lemasakr 30.10.19, 18:56 Jakie macie? U mnie pad thai, kremowa jajecznica, sosy na bazie masla orzechowego, makaron z sosem z gorgonzoli, burger z dobrymi sosami. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tifa_lockhart Re: Comfort foods 30.10.19, 18:58 Kajzerka z krakowską i sarepską. Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: Comfort foods 31.10.19, 21:40 Ale weź teraz kup dobrą kajzerkę, krakowską, a przede wszystkim sarepską... Odpowiedz Link Zgłoś
chlodne_dlonie Re: Comfort foods 30.10.19, 19:06 Lasagne - zawsze i wszędzie Najbardziej lubię vege-wersje, ze szpinkową na czele, ale i bolognese nie odmówię.. Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: Comfort foods 30.10.19, 19:07 Jak robione cudzymi rekami, to już kategoria "comfort" Dzisiaj zrobiłam sos śmietanowo-porowy z tymiankiem i uważam to za absolutnie niebiańskie połaczenie! To na wypadek, gdyby ktoś pomysłu na obiad potrzebował Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Comfort foods 30.10.19, 22:24 Daj matrioszko przepis (chyba, ze korzystasz z jakiegoś dostępnego w necie) , chętnie wykorzystam Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: Comfort foods 30.10.19, 22:49 Ja robiłam z filetem z kurczaka. Najpierw pokroiłam filet w małe kawałki i podsmażyłam, a w tym czasie pokroiłam pora (jeden duży) i cebule (jedna niewielka). Kurczak won z patelni, por z cebula na patelnie, troche masła (ja preferuje, ale można i na oleju) i udusić na miekko, w wolnej chwili dodajac tymianek (ja miałam suszony) dość szczodra reka. Jak już por z cebulka beda miekkie, to zblendować ze śmietanka (ja używam w tym celu kremówki, generalnie chodzi jednak o słodka a nie kwaśna śmietane), mi zeszło całe opakowanie (0,3l) i dodać sok z limonki (też szczodrze), sól (u mnie vegeta, bo była pod reka, w przeciwieństwie do soli) i pieprz (preferowany cytrynowy lub biały). Zblendowany sos jest gesty, wraca na patelnie wraz z kurczakiem i ma chwile na przegryzienie sie. U nas był z ryżem, pasuje też do ziemniaków i makaronu, z kasza tego nie widze (mimo całej miłości do kasz). Ja z przepisami mam nie po drodze, wiec na ogół traktuje je jako luźne wytyczne. Wczoraj znalazłam podpowiedź, że do pora pasuje tymianek i cytryna, i na tym sie oparłam. Inny przepis sugerował dodatkowo marchewke, estragon, liść laurowy i ziele angielskie, a te dwa ostatnie niespecjalnie sie do blendowania nadaja, wiec tymianek bardziej mi sie spodobał Żaden przepis nie uwzglednia mojego zamiłowania do blendowania, co też po marchewce widać, toż to kolorystyczne samobójstwo w blenderze! Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Comfort foods 30.10.19, 23:03 dzięki! Jutro zrobię! tzn bez kurczaka bo nie jem mięsa ale z opisu myślę, ze ze zwyczajnym makaronem penne będzie cudnie Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: Comfort foods 30.10.19, 23:35 Też tak myśle, bo sos jest cudny w smaku, a kurczak za białko robi Odpowiedz Link Zgłoś
lilia-anna Re: Comfort foods 30.10.19, 19:16 Chyba każde u mamy Moje dzieci z kolei twierdzą, że naleśniki, budyń oraz zestaw kakao plus kajzerka z masłem i żółtym serem. Odpowiedz Link Zgłoś
mrs.solis Re: Comfort foods 30.10.19, 19:17 Zupy tajska, pho, cebulowa, serowo -brokulowa, dyniowa, oprocz tego chinskie jedzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: Comfort foods 30.10.19, 19:23 A mi sie przejadło Przez ponad ćwierć wieku byłam fanka chińszczyzny, a teraz nie sprawia mi ona nawet 10% tej radości co kiedyś Kuchnia indyjska też już nie zachwyca, dobrze chociaż, że została mi "włoszczyzna" Makaron nigdy nie zawodzi Odpowiedz Link Zgłoś
mrs.solis Re: Comfort foods 30.10.19, 22:02 No tego chinskiego to tak czesto nie jadam, bo bylabym szersza niz wyzsza, dlatego mi sie chinskie jeszcze nie przejadlo, za to jakos nie przepadam za "wloszczyzna". Odpowiedz Link Zgłoś
czarniejszaalineczka Re: Comfort foods 30.10.19, 19:21 zacierka czyli zupa mojej prababci, szare kluski ze smażoną cebulką, pyzy z serem przysmażone na maśle, placki ziemniaczane czyli generalnie ziemniaki wszelakie Odpowiedz Link Zgłoś
manon.lescaut4 Re: Comfort foods 30.10.19, 19:31 Dobre! A wiesz, ze comfort foods to z założenia proste dania kuchni narodowej, takie które pamiętamy z dzieciństwa i których nikt nie robi lepiej niż mama/babcia/tata? Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: Comfort foods 30.10.19, 19:36 > A wiesz, ze comfort foods to z założenia proste dania kuchni narodowej, takie które > pamiętamy z dzieciństwa i których nikt nie robi lepiej niż mama/babcia/tata? naprawdę? ja zawsze myślałam, ze "comfort food" to coś, co jemy, jak mamy chandrę - na poprawę nastroju ... takie jedzeniowe "zalanie robaka" Odpowiedz Link Zgłoś
manon.lescaut4 Re: Comfort foods 30.10.19, 22:04 Kura, ja tak rozumiem pojęcie comfort food. Żadne tam pad thai i gorgonzole, no bo szczerze, to kto w latach 70/80 a nawet 90 takie rzeczy jadł w domu na co dzień? Raczej coś typu mielone z buraczkami, twarożek na świeżej bułce i takie tam. W Anglii to, z tego co wiem, może być na przykład mac’n’cheese. Ale kiedyś nawet zastanawiałam się, jakie wspomnienia kulinarne będą mieć w dorosłości te przysłowiowe dzieci ematek, pewno te wymienione w poście startowym Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: Comfort foods 30.10.19, 22:15 Dziecko prawdziwej ematki zapytane o comfort food dumnie odpowie "przepyszny jagielnik"! Odpowiedz Link Zgłoś
potworia116 Re: Comfort foods 30.10.19, 23:50 Ciasto na bazie kaszy jaglanej, przypominające konsystencją i kolorem sernik. Na ematce z jakichś historycznych powodów obśmiewane. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Comfort foods 31.10.19, 18:31 majenkir napisała: > A dobre to? > Przepyszne! Właściwe zestawienie słów to "przepyszny jagielnik", i ten jest hasłem-kluczem, zwykły jagielnik nikogo nie smieszy/irytuje Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: Comfort foods 31.10.19, 21:43 Był kiedyś wątek o jedzeniu do szkoły. Autorka radziła się tu, bowiem była w kropce: jej dziecko nie chciało jeść przepysznego jagielnika, który mu pakowała starannie każdego poranka. Linka nie mam, ale warto by było odkopać Odpowiedz Link Zgłoś
cauliflowerpl Re: Comfort foods 31.10.19, 07:13 Też mnie to zdziwiło. Co to jest comfort food to internety tłumaczą na kilkuset stronach włącznie z Wikipedią, nietrudno sprawdzić. Odpowiedz Link Zgłoś
cauliflowerpl Re: Comfort foods 31.10.19, 07:20 Chociaż w zasadzie comfort foodem może być też coś zjedzonego na wakacjach i z tymi wakacjami się kojarzącego. Może tym tropem poszła założycielka wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
beaucouptrop Re: Comfort foods 30.10.19, 19:44 Jak tak to dla mnie są to łazanki z kapustą. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Comfort foods 30.10.19, 19:55 >takie które pamiętamy z dzieciństwa i których nikt >nie robi lepiej niż mama Wierz mi, wytwory mojej rodzicielki stoją na drugim biegunie słowa "comfort"... Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Comfort foods 31.10.19, 00:10 memphis90 napisała: > Wierz mi, wytwory mojej rodzicielki stoją na drugim biegunie słowa "comfort"... Same here. Moja matka byla fantastic human being ale gotowac to ani nie lubila, ani nie umiala ergo sie do tego nie brala Gdyby comfort food mial byc wytworem mojej mamy, to chyba musialaby to byc jakas zupa w proszku z wczesnych lat 70tych - obawiam sie, ze i zupy w proszku juz nie takie jak dawniej Moj comfort food to jak i u kogos wyzej uczciwa jajecznica, nawet niekoniecznie ze szczypiorkiem choc w sumie czemu nie … Bez glutow, dobrze zwarta, jedzona prosto z patelni … yeah … gdy swiat sie wali, jajecznica is a must Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
rozalia_olaboga Re: Comfort foods 30.10.19, 19:38 Makaron smażony z jajkiem. Chleb ze smalcem i cebulą. Placki ziemniaczane. Sałatka ziemniaczana. Takie tam smaki, na pewno żadne pad thai.. Odpowiedz Link Zgłoś
lemasakr Re: Comfort foods 30.10.19, 20:00 Przeciez pad thai to tez makaron smazony z jajkiem wraz ze slodkawym sosem plus kielki i inne warzywa. Odpowiedz Link Zgłoś
rozalia_olaboga Re: Comfort foods 30.10.19, 20:02 A jednak jakże inaczej smakuje każdy makaron lubię, ale wersję comfort food mam jedną. Odpowiedz Link Zgłoś
pani-nick Re: Comfort foods 30.10.19, 19:44 Pad thai! (Tylko nie zawsze mam składniki) Więc wygrywa: Spagetti aglio olio i carbonara, a poza tym - wino 🤷♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: Comfort foods 30.10.19, 19:45 Będę prostacka 😜 Dobrej jakości, zwykła, pszenna buła z masłem i dobrym, żółtym serem, popijana gorzką, czarną kawą. Dla mnie niebo w gębie. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Comfort foods 30.10.19, 19:52 A masło i kawa nie muszą być dobrej jakości? Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: Comfort foods 30.10.19, 20:00 Też muszą. Ale chodzi mi głównie o taką porządną bułę bez polepszaczy. W mieście jest tylko jedna piekarnia, która spełnia ten warunek. Odpowiedz Link Zgłoś
potworia116 Re: Comfort foods 30.10.19, 23:08 Podobnie. Może być też zwykły chleb pszenno-żytni, ale idealnie świeży, jeszcze ciepły. Ukrojony koślawo, pomaślony szczodrze, z plasterkiem sera cieniutkim jak papier. W sezonie - z posolonym i opieprzonym plastrem pomidora. Odpowiedz Link Zgłoś
cauliflowerpl Re: Comfort foods 31.10.19, 07:11 Nie przebijesz mnie w prostactwie: ziemniaki z parnika Odpowiedz Link Zgłoś
manon.lescaut4 Re: Comfort foods 31.10.19, 14:51 Ja Cię przebije! Ziemniaki utłuczone z usmażona na złoto cebulka a jakbym jeszcze dodała biały ser i sporo pieprzu, tak, żeby wyszedł farsz na pierogi, to klękajcie narody i chowajcie się jarmuze i gorgonzole! Odpowiedz Link Zgłoś
cauliflowerpl Re: Comfort foods 31.10.19, 14:54 manon.lescaut4 napisał(a): > Ja Cię przebije! Jestes pewna, ze wiesz co to ziemniaki z parnika? Odpowiedz Link Zgłoś
black_magic_women Re: Comfort foods 31.10.19, 15:00 Wujek miał parnik dla zwierzatek, tzn. żeby im gotować... Odpowiedz Link Zgłoś
cauliflowerpl Re: Comfort foods 31.10.19, 16:21 No, ziemniaki w parniku babcia robiła... dla świń Odpowiedz Link Zgłoś
black_magic_women Re: Comfort foods 01.11.19, 11:00 cauliflowerpl napisała: > No, ziemniaki w parniku babcia robiła... dla świń Uff, bo myślałam, że ja coś mieszam! Odpowiedz Link Zgłoś
manon.lescaut4 Re: Comfort foods 31.10.19, 15:58 Oj no nieważne haha zaraz sprawdzę. W każdym razie chodziło mi o połączenie ziemniaków z cebula, co jest przecież kwintesencja soku z buraka Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: Comfort foods 31.10.19, 16:37 Gdzież te parniki dla świnek???!!!!! Pycha ziemniaczki były!!! Odpowiedz Link Zgłoś
cauliflowerpl Re: Comfort foods 31.10.19, 16:38 No! Całkiem jak z ogniska, a tak paluchów człowiek nie ubrudził. Odpowiedz Link Zgłoś
rozalia_olaboga Re: Comfort foods 31.10.19, 18:43 O rany Cauliflower.... To nie jest jedzenie. To ambrozja kartofle z parnika, jak mogłam zapomnieć o tym przysmaku! Choć teraz już ich sobie raczej nie zrobię... Odpowiedz Link Zgłoś
cauliflowerpl Re: Comfort foods 31.10.19, 21:25 😂😂😂😍 No ja tez raczej musze zadowolic sie wspomnieniem. Ale ciesze sie, ze wielbicielek ziemniakow z parnika jest wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
bywszy Wracając jedakowoż do paelli... (OT) 31.10.19, 22:40 Gdyby cię ciekawiło, co w Polaczkowie o Hiszpanii opowiadają, tu jest prawie godzina gadki: klik. Odpowiedz Link Zgłoś
cauliflowerpl Re: Wracając jedakowoż do paelli... (OT) 01.11.19, 11:06 Nie, dzięki. Katalonia wychodzi ostatnio z lodówki a trupa Franco można znaleźć w zupie Wystarczy mi. Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Comfort foods 30.10.19, 19:46 Same proste smaki: - chleb ze smalcem ze skwareczkami i z białym serem - pierogi z jagodami polane kwaśną śmietaną z cukrem, - kaszanka taka gruba, z wątrobką, na zimno - pokrojona w plasterki posmarowane cienko majonezem, - placki kartoflane z twaroźkiem ze szczypiorkiem albo z kefirem. Odpowiedz Link Zgłoś
grey.heart34 Re: Comfort foods 30.10.19, 19:47 Jajecznica na kromce świeżego chleba, świeży chleb z masłem i różności z ziemniaków oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Comfort foods 30.10.19, 19:48 Było na tym forum i niezmiennie, kapusta z grochem może być zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Comfort foods 30.10.19, 19:51 Szare kluski/kluseczki polfrancuskie z zasmazaną kiszoną kapustą. Ogorkowa - ale musi być taka "przedszkolna", czyli dużo ogórków, tartej marchewki, pietruszki, ziemniaków Leczo - ale tylko moje, z cukinii, papryki i pomidorów Spaghetti pomidorowe, szpinakowe, gnocci z sosem gorgonzola mojej koleżanki Chili con carne, we wrapie i bez wrapa. Jedyne danie "jak w domu", czyli dniowa na mleku na słodko z kluseczkami (generalnie moja mama nie gotowala najlepiej). Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Comfort foods 30.10.19, 19:53 Co to sa szare kluseczki polfrancuskie? Tzn wiem co to sa polskie szare kluski ale polfrancuskie? Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Comfort foods 30.10.19, 20:01 Albo/albo. Mogą być szare, czyli z ziemniakami albo polfrancuskie, czyli bez ziemniaków. Wyglądają poodbnie. Ale szare są bardziej szare 😋 Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Comfort foods 30.10.19, 22:56 No dobra a te polfrancuskie to z czego Odpowiedz Link Zgłoś
joanna05 Re: Comfort foods 30.10.19, 19:55 Jak robisz sosy na bazie masła orzechowego? Chętnie pożrę, mam akurat zapas masła na jesienną chandrę. Odpowiedz Link Zgłoś
lemasakr Re: Comfort foods 30.10.19, 20:03 Jadlam w weganskiej knajpie na pewno bylo tam mleczko kokosowe, maslo orzechowe i troche dyni, z makaronem typu tagiatelle bylo swietne. Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: Comfort foods 30.10.19, 22:21 Zaciekawiłaś mnie. Możesz bliżej opisać? Albo jeżeli potrafisz znaleźć przepis który da podobne danie, byłabym wdzieczna Odpowiedz Link Zgłoś
fi0 Re: Comfort foods 31.10.19, 19:47 Oto danie, które robię dość często. Jest bardzo komfort, a do tego proste jak... nie wiem co. PAPRYKA W SOSIE ORZECHOWYM (na 1 porcje) Papryka - ok. 1 szt. Woda - 3-4 łyżki Mleko (u mnie sojowe) niesłodzone - 1/3 szkl. (80g) Masło orzechowe - 1 łyżeczka (10g) Sos sojowy - 1 łyżeczka Pieprz, czosnek granulowany Tofu wedzone - ok. 1/2 kostki (80g) Ryż - ok. 50g (ok. 5 łyżek na sucho) Podduś pokrojoną paprykę na wodzie z dodatkiem mleka. Gdy zmięknie dodaj masło orzechowe, sos sojowy, przyprawy i wymieszaj. Dodaj pokrojone tofu i podgrzewaj jeszcze 2-3min. Podawaj z ugotowanym ryżem. 1 porcja: 440cal, 21g białka, 14g tłuszczu, 60g węgl. Przepis od Ireny, magistry dietetyki: www.youtube.com/watch?v=INCthTWoZI8&t=93s Smacznego : Odpowiedz Link Zgłoś
fi0 Re: Comfort foods 31.10.19, 19:50 A, jeszcze taki przepis: Jednogarnkowy makaron orzechowy z warzywami chińskimi (1 porcja) Makaron ( u mnie pełnoziarnisty) - trochę ponad 1 szkl. (80 g) Mrozona mieszanka wyrzyw chińskich - 1 porcja (150 g) Tofu wędzone - 1/2 kostki Mało orzechowe - 1 łyżka ( 30 g) Sos sojowy - 1 łyżka Przyprawy: czosnek granulowany, papryka (najlepiej wędzona) Do głębokiej patelni dodaj suchy makaron, warzywa mrożone i zalej wodą (tak by je zakryć, ok. 1,5 szkl.) Gotuj aż makaron i warzywa zmiękną. W razie potrzeby dodawaj więcej wody. Dodaj masło orzechowe, sos sojowy, pokrojone tofu i przyprawy i wymieszaj. 619 kcal, 31,7 g białka, 25,5 g tłuszczu, 59,4 g węgl. www.youtube.com/watch?v=W5qmTgXA804 Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: Comfort foods 31.10.19, 20:37 Gdybyś miała mleko sojowe do innego porównać, to jakie jest najbliższe? Pełnotłuste, a może takie zupełnie rozcieńczone? Musze sobie zamiennik wyobrazić, sojowego nie bede kupować. Za przepis dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś
fi0 Re: Comfort foods 31.10.19, 23:25 Hmm, tego nie wiem, ale tak na chłopski rozum, najlepiej aby było mało słodkie. Na pewno można w ogóle nie dodawać mleka, wystarczy sama woda. Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: Comfort foods 01.11.19, 12:05 Aha. Znaczy że śmietanka kremówka 30% bedzie w sam raz Pani Irena, magister dietetyki, właśnie dostała zawału to czytajac, ale należy jej sie, za ten czosnek granulowany! 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
bywszy Re: Comfort foods 31.10.19, 22:51 fi0 napisała: > ... > Pieprz, czosnek granulowany > ... > Przepis od Ireny, magistry dietetyki gra... co??? Czosnek granulowany??? Sprofanowany!!! Te dzisiejsze magistry... Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Comfort foods 30.10.19, 19:55 frytki, chrupiaca, ciepla 'pietka' chleba z solonym maslem, swiezy chleb z maslem i bialym serem, gzik i mlode ziemniaki Odpowiedz Link Zgłoś
jkl13 Re: Comfort foods 30.10.19, 20:09 Naleśniki, placki ziemniaczane ze śmietaną i cukrem, bułka pszenna z masłem i miodem gryczanym plus domowe kakao... Odpowiedz Link Zgłoś
mokka39 Re: Comfort foods 30.10.19, 20:11 knedle ze śliwkami, bezy z kremem kawowym, naleśniki z serem i rodzynkami albo z dżemem, rogaliki z masłem, dżemem i kakao, pizza, wszelkie torty i ciastka z kremem, zapiekanki, frytki, lody z bitą śmietaną, czekoladki-praliny, ptasie mleczko, zupa zacierkowa, kaszka manna na słodko, ryż ze śmietaną, jabłkami i cynamonem, świeży chleb, może być bez niczego. Tak na początek Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Comfort foods 31.10.19, 00:16 mokka39 napisała: > knedle ze śliwkami Przypomnialas mi takie lato, w czasie ktorego bylismy wciaz bardzo glodni. Z roznych wzgledow. I katowalismy sie opowiesciami, co by kto zjadl gdyby byla forsa i mozliwosci. We wszystkich takich conversations wygrywaly zawsze knedle ze sliwkami Nie jakies frykasy, torty czy pieczenie a wlasnie te knedle ze sliwkami polane maslem z bulka tarta, posypane cukrem … Bylismy z roznych stron PL, wyrastalismy w roznych domach a gdy brzuchy przyrastaly do krzyza, wszyscy zgodnie marzyslimy o knedlach Life. Odpowiedz Link Zgłoś
rozalia_olaboga Re: Comfort foods 31.10.19, 18:46 To ja bym odstawala u mnie w domu nie było tradycji jedzenia pierogów na słodko ani żadnych knedli. Teraz jadam czasem i nawet lubię. Kupne oczywiście, bo do robienia teraz tym bardziej chętnych nie ma... Odpowiedz Link Zgłoś
gryfna-frelka Re: Comfort foods 02.11.19, 17:12 Mokka mamy bardzo ale to bardzo zbiezne gusta w kwestii comfort food! <3 Odpowiedz Link Zgłoś
elenelda Re: Comfort foods 30.10.19, 20:13 Szare kluski z cebulką, babka ziemniaczana zwana też kartoflakiem, placki ziemniaczane, młode ziemniaki z koperkiem i zsiadłym mlekiem, makaron z sosem pomidorowym (czosnek, oliwa, świeże pomidory i bazylia), tagliatelle z kurkami, chili i parmezanem, lody czekoladowe z pewnej małej lodziarni, którą mijam w drodze do pracy (muszę bardzo się pilnować, żeby nie odwiedzać jej zbyt często). Odpowiedz Link Zgłoś
szafireczek Re: Comfort foods 30.10.19, 20:27 Sadzone jajko, ale nade wszystko i do wszystkiego mleko, kiedyś zwykłe, teraz już tylko bez laktozy...oddam wszystko za mleko Odpowiedz Link Zgłoś
miedzymorze Re: Comfort foods 30.10.19, 20:31 kasza manna z rodzynkami vs śledzie po kaszubsku z razowym chlebem pozdr, mi Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Comfort foods 30.10.19, 20:37 Kasza manna na gęsto w postaci torciku - z kupkami czerwonego dżemu, polana masłem i posypana czekoladą w proszku. Albo tylko z masłem, jako zupa. Ciasto kruche z masą kajmakowo-kakaową. Jajecznica. Odpowiedz Link Zgłoś
mona-taran Re: Comfort foods 30.10.19, 20:36 Risotto milanese i pierogi ruskie :p Odpowiedz Link Zgłoś
crea.tura Re: Comfort foods 30.10.19, 21:56 taki mega comfort food to: chleb z masłem, wcale nie musi być świeży : ) omlet na maśle z dżemem, najlepiej truskawkowym albo morelowym śledż z cebulą zawsze mam składniki na powyższe w lodówce, dzięki temu głód mi nie straszny Odpowiedz Link Zgłoś