Dodaj do ulubionych

"Niech toną"

01.11.19, 11:47
w sobotę o 20.00 w TVN w Superwizjerze. O rodzinach, które szukają lepszego życia podejmują ryzyko płynięcia na pontonach przez Morze Śródziemne. W swietle rezolucji PE o ratowaniu tonących uchodźców, której nie chcieli podpisać nasi posłowie, warto zobaczyć.
Obserwuj wątek
    • nangaparbat3 Re: "Niech toną" 01.11.19, 12:05
      Nie potrafię. Może dlatego, że w pracy wciąż towarzyszę cierpieniu, nie mam już rezerw.
      Ale jakiś czas temu oglądałam film Fuocoamare. Pomyślałąm wtedy, ze z jego bohaterem, doktorem Pietro Bartolo, zamieniłabym się na życie. Chodzi o stopień poczucia sensu życia.
      Doktor Bartolo jest zwykłym lekarzem na Lampeduzie, gdzie się też urodził. Nie wybierał, że będzie tym, kto spotka każdego docierającego tam uchodźcę, żywego i martwego.
      W tym roku został posłem do Parlamentu Europejskiego. Czasem zdarza się coś dającego nadzieję.
      • zofijkamyjka Re: "Niech toną" 01.11.19, 12:11
        Właśnie Doktor Bartolo płakał w PE gdy rezolucja przepadła dwoma głosami, chyba z bezsilności
        • flegma_tyczka Re: "Niech toną" 01.11.19, 12:26
          A płakał też po zamachach we Francji albo na wieść o licznych gwałtach?
          • alba27 Re: "Niech toną" 02.11.19, 09:14
            Tylko uchodźcy gwałcą? Co za hipokryzja.
            • flegma_tyczka Re: "Niech toną" 02.11.19, 10:05
              Liczba gwałtów wzrosła.
              Ale póki Twoja rzyć nie jest zagrożona boś za stara dla nich to masz to gdzieś.
            • sofia_87 Re: "Niech toną" 02.11.19, 11:00
              Nie, nie tylko, ale gdyby nie byli tu wpuszczani to ich ofiary uniknelyby traumy
              • yva-na Re: "Niech toną" 02.11.19, 12:42
                Chętnych ubogacenia zapraszamy do Rimini.
                Włoski dziennik Corriere della Sera opublikował zeznania 26-letniej Polki. Zrozpaczona kobieta do końca swojego życia nie zapomni nocy z 25 na 26 sierpnia, gdy najpierw została napadnięta, a później wielokrotnie zgwałcona przez bezwzględnych oprawców. – Jeden z nich mnie skrępował, dusił, a inny gwałcił. Potem się zmieniali. Mój przyjaciel, z którym byłam na plaży, a wcześniej piłam piwo bezalkoholowe i paliłam papierosy, nic nie mógł zrobić. Nie mógł mi pomóc – zeznała płacząc 26-latka.
                Gdy 26-letnia Polka była gwałcona, jej przyjaciela katowali pozostali członkowie gangu, którego szefem był 20-letni Kongijczyk Guerlinz Butungu. – Przyjaciel leżał bez ruchu i wówczas dali mu spokój. Po kilku godzinach tortur, wielokrotnych gwałtów, których dopuścili się wszyscy bandyci, oprawcy zostawili mnie i uciekli – dodała w swoich zeznaniach skrzywdzona Polka."
                • sofia_87 Re: "Niech toną" 02.11.19, 12:55
                  Dla zwolenników ubogacania to bez znaczenia
            • yva-na Re: "Niech toną" 02.11.19, 12:36
              16- latka w Rzymie zwabiona i gwałcona non-stop ponad 12 godzin
              Zaj..li ją na śmierć.
              "Włosi mają już dość braku kontroli władz nad Rzymem. Handlarze narkotyków przejmują kolejne budynki. Mieszkańcy Wiecznego Miasta boją się wychodzić na ulice, ponieważ historii takich jak ta jest o wiele więcej. Za gwałt oraz morderstwo Desiree Mariottini odpowie czterech mężczyzn. Pośród nich znalazł się Nigeryjczyk, Gambijczyk oraz dwóch obywateli Senegalu. Żaden z napastników nie miał prawa przebywać na terenie Włoch. Dwóch ubiegało się o zezwolenie na pobyt we Włoszech z pobudek humanitarnych. Pozostali otrzymali nakaz opuszczenia Italii. Wszyscy byli karani oraz spisywani za posiadanie oraz handel narkotykami."
              • flegma_tyczka Re: "Niech toną" 02.11.19, 13:02
                Ile śmierci lub złamanego życia młodych kobiet (sam gwałt) są w stanie dopuścić w ramach polityki otwartych granic nasze tolerancyjne Panie?
                • sofia_87 Re: "Niech toną" 02.11.19, 13:28
                  Oj tam, ich serduszka nie pikaja dla białych
      • triss_merigold6 Re: "Niech toną" 01.11.19, 12:12
        Pracujesz w szkole z nastolatkami, a nie w hospicjum, pogotowiu opiekuńczym, telefonie zaufania czy na dziecięcym oddziale onkologicznym więc nie epatuj egzaltacją.
        • nangaparbat3 Re: "Niech toną" 01.11.19, 12:20
          Obudź się.
      • olena.s Re: "Niech toną" 01.11.19, 15:48
        Nanga, czy ty czasem nie uczysz polskiego?
        Bo tak mi ostatnio chodzi po głowie ten cytat z Fausta, zapożyczony przez Bułhakowa do motta "Mistrza": – Jam częścią tej siły, która wiecznie zła pragnąc, wiecznie czyni dobro.

Mefistofeles tak określił siebie i piekielnych towarzyszy.
        A mi się wydaje, że ludzie są odwrotnością.
        • bywszy Re: "Niech toną" 01.11.19, 19:22
          olena.s napisała:

> ...ten cytat z Fausta, zapożyczony przez Bułhakowa ...

... Bułgakowa ... tongue_out
          • olena.s Re: "Niech toną" 01.11.19, 21:13
            Cóż, w Polsce przyjęła się spolszczona forma nazwiska.
            • bywszy Etam 02.11.19, 00:34
              A cóż to za spolszczenie? Według jakiej zasady go dokonano?

Rosjanie nie przerabiają polskiego (polskiego? - raczej ukraińskiego) łh na лг - Jan Bułhak to po rosyjsku Ян Булхак.
              My nie przerabiamy rosyjskiego лг na łh (bo niby dlaczego mielibyśmy to robić) - Юрий Долгорукий zapisany po polsku to Jurij Dołgorukij, a w formie spolszczonej Jerzy Dołgoruki.

W rosyjskiej historii jest wiele postaci o nazwisku Булгаков, wszystkie one (włącznie z ojcem autora Mistrza i Małgorzaty!!!) występują w polskiej pisowni jako Bułgakow.
              Nawet Ukraińcy nie próbują "ukrainizować" tego nazwiska i piszą je (nazwisko Michaiła też!) przez лг: klik

"Michaił Bułhakow" to najzwyklejszy błąd, który rozplenił się tylko dlatego, że popełnili go (nie wiadomo, dlaczego) pierwsi polscy tłumacze Mistrza i Małgorzaty. Fantastyczna popularność powieści zatarła poprawną pisownię nazwiska autora, stosowaną przez wcześniejszych tłumaczy jego innych dzieł.
              Co nie oznacza jednak, że do końca świata powinniśmy trwać w fałszu. suspicious

Chyba że uznamy Michaiła za przypadek analogiczny do Гитлер -> Hitler. Tylko ten "Ян Булхак" wchodzi w paradę... uncertain
              • olena.s Re: Etam 02.11.19, 00:40
                No ślicznie, ale idźżeż z tym do wydawnictw. Ja przywykłam do BułHakowa i cześć, inaczej ze mną nie pójdzie.
                Dla mnie jest to spolszczenie jak Kolonia czy Norymberga. Jest przyjęte i tyle - a nim ewentualne zmiany wejdą w uzus, to osobiście mam w planach rozstac się z tym światem, i albo mieć wszystko w nosie, albo osobiście rozprawiać z mistrzem Michaiłem (niby dlaczego "ch" w zasadzie? Wszak w oryginale to Mihaił, nie?) o jego manichejskiej wizji świata.
                • bywszy Re: Etam 02.11.19, 01:14
                  olena.s napisała:

> No ślicznie, ale idźżeż z tym do wydawnictw.

Wydawnictwa radzą sobie beze mnie:

https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/51BE9cy4GXL._SX349_BO1,204,203,200_.jpg

https://s.znak.com.pl//files/covers/card/f1/T280508.jpg

> Ja przywykłam do BułHakowa i cześć, inaczej ze mną nie pójdzie.

Bez przesady, skoro nauczyliśmy się nawet mówić "Auschwitz-Birkenau" zamiast przyjętego wcześniej "Oświęcim-Brzezinka", to h na g w nazwisku Michaiła też dałoby się zmienić.

> Dla mnie jest to spolszczenie jak Kolonia czy Norymberga. Jest przyjęte i tyle

Jest przyjęte, ale jest kompletnie nonsensowne (tylko dlatego się czepiam) - ojciec Michaiła znany jest po polsku jako Afanasij Bułgakow.

> ... (niby dlaczego "ch" w zasadzie? Wszak w oryginale to Mihaił, nie?)

Niby dlatego, że "ogólnorosyjskie" x jest bezdźwięczne. Dźwięczne bywa x ukraińskie, tyle że Ukraińcy piszą nazwisko Michaiła po bożemu, przez г.
                  • baltycki Re: Etam 02.11.19, 12:12
                    bywszy napisał(a):

> olena.s napisała:
                    >
                    > > No ślicznie, ale idźżeż z tym do wydawnictw.
                    >
                    > Wydawnictwa radzą sobie beze mnie:

"Jeśli uznać, że jest to nazwisko rosyjskie, to urzędowa transkrypcja byłaby
                    BułGakow. Jeśli jednak uznać, ze było to nazwisko ukraińskie, to urzędowa
                    transkrypcja wyglada BułHakow. Bułhakow urodził się w Kijowie i większość
                    swojego życia tam spędził. W dokumentach miał wpisane Булгаков. Sam Bułhakow
                    jak i inni jego ziomkowie wymawiali to nazwisko BułHakow. H - dźwięczne,
                    którą zwyczajowo i urzędowo w polskim oddaje się literą H. Należałoby więc
                    uznać jednak pisownie z H jako bardziej wiernie odtwarzająca faktyczną
                    wymowę nazwiska. Na Ukrainie uznaje się go za rosyjskojęzyczną osobę
                    narodowości ukraińskiej. Co do tłumaczy, to nic tu nie mieli do wymyślania.
                    Obecne przpisy nakazują dokonać transliteracji, ale w czasach kiedy
                    dokonywano pierwszych przekładów nikt tego nie stosował i ustalono
                    najbardziej prawidłową formę wynikającą z transkrypcji i tak już tradyja to
                    potem "uchwaliła". Podobnie jak z Jerzym Waszyngtonem, czy nawet naszym
                    rodzimym Szopenem smile Nawet prawo usankcjonowało poprawność takiego zapisu."

dK

Bułhakow czy Bulgakow.
                    groups.google.com/forum/#!topic/pl.hum.polszczyzna/WVUcNiYiKSU
                    • bywszy Re: Etam 03.11.19, 19:04
                      baltycki napisał:

> "Jeśli uznać, że jest to nazwisko rosyjskie, to urzędowa transkrypcja byłaby
                      > BułGakow. Jeśli jednak uznać, ze było to nazwisko ukraińskie, to urzędowa
                      > transkrypcja wyglada BułHakow. Bułhakow urodził się w Kijowie i większość
                      > swojego życia tam spędził.

Dzisiaj może wystarczy urodzić się i mieszkać w Kijowie, żeby zostać uznanym za Ukraińca. W XIX wieku - niekoniecznie. Szczególnie z pochodzeniem Michaiła.
                      Jego ojciec urodził się w briańskim ujeździe guberni orłowskiej, w połowie drogi z Moskwy do Kijowa.
                      Do Kijowa trafił nie jako Ukrainiec łaknący Ukrainy (szukanie jej w XIX-wiecznym Kijowie byłoby zresztą dość osobliwie), ale jako prawosławny duchowny na studia magisterskie w Kijowskiej Akademii Duchownej, uczelni rosyjskiej cerkwi prawosławnej. Później został wykładowcą tej uczelni.

> Na Ukrainie uznaje się go za rosyjskojęzyczną osobę narodowości ukraińskiej.

Narodowości ukraińskiej? Naprawdę? shock

Czwarte zdanie hasła z ukraińskiej Wikipedii:
                      (Михайло) Булгаков був симпатиком білогвардійців, зневажливо ставився до української мови, мав українофобські погляди та був противником незалежності України і українського національного руху. klik

> Co do tłumaczy, to nic tu nie mieli do wymyślania.

Ja też mam długi cytat:

Irena Lewandowska i Witold Dąbrowski od razu zadecydowali, iż nazwisko pisarza będzie brzmiało po polsku „Bułhakow”, a nie „Bułgakow”, mimo że tę ostatnią, prawidłową w istocie formę nazwiska pisarza stosowali w Polsce w latach 1960–1968 kolejno — Jerzy Jędrzejewicz, Jerzy Pomianowski, sama Lewandowska z Dąbrowskim, Jadwiga Urbańska, Gabriel Karski, Andrzej Drawicz oraz Wit Tarnawski. Co zatem było powodem tej brzemiennej w skutki aż do dziś decyzji pierwszych tłumaczy Mistrza i Małgorzaty? Pytana o to Irena Lewandowska tłumaczy przyjęcie takiego rozwiązania dosyć niekonsekwentnie — raz twierdzi, że „nazwisko Bułhakowa trzeba było przetłumaczyć na polski […] ze względu na jego ukraińskie korzenie”, w innym miejscu odwołuje się do faktu, że w języku polskim istnieje nazwisko „Bułhak”*. Niezależnie od faktu, że decyzja tłumaczy była wielce kontrowersyjna, w zasadzie niesłuszna, dziś już trudno wyobrazić sobie, że uda się komuś przywrócić polszczyźnie prawidłową w istocie rzeczy formę nazwiska „Bułgakow”. „Bułhakow” bowiem — zaakceptowany notabene już w latach 1968–1969 roku przez Jadwigę Urbańską, Andrzeja Drawicza i Stanisława Barańczaka, a potem reprodukowany nieomal milion razy w pierwszym i drugim (autorstwa Andrzeja Drawicza) polskim tłumaczeniu Mistrza i Małgorzaty — przyjął się u nas już na zawsze.
                      * Wspomina Robert Stiller: „Wymyślili to nazwisko po prostu jego tłumacze: Irena Lewandowska i Witold Dąbrowski. Zresztą spytałem ich kiedyś: co im strzeliło do głowy? Osłupiałem, gdy okazało się, że jedynym, lecz nieodpartym argumentem na rzecz samowolnego przekręcenia nazwiska Bułgakowa jest fakt, że w Polsce istnieje nazwisko BUŁHAK. Więc… nazwisko pisarza też koniecznie trzeba przetłumaczyć. Rzekomo na polskie […]. Z takiego punktu widzenia już zupełnym nieporozumieniem jest używanie po polsku nazwiska Gogol. Wszak to rodowity Ukrainiec, więc skoro Bułgakow (choć nie każdy) został apodyktycznie przemianowany na Bułhakowa, Gogolowi tym bardziej wypadałoby poprawić nazwisko na Hohol”. R. Stiller, Pokaż język! Czyli rozróbki i opowieści o polszczyźnie, Etiuda, Kraków 2001, s. 63

Grzegorz Przebinda "Sto dwadzieścia jedna Małgorzata. O tekście pierwszego polskiego przekładu Mistrza i Małgorzaty" ("Przegląd Rusycystyczny" 2017, nr 2)
                      • baltycki Re: Etam 03.11.19, 19:40
                        * Wspomina Robert Stiller: „Wymyślili to nazwisko po prostu jego tłumacze: Irena Lewandowska i Witold Dąbrowski.

polona.pl/item/fatalne-jaja,MTc2NzM4MQ/2/
                        polona.pl/item/fatalne-jaja,MTc2NzM4MQ/2/#index
                        • bywszy Re: Etam 03.11.19, 19:59
                          Nie patrz na palec.
                      • iwles Re: Etam 03.11.19, 23:21
                        Czyli sam widzisz, ze forma Bulgakow jest zrusyfikowana ukrainskiej formy Bulhakow.

A czy nalezy Michaila Bulhakowa traktowac jak Ukrainca czy jak Rosjanina to juz sam zdecyduj, co jest ci blizsze, biorac pod uwage historie Polski podczas rozbiorow: bylismy Polakami czy Rosjanami, Austriakami, Prusakami?
                        Czy istnieje prawo do tożsamosci narodowej, czy odmawiasz przyznawania takiego prawa?
                        • bywszy Re: Etam 04.11.19, 00:18
                          iwles napisała:

> Czyli sam widzisz, ze forma Bulgakow jest zrusyfikowana ukrainskiej formy Bulha
                          > kow.

Jeśli kierujesz tę konkluzję do mnie, i jeśli wywodzisz ją z czegoś, co ja napisałem bądź zacytowałem, to lepiej przeczytaj to jeszcze raz, bez nerwów.

> A czy nalezy Michaila Bulhakowa traktowac jak Ukrainca czy jak Rosjanina to juz
                          > sam zdecyduj, co jest ci blizsze, biorac pod uwage historie Polski podczas roz
                          > biorow: bylismy Polakami czy Rosjanami, Austriakami, Prusakami?

Za kogo ja go mam i co mnie jest bliższe, nie ma tu nic do rzeczy.
                          Mowa jest o człowieku, który całkiem sprawnie posługiwał się językiem, w piśmie też. Dzięki czemu nie ma chyba wątpliwości co do jego samoidentyfikacji.

> Czy istnieje prawo do tożsamosci narodowej, czy odmawiasz przyznawania takiego
                          > prawa?

Dzisiejszym Ukraińcom raczej nie podoba się odpowiedź, której Michaił udzielał na takie pytanie. Do tego stopnia, że chyba niezbyt go lubią.

• iwles Re: Etam 02.11.19, 01:01
                bywszy napisał(a):

> A cóż to za spolszczenie? Według jakiej zasady go dokonano?
                >
                > Rosjanie nie przerabiają polskiego (polskiego? - raczej ukraińskiego) łh
                > na лг - Jan Bułhak to po rosyjsku Ян Булхак.
                > My nie przerabiamy rosyjskiego лг na łh (bo niby dlaczego mieliby
                > śmy to robić) - Юрий Долгорукий zapisany po polsku to Jurij Dołgorukij, a w for
                > mie spolszczonej Jerzy Dołgoruki.
                >
                > W rosyjskiej historii jest wiele postaci o nazwisku Булгаков, wszystkie one (wł
                > ącznie z ojcem autora Mistrza i Małgorzaty!!!) występują w polskiej piso
                > wni jako Bułgakow.

Nie masz racji.
                W językach ruskich począwszy od XIV wieku zaczęło pojawiać sie wschodniosłowiańskie przejście głoski g w h, która stała się po jakimś czasie formą dominującą także na ziemiach polskich.
                Stad dlugo funkcjonowaly wymiennie gloski "g" i "h", czego najdobitniejszym przykladem sa dwie formy imienia Bogdan/Bohdan.

Dlatego BułHakov jest jak najbardziej forma poprawna, tak jak i Bułgakov.
                • bywszy Re: Etam 02.11.19, 01:23
                  Powtarzam:

Nie ma żadnego powodu pisać przez h nazwiska człowieka, którego ojciec znany jest w polskiej pisowni jako Bułgakow.
                  • iwles Re: Etam 02.11.19, 01:54
                    A ja powtarzam: to nie jest błąd.
                  • iwles Re: Etam 02.11.19, 02:04
                    A w ogole to masz, poczytaj sobie:

pl.m.wikipedia.org/wiki/%D0%93
                    No i wlasnie zgidnie z zasada poludnioworosyjska i ukrainska przyjela sie w Polsce pisownia Bulhakow.
              • baltycki Re: Etam 02.11.19, 09:42
                bywszy napisał(a):

> "Michaił Bułhakow" to najzwyklejszy błąd, który rozplenił się tylko dlat
                > ego, że popełnili go (nie wiadomo, dlaczego) pierwsi polscy tłumacze Mistrza
                > i Małgorzaty
                . Fantastyczna popularność powieści zatarła poprawną pisownię
                > nazwiska autora, stosowaną przez wcześniejszych tłumaczy jego innych dzieł.

Np.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/9/ri/qb/gx5h/kMiJj8yoJ87vB7TDMB.png

polona.pl/item/fatalne-jaja,MTc2NzM4MQ/2/#index
        • nangaparbat3 Re: "Niech toną" 01.11.19, 19:58
          Myślę, ze nie do końca. W końcu czasem robią coś dobrego. Nawet dość często. Tylko buduje się, leczy, wychowuje długo, powoli. Żeby zniszczyć wystarczy chwila. Może stąd wrażenie, ze zawsze na odwrót wychodzi? A jeszcze inna kwestia to racjonalizacje.
        • tiszantul Re: "Niech toną" 02.11.19, 08:24
          "Jam częścią tej siły, która wiecznie zła pragnąc, wiecznie czyni dobro.

Mefistofeles tak określił siebie i piekielnych towarzyszy. A mi się wydaje, że ludzie są odwrotnością"

Oczywiście uniwersalistyczna refleksja, że ludzie czynią zło nie dotyczy lewaków, gejów, imigrantów z Bliskiego Wschodu, kodziarzy i Trzaskowskiego
          • iwles Re: "Niech toną" 02.11.19, 08:28
            Ktora godzina w Rosji, ze ty juz nie spisz, tylko tkwisz na posterunku?
          • nangaparbat3 Re: "Niech toną" 02.11.19, 09:55
            Poczytaj sobie Simone Weil (filozofki, mistyczki) o cieniu, jaki pojawia się w związku ze wszystkim, co czynimy. W Twoich kategoriach była skrajną lewaczką.
    • flegma_tyczka Re: "Niech toną" 01.11.19, 12:24
      W końcu prawdziwe rodziny? Czyli mniej więcej połowa z nich to kobiety?
      • zofijkamyjka Re: "Niech toną" 01.11.19, 12:28
        flegma_tyczka napisała:

> W końcu prawdziwe rodziny? Czyli mniej więcej połowa z nich to kobiety?
        tak, połowa uchodźców to kobiety.
        • flegma_tyczka Re: "Niech toną" 01.11.19, 12:30
          Poproszę o dane, bo UHRC pisała co innego, ale to było z 2 lata temu (wtedy pisała, że 75% to mężczyźni), więc chętnie poznam aktualne dane. Strona dowolna, mogę sobie przetłumaczyć smile
          • flegma_tyczka Re: "Niech toną" 01.11.19, 15:12
            Zapadło niezręczne milczenie smile
            • kosmos_pierzasty Re: "Niech toną" 01.11.19, 15:45
              "the issue of gender in migration has often remained
              invisible. Thus, the feminisation of migratory events is not a new phenomenon but it has been growing
              since 2015, particularly with the passage of migrants via the Mediterranean or the Balkan route."

rm.coe.int/report-migrant-women-scpo-jan-2019/168092d8cd
              • flegma_tyczka Re: "Niech toną" 01.11.19, 16:05
                Podejrzana strona.
                • kosmos_pierzasty Re: "Niech toną" 01.11.19, 16:28
                  Bzdura.
                  • kosmos_pierzasty Re: "Niech toną" 01.11.19, 17:23
                    Rozwinę, dla tych, co nie chcą się zagłębiać:
                    Otóż za podejrzaną Flegmatyczka uznała publikację z Uniwersytetu Strasburskiego, Instytutu Studiów Politycznych konkretnie smile
                    • kosmos_pierzasty Re: "Niech toną" 01.11.19, 17:26
                      Przygotowaną dla Rady Europy w bieżącym roku.
                      Przepraszam za dopisywanie, ale nie mogłam się powstrzymać smile
                    • sumire Re: "Niech toną" 01.11.19, 17:27
                      Strasburg = kalifat.
                      Wiadomo.
                      • flegma_tyczka Re: "Niech toną" 01.11.19, 20:11
                        Dane też są manipulowane, zwłaszcza europejskie.
                        • olena.s Re: "Niech toną" 02.11.19, 00:41
                          Udowodnij fałszowanie danych statystycznych publikowanych przez naukowe placówki, co, gazeciarz?
                          • flegma_tyczka Re: "Niech toną" 02.11.19, 10:07
                            Ludzie (musiałaby to być grupa wyspecjalizowanych osób), którzy by to starali się udowodnić szybko by uciszono.
                            • olena.s Re: "Niech toną" 02.11.19, 11:36
                              Aaaaaa... smoleński klasyk: najlepszym dowodem jest , że nie ma dowodów big_grin
                              Mój borzyczku kochany, jakimże zabawnym stworzeniem jest cżłowiek zaparty na teorie spiskowe...
                              Nic to, że dane zbiera x agencji, a wykonuje ową pracę x2 ludzi. Nic to, że po drodze są rozmaici fachmani, naukowcy, sekretarze, których byt zależy od utrzymania opinii... Nic to, bo koles z Nowej Huty zrozumiał mataczenie wszechrzeczy.
                              • 1matka-polka Re: "Niech toną" 02.11.19, 11:37
                                Zabawna jestes ty i pare innych trolli.
                    • rosapulchra-0 Re: "Niech toną" 01.11.19, 20:27
                      Po pierwsze gazeciarz vel flegmatyczka próbuje tu rozpętać g.burzę, a po drugie on nie zna żadnego języka, oprócz ojczystego.
                    • chicarica Re: "Niech toną" 01.11.19, 22:29
                      To chyba nie ma większego znaczenia, większość z nas ma toto zablokowane.
                      • tiszantul Re: "Niech toną" 02.11.19, 08:55
                        "To chyba nie ma większego znaczenia, większość z nas ma toto zablokowane"

Kontakt z rzeczywistością też macie zablokowany
                      • rosapulchra-0 Re: "Niech toną" 02.11.19, 09:54
                        Niestety nie większość, więc ono sobie pajacuje do woli.
          • jola-kotka Re: "Niech toną" 01.11.19, 22:28
            A to istotne? Czlowiek to czlowiek, niezaleznie jakiej plci.
            • tiszantul Re: "Niech toną" 02.11.19, 09:26
              Chyba że kobieta, wtedy lewaki twierdzą, ze warto głosować na taką osobę, ponieważ jest kobietą
      • tiszantul Re: "Niech toną" 02.11.19, 08:38
        "W końcu prawdziwe rodziny? Czyli mniej więcej połowa z nich to kobiety?"

To nie słyszałaś o lewicowych koncepcjach? Dwóch mężczyzn jak najbardziej może tworzyć rodzinę. Trzech i czterech też. Najwyraźniej imigranci z Bliskiego Wschodu są bardziej postępowi niż my, przybywają same rodziny gejowskie. Warto odnotować, ze przy galopującym homoseksualizmie przyrost naturalny w społeczeństwach Bliskiego Wschodu jest bardzo wysoki. Można? Można

• iwles Re: "Niech toną" 02.11.19, 08:46
          tiszantul napisała:

> "W końcu prawdziwe rodziny? Czyli mniej więcej połowa z nich to kobiety?"
          >
          > To nie słyszałaś o lewicowych koncepcjach? Dwóch mężczyzn jak najbardziej może
          > tworzyć rodzinę.

Musisz uswiadomic swoich ziomkow w polskim rzadzie i prezydenta Adriana, zeby nie wlazili tak mozno w d...e Stanom Zjednoczonym, bo to taaaaaaki lewacki kraj 😄😄😄

>
        • 1matka-polka Re: "Niech toną" 02.11.19, 10:59
          "Najwyraźniej imigranci z Bliskiego Wschodu są bardziej postępowi niż my, przybywają same rodziny gejowskie."
          😂😂😂
          • sofia_87 Re: "Niech toną" 02.11.19, 11:04
            Dzięki, wreszcie zalapalam jak można, widocznych na kaxdym filmie, młodych byczkow nazywać "rodzinami z dziećmi".
            Te nastolatki z zakolami i zmarszczkami, to po prostu dzieci adoptowane przez gejów 😀
            • cruella_demon Re: "Niech toną" 02.11.19, 12:47
              Akurat o tych 12latkach już wielokrotnie tu było. Ci Marokańczycy, Tunezyjczycy, są tak styrani wojną, ze wyglądają po prostu starzej. Tak się u nich stres pourazowy objawia, przedwczesnym dojrzewaniem big_grin
              • sofia_87 Re: "Niech toną" 02.11.19, 12:56
                Sadzac po tym jak wyglądają to raczej jest to przekwitanie w wieku nastu lat
    • demodee Re: "Niech toną" 01.11.19, 12:26
      > W swietle rezolucji PE o ratowaniu tonących uchodźców,

Ktoś może przybliżyć temat?
      Przecież na morzu jest obowiązek ratowania tonących, teraz trzeba podpierać się jakimiś rezolucjami PE?
      • zofijkamyjka Re: "Niech toną" 01.11.19, 12:30
        jest obowiązek ale sie go nie przestrzega. Gdzie Ty żyjesz?
        • grrrrw Re: "Niech toną" 01.11.19, 12:31
          Jest ale dopiero gdy toną, czyli potną ponton.
        • triss_merigold6 Re: "Niech toną" 01.11.19, 12:31
          Przecież są ratowani, o co chodzi.
          • grrrrw Re: "Niech toną" 01.11.19, 12:37
            Sa, ale z problemami, bo statek nie taksówka, na machniecie ręką nie zatrzyma sie.
        • olena.s Re: "Niech toną" 01.11.19, 12:40
          Człowiek zasługuje na wykrzewienie i wykarczowanie, obawiam się.
          • nangaparbat3 Re: "Niech toną" 01.11.19, 12:49
            Stwórca już dawno doszedł do tego wniosku i zesłał potop. A potem oznajmił, że nie ma rady, więc zawiera przymierze, i na jego znak rozpiął nad Ziemią TĘCZĘ.
            W sumie idzie zwariować sad
            • grrrrw Re: "Niech toną" 01.11.19, 12:55
              Czyli układ z ludźmi zakładający opiekę nad nimi w zamian za wierność jego przykazaniom
              • nangaparbat3 Re: "Niech toną" 01.11.19, 12:59
                Niezupełnie:
                20 Noe zbudował ołtarz dla Pana i wziąwszy ze wszystkich zwierząt czystych i z ptaków czystych złożył je w ofierze całopalnej na tym ołtarzu. 21 Gdy Pan poczuł miłą woń, rzekł do siebie: «Nie będę już więcej złorzeczył ziemi ze względu na ludzi, bo usposobienie człowieka jest złe już od młodości1. Przeto już nigdy nie zgładzę wszystkiego, co żyje, jak to uczyniłem. 22 Będą zatem istniały, jak długo trwać będzie ziemia: siew i żniwo, mróz i upał, lato i zima, dzień i noc».
                (...)
                8 Potem Bóg tak rzekł do Noego i do jego synów: 9 «Ja, Ja zawieram przymierze4 z wami i z waszym potomstwem, które po was będzie; 10 z wszelką istotą żywą, która jest z wami: z ptactwem, ze zwierzętami domowymi i polnymi, jakie są przy was, ze wszystkimi, które wyszły z arki, z wszelkim zwierzęciem na ziemi. 11 Zawieram z wami przymierze, tak iż nigdy już nie zostanie zgładzona wodami potopu żadna istota żywa i już nigdy nie będzie potopu niszczącego ziemię». 12 Po czym Bóg dodał: «A to jest znak przymierza, które ja zawieram z wami i każdą istotą żywą, jaka jest z wami, na wieczne czasy: 13 Łuk mój kładę na obłoki, aby był znakiem przymierza między Mną a ziemią. 14 A gdy rozciągnę obłoki nad ziemią i gdy ukaże się ten łuk na obłokach, 15 wtedy wspomnę na moje przymierze, które zawarłem z wami i z wszelką istotą żywą, z każdym człowiekiem; i nie będzie już nigdy wód potopu na zniszczenie żadnego jestestwa. 16 Gdy zatem będzie ten łuk na obłokach, patrząc na niego, wspomnę na przymierze wieczne między mną a wszelką istotą żyjącą w każdym ciele, które jest na ziemi».
                17 Rzekł Bóg do Noego: «To jest znak przymierza, które zawarłem między Mną a wszystkimi istotami, jakie są na ziemi».
                • disco-ball Re: "Niech toną" 01.11.19, 13:13
                  ciekawe
                  "jak długo trwać będzie ziemia: siew i żniwo, mróz i upał, lato i zima" czyli zmiany klimatyczne i zanik por roku wieszczy koniec ziemi, tak, jak tlumacza uczeni... Wszystko sie zgadza,
                  • nangaparbat3 Re: "Niech toną" 01.11.19, 20:00
                    Biblię warto czytać, niezależnie od poglądów.
        • demodee Re: "Niech toną" 01.11.19, 13:09
          > jest obowiązek ale sie go nie przestrzega. Gdzie Ty żyjesz?

To skąd te tłumy na Lampedusie?
        • odnawialna Re: "Niech toną" 01.11.19, 18:25
          》》jest obowiązek ale sie go nie przestrzega. Gdzie Ty żyjesz?

Ja też myślałam, że tonących się ratuje. Polecasz reportaż, dziewczyna dopytuje, a Ty ustawiasz ją do kąta. Sądzisz, że z kąta bardziej zaangażuje się w temat?
          • zofijkamyjka Re: "Niech toną" 01.11.19, 20:10
            odnawialna napisała:

> Ja też myślałam, że tonących się ratuje. Polecasz reportaż, dziewczyna dopytuje
            > , a Ty ustawiasz ją do kąta. Sądzisz, że z kąta bardziej zaangażuje się w temat
            najlepiej niech obejrzy to sie dowie jesli jest tak mało zorientowana w tym co sie na Morzu dzieje. Tam dziennie topi sie około 10 ludzi a ludzie, którzy próbuja udzielac pomocy maja ogromne problemy, niektórzy siedza w więzieniach.
            • flegma_tyczka Re: "Niech toną" 01.11.19, 20:13
              Przy granicy z Meksykiem wielu ludzi traci życie, kobiety są gwałcone, ale jakoś nikt nie nakazuje Stanom otworzenia granic.
        • taki-sobie-nick Re: "Niech toną" 02.11.19, 22:35
          Nie przestrzegają go posłowie PiS-u?

• chococaffe Re: "Niech toną" 01.11.19, 12:41
      Oni nie toną dlatego, że ich nie ratują, tylko dlatego, że nie mają wiz. Ergo - należałoby znieśc wizy dla mieszkanców Afryki.

Tylko o tym łatwiej nie rozmawiać.
      • cruella_demon Re: "Niech toną" 01.11.19, 12:45
        Może jeszcze wysłać zaproszenie wraz z biletem i zaświadczeniem o czekającym na nich zasiłku?
        • alpepe Re: "Niech toną" 01.11.19, 12:47
          Niemcy już zabierają ich samolotami. więc spoko, co ma wisieć, nie, tu taki żarcik, utonie.
          • flegma_tyczka Re: "Niech toną" 01.11.19, 15:13
            Gdzie ich zabierają tymi samolotami?
          • mid.week Re: "Niech toną" 02.11.19, 18:49
            Mocny, ale lubię takie smile
        • ride_like_the_wind Re: "Niech toną" 01.11.19, 12:52
          Dobre big_grin
        • chococaffe Re: "Niech toną" 01.11.19, 12:55
          Chodzi tylko o uczciwość dyskusji - nie wyrażam swojego zdania nigdzie. Prawda jest taka, że toną bo nie mają wiz. Tylko ciekawe czy osoby typu zofiamyjka itd są za ich zniesieniem. Czy pozwalają, żeby tonęli, uspokajające sumienie wpisami na forum.
          • cruella_demon Re: "Niech toną" 01.11.19, 13:00
            Toną, bo nielegalnie szturmują granicę obcego państwa. Nikt ich nie zmusza.
            Zwalanie winy na zuuych Europejczyków, którzy nie chcą dać im wiz, to manipulacja. Sami są sobie winni.
            Mamy prawo, a nawet powinność bronić Europę przed najeźdźcami.
            • ride_like_the_wind [...] 01.11.19, 13:02
              Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
              • nangaparbat3 Re: "Niech toną" 01.11.19, 14:17
                To są ludzie i jako tacy niczym sie od ciebie nie różnią.
                Zgłosiłam twoj post moderacji, odczłowieczanie grupy to prosta droga do ludobójstwa.
                • sofia_87 Re: "Niech toną" 01.11.19, 14:24
                  Masz rację, to są tacy sami ludzie jak my, ale faktem jest, że niekoniecznie muszą mieszkać w Europie.
                  A ludobójstwo to raczej grozi Europejczykom, jeśli wciąż będziemy wpuszczać tu każdego
                  • cruella_demon Re: "Niech toną" 01.11.19, 14:26
                    No póki co, to oni nas mordują.
                    • sofia_87 Re: "Niech toną" 01.11.19, 14:28
                      Oraz odczlowieczaja, przynajmniej Muzułmanie
                      • nangaparbat3 Re: "Niech toną" 01.11.19, 14:32
                        A Wy, Sofio i Cruello, gdzie mieszkacie? Bo jeśli w Polsce, to na razie sami się skutecznie mordujemy, jakieś 10 osób dziennie na drogach, drugie tyle w samobójstwach.
                        • sofia_87 Re: "Niech toną" 01.11.19, 14:34
                          To tym bardziej nie potrzebujemy morderców zza morza
                          • simply_z Re: "Niech toną" 01.11.19, 17:01
                            wystarczy poczytać sobie czasami reddita (fora) i różne opowieści kobiet z Niemiec (chociażby) napastowanych przez mężczyzn z Afryki czy bliskiego wschodu. Najczęściej młode i wyposzczone byczki nie rozumiejące słowa "Nie"".
                            • flegma_tyczka Re: "Niech toną" 01.11.19, 17:04
                              Czemu nie ma o tym w mediach i/lub prasie? Nikt o tym nie mówi, oprócz podejrzanych stronek typu NDIE.
                              • simply_z Re: "Niech toną" 01.11.19, 17:22
                                bo jest cenzura informacji.
                                • yva-na Re: "Niech toną" 01.11.19, 18:12
                                  W Niemczech!? Nie może być...
                                • flegma_tyczka Re: "Niech toną" 01.11.19, 18:42
                                  A skąd wiadomo, że jest ta cenzura? Tzn. że jest to się domyślam, ale może coś bliżej wiecie na ten temat?
                              • ninanos Re: "Niech toną" 01.11.19, 20:54
                                a dlaczego ta sprawa wyszła dopiero bodajże 4 stycznia, a przez te kilka dni media o niej milczały, niemieckie media?
                                www.newsweek.pl/swiat/niemcy-ataki-imigrantow-na-kobiety-w-sylwestra/9yfnxxe
                            • sumire Re: "Niech toną" 01.11.19, 17:12
                              Reddit. Mhm.
                              • marisol25 Re: "Niech toną" 02.11.19, 10:16
                                sumire napisała:

> Reddit. Mhm.

A ci masz do reddita? Bardzo fajne miejsce, a i na wykopie czasem mądrzej piszą niż tutaj.
                                Yntelektualistka z koziej wólki, ino mądrości nie staje 😂🤣
                                • sumire Re: "Niech toną" 02.11.19, 11:15
                                  Bardzo fajne, takie "Skandale" XXI wieku, dla osób szukających jedynie słusznych prawd o świecie big_grin A teraz zjedz snickersa i pomóż mamie obiad gotować.
                                  • rosapulchra-0 Re: "Niech toną" 02.11.19, 11:27
                                    big_grin big_grin big_grin
                                • olena.s Re: "Niech toną" 02.11.19, 12:03
                                  big_grin
                          • zofijkamyjka Re: "Niech toną" 01.11.19, 20:15
                            sofia_87 napisał(a):

> To tym bardziej nie potrzebujemy morderców zza morza

czyli Ci wszyscy na pontonach to wg Ciebie mordercy? dzieci też?
                            • sofia_87 Re: "Niech toną" 01.11.19, 20:23
                              Niektórzy z pewnością tak, dzieci często się potem radykalizuja.
                              A dopoki nie mamy pewności, że płynący są niegroźni oraz mają wyksztalcenie i umiejętności przydatne w Europie, a zwykle nie mają, to lepiej nie ryzykować.
                        • elle_du_jour Re: "Niech toną" 01.11.19, 14:47
                          hm, otóż to.
                          to tak jak Amerykanie i ich paniczny strach przed terroryzmem, tymczasem nie dostrzegają największych "terrorystów" we własnym kraju, najczęściej białych mężczyzn z karabinami mordujących setki ludzi rocznie.
                          • nangaparbat3 Re: "Niech toną" 01.11.19, 14:59
                            Wiele lat temu mój nauczyciel angielskiego, Amerykanin, powiedział, ze zrobiono badania, z których wynikało, że przeciętny Amerykanin najbardziej boi się przypadkowej śmierci z ręki strzelającego frustrata. Ale to rzeczywiście było dawno temu, lata 80, może się zmieniło.
                            • elle_du_jour Re: "Niech toną" 01.11.19, 15:15
                              oczywiście to się zmienia, co roku, co kilka lat, co dekadę te lęki się nieco zmieniają.
                              znalazłam ciekawe tabele na ten temat:
                              blogs.chapman.edu/wilkinson/2018/10/16/americas-top-fears-2018/
                              lęk przed terroryzmem i atakami był niedawno dość wysoko.
                            • nangaparbat3 Re: "Niech toną" 01.11.19, 20:03
                              Skorumpowani urzędnicy rządowi na pierwszym miejscu robią wrażenie. Aż nabrałam podejrzeń, że jakieś tendencyjne to badanie big_grin
                              • olena.s Re: "Niech toną" 01.11.19, 23:04
                                To nie jest korupcja w precyzyjnym, zawężonym znaczeniu polskim (łapownictwo, pieniądze za przysługę kosztem społeczeństwa). Raczej generalna degeneracja moralna, brak śladowej 'integrity', czyli kręgosłupa moralnego.
                          • flegma_tyczka Re: "Niech toną" 01.11.19, 18:44
                            Gwoli sprawiedliwości i statystyk w Stanach najwięcej przestępstw popełniają czarnoskórzy, najmniej - rasa żółta.
                            • bistian Re: "Niech toną" 01.11.19, 18:52
                              flegma_tyczka napisała:

> Gwoli sprawiedliwości i statystyk w Stanach najwięcej przestępstw popełniają cz
                              > arnoskórzy, najmniej - rasa żółta.

Jakiś dowód na to? Nie przekonuje mnie fakt, że czarnych najszybciej się zamyka w areszcie
                              • flegma_tyczka Re: "Niech toną" 01.11.19, 19:51
                                Statystyki.
                            • nangaparbat3 Re: "Niech toną" 01.11.19, 20:04
                              Jednak jeśli chodzi o samotnych strzelców walących w przechodniów czy publiczność to biali przodują.
                              • flegma_tyczka Re: "Niech toną" 01.11.19, 20:06
                                A jeśli chodzi o pozostałe przestępstwa?
                        • cruella_demon Re: "Niech toną" 01.11.19, 15:00
                          Dlatego nie ma potrzeby wpuszczać dodatkowych gwałcicieli i terrorystów.
                          • lily_evans11 Re: "Niech toną" 01.11.19, 15:11
                            cruella_demon napisała:

> Dlatego nie ma potrzeby wpuszczać dodatkowych gwałcicieli i terrorystów.
                            Nie bój się, PIS wystarczająco dużo nie wiadomo kogo nawpuszczał, ludzie nie znający żadnego europejskiego języka przyjeżdżają niby do pracy, mieszkają w jakichś kontenerach, a mafie na nich biznes kręcą. I to wolno robić, i to jest cacy. Filipinczycy, Hindusi, nie znający żadnego europejskiego języka i też całkowicie obcy kulturowo. Poczytaj, jak choćby Phoolan Devi wypowiada się o swoich wspolziomkach, są zdolni do tego samego, czego się boisz ze strony uchodźców. Ale ktoś za to komuś w łapę daje, więc się tych nieszczęsnych współczesnych niewolników sprowadza. Ale uchodźcy są fuj i be.
                            BTW wczoraj pomagała bardzo egzotycznemu chłopakowi obsłużyć bankomat. Nie kumał nawet po angielsku, co ma zrobić, żeby sprawdzić saldo, bo nie mógł wypłacić kasy. Nie rozumiał poleceń banku ani moich wyjaśnień, ja mu w koncu to saldo wklepalam. Równie fajnie się odnajduje w europejskiej rzeczywistosci jak uchodźcy właśnie.
                            • lauren6 Re: "Niech toną" 01.11.19, 17:07
                              No więc nie chodzi o sam fakt emigracji do Polski, bo dzisiaj w centrum Warszawy rzadziej usłyszysz język polski, niż inne języki.
                              Chodzi o samą formę tego jak ci ludzie dostają się do Europy. Mówiąc brutalnie: dopóki dobre duszyczki będą naciskać by ludzi z pontonów relokować w Europie zamiast odesłać do Afryki tym więcej osób będzie próbować dostać się tym kanałem do Europy. Tym więcej dzieci utopi się w morzu.
                              • triss_merigold6 Re: "Niech toną" 01.11.19, 17:12
                                Zgadza się.
                                Skądinąd, tłumy śniadych niby studentów są ściągane do Polski hurtowo, pakietami po kilkaset osób na rzekome zamówienie pracodawców. To cały zorganizowany przemysł handlu ludźmi.
                                Nie trawię centrum Warszawy, a Nowy Świat i okolice Świętokrzyskiej wyglądają teraz jak mały Kabul.
                                • flegma_tyczka Re: "Niech toną" 01.11.19, 17:20
                                  Żartujesz? To już? Współczuję, pamiętam jak 10 lat temu pisałaś, że znajomy gość Anglik był zachwycony białymi ulicami Warszawy sad My się jeszcze jako tako trzymamy, choć też niestety coraz więcej.
                                  • sumire Re: "Niech toną" 01.11.19, 17:23
                                    Ten Anglik to pewnie Tommy Robinson był.
                                    • ride_like_the_wind Re: "Niech toną" 01.11.19, 18:05
                                      A co, Robinson to jakiś trędowaty?
                                      • sumire Re: "Niech toną" 01.11.19, 18:08
                                        No, według twoich kategorii to pewnie męski i stanowczy, nawet w więzieniu siedział.
                                • berber_rock Re: "Niech toną" 01.11.19, 18:00
                                  A masz pojęcie jak wygląda Kabul? Czy tak sobie?
                                  • triss_merigold6 Re: "Niech toną" 01.11.19, 18:06
                                    Syfiaście.
                                    • berber_rock Re: "Niech toną" 01.11.19, 18:19
                                      A czyja to zasługa?
                                      Bo wiesz w latach 70. wyglądał całkiem sympatycznie.
                                      Warszawa w 45 też wyglądała syfiascie. Teraz wygląda lepiej bo ma to szczęście leżeć na innym kontynencie niż Kabul.
                                      A ty miałaś szczęście urodzić się w Warszawie a nie w Kabulu i dlatego z taką wyższością wypowiadasz słowo ciapaty.
                                • ck2 Re: "Niech toną" 01.11.19, 20:48
                                  To siedż na tej swojej Pradze.
                              • araceli Re: "Niech toną" 01.11.19, 17:18
                                lauren6 napisała:
                                > zamiast odesłać do Afryki tym więcej osób będzie próbować dostać się tym kanałem
                                > do Europy. Tym więcej dzieci utopi się w morzu.

I naiwnie sądzisz, że oni pokornie "w Afryce" zostaną?
                                • sofia_87 Re: "Niech toną" 01.11.19, 17:29
                                  Czyli Europa powinna pokornie wpuszczać każdego?
                                  • kosmos_pierzasty Re: "Niech toną" 01.11.19, 17:32
                                    Każdego, kto potrzebuje pomocy, a to akurat jest dość jasno określone, nie nie pomocy w zakupie nowych Nike'ów... raczej w przeżyciu...
                                • cruella_demon Re: "Niech toną" 01.11.19, 17:29
                                  Dlatego zamiast wyławiać, powinno się ich skutecznie zniechęcać.
                                  • kosmos_pierzasty Re: "Niech toną" 01.11.19, 17:33
                                    Powinno się im pomagać na miejscu, ale to jest w praktyce prawie niewykonalne... niestety.
                                    • olena.s Re: "Niech toną" 01.11.19, 17:36
                                      Nie marnuj śliny. Sofie, płacące gazety, Józie nie chcą zrobić niczego poza strzelaniem. Takie sa fakty, a że tu owijają w bawełnę....
                                      • araceli Re: "Niech toną" 01.11.19, 17:40
                                        olena.s napisała:
                                        > Nie marnuj śliny. Sofie, płacące gazety, Józie nie chcą zrobić niczego poza
                                        > strzelaniem. Takie sa fakty, a że tu owijają w bawełnę....

A nie nie nie! Oni chcą, żeby inni za nich strzelali.
                                        • olena.s Re: "Niech toną" 01.11.19, 17:49
                                          Prawdopodobnie. Bez znaczenia w tym kontekście.
                                          Ma w tym kontekście natomiast znaczenie, że prędzej by im rąsie poschły niżby mieli sięgnąć nimi do (swoich) kieszonek, żeby pomóc komukolwiek w czymkolwiek. Tak samo jak nie dadzą grosza, żeby komuś pomóc tu, tak samo nie będą płacić za nawadnianie afrykańskiej gleby, nie będą płacić za fair trade, nie będą fundować szkół ani uniwersytetów, i nie pogonią firm, dostarczających im szyte przez bangladeskie dzieci gacie. I dlatego to, co mówią, to pic i fotomontaż: z całego lania wody zostaje im tylko strzelanie.
                                          Co jest w cholerę zabawne, ponieważ - znów, odchodząc od moralności - nie dadzą rady wystrzelać wszystkich (kwestia proporcji) a wiec jak nie oni, to ich dzieci będą mierzyć się z napływem ludzi, którym wcześniej wystrzelali rodziców i braci.
                                          • sumire Re: "Niech toną" 01.11.19, 17:59
                                            A to prawda.
                                            Wyobraźmy sobie, że UE ogłasza, że zamierza przeznaczyć ileś tam miliardów na nawadnianie w Afryce. Jęczenie byłoby słychać w kosmosie.
                                            • berber_rock Re: "Niech toną" 01.11.19, 18:03
                                              Przecież UE przeznacza ileś tam (no może nie miliardów ale kwotę składki UE do AU łatwo wygooglac).
                                            • triss_merigold6 Re: "Niech toną" 01.11.19, 18:10
                                              Przecież przeznacza. www.forbes.pl/csr/10-najhojniejszych-krajow-swiata/yb9d884

Odkąd pamiętam zbierana jest kasa i dary rzeczowe na pomoc Afryce/głodującym dzieciom w Afryce/ofiarom suszy w Afryce i wciąż mało i mało, a prokreacyjnie działają na bogato,
                                              • sumire Re: "Niech toną" 01.11.19, 18:18
                                                Ale ja nie mówię o pomaganiu głodującym dzieciom przez zbiórki, mówię o sytuacji, gdyby UE powiedziała: "Skoro obywatele chcą, żebyśmy pomagali na miejscu, to okej, od dziś przeznaczamy tyle i tyle miesięcznie na rozwój infrastruktury w Afryce". Już widzę tę zbiorową uciechę.
                                                • bistian Re: "Niech toną" 01.11.19, 18:32
                                                  sumire napisała:

> Ale ja nie mówię o pomaganiu głodującym dzieciom przez zbiórki, mówię o sytuacj
                                                  > i, gdyby UE powiedziała: "Skoro obywatele chcą, żebyśmy pomagali na miejscu, to
                                                  > okej, od dziś przeznaczamy tyle i tyle miesięcznie na rozwój infrastruktury w
                                                  > Afryce". Już widzę tę zbiorową uciechę.

Ale to jest rozwiązanie najtańsze. Jedna studnia kosztuje około 40-45 tys. zł, wystarcza dla tysiąca osób i bardzo poprawia sytuację lokalnej społeczność. Afryka ma wodę, wystarczyłoby im jeszcze pozwolić na sprzedaż na naszym rynku ich produktów i daliby sobie radę
                                                • berber_rock Re: "Niech toną" 01.11.19, 19:11
                                                  A uważasz że EU co robi?
                                                • olena.s Re: "Niech toną" 01.11.19, 20:33
                                                  Otoż to.
                                            • bywszy Re: "Niech toną" 01.11.19, 19:57
                                              sumire napisała:
                                              > A to prawda.
                                              > Wyobraźmy sobie, że UE ogłasza, że zamierza przeznaczyć ileś tam miliardów na n
                                              > awadnianie w Afryce. Jęczenie byłoby słychać w kosmosie.

Wsiąkną w lateryt bez śladu.
                                          • sofia_87 Re: "Niech toną" 01.11.19, 17:59
                                            Pudło, ja i moja rodzina pomagamy wielu osobom, ale sorry, wole fundowac stypendium dla osoby z DD niż utrzymywac migrantow. Afrykanczykom chętnie zafunduje sterylizacje
                                        • nangaparbat3 Re: "Niech toną" 01.11.19, 20:07
                                          Właśnie. Prześniona rzeź.
                                      • ride_like_the_wind Re: "Niech toną" 01.11.19, 18:07
                                        A czemu firmy jak Nestle należące do starozakonnego kapitału nie chcą płacić więcej w krajach trzeciego świata?
                                      • flegma_tyczka Re: "Niech toną" 01.11.19, 18:45
                                        Jesteś obrzydliwy Oleno. Nigdzie nie pisałam by do nich strzelać, dam Ci szansę wyjść z twarzą - zacytuj dowolny mój post w którym piszę, że należy do nich strzelać.
                                        • olena.s Re: "Niech toną" 01.11.19, 20:35
                                          Nie będę przepraszać w imieniu logiki, gazeciarz.
                                          To, że nie chcesz się konfrontować w całej rozciągłości z konsekwencjami swojego rozumowania, to jest twój problem. Rozwiązuj go, jak ci wygodnie.
                                    • sofia_87 Re: "Niech toną" 01.11.19, 17:55
                                      Zdajesz sobie sprawę z tego, że w Afryce mieszka ponad 1,2 mld osób, jak wielu z nich zamierzasz pomoc w Europie? Można przyjąć, że pomocy potrzebuje ok.połowa z nich...
                              • ride_like_the_wind Re: "Niech toną" 01.11.19, 18:04
                                Dokładnie, Lauren. Zazwyczaj się z Tobą nie zgadzam, ale tym razem masz rację, Pani Noc.
                            • beaucouptrop Re: "Niech toną" 01.11.19, 20:39
                              Uchodźcow tak z dobrego serca i charytatywnie na tych statkach ktoś przewozi. Przecież to tez jest ogromny mafijny business. Paserzy zarabiają na nich ogromne pieniądze i jakoś UE do tej pory się tym nie zajęła. Rezolucję sobie napiszą i udają że coś zrobili.
                              • ride_like_the_wind Re: "Niech toną" 02.11.19, 08:50
                                To są nielegalni imigranci, dla niepoznaki nazywani uchodźcami.
                          • olena.s Re: "Niech toną" 01.11.19, 15:14
                            No. Ani kucharzy, ani malarzy, ani milczków, ani wesołków, ani optymistów, ani pesymistów, ani geniuszy, ani przeciętniaków, ani zdrowych, ani chorych, ani wysokich, ani niskich. Mamy swoich nie?
                            • flegma_tyczka Re: "Niech toną" 01.11.19, 15:16
                              Ani kobiet ani dzieci smile
                                • flegma_tyczka Re: "Niech toną" 01.11.19, 15:34
                                  Nie widzę żadnej korelacji. Żadnej.
                                  • olena.s Re: "Niech toną" 01.11.19, 15:45
                                    Wiem, że nie widzisz, to dość oczywiste. Cała twoja forumowa postawa wprost wrzeszczy, że ta takie korelacje (możliwe tylko przy pewnym zestawie poglądów etycznych) są ci absolutnie obce.
                        • flegma_tyczka Re: "Niech toną" 01.11.19, 15:15
                          Zatem mamy do tego dołożyć jeszcze kolejne ofiary - zamachów?
                      • yva-na Re: "Niech toną" 01.11.19, 18:08
                        I zapładniają. Po dobroci lub nie.
                    • olena.s Re: "Niech toną" 01.11.19, 20:41
                      big_grin
                • ride_like_the_wind Re: "Niech toną" 01.11.19, 14:31
                  W świetle prawa to przede wszystkim raczej głównie nielegalni imigranci, bo prawdziwych uchodźców jak na lekarstwo. Oni sobie mogą chcieć być w Europie, Europa ma prawo ich nie chcieć. Ratować owszem, ale potem do samolotu i
                  go back to Africa.
                  • nangaparbat3 Re: "Niech toną" 01.11.19, 14:33
                    Nie zagaduj. Poproś o usunięcie swojej wypowiedzi o szarańczy.
                    • flegma_tyczka Re: "Niech toną" 01.11.19, 15:17
                      A zgłaszasz też te wątki w których ktoś pisze o turystach "szarańcza"?
                      • antonina.n Re: "Niech toną" 01.11.19, 15:58
                        flegma_tyczka napisała:

> A zgłaszasz też te wątki w których ktoś pisze o turystach "szarańcza"?
                        >

Nanga ma rację. Znamy taki język - stosowano go przed Holocaustem i Rwandą i przed każdym zaplanowanym masowym mordem. Taka retoryka w normalnym człowieku znającym historię powinna budzić niesmak.
                        • flegma_tyczka Re: "Niech toną" 01.11.19, 16:03
                          Zatem należy zgłaszać także posty typu "turystyczna szarańcza"? Tak czy nie? Turyści to też ludzie, prawda?
                          • olena.s Re: "Niech toną" 01.11.19, 16:08
                            Ktoś ci broni zgłaszać, gazeciarz, obrońco ubogich i niekochanych?
                        • sofia_87 Re: "Niech toną" 01.11.19, 16:09
                          Serio? A nie przyszło Ci do głowy, że tym razem to my możemy być ofiarami tych masowych mordów?
                          • kosmos_pierzasty Re: "Niech toną" 01.11.19, 16:47
                            Ale gdzie przebywają terroryści, byli bojownicy ISIS, i skąd aktualnie uciekają, to bardzo dobrze wiadomo. Zagrożenie to nie inżynier czy szewc, który próbuje ratować swoją rodzinę tak samo, jak Ty byś próbowała na jego miejscu, ale jeńcy z kalifatu - których więziono w obozach na terenie Syrii, a strzegli ich Kurdowie. I jako że Kurdowie po wycofaniu USA, jakby mają inne problemy, to ich uważnie strzec przestali i kilkuset już uciekło (New York Times o tym pisał). To tu należy działać, a nie nakręcać histerię i strach przed każdym uchodźcą z Afryki Płn. I jakoś dziwnie mam wrażenie, że ci naprawdę groźni terroryści nie muszą zdawać się na szmuglerów, kiedy chcą dostać się na Zachód...
                            • sofia_87 Re: "Niech toną" 01.11.19, 17:33
                              Tym bardziej nie należy wpuszczać nikogo. Inżynierowie stamtąd to już chyba tylko w dowcipach funkcjonują. Natomiast dzieci szewca "uchodźcy" mogą się zradykalizowac jeśli poczują, że jednak im źle na tym zachodzie, chyba kojarzysz kto dokonywał zamachów w Europie? My natomiast mamy prawo i obowiązek chronić nasze dzieci
                              • kosmos_pierzasty Re: "Niech toną" 01.11.19, 17:38
                                Póki co to radykalizuje się raczej drugie pokolenie imigrantów, ludzie urodzeni na Zachodzie...

No jakiej podstawie twierdzisz, że "Inżynierowie stamtąd to już chyba tylko w dowcipach funkcjonują"?

A taka forma "ochrony naszych dzieci", jaką proponujesz, nie dość że jest nieskuteczna, to jeszcze może uczynić z nich najwyżej ksenofobów, nic więcej w ten sposób się nie osiągnie.
                                • sofia_87 Re: "Niech toną" 01.11.19, 17:45
                                  Dokładnie, dlatego nie należy wpuszczać pierwszego pokolenia.
                                  Należy skutecznie chronić granice, a tych którym udało się je przekroczyć odsyłać do ojczyzny, jeśli tam ich nie chcą to znaleźć kraj afrykański , który za oplatą ich przyjmie i już nie wypuści. Po roku konsekwentngo przeprowadzania takich akcji liczba imigrantów mocno by spadła, vide; Australia
                                  • berber_rock Re: "Niech toną" 01.11.19, 18:07
                                    Kiedyś pewien Austriak miał podobny pomysł tyle że nie w stosunku do Afrykanów. Nawet już kraj im znalazł - Madagaskar. O to ci chodzi?
                                    • sofia_87 Re: "Niech toną" 01.11.19, 18:12
                                      Gdyby chodziło o imigrantów z Madagaskaru to można a wręcz powinno się ich tam odesłać.
                                      Cóż to za bzdurne porównanie, Żydzi żyli w Europie od wieków, byli Europejczykami, to co innego niż odsyłać nielegalnych, niechcianych migrantow z powrotem do ich kraju
                                  • ride_like_the_wind Re: "Niech toną" 01.11.19, 18:13
                                    Sofio, Ty jak zawsze mądrze piszesz, jak ja lubię czytać Twoje cięte komentarze smile
                                    • nangaparbat3 Re: "Niech toną" 01.11.19, 20:17
                                      ROTFL
                                      Chyba też sobie założę jakiś dodatkowy nick i będę pisać: Nanguś, jakaś Ty mądra, jak lubię Ciebie czytać!
                                • berber_rock Re: "Niech toną" 01.11.19, 18:09
                                  kosmos_pierzasty napisała:

> Póki co to radykalizuje się raczej drugie pokolenie imigrantów, ludzie urodzeni

Dlaczego tobie sie radykalizowac wolno a im nie?
                                  • taki-sobie-nick Re: "Niech toną" 02.11.19, 22:59
                                    Bo ona, jak się zradykalizuje, to raczej nie podłoży bomby.
                              • ride_like_the_wind [...] 01.11.19, 18:10
                            • sumire Re: "Niech toną" 01.11.19, 17:41

> I jakoś dziwnie mam wrażenie, że ci naprawdę groźni terroryści nie muszą zdawać się na szmuglerów, kiedy chcą dostać się na Zachód...

Ci groźni przedostaną się do Europy czy gdzie tam zechcą zupełnie spokojnie. Wlecą sobie rejsowym samolotem. Organizacje terrorystyczne do ubogich nie należą.
                              • kosmos_pierzasty Re: "Niech toną" 01.11.19, 17:42
                                Dokładnie tak.
                          • antonina.n Re: "Niech toną" 01.11.19, 17:30
                            sofia_87 napisał(a):

> Serio? A nie przyszło Ci do głowy, że tym razem to my możemy być ofiarami tych
                            > masowych mordów?

Tak, a TAMTYM razem to Żydami straszono, że roznoszą zarazę. I mają wszy. I że dybią na Polaków.
                            • sofia_87 Re: "Niech toną" 01.11.19, 17:36
                              Imigrantami nie trzeba straszyć, wystarczą fakty.
                              Żydzi mieszkali w Europie od wieków, żyli pokojowo, dorabiajac się i bogacac dzięki własnej pracy, obecni migranci chcą bagactw jakie ma Europa
                              • kosmos_pierzasty Re: "Niech toną" 01.11.19, 17:42
                                sofia_87 napisał(a):

> Imigrantami nie trzeba straszyć, wystarczą fakty.
                                A fakty mówią, że ETA i IRA zabiły znacznie więcej ludzi na Zachodzie niż islamiści...

• sofia_87 Re: "Niech toną" 01.11.19, 17:47
                                  Ludzie z IRA i ETA urodzili się w Europie, więc nie dało się z tym już nic zrobić, po co więc dokładać sobie problemow
                                • flegma_tyczka Re: "Niech toną" 01.11.19, 18:48
                                  Bo Ci się dopiero rozkręcają, daj im czas. I jak wyglądały przestępstwa seksualne bojowników ETA/IRA i naszych pieszczoszków bo tutaj chyba jednak wychodzą na prowadzenie? Kobieta kobiecie pindą. Mię nie zgwałconą bom za stara, więc czuję się bezpiecznie, a że jakaś młoda dziewczyna będzie miała złamane życie - no trudno, trzeba być otwartą na inne kultury, poza tym wszak równie dobrze mógł ją zgwałcić Miecio - uczestnik Marszów Niepodległości albo Pan Zenek - Polak i katolik.
                                  • sumire Re: "Niech toną" 01.11.19, 19:03
                                    Kobieta kobiecie czym? Ale czemu tak delikatnie, gazeciarz, nie krępuj się, śmielej...
                                    • flegma_tyczka Re: "Niech toną" 01.11.19, 19:49
                                      Nie jestem Gazeciarzem. Ta osoba odeszła.
                                • olena.s Re: "Niech toną" 01.11.19, 20:39
                                  Nie przekonasz szaleńców. Europejczyk miał przez ostatni wiek szanse głównie na śmierć z ręki innego Europejczyka i w wyniku rozrywkowych poglądów innych Europejczyków, czy mowa o powstaniach, wojnach światowych, zamachach, czystkach etnicznych, rewolucjach czy kontrrewolucjach (chyba niczego nie pominęłam?).
                                  Dlatego ta cwanie robiona histeria zwyczajnie mnie śmieszy, i tyle.
                                  • sofia_87 Re: "Niech toną" 01.11.19, 20:45
                                    Fakt, więc po zwiększać ryzyko?
                                    • olena.s Re: "Niech toną" 01.11.19, 21:14
                                      Raczej zmniejszać, jak już.
                                      • sofia_87 Re: "Niech toną" 01.11.19, 21:27
                                        Jasne, do europejskich bandytów chcesz dodać afrykańskich oraz różnej maści radykalow i zamachowcow i piszesz o zmniejszeniu ryzyka?
                                        • olena.s Re: "Niech toną" 01.11.19, 22:05
                                          No, Afrykanie mimo dzielnych prób nie umywają się do Europejczyków pod względem tempa i zajadłości wykańczania ludzi. Więc dołożenie mniej sprawnych bardziej sprawnym mordercom powinno raczej spowodować spadek średniej.
                                          • sofia_87 Re: "Niech toną" 01.11.19, 22:29
                                            Może poczytaj jak sobie radzą w Afryce, a potem wypisuj te swoje bzdury.
                                            Zresztą tu i tak nie chodzi o średnia, a o każdą osobę z Europy, która może stać się taka ofiarą, dla mnie nawet jedna taka osoba to za dużo, Ty możesz siebie i swoją rodzinę zgłosić na ochotnika
                                            • yva-na Re: "Niech toną" 01.11.19, 22:47
                                              Oni tu sobie kompletnie kulturowo i intelektualnie nie radzą, w takim stanie poziom frustracji i agresji sięga zenitu.
                                  • yva-na Re: "Niech toną" 01.11.19, 22:01
                                    Polecam analizę i głęboką refleksję czy na pewno tego ubogacenia pragniemy:
                                    worldpopulationreview.com/countries/average-iq-by-country/
                                    • taki-sobie-nick Re: "Niech toną" 02.11.19, 23:01
                                      Jak to zbadano?
                              • ride_like_the_wind Re: "Niech toną" 01.11.19, 18:11
                                Dokładnie, chcą tego, na co nasza cywilizacja ciężko pracowała i nadal pracuje.
                                • berber_rock Re: "Niech toną" 01.11.19, 19:14
                                  ride_like_the_wind napisał:

> Dokładnie, chcą tego, na co nasza cywilizacja ciężko pracowała i nadal pracuje.

Tja ... Pracowała ... w Kongu pracowała, w Nigrze, Kenii .... wymieniać jeszcze?
                        • tiszantul Re: "Niech toną" 02.11.19, 09:10
                          To są kuriozalne wypowiedzi. Taka "znajomość historii" świadczy o kompletnej niewiedzy nawet o samym Holokauście, poza oczywiście dumną świadomością, ze kiedyś coś takiego miało miejsce. Zaczynając już od atakowania Polaków, czyli ofiar niemieckiego przemysłu zagłady, podczas gdy Niemcy mają spokój, bo "się rozliczyli". Niemieckie rozliczenie sprowadza się w praktyce do powtarzania, ze już się rozliczyli i przerzucania winy na ofiary. Zresztą nic w tym dziwnego - w sytuacji Niemców to najlepsze wyjście
                • kropka_kom Re: "Niech toną" 01.11.19, 23:10
                  odczłowieczanie... to tak jak z aborcją...
            • zofijkamyjka Re: "Niech toną" 01.11.19, 20:13
              cruella_demon napisała:

> Toną, bo nielegalnie szturmują granicę obcego państwa.

od tego sie nie tonie!
              • sofia_87 Re: "Niech toną" 01.11.19, 20:19
                Jeśli na granicy jest morze, to się tonie
              • cruella_demon Re: "Niech toną" 01.11.19, 20:20
                Od braku wizy też nie.
                Ale od nielegalnych, wrogich zachowań, już tak.
            • jola-kotka Re: "Niech toną" 01.11.19, 22:31
              ty jestes...nie dobrze mi.
      • ride_like_the_wind Re: "Niech toną" 01.11.19, 12:52
        Z Europy miałaby się zrobić Afryka dzika?
        • olena.s Re: "Niech toną" 01.11.19, 15:15
          Cóż, jak i wszystko inne Europę zrobili Afrykanie (zapewne - dzicy).
      • vodyanoi Re: "Niech toną" 01.11.19, 12:59
        Mieszkańcom Afryki to przydałoby się ograniczenie rozrodczości. Ale o tym łatwiej nie rozmawiać.

www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=nigeria+ludno%C5%9B%C4%87
        Przypominam - w Nigerii w 1970 r. było 55 mln ludzi. w 1990 - 95 mln ludzi. w 2000 - 122 mln ludzi. W 2010 r. - 158 mln ludzi. W 2017 - 190 mln ludzi.
        Czyli Nigeria przez 50 lat powiększyła swą liczebność o... ponad 3 Polski. Słuchałam reportażu BBC na temat podejścia nigeryjskich mężczyzn do dzieci. Płodzić, płodzić, płodzić. A jak będą żyć, to już jeden wuj. Byle było dużo.
        • chococaffe Re: "Niech toną" 01.11.19, 13:03
          A Trump wycofał wsparcie finansowe dla programów planowania rodziny, antykoncepcji, itd dla Afryki.
        • elle_du_jour Re: "Niech toną" 01.11.19, 13:04
          zgadzam się w 100%.
          więcej świadomości o przeludnieniu i antykoncepcji przydałoby się też w niektórych rejonach Azji.
      • tiszantul Re: "Niech toną" 02.11.19, 09:01
        "Oni nie toną dlatego, że ich nie ratują, tylko dlatego, że nie mają wiz. Ergo - należałoby znieśc wizy dla mieszkanców Afryki.

Tylko o tym łatwiej nie rozmawiać"

Czyli jednak według lewaków reżim Łukaszenki, reżim Putina nie są takie złe, skoro lewaki nie zgłaszają postulatów przyjmowania Białorusinów i Rosjan na pobyt stały bez żadnych dokumentów?
      • taki-sobie-nick Re: "Niech toną" 02.11.19, 22:23
        Żadnych wiz? Bo jest ich wiele rodzajów.
    • ride_like_the_wind Re: "Niech toną" 01.11.19, 13:01
      Te rezolucja min. „wzywa państwa członkowskie do szybkiego opróżnienia ośrodków detencyjnych w Libii i przeniesienia migrantów między innymi do UE”;
      Jeśli każdy kto wsiada na ponton będzie miał pewność, że dopłynie do Europy to takich śmiałków będzie coraz więcej. A Polscy posłowie z PiS, PO i PSL zachowali się godnie. Do Polski kolorowi na pontonach nie płyną. To więc nie nasza sprawa i świństwem byłoby podrzucać krajom z południa UE takie kukułcze jajo.
      • zofijkamyjka Re: "Niech toną" 01.11.19, 20:22

> Do Polski kolorowi na pontonach nie płyną. To więc nie nasza spra
        > wa i świństwem byłoby podrzucać krajom z południa UE takie kukułcze jajo.

Płyną do Europy, do UE a my chcieliśmy tu byc w tej UE a teraz sie wypinamy.
        • sofia_87 Re: "Niech toną" 01.11.19, 20:27
          Pozostaje pytanie czy Europejczycy z pozostałych krajów UE chcą ich przyjmować, a jak widać nastroje są podobne do tych w Polsce. Może więc to raczej rządzący krajami UE wypinaja się na własnych obywateli i ich dobro w imię chorej poprawności politycznej
        • yva-na Re: "Niech toną" 01.11.19, 20:49
          big_grin
          Gdzie Rzym a gdzie Krym?
          My w Europie jesteśmy OD ZAWSZE a UE współtworzymy.
        • beaucouptrop Re: "Niech toną" 01.11.19, 21:11
          No ale jakby to według ciebie miało wyglądać. UE ma przyjmować wszystkich bez wyjątku. I co dalej? Trzeba im zapewnić miejsce do mieszkania, zasiłek na początek. Muszą się w jakiś sposób zintegrować aby zacząć normalne życie w nowym kraju. Nauczyć języka. Czy Europę stać na przyjmowanie wszystkich?
    • kosmos_pierzasty Re: "Niech toną" 01.11.19, 13:07
      Czytałam już sporo reportaży na ten temat. Nie mam nerwów na kolejne... Na naszych "chrześcijan" tym bardziej... sad Straszna ta PiSowska rzeczywistość... sad
      • chococaffe Re: "Niech toną" 01.11.19, 13:20
        A jakieś państwo już zniosło wizy dla Afrykan?
        • kosmos_pierzasty Re: "Niech toną" 01.11.19, 13:23
          A co ma piernik co wiatraka?
          • chococaffe Re: "Niech toną" 01.11.19, 16:45
            To, że ono toną dlatego, że nie mają wiz.
        • demodee Re: "Niech toną" 01.11.19, 13:38
          Dla Afrykanów.
          (ale dla Indian).
        • zofijkamyjka Re: "Niech toną" 01.11.19, 20:24
          chococaffe napisała:

> A jakieś państwo już zniosło wizy dla Afrykan?

widziałaś uchodźcę z wizą?
          • chococaffe Re: "Niech toną" 01.11.19, 20:42
            Ty nic nie rozumiesz. Ludzie toną bo nie maja wiz. Bo bogate obywatele bogatych państw (Ty też zofijko) odmawiają im wiz. Oni nie mogą przyjechac jak człowiek, bo im tego odmawiamy (Ty zofijko). Dlatego toną.
            • ride_like_the_wind Re: "Niech toną" 02.11.19, 10:03
              Znieśmy wizy, cała Afryka tu zaraz będzie. Europa to nie przytułek dla niepiśmiennych. Jakoś lekarz z Afryki nie ma problemów, by sobie wizę załatwić. Niepiśmienność to ja mogę wybaczyć własnemu kotu, ale nie kandydatowi na wizę.
              • sumire Re: "Niech toną" 02.11.19, 10:09
                Terrorysta też nie ma takich problemów. Zrozum to wreszcie. Wiem, że to dla ciebie trudne.
                • cruella_demon Re: "Niech toną" 02.11.19, 12:17
                  Terroryści to tylko część problemu, większym są gwałciciele ze spuchniętymi jądrami, a tych jest niestety większość.
                  • sofia_87 Re: "Niech toną" 02.11.19, 12:25
                    Nie wspominając o tych, którzy chcą żyć z socjalu na wysokim poziomie
                    • ride_like_the_wind Re: "Niech toną" 02.11.19, 13:09
                      No i warto dodać że oni nie po to tyle ryzykują by tu w Europie pracować fizycznie w fabryce na trzy zmiany.
                  • sumire Re: "Niech toną" 02.11.19, 12:29
                    Serio uważasz, że gwałciciele są WIĘKSZYM problemem niż terroryści, kota?...
                    • sofia_87 Re: "Niech toną" 02.11.19, 12:36
                      Oni WSZYSCY są problemem.
                      Powiedzialabys w oczy tej zgwalconej w Rimini Polce, która ma z pewnością zniszczone życie, że imigranci gwalcieciele to zaden problem
                      • sumire Re: "Niech toną" 02.11.19, 12:43
                        Nie, nie powiedziałabym, natomiast kota konkretnie napisała, co napisała, zatem liczę, że jest w stanie uzasadnić, dlaczego tak sądzi. Bo dla mnie jakiekolwiek wartościowanie jest naganne. Zdaję sobie przy tym sprawę, że ci gwałciciele są dużo bardziej medialni niż współczesny terroryzm, dla którego panika europejskiej prawicy przed łodziami jest doskonałą zasłoną dymną.
                        Zdaję sobie jednakże również sprawę, że to gadanie ze ślepym o kolorach, bo panie mają swoje prawdy rodem z ndie.pl i Russia Today i tyle.
                        • flegma_tyczka Re: "Niech toną" 02.11.19, 12:52
                          Może dlatego, że zachodnie media nabierają wody w usta?
                          Naprawdę dasz słowo, że w związku z tą sytuacją nie zwiększyła się znacząco liczba ataków na kobiety? A jeśli tak to czy uważasz, że te zgwałcone kobiety to po prostu cena, którą należy zapłacić? Do tego zwykłe ataki na mieszkańców.
                          Raz dalszy znajomy, który rok spędził w Belgii opowiadał o tym jak został rano pobity i okradziony na przystanku. Niepoprawnie politycznie zadałam pytanie jakiej narodowości byli napastnicy (ostatecznie zostali złapani, podobno w ten ranek nie tylko jego tak potraktowali) - Wybrzeże Kości Słoniowej.
                        • flegma_tyczka Re: "Niech toną" 02.11.19, 12:59
                          Gwałty na kobietach niestety nie były nigdy medialne i zawsze się je wyciszało, czy to w 1945 roku czy obecnie w Europie.
                          Mnie zastanawia i niestety nie znalazłam odpowiedzi, może jakaś oświecona forumka mię oświeci: jak osoby uważające się za feministki i/lub broniące prawa gejów są w stanie zaakceptować islam i ludzi go wyznających.
                        • yva-na Re: "Niech toną" 02.11.19, 14:23
                          "Zdaję sobie przy tym sprawę, że ci gwałciciele są dużo bardziej medialni niż współczesny terroryzm, dla którego panika europejskiej prawicy przed łodziami jest doskonałą zasłoną dymną."

wręcz przeciwnie, są zupełnie niemedialne. To są tysiące przypadków złamanej psychiki i okaleczenia ciała.
                          Przypomnieć jak to "uchodźcy" gwałcili rdzene kobiety i dzieci jeszcze na pontonach i wyrzucali ciała do morza jeszcze zanim przybili do brzegów Europy?
                      • yva-na Re: "Niech toną" 02.11.19, 14:18
                        Niech się cieszy, że nie została zraniona lub nie straciłą życia w ataku terrorystycznym... W końcu nic jej nie jestem a młodzieńcom zeszła z jąder puchlizna. Na chwilę.
                    • cruella_demon Re: "Niech toną" 02.11.19, 12:42
                      Nie, uważam, że oni WSZYSCY są zagrożeniem. Część to terroryści, a cała reszta potencjalni gwałciciele, co wynika z ich kultury i niechęci do dostosowania się.
                      • sumire Re: "Niech toną" 02.11.19, 12:43
                        Dzięki, nie mam więcej pytań.
                    • flegma_tyczka Re: "Niech toną" 02.11.19, 13:09
                      Pytanie nie do mnie, ale odpowiem. W skali ilościowej - tak. Gwałciciele są większym problemem. Terroryści w jednorazowym zamachu zabiją kilkanaście osób. Gwałciciele w masie złamią życie milionom kobiet. Część z nich pozaraża je paskudnymi chorobami, z AIDS włącznie, część spowoduje, że zostaną rencistkami bojącymi się wyjść do pracy, założyć rodzinę czy przejechać samodzielnie kilka przystanków. Część z nich w trakcie gwałtu zostanie trwale okaleczona lub nawet zabita.
                      Warto? Odpowiedz tylko "tak"/"nie".
                      Jeżeli setki kobiet uniknie traumy gwałtu to niech toną (albo niech ratują wyłącznie kobiety i realne dzieci). Oni wybrali to ryzyko - że w trakcie coś się może nie udać. Kobiety z Europy nie wybrały gwałtów. W dodatku gdyby te gwałty przydarzały się wyłącznie tzw. lewaczkom to też można by ich ratować, ale niestety dotyczą wielu młodych, przypadkowych kobiet i nastolatek.
                      • sofia_87 Re: "Niech toną" 02.11.19, 13:30
                        Dokładnie, konsekwencje tych błędów oraz koszty zasiłków powinni ponosić wyłącznie pożyteczni idioci
                      • rosapulchra-0 Re: "Niech toną" 02.11.19, 14:11
                        Miliardom! Miliardom kobiet! Na całym świecie! Co się ograniczasz tylko do Europy, gzjadzie?
                • tapatik Re: "Niech toną" 02.11.19, 23:10
                  sumire napisała:

> Terrorysta też nie ma takich problemów.

Z tym bym polemizował. Jakaś kobiety z Wielkiej Brytanii wyjechała do Syrii pomagać bojownikom z Państwa Islamskiego. Jak chciała wrócić do Wielkiej Brytanii to jej odmówiono i pozbawiono obywatelstwa.

>Zrozum to wreszcie. Wiem, że to dla ciebie trudne.

W kulturalnej dyskusji atakujemy pogląd, a nie rozmówcę.
                  • tanebo2.0 Re: "Niech toną" 02.11.19, 23:14
                    Ci z 11 września wszyscy mieli wizy...
      • ride_like_the_wind Re: "Niech toną" 01.11.19, 13:26
        Przecież PO i PSL też głosowały przeciw tej rezolucji. I bardzo dobrze!
    • demodee Re: "Niech toną" 01.11.19, 13:37
      Czy niewprowadzenie w życie tej rezolucji powoduje zniesienie międzynarodowego prawa, że na wodzie ratuje się rozbitków? Czy jest tu wąska specjalistka od prawa morskiego?

O co dokładnie chodziło w tej rezolucji? Ktoś może zacytować?
      • ride_like_the_wind Re: "Niech toną" 01.11.19, 13:45
        Jak to w rezolucjach, o dupę Maryny. Zero konkretów, tylko pobożne życzenia. Państwa UE będą starały się dążyć do czegoś blablabla. I na staraniach się kończy.
      • sofia_87 Re: "Niech toną" 01.11.19, 14:01
        Obowiązek ratowania obowiązuje, ale nie ma obowiązku sprowadzania rozbitkow do Europy, o ile nie są Europejczykami
        • demodee Re: "Niech toną" 01.11.19, 14:13
          > Obowiązek ratowania obowiązuje, ale nie ma obowiązku sprowadzania rozbitkow do Europy, o ile nie są Europejczykami

A tak właściwie, to gdzie wysadza się rozbitków? Np. płynie statek z bananami do Nowego Yorku i widzi na morzu rozbitków ze statku pasażerskiego. Zbacza z kursu i podejmuje ich na pokład. Ma ich wysadzić w Nowym Yorku czyli tam gdzie płynął? Kto płaci za akcję ratowniczą, przy założeniu, że nie jest to rozbitek z "Poza światem" tylko raczej z "Titanika".
          • sofia_87 Re: "Niech toną" 01.11.19, 14:21
            W takiej sytuacji powinien być NY i późniejsze odesłanie ich do krajów pochodzenia.
            W sytuacji jaka jest na Morzu Śródziemnym powinno to być natychmiastowe odstawienie do kraju z którego płyną, ewentualnie przekazanie tych ludzi Straży Przybrzeznej tego kraju
            • ride_like_the_wind Re: "Niech toną" 01.11.19, 16:35
              Dokładnie, ratować, ale potem do samolotu i go back to Africa. Natomiast nie uważam, by Europa miala wydawać dodatkowe pieniądze na to by na całym Morzu Śródziemnym były specjalne, dodatkowe statki do ratowania turystów z Afryki na pontonach. Europa ma dbać o bezpieczeństwo Europejczyków.
          • sumire Re: "Niech toną" 01.11.19, 14:23
            "Kto płaci za akcję ratowniczą"
            Nie ty.
            • demodee Re: "Niech toną" 01.11.19, 14:44
              > Nie ty.

Ale kto konkretnie? Rozbitek?
      • kosmos_pierzasty Re: "Niech toną" 01.11.19, 15:48
        Np. o to, żeby wpuszczać do europejskich portów statki z uratowanymi na pokładzie, żeby się nie tułały od portu do portu, mając na pokładzie wycieńczonych ludzi, jak to było w zeszłych latach.
        Np. o to, żeby nie odsyłać ich do "obozów" dla uchodźców w Afryce Płn, gdzie realia są takie, że to jest piekło na ziemi, a nie żadna pomoc... I inne tym podobne drobiazgi sad
        • bi_scotti Re: "Niech toną" 01.11.19, 16:00
          Oddaje pola. Na forum oddaje pola, bo nie mam zadnej nadzieji, ze dyskusja z virtual nicks cokolwiek zmienia. Wole zgodnie z filozofia WM “robic swoje” in reality a na forum odpuszczac proby konstruktywnego dialogu. Podziwiam Nange, Olene i inne forumki, ktore wciaz probuja i daja kolejna szanse ... I’m done. Po czynasz ich poznacie, eh ... Life.

PS. One more thing, historia to naprawde wazny przedmiot w szkole. Zanim sie zacznie dyskusje o here & now, warto pokusic sie o drobne investigation co kto zrobil kiedys tam czego skutki odczuwamy dzis ... Just a suggestion wink Cheers.
          • kosmos_pierzasty Re: "Niech toną" 01.11.19, 17:14
            Z tego powodu ja często nie wchodzę w ogóle w podobne wątki, załamuje mnie zbyt wiele wpisów... Ale czasem jednak wejdę - to chyba rodzaj masochizmu...
            • ride_like_the_wind Re: "Niech toną" 02.11.19, 10:05
              Ty jesteś pod tym względem histeryczką jak małe dziecko. Pogódź się z tym, że nie da się zbawić całego świata.
          • asia-loi Re: "Niech toną" 03.11.19, 00:07
            bi_scotti napisała:

> Oddaje pola.

A Kanada przyjmuje każdego, kto chce do Kanady?
        • sofia_87 Re: "Niech toną" 01.11.19, 16:06
          Przecież ci ludzie nie plyneli z Europy ani z niej nie pochodzą, dlaczego mają być przyjmowani akurat do Europy, a nie np.do USA czy Japonii?
          Przyjmowanie kolejnych statków sprawia, że jest ich coraz więcej.
          W takim razie GDZIE powinno się ich odsyłać, jeśli uważasz, że nie tam skąd przyplyneli?
          Byłaś może na Lesbos lub Lampedusie, wiesz jak fatalnie obecność imigrantów wpływa na mieszkańców tych wysp?
          Poszczególne kraje nie chcą wpuszczać kolejnych statków gdyz obywatele tych krajów nie chcą u siebie kolejnych imigrantów, taka jest prawda. A skutkiem tej niechęci są nastroje nacjonslistyczne
          • kosmos_pierzasty Re: "Niech toną" 01.11.19, 16:33
            Dlaczego akurat do Europy? A dlaczego nie? Zawsze zanim komuś pomożesz, to zastanawiasz się, kto mógłby Cię w tym wyręczyć?
            I nie powinno się ich odsyłać. Po prostu. Należy ich przyjmować.

>Byłaś może na Lesbos lub Lampedusie, wiesz jak fatalnie obecność imigrantów wpływa na mieszkańców tych wysp?
            A Ty byłaś?
            Ja jedynie czytałam reportaże. I bynajmniej nie było w nich napisane jak to ci ludzie chcą umywać ręce od pomocy, a wręcz przeciwnie - pomagają, jak mogą. Właśnie im więcej państw by skutecznie działało, tym na tych wyspach problem byłby mniejszy.
            • sofia_87 Re: "Niech toną" 01.11.19, 18:08
              A dlaczego tak? Europa nie jest z gumy. Zanim komuś pomogę zwykle upewniam się, że nie zostanę za to ukarana, a sporo osób zaplacilo życiem za taką pomoc.
              Ilu z nich chcesz przyjąć? 5, 10 milionów, a może więcej, Afryka liczy ponad miliard mieszkańców.

Wcześniej tak, po tym jak przybyli imigranci nie, moi znajomi mają dom na Lesbos, ich sąsiedzi są załamani i najchętniej pozbyliby się niechcianych gości, obojętnie jak, byle tylko moc wrócić do dawnej rzeczywistosci.
              • cruella_demon Re: "Niech toną" 01.11.19, 19:49
                No i Grecy się w końcu wkurzyli na tyle, ze mają w planie odesłać pierwsze tysiące, a kolejnych nie wpuszczać.
            • tapatik Re: "Niech toną" 01.11.19, 22:24

> Dlaczego akurat do Europy? A dlaczego nie?

A dlaczego w ogóle ktokolwiek miałbym pomagać tym ludziom?

> Zawsze zanim komuś pomożesz, to zastanawiasz się, kto mógłby Cię w tym wyręczyć?

Nie.

> I nie powinno się ich odsyłać. Po prostu. Należy ich przyjmować.

I co z nimi konkretnie robić? Utrzymywać? Dlaczego ja mam utrzymywać imigrantów z innego kraju, którzy nie mają ochoty podporządkować się zasadom mojego kraju?

> >Byłaś może na Lesbos lub Lampedusie, wiesz jak fatalnie obecność imigrantów
              > > wpływa na mieszkańców tych wysp?
              > A Ty byłaś?
              > Ja jedynie czytałam reportaże. I bynajmniej nie było w nich napisane jak to ci
              > ludzie chcą umywać ręce od pomocy, a wręcz przeciwnie - pomagają, jak mogą.
              > Właśnie im więcej państw by skutecznie działało, tym na tych wyspach problem byłby
              > mniejszy.

I dlatego jest tam taki problem z przemocą?
        • berdebul Re: "Niech toną" 01.11.19, 16:15
          Bardzo proste pytanie: za co EU ma utrzymać dziesiątki tysięcy Afrykańczyków. Bo wszystko sprowadza się do pieniędzy - oni opłacają przemytników, żeby się do EU dostać,, tak naprawdę ratując ich na morzu, robimy dobrze przemytnikom ludzi. Plus dalsze koszty utrzymania, bo przeciez w większości nie kalają się pracą. W przeciwieństwie do emigrantów z Indii, czy Wietnamu.
          • kosmos_pierzasty Re: "Niech toną" 01.11.19, 16:30
            Serio nie stać nas na pomoc? Stać nas na tyle zbędnych rzeczy, a nie na to, by pomóc ludziom, którzy u siebie nie mają życia... sad Nie podzielam takiego punktu widzenia.
            • berdebul Re: "Niech toną" 01.11.19, 16:50
              Nie stac nas na leczenie własnych obywateli, zeby porządnie wyposażyć oddziały potrzebny jest WOŚP, nowoczesne terapie nowotworów to mniejszość, zwłaszcza raka piersi. Jestesmy biednym krajem, takie są realia.
              • kosmos_pierzasty Re: "Niech toną" 01.11.19, 17:07
                Piszę o UE. Nas - Europę. Oczywiście, że udział w tej pomocy jest zależny od możliwości, ale nawet nasza polska "bieda" nie usprawiedliwia umywania od niej rąk całkowicie.
                • berdebul Re: "Niech toną" 01.11.19, 18:15
                  Nie miałaś geografii, historii, ani ekonomii w szkole?
                  Europa jest mała. Ni wuja nie przyjmie wszystkich chętnych, a przyjmowanie jak leci, kończy się przyjmowaniem przestępców, cwaniaków, wyłudzaczy zasiłków. Australia ma skuteczny system obrony morskich granic. Do poprawienia jezeli chodzi o humanitarnisc, ale od czasu wprowadzenia surowych zasad jest coraz mniej płynących na tratwach. Jak mnie osób płynie, to znaczy ze przemytnicy zarobili mniej, oraz ze mniej osob zginęło po drodze.
            • bistian Re: "Niech toną" 01.11.19, 18:09

> Serio nie stać nas na pomoc? Stać nas na tyle zbędnych rzeczy, a nie na to, by
              > pomóc ludziom, którzy u siebie nie mają życia... sad Nie podzielam takiego punkt
              > u widzenia.

To jest dość skomplikowany problem. Z jednej strony, musimy im pomóc i sobie jednocześnie też, z drugiej strony, nie pomożemy wszystkim, a wraz z pomocą, sytuacja będzie się komplikować. Oni mają inne podejście do życia, duża rodzina to jest wartość, w Afryce są bardzo duże rodziny, jeśli spotkasz kogoś ze swojej rodziny i będziesz potrzebować pomocy, on ci na pewno pomoże. Rozpoznają się również po ozdobach i są bardzo lojalni wobec siebie. Poza tym, mają ekonomiczne podejście do rodziny, jeśli ktoś jest bardzo chory i leczenie narazi rodzinę na biedę, to musi umrzeć, bo rodzina jest najważniejsza.
              Pomagając spowodujemy, że będzie ich coraz więcej. Równocześnie, sami też musimy sobie pomóc, żeby zwalczyć skutki fatalnego zastępstwa pokoleń, kogoś musimy przyjąć i przed tym się nie ochronimy. Możemy otworzyć rynki na produkty z Afryki i skończyć z polityką nieuczciwej konkurencji, ale takich pomysłów nie ma, więc chodzi raczej o pudrowanie sytuacji, a nie dużą zmianę.
              Na tym forum są osoby, które są pewne, że wszystko zależy od naszego wykształcenia i pracy. Ja uważam, że suma musi się zgadzać, nam się żyje lepiej, ponieważ innym żyje się gorzej i nikt nie chce tego zmieniać, chociaż mówi co innego.

Może przykładzik. Są protesty przeciw wycinaniu lasów pierwotnych, jednocześnie cała Europa korzysta z klejonych płyt pochodzących z Brazylii, gdyby się skończyły, mielibyśmy wielki problem. Po wycince lasów powstają różne plantacje, soi, kukurydzy, czy palm, a półki w sklepach zawalone są produktami o składzie wskazującym na pochodzenie substancji z tamtych plantacji. Ma być dużo i tanio a wszystkie ustępstwa są odchorowane, bo będzie drożej, nikt tego nie chce. Liczy się bliski cel, nie ten odległy, nie mam wątpliwości.
              • ride_like_the_wind Re: "Niech toną" 01.11.19, 19:54
                Nam się żyje lepiej, bo innym żyje się gorzej - to jest typowa filozofia partii bogatych jak PO i Konfederacja.
                • bistian Re: "Niech toną" 01.11.19, 19:56

> Nam się żyje lepiej, bo innym żyje się gorzej - to jest typowa filozofia partii
                  > bogatych jak PO i Konfederacja.

Prawda boli? big_grin
            • zofijkamyjka Re: "Niech toną" 01.11.19, 20:30

> Serio nie stać nas na pomoc? Stać nas na tyle zbędnych rzeczy, a nie na to, by
              > pomóc ludziom, którzy u siebie nie mają życia... sad Nie podzielam takiego punkt
              > u widzenia.

dzisiaj byłam na cmentarzu. Na moje oko jakieś 400 zł na prawie każdym grobie....
              • cruella_demon Re: "Niech toną" 01.11.19, 20:34
                Co cię obchodzi na co ludzie wydają SWOJE pieniądze.
              • ninanos Re: "Niech toną" 01.11.19, 21:01
                I chcesz tych wszystkich ludzi zmusić żeby przymusowo oddali swoje zarobione pieniądze na podróżników z afryki? bo ty tak chcesz?
              • frey.a86 Re: "Niech toną" 01.11.19, 22:07
                zofijkamyjka napisała:

> dzisiaj byłam na cmentarzu. Na moje oko jakieś 400 zł na prawie każdym grobie..

Zobacz najpierw ile kasy znajduje się w twojej szafie, kosmetyczce, lodówce i garażu i tam poszukaj oszczędności, które potem możesz wysłać na pomoc Afryce. Od pieniędzy innych ludzi racz się oczepić.
                • 1matka-polka Re: "Niech toną" 01.11.19, 22:25
                  "zofijkamyjka napisała: 

> dzisiaj byłam na cmentarzu. Na moje oko jakieś 400 zł na prawie każdym grobie..

Zobacz najpierw ile kasy znajduje się w twojej szafie, kosmetyczce, lodówce i garażu i tam poszukaj oszczędności, które potem możesz wysłać na pomoc Afryce. Od pieniędzy innych ludzi racz się oczepić."

Lewaki najchetniej wyciagaja rączki po cudze.
                  • yva-na Re: "Niech toną" 01.11.19, 23:17
                    zwłaszcza w kosmetyczce big_grin
                  • flegma_tyczka Re: "Niech toną" 02.11.19, 10:20
                    Ta... 400 zł... Chyba, że ktoś znicze kupował w Borzęcinie.
                    U nas (nie w supermarkecie, gdzie pewnie jest jeszcze taniej) śliczne małe znicze - 5 zł sztuka. Duży 35 zł. Ciekawe który grób udźwignął by przy takich cenach znicze za 400 zł...
              • yva-na Re: "Niech toną" 01.11.19, 23:19
                "20 tęczowych ławek za blisko 7 tys. zł sztuka? To nie żart, ale wynik głosowania w ramach budżetu obywatelskiego prosto w Kielcach. Na ten pomysł oddano prawie 1300 głosów. Szacunkowa wartość inwestycji to około… 130 tysięcy złotych. "
                Zwykła miejska ławka kosztuje 300-400zł (i mniej)
            • frey.a86 Re: "Niech toną" 01.11.19, 22:10

> u widzenia.

A ty z ile "zbędnych rzeczy" zrezygnowałaś, żeby pomóc Afryce? Proponuję zajrzeć do kosmetyczki.
            • tapatik Re: "Niech toną" 02.11.19, 23:13

> Serio nie stać nas na pomoc? Stać nas na tyle zbędnych rzeczy,

Na przykład?

> a nie na to, by pomóc ludziom, którzy u siebie nie mają życia... sad

No to pomóżmy im w ich własnym kraju.

> Nie podzielam takiego punkt u widzenia.

Luzik. Masz prawo.
              • iwles Re: "Niech toną" 02.11.19, 23:23
                No to pomozmy im w ich kraju. Pomozmy ZAKONCZYC wojne, POMOZMY, zeby nie byli przesladowani, POMOZMY godnie zyc.
                A nie, ze wyslemy im ciezarowki z chlebem i makaronem, zeby uspokoic swoje wyrzuty sumienia.
                • tanebo2.0 Re: "Niech toną" 02.11.19, 23:26
                  Tylko że ta pomoc to wysłanie 100 tys. armii. Z czego kilka tysięcy wróci w trumnach. A dziś w dobie internetu i telewizji jak się komandos zatnie papierem to od razu dostaje szoku pourazowego...
                • flegma_tyczka Re: "Niech toną" 03.11.19, 09:13
                  A ktoś nam pomógł po II wojnie światowej (i to pomimo obietnic)? Nie. Nikogo to nie interesowało.
                  • yva-na Re: "Niech toną" 03.11.19, 13:15
                    Polakom? "niech giną"
                    • sofia_87 Re: "Niech toną" 03.11.19, 13:38
                      Tanebo wciąż uważa, że trupy Polaków to mała cena za ratowanie imigrantów
                      • yva-na Re: "Niech toną" 03.11.19, 14:04
                        Bo Tanebo i podobni są podatni na reporterskie "wyciskacze łez" jak ten ze zwłokami dziecka na plaży, przeniesionymi z zupełnie innego miejsca i ułożonymi w jak najkorzystniejszej pozycji.
                        Co musi mieć we łbie hiena dzinnikarska, która coś takiego robi!?
                        • flegma_tyczka Re: "Niech toną" 03.11.19, 15:28
                          Mam wątpliwości sądząc po wyglądzie ciała czy to dziecko, które zostało tak podle wykorzystane po śmierci faktycznie umarło z powodu utonięcia. Zwłoki po pobycie w wodzie nie są takie "ładne", są napuchnięte i nabrzmiałe.
                          • yva-na Re: "Niech toną" 03.11.19, 15:33
                            Zapewne nie ale przecież chodziło o wzruszenie serca i łęzkę a nie dreszcz i odruch wymiotny.
                      • bistian Re: "Niech toną" 03.11.19, 14:09
                        sofia_87 napisał(a):

> Tanebo wciąż uważa, że trupy Polaków to mała cena za ratowanie imigrantów

Gdzie Ty widzisz te trupy Polaków? Na SOR? Na drogach? W hospicjach? Przecież to nie jest wina imigrantów.

Jeśli ta liczba w nicku, to rok urodzenia, to znaczy, że jesteś bardzo młoda, ale jednak już dorosła i wypadałoby wyciągać wnioski, jak dorosły, nie bajdurzyć jak nastolatek z Konfederacji czy smoleński oszołom.

Kogoś przyjąć musimy, nie damy rady bez tych ludzi, zresztą, Polska zawsze była wielka przez przybyszów, którzy chcieli u nas ciężko pracować i z czasem czuli się Polakami. Możemy wybrać takich ludzi, dzięki którym wszystkim będzie lepiej, mamy takie możliwości. I nie oszukujmy się, to, że ktoś jest Polakiem z dziada pradziada, nie czyni z niego z automatu wartościowego człowieka, dużą część Polaków powinniśmy zapakować na pontony i wysłać w drugim kierunku bez prawa powrotu, ale przecież tego nie robimy.

Wśród imigrantów jest bardzo duża grupa osób, którym się chce, którzy chcą zapracować na swoją przyszłość, ale są też osoby, które chcą żyć łatwo i o których ich rodacy mówią, że to jest odpad i patologia i tym rodakom jest nas żal, ale czują ulgę, że części tej patologii tam już nie ma. Najwyższy czas zająć się rozpoznawaniem tych środowisk, żeby potem wybierać dobrze. I pomagać tam na miejscu, bo to jest najtańsze, a za całą sytuację Europa też jest w części winna.
                        • sofia_87 Re: "Niech toną" 03.11.19, 14:22
                          Najwyraźniej umknely Ci wczorajsze wpisy tanebo, to on wspominał o trupach, ja tylko powtarzam.
                          Sądzisz, że przyjęcie imigrantów sprawi, że na drogach czy w hospicjach będzie mniej ofiar?
                          Przecież przyjmujemy Ukraińców, Azjatow, ale do pracy, a nie na socjal.
                          Wlasnie nie oszukujmy się; imigranci z Afryki nie będą ani pracować ani się integrować, Europa Zachodnia już to przerabiala, uczymy się choć raz na cudzych błędach.
                          Wybrać takich ludzi? Mnie wspominasz wiek, a wypisujesz takie głupoty? Sądzisz, że kraj taki jak Polska dostałaby jakiekolwiek wartościowe jednostki? Nie wspominając już o tym, że ci którzy się do czegoś nadają sami będą woleli pracować na zachodzie, za większe pieniądze. Jeśli Polska kogoś dostanie w ramach relokacji to będą to chorzy i analfabeci.
                          Fakt, jest wielu bezwartosciowych Polaków, ale niestety nie można ich zapakować na pontony, więc po cóż nam kolejne bezwartościowe jednostki zza morza, tym bardziej, że ich też nie będzie można odesłać gdy się przekonamy, że są nieprzydatni.
                          • sumire Re: "Niech toną" 03.11.19, 14:50
                            "Sądzisz, że kraj taki jak Polska dostałaby jakiekolwiek wartościowe jednostki?"
                            Dobre.
                            To o bezwartościowych Polakach też dobre.
                            • bistian Re: "Niech toną" 03.11.19, 15:36
                              sumire napisała:

> "Sądzisz, że kraj taki jak Polska dostałaby jakiekolwiek wartościowe jednostki?
                              > "
                              > Dobre.
                              > To o bezwartościowych Polakach też dobre.

Mało znasz takiej polskiej patologii? To gratuluję wyboru dobrego miejsca do zamieszkania i dobrej pracy.
                              • sumire Re: "Niech toną" 03.11.19, 16:48
                                A dziękuję, nie narzekam.
                          • bistian Re: "Niech toną" 03.11.19, 15:28
                            sofia_87 napisał(a):

> Sądzisz, że kraj taki jak Polska dostałaby jakiekolwiek wartościowe jednostki? Nie wsp
                            > ominając już o tym, że ci którzy się do czegoś nadają sami będą woleli pracować
                            > na zachodzie, za większe pieniądze. Jeśli Polska kogoś dostanie w ramach relok
                            > acji to będą to chorzy i analfabeci.

To już jest nasza decyzja i nasza polityka, ale widać, że nie wierzysz w obie, chociaż, jeżeli chodzi o rozpoznanie potrzeb i pomoc, rozpoznanie środowisk i współpracę ze strukturami plemiennymi, jesteśmy doceniani na świecie.
                            Ja się nie upieram na przyjmowanie wszystkich i organiczną pracę z nimi, imigranci są bardzo zróżnicowani, wybór jest. Straciliśmy szansę na sensownych ludzi z Syrii, nie chcemy Kurdów, chociaż są nam bliscy w podejściu do świata, będziemy tak wybrzydzać, to na końcu faktycznie przyjmiemy samą patologię
                            • sofia_87 Re: "Niech toną" 03.11.19, 16:19
                              Wierzę w inteligencje sensownych ludzi; jeśli jesteś lekarzem lub inżynierem z Syrii to wybierasz do życia i pracy jeden z bogatych krajów arabskich, jeśli decydujesz się na Europę, musisz nauczyć się języka, zdać egzaminy zawodowe, to wybierasz kraj, w którym zarobisz więcej, czyli raczej nie Polskę. Proste
                              • bistian Re: "Niech toną" 03.11.19, 16:42
                                sofia_87 napisał(a):

> Wierzę w inteligencje sensownych ludzi; jeśli jesteś lekarzem lub inżynierem z
                                > Syrii to wybierasz do życia i pracy jeden z bogatych krajów arabskich, jeśli de
                                > cydujesz się na Europę, musisz nauczyć się języka, zdać egzaminy zawodowe, to w
                                > ybierasz kraj, w którym zarobisz więcej, czyli raczej nie Polskę. Proste

Oprócz racjonalizmu, liczą się również porywy serca. Są ludzie, którym podoba się kraj do którego przyjechali i tam zostają, chociaż pewno gdzie indziej, mieliby lepsze warunki finansowe. Są też związki mieszane, ludzie wybierają kraj do zamieszkania. Znam takie związki, które dorobiły się już wnuków, a obcokrajowcy cały czas pracowali w swoim zawodzie. Da się, jeśli się chce.
                                • sofia_87 Re: "Niech toną" 03.11.19, 17:23
                                  Tak, ja też mam kolegę z takiego polsko-marokanskiego małżeństwa, ale takie porywy serca dotyczą raczej ludzi, którzy poznali się na studiach, a nie tych, którzy przyplyneli na pontonach
                              • chatgris01 Re: "Niech toną" 03.11.19, 16:48
                                sofia_87 napisał(a):

> jeśli jesteś lekarzem lub inżynierem z
                                > Syrii to wybierasz do życia i pracy jeden z bogatych krajów arabskich, jeśli de
                                > cydujesz się na Europę, musisz nauczyć się języka,

Przecież wielu syryjskich lekarzy i inżynierów studiowało za granicą (także w Polsce), więc język(i) już znali.
                                • sofia_87 Re: "Niech toną" 03.11.19, 17:25
                                  Ale oni nie przyplywaja na pontonach
                                  • chatgris01 Re: "Niech toną" 03.11.19, 17:30
                                    A w ogóle jacyś lekarze i inżynierowie przypływają na pontonach? Jeśli nawet, to raczej bardzo nieliczni (i nie wierzę, że po studiach nie znają żadnego europejskiego języka).
                          • baltycki Re: "Niech toną" 03.11.19, 17:03
                            sofia_87 napisał(a)

> Sądzisz , że kraj taki jak Polska dostałaby jakiekolwiek wartościowe jednostki?
                            > Jeśli Polska kogoś dostanie w ramach relokacji to będą to chorzy i analfabeci.

A to nie mialo byc tak, ze Polska mogla wybrac sobie te jednostki?

• sofia_87 Re: "Niech toną" 03.11.19, 17:27
                              Słyszałeś takie wyrażenie; "kolejność dziobania"? Już widzę jak inne kraje UE przyglądają się jak Polska wybiera wartościowe jednostki, a sami z otwartymi ramionami biorą polanalfabetow wink
                              • chatgris01 Re: "Niech toną" 03.11.19, 17:35
                                A Kanada jakoś wybiera sobie odpowiadające jej oczekiwaniom jednostki i to jeszcze w obozach uchodźców... Mają bardzo rozsądną politykę, bo sprawdzają kandydatów przed przyjazdem i przyjęciem. No ale to nie są miliony.
                                • baltycki Re: "Niech toną" 03.11.19, 17:41
                                  chatgris01 napisała:

> A Kanada jakoś wybiera sobie odpowiadające jej oczekiwaniom jednostki i to jesz
                                  > cze w obozach uchodźców... Mają bardzo rozsądną politykę, bo sprawdzają kandyda
                                  > tów przed przyjazdem i przyjęciem. No ale to nie są miliony.
                                  >
                                  Nikt nie oczekiwal przyjecia przez Polske milionow.
                                • bistian Re: "Niech toną" 03.11.19, 18:09
                                  chatgris01 napisała:

> A Kanada jakoś wybiera sobie odpowiadające jej oczekiwaniom jednostki i to jesz
                                  > cze w obozach uchodźców... Mają bardzo rozsądną politykę, bo sprawdzają kandyda
                                  > tów przed przyjazdem i przyjęciem. No ale to nie są miliony.

Co śmieszne, my też mamy doskonale rozpoznane obozy przez nasze organizacje pomocowe, ale zupełnie z tego nie korzystamy.
                              • baltycki Re: "Niech toną" 03.11.19, 17:48
                                sofia_87 napisał(a):

> Słyszałeś takie wyrażenie; "kolejność dziobania"? Już widzę jak inne kraje UE p
                                > rzyglądają się jak Polska wybiera wartościowe jednostki, a sami z otwartymi ram
                                > ionami biorą polanalfabetow wink
                                Ty mnie "oczkiem" nie kokietuj, tylko odpowiedz na pytanie: Czy Polska miala dostac (jak powtarzasz), czy mogla przyjac wybranych?
                                • sofia_87 Re: "Niech toną" 03.11.19, 18:01
                                  Nie pochlebiaj sobie.
                                  Polska miała przyjąć wybranych, tylko pytanie z czego miałaby mieć ten wybór. Nie wspominając już o tym, że ci podobno zweryfikowani, których miała przyjąć Polska zweryfikowani wcale nie byli, nie mieli też dokumentów.
                                  Niemcy przyjęli analfabetow, sądzisz, że Polska dostałaby jakieś wartościowe jednostki, sądzisz, że na tych pontonach w ogóle takie były?
                                  Jedyna opcją jest weryfikowane tych ludzi w obozach w Afryce, ale mam na myśli prawdziwa weryfikację na podstawie dokumentów i innych działań, a nie na podstawie słów imigrantów, i przyjmowanie do Europy tylko tych którzy się do czegoś nadaja
          • rosapulchra-0 Re: "Niech toną" 01.11.19, 22:35
            Żaden uchodźca nie ma prawa pracować dopóki nie dostanie wizy.
            • tapatik Re: "Niech toną" 01.11.19, 22:40
              rosapulchra-0 napisała:

> Żaden uchodźca nie ma prawa pracować dopóki nie dostanie wizy.

Imigrant.
              Uchodźca, to jest imigrant uciekający przed wojną, większość osób trafiających z Azji bądź Afryki do Europy to są imigranci ekonomiczni.
              • sofia_87 Re: "Niech toną" 01.11.19, 23:02
                Socjalni
              • baltycki Re: "Niech toną" 02.11.19, 00:10
                tapatik napisał:

> rosapulchra-0 napisała:
                >
                > > Żaden uchodźca nie ma prawa pracować dopóki nie dostanie wizy.
                >
                > Imigrant.
                > Uchodźca, to jest imigrant uciekający przed wojną, większość osób trafiających
                > z Azji bądź Afryki do Europy to są imigranci ekonomiczni.
                >
                No dobrze.
                "Żaden imigrant uciekający przed wojną nie ma prawa pracować dopóki..."
                Teraz podoba Ci sie?
                • sofia_87 Re: "Niech toną" 02.11.19, 07:58
                  Czy imigrant "uciekający przed wojną" ma prawo wyjezdzac w rodzinne strony "ogarnięte wojna" na wakacje, wracać do Europy i udawać ofiarę?
                  • astrum-on-line Re: "Niech toną" 05.11.19, 19:31
                    sofia_87 napisał(a):

> Czy imigrant "uciekający przed wojną" ma prawo wyjezdzac w rodzinne strony "oga
                    > rnięte wojna" na wakacje, wracać do Europy i udawać ofiarę?

Dyskusyjne, ale mam wrażenie, że jakoś dość podobnie Polacy uciekali, ciężko prześladowani przez komunę i podobne bajki opowiadali, byleby móc zostać na zachodzie.
        • ride_like_the_wind Re: "Niech toną" 01.11.19, 16:37
          Tak, mają dostawać przydział w czterogwiazdkowych hotelach w Szwecji. Ta rezolucja to moim zdaniem przedsmak kolejnej fali przymusowej relokacji.
          • sumire Re: "Niech toną" 01.11.19, 16:40
            Już ci pisano, Józek - za kolejną falę migracji z Bliskiego Wschodu w Europie będziesz mógł podziękować największemu idolowi przeciwników relokacji, Trumpowi.
            • olena.s Re: "Niech toną" 01.11.19, 16:48
              Fakt, ale Józuś nie za bardzo umie łączyć przyczyny i skutki.
              Ale ta fala będzie pewnie i tak zaledwie słabiutkim przedsmakiem migracji klimatycznych.
              A Afrykę uruchiomią silniej Chiny, podejrzewam - maja już pewnie ze ćwierć kontynetntu.
            • sofia_87 Re: "Niech toną" 01.11.19, 17:39
              Za kolejna fale będzie można podziękować idiotom, którzy marudza nt relokacji zamiast rozmawiać o tym jak skutecznie chronić granice
              • sumire Re: "Niech toną" 01.11.19, 17:47
                Serio? Przypomnę ci, że ten pomarańczowy koleżka Putina na komentarze, że jego decyzje dotyczące Syrii prawdopodobnie przyczynią się do uwolnienia i ponownej aktywizacji ISIS, odparł beztrosko, że to problem Europy, a nie jego. Panu od muru, specjaliście od rozdzielania dzieci i rodziców, i jego kumplowi Wołodii destabilizacja Europy jest bardzo na rękę. Media mówią o tym od dawna. Ale dla paniuś z forum większym problemem jest ciapaty z Uber Eats. Można i tak.
                • sofia_87 Re: "Niech toną" 01.11.19, 17:52
                  Ponieważ Europa idiotycznie zrobiła z tego swój problem, gdyby od początku odciela się od migrantow odmawiajac konsekwentnie przyjmowania ich oraz odsylajac każdego kto dostał się tu nielegalnie, to teraz nikomu by nawet przez myśl nie przeszło traktowanie tego jako problemu Europy
                  Naszym kontynentem rządzą głupcy, gdy Włosi nie przyjmowali statków to zawsze znalazł się jakiś idiota, który się ugial
                  • berber_rock Re: "Niech toną" 01.11.19, 18:14
                    Odcięła w jaki sposób?
                    Miała się wziąć i przesunąć w okolice Fiji?
                  • pani07 Re: "Niech toną" 01.11.19, 18:15
                    Ale wątek, niesamowity. I to poczucie "lepszości" niektórych emam, bo serduszko współczuciem zabiło.
                    I tak, na pewno cały problem z imigrantami polega na "tym złym Pisie", które przyjąć nie chce.
                    W głupich decyzjach polityków typu p.Merkel zawsze uderza mnie, że ona w swoim osobistym, codziennym życiu nie nie NIC wspólnego z tym, co zafundowała Europie.
                    I jest przy tym co niesamowitego, że oto mamy Brukselę, centrum UE, europarlament itd. i w tym samym mieście dzielnicę Molenbeek, w której Tekst linka
                    • cruella_demon Re: "Niech toną" 01.11.19, 19:57
                      Nasza jedna forumowa miłośniczka beżowych mieszka w tej dzielnicy. Bardzo sobie chwaliła sąsiedztwo, nie przeszkadzały jej nawet okresowe naloty antyterrorystów.
                      • flegma_tyczka Re: "Niech toną" 01.11.19, 20:00
                        Która Kochana? Jeżeli chodzi o Kanarkową to trochę zmieniła zdanie po tym jak to jej własny niuniuś pechowo był na koncercie w okolicy jednego z tamtejszych zamachów i nie od razu odebrał telefon.
                        Swoją drogą taka osobista nauczka (własny niuniuś, niuniusia lub mężulek) przydałaby się każdej zwolenniczce.
                  • nangaparbat3 Re: "Niech toną" 01.11.19, 20:24
                    Daj spokój, ta gromada pączkującego trolla, który gada sam ze sobą i napawa się się tym, nie jest warta uwagi.
                  • zofijkamyjka Re: "Niech toną" 01.11.19, 20:33
                    sofia_87 napisał(a):

> Ponieważ Europa idiotycznie zrobiła z tego swój problem, gdyby od początku odci
                    > ela się od migrantow odmawiajac konsekwentnie przyjmowania ich oraz odsylajac k
                    > ażdego kto dostał się tu nielegalnie

nie odsyła sie uchodźcy, który szuka schronienia do czasu az ustali się czy rzeczywiscie jej nie potrzebuje!
                    • cruella_demon Re: "Niech toną" 01.11.19, 20:35
                      Powiedz to Australijczykom.
                      Europa powinna brać z nich przykład, doskonale sobie poradzili.
                      • bistian Re: "Niech toną" 01.11.19, 20:46
                        cruella_demon napisała:

> Powiedz to Australijczykom.
                        > Europa powinna brać z nich przykład, doskonale sobie poradzili.

I tu się pojawia słabość geografii! Australia jest jednak dużo dalej wink
                        A na poważnie, nie ma takiej siły, która by zamknęła granice na amen, a dużo lepiej jest pomagać na miejscu, tzn. w Afryce, bo jest tanio i uczy się ludzi aktywności i odpowiedzialności.
                        My mamy mały wybór, ale pomóc możemy. Afryka ma większe zasoby wody od Europy, poradzi sobie sama, tylko potrzebuje odrobinę technologii. Nie wspierajmy nowych Afrykańczyków, którzy wolą żyć na zasiłkach. W większości w Afryce mieszkają bardzo pracowici, solidni i świadomi ludzie, nie zmieniajmy tego.
                        Oni muszą sobie sami pomóc, bo każda pomoc z zewnątrz rodzi patologię i bandy, które tę pomoc chcą dzielić i z tego żyć.
                    • sofia_87 Re: "Niech toną" 01.11.19, 20:43
                      Problem w tym, że Europa nie jest w stanie skutecznie odsyłać także tych, którzy tego statusu nie uzyskali.
                      Także uważam, że należy brać przykład z Australii, poza granicami Europy rozstrzygac kwestie azylu, prawdziwych uchodźców jak najdłużej trzymac poza granicami Europy , może w międzyczasie sytuacja się unormuje, wpuszczać tylko tych którzy będą pożyteczni. A tych którym nie przysługuje azyl odsyłać asap.
                      • ride_like_the_wind Re: "Niech toną" 02.11.19, 09:55
                        Kiedyś Lauren6 pisała, że jak ktoś wpływa bez dokumentów i udaje kogoś kim nie jest, to traktować go jak potencjalnego szpiega terrorystę, a statki z takimi na pokładzie jak statki pirackie. Od tamtego czasu jednak Lauren poszła w mocno totalnie opozycyjne klimaty i już tak niepoprawna politycznie nie jest. A szkoda, bo kiedyś ją lubiłem i od ucha do ucha się śmiałem jak pisała coś o tzw. uchodźcach, wyjątkowo plastycznym językiem, nie zostawiając na nich suchej nitki. Gdy jednak przeszła na totalne klimaty, skupia się na wyzywaniu mnie od inceli, wiecznie grożąc że mnie wygasi big_grin
                        • flegma_tyczka Re: "Niech toną" 02.11.19, 10:00
                          Jestem ciekawa co się z nią stało?
              • ride_like_the_wind Re: "Niech toną" 01.11.19, 18:17
                Sofio, przecież takie jak Kosmos Pierzasty to nie tyle nie chcą ochrony granic, ale wręcz ich rozszczelniania. To zwolenniczki polityki tzw. otwartych drzwi.
        • zofijkamyjka Re: "Niech toną" 01.11.19, 20:26

> Np. o to, żeby nie odsyłać ich do "obozów" dla uchodźców w Afryce Płn, gdzie re
          > alia są takie, że to jest piekło na ziemi, a nie żadna pomoc... I inne tym podo
          > bne drobiazgi sad

niestety w Europie tez jest juz piekło. O tym będzie tez ten program w SV
    • beaucouptrop Re: "Niech toną" 01.11.19, 20:21
      Ale zaraz, poprawcie mnie jesli się mylę, wydaje mi się, że rezolucja PE nie ma żadnej mocy prawnej więc podpisanie jej niewiele de facto zmienia.
      • zofijkamyjka Re: "Niech toną" 01.11.19, 20:27
        beaucouptrop napisał(a):

> Ale zaraz, poprawcie mnie jesli się mylę, wydaje mi się, że rezolucja PE nie ma
        > żadnej mocy prawnej więc podpisanie jej niewiele de facto zmienia.

ale za to niepodpisanie wiele świadczy o ludziach i ich człowieczeństwie.
        • sofia_87 Re: "Niech toną" 01.11.19, 20:48
          A wpuszczanie kolejnych imigrantów zamiast odsylania tych, którzy tu już są, świadczy o głupocie i braku troski o własnych obywateli
          • ride_like_the_wind Re: "Niech toną" 02.11.19, 09:58
            To jest wręcz działanie na szkodę obywateli, a nie tylko sam brak troski. Dlatego dobrze, że PO (poza Thunową) i PSL tego też nie podpisały.
        • umi Re: "Niech toną" 01.11.19, 20:58
          O niczym nie swiadczy podpisanie czegos, co i tak nie ma mocy sprawczej. Licza sie efekty i co ktory kraj robi. Zaproszenie "bierzemy wszystkich, przyjezdzajcie" a potem robienie boordelu z wlasnego kraju, bo sie sytuacja wymyka spod kontroli to nie jest kwintesencja czlowieczenstwa tylko glupota w czystej postaci. Malpa ma wiecej rozumu niz autorzy takich dzialan.
          • ride_like_the_wind Re: "Niech toną" 02.11.19, 10:00
            Przetłumacz to takiej Kosmos Pierzasty, która ma pretensje do całego świata że Europa nie jest w stanie przyjąć do siebie całej głodującej Afryki. Ja wiem, że Kosmos Pierzasty to idealistka, ale to bardzo dziecięcy idealizm, podszyty egzaltacją.
    • anahera Re: "Niech toną" 01.11.19, 20:47
      Zgadzam sie z sofia i cruella. Wylawiac, tak. Pozwalac na osiedlenie sie w Europie, nie. Moj kraj to rozwiazal skutecznie, moglaby i EU, no ale to nie ten klimat polityczny.
      • berber_rock Re: "Niech toną" 01.11.19, 20:56
        A twój kraj to który konkretnie?
        Bo ja w Europie nie znam takiego który sobie całkowicie poradził. Znam kilka takich co zwaliły problem na innych i grają w gorącego kartofla.
        Kraje skandynawskie radzą sobie z problemem całkiem nieźle. To fakt. Ale położenie geograficzne działa na ich korzyść.
        • cruella_demon Re: "Niech toną" 01.11.19, 21:09
          Z tego co kojarzę ona mieszka w Australii. Australia wyławia imigrantów, po czym pakuje i odsyła do obozów w opłaconych biedniejszych państwach. Luksusów to oni tam nie mają, więc problem jakby zaczął rozwiązywać się sam.
          Wystarczyłoby opłacić jakiegoś afrykańskiego kacyka i mielibyśmy przynajmniej częściowo problem z głowy. A chętnych na kasę na pewno by nie brakowało.
          • sofia_87 Re: "Niech toną" 01.11.19, 21:13
            Dokładnie, kacyk nawet dalby obywatelstwo tym, którzy "zgubili paszporty"
      • sumire Re: "Niech toną" 01.11.19, 22:28
        "Twój kraj" ma ODROBINĘ inne położenie geograficzne względem Afryki czy Bliskiego Wschodu, więc jakby to powiedzieć, genialna myśl australijska niekoniecznie może mieć zastosowanie w Europie.
        • sofia_87 Re: "Niech toną" 01.11.19, 22:31
          Oczywiście, że może, wystarczy wola i konsekwencja
          • sumire Re: "Niech toną" 01.11.19, 22:36
            Tak tak, a wogle to otoczmy Wolskę murem, może nam Trump na niego pożyczy. 🤦
            • sofia_87 Re: "Niech toną" 01.11.19, 23:04
              Skoro Ty mieszkasz w Wolsce to współczuję...
              Ja mam na myśli granice Europy, sugerujesz, że nie powinno się ich strzec albo nie jest to możliwe?
              • sumire Re: "Niech toną" 02.11.19, 08:17
                Żeby strzec ich w takim stopniu, jak to się marzy fankom białej Europy, to trzeba by istotnie otoczyć ją murem z wieżyczkami strzelniczymi i drutem kolczastym pod prądem (a i takie rzeczy zdarzało się desperatom forsować), zlikwidować Schengen i wprowadzić zasadę, że do Europy mogą wjeżdżać tylko... no właśnie, kto? big_grin

Dodajmy do tego, że EU graniczy z państwem, które straszy, że wypuści uchodźców przebywających na jego terenach i już i tak intensywnie kombinuje, co zrobić, gdyby... Co ciekawe jednak, Erdogan i jego amerykański kolega są bardzo lubiani przez przytępawych fanów białej Europy, mimo że robią dużo, by spowodować kolejny kryzys. Ba, właściwie działają na jego rzecz. Ale to oczywiście inna sprawa, o której zachwyceni prawicowymi mocarzami fani białej Europy nie chcą rozmawiać, dziwne...
                • sofia_87 Re: "Niech toną" 02.11.19, 08:24
                  Ale desperatow będzie kilku, a nie kilka milionów. Zresztą desperata także można złapać i odesłać.
                  Masz rację, po Erdoganie można spodziewać się wszystkiego, tym bardziej zamiast tracić czas na rozmowy o relokacjach, trzeba się dogadać z kacykiem z Afryki, ktory tych wypuszczonych i zlapanych na przekraczaniu granicy przyjmie i zatrzyma u siebie. Zapłata dla kacyka tak wyjdzie taniej niz socjal w Europie
                  • sumire Re: "Niech toną" 02.11.19, 08:30
                    Desperaci desperatami, ale kogo będziemy wpuszczać? big_grin
                    • ride_like_the_wind Re: "Niech toną" 02.11.19, 08:57
                      Ludzi z wizami, a nie niepiśmiennych pariasów.
                      • sumire Re: "Niech toną" 02.11.19, 09:07
                        Misiu, ale rozumiesz, że terrorysta może się o wizę postarać i ją dostać? Co zdaniem twoich i koleżanek cię ochroni przed kimś, kto wjedzie do Europy legalnie?
                        I jeszcze - myślisz, że organizacje terrorystyczne nie wiedzą, że Europa panicznie boi się niepiśmiennych na łodziach?...
                        • sofia_87 Re: "Niech toną" 02.11.19, 11:09
                          To Ty nie rozumiesz, że wielu terrorystów to dzieci tych niepismiennych, których kiedyś już wpuszczano.
                          • sumire Re: "Niech toną" 02.11.19, 11:31
                            Owszem, jak również dzieci innych niepiśmiennych wpuszczonych 20 lat temu dziś normalnie pracują. A dla równowagi, wielu terrorystów to także osoby najzupełniej piśmienne. I bardzo im w to graj, gdy uwaga ludzi skupia się na - cytując forumowy język - hordach w łodziach, podczas gdy codziennie na legalu granice UE przekraczają tysiące ludzi z Afryki i Bliskiego Wschodu. Toż jeden ze szwedzkich zamachowców wjechał do Schengen przez Polskę. I tyle na temat obrony granic przed hordami beżowych pariasów, czy jak tam ich teraz nazywacie.
                            • 1matka-polka Re: "Niech toną" 02.11.19, 11:39
                              "przed hordami beżowych pariasów, czy jak tam ich teraz nazywacie."
                              Masz jakas wieksza radochę z tego szczucia? 😉
                              • sumire Re: "Niech toną" 02.11.19, 11:48
                                Nie, nie jestem tobą, żeby mi szczucie sprawiało przyjemność.
                                • flegma_tyczka Re: "Niech toną" 02.11.19, 11:50
                                  Tak? To jeszcze ktoś korzysta z tego konta? Bo wiele razy na mnie szczułaś, a także na innych forumowiczów, którzy mieli tylko odmienne poglądy. Wiele razy wyzywałaś mnie od trolli i mimo licznych moich próśb nadal nazywałaś kimś kim już nie jestem. To też jest szczucie.
                                  • 1matka-polka Re: "Niech toną" 02.11.19, 11:54
                                    Ona nie pisze, ze nie szczuje, tylko ze jej przyjemnosci nie sprawia. Ot robota, jak robota. Byc moze nawet po godzinach sumire odzyskuje ludzkie cechy.
                                  • ride_like_the_wind Re: "Niech toną" 02.11.19, 11:58
                                    Mi życzyła utraty pracy i zasuwania na szparagach.
                                  • sumire Re: "Niech toną" 02.11.19, 11:58
                                    Gazeciarz, wolę cię w sumie ignorować, ale ci odpowiem po raz ostatni.
                                    Mało kto narobił na tym forum tyle guana, co ty i dziwię się, że w ogóle ktoś wpadł na pomysł, by cię odblokować.
                                • 1matka-polka Re: "Niech toną" 02.11.19, 11:52
                                  Masz na mysli szczucie na lewackie trolle? To moj obowiazek obywatelski😄
                                • rosapulchra-0 Re: "Niech toną" 02.11.19, 14:13
                                  🙌🙌🙌
                                  • rosapulchra-0 Re: "Niech toną" 02.11.19, 14:15
                                    To są brawa dla sumire za napisanie prawdy gazeciarzowi.
                                    • 1matka-polka Re: "Niech toną" 02.11.19, 14:21
                                      "To są brawa dla sumire za napisanie prawdy gazeciarzowi"
                                      Widze, ze sie zreflektowalas, ze kierujac swoj przekaz do pozytecznych idiotow, powinnas pisac prostymi slowami i nie uzywac niejednoznacznych ikonek😊
                                      • rosapulchra-0 Re: "Niech toną" 02.11.19, 16:48
                                        Trolle twojego pokroju na pewno by nie zrozumiały.
                                  🙌🙌🙌
                                  🙌🙌🙌
                            • sofia_87 Re: "Niech toną" 02.11.19, 12:32
                              Ale są też tacy, którzy nie pracują, za to się radykalizuja i nienawidzą tego zgnilego Zachodu. Pytanie czy korzyści z tych pracujących przeważają nad zagrożeniem i kosztami związanymi z tymi nieorzystosowanymi. Moim zdaniem nie.
                              Fakt, ale Twoj wywód prowadzi tylko do wniosku, że należy zaostrzyc kryteria przyznawania wiz ludziom z tamtych rejonów, a tych z pontonow powinno się jak najszybciej odsyłać
                              • sumire Re: "Niech toną" 02.11.19, 12:38
                                To może tych pracujących też wywalmy, w końcu wiadomo to, co im odwali na starość albo ich wnukom?...
                                • sofia_87 Re: "Niech toną" 02.11.19, 12:42
                                  Niejednym już odwalilo, więc to nie jest głupi pomysł
                                  • sumire Re: "Niech toną" 02.11.19, 12:52
                                    Mhm. To pomyślmy, od kogo by tu zacząć, by profilaktycznie wydalić. Salman Rushdie? Sadiq Khan? Meera Syal? Nadiya Hussain? Mario Balotelli? Omar Sy? Jamel Debouzze? Paul Pogba? Tidjane Thiam?...
                                    • sofia_87 Re: "Niech toną" 02.11.19, 13:33
                                      Można zacząć od wielopokoleniowych rodzin, których członkowie nie znają pracy z europejskich slumsow. Chętnie się sama dorzucę, podobnie jak inne myślące osoby smile
                                      • sumire Re: "Niech toną" 02.11.19, 13:43
                                        No nie nie, ale wyżej twierdzisz, że pracujących też nie byłoby tak źle wywalić. Czyżbyśmy jednak nie chcieli się pozbywać potomka jakiegoś murzyństwa, który jest szefem Credit Suisse?... Jacyś pożyteczni idioci kiedyś mu to umożliwili. Muszą sobie dziś bardzo pluć w brodę.
                                        • sofia_87 Re: "Niech toną" 02.11.19, 13:48
                                          Ojej, to ten 1% ktoremu udało się coś osiągnąć może zostać, zadowolona? smile
                                          • sumire Re: "Niech toną" 02.11.19, 14:11
                                            Zgaduję, że niezbyt często opuszczasz kraj, a nawet osiedle, ale jak sobie trochę pojeździsz po świecie, to zobaczysz, że takich jest trochę więcej niż 1%.

Ale wierzę, że chciałabyś być wśród tych, którzy określaliby kryteria pozostania. Mierzenie głowy też będzie brane pod uwagę czy tylko próbnik koloru będzie przykładany? I do którego pokolenia imigranci będą uznawani za imigrantów? Tych, co ich w wielkich ilościach przywozili kolonialiści, też zaczniemy odsyłać?

W sumie ja bym też poszła za ciosem i wywalała tych, którym w Europie idzie za dobrze, w sumie po co ma jakieś murzyństwo czy inne ciapactwo odbierać kapitał białemu człowiekowi.
                                            • sofia_87 Re: "Niech toną" 02.11.19, 14:34
                                              Jeśli nawet, to tylko trochę.
                                              Niezłym kryterium jest wieczne bezrobocie oraz konflikty z prawem, nie sądzisz? smile
                                      • rosapulchra-0 Re: "Niech toną" 02.11.19, 14:17
                                        A Ty, oczywiście wiesz, gdzie takie slumsy się znajdują 😂😂😂
                                        • sofia_87 [...] 02.11.19, 14:35
                                          • rosapulchra-0 Re: "Niech toną" 02.11.19, 17:07
                                            Słabe. Bardzo słabe. Niestety dla ciebie, mieszkam w białej dzielnicy, a jedynych Pakistańczyków, jakich spotykam, to w miejscowym, osiedlowym sklepie, który prowadzi ta rodzina. Bardzo przyzwoici ludzie.
                                            Poza tym poznałam uchodźców z Syrii, wiele osób w Erytrei, Somalii, Indii i Pakistanu. I choćbym nie wiem, jak się zapierała, to nie mogę się do nich przyczepić. I pracowici, i życzliwi, skromni, mili, zawsze pomocni. Niektórzy z nich pracują w fabrykach, inni są lekarzami (za prywatną wizytę, jakieś 10 - 15 minut, kasują 160 funtów), nauczycielami moich dzieci, wykładowcami na miejscowych uniwersytetach, właścicielami małych i większych sklepów, itp., itd. Tych też należy wyrzucić z twojej białej Europy?
                                            • baltycki Re: "Niech toną" 02.11.19, 17:28
                                              rosapulchra-0 napisała:

> Niestety dla ciebie, mieszkam w białej dzielnicy,

Jakie jeszcze dzielnice sa u Ciebie?

• rosapulchra-0 Re: "Niech toną" 02.11.19, 18:03
                                                Różne, kolorowe, podłużne, ale na pewno nie białe i nie czarne, mój wpis był przede wszystkim do osoby, która nie ma pojęcia, jakie są dzielnice w moim mieście, ale chciałam jej tylko unaocznić, jak bardzo się myli w swych nieudolnych próbach obrażania mnie.
                                                Ciebie, bałtycki, nie mam zamiaru do czegokolwiek przekonywać, ponieważ wiem, jak bardzo jesteś złym człowiekiem, mimo że na forum niektóre dziewczyny się nabierają na twoją pozę miłego starszego pana. EOT.
                                            • sofia_87 Re: "Niech toną" 02.11.19, 17:35
                                              Ach tak, czyli przyznajesz, że w Europie są także dzielnice inne niż białe smile
                                              A podobno uchodźcy nie mogą pracować smile
                                              A nie poznalas żadnych siedzących na zasilkach i zagrożonych radykalizacja? Smuteczek
                                              • rosapulchra-0 Re: "Niech toną" 02.11.19, 18:06
                                                Nie, nie przyznaję. Mój błąd, że nie wzięłam tego słowa w cudzysłów. A ciebie miałam za bardziej inteligentną i odróżniającą tego typu niuanse. No cóż, twoja inteligencja poszła się.. paść.
                                            • flegma_tyczka Re: "Niech toną" 02.11.19, 17:48
                                              To już nie mieszkasz w tej dzielnicy gdzie z jednej strony miałaś za sąsiadów Romów, z drugiej Pakistanów, a sama dostałaś dom po rodzinie muzułmańskiej? Nie wspominałaś o przeprowadzce.
                                              • sofia_87 Re: "Niech toną" 02.11.19, 17:52
                                                Może to jest właśnie ta "biała dzielnica"smile
                                                • flegma_tyczka Re: "Niech toną" 02.11.19, 17:58
                                                  A może ona myśli, że jak oni się tam sprowadzili to nadali ton całej dzielnicy jako, że sami są biali?
                                                  • sofia_87 Re: "Niech toną" 02.11.19, 18:01
                                                    Ty uwazasz, że ona myśli? wink
                                              • asia-loi Re: "Niech toną" 02.11.19, 17:58
                                                flegma_tyczka napisała:

... Nie wspominałaś o przeprowadzce.
                                                >

Gazeciarz, i tak się o to wsypujesz, że jesteś gazeciarz. Wiesz wszystko o się działo i dzieje na forum, kto co napisał. Ktoś nowy nie ma takiej wiedzy. big_grin
                                                • flegma_tyczka Re: "Niech toną" 02.11.19, 18:01
                                                  Nie jestem już Gazeciarzem, tamta część mojej tożsamości umarła już jakiś czas temu. Mów mi Flegma smile
                                                  • asia-loi Re: "Niech toną" 02.11.19, 18:20
                                                    flegma_tyczka napisała:

Mów mi Flegma smile
                                                    >

Ok. smile
                                                  • flegma_tyczka Re: "Niech toną" 02.11.19, 18:37
                                                    Dzięki kiss
                                                  • baltycki Re: "Niech toną" 02.11.19, 18:40
                                                    flegma_tyczka napisała:

> Mów mi Flegma smile
                                                    >
                                                    flegma
                                                    1. «śluzowa wydzielina dróg oddechowych»

Z przyjemnosca.
                                                  • 1matka-polka Re: "Niech toną" 02.11.19, 18:46
                                                    ". «ciecz spływająca w procesie rektyfikacji do dolnej części kolumny rektyfikacyjnej»

3. «temperament charakteryzujący się brakiem gwałtownych emocji i nadmierną powolnością w działaniu»"
                                                    sjp.pwn.pl/sjp/flegma;2459487.html
                                              • rosapulchra-0 Re: "Niech toną" 02.11.19, 18:06
                                                Gazeciarz, ty kupo g., co jeszcze wymyślisz, trollu?
                                              • baltycki Re: "Niech toną" 02.11.19, 18:17
                                                flegma_tyczka napisała:

> To już nie mieszkasz w tej dzielnicy gdzie z jednej strony miałaś za sąsiadów R
                                                > omów, z drugiej Pakistanów, a sama dostałaś dom po rodzinie muzułmańskiej? Nie
                                                > wspominałaś o przeprowadzce.
                                                >
                                                Kurcze, siedzisz 24/7 na emamie i masz nieaktualne dane w kapowniku?
                                                • rosapulchra-0 Re: "Niech toną" 02.11.19, 18:19
                                                  Miał dłuższe nieobecności na forum, gdy się leczył w psychiatryku. Ostatni miesięczny chyba ban, to pikuś.
                                      • rosapulchra-0 Re: "Niech toną" 02.11.19, 14:17
                                        A Ty, oczywiście wiesz, gdzie takie slumsy się znajdują 😂😂😂
    • tapatik Re: "Niech toną" 01.11.19, 20:48
      Uchodźców?
      Czy imigrantów ekonomicznych?
      • sofia_87 Re: "Niech toną" 01.11.19, 20:49
        Raczej imigrantów socjalnych
        • tanebo2.0 Re: "Niech toną" 01.11.19, 20:51
          Wolisz wsioków biorących 500+?
          • umi Re: "Niech toną" 01.11.19, 20:56
            W tym momencie obrazasz albo dokladnie wszystkich mieszkajacych w Polsce i majacych dzieci w wieku 18- albo dzielisz ludzi na lepszych (miastowych, tym wolno brac 500+) i gorszych (wsiokow, im sie 500+ nie nalezy).
            • berber_rock Re: "Niech toną" 01.11.19, 20:58
              Przecież to nie jej wina że 500 + jest przymusowe.
              • tapatik Re: "Niech toną" 01.11.19, 21:08
                berber_rock napisał(a):

> Przecież to nie jej wina że 500 + jest przymusowe.

Który przepis zmusza do brania 500+?
            • tanebo2.0 Re: "Niech toną" 01.11.19, 21:08
              Miastowi na swoje 500+ zarobili. Wsioki nie.
              • umi Re: "Niech toną" 01.11.19, 21:37
                Skad wiesz, ze nie zarobili? Wies to same baraki z bezrobotnymi?
          • sofia_87 Re: "Niech toną" 01.11.19, 21:03
            Jeśli ktoś już ma nowotwor to tym bardziej nie powinien sobie "sprawiać" AIDS.
            A 500+ biorą nie tylko wsioki, także osoby z Twojego otoczenia, którym udało się stracić cnotę przed 40 wink
            • cruella_demon Re: "Niech toną" 01.11.19, 21:10
              big_grin dobre
            • beaucouptrop Re: "Niech toną" 01.11.19, 21:24
              😂Pewnie dlatego takie bzdury wypisuje.
            • ride_like_the_wind Re: "Niech toną" 01.11.19, 21:56
              Jednak bym prosił by argumentów odnoszących się do cudzej cnoty w dyskusji nie stosować. Sam byłem długo prawiczkiem i jestem na tym punkcie wyczulony, wręcz przewrażliwiony.
              • sofia_87 Re: "Niech toną" 01.11.19, 22:34
                To nie bądź, a tanebo odbija na starość
          • tapatik Re: "Niech toną" 01.11.19, 21:06
            tanebo2.0 napisał:

> Wolisz wsioków biorących 500+?

Bardzo proszę nie manipuluj mną.
            Sugerujesz, że mam do wyboru albo imigrantów ekonomicznych albo wsioków biorących 500+.
            Nie wiem czemu nie piszesz nic o miastowych biorących 500+.
            • tanebo2.0 Re: "Niech toną" 01.11.19, 21:14
              Ogólnie to jest to samo. Znaleźliśmy sposób na wieczny pokój - globalizację. Nikt nie rozpocznie wojny bo wojna to kryzys a kryzys to spadek zysków. Cudownie. Ale globalizacja zabiła to co stworzyliśmy pod II wojnie - klasę średnią. I rozwalił stary porządek polegający na tym że murzyn ma siedzieć na sawannie pod baboabem. W pewnym sensie tak, emigranci i wsioki żyjące z 500+ to niska cena za pokój...
              • sofia_87 Re: "Niech toną" 01.11.19, 21:24
                Niska? Dla kogo, może dla tej Polki zgwalconej w Rimini przez bandziorow, których w Europie w ogóle nie powinno być?
                Skuteczna ochrona granic to jeszcze niższa cena
                • tanebo2.0 [...] 01.11.19, 21:25
                  • sofia_87 [...] 01.11.19, 21:30
                  • ninanos Re: "Niech toną" 01.11.19, 22:41
                    Jesteś porządnie zaburzony, lecz się chłopie!
                • tanebo2.0 Re: "Niech toną" 01.11.19, 21:28
                  Faszystowskie hieny chcąc dorwać się do władzy straszą wsioków obcymi. Skończy się to wojną i stosami trupów.
                  • sofia_87 Re: "Niech toną" 01.11.19, 21:32
                    Niektórych nie trzeba straszyć, oni mają obcych u siebie, wcale nie na wsi...
                    Tak, skończy się wojna, jeśli przyjmiemy więcej migrantow, w końcu przecież przestaną wystarczac im zasiłki
                    • tanebo2.0 Re: "Niech toną" 01.11.19, 21:35
                      Zwłaszcza gdy pracują w polskich fabrykach dzięki którym polski wsiok z Białegostoku ma 500+
                      • sofia_87 [...] 01.11.19, 21:40
                        • umi Re: "Niech toną" 01.11.19, 21:43
                          To sie nazywa osiagnac full w swojej dziedzinie i miec swoje lata. Tanebo sie rozwinal zawodowo, ale odpuscil sobie zycie osobiste. A teraz jest za ostrozny i za wygodny, zeby sie pakowac w babe z dziecmi jak jakis 20- czy 30-kilkulatek. Z czasem zmiany sa trudne, ludzie osiadaja w strefie komfortu i nie chce im sie z niej wychodzic. Ale z drugiej strony sa juz ekspertami i nie maja za duzo wyzwan, wiec sie nudza suspicious Tanebo sie wiec nudzi na forum, bo tu baby pyskuja, ale zadna nie zaciazy i nie utrudni zycia big_grin
                          • beaucouptrop Re: "Niech toną" 01.11.19, 21:53
                            Ale Tanebo nie dla tego jest sam, że poświęcił swoje najlepsze lata na rozwój kariery zawodowej. On jest starym kawalerem, bo żadna kobieta to nie chce. Kto by się wiązał z psychopatycznym dziwolagiem.
                            • umi Re: "Niech toną" 01.11.19, 21:56
                              Tez mozliwe. Az tak nie sledze wszystkich wpisow. Ale jesli tak, to w sumie niezle wybral - animuje forum zamiast komus i sobie utrudniac zycie.
                              • beaucouptrop Re: "Niech toną" 01.11.19, 22:03
                                Właściwie to tak. Lepiej żeby wypisywal bzdury na forum niż jakaś ematka zalila się, że ma męża z głębokimi problemami psychicznymi 😉
                            • ride_like_the_wind Re: "Niech toną" 02.11.19, 09:39
                              Tanebo to po prostu grzeczny chłopiec, który był nieśmiały i nie wywoływał emocji. Stąd nie był tym, na którego kobiety się rzucały.
                              • sofia_87 Re: "Niech toną" 02.11.19, 11:13
                                Nie potrzeba wielu rzucajacych się kobiet do utraty cnoty, wystarczy szara myszka poznana w bibliotece smile
                                Na studiach ci niesmiali, ale rokujacy byli dość szybko wybierani na mężów
                                • ride_like_the_wind Re: "Niech toną" 02.11.19, 11:41
                                  Tanebo ma naprawdę wiele zalet. A nie każdy szuka szarych myszek po bibliotekach.
                                  • sofia_87 Re: "Niech toną" 02.11.19, 12:22
                                    Moja koleżanka w liceum szara myszka jest obecnie dość znana modelka.
                                    Zresztą jeśli ktos nie jest Adonisem ani samcem alfa to powinien szukać na swojej półce
                                • flegma_tyczka Re: "Niech toną" 02.11.19, 13:15
                                  Szara myszka w łóżku może mieć więcej ognia niż niejedna atrakcyjna. I może lepiej nadawać się do rozrodu i ogółem "życia w rodzinie".
                      • umi Re: "Niech toną" 01.11.19, 21:40
                        Ale Ty to chyba bialy jestes? Wiesz, ze takie osoby o IQ orzeska, nie uczone od malego, wychowane w stadach po 10 i wiecej dzieci gonionych do pracy i na kiepskiej diecie, to maja dosc prosty sposob myslenia? I nie tylko zlym babom sie oberwie, zlym bialym gosciom oberwie sie jeszcze bardzie. Wiec nie ma co sie tak zachwycac.
                        • tanebo2.0 Re: "Niech toną" 01.11.19, 21:43
                          No popatrz a w Dubaju jakoś potrafią...
                          • umi Re: "Niech toną" 01.11.19, 21:44
                            Co potrafia w Dubaju i czego wzorem moze byc ten Dubaj?
                          • bistian Re: "Niech toną" 01.11.19, 21:49
                            tanebo2.0 napisał:

> No popatrz a w Dubaju jakoś potrafią...

Nie minie 10 lat, a z Dubaju też będą uciekać jako uchodźcy, bo nie będzie się tam dało mieszkać
                            • sumire Re: "Niech toną" 01.11.19, 22:30
                              Akurat z Dubaju nieprędko ktokolwiek będzie uciekał.
                          • yva-na Re: "Niech toną" 01.11.19, 23:01
                            W Dubaju to mają ok. 85 IQ gorzej z tymi w granicach 60-70 IQ
                            Jakieś ochotniczki do uczenia ich języka? big_grin
                            • sumire Re: "Niech toną" 02.11.19, 08:02
                              Trolliku, zanim zaczniesz bredzić o IQ, zdaj sobie sprawę, że Emiraty, zamieszkałe przez rzesze - uwaga - imigrantów z Europy, to trochę kiepski przykład w tym wątku.
                              • sofia_87 Re: "Niech toną" 02.11.19, 08:04
                                Uwaga - imigranci z Europy nie żyją tam z socjalu, taka subtelna różnica...
                                • sumire Re: "Niech toną" 02.11.19, 08:19
                                  Naprawdę? O_o.
                                  • yva-na Re: "Niech toną" 02.11.19, 09:40
                                    "tanebo2.0 01.11.19, 21:43
                                    No popatrz a w Dubaju jakoś potrafią..."
                                • olena.s Re: "Niech toną" 02.11.19, 10:24
                                  O co ci właściwie chodzi, bo coś zwrotna jesteś? O IQ, o przestępczość, o socjal, o terroryzm? Miliony przyjezdnych Arabów/Turków/Azjatów i Czarnych w Zatoce też nie żyją z socjalu. I?
                                  • yva-na Re: "Niech toną" 03.11.19, 14:09
                                    warto odróżnić jedno od drugiego. To zaplanowana szaleńcza akcja migracyjna mająca na celu rozpierduchę wywracającą dotychczasowy porządek i granice. Jaki koniec szaleństwa nie trudno przewidzieć.
                                  • sofia_87 Re: "Niech toną" 03.11.19, 14:26
                                    Problem w tym, że gdy komus by przyszło do głowy żyć z socjalu w Zatoce, wysuwac roszczenia albo próbowac narzucać swoje obyczaje, to tamtejsze władze by się takiego delikwenta szybko pozbyły, nie zważając na protesty pożytecznych idiotow albo obrońców "praw człowieka"
                              • yva-na Re: "Niech toną" 02.11.19, 09:35
                                Tym bardziej big_grin big_grin big_grin
                                Poza tym mój post był na nw. inteligentna emateczko:
                                "umi 01.11.19, 21:40
                                Ale Ty to chyba bialy jestes? Wiesz, ze takie osoby o IQ orzeska, nie uczone od malego, wychowane w stadach po 10 i wiecej dzieci gonionych do pracy i na kiepskiej diecie, to maja dosc prosty sposob myslenia? I nie tylko zlym babom sie oberwie, zlym bialym gosciom oberwie sie jeszcze bardzie. Wiec nie ma co sie tak zachwycac.
                                Odpowiedz Cytuj Link Zgłoś"
                          • ride_like_the_wind Re: "Niech toną" 02.11.19, 09:42
                            Ci z Dubaju nie płyną tu na pontonach.
                            • sumire Re: "Niech toną" 02.11.19, 10:04

> Ci z Dubaju nie płyną tu na pontonach.

No nie płyną, i za 10 lat, wbrew sugestii przedmówcy, też płynąć nie będą.
                              • bistian Re: "Niech toną" 02.11.19, 10:14
                                sumire napisała:

> No nie płyną, i za 10 lat, wbrew sugestii przedmówcy, też płynąć nie będą.

Nie pisałem, że będą uciekać na pontonach, pisałem, że będą mieć duży problem z powodu zmian klimatu. Swoją przeprowadzkę zorganizują całkiem sprawnie, w to wierzę, i może nawet będą zapraszani razem ze swoimi pieniędzmi.
                                • sumire Re: "Niech toną" 02.11.19, 10:26
                                  Inne kraje na Półwyspie będą, oni raczej nie będą, bo wywalają masę kasy na rozwój technologii pozwalających klimatem sterować. A pieniądze panów i pań z Emiratów od dawna w Europie są...
                                  • sofia_87 Re: "Niech toną" 02.11.19, 11:17
                                    To może to oni powinni przyjąć i trzymać na socjalu braci w wierze.
                                    EuropA od początku powinna uznać, że uchodźcy to problem krajów arabskich
                                    • olena.s Re: "Niech toną" 02.11.19, 11:57
                                      Ależ kraje muzułmańskie na BW przyjęły wielokrotnie razy więcej uchodźców niż Europa... Europa wzięła poniżej miliona syryjskich uchodźców, a w samej Turcji są niemal 4 miliony.(Turcja generalnie przyjęła najwięcej migrantów/uchodźców na świecie. Drugi w kolejce, moja ty nadęta biała Europejko jest Pakistan).
                                      Natomiast jak się rozpędzisz po Afryce północnej, to zapewniam, że i kraje muzułmańskie i chrześcijańskie przyjmują uchodźców. Uganda, gdzie bieda aż piszczy, wzięła milion....
                                      • sofia_87 Re: "Niech toną" 02.11.19, 12:15
                                        Skoro tylu przyjęli to mogą wziąć także tych, którzy są w Europie. Po co mają się męczyć na tym zgnilym Zachodzie? smile
                                        • olena.s Re: "Niech toną" 02.11.19, 12:55
                                          Jesteś precyzyjną (acz odrażającą społecznie) spersonifikowaną odpowiedzią na pytanie "jeżeli nie ja, to kto"?
                                          • sofia_87 Re: "Niech toną" 02.11.19, 13:37
                                            Odrazajacy poprzez swoją głupotę to są pożyteczni idioci, których z taką dumą reprezentujesz.
                                            Btw wojna na Ukrainie to fakt, więc Ukraińcy wyjeżdżają do krajów europejskich, także do Polski, a nie po zasiłek do Dubaju, zauważyłaś?
                                  • bistian Re: "Niech toną" 02.11.19, 11:55
                                    sumire napisała:

> Inne kraje na Półwyspie będą, oni raczej nie będą, bo wywalają masę kasy na roz
                                    > wój technologii pozwalających klimatem sterować. A pieniądze panów i pań z Emir
                                    > atów od dawna w Europie są...

Widzisz, to my się niepotrzebnie denerwujemy, a oni nam szast-prast klimat poprawią! wink
                                    A na poważnie, oni będą mieli duże problemy z wilgotnością przy wysokiej temperaturze. Ktoś będzie im musiał wybudować te obiekty, to będzie ciężkie zadanie w takich warunkach. Turyści niespecjalnie będzie chcieli tam jeździć, bo nie wiadomo, czy i kiedy temperatura nagle nie wzrośnie, na plażę wyjść nie można, a w razie problemów jest duża szansa na powrót w worku do domu.
                                    Tak więc, nie widzę tego tak optymistycznie
                                    • sumire Re: "Niech toną" 02.11.19, 12:01
                                      Ktoś im obecnie buduje kolejny już najwyższy budynek świata, w ogóle Dubaj to jeden wielki plac budowy. Nie martw się. Na brak turystów też nie będą narzekali.
                                      • 1matka-polka Re: "Niech toną" 02.11.19, 12:04
                                        "Ktoś im obecnie buduje kolejny już najwyższy budynek świata"
                                        Europejscy inzynierowie i robotnicy niewolnicy.
                                        • olena.s Re: "Niech toną" 02.11.19, 12:56
                                          Koleś, oni mają coraz więcej własnych inżynierów oraz, nie uwierzysz, inżynierek.
                                          • 1matka-polka Re: "Niech toną" 02.11.19, 13:06
                                            "oraz, nie uwierzysz, inżynierek"
                                            Wierze, wystarczy poczytac o gender equality paradox.😄
                                            • sumire Re: "Niech toną" 02.11.19, 13:12
                                              Ojezu, to znowu z tym swoim nudzeniem o potworze gendera... Nuuuuuuuda!!!!!!
                                              • 1matka-polka Re: "Niech toną" 02.11.19, 13:17
                                                Ja tam znajduje rozrywke w demaskowaniu tych lewackich glupot.
                                        • rosapulchra-0 Re: "Niech toną" 02.11.19, 17:17
                                          Całkiem niedawno poznałam młodego Polaka, który sobie na kilka miesięcy wyjechał do Kataru i pracować na budowie. Wrócił bardzo zadowolony, przywiózł dużo monet, różnych gadżetów i takie tam.. Niewolnik w rzyć kopany! I co gorsza, nie był tam jedyny, który po polsku mówił.
                                          • flegma_tyczka Re: "Niech toną" 02.11.19, 17:49
                                            Pecunia non olet.
                                          • cruella_demon Re: "Niech toną" 02.11.19, 22:03
                                            Ciekawe co by ci opowiedział młody Filipińczyk albo Hindus.
                                          • tapatik Re: "Niech toną" 02.11.19, 22:32
                                            rosapulchra-0 napisała:

> Całkiem niedawno poznałam młodego Polaka, który sobie na kilka miesięcy wyjechał
                                            > do Kataru i pracować na budowie. Wrócił bardzo zadowolony, przywiózł dużo monet,
                                            > różnych gadżetów i takie tam.. Niewolnik w rzyć kopany! I co gorsza, nie był tam jedyny,
                                            > który po polsku mówił.

"Organizacje broniące praw człowieka, jak Amnesty International, od dawna podnosiły, że przepisy zawarte w systemie sponsorskim kafala czyniły w wielu wypadkach z pracowników niewolników, których los był uzależniony od dobrej woli ich pracodawców.

Wyszło to na jaw po 2010 r., gdy Katar dostał prawo do organizacji piłkarskich mistrzostw świata w 2022 r. Do kraju zostało ściągniętych tysiące imigrantów zarobkowych. Szybko zaczęły się mnożyć informacje o fatalnych warunkach na placach budowy.

W 2012 r. Katarczycy ujawnili, że w ich kraju zmarło 520 pracowników z Bangladeszu, Indii i Nepalu. Z tego aż 385 zgonów, czyli blisko trzy czwarte przypadków, nie zostało wyjaśnionych, nie przeprowadzono nawet w ich sprawie śledztwa.

Rok później brytyjski „Guardian” opublikował reportaż z placów budowy stadionów. Pracujący przy nich latem Nepalczycy i Hindusi nie mieli zapewnionych odpowiednich warunków pracy. Pracowali w pełnym słońcu, w temperaturze 50 stopni Celsjusza, za głodowe stawki, nie mając nawet zapewnionej wody. W efekcie wielu młodych mężczyzn zatrudnionych przy budowach stadionów ginęło z przepracowania (zwykle na nagły atak serca). Dziennikarze doliczyli się od czerwca 2013 r. do lipca co najmniej 44 ofiar.
                                            Nie skończysz pracy, nie wyjedziesz kraju

Budowlańcy nie mieli żadnych szans na zmianę swego losu. Zatrudnieni jako najemni pracownicy podlegali prawu kafala. Zgodę na wyjazd z kraju mógł dać dopiero ich pracodawca po wykonanej pracy. W przeciwnym razie musieli pracować do końca ustalonego w kontraktach limitu wynoszącego pięć lat."

Źródło: wyborcza.pl/7,75399,23871066,katar-zmienia-prawo-zagraniczni-pracownicy-nie-beda-juz-niewolnikami.html

A to było w Polsce: www.wykop.pl/link/2203996/kolejny-dyplomata-wiezil-w-polsce-sluzaca-gdy-chciala-uciec-probowal-ja-wywiezc/
                                      • flegma_tyczka Re: "Niech toną" 02.11.19, 13:13
                                        I to jest przerażające, że jest dużo głupich pind, które tylko po to by wygrzać zadek i odhaczyć kolejne "zagraniczne" miejsce na liście dobrowolnie jadą do kraju gdzie ich płeć ma mniej praw niż pies.
                                  • 1matka-polka Re: "Niech toną" 02.11.19, 12:07
                                    "bo wywalają masę kasy na rozwój technologii pozwalających klimatem sterować"
                                    No, stawiaja klimatyzatory poza budynkami, na ulicach zmaczy sie🤣🤣🤣
                                    • sumire Re: "Niech toną" 02.11.19, 12:13
                                      Matekpolek, gumno wiesz, jak to zazwyczaj ty, ale się wypowiesz, nie? Lepiej dzieckiem się zajmij, weekend jest. Daj mu dobry przykład raz na jakiś czas.
                                      • 1matka-polka Re: "Niech toną" 02.11.19, 12:19
                                        Spokojnie, dziecko ma tez ojca.
                                        • flegma_tyczka Re: "Niech toną" 02.11.19, 13:11
                                          No to źle, bo powinno mieć drugą "mamę", tak jest teraz trendy.
                                          • 1matka-polka Re: "Niech toną" 02.11.19, 13:20
                                            Znowu sie nie wpasowalam w trendy...
              • tapatik Re: "Niech toną" 01.11.19, 21:50
                Nie zgadzam się. Większość imigrantów ekonomicznych nie chce pracować, natomiast wsioki biorące 500+ z reguły mają jakąś gospodarkę i na niej pracują.
              • tapatik Re: "Niech toną" 02.11.19, 20:15
                tanebo2.0 napisał:

> Ogólnie to jest to samo.

Emigranci ekonomiczni przenoszą się do innego kraju, wsioki, jak ich pogardliwie nazywasz, mieszkają w swoim kraju.
                Co więcej wielu mieszkańców wsi pracuje o wiele ciężej niż miastowi. Mieszczuch może wziąć urlop i wyjechać. Mieszkaniec wsi nie może wziąć urlopu, bo nie będzie miał kto wydoić krów czy nakarmić świń, a trzeba to zrobić codziennie. Piątek, świątek, niedziela jest praca. Owszem w zimie jest mniej pracy, ale jak są żniwa, to jest zapieprz od świtu do zmierzchu
                Twoja pogardliwa opinia jest nie na miejscu.

[...]

> W pewnym sensie tak, emigranci i wsioki żyjące z 500+ to niska cena za pokój...

Jaki pokój?
                • tanebo2.0 Re: "Niech toną" 02.11.19, 20:22
                  Mam gdzieś czy wsiok nie może wziąć urlopu. To co produkuje jest warte tyle co gnój.
                  • tapatik Re: "Niech toną" 02.11.19, 20:35
                    tanebo2.0 napisał:

> Mam gdzieś czy wsiok nie może wziąć urlopu.

Nie wsiok, tylko mieszkaniec wsi. Wsiok jest określeniem pogardliwym.
                    Ja wykazuję, że praca na wsi jest ciężka, między innymi przez to, że na wsi nie ma urlopów.
                    Poza tym 500+ jest przyznawane każdemu obywatelowi Polski z dziećmi bez względu na miejsce zamieszkania.

> To co produkuje jest warte tyle co gnój.

Wieś produkuje żywność. Bez tej żywności nie byłbyś w stanie żyć.

Masz jeszcze jakieś argumenty?
                  • sofia_87 Re: "Niech toną" 02.11.19, 20:55
                    Idź się leczyć, masz poważne zaburzenia. A tak fyi, Ty jesz ten "gnoj"
    • kropka_kom Re: "Niech toną" 01.11.19, 23:17
      nie...niech nie toną...ale jest coś takiego jak kolejność miłosierdzia...
    • szafireczek Re: "Niech toną" 01.11.19, 23:50
      W sumie dziwny wątek startowy - lepsze życie na pontonie? Na morzu? Skoro tak sądzą, niech próbują - ich ryzyko, ich zysk lub strata...nie wiem, czemu nie chcą zagospodarować terenów słabo zaludnionych, np. jak pionierzy na Dzikim Zachodzie...
      • tanebo2.0 Re: "Niech toną" 01.11.19, 23:56
        Masz na myśli antarktydę? Bo reszta planety jest już czyjaś.
        • sofia_87 Re: "Niech toną" 02.11.19, 08:00
          Europa także jest czyjas i najwyraźniej jej mieszkańcy nie życzą sobie nieproszonych gości
          • iwles Re: "Niech toną" 02.11.19, 08:11
            Jestem mieszkancem Europy i NIE "nie zycze sobie nieproszonych gosci".
            Najwyrazniej Sofio nie masz racji.
            • sofia_87 Re: "Niech toną" 02.11.19, 08:18
              Wystarczy zrobić referendum we wszystkich krajach UE aby ustalić czy mam rację.
              Jestem dziwnie spokojna o wyniki smile
              • iwles Re: "Niech toną" 02.11.19, 08:31
                I jestes sofio pewna, ze wynik bylby 100% ? 😄😄😄
                A prosciej i zgodnie z prawda byloby, gdybys napisala slowo "niektorzy", a tak to wyszlas na klamczuszke.
                • ninanos Re: "Niech toną" 02.11.19, 08:59
                  Prościej i zgodnie z prawdą byłoby większość, bo w demokracji o większość chodzi.
                  I też jestem dziwnie spokojna o wynik ewentualnego referendum w sprawie przyjmowania "uchodźców" w Europie.
                • flegma_tyczka Re: "Niech toną" 02.11.19, 10:12
                  100% nie, ale więcej niż połowa jestem tego pewna.
                • sofia_87 Re: "Niech toną" 02.11.19, 11:20
                  A w którym miejscu ja napisałam, że wszyscy, niestety pożyteczni idioci wciąż istnieją, ale w demokracji liczy się wola większości.
                  Zastanów się raczej na kogo Ty wychodzisz pisząc takie bzdury ☺
                  • iwles Re: "Niech toną" 02.11.19, 11:56
                    Sofio, widze, ze z logika nigdy nie mialas do czynienienia.
                    Napisalas: Europejczycy nie chca.
                    Wystarczy znalezc jednego Europejczyka, ktory chce, wtedy twoje zdanie jest falszywe.
                    Proste?
                    Proste.
                    Wiec badz laskawa byc bardziej precyzyjna, wtedy nie wyjdziesz na klamczuszke.
                    • sofia_87 Re: "Niech toną" 02.11.19, 12:11
                      To raczej Tobie obce jest pojęcie demokracja.
                      Zreszta zdanie pożytecznych idiotow i tak jest bez znaczenia.
                      A Ty bądź łaskawa zacząć używać mozgu, inaczej za kilkanaście lat będziesz się wstydzila głupot, które kiedyś wypisywalas
                      • ride_like_the_wind Re: "Niech toną" 02.11.19, 12:15
                        I niech wtedy dziękuję tym, co mózg mieli w odpowiednim momencie. Bo inaczej to już by mogła dawno nie żyć, zgwałcona na śmierci przez kolorowych dzikusów.
            • ride_like_the_wind Re: "Niech toną" 02.11.19, 09:36
              Naprawdę jesteś masochistką i chcesz tu nielegalnych imigrantów z pontonów?
              • iwles Re: "Niech toną" 02.11.19, 23:17
                3Wszyscy imigrancji z Ukrainy sa u nas legalnie? Ile ich jest? Kilkadziesiat tysiecy? Kilkaset tysiecy?
                A imigrantow z przydzialu mialo byc...uwaga Jozek, cale 1700-1750 osob. No szok !
                • ride_like_the_wind Re: "Niech toną" 02.11.19, 23:57
                  Ukrainiec to ktoś stosunkowo bliski nam kulturowo.
                  • tanebo2.0 Re: "Niech toną" 03.11.19, 00:03
                    Ten z Wołynia też?
                    • flegma_tyczka Re: "Niech toną" 03.11.19, 09:16
                      Też. Pracują, studiują, nie są dzicy.
                • flegma_tyczka Re: "Niech toną" 03.11.19, 09:15
                  Szantażysta podobno nigdy nie poprzestaje na pierwszej kwocie, prawda?
      • szafireczek Re: "Niech toną" 02.11.19, 00:25
        A Europa nie jest czyjaś? Tak, mam na myśli tereny słabo zaludnione, by mogli je zagospodarować i wypracować swój lepszy byt poprzez wysiłek, kreatywność i samodzielność.
        • tanebo2.0 Re: "Niech toną" 02.11.19, 00:59
          OK. Poproszę o konkrety - jakie tereny, jakie państwo?
          • szafireczek Re: "Niech toną" 02.11.19, 01:36
            Przykładowe: Patagonia, Alaska, Syberia...
          • flegma_tyczka Re: "Niech toną" 02.11.19, 10:12
            Islandia. Syberia. Myślę, dobrze generalnie odnaleźliby się np. w Rosji lub na Białorusi.
      • tapatik Re: "Niech toną" 02.11.19, 20:24
        szafireczek napisała:

> nie wiem, czemu nie chcą zagospodarować terenów słabo zaludnionych,
        > np. jak pionierzy na Dzikim Zachodzie...

Ich celem jest życie z zasiłków socjalnych, a nie praca.
    • swinka-morska Re: "Niech toną" 02.11.19, 00:10
      Rezolucja nic nie zmienia.
      Akcje "save and rescue" zawsze mają najwyższy priorytet, nikt na tym etapie nie zastanawia się jakich ludzi się ratuje, czy mogą wjechać do UE czy nie.
      • sofia_87 Re: "Niech toną" 02.11.19, 08:02
        A wlasnie powinno być ustalone, że tych ludzi nie można pod żadnym pozorem przewozić do UE
      • ride_like_the_wind Re: "Niech toną" 02.11.19, 08:58
        To niech ratują, ale potem go back to Africa!
      • demodee Re: "Niech toną" 02.11.19, 11:14
        > Rezolucja nic nie zmienia.
        Akcje "save and rescue" zawsze mają najwyższy priorytet,

No dobra, statek podejmuje z pociętego pontonu rozbitków i wysadza w jakimś porcie. Ale w jakim? Co mówi prawo morskie - jaki to ma być port? Najbliższy od miejsca, gdzie podjęto rozbitków? Czy ten, do którego pierwotnie zmierzał statek ratujący rozbitków? A może ten, do którego zmierzali ludzie na pontonach?

To jest pytanie wchodzące w zakres "najwyższego priorytetu", nieprawdaż? I na pewno jest to jasno określone w prawie morskim. Może któraś z ematek ma patent sternika morskiego i wie?
        • sofia_87 Re: "Niech toną" 02.11.19, 11:21
          Weź pod uwagę, że ludzie na pontonach zwierzali do Europy bezprawnie
          • demodee Re: "Niech toną" 02.11.19, 11:25
            Dla kapitana, który kieruje akcją ratunkową, to nie ma znaczenia. Widzi rozbitków, ratuje ich i gdzie powinien ich wysadzić na ląd?
            • ride_like_the_wind Re: "Niech toną" 02.11.19, 11:44
              Tam skąd płynęli.
        • tapatik Re: "Niech toną" 02.11.19, 20:52
          Demodee.
          Co innego jeżeli jakiś statek zatonął i załoga ewakuowała się na pontonach, a co innego jeśli przemytnicy ludzi wysyłają ponton z imigrantami.
          W tym pierwszym przypadku pasażerowie mogą być wysadzeni w pierwszym porcie do którego zawinie statek ratujący ich, bo oni i tak będą chcieli wrócić do swojego kraju.
          W tym drugim przypadku pasażerowie nie chcą wracać do swojego kraju, oni chcą przedostać się do Niemiec albo Austrii, bo tam są wysokie zasiłki dla bezrobotnych.
    • asia-loi Dlaczego oni uciekają do Europy? 02.11.19, 14:05
      A nie do bogatych krajów muzułmańskich?
      Przecież w bogatych krajach muzułmańskich byłoby im łatwiej. Ta sama religia, ta sama mentalność, z językiem też łatwiej. W Europie wszystko muszą zaczynać od podstaw, w bogatych krajach muzułmańskich chyba nie?
      Bogate kraje muzułmańskie ich nie chcą? Czy może tam nie ma takiego socjalu jak w bogatych krajach Europy, bo z tego co czytam to oni do Polski też nie chcą. Polska ich nie chce, ale oni do Polski też nie chcą.
      Bo jakoś mało jest w mediach na ten temat.
      • rosapulchra-0 Re: Dlaczego oni uciekają do Europy? 02.11.19, 14:49
        forum.gazeta.pl/forum/w,567,168910160,168910160,_Niech_tona_.html?p=168914225
      • tapatik Re: Dlaczego oni uciekają do Europy? 02.11.19, 20:56
        asia-loi napisała:

> A nie do bogatych krajów muzułmańskich?
        > Przecież w bogatych krajach muzułmańskich byłoby im łatwiej.
        > Ta sama religia, ta sama mentalność, z językiem też łatwiej.

Ależ bogate kraje muzułmańskie pomagają imigrantom.
        Na przykład dają kasę na budowę nowych meczetów w Niemczech.
    • muchy_w_nosie Re: "Niech toną" 02.11.19, 17:42
      Słyszałam kawałek wywiadu z reżyserem i ogólnie to ręce opadają mi, skoro ci ludzie wierzą, że to trasa na 8h i że te światła co widać to Europa a to platformy, no kurwa mać! Może ich przez ocean do Ameryk wysłać, skoro nawet om się sprawdzić nie chce ile droga zajmie, a skoro nie wiedzą jak przeliczyć odległość to w ogóle czytać oni potrafią?
      Kolejny chwytliwy reportaż.
      Szkoda mi ich i to bardzo ale ...
      • sofia_87 Re: "Niech toną" 02.11.19, 17:50
        Nie martw się, wiedza jakie są zasiłki w poszczegolnych krajach...
        Czytać wielu z nich nie potrafi, za to oczekuja życia na europejskim poziomie
        • muchy_w_nosie Re: "Niech toną" 02.11.19, 17:59
          Tylko, że chyba przed nimi inna wizja dobrobytu Europy jest roztaczana.
          Jakby wiedzieli jak jest, to by inaczej swoją emigracje planowali.
          My powinniśmy filmy o obozach o życiu w naszych krajach jako reklamy emitować, czy na bilbordach u nich rozklejać zdjęcia z prawdziwej europy lub jako memy wysyłać przez komunikatory oczekiwania vs rzeczywistość, może by dotarło.

• sofia_87 Re: "Niech toną" 02.11.19, 18:04
            Fakt, a także jasno i wyraźnie informować ich, że nie są tu mile widziani i zostaną odeslani
      • asia-loi Re: "Niech toną" 02.11.19, 18:02
        muchy_w_nosie napisał(a):

> Słyszałam kawałek wywiadu z reżyserem ...

Dzisiaj na TVN24 o godz. 20.00 ma być ten reportaż. Nie widziałam wcześniej, to teraz obejrzę.
        • flegma_tyczka Re: "Niech toną" 02.11.19, 18:03
          A kiedy reportaż o zgwałconych kobietach?
    • 1matka-polka Re: "Niech toną" 02.11.19, 18:23
      Ja znam paru czarnoskorych. Np. Inzyniera i lekarza, pracujacych w zawodzie, w Polsce, tak sie akurat sklada. A Arabom wynajelam kiedys mieszkanie ale ze nie spelniali standardow europejskich w kwestii zuzycia i dbania o lokal, to musieli sie wyprowadzic😑
      • 1matka-polka Re: "Niech toną" 02.11.19, 18:25
        Ba, ja nawet chodzilam do podstawowki w Niemczech, gdzie na 25 osob, bylo 5 Niemcow😁
        • flegma_tyczka Re: "Niech toną" 02.11.19, 18:36
          Ja z rok temu oglądałam mecz. Drużyna Niemiec miała dwóch białych, a reszta...
          • 1matka-polka Re: "Niech toną" 02.11.19, 18:44
            Druzyna Francji nie ma chyba zadnych bialych. Bo biali en mase sa mniej sprawni, niz czarni. Dodatkowo czarni maja nawet o 20% wiecej testosteronu, niz biali☺
            • chatgris01 Re: "Niech toną" 02.11.19, 19:05
              Już nie wymyślaj, w aktualnym składzie jest 8 białych pochodzenia europejskiego.
              • 1matka-polka Re: "Niech toną" 02.11.19, 19:12
                Reprezentacja Francji big_grin

https://s.redefine.pl/file/o2/redefine/cp/hg/hg97bk7s4pjptc1pv57af3nhy7jz95xm.jpg
                • chatgris01 Re: "Niech toną" 02.11.19, 19:24
                  Manipulujesz, na tym zdjęciu jest mniej niż połowa zespołu reprezentacji Francji pl.wikipedia.org/wiki/Reprezentacja_Francji_w_pi%C5%82ce_no%C5%BCnej_m%C4%99%C5%BCczyzn#Aktualna_kadra
                  • 1matka-polka Re: "Niech toną" 02.11.19, 19:27
                    Wkleiłam pierwsze zdjęcie, które mi wyskoczyło w googlach na hasło "drużyna Francji".
                    • hanusinamama Re: "Niech toną" 04.11.19, 17:25
                      NO jak w googlach wyskoczyło to musi być prawda....
                • flegma_tyczka Re: "Niech toną" 02.11.19, 20:31
                  Ha ha....
                  Wygląda jak drużyna Sudanu lub Czadu big_grin
                • iwles Re: "Niech toną" 02.11.19, 21:42
                  A tak konkretnie, co cie tak ubawilo?
                  • flegma_tyczka Re: "Niech toną" 02.11.19, 21:58
                    To, że drużyna europejskiego kraju wygląda jak drużyna Afryki.
                    • iwles Re: "Niech toną" 02.11.19, 23:12
                      No to gazeciarz uwaga, wbije ci noz w piersi wiadomoscia, ze jednen z nich jest polskiego pochodzenia - Layvin Kurzawa.
                      • flegma_tyczka Re: "Niech toną" 03.11.19, 09:17
                        Osoba zwana Gazeciarzem odeszła mentalnie jakiś czas temu. Mów mi Flegmatyczka, lub jak nie chce Ci się tyle pisać Flegma.
                        • iwles Re: "Niech toną" 03.11.19, 11:31
                          Flegma? Bleeeeee
            • tanebo2.0 Re: "Niech toną" 02.11.19, 19:18
              No nie zupełnie. Dziś w sporcie na przykład USA dominują czarni. Ale przed wojną tak nie było. Gdybyś przejrzała składy drużyn sportowych sprzed wojny to okazałoby się że dominowali... żydzi. Mokry sen faszystów? Nie! Przecież czarni wtedy byli równie mocni i szybcy. Po prostu każdy stara się osiągnąć sukces w życiu. Jeśli nie możesz tego zrobić jako lekarz albo prawnik to szukasz furtki. Sportowcy czy artyści byli uważani za zawody gorsze bo nie przynoszące pewnego zysku. Nie to co prawnik. Pozbawione były więc prestiżu. Mogli wykonywać je żydzi i inni uważani za gorszych. Po wojnie antysemityzm zanikł a przynajmniej stał się wstydliwy więc żydowscy sportowcy znikli. Zajęli ich miejsce murzyni...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka