Dodaj do ulubionych

Turystycznie-bieszczady

28.10.19, 14:38
Wybieram sie w bieszczady, pierwszy raz i szukam jakies uroczego domku na uboczu, zdala od miejscowosci.
Celuje w jak najblizsze rejony parku narodowego ale zastanawiam sie czy warto? czy Bieszczady sa cale piekne i nie ma sensu skupiac sie konkretnych regionach?
mozecie polecic jakie okolice powinnam wziac pod uwage zeby miec poczucie ze jestem w sercu Bieszczad?
Dzieki!
Obserwuj wątek
    • faustine Re: Turystycznie-bieszczady 28.10.19, 14:56
      W sercu Bieszczad to Chatka Puchatka😉😉😉
      • beata985 Re: Turystycznie-bieszczady 28.10.19, 18:50
        Spieszcie się ją odwiedzić bo zamykają, burzą...od maja zaczynają rozbiórkę...
        • panna.jezowa Re: Turystycznie-bieszczady 28.10.19, 22:13
          Dasz jakiś link?
          • beata985 Re: Turystycznie-bieszczady 29.10.19, 10:03
            Jestem na grupie fb o Bieszczadach i tam obserwuje. Jak chcesz to później podam nazwę
    • monika1798 Re: Turystycznie-bieszczady 28.10.19, 15:03
      Polecam poszukać w Cisna ,Wetlina . W samym sercu Bieszczad.Blisko wyjścia na szlaki.
      • andaba Re: Turystycznie-bieszczady 28.10.19, 16:15
        To ja polecam nie szukać w Cisnej i Wetlinie, bo tam więcej turystów, niż czegokolwiek.
        Spróbuj na Dwerniku, Nasicznym, Bereżkach.
        • marcowa_aprilla Re: Turystycznie-bieszczady 28.10.19, 16:28
          O dzieki, to cenna informacja. Pytanie czy dalej od tych okolic jest rownie bieszczadzko?
          • andaba Re: Turystycznie-bieszczady 28.10.19, 16:58
            Nie wiem, co dla ciebie znaczy "bieszczadzko" - knajpy i stonka, czy góry, las, potok i cisza.
            • marcowa_aprilla Re: Turystycznie-bieszczady 29.10.19, 21:13
              Oczywiscie to drugie 🙂
    • m_incubo Re: Turystycznie-bieszczady 28.10.19, 17:04
      A ja uwielbiam Łupków smile
    • lot_w_kosmos Re: Turystycznie-bieszczady 28.10.19, 18:42
      Lipiec w Bieszczadach w tym roku - zaledwie 4 dni byłam, a przeżyłam szok mojego życia....
      Ilość turystów na szlakach, to jest jakiś kosmos.
      Tysiące ludzi.
      To samo w Polańczyku, Solinie, Uhercach, Ustrzykach.
      Tłumy, tłok, nigdy, nigdy więcej polskie góry w wakacje.
      I tobie odradzam.
      Wioana, jesień owszem.
      • beata985 Re: Turystycznie-bieszczady 28.10.19, 18:52
        Też byłam na przełomie lipca i sierpnia...szokbto jest teraz....korki korki korki...fakt, że szlaki puste więc jeżdżą chyba tylko pospacerować A nie szczytować
      • panna.jezowa Re: Turystycznie-bieszczady 28.10.19, 22:13
        Polańczyk, Solina to nie są Bieszczady.
        Proponuję autorce miejscowości z posty Andaby, może być Tarnawa tylko tam słabo z noclegiem.
        I zależy kiedy ten wyjazd, bo jak teraz to i Wetlina może być, teraz tam mało turystów.
      • tiszantul Re: Turystycznie-bieszczady 30.10.19, 08:45
        Ale o co chodzi? Przyjeżdżasz i nie podoba Ci się, że inni przyjeżdżają?
    • jkl13 Re: Turystycznie-bieszczady 28.10.19, 21:44
      Zależy,czego szukasz. Fajny nocleg na uboczu to agroturystyka Czereszenka. Cisza,spokoj, bieszczady i nic wiecej. Standard moze nie luksusowy,ale jesli nastawiasz sie zwiedzanie,a nocleg potraktujesz jak nocleg,to miejsce ci się spodoba. 2km jest super knajpa,wilcza jama, genialne jedzenie.
      Do szlaków musisz dojechać,ale bieszczady są malutkie,wszędzie jest blisko,więc dojazd nie zajmuje dużo czasu.
      • andaba Re: Turystycznie-bieszczady 28.10.19, 22:03
        O, ta jest położona w fajnym miejscu, zwłaszcza dla kogoś z małymi dziećmi. Wyrzucasz towarzystwo nad Sanem i wszyscy szczęśliwi.
    • aankaa Re: Turystycznie-bieszczady 28.10.19, 22:01
      szukasz prawdziwych Bieszczad ?
      W schronisku nie ma światła elektrycznego, które zastępują świece a wodę trzeba przynosić z ujęcia obok
      Chata Socjologa na Otrycie, do której trzeba się wdrapać piechotą big_grin
      • triss_merigold6 Re: Turystycznie-bieszczady 28.10.19, 22:06
        Jest straszna. To śmierdząca menelnia z żulami, którzy utknęli tam ze 30 lat temu.
        • panna.jezowa Re: Turystycznie-bieszczady 28.10.19, 22:11
          I już te 30 lat temu była okropna.
          • triss_merigold6 Re: Turystycznie-bieszczady 28.10.19, 22:18
            Tak przypuszczam. Okolice Otrytu są piękne, na obrzeżach Lutowisk jest parę b. przyjemnych agroturystyk, ale Chata Socjologa to zwykła melina z fioletowymi ludźmi.
            • panna.jezowa Re: Turystycznie-bieszczady 28.10.19, 22:26
              Ja tam byłam właśnie ze 30 lat temu i już wtedy mi się wydawała potwornie zapyziała i taka jakaś obleśna.
              • aankaa Re: Turystycznie-bieszczady 28.10.19, 22:35
                Bieszczady to nie hotele czy pobudowane pod turystyczną stonkę domki z łazienkami przy każdym pokoju
                • panna.jezowa Re: Turystycznie-bieszczady 28.10.19, 22:39
                  W Bieszczady jeżdżę 35 lat, w życiu nie spałam tam w hotelu.
                  Chatka socjologa od bardzo dawna była pijacką meliną.
                • andaba Re: Turystycznie-bieszczady 28.10.19, 22:43
                  Eee, teraz są.
                  Kilkadziesiąt lat temu w Górnych na polu namiotowym nie było gdzie śledzia wcisnąć, teraz stoi puste. Wszyscy w hotelach, domkach, agroturystykach...
                  • panna.jezowa Re: Turystycznie-bieszczady 28.10.19, 22:54
                    Dokładnie, to się pozmieniało bardzo.
                    Pierwsze moje wyjazdy w Bieszczady to było spanie w stodołach na sianie, w namiocie i mycie w strumieniu, czasem PTSM.
                • triss_merigold6 Re: Turystycznie-bieszczady 28.10.19, 22:43
                  Doprawdy? Jeżdżę w głębokie Bieszczady od lat, regularnie i nie tylko latem i podtrzymuję tezę, że Chata Socjologa to brudna melina.
    • kanga_roo Re: Turystycznie-bieszczady 29.10.19, 10:16
      sprawdź sobie Domki letniskowe Sękowiec w Bieszczadach
      proszę bardzo.
      • marcowa_aprilla Re: Turystycznie-bieszczady 29.10.19, 21:17
        Dzieki, ale tam jest pole namiotowe i bar. Szukam samodzielnej chatki, bez sasiadow.

I kurcze jesli w bieszczadach sa tlumy latem to gdzie w pl spedzac wakacje😱
        • unaluna Re: Turystycznie-bieszczady 29.10.19, 23:00
          Są szlaki, na których nawet w lato tłumów nie zaznasz. Oczywiście te najbardziej popularne są oblężone. Ja w zeszłym roku byłam pod koniec czerwca i tłumów nie było nawet na Połoninach. Może jeszcze nie był sezon, bo komunikacji też jeszcze nie było...głównie na autostop trzeba było liczyć. Przez 8 godzin wędrówki szlakiem od Małej Rawki, przez Klemenaros stykiem granic do Wetliny człowiek głównie się zastanawiał czy prędzej nie spotka misia niż drugiego człowieka...pierwszych turystów po minięciu Klemenaros spotkaliśmy dopiero schodząc do Wetliny. Gdy byliśmy w sezonie ludzi na tym szlaku było nieco więcej, ale wciąż miałam wrażenie,ze nie jest to zbyt popularny szlak.
        • kanga_roo Re: Turystycznie-bieszczady 30.10.19, 08:11
          nie, tam jest niewielki ośrodek, parę odnowionych domków przy leśniczówce, nad Sanem. pole namiotowe jest tylko w teorii, ludzi niewiele. fakt, może odbiegać od tego, co wyobraźnia podsuwa Ci na słowa "serce Bieszczad", ale cóż, takie właśnie są Bieszczady. nie wszystko tam wygląda tak, jak myślimy.
    • julita165 Re: Turystycznie-bieszczady 30.10.19, 08:23
      To ja polecam Kalnice. To między Cisna, a Wetlina. Zad...kompletne ale pięknie, niedaleko do wyjścia na różne szlaki ( choć raczej trzeba podjechać autem ), tuż obok szlak piękna dolina, w której były wsie bojkowskie. Nic prawie nie zostało ale są tabliczki gdzie była jaka wieś, robi wrażenie. Tyle tylko że ja tam mieszkałam w ośrodku jednej firmy a Kalnica jest taka mała że nie wiem jak tam z bazą noclegową.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka