Dodaj do ulubionych

Czy da się sprać?

12.10.19, 15:01
Jak w temacie.
Czy da się sprać plamy z marchewki z niemowlęcych ubranek?
Potraktowałam plamy zwykłym odplamiaczem i nic to nie dało, no może poza tym, ze pomarańcz nieco wyblakł, ale plamy jak były tak są.
Czy dać sobie spokój i nadają się do wyrzucenia?
Obserwuj wątek
    • profes79 Re: Czy da się sprać? 12.10.19, 15:05
      Ja się podepnę - mam koszulę ze śladami zaschniętej krwi - bezpośrednio po zabrudzeniu nie miałem szansy jej odmoczyć(z różnych przyczyn) - koszula burgundowa więc te ślady się nie rzucają aż tak w oczy, niemniej jednak są upierdliwe. Czy ktoś ma doświadczenie w usuwaniu takich śladów, czy pogodzić się z jej wyglądem?
      • cruella_demon Re: Czy da się sprać? 12.10.19, 15:10
        Akurat krew łatwo sprać, nawet stare plamy.
        Odmocz porządnie w octenisepcie i upierz.
        • pade Re: Czy da się sprać? 15.10.19, 18:29
          cruella_demon napisała:

> Akurat krew łatwo sprać, nawet stare plamy.
          > Odmocz porządnie w octenisepcie i upierz.

Serio to działa? To ten spray na rany?
          • cruella_demon Re: Czy da się sprać? 15.10.19, 19:30
            Tak. Serio, działa.
      • jak_matrioszka Re: Czy da się sprać? 12.10.19, 15:28
        Ja piore wszystko w płynach Domol z Rossmanna i plamy polewam lekko płynem (cała) i wsadzam do pralki z reszta prania, dawkujac płyn jak zazwyczaj. Krew schodzi bez śladu. Ostatnio z białego jedwabiu wyprałam i też zaschnieta, bo poplamiłam na wakacjach a uprałam może ze dwa tygodnie później w domu.
        Tak samo traktuje inne plamy, najcześciej sa to tłusto-pomidorowe lub tylko tłuste, takie schodza pod dowolnym Domolem (płyn dostosowuje do rodzaju tkaniny, odplamiaczy nie mam od lat). Uwielbiam ten płyn i zawsze z wakacji wracam z kilkunastoma butelkami, bo u nas nie ma sad
        • lemasakr Re: Czy da się sprać? 12.10.19, 19:48
          To zwykle zele do prania?
          • jak_matrioszka Re: Czy da się sprać? 15.10.19, 18:39
            Zwykłe, najzwyklejsze, w dodatku tańsze niż Ariel czy inne. Ja najcześciej używam ten do czarnych i ciemnych kolorów, ale mam chyba wszystkie jakie sa, włacznie z tymi do ubrań sportowych i wełny i jedwabiu i tym sprałam krew z jedwabnej sukienki, a nie raz poradził sobie z sosem pomidorowym na wełnianych swetrach. A pierwszy kupiłam przypadkiem, bo w sklepie nie było jednorazówek i szukałam co jest najtańsze z myśla o jednym praniu zostawieniu reszty.
        • iwoniaw Re: Czy da się sprać? 12.10.19, 20:30
          Ja plamy wszelkie zapieram w mydełku odplamiającym z Rossmanna, takim w kostce, jedna starcza na jakieś milion lat, o takim:
          https://www.rossmann.de/media/375/mam_3751128/mam_3751128_produktfoto_produktbild_no_resize_teaser_1.3.png?width=190&height=190&fit=bounds&canvas=190,190

i bezpośrednio po wkładam taką rzecz razem z resztą prania i piorę w pralce normalnie. Krew schodzi od razu, nawet takie stare plamy właśnie, których bezpośrednio po zabrudzeniu się nie namoczyło.
    • betty_bum Re: Czy da się sprać? 12.10.19, 15:06
      Jeśli to białe ubranka wybielacz rozwiąże problem, jeśli inny kolor daj sobie spokój.
    • agrafa83 Re: Czy da się sprać? 12.10.19, 15:11
      Zależy jaka bawełna i jak świeża plama, na jednych schodziły normalnie,na wielu nigdy smile Część plam po marchewce/ obiadkach niemowlecych schodzi po mydle galasowym. Ale najlepiej mi schodziły plamy z ubranek suszone na sloncu, tam gdzie plama " wyswiecona" przez słońce , zeszło.
      • pasquda77 Re: Czy da się sprać? 12.10.19, 15:13
        Niemiecki odplamiacz w sprayu SIL , jest mega , szukajcie w sklepach z niemiecką chemią.Usuwa mi wszystkie plamy 😊
    • summerland Re: Czy da się sprać? 12.10.19, 15:13
      Sprobuj polac wrzatek na te plamy.
    • ichi51e Re: Czy da się sprać? 12.10.19, 15:19
      Szarym mydlem
    • chatgris01 Re: Czy da się sprać? 12.10.19, 15:34
      Wypierz w Arielu na 60°, albo dodaj do prania nadwęglan sodu (woda utleniona w proszku, świetny wybielacz i odplamiacz).
    • adasion Re: Czy da się sprać? 12.10.19, 15:35
      Wystaw na słońce, marchewka schodzi pięknie.
      • vitreous Re: Czy da się sprać? 12.10.19, 18:49
        Potwierdzamsmile
        • ivaz Re: Czy da się sprać? 12.10.19, 20:05
          to samo miałam napisać, tylko słońce i 100% plam z marchewki zejdzie
      • kamin Re: Czy da się sprać? 15.10.19, 18:19
        Ja też potwierdzam. Oczom nie mogłam uwierzyć, że totalnie zaplute body po paru godzinach na słońcu jest jak nowe
    • banowanyzaprawde1 Re: Czy da się sprać? 12.10.19, 15:35
      Stara plama

Jeśli plama zdążyła się utrwalić i zaschnąć rozpocznijmy od polania jej woda utlenioną. Odczekajmy kilka minut a następnie zapierzmy zabrudzenie w zimnej wodzie z dodatkiem szarego mydła. Zostawiamy w pianie na kilka minut i znów zapieramy. Następnie wkładamy do pralki a do proszku do prania dodajemy łyżkę proszku do pieczenia.

Przypadek marchewkowych plam jest dość uciążliwy, gdyż nie zawsze chcą dać się usunąć nawet gdy stosujemy specjalistyczne odplamiacze. Z całą pewnością należy unikać gorącej wody i żelazka, bo je utrwalimy. Nie pozwólmy im jednak wyschnąć i zalejmy zimną wodą. Nawet jeśli zdecydujemy się na skorzystanie z usług pralni chemicznej to ułatwimy specjalistom zadanie i pojawi się większa szansa, że ciuszek zostanie uratowany.

Wywieszanie lub rozkładanie ubrań na słońcu po praniu wskazywane jest jako jedna z lepszych metod, gdyż promienie UV niszczą barwiący beta-karoten i po takim suszeniu plamy znikają w niemal czarodziejski sposób.
    • muchy_w_nosie Re: Czy da się sprać? 12.10.19, 15:43
      Na słońcu wysusz, marchewkę słońce wybiela, toż to fundamentalna wiedza!
      • snakelilith Re: Czy da się sprać? 12.10.19, 16:26
        Potwierdzam. Słońce. Plamy z curry też schodzą na słońcu co uratowało mi białą bluzkę, której nie da się prać w wysokich temperaturach.
        • afro.ninja Re: Czy da się sprać? 16.10.19, 12:00
          Robię za mocne curry. U mnie plamy po kurkumie wygladaja jak plamy z krwi i nic nie pomaga.
    • milva24 Re: Czy da się sprać? 12.10.19, 15:59
      Wywal to na słońce. Z pomidora też tak schodzą.
    • iimpala Re: Czy da się sprać? 12.10.19, 16:10
      kiedyś, dawno temu, kiedy miałam niemowleta na stanie, to ubranka, zwyczajowo, byly z czystej bawelny a taka bawełnę mozna było prać w 90 stopniach. Zawsze i wszystko schodziło, jesli nie po pierwszym razie, to po następnym.
      Dodatkowo - bawełna była zdrowa/niealergizujaca dla niemowlaka.
      Czyli, jeśli to czysta bawełna to możesz prać w 90 stopniach. Jesli nie to też wypierz bo i tak w alternatywie jest wyrzucenie wiec można spróbować.
      • cruella_demon Re: Czy da się sprać? 12.10.19, 17:01
        Prałam, z odplamiaczem nawet, ale nie zeszło.
        Ale dzięki za rady, będę próbować po kolei wink
    • lot_w_kosmos Re: Czy da się sprać? 12.10.19, 18:52
      Mydełko dr Beckman namydlone na 24 h.
      U nas tylko to pomagało.
      I wieszanie na słońcu.
      Słońce wszystko wyciągało.
    • krwawy.lolo Re: Czy da się sprać? 12.10.19, 20:14
      cruella_demon napisała:
      > Czy dać sobie spokój i nadają się do wyrzucenia?

Niemowląt bym nie wyrzucał.
      Mogą się jeszcze przydać, do brudzenia kolejnych części niemowlęcej garderoby.
    • cruella_demon Ematki jesteście niezawodne :) 15.10.19, 13:04
      Dzięki.
      Wystawiłam na słońce i zeszły smile
      Mimo, że to były już stare, utrwalone plamy.
      Nawet nie ma śladu, jestem pod wrażeniem, nie powiem smile
    • chicarica Re: Czy da się sprać? 15.10.19, 13:06
      Wywiesić na ostre słońce. Zejdzie.
      • chatgris01 Re: Czy da się sprać? 15.10.19, 13:09
        Właśnie zeszło tongue_out
      • jak_matrioszka Re: Czy da się sprać? 15.10.19, 19:26
        Rada dobra, aczkolwiek mało pożyteczna. Przy obecnej pogodzie to niemowle predzej z ubrań wyrośnie, niż te ubrania na ostre słońce da sie wystawić wink
        • chatgris01 Re: Czy da się sprać? 15.10.19, 20:20
          To zależy, u mnie ostre słońce było do przedwczoraj.
    • sowka.szara Re: Czy da się sprać? 15.10.19, 13:07
      Mydełko do odplamiania z rossmana sporo może pomóc.
    • jehanette Re: Czy da się sprać? 15.10.19, 13:20
      Nie wyrzucaj ich. Zakładaj je na posiłki wink
      • cruella_demon Re: Czy da się sprać? 15.10.19, 19:16
        Już wyżej napisałam, że na słońcu zeszło smile
        Natomiast do jedzenia to ja mu zakładam ubranka spisane na stratę. Problem w tym, że na tych ładnych, wyjściowych, kolorowych plamy pojawiły się (i tu wrażliwe NIE czytać wink ) po marchewkowej kupie, która mu poszła plecami, tudzież nogawką 😂
        • chatgris01 Re: Czy da się sprać? 15.10.19, 20:21
          Przypomniałaś mi słynną jagodową kupę Jędrka u Musierowicz 😂
        • turzyca Re: Czy da się sprać? 16.10.19, 13:31
          Co ciekawe niemowlęca kupa, szczególnie taka dziecka piersiowego, żółciutka, wżerająca się na amen, schodzi idealnie podczas długiego prania w 20 stopniach.
    • hanusinamama Re: Czy da się sprać? 16.10.19, 11:21
      Z marchwi takiej robionej domowo tak: schodzi vanishem lub mydłem odplamiającym. Natomiast jak była u mnie znajoma i dziecku dawała marchewke ze słoiczka (dziecko miało sliniak mojego dziecka) to plamy z tego nie zeszły...nie wiem czemu.
    • atenette Re: Czy da się sprać? 16.10.19, 12:04
      Jest jeden prosty genialny sposób - wieszasz na słońcu. Plama znika jak po najlepszym odplamiaczu.
    • ela.dzi Re: Czy da się sprać? 16.10.19, 12:40
      Wystaw na słońce, serio często w ten sposób wszystko zlaziło.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka