jowita771 Re: Przygotowanie pedagogiczne - niezbędne? 05.09.21, 07:42 Mam kolegę, który poszedł na studia podyplomowe z PP, jak już uczył w szkole przedmiotów zawodowych. Tak, żeby zatrudnili i nie kazali robić, to chyba się nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
elf1977 Re: Przygotowanie pedagogiczne - niezbędne? 23.02.22, 11:06 jowita771 napisał: > Mam kolegę, który poszedł na studia podyplomowe z PP, jak już uczył w szkole pr > zedmiotów zawodowych. Tak, żeby zatrudnili i nie kazali robić, to chyba się nie > da. > Jest przepis, który pozwala zatrudnić nauczyciela bez kursu pedagogicznego, jeśli nie ma kogoś na to miejsce z pełnym wykształceniem. Taki nauczyciel na obowiązek w trakcie pracy uzupełnić kwalifikacje. Odpowiedz Link Zgłoś
bombalska Re: Przygotowanie pedagogiczne - niezbędne? 05.09.21, 19:15 Zrob kurs pedagogiczny. Przy czym na twoim miejscu nie rezygnowalabym z pracy w korpo, a nauczanie traktowalabym jako "realizacje marzen". Jest w koncu prawdopodobienstwo, ze po miesiacu pracy witki ci opadna. Z drugiej strony mysle, ze gdy nauczyciel jest praktykiem, a nie teoretykiem, to jest to zupelnie inna nauka. Odpowiedz Link Zgłoś
brubba Re: Przygotowanie pedagogiczne - niezbędne? 23.02.22, 10:08 Z tak praktycznym i racjonalnym podejściem nie odnajdziesz się w szkole. Mam przyjaciółkę, która jest pedagogiem szkolnym, dużo rozmawiamy o jej pracy. Otóż dla szkoły nie jest najważniejsze, czy dobrze uczysz. Najważniejsza jest twoja dyspozycyjność do spędzania czasu w szkole i zaspokajania potrzeb szkoły. Biurokracja szkolna wymaga od nauczyciela ciągłego uczestniczenia w studiach, szkoleniach i kursach doskonalących. To wszystko, jak mówi kumpela, dla inteligentnego człowieka jest żałosnym marnowaniem czasu, gdyż w kółko powtarza się dawno znane prawdy albo rozwlekle ględzi się o sprawach, które w kilka minut można znaleźć w internecie. Uczestniczy się też w licznych radach, na których odbywa się typowe marnowanie czasu, odczytywanie jakichś szczegółowych statystyk, nic nie wnoszących dokumentów, wyczytywanie stopni 600 czy więcej uczniów. Na tym wszystkim nauczyciel musi osobiście siedzieć i pilnie chłonąć. Jeśli nie chce ci się nawet zmarnować czasu na studia pedagogiczne, to nie nadasz się do szkoły, gdzie marnowanie czasu na bezsensy będzie Twoim bardzo ważnym obowiązkiem, ważniejszym od dobrego uczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Przygotowanie pedagogiczne - niezbędne? 23.02.22, 10:39 "Biurokracja szkolna wymaga od nauczyciela ciągłego uczestniczenia w studiach, szkoleniach i kursach doskonalących. " - nie wiem, gdzie pracuje ta twoja kumpela i jakie kursy ma na myśli, ale pierwsze słyszę o ciągłych kursach wymaganych przez biurokrację. Rady też nie wszędzie tam wyglądają Odpowiedz Link Zgłoś
elf1977 Re: Przygotowanie pedagogiczne - niezbędne? 23.02.22, 11:04 anonimowapodczytywaczka napisała: > Czy spotkałyście się z taką sytuacją, że zatrudniono nauczyciela bez przygotowa > nia pedagogicznego (mam na myśli ukończenie studiów dających uprawnienia do nau > czania)? > > Np. taka sytuacja, że osoba pracująca do tej pory w korpo jako księgowa nagle z > ostaje nauczycielem przedmiotów zawodowych w technikum ekonomicznym? > Albo osoba z doświadczeniem w marketingu zaczyna uczyć w szkole policealnej na > kierunku technik organizacji reklamy? > > Powiem szczerze, że chodzi o mnie Zastanawiam się, jak odnalazłabym się w ro > li nauczyciela - podobno mam predyspozycje, bo świetnie tłumaczę (opinia znajom > ych i współpracowników ). Uprzedzając - absolutnie nie chce mi się robić stu > diów dających uprawnienia pedagogiczne, nie sądzę, żebym czegokolwiek przydatne > go się na nich nauczyła. Pewnie jednak byś się nauczyła. Zawsze to jakieś podstawy warsztatu nauczania. Nie mówię o studiach kierunkowych. Odpowiedz Link Zgłoś
joaaa83 Re: Przygotowanie pedagogiczne - niezbędne? 23.02.22, 11:41 Młoda aplikantka adwokacka bez przygotowania pedagogicznego uczyła prawa w prywatnej szkole średniej dla dorosłych. W mojej rodzinie też uczą bez studiów pedagogicznych, ale też dorosłych - jakieś zajęcia na kursach, szkoleniach organizowanych przez szkoły wyższe. Myślę, że technikum ekonomiczne to może niezbyt trafiony pomysł, ale jest mnóstwo instytucji, firm kształcących osoby dorosłe. Wyższe szkoły też zatrudniają magistrów do prowadzenia dodatkowych zajęć. W przypadku opisanej księgowej, bardziej niż studia przydałby się certyfikat księgowego lub wpis na listę doradców podatkowych. Myślę, że w innych dziedzinach podobnie - tzn. jakieś certyfikaty i nauka dorosłych, a nie studia pedagogiczne. Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Przygotowanie pedagogiczne - niezbędne? 23.02.22, 12:11 Mam koleżankę, która prowadzi kursy dla osób, które straciły prawo jazdy i kolegę, który prowadzi kursy dla nauczycieli. Oboje musieli skończyć przygotowanie pedagogiczne, mimo, że uczą dorosłych. PP to również dydaktyka. Autorka wyżej pisała, że przecież biolog czy polonista bez PP wie, czego ma uczyć. Wiedzieć czego to jedna rzecz, ale trzeba jeszcze wiedzieć jak. To, że ktoś jej powiedział, że dobrze tłumaczy, nie znaczy, że będzie umiała dobrze wytłumaczyć grupie 30 osób. Dostanie podręcznik i pójdzie na żywioł? A gdzie jakiś konspekt lekcji? Do każdej klasy podejdzie tak samo? Przecież klasy są różne i trzeba dobrać metody do konkretnej grupy. Widać, że pojęcia o pracy nauczyciela nie ma żadnej. Odpowiedz Link Zgłoś
aguha Re: Przygotowanie pedagogiczne - niezbędne? 23.02.22, 12:12 Myślisz, że na takich studiach niczego przydatnego byś się nie nauczyła? Ciekawe podejście. 😃😂😃 Jak myślisz, czego się uczą studenci na uczelniach pedagogicznych? Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Przygotowanie pedagogiczne - niezbędne? 23.02.22, 13:08 Spotkałam się, mój mąż został tak zatrudniony. Warunek - musiał zadeklarować, że w trakcie dorobi uprawnienia pedagogiczne. Ale to miał być kurs, nie pdyplomówka. Odpowiedz Link Zgłoś
abasia0 Re: Przygotowanie pedagogiczne - niezbędne? 23.02.22, 17:07 Znajoma po przejściu na emeryturę dała się namówić na nauczanie zawodu, jest introligatorem. O kursach pedagogicznych nie wspominała. Hm , jak się teraz można nauczyć na przykład zegarmistrzostwa? Kiedyś to chyba jakiś cech rzemiosł funkcjonował o ile kojarzę. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Przygotowanie pedagogiczne - niezbędne? 23.02.22, 18:13 Szkoła branżowa wielozawodowa i nauka zawodu indywidualnie w zakładzie zegarmistrzowskim. Tyle tylko, że osoba ucząca zawodu, żeby przyjąć uczniów też powinna mieć uprawnienia pedagogiczne. Mój mąż jest mechanikiem i takie posiada 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
izabelka55 Re: Przygotowanie pedagogiczne - niezbędne? 23.02.22, 18:49 Tak były takie sytuacje w szkole, że zatrudniono nauczyciela bez przygotowania pedagogicznego. Dostał umowę na czas określony i zobowiązał się do zrobienia uprawnień, czyli studiów pedagogicznych. Wtedy kuratorium wyraziło zgodę, bo innego nauczyciela nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
skumbrie Re: Przygotowanie pedagogiczne - niezbędne? 24.02.22, 11:31 Z pocalowaniem ręki, za zgodą organu prowadzącego. Nauczycieli brakuje. Pytanie, czy stać cię na pracę z pensja stażysty, dopóki uprawnień pedagogicznych nie zrobisz. Odpowiedz Link Zgłoś
edka12 Re: Przygotowanie pedagogiczne - niezbędne? 24.02.22, 22:37 Tak, rozpoczęłam pracę jako nauczyciel zawodu, kurs pedagogiczny zrobiłam w ciągu roku. Odpowiedz Link Zgłoś
olkka_99 Re: Przygotowanie pedagogiczne - niezbędne? 25.02.22, 08:11 Nie spotkałam się z tym w szkolnictwie powszechnym, ale mój własny ojciec prowadzil zajęcia na prywatnej wyższej uczelni, jest po politechnice, nie ma żadnego przygotowania pedagogicznego. Było to dość dawno, może coś się zmieniło. Odpowiedz Link Zgłoś