Dodaj do ulubionych

Comfort foods

30.10.19, 18:56
Jakie macie? U mnie pad thai, kremowa jajecznica, sosy na bazie masla orzechowego, makaron z sosem z gorgonzoli, burger z dobrymi sosami.
Obserwuj wątek
    • alina460 Re: Comfort foods 30.10.19, 18:58
      Że co proszę?
    • tifa_lockhart Re: Comfort foods 30.10.19, 18:58
      Kajzerka z krakowską i sarepską.
      • bambzgrozja Re: Comfort foods 31.10.19, 18:26
        Mniam, pycha
      • szarsz Re: Comfort foods 31.10.19, 21:40
        Ale weź teraz kup dobrą kajzerkę, krakowską, a przede wszystkim sarepską...
    • chlodne_dlonie Re: Comfort foods 30.10.19, 19:06
      Lasagne - zawsze i wszędzie smile
      Najbardziej lubię vege-wersje, ze szpinkową na czele, ale i bolognese nie odmówię.. wink
    • jak_matrioszka Re: Comfort foods 30.10.19, 19:07
      Jak robione cudzymi rekami, to już kategoria "comfort" smile

Dzisiaj zrobiłam sos śmietanowo-porowy z tymiankiem i uważam to za absolutnie niebiańskie połaczenie! To na wypadek, gdyby ktoś pomysłu na obiad potrzebował smile
      • mrs.solis Re: Comfort foods 30.10.19, 19:17
        Zgadzam sie big_grin
      • livia.kalina Re: Comfort foods 30.10.19, 22:24
        Daj matrioszko przepis (chyba, ze korzystasz z jakiegoś dostępnego w necie) , chętnie wykorzystamsmile
        • jak_matrioszka Re: Comfort foods 30.10.19, 22:49
          Ja robiłam z filetem z kurczaka.
          Najpierw pokroiłam filet w małe kawałki i podsmażyłam, a w tym czasie pokroiłam pora (jeden duży) i cebule (jedna niewielka). Kurczak won z patelni, por z cebula na patelnie, troche masła (ja preferuje, ale można i na oleju) i udusić na miekko, w wolnej chwili dodajac tymianek (ja miałam suszony) dość szczodra reka. Jak już por z cebulka beda miekkie, to zblendować ze śmietanka (ja używam w tym celu kremówki, generalnie chodzi jednak o słodka a nie kwaśna śmietane), mi zeszło całe opakowanie (0,3l) i dodać sok z limonki (też szczodrze), sól (u mnie vegeta, bo była pod reka, w przeciwieństwie do soli) i pieprz (preferowany cytrynowy lub biały). Zblendowany sos jest gesty, wraca na patelnie wraz z kurczakiem i ma chwile na przegryzienie sie. U nas był z ryżem, pasuje też do ziemniaków i makaronu, z kasza tego nie widze (mimo całej miłości do kasz).
          Ja z przepisami mam nie po drodze, wiec na ogół traktuje je jako luźne wytyczne. Wczoraj znalazłam podpowiedź, że do pora pasuje tymianek i cytryna, i na tym sie oparłam. Inny przepis sugerował dodatkowo marchewke, estragon, liść laurowy i ziele angielskie, a te dwa ostatnie niespecjalnie sie do blendowania nadaja, wiec tymianek bardziej mi sie spodobał smile Żaden przepis nie uwzglednia mojego zamiłowania do blendowania, co też po marchewce widać, toż to kolorystyczne samobójstwo w blenderze!
          • livia.kalina Re: Comfort foods 30.10.19, 23:03
            dzięki! Jutro zrobię! tzn bez kurczaka bo nie jem mięsa ale z opisu myślę, ze ze zwyczajnym makaronem penne będzie cudniesmile
            • jak_matrioszka Re: Comfort foods 30.10.19, 23:35
              Też tak myśle, bo sos jest cudny w smaku, a kurczak za białko robi smile
    • lilia-anna Re: Comfort foods 30.10.19, 19:16
      Chyba każde u mamy smile Moje dzieci z kolei twierdzą, że naleśniki, budyń oraz zestaw kakao plus kajzerka z masłem i żółtym serem.
    • mrs.solis Re: Comfort foods 30.10.19, 19:17
      Zupy tajska, pho, cebulowa, serowo -brokulowa, dyniowa, oprocz tego chinskie jedzenie.
      • jak_matrioszka Re: Comfort foods 30.10.19, 19:23
        A mi sie przejadło sad Przez ponad ćwierć wieku byłam fanka chińszczyzny, a teraz nie sprawia mi ona nawet 10% tej radości co kiedyś sad Kuchnia indyjska też już nie zachwyca, dobrze chociaż, że została mi "włoszczyzna" wink Makaron nigdy nie zawodzi big_grin
        • mrs.solis Re: Comfort foods 30.10.19, 22:02
          No tego chinskiego to tak czesto nie jadam, bo bylabym szersza niz wyzsza, dlatego mi sie chinskie jeszcze nie przejadlo, za to jakos nie przepadam za "wloszczyzna".
    • czarniejszaalineczka Re: Comfort foods 30.10.19, 19:21
      zacierka czyli zupa mojej prababci, szare kluski ze smażoną cebulką, pyzy z serem przysmażone na maśle, placki ziemniaczane

czyli generalnie ziemniaki wszelakie
      • ana119 Re: Comfort foods 31.10.19, 07:15
        O to to
    • manon.lescaut4 Re: Comfort foods 30.10.19, 19:31
      Dobre! A wiesz, ze comfort foods to z założenia proste dania kuchni narodowej, takie które pamiętamy z dzieciństwa i których nikt nie robi lepiej niż mama/babcia/tata?
      • kura17 Re: Comfort foods 30.10.19, 19:36
        > A wiesz, ze comfort foods to z założenia proste dania kuchni narodowej, takie które
        > pamiętamy z dzieciństwa i których nikt nie robi lepiej niż mama/babcia/tata?

naprawdę? ja zawsze myślałam, ze "comfort food" to coś, co jemy, jak mamy chandrę - na poprawę nastroju ... takie jedzeniowe "zalanie robaka" wink
        • princesswhitewolf Re: Comfort foods 30.10.19, 19:52
          Dokladnie manon.
        • manon.lescaut4 Re: Comfort foods 30.10.19, 22:04
          Kura, ja tak rozumiem pojęcie comfort food. Żadne tam pad thai i gorgonzole, no bo szczerze, to kto w latach 70/80 a nawet 90 takie rzeczy jadł w domu na co dzień? Raczej coś typu mielone z buraczkami, twarożek na świeżej bułce i takie tam. W Anglii to, z tego co wiem, może być na przykład mac’n’cheese. Ale kiedyś nawet zastanawiałam się, jakie wspomnienia kulinarne będą mieć w dorosłości te przysłowiowe dzieci ematek, pewno te wymienione w poście startowymsmile
          • jak_matrioszka Re: Comfort foods 30.10.19, 22:15
            Dziecko prawdziwej ematki zapytane o comfort food dumnie odpowie "przepyszny jagielnik"!
            • princesswhitewolf Re: Comfort foods 30.10.19, 22:55
              Co to jest ten jagielnik?
              • potworia116 Re: Comfort foods 30.10.19, 23:50
                Ciasto na bazie kaszy jaglanej, przypominające konsystencją i kolorem sernik. Na ematce z jakichś historycznych powodów obśmiewane.
                • majenkir Re: Comfort foods 31.10.19, 18:12
                  A dobre to?
                  • mika_p Re: Comfort foods 31.10.19, 18:31
                    majenkir napisała:

> A dobre to?
                    >

Przepyszne! tongue_out

Właściwe zestawienie słów to "przepyszny jagielnik", i ten jest hasłem-kluczem, zwykły jagielnik nikogo nie smieszy/irytuje
              • szarsz Re: Comfort foods 31.10.19, 21:43
                Był kiedyś wątek o jedzeniu do szkoły. Autorka radziła się tu, bowiem była w kropce: jej dziecko nie chciało jeść przepysznego jagielnika, który mu pakowała starannie każdego poranka. Linka nie mam, ale warto by było odkopać smile
          • cauliflowerpl Re: Comfort foods 31.10.19, 07:13
            Też mnie to zdziwiło.
            Co to jest comfort food to internety tłumaczą na kilkuset stronach włącznie z Wikipedią, nietrudno sprawdzić.
            • cauliflowerpl Re: Comfort foods 31.10.19, 07:20
              Chociaż w zasadzie comfort foodem może być też coś zjedzonego na wakacjach i z tymi wakacjami się kojarzącego. Może tym tropem poszła założycielka wątku.
      • beaucouptrop Re: Comfort foods 30.10.19, 19:44
        Jak tak to dla mnie są to łazanki z kapustą.
      • pani-nick Re: Comfort foods 30.10.19, 19:45
        Tak mi się kojarzy smile
      • memphis90 Re: Comfort foods 30.10.19, 19:55
        >takie które pamiętamy z dzieciństwa i których nikt >nie robi lepiej niż mama
        Wierz mi, wytwory mojej rodzicielki stoją na drugim biegunie słowa "comfort"...
        • bi_scotti Re: Comfort foods 31.10.19, 00:10
          memphis90 napisała:

> Wierz mi, wytwory mojej rodzicielki stoją na drugim biegunie słowa "comfort"...

big_grin Same here. Moja matka byla fantastic human being ale gotowac to ani nie lubila, ani nie umiala ergo sie do tego nie brala wink Gdyby comfort food mial byc wytworem mojej mamy, to chyba musialaby to byc jakas zupa w proszku z wczesnych lat 70tych - obawiam sie, ze i zupy w proszku juz nie takie jak dawniej tongue_out
          Moj comfort food to jak i u kogos wyzej uczciwa jajecznica, nawet niekoniecznie ze szczypiorkiem choc w sumie czemu nie … Bez glutow, dobrze zwarta, jedzona prosto z patelni … yeah … gdy swiat sie wali, jajecznica is a must smile Cheers.
    • rozalia_olaboga Re: Comfort foods 30.10.19, 19:38
      Makaron smażony z jajkiem. Chleb ze smalcem i cebulą. Placki ziemniaczane. Sałatka ziemniaczana. Takie tam smaki, na pewno żadne pad thai..
      • lemasakr Re: Comfort foods 30.10.19, 20:00
        Przeciez pad thai to tez makaron smazony z jajkiem wraz ze slodkawym sosem plus kielki i inne warzywa.
        • rozalia_olaboga Re: Comfort foods 30.10.19, 20:02
          A jednak jakże inaczej smakuje wink każdy makaron lubię, ale wersję comfort food mam jedną.
    • pani-nick Re: Comfort foods 30.10.19, 19:44
      Pad thai! (Tylko nie zawsze mam składniki) Więc wygrywa: Spagetti aglio olio i carbonara, a poza tym - wino 🤷‍♀️
    • gulcia77 Re: Comfort foods 30.10.19, 19:45
      Będę prostacka 😜 Dobrej jakości, zwykła, pszenna buła z masłem i dobrym, żółtym serem, popijana gorzką, czarną kawą. Dla mnie niebo w gębie.
      • memphis90 Re: Comfort foods 30.10.19, 19:52
        A masło i kawa nie muszą być dobrej jakości?
        • gulcia77 Re: Comfort foods 30.10.19, 20:00
          Też muszą. Ale chodzi mi głównie o taką porządną bułę bez polepszaczy. W mieście jest tylko jedna piekarnia, która spełnia ten warunek.
      • potworia116 Re: Comfort foods 30.10.19, 23:08
        Podobnie. Może być też zwykły chleb pszenno-żytni, ale idealnie świeży, jeszcze ciepły. Ukrojony koślawo, pomaślony szczodrze, z plasterkiem sera cieniutkim jak papier. W sezonie - z posolonym i opieprzonym plastrem pomidora.
        • mysiulek08 Re: Comfort foods 31.10.19, 04:35
          o, to tez smile
      • cauliflowerpl Re: Comfort foods 31.10.19, 07:11
        Nie przebijesz mnie w prostactwie:
        ziemniaki z parnika big_grin
        • manon.lescaut4 Re: Comfort foods 31.10.19, 14:51
          Ja Cię przebije! Ziemniaki utłuczone z usmażona na złoto
          cebulkasmile a jakbym jeszcze dodała biały ser i sporo pieprzu, tak, żeby wyszedł farsz na pierogi, to klękajcie narody i chowajcie się jarmuze i gorgonzole!
          • cauliflowerpl Re: Comfort foods 31.10.19, 14:54
            manon.lescaut4 napisał(a):

> Ja Cię przebije!

Jestes pewna, ze wiesz co to ziemniaki z parnika? suspicious
            • black_magic_women Re: Comfort foods 31.10.19, 15:00
              Wujek miał parnik dla zwierzatek, tzn. żeby im gotować...
              • cauliflowerpl Re: Comfort foods 31.10.19, 16:21
                No, ziemniaki w parniku babcia robiła... dla świń big_grin
                • black_magic_women Re: Comfort foods 01.11.19, 11:00
                  cauliflowerpl napisała:

> No, ziemniaki w parniku babcia robiła... dla świń big_grin

Uff, bo myślałam, że ja coś mieszam!
            • manon.lescaut4 Re: Comfort foods 31.10.19, 15:58
              Oj no nieważnesmile haha zaraz sprawdzę. W każdym razie chodziło mi o połączenie ziemniaków z cebula, co jest przecież kwintesencja soku z burakasmile
        • gulcia77 Re: Comfort foods 31.10.19, 16:37
          Gdzież te parniki dla świnek???!!!!! Pycha ziemniaczki były!!!
          • cauliflowerpl Re: Comfort foods 31.10.19, 16:38
            No! Całkiem jak z ogniska, a tak paluchów człowiek nie ubrudził.
        • rozalia_olaboga Re: Comfort foods 31.10.19, 18:43
          O rany Cauliflower.... To nie jest jedzenie. To ambrozja smile kartofle z parnika, jak mogłam zapomnieć o tym przysmaku!
          Choć teraz już ich sobie raczej nie zrobię...
          • cauliflowerpl Re: Comfort foods 31.10.19, 21:25
            😂😂😂😍
            No ja tez raczej musze zadowolic sie wspomnieniem. Ale ciesze sie, ze wielbicielek ziemniakow z parnika jest wiecej.
            • bywszy Wracając jedakowoż do paelli... (OT) 31.10.19, 22:40
              Gdyby cię ciekawiło, co w Polaczkowie o Hiszpanii opowiadają, tu jest prawie godzina gadki: klik. smile
              • cauliflowerpl Re: Wracając jedakowoż do paelli... (OT) 01.11.19, 11:06
                Nie, dzięki. Katalonia wychodzi ostatnio z lodówki a trupa Franco można znaleźć w zupie wink Wystarczy mi.
    • default Re: Comfort foods 30.10.19, 19:46
      Same proste smaki:
      - chleb ze smalcem ze skwareczkami i z białym serem
      - pierogi z jagodami polane kwaśną śmietaną z cukrem,
      - kaszanka taka gruba, z wątrobką, na zimno - pokrojona w plasterki posmarowane cienko majonezem,
      - placki kartoflane z twaroźkiem ze szczypiorkiem albo z kefirem.
    • grey.heart34 Re: Comfort foods 30.10.19, 19:47
      Jajecznica na kromce świeżego chleba, świeży chleb z masłem i różności z ziemniaków oczywiście.
    • alpepe Re: Comfort foods 30.10.19, 19:48
      Było na tym forum i niezmiennie, kapusta z grochem może być zawsze.
    • memphis90 Re: Comfort foods 30.10.19, 19:51
      Szare kluski/kluseczki polfrancuskie z zasmazaną kiszoną kapustą.
      Ogorkowa - ale musi być taka "przedszkolna", czyli dużo ogórków, tartej marchewki, pietruszki, ziemniaków
      Leczo - ale tylko moje, z cukinii, papryki i pomidorów
      Spaghetti pomidorowe, szpinakowe, gnocci z sosem gorgonzola mojej koleżanki
      Chili con carne, we wrapie i bez wrapa.
      Jedyne danie "jak w domu", czyli dniowa na mleku na słodko z kluseczkami (generalnie moja mama nie gotowala najlepiej).
      • princesswhitewolf Re: Comfort foods 30.10.19, 19:53
        Co to sa szare kluseczki polfrancuskie? Tzn wiem co to sa polskie szare kluski ale polfrancuskie?
        • memphis90 Re: Comfort foods 30.10.19, 20:01
          Albo/albo. Mogą być szare, czyli z ziemniakami albo polfrancuskie, czyli bez ziemniaków. Wyglądają poodbnie. Ale szare są bardziej szare 😋
          • princesswhitewolf Re: Comfort foods 30.10.19, 22:56
            No dobra a te polfrancuskie to z czego
            • mysiulek08 Re: Comfort foods 31.10.19, 04:34
              maslo, jajka, maka,mleko, sol
    • joanna05 Re: Comfort foods 30.10.19, 19:55
      Jak robisz sosy na bazie masła orzechowego? Chętnie pożrę, mam akurat zapas masła na jesienną chandrę.
      • lemasakr Re: Comfort foods 30.10.19, 20:03
        Jadlam w weganskiej knajpie na pewno bylo tam mleczko kokosowe, maslo orzechowe i troche dyni, z makaronem typu tagiatelle bylo swietne.
        • jak_matrioszka Re: Comfort foods 30.10.19, 22:21
          Zaciekawiłaś mnie. Możesz bliżej opisać? Albo jeżeli potrafisz znaleźć przepis który da podobne danie, byłabym wdzieczna smile
          • fi0 Re: Comfort foods 31.10.19, 19:47
            Oto danie, które robię dość często. Jest bardzo komfort, a do tego proste jak... nie wiem co.
            PAPRYKA W SOSIE ORZECHOWYM (na 1 porcje)
            Papryka - ok. 1 szt.
            Woda - 3-4 łyżki
            Mleko (u mnie sojowe) niesłodzone - 1/3 szkl. (80g)
            Masło orzechowe - 1 łyżeczka (10g)
            Sos sojowy - 1 łyżeczka
            Pieprz, czosnek granulowany
            Tofu wedzone - ok. 1/2 kostki (80g)
            Ryż - ok. 50g (ok. 5 łyżek na sucho)
            Podduś pokrojoną paprykę na wodzie z dodatkiem mleka. Gdy zmięknie dodaj masło orzechowe, sos sojowy, przyprawy i wymieszaj. Dodaj pokrojone tofu i podgrzewaj jeszcze 2-3min. Podawaj z ugotowanym ryżem.
            1 porcja: 440cal, 21g białka, 14g tłuszczu, 60g węgl.

Przepis od Ireny, magistry dietetyki: www.youtube.com/watch?v=INCthTWoZI8&t=93s Smacznego :smile
            • fi0 Re: Comfort foods 31.10.19, 19:50
              A, jeszcze taki przepis: Jednogarnkowy makaron orzechowy z warzywami chińskimi (1 porcja)
              Makaron ( u mnie pełnoziarnisty) - trochę ponad 1 szkl. (80 g)
              Mrozona mieszanka wyrzyw chińskich - 1 porcja (150 g)
              Tofu wędzone - 1/2 kostki
              Mało orzechowe - 1 łyżka ( 30 g)
              Sos sojowy - 1 łyżka
              Przyprawy: czosnek granulowany, papryka (najlepiej wędzona)
              Do głębokiej patelni dodaj suchy makaron, warzywa mrożone i zalej wodą (tak by je zakryć, ok. 1,5 szkl.) Gotuj aż makaron i warzywa zmiękną. W razie potrzeby dodawaj więcej wody. Dodaj masło orzechowe, sos sojowy, pokrojone tofu i przyprawy i wymieszaj.
              619 kcal, 31,7 g białka, 25,5 g tłuszczu, 59,4 g węgl.
              www.youtube.com/watch?v=W5qmTgXA804
            • jak_matrioszka Re: Comfort foods 31.10.19, 20:37
              Gdybyś miała mleko sojowe do innego porównać, to jakie jest najbliższe? Pełnotłuste, a może takie zupełnie rozcieńczone? Musze sobie zamiennik wyobrazić, sojowego nie bede kupować.
              Za przepis dziekuje smile
              • fi0 Re: Comfort foods 31.10.19, 23:25
                Hmm, tego nie wiem, ale tak na chłopski rozum, najlepiej aby było mało słodkie. Na pewno można w ogóle nie dodawać mleka, wystarczy sama woda.
                • jak_matrioszka Re: Comfort foods 01.11.19, 12:05
                  Aha. Znaczy że śmietanka kremówka 30% bedzie w sam raz smile Pani Irena, magister dietetyki, właśnie dostała zawału to czytajac, ale należy jej sie, za ten czosnek granulowany! 😂
            • bywszy Re: Comfort foods 31.10.19, 22:51
              fi0 napisała:
              > ...
              > Pieprz, czosnek granulowany
              > ...
              > Przepis od Ireny, magistry dietetyki

gra... co??? Czosnek granulowany??? shock Sprofanowany!!! tongue_out

Te dzisiejsze magistry... suspicious
    • mysiulek08 Re: Comfort foods 30.10.19, 19:55
      frytki, chrupiaca, ciepla 'pietka' chleba z solonym maslem, swiezy chleb z maslem i bialym serem, gzik i mlode ziemniaki
    • agnieszka2008 Re: Comfort foods 30.10.19, 20:06
      Rogalik z masłem i kakao
    • jkl13 Re: Comfort foods 30.10.19, 20:09
      Naleśniki, placki ziemniaczane ze śmietaną i cukrem, bułka pszenna z masłem i miodem gryczanym plus domowe kakao...
    • mokka39 Re: Comfort foods 30.10.19, 20:11
      knedle ze śliwkami, bezy z kremem kawowym, naleśniki z serem i rodzynkami albo z dżemem, rogaliki z masłem, dżemem i kakao, pizza, wszelkie torty i ciastka z kremem, zapiekanki, frytki, lody z bitą śmietaną, czekoladki-praliny, ptasie mleczko, zupa zacierkowa, kaszka manna na słodko, ryż ze śmietaną, jabłkami i cynamonem, świeży chleb, może być bez niczego. Tak na początek wink
      • bi_scotti Re: Comfort foods 31.10.19, 00:16
        mokka39 napisała:

> knedle ze śliwkami

Przypomnialas mi takie lato, w czasie ktorego bylismy wciaz bardzo glodni. Z roznych wzgledow. I katowalismy sie opowiesciami, co by kto zjadl gdyby byla forsa i mozliwosci. We wszystkich takich conversations wygrywaly zawsze knedle ze sliwkami smile Nie jakies frykasy, torty czy pieczenie a wlasnie te knedle ze sliwkami polane maslem z bulka tarta, posypane cukrem … Bylismy z roznych stron PL, wyrastalismy w roznych domach a gdy brzuchy przyrastaly do krzyza, wszyscy zgodnie marzyslimy o knedlach smile Life.
        • rozalia_olaboga Re: Comfort foods 31.10.19, 18:46
          To ja bym odstawala smile u mnie w domu nie było tradycji jedzenia pierogów na słodko ani żadnych knedli. Teraz jadam czasem i nawet lubię. Kupne oczywiście, bo do robienia teraz tym bardziej chętnych nie ma...
      • gryfna-frelka Re: Comfort foods 02.11.19, 17:12
        Mokka mamy bardzo ale to bardzo zbiezne gusta w kwestii comfort food! <3
    • elenelda Re: Comfort foods 30.10.19, 20:13
      Szare kluski z cebulką, babka ziemniaczana zwana też kartoflakiem, placki ziemniaczane, młode ziemniaki z koperkiem i zsiadłym mlekiem, makaron z sosem pomidorowym (czosnek, oliwa, świeże pomidory i bazylia), tagliatelle z kurkami, chili i parmezanem, lody czekoladowe z pewnej małej lodziarni, którą mijam w drodze do pracy (muszę bardzo się pilnować, żeby nie odwiedzać jej zbyt często).
    • szafireczek Re: Comfort foods 30.10.19, 20:27
      Sadzone jajko, ale nade wszystko i do wszystkiego mleko, kiedyś zwykłe, teraz już tylko bez laktozy...oddam wszystko za mlekosmile
      • miedzymorze Re: Comfort foods 30.10.19, 20:31
        kasza manna z rodzynkami vs śledzie po kaszubsku z razowym chlebem wink
        pozdr,
        mi
        • aqua48 Re: Comfort foods 30.10.19, 20:37
          Kasza manna na gęsto w postaci torciku - z kupkami czerwonego dżemu, polana masłem i posypana czekoladą w proszku. Albo tylko z masłem, jako zupa. Ciasto kruche z masą kajmakowo-kakaową. Jajecznica.
    • mona-taran Re: Comfort foods 30.10.19, 20:36
      Risotto milanese i pierogi ruskie :p
    • crea.tura Re: Comfort foods 30.10.19, 21:56
      taki mega comfort food to:
      chleb z masłem, wcale nie musi być świeży : )
      omlet na maśle z dżemem, najlepiej truskawkowym albo morelowym
      śledż z cebulą

zawsze mam składniki na powyższe w lodówce, dzięki temu głód mi nie straszny

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka