tairo Re: Bez komunii 14.10.19, 15:13 > Jak wtedy będzie wyglądał ślub takich dzieci? Normalnie. Tak, jak sobie takie dzieci zamarzą, bo uwaga, to nie ty będziesz ten ślub brać. > Kościelny chyba już nie, czy jednak jest jakaś szansa. Jeżeli dzieciom będzie zależało, to może i nawet kościelny. > Ja rozumiem jak nie wierzący, to mu bóg do ślubu nie potrzeby, ale co jeżeli druga połówka będzie nalegać na kościelny? To będą musiały z drugą połówką uzgodnić, co zrobić z tym faktem, bo kościelny obowiązkowy nie jest. > I nie posłałam swoich do komunii, ale nie wiem czy nie będą mieć później z tym problemów. To będą ich problemy, dorosłych ludzi z własnym zdaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
ira_08 Re: Bez komunii 14.10.19, 18:21 >Ja rozumiem jak nie wierzący, to mu bóg do ślubu nie potrzeby, ale co jeżeli druga połówka będzie nalegać na kościelny? To biorą taki połówkowy, w którym jedna osoba jest związana "kościelnie", a druga nie. Nie wierzę, że w ogóle zadałaś takie pytanie... A jak będzie nalegać na ślub w meczecie? Albo na ślub podczas lotu ze spadochronem, a dziecko ma lęk wysokości? >I nie posłałam swoich do komunii, ale nie wiem czy nie będą mieć później z tym problemów. Ja pitolę... A Bar micwę/Bat micwę miały? Bo a nuż zechcą wyjść za Żyda albo Żydówkę. A do konfirmacji posłałaś? Bo kurcze, może się dzieciom trafić wierzący ewangelik. Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Bez komunii 14.10.19, 18:41 Ja bym w ogóle przy takim kalkulowaniu wychowywała dzieci raczej w judaizmie.... Bo tam w zasadzie jest wprost powiedziane, że należy odrzucić prośbę o konwersję, jeżeli została ona wystosowana z powodu tak niewystarczającego jak chęć zawarcia ślubu. KK i inne kościoły chrześcijanskie w ogóle nie mają tego zastrzeżenia, no a do przejścia na islam w ogóle wystarczy wypowiedzenie szahady przy dwóch świadkach, i lu. Odpowiedz Link Zgłoś
bebi_nowa Re: Bez komunii 14.10.19, 20:48 Moje dzieci nie miały komunii. Ja nie miałam komunii. Moja mama nie miała komunii. Dziadek i babcia też nie mieli komunii. Mąż nie miał komunii, teściowa nie miała komunii. Dziadkowie już niestety nie żyją ale reszta ma się dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
fifiriffi Re: Bez komunii 14.10.19, 20:58 nie posyłam drugiego syna do komunii. Nie zamierzam. Jak by co,będzie musiał sobie poradzic. Na tę chwilę komunia i bierzmowanie dorosłego zajmuje 3 dni. A slub? co raz częściej kościelnych slubów mało kto zabiera. Odpowiedz Link Zgłoś
mrs.solis Re: Bez komunii 15.10.19, 02:20 Nie wiem jak bedzie wygladal slub mojej corki i czy w ogole go bedzie brala. Mam tylko nadzieje, ze nie wybierze sobie kogos kto bedzie wierzacy do tego stopnia, ze bedzie nalegal na slub koscielny. Ja wszystkie sakramenty przyjelam, bo nie mialam wyboru , ale slubu koscielnego z wlasnego wyboru juz nie bralam. Dosc mialam tej hipokryzji. Wystarczylo mi, ze przez cale dziecinstwo bylam zmuszana do chodzenia do kosciola i na religie. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Bez komunii 15.10.19, 08:35 Czyli ma być niewierzący. Bo dla wierzącego ślub kościelny jest ważny. Ja mam nadzieję, że moje dzieci nie znajdą sobie ateistów. Odpowiedz Link Zgłoś
baatexja Re: Bez komunii 15.10.19, 10:18 Mój mąż z bardzo katolickiej praktykującej rodziny ( brat ksiądz) sobie znalazł. Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Bez komunii 15.10.19, 17:44 Ktoś, dla kogo religia jest ważniejsza niż bliscy jest wg mnie niebezpiecznym oszołomem i należy się od niego trzymać z daleka, bo jest duże ryzyko, że pewnego dnia wyrządzi bliskim potężną krzywdę z pieśnią na ustach. Odpowiedz Link Zgłoś
mrs.solis Re: Bez komunii 15.10.19, 18:02 Skoro sa wierzace to lepiej byloby dla nich, zeby z ateistami sie nie wiazaly. Odpowiedz Link Zgłoś
szalona-matematyczka Re: Bez komunii 16.10.19, 10:10 Skoro sa wierzace, to dla ateistow(!) lepiej by bylo, zeby sie z nimi nie wiazaly. Uczepi sie taka wierzaca ateisty, sex ma przed slubem,nawet z nim mieszka, a potem placz, ze ona chce ten slub w kosciele z welonem i biala kiecka jak dziewica. I dalej nawracac! Mowie z dosiwadczenia, nie swojego, ale znajomych. Odpowiedz Link Zgłoś
milamala Re: Bez komunii 16.10.19, 09:19 Jesli druga strona bedzie nalegac na slub koscielny to mozliwy jest slub jednostronny. Mialam taki. Odpowiedz Link Zgłoś
jehanette Re: Bez komunii 16.10.19, 10:27 Bez barmicwy, bez konfirmacji, bez obrzezania, bez... ślub w dowolnym obrządku religijnym jest dla wierzących, jeśli dorosłe Twoje dziecko stanie sie wierzące, to sobie świadomie przejdzie wszystkie niezbędne ceremonie i zawrze religijny ślub. Tymczasem daj sobie spokój, póki co wyznania w dowód nie wpisują... Odpowiedz Link Zgłoś