Dodaj do ulubionych

Werbunek do MLM dziecka.

28.09.19, 21:01
Spotkalyscie się z czymś takim? Do syna zadzwonił kolega z prośbą o spotkanie. Miało chodzić o projekt internetowy. Syn introwertyk, mało ma kolegów - ucieszył się i pobiegł. Na miejscu czekał kolega z mężczyzną około 20 paru lat. Przez dłuższy czas nawijali mu o zarobkach, jaguarach, wspaniałych produktach. Nie przekonali, bo on nie miałby komu tego sprzedawać, ani za co kupić, ale zarejestrowali na stronie firmy jako nowego członka. Syn podał imię nazwisko adres telefon i adres mailowy. System nie przyjmował im peselu, bo nie ma 16 lat, więc wpisali fikcyjny. Syn wrócił z moralniakiem, że się w ogóle zarejestrował, ale szczerze mówiąc będąc nieśmiałym malolatem namawianym przez długo znanego kolegę (do tej pory stawianego jako przyklad) - nie dziwię się. Piszą na internetach, że konto wygaśnie po 30 dniach jeśli nie będzie korzystał. Ok, ale mam duży niesmak w związku z tą sytuacją i poczucie, że stało się coś nie tak, ale nie umiem tego zwerbalizowac. Co myślicie?
Obserwuj wątek
    • tifa_lockhart Re: Werbunek do MLM dziecka. 28.09.19, 21:09
      Spotkałam się z czymś gorszym.
      Dwójka dorosłych ludzi w współpracy z inną dwójką zanoszą niemowlę do siedziby takiej sekty MLM i je tam zapisują.
      Z tej sekty nie można realnie się wypisać.
      • anahera Re: Werbunek do MLM dziecka. 30.09.19, 07:49
        Zal mi Ciebie.
    • biala_ladecka Re: Werbunek do MLM dziecka. 28.09.19, 21:14
      A co mialby niby sprzedawac?
      • krakers123 Re: Werbunek do MLM dziecka. 28.09.19, 21:34
        Jakieś środki czystości, kosmetyki. Niby że rodzinie, albo namawiać innych, żeby się zapisali.
    • ga-ti Re: Werbunek do MLM dziecka. 28.09.19, 21:19
      Nie wiem, o co chodzi, ale skoro wpisali fikcyjny pesel to masz punkt zaczepienia, jeśli chce Ci się coś z tym zrobić (tylko co, policja?).
      Kolega świnia, warto przestrzec innych kolegów.
      • krakers123 Re: Werbunek do MLM dziecka. 28.09.19, 21:40
        Chcieć to mi się nie chce, ale mam jakieś poczucie że powinnam. Czy to nie jest przestępstwo w ogóle? Taka firma? Dane od maloletniego? Fikcyjny pesel?
        • ajriszka Re: Werbunek do MLM dziecka. 28.09.19, 21:47
          Zawsze możesz zapytać na miejscu. Niepokojące, że podał te dane osobowe komuś nie wiadomo skąd...ale rozumiem, kolega namówił...
          • ajriszka Re: Werbunek do MLM dziecka. 28.09.19, 21:56
            P.s Czy masz jakiś kontakt z rodzicami kolegi Twojego syna?
            • krakers123 Re: Werbunek do MLM dziecka. 28.09.19, 22:05
              Mogę mieć. Powiadamialybyscie?
              • zwierzakowa13 Re: Werbunek do MLM dziecka. 28.09.19, 22:44
                Zdecydowanie tak
              • aqua48 Re: Werbunek do MLM dziecka. 29.09.19, 10:42
                krakers123 napisał(a):

> Mogę mieć. Powiadamialybyscie?

Nie, nie powiadomiłabym, tylko zrobiła dżihad. Powiadomiłabym też szkołę.
              • ajriszka Re: Werbunek do MLM dziecka. 29.09.19, 23:04
                Tak, należy powiadomić. Dziecko jest wykorzystywane.
        • biala_ladecka Re: Werbunek do MLM dziecka. 28.09.19, 21:49
          Podejrzewam, ze nawet firmy spod znaku MLM nie werbuja nastolatkow. Zapewne to genialny pomysl wspomnianego 20-latka, ktory wykorzystuje kolege Twojego syna. W zaleznosci od nastroju, albo zlozylabym skarge w rzeczonej firmie, albo zlozyla wizyte na policji. Ja nastroj mam zwykle podly wiec raczej to drugie.
    • mary_lu Re: Werbunek do MLM dziecka. 28.09.19, 23:09
      Jak syn ma mało kolegów, a z zaproszenia się ucieszył, pobiegł, a następnie został zmanipulowany i teraz przeżywa, to nie jest introwertykiem, tylko ma problemy z relacjami rówieśniczymi. I to jest problem, a nie to, że jakiś palant go do mlm zapisał.
      • krakers123 Re: Werbunek do MLM dziecka. 28.09.19, 23:21
        A to to swoją drogą, ale to inny temat. Nakreslam okoliczności. Idziesz na spotkanie towarzyskie, a tu MLM.
        • mary_lu Re: Werbunek do MLM dziecka. 28.09.19, 23:28
          No to ja nie skupiłabym się na tym incydencie, bo to może pogłębić jego przeżywanie tej sytuacji. Policję bym zostawiła na razie, skontaktowalabym się z firmą mlm jak syn by nie słyszał i zrobiła dżihad z grożeniem policją. Mają wysłać Ci maila z informacją o usunięciu danych syna z bazy i anulowaniu umowy.

Wersja dla syna - haha, kto tego nie przeżył, ten twój kumpel to biedny, potem będzie się wstydził, ze ktoś go wkręcił w werbowanie kolegów do piramidy finansowej. Bardzo dobrze się stało, że w tak młodym wieku i bezkosztowo nauczyłeś się, na czym polega wciąganie w piramidy. I koniec, a nie że jest biednym samotnikiem i wszystkie kozy na niego skaczą.
        • aqua48 Re: Werbunek do MLM dziecka. 29.09.19, 10:48
          krakers123 napisał(a):

> Nakreslam okoliczności. Idziesz na spot
          > kanie towarzyskie, a tu MLM.

Bo tak działają. Do mnie też kiedyś wprosiła się dawno niewidziana znajoma i okazało się, że całe 2 godziny ględziła o "super-biznesie", najpierw krytykując czystość mojego mieszkania, a potem wtykając mi cudowne środki które na to magicznie zaradzą. To była jej ostatnia wizyta... Gdybym była bardziej asertywna niż zaskoczona i zdziwiona jej chamstwem wyleciałaby po 15 minutach.
          • kropkaa Re: Werbunek do MLM dziecka. 29.09.19, 21:54
            Też tak straciłam koleżankę. Przyjechała namawiać do sprzedaży soku z kiełków jakiegoś zboża i glonów. Gdy odmówiłam, wyszła obrażona i tyle ją widziałam.
    • szalona-matematyczka Re: Werbunek do MLM dziecka. 29.09.19, 09:30
      Poszlabym do adwokata,.on na pewno znalazlby na to paragrafy. A potem z adwokatem na policje. Bo jak.nie.bedzie z grubej rury, to kolesie MLN odezwa sie.na 18-te urodziny syna (realne zagrozenie). Nic za plecami syna!!! (mary-lu, zwariowalas?.2 wersje,.przeciez prawie dorosly syn sie.o.tym.dowie). Przy okazji synowi wytlumaczylabym,.co.to.jest MLM, jakie niesie zagrozenia, ze kolega to.klamka, ze sa na swiecie naprawde zli ludzie, ktorzy moga naprawde zniszczyc ci zycie, co.nieco wiedzy psychologicznej bym mu walnela (o.sektach, o wymus zeniach, by byl swiadomy dlaczego podal te dane, jak wiele innych soob, tez starszych czy ekstrawertycznych). Rodzice kolegow syna sa powiadamiani jakie przewalki robi kolega MLM. Twoj.syn ma niedlugo 18 lat!!!.Niech sie uczy zycia w.kapitalizmie.
      • szalona-matematyczka Re: Werbunek do MLM dziecka. 29.09.19, 09:31
        MLM
    • ichi51e Re: Werbunek do MLM dziecka. 29.09.19, 09:34
      Jak uzyli falszywego pesela to nikogo nie zwerbowali
      • szalona-matematyczka Re: Werbunek do MLM dziecka. 29.09.19, 09:39
        A dane osobowe? Adres, nr telefonu?
        • szalona-matematyczka Re: Werbunek do MLM dziecka. 29.09.19, 09:39
          Jestem pewna,ze odezwa sie po 18-tce dziecka.
          • double-facepalm Re: Werbunek do MLM dziecka. 29.09.19, 09:41
            Odezwa się i szbyciej skoro mają dane kontaktowe.
        • ichi51e Re: Werbunek do MLM dziecka. 29.09.19, 10:06
          No co z nimi? Warunek jest taki ze musisz podac wszystkie dane i umowe mozna zawrzec tylko z pelnoletnim.
          Gorzej gdyby on zaczal czyms w tymhandlowac bo wtedy to on jest oszustem
          • kk345 Re: Werbunek do MLM dziecka. 29.09.19, 21:29
            A to, ze dane osobowe podlegają RODO i takie nielegalne ich pozyskiwanie i zapisywanie ich gdzie bądź podlega odpowiednikm paragrafom.
            • mysz1978 Re: Werbunek do MLM dziecka. 29.09.19, 21:32
              czy tylko ja nie wiem co to znaczy MLM? uncertain
              • little_fish Re: Werbunek do MLM dziecka. 29.09.19, 21:36
                Nie, ja też się tylko domyślam...
                • double-facepalm Re: Werbunek do MLM dziecka. 29.09.19, 22:36
                  Piramida sprzedażowa, wszystkie Avony itp biznesy tak działają.
              • taki-sobie-nick Re: Werbunek do MLM dziecka. 29.09.19, 22:41
                Się bierze gugla, się gugla.
                • double-facepalm Re: Werbunek do MLM dziecka. 29.09.19, 23:02
                  Odpowiedziała osoba z silną alergią na samodzielne korzystanie z wyszukiwarki.
      • double-facepalm Re: Werbunek do MLM dziecka. 29.09.19, 09:40
        Hmmm w peselu muszą się zgadać cyfry, to jest dość przemyslane rozwiazanie. Mogli podebrac czyjś inny i właściciel moze miec przez to kłopoty.
        • krakers123 Re: Werbunek do MLM dziecka. 29.09.19, 10:40
          Ponoć ten wpisujący użył jakiegoś generatora peseli czy coś.
          • double-facepalm Re: Werbunek do MLM dziecka. 29.09.19, 11:42
            Oby ten generator nie podstawiał juz istniejących a różnie z tym może być. Chciałabyś żeby Twój gdzieś krążył razem z danymi jakiejś innej osoby?
    • ashleigh41 Re: Werbunek do MLM dziecka. 29.09.19, 10:48
      Co myślicie?

Mysle, ze to dla ciebie alarm i powinnas z synem porozmawiac. Po pierwsze o tym systemie i zagrozeniach, po drugie o tym ze moglby jednak obracac sie wsrod rowiesnikow a nie 20-latkow a po trzecie to jesli chce pracowac to doradzic mu co robic, jak napisac cv, list, gdzie aplikowac, na co zwrocic uwage itp.
      • 35wcieniu Re: Werbunek do MLM dziecka. 29.09.19, 10:54
        "po drugie o tym ze moglby jednak obracac sie wsrod rowiesnikow a nie 20-latkow"
        Skąd pomysł że obraca się wśród 20-latków? 20-latek, jak wynika z opisu, pojawił się tam z kolegą, syn autorki nie był z nim umówiony:
        "Do syna zadzwonił kolega", "Na miejscu czekał kolega z mężczyzną około 20 paru lat."
        • ashleigh41 Re: Werbunek do MLM dziecka. 29.09.19, 10:56
          Ok. Nawet jesli kolega jest rowiesnikiem syna autorki to I tak dla mnie bylby alarm skoro on ma takie dziwne kontakty.
          • double-facepalm Re: Werbunek do MLM dziecka. 29.09.19, 11:43
            Kolega pewnie sam desperat skoro nie wie z czym się je mlm.
            • szalona-matematyczka Re: Werbunek do MLM dziecka. 30.09.19, 10:30
              Ale syn bedzie mial takich sytuacji wiele razy w zyciu,ze beda go na cos tam namawiali, nawijali makaron na uszy, ze bedzie mial do czynienia z jakimis oszustwami typu piramidy finansowe, MLM, niekorzystne kredyty,.okazje typu "prawie nowy samochodzik, za 1200zl, napraaaawdeee niewypadkowy, okazja!!!,.pod warunkiem,ze dzis.pdpiszesz umowe i zaplacisz, bo za 2 h nieaktualne" itp. On ma 16 lat, trzeba wykorzystac te sytuacje, by z nim.porozmawiac o prawdziwym zyciu. Nie boj sie,dziubdzius bedzie spal po nocach,nawet jak.pogadasz z nim jak.z doroslym o zle tego swiata. A pogadac trzeba, bo on niedlugo ma.18 lat i wtedy bedzie odpowiadal za bledy jak dorosly.
    • odnawialna Re: Werbunek do MLM dziecka. 30.09.19, 08:34
      No dobrze, nie wiem, czy dobrze rozumiem ale, MLM to ogólna nazwa systemu, tymczasem, dane syna są pobrane przez jakąś konkretną firmę i tu bym uderzyła. Może ta firma nie wie, jaki przekręt zrobił ten 20 latek (zarabia od zwerbowanego łebka). I postraszylabym tę firmę GIODO, rodo, srodo i prokuraturą na koniec z żądaniem wyjaśnienia na jakiej podstawie gromadzą dane młodocianych osób.
      • ichi51e Re: Werbunek do MLM dziecka. 30.09.19, 09:15
        Wlasnie oni po pierwsze osxukuja ta firme
        • szalona-matematyczka Re: Werbunek do MLM dziecka. 30.09.19, 10:32
          Firma oficjalnie nie wie, a nieoficjalnie to tak doradza na szkoleniach, by lapac naiwnych (wiek, kolor oczu, stan uzebienia nieistotny, byleby byl jelen).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka