                Czy znacie odwrotne przykłady: czyli ktoś ustawicznie krytykuje katolików, wiarę katolicką, wyśmiewa się z księży albo obecnej władzy i zostaje przez to zwolniony przez szefa, który okazuje się być katolikiem lub zwolennikiem obecnej władzy?
                • sumire Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 04.09.19, 10:19
                  Bardzo nieudolnie próbujesz manipulować, gazeciarz, ale ci odpowiem.
                  Wszelkie próby ośmieszania, dyskredytowania, atakowania grup o innych poglądach, wyznaniu, orientacji czy płci mogą być podstawą do zwolnienia, szczególnie jeśli dotykają współpracowników i stwarzają ryzyko konfliktów.
                  Wszyscy ludzie mają przy tym jakieś poglądy.
                  Kwestia tego, JAK je wyrażają.
                  • katja.katja Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 04.09.19, 10:24
                    Czyli wyrzucić (w zależności którą opcję preferuje szef) wegetarian lub "mięsożerców".
                    W miejscu pracy je się posiłek i tu już jest wiele powodów do konfliktów (pracownik np. wyciągnie kanapkę z szynką).
                    I jeśli ktoś jest w miejscu pracy konfliktowy bo jego współpracownik ma inne poglądy, które w dodatku prezentuje wyłącznie "na necie", a nie w miejscu pracy to on powinien wylecieć bo nie jest tolerancyjny.
                    Moje pytanie o "odwrotną" sytuację, wyrzucenie "lewicowca"/"antyklerykała" z pracy "za poglądy" dalej otwarte.
                    Jak znacie taki przypadek to nie powinniście również milczeć.
                  • katja.katja Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 04.09.19, 10:27
                    Nie, podała przykład i dobrze.
                    Ok.
                    Jak śmieję się z wyznawców sojowej latte i uważam, że wegetarianin powinien dla własnego dobra zjeść porządnego kotleta to już można mię zwolnić czy jeszcze nie? Gdzie zaczyna się ten moment? Od grożenia wege śmiercią czy śmiania się z sojowego latte?
    • bialeem Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 03.09.19, 23:22
      Jestem autentycznie ciekawa czy by mnie zatrudnili powiedzmy w centrowym środowisku tylko po tym, że mam lewicową firmę w cv.
      Nie lubię jak się ludzi ocenia jako niewydolnych w danej dziedzinie, bo mają poglądy x, ale też miałabym problem z szefem, który otwarcie lub mniej twierdzi, że kobiety są gorsze od chłopów. Moim zdaniem osoby o dyskryminacyjnych poglądach (lewicowych i prawicowych) nie powinny pełnić stanowisk managierskich.
      • auksencja15 Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 03.09.19, 23:24
        A jak kolega z pracy na równorzędnym stanowisku by Cię dyskryminował?ignorowal co mówisz, nie brał Twojego zdania pod uwagę, zarzucał za plecami niekompetencje?
        • bialeem Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 03.09.19, 23:54
          Zależy. Mam na stanowiskach równorzędnych lub podwładnych kukizowców. Są kompletnie normalnymi ludźmi i to na kogo głosują wychodzi na piwie. Nigdy się nie objawili w pracy jako ludzie o konkretnych poglądach i to mi w żaden sposób nie przeszkadza. Natomiast nie wierzę, że szef tego typu by nie miał nawet nieuświadomionych uprzedzeń. Nawet najbardziej postępowi mają. Co nie zmienia faktu, że osobiście bym takiego szefa mieć nie chciała i pewnie bym nikogo o takich poglądach nie awansowała bez innych realnych podstaw, że się tym w życiu zawodowym nie kieruje. Jeżeli taka osoba jest w stanie niezależnie od sm awansować podwładną (sprawdzić czy nie ma molestowania i mobingu) to gwiazdka dla niej.
          Każdy ma poglądy. Można się zamykać w poglądowych bąbelkach, ale to nie pomoże. Natomiast nie znam nikogo, kto pracuje normalnie np z homo i na sm jawnie zgłasza postulaty anty. Musiałaby mieć bardzo chore mechanizmy radzenia sobie z własnymi emocjami.
        • taki-sobie-nick Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 03.09.19, 23:55
          Ateistom się to nie zdarza?
          • mauricella Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 04.09.19, 04:12
            Jezei ktos powoduje, ze wspoldzialanie pracownikow i ogolne"morale" w firmie kuleje z powodu jego osobistych pogladow, i jezeli jest :
            muzulmaninem/katolikiem/ ateista/ prawoslawnym/ lysym/lewicowcem/ wegetarianinem/ wedkarzem/ cyklista/ metalem/punkiem/kucharzem/fryzjerem w czasie wolnym/cudowna babcia/ genialnym pianista…itp
            WYLOT
        • 1matka-polka Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 04.09.19, 08:00
          A gdybys miala kolezanke w typie naszych lewicowych trollic, ktora by ci podkladala swinie, obgadywala wsrod reszty pracownikow, opowiadala niestworzone historie na twoj temat i cie oszukiwala, tylko dlatego, ze nie podzielasz jej lewackich pogladow?😄
        • nuta15 Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 04.09.19, 09:36
          To się zdarza niezależnie od poglądów społeczno-politycznych i wynika raczej z charakteru i braku umiejętności współpracy w zespole.
          • nuta15 Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 04.09.19, 09:43
            Źle się podpięło. Odpowiedziałam na post autorki wątku:
            "A jak kolega z pracy na równorzędnym stanowisku by Cię dyskryminował?ignorowal co mówisz, nie brał Twojego zdania pod uwagę, zarzucał za plecami niekompetencje? "
        • umi Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 04.09.19, 22:47
          No to jest zupenie inny problem niz pisanie bzdur po pracy. Temu sie przeciwdziala, w oparciu o konkret. Obrabianie dudy za plecami tez jest slabe i psuje relacje w zespole. I tez nalezy przeciwdzialac. Ale to jest temat na inny watek.
          • auksencja15 Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 04.09.19, 22:55
            No właśnie- rozkminianie za plecami niszczy atmosferę i wpływa negatywnie na zespół, zgadzam się
            • umi Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 04.09.19, 23:08
              No ale to nie ma nic wspolnego z bzdurami z fb. Albo ktos stosuje nieczyste zagrania w pracy, albo nie stosuje. Jak stosuje, to to moze byc zarowno obrabianie dudy, bo sie znalazlo czyjes wpisy, jak i obrabianie dudy, zeby zdyskredytowac ze wzgledu na płeć. I to jest zupenie inny problem pt. obrabiacz dud w pracy - jak sobie radzić.

Bo chyba nikt dorosly nie jest na tryle głupi, zeby zmienic poglady pod wpływem tego, ze Heniek Kowalski napisał na swoim profilu "Baby som gupie i do garuf". A jesli jest, to ma problem z głowa (bo baby głupie jednak nie sa i od mizoginów uciekają) i selekcja naturalna słusznie go dopadnie. Tyle.
            • taki-sobie-nick Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 04.09.19, 23:29
              To nie róbcie plot, wy plociuchy jedne.
    • lumeria Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 04.09.19, 00:24
      Całkowicie powszechną i przyjętą praktyką jest sprawdzanie medii społecznościowych, publicznie dostępnych danych, nawet rejestru karnego kandydatów - zależnie od stanowiska. Im wyższe, tym przegląd życiorysu głębszy.

Jestem zdziwiona, ze takie publicznie głoszone kontrowersyjne opinie nie zostały zauważone wcześniej.
      • taki-sobie-nick Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 04.09.19, 00:41
        Mediów.

Ale jak się nie ma konta na fejsie, też źle?

A jak się ma i nic nie pisze, też źle?

• janja11 Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 04.09.19, 21:19
        lumeria napisała:

> Całkowicie powszechną i przyjętą praktyką jest sprawdzanie medii społecznościow
        > ych, publicznie dostępnych danych, nawet rejestru karnego kandydatów - zależnie
        > od stanowiska. Im wyższe, tym przegląd życiorysu głębszy.
        >
        > Jestem zdziwiona, ze takie publicznie głoszone kontrowersyjne opinie nie został
        > y zauważone wcześniej.

Oczywiście, że oficjalny profil kandydata na pracownika zostałby sprawdzony, gdyby opisana historia była prawdziwa.
        To jest trolling na potrzeby forumowej awantury.
        • auksencja15 Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 04.09.19, 21:48
          To nie jest trolling tylko prawdziwa sytuacja. Wpisy odkrył jeden ze współpracowników tej osoby. Nie wiem co ma być nieprawdopodobnego w tej historii, życie. Każdy ma jakieś poglądy, to normalne, ma prawo je mieć, pytanie w jaki sposób je realizuje i wyraża i stosuje w życiu lub pozostaje przy czystej teorii
          • taki-sobie-nick Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 04.09.19, 21:51
            No i co? Realizuje je w tej pracy? Wysyła was wszystkie do domu, mężów i garów? Nadal zakładam, że jesteś trollem.
            • auksencja15 Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 04.09.19, 22:03
              Nie dotyczy mnie osobiście. Tak, w zasadzie tak, rzuca dwuznaczne komentarze. Pomyślałam, ze to dobry temat na forum i tyle. Nie wiem czemu mam być trollem, zdecydowanie to określenie jest nadużywane. Jestem forumka z krwi i kości, a to forum czytam już z 15 lat.
              • taki-sobie-nick Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 04.09.19, 23:31
                Zacytuj te komentarze, bo poprzednio sugerowałaś inne jego zachowania.
                • taki-sobie-nick Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 05.09.19, 22:21
                  [nie widzę cytatu]
                  • auksencja15 Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 06.09.19, 08:33
                    „Kobiety nie powinny myśleć, ze mogą pracować w tych samych miejscach co mężczyźni i za takie same pieniądze”
                    „Miejsce kobiet na swiecie jest ustalone przez
                    Boga (+cytat P.Sw.)”
                    „kobiety maja namieszane w głowie”
                    rozmowa ze specjalistka w danej dziedzinie, nagle podchodzi mężczyzna: „o, to w końcu porozmawiam z kimś kto ma cos sensownego do powiedzenia na ten temat”
                    „myślałem ze to facet rozporządza grupa kobiet hehe”
                    „Ukrainki to dziwki” (???)
                    „kobiety to tu robią dla facetów hehe” (nie ma nic wspólnego z rzeczywistością”
                    Plus wiele zachowań, które trudno opisać, bo wiążą się z drobnymi szczegółami, spojrzeniami, wchodzeniem w słowo, nie daniem dojść do słowa, nie odpowiadaniem kobietom, ignorowaniem itp.

• sumire Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 06.09.19, 09:57
                      Takie rzeczy są do zgłoszenia bez wahania.
          • katja.katja Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 05.09.19, 08:30
            Odkrył przypadkowo? Tak sobie otworzył np. znany portal, a tu pod artykułem widzi wpis Jana Kowalskiego (współpracownika)?
            Bo raczej myślę, że go inwigilował i szukał na niego haka.
            • auksencja15 Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 05.09.19, 16:58
              Tak, inwigilował za pomocą prywatnych detektywów.omg...
      • sylwester.z.kolonii Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 04.09.19, 21:42
        Dlatego lepiej nie mieć kont pod swoim imieniem i nazwiskiem lub posty mieć widoczne tylko dla znajomych.
    • majenkir Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 04.09.19, 00:37
      Czemu uwazasz, ze Ty jako wspolpracownik mialabys cos robic?
      Ja bym nic nie zrobila, jak ktos glupstwa w necie wypisuje, to sam sie osmiesza.
      • spirit_of_africa Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 04.09.19, 08:45
        Chociażby dlatego, ze poglądy pana przekładają się na atmosferę w pracy. Pan który uważa kobiety za gorszy gatunek i radośnie o tym pieje na portalach społecznościowych rzadko kiedy w pracy okazuje się być idealnym współpracownikiem dla kobiety
        • maly_fiolek Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 04.09.19, 09:53
          Jeśli nie będzie wypełniał swoich obowiązków to zgłaszasz szefowi.
          Ja miałam kiedyś takiego współpracownika, ale wspominam go dobrze. Ustawił do pionu koleżankę wykorzystywaczkę pokazując że czas jego i innych współpracowników jest cenny.
      • auksencja15 Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 04.09.19, 22:04
        Ja tylko rzuciłam temat na forum smile akurat ja nic nie muszę robić.
        • taki-sobie-nick Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 04.09.19, 22:05
          Zatem skoro akurat ty nic nie musisz robić, to w analogicznej sytuacji, będąc na twoim miejscu, też byśmy nie musiały nic robić. tongue_out
          • auksencja15 Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 04.09.19, 22:06
            no i spoko, dziękuje za odpowiedz.
    • jola-kotka Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 04.09.19, 05:47
      Prywatne poglady pracownika mnie nie interesuja do momentu do ktorego nie wplywa to na jego stosunki z wspolpracownikami. Jesli on to robi gdzies w sieci a w pracy jest ok. Nie robie nic jako pracodawca i jako kolezanka z pracy tez nie.
      • nikita1906 Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 04.09.19, 07:39
        Mogę się pod tym podpisać, poza tym brzydzę się donosicielstwem
    • maly_fiolek Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 04.09.19, 09:44
      Nic.
      To jego prywatna sprawa.
      Nie może pisać o tym na profilu firmy i nie może wypowiadać się jako pracownik firmy.
    • 1matka-polka Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 04.09.19, 10:53
      Dlaczego nikt nie udziela odpowiedzi na proste pytania zadane w tym wątku?
    • bo_ob Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 04.09.19, 11:03
      Ciekawa sprawa smile

Jako współpracownik unikam, jako szef bacznie obserwuję, czyli pracownik jest na cenzurowanym.

• auksencja15 Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 04.09.19, 22:07
        Jako szef obserwujesz o ile się dowiesz big_grin tez wydaje mi się ciekawa zwyczajnie, wydaje mi się ze w Polsce „donosicielstwo” jest bardzo piętnowane.
    • demodee Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 04.09.19, 11:54
      > Co robicie?

Najpierw chyba trzeba sprawdzić, czy ten profil w mediach społecznościowych jest prawdziwy? Bo jeśli ten profil założyła porzucona kochanka, a firma nie przedłuży umowy, to co wtedy?

Ponadto trzeba sprawdzić daty. Co, jeśli te wpisy są sprzed podjęcia pracy w firmie?
      • iwles Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 04.09.19, 12:10

myślisz, że po podjęciu pracy zmieniają się diametralnie poglądy o 180 stopni?
        Nie wierzę. I nie uwierzyłabym w taką przemianę smile

• demodee Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 04.09.19, 12:22
          > myślisz, że po podjęciu pracy zmieniają się diametralnie poglądy o 180 stopni?

Myślę, że po podjęciu pracy człowiek nie wypisuje swoich poglądów w mediach społecznościowych, jeśli podejrzewa, że pracodawcy te poglądy się spodobają, a na pracy mu zależy.
          • sumire Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 04.09.19, 14:22
            Pani z LOT-u, przypominam.
            • demodee Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 04.09.19, 21:29
              > Pani z LOT-u, przypominam.

Ja się zastanawiam, czy ta pani została słusznie zwolniona. Bo wskazywała niedociągnięcia w firmie konkurencyjnej (nie własnej!) i swoje słowa dokumentowała zdjęciami.

Mam nadzieję, że pozew w sądzie pracy już został złożony.
              • sumire Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 05.09.19, 09:43
                demodee napisała:

> > Pani z LOT-u, przypominam.
                >
                > Ja się zastanawiam, czy ta pani została słusznie zwolniona. Bo wskazywała niedo
                > ciągnięcia w firmie konkurencyjnej (nie własnej!) i swoje słowa dokumentowała z
                > djęciami.
                >
                > Mam nadzieję, że pozew w sądzie pracy już został złożony.

Biorąc pod uwagę, że pani oprócz postąpienia świńsko zrobiła coś, co jest zabronione, to bardzo wątpię, że został.
                • demodee Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 05.09.19, 11:35
                  > Biorąc pod uwagę, że pani oprócz postąpienia świńsko

Sumire, biznes to brutalna gra, i każdy, kto może wskazać potencjalnemu klientowi wady konkurencji, robi to jak najszybciej. Bo w biznesie żyje się z klientów i odebrać konkurencji klientów, to jest sukces. Ta pani pokazała na zdjęciach, że personel BA (czyli konkurenta jej pracodawcy) ubiera się nieelegancko. Klienci to zobaczyli i do nich należy ocena.

> zrobiła coś, co jest zabronione

Ale przez kogo zabronione? Jakiś regulamin w LOCie zabrania?
                  • sumire Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 05.09.19, 11:48
                    Personelu pokładowego nie wolno fotografować bez ich zgody, nie wiedziałoś? Pomijam już fakt, że robienie komuś sneaky fotek, żeby się potem z nich nabijać w internetach, to straszna chamówa jest.
                    BA ma wśród pasażerów dużo lepszą opinię, niż zapyziały dobrozmienny LOT, więc w żaden sposób im to nie zaszkodziło, a pani się dowiedziała, że za bycie burakiem można stracić i pracę, i - co może ją kosztować dużo więcej - dobrą opinię.
                    • demodee Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 06.09.19, 08:06
                      > Personelu pokładowego nie wolno fotografować bez ich zgody, nie wiedziałoś?

Nie wiedziałam. Na zdjęciach akurat nie było twarzy chyba?
                      Poza tym to jest bardzo wygodna polityka firmy w przypadku reklamacji.
                      W LOcie też nie wolno fotografować personelu?
                      • sumire Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 06.09.19, 09:41
                        W żadnej linii. I generalnie, wiesz, świństwem jest robienie ludziom zdjęć bez ich zgody. A za publikowanie ich można mieć nawet problemy prawne. Zdziwko, co?...
                        • demodee Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 06.09.19, 09:52
                          > W żadnej linii.
                          Czyli, jeśli lecę samolotem i mam zastrzeżenia do zachowania stewardessy, to nie mogę nagrać filmiku, jak pracownica linii lotniczej obchodzi się z pasażerami? To jak złożę skargę na jej zachowanie po wylądowaniu, to nie mam żadnego dowodu na to, że sobie czegoś nie zmyśliłam?

> świństwem jest robienie ludziom zdjęć bez ich zgody.
                          Ale chyba tylko osobom prywatnym? Osoby pełniące jakieś obowiązki (np. kasjerka w Lidlu, policjant, stewardessa) chyba takiej ochronie nie podlegają?

> A za publikowanie ich można mieć nawet problemy prawne.
                          A to już osądzi sąd.
                          • sumire Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 06.09.19, 09:56
                            Bardzo mnie cieszy twój wysiłek wkładany w wymądrzanie się, ale polskie prawo dość jasno określa, czyj wizerunek można publikować i kiedy. Tak że tak.
                            • demodee Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 06.09.19, 10:24
                              > Bardzo mnie cieszy twój wysiłek wkładany w wymądrzanie się,
                              Przepraszam, jeśli moje wypowiedzi odebrałaś jako "wymądrzanie się", nie było to moim zamiarem.

Ale serio - nie mogę nagrać filmiku z akcji ulicznej, na której policjant obezwładnia kieszonkowca? I potem pozastanawiać się, czy aby nie za mocno mu rękę wykręcał? Albo, nie mogę nagrać pracownicy supermarketu, która wygraża mi pięścią, żeby udowodnić kierownictwu sklepu, że nie mam żadnych zwidów? Albo sfotografować kelnera z obleśnym tatuażem? Albo stewardessy w brudnych butach?
                              • iwles Re: Kontrowersyjne poglądy współpracownika 06.09.19, 10:55