Dodaj do ulubionych

Imiona niesłusznie zapomniane

• skat_0 Re: Imiona niesłusznie zapomniane 09.11.19, 17:28
      W rodzinie moich dziadkow przedwojennych byly Feliksa, Janina, Helena, antoni, Wladyslaw, Jan, Ignacy, Zofia, Karol, Stefan, Kazimierz, Powojenni rodzice i ich znajomi to min. Jadwiga, Stanislaw, Andrzej, Waldemar, Marian i Marianna, Maria, Krystyna i Bożena, moje lata 70/80 Anny Magdy, Gosie i Kasie, Tomki, Michaly i Krzysie. Dzieci kuzynówurodzonych w latach 90tych to Bartki, Patryki, Piotrki i Łukasze... Widać tez, ze są imiona które powtarzają się w kazdym pokoleniu. A i u mnie utrzymuje sie jeszcze tradycja nadawania drugiego imienia chłopakom po dziadku albo pra, ze strony ojca
    • aguar Re: Imiona niesłusznie zapomniane 09.11.19, 17:34
      To jeszcze Wam opowiem o moim drugim dziadku. Miał na imię Bruno, ale nie lubił tego imienia i chciał, aby nazywano go Bronkiem. Nawet mu na nagrobku napisaliśmy Bronisław smile A teraz imię Bruno staje się popularne. Bronisław o wiele mniej.
      • aguar Re: Imiona niesłusznie zapomniane 09.11.19, 17:38
        A z kolei, jego żona Kaśka lubiła, żeby na nią wołać Kaja smile (Ale ona ma na grobie Katarzyna.)
        • niu13 Re: Imiona niesłusznie zapomniane 09.11.19, 20:06
          Ale Bruno i Brunon to to samo?
    • delauras Re: Imiona niesłusznie zapomniane 09.11.19, 18:00
      Urszula straszne imię😱 brzydko brzmi.
      Ela ❤,gdybym miała córkę tak bym jej dała na imię.
      Janka i Jagna też fajne,

Z męskich to tylko Igor.
      Toleruję Piotra i Tomasza.
      • olena.s Re: Imiona niesłusznie zapomniane 09.11.19, 18:15
        Do końca świata Jagna będzie dla mnie dobrze nabitą dziouchą tłukącą zadem orzechy. No sorry, przepadło.
        • chatgris01 Re: Imiona niesłusznie zapomniane 09.11.19, 18:23
          A tak w ogóle, Jagna to Agnieszka wink
          • mia_mia Re: Imiona niesłusznie zapomniane 09.11.19, 18:27
            I tak i nie. Jagna funkcjonuje jako imię i zdrobnienie.
        • delauras Re: Imiona niesłusznie zapomniane 09.11.19, 18:23
          Jedna Olena u mnie podłogi myje i kurze wyciera i z tym się zawsze będzie kojarzyć to imię.
          • chatgris01 Re: Imiona niesłusznie zapomniane 09.11.19, 18:32
            Mnie się nierozłącznie kojarzy z Oleną Tyrell tongue_out
    • default Re: Imiona niesłusznie zapomniane 09.11.19, 18:10
      Zapomniane są: Irena, Florentyna, Leokadia, Helena- to imiona z mojej rodziny, pokolenie lat 30-tych XX w.
      Oprócz może Leokadii to piękne imiona, zwłaszcza Irena mi się podoba.
      Z męskich to chyba Ryszard i Bogdan - nie słyszałam o żadnym dziecku czy nastolatku o tym imieniu.
      • mia_mia Re: Imiona niesłusznie zapomniane 09.11.19, 18:20
        Helenek jest mnóstwo, Ryśków z jednocyfrowym wiekiem znam dwóch. Miałam babcię Leokadię, siostrę Heleny, zdrobnienie Lodzia, rzeczywiście niebezpieczne w tych czasach. Florentyny nie znam, znam Florę, ale to pokolenie moich rodziców.
        • aguar Re: Imiona niesłusznie zapomniane 09.11.19, 19:59
          Siostra kumpla syna, licealistka jest Florentyna. W moim otoczeniu jest mnóstwo młodych Helenek.
          • bergamotka77 Re: Imiona niesłusznie zapomniane 09.11.19, 21:50
            Helena to piękne imię.
      • ewiedzma Re: Imiona niesłusznie zapomniane 09.11.19, 19:48
        Dorzucę imiona moich prababek: Waleria, Leontyna, Teodozja.
        • mia_mia Re: Imiona niesłusznie zapomniane 09.11.19, 19:50
          Jedno z tych imion miała moja babciasmile
      • default Re: Imiona niesłusznie zapomniane 09.11.19, 20:04
        Ale Iren nie ma. I Teresa tez teraz chyba nie jest częsta.
        A "moja" Leokadia była nazywana Lusią. Za Lodzie była gotowa zabić wink
        • zona_glusia Re: Imiona niesłusznie zapomniane 09.11.19, 20:39
          O też bardzo żałuję, bo Irena jest ślicznym imieniem.
          Cioci się nie dziwię, bo ze zdrobnieniami różnie bywa. Na przykład, moim zdaniem Jadwiga jest ładna, ale Jadzia już okropna.
        • vodyanoi Re: Imiona niesłusznie zapomniane 10.11.19, 23:59
          Osobiście znam dwie Ireny - jedna lat 4, druga lat 6.
          • vodyanoi Re: Imiona niesłusznie zapomniane 11.11.19, 00:00
            A, Tereski to już trzy. Jedna z czasów przedszkola mojego syna, jedna chodzi teraz z córką do przedszkola i jedną poznaliśmy na wakacjach.
            • vodyanoi Re: Imiona niesłusznie zapomniane 11.11.19, 00:00
              Aha -te Tereski nie mają więcej niż 9 lat.
            • heca7 Re: Imiona niesłusznie zapomniane 11.11.19, 09:05
              Mój syn w klasie miał jedną i w sąsiedniej była jedna Tereska. Obecnie lat 14 smile
              • chatgris01 Re: Imiona niesłusznie zapomniane 11.11.19, 09:58
                Ja znałam tylko Tereski urodzone w 1927, 1937, 1942, 1951 i 1959 roku.
      • ana119 Re: Imiona niesłusznie zapomniane 09.11.19, 22:05
        Helena i Irena to piękne imiona
        • nickbezznaczenia Re: Imiona niesłusznie zapomniane 09.11.19, 22:09
          To prawda.
          • niu13 Re: Imiona niesłusznie zapomniane 10.11.19, 11:12
            To fakt. Helena wróciła, a Irena nie wiedzieć czemu- nie
    • klaramara33 Re: Imiona niesłusznie zapomniane 09.11.19, 20:18
      Czesław, Bogusław, Mirosław, Zdzisław w ogóle nie znam dzieci z tymi imionami a szkoda. Boguś tak sympatycznie brzmi. Stefanię znam i ma trochę powyżej 30. Wszyscy zanim ją poznają myślą, że to jakaś starsza kobieta , a to blond laska.
      • mia_mia Re: Imiona niesłusznie zapomniane 09.11.19, 20:36
        Jest zyskująca popularność blogerka która ma Bogusia i Heńka.
        Ja kiedyś chodziłam ze Stefanem, zwanym Stivenem.
        • simply_z Re: Imiona niesłusznie zapomniane 10.11.19, 21:39
          Bogusia..koszmar.
          • m.y.q.2 Re: Imiona niesłusznie zapomniane 11.11.19, 12:42
            simply_z napisała:

> Bogusia..koszmar.

Ale Bogna - piękne.
            • simply_z Re: Imiona niesłusznie zapomniane 11.11.19, 19:05
              tak, Bogna brzmi bardzo ładnie.
    • ana119 Re: Imiona niesłusznie zapomniane 09.11.19, 22:03
      Imiona pradziadków to Benedykt, Domicella, Heliodora, Melchior, Wenanty, Jan, Aleksander, Feliks, Baltazar, Nikodem, Eleonora, Justyna

Były Marianny bo Maria rzadko była nadawana na chrzcie
      • homohominilupus Re: Imiona niesłusznie zapomniane 09.11.19, 23:40
        Moja babcia Leokadia, zdrabniano to imię Lodzia lub Lodka. Tata Wiesław. Obydwoje maja imieniny tego samego dnia. Obydwa imiona niezbyt szczęśliwe.
        Dziadek mojego ex - Polikarp. Tez nieźle. Właśnie sie dowiedziałam, ze w języku hiszpańskim jest Policarpo, i tez mocno oldskulowe, podobnie jak u nas.
        • ana119 Re: Imiona niesłusznie zapomniane 10.11.19, 07:37
          Znam Leokadię nazywaną Lodkę, była siostra mojego kolegi. Uważam że to imię lepsze od Zosi czy Marysi. Może dziś byłaby Leą? Moja prababka była Salomeą

Z męskich imion dawnych podoa mi się Szymon

Z tego wątku widać że poza imionami dziadków czasem pradziadków niewiele osób ma wiedzę jak się nazywali ich przodkowie, ich rodzeństwo. Stąd kręcenie się w kółko przy nadawaniu imion, nadawanie imion modnych w pewnym okresie jak np Maja. Bo nie tylko Józie i Bronki były w użyciu, były też piękne imiona
          • heca7 Re: Imiona niesłusznie zapomniane 10.11.19, 08:15
            Doskonale wiem jak mieli na imię moi pradziadkowie. Ale nie zamierzam dzieci swoich nazywać Józef, Eugeniusz, Adolf, Władysław/ Władysława, Bolesław, Marianna, Helena, Katarzyna itd. U mnie w rodzinie takie były.
            • ana119 Re: Imiona niesłusznie zapomniane 10.11.19, 13:25
              A 2xpra albo 3xpra?
          • heca7 Re: Imiona niesłusznie zapomniane 10.11.19, 08:19
            Doskonale wiem jak mieli na imię moi pradziadkowie (mąż też wie). I nie zamierzaliśmy nadawać swoim dzieciom tych imion. Nie podobają nam się Józefy, Eugeniusze, Władysławy, Bolesławy, Marianny, Heleny, Katarzyny, Władysławy- jako imię żeńskie itd.
            Nie posiadam też w rodzinie Mai.
          • chatgris01 Re: Imiona niesłusznie zapomniane 10.11.19, 10:31
            Imiona dziadków, pradziadków i ich rodzeństwa w mojej rodzinie to Walenty, Stanisław, Jan, Szczepan, Rozalia, Katarzyna, Anna, Franciszka, Karol, Franciszka, Antoni, Mikołaj, Joanna, Michał, Zofia, Piotr, Aniela, Bronisława, Franciszek, Agnieszka, Maria, Jakub (część się powtarza, po obu stronach)-niektóre kompletnie staroświeckie, a niektóre uniwersalne i w użyciu przez cały czas, ale jakichś wyjątkowo pięknych i oryginalnych raczej nie było (no może poza Rozalią).
            • niu13 Re: Imiona niesłusznie zapomniane 10.11.19, 11:16
              Moja babcia miała na drugie Rozalia i śmieszyło ją to zawsze niezmiernie. Była rocznik 1923. Helena to imię popularne w mojej rodzinie i moi rodzice mieli pomysł, żeby tak mi dać, ale podobno w l. 70 było to nie do przyjęcia imię. Uchodziło za staroświeckie i prześmiewcze. A teraz- renesans i same Hele wkoło.
              • chatgris01 Re: Imiona niesłusznie zapomniane 10.11.19, 11:36
                Helena z mojej rodziny (urodzona w końcu lat 30) przez całe życie używała imienia Halina.
                • ana119 Re: Imiona niesłusznie zapomniane 10.11.19, 13:52
                  I tak lepsze od Jadwigismile
            • aguar Re: Imiona niesłusznie zapomniane 10.11.19, 14:59
              Ja mam imię jak jedna z moich prababci.
              • chatgris01 Re: Imiona niesłusznie zapomniane 10.11.19, 15:02
                Ja w sumie też big_grin
                A także jak siostra dziadka, siostra ojca i siostra matki tongue_out
    • tairo Re: Imiona niesłusznie zapomniane 10.11.19, 01:12
      > dlaczego nikt nie nazywa teraz dzieci imionami neutralnie brzmiącymi, popularnymi jeszcze 50 lat temu:
      > Mirosław, Jacek, Danuta, Iwona? Mariusz, Arkadiusz ( wszystkie te meskie na usz wyszły z użycia), Elżbieta,
      > Monika, Sylwia?

To imiona twoich rówieśników, z nimi dorastałaś, więc dlatego brzmią ci neutralnie, bo są znajome. Nazywanie ich popularnymi i neutralnymi więcej mówi o tobie, niż o tych imionach jako takich.

> nawrót obserwuję wśród znajomych imion bardzo starych i nieco dziwacznych: Stefania, Wanda, Henryk, Józef.

...a te z kolei to imiona pokolenia-dwóch wyżej od ciebie, dlatego uważasz je za "stare" i "nieco dziwaczne", bo to były mamy, ojcowie, babcie, dziadkowie, ciotki, wujkowie, nauczycielki i koledzy rodziców.
      • ana119 Re: Imiona niesłusznie zapomniane 10.11.19, 13:54
        Stąd popularność Alana;0
        • chatgris01 Re: Imiona niesłusznie zapomniane 10.11.19, 15:04
          W latach 80 zetknęłam się z mianem Alan Kadłub...
          Dziecko w przedszkolu dzieci siostry mojej przyjaciółki.
          • heca7 Re: Imiona niesłusznie zapomniane 10.11.19, 19:29
            A ja widziałam kilka lat temu wywiad z Narcyzem Baranem big_grin
            • chatgris01 Re: Imiona niesłusznie zapomniane 10.11.19, 19:47
              Też piękne, tym bardziej, że w pierwszej chwili przeczytałam: Narcyzem BaNanem big_grin
            • zona_glusia Re: Imiona niesłusznie zapomniane 10.11.19, 21:05
              Jest krytyk sztuki współczesnej, który się pięknie nazywa: Iwo Zmyślony.
              • niu13 Re: Imiona niesłusznie zapomniane 10.11.19, 21:32
                To cudowne personalia. W ogóle to nazwisko jest sztos. Jego córka zostawiając panieńskie, mogłaby mieć wspaniale, np. Zmyślony- Serek, Zmyślony- Bąk, Zmyślony- Gil😂
                • zona_glusia Re: Imiona niesłusznie zapomniane 10.11.19, 21:40
                  Wiem, że wpisałam się pod Alanem Kadłubkiem i Narcyzem Baranem, ale to miał być przykład bardzo dziwny lecz pozytywny. Po minięciu zaskoczenia to zestawienie imienia i nazwiska zaczęło mi się podobać.
                  • chatgris01 Re: Imiona niesłusznie zapomniane 10.11.19, 21:53
                    Ale uważam, że Narcyz Banan (choć wynikły z mojej pomyłki) to też byłby zestaw pozytywny, podoba mi się. Kojarzy się z Tolkiem Bananem (o, tam jeszcze była Karioka big_grin).
                • delauras Re: Imiona niesłusznie zapomniane 10.11.19, 21:42
                  niu13 napisała:

> To cudowne personalia. W ogóle to nazwisko jest sztos. Jego córka zostawiając p
                  > anieńskie, mogłaby mieć wspaniale, np. Zmyślony- Serek, Zmyślony- Bąk, Zmyślony
                  > - Gil😂
                  🤣🤣🤣🤣🤣🤣
              • heca7 Re: Imiona niesłusznie zapomniane 10.11.19, 23:22
                A ja bym chciała wiedzieć czy Szczęsny-Zjawiony to jest nazwisko jednej osoby wink
        • tairo Re: Imiona niesłusznie zapomniane 10.11.19, 22:22
          Żebyś wiedziała - to było imię dla nas nowe i oryginalne, taki powiew wielkiego świata na miarę naszych skromnych możliwości.
          Imiona z tej potransformacyjnej fali (Alan, Brajan, Oliwier w różnych pisowniach, Nicola, Jessica, Vanessa) brzmiały świeżo i nowocześnie. Bardzo szybko przestały, ale miały swój moment.
          • ana119 Re: Imiona niesłusznie zapomniane 10.11.19, 23:36
            Tak samo krótki co kolor mebli calvados
            • niu13 Re: Imiona niesłusznie zapomniane 11.11.19, 16:21
              😀😀😀😀
    • afro.ninja Re: Imiona niesłusznie zapomniane 10.11.19, 20:53
      Dzisiaj słyszałam jak jeden pan powiedział do swojej corki - Feluśka. To jest dopiero zapomniane imie. A to niejedyna mala Felicja, ktora ostatnio poznalam.
    • delauras Re: Imiona niesłusznie zapomniane 10.11.19, 21:11
      A co powiedzą o Malwinie ,na ten przykład Szanowne😁.
      • nickbezznaczenia Re: Imiona niesłusznie zapomniane 10.11.19, 21:13
        Znam parę młodych Malwinsmile
        • niu13 Re: Imiona niesłusznie zapomniane 10.11.19, 21:29
          Dla mnie dramat. Podobnie jak Matylda.
          • niennte Re: Imiona niesłusznie zapomniane 10.11.19, 21:30
            Mnie się oba podobają.
          • nickbezznaczenia Re: Imiona niesłusznie zapomniane 10.11.19, 21:32
            A ja tak nie uważam.
            Bardzo sympatyczne imiona.
        • delauras Re: Imiona niesłusznie zapomniane 10.11.19, 21:29
          20 lat temu poznałam pierwszą Malwinę i imię uznałam za dziwne ale już druga Malwina wywarła ogromny wpływ na cale moje życie.
      • simply_z Re: Imiona niesłusznie zapomniane 10.11.19, 21:37
        Malwina to pokłosie serialu Isaurawink. podobnie zresztą jak Tobiasz
        • chatgris01 Re: Imiona niesłusznie zapomniane 10.11.19, 21:49
          Malwiny (dorosłe) występują już w "Upiornym legacie" Chmielewskiej z 1977 roku i "Pięknej kobiecie w obłoku spalin" Bożkowskiego z 1981.
          • aqua48 Re: Imiona niesłusznie zapomniane 10.11.19, 21:52
            Znam dwie Malwiny i jedną Melanię wszystkie z pokolenia moich dzieci.
          • simply_z Re: Imiona niesłusznie zapomniane 10.11.19, 22:25
            tak, też ale dużą popularność zdobyły po tym serialu właśnie.
    • ck2 Re: Imiona niesłusznie zapomniane 11.11.19, 00:35
      Imiona niepopularne obecnie, które bardzo mi się podobają - Grzegorz, Mieczysław, Robert, Izabela, Monika, Iwona, Magdalena.
      Nie znoszę imion Krystyna i Bożena (bądź Bożenna, widzialam obie wersje) i Irena, a z męskich Marian, Mariusz i wszechobecny Franciszek.
    • bywszy Ej, a Ninki??? 11.11.19, 00:54
      Chyba nikt w wątku nie wspomniał. Czy to oznacza, że Nina jest w odwrocie? Nie przybywa nam małych Ninek?

Szkoda by było, ładna jest Nina. uncertain
      • kotejka Re: Ej, a Ninki??? 11.11.19, 06:09
        Znam małe ninki, 2
        To świetne imię
    • jola-kotka Re: Imiona niesłusznie zapomniane 11.11.19, 02:01
      Zadne z tych imion nie jest zapomniane ale fakt wracaja Basie ,Zosie itp. Zapomniane imiona to np. Gertruda, Teodozja ,Salomea, Zygmunt, , Teodor....
      • ichi51e Re: Imiona niesłusznie zapomniane 11.11.19, 07:23
        Teodor to jest w miare popularne imie.
        • niu13 Re: Imiona niesłusznie zapomniane 11.11.19, 12:02
          Chyba dla psa😂
          • ninanos Re: Imiona niesłusznie zapomniane 11.11.19, 17:50
            Nie dla psa, Teodor wciąż nadaje się chłopcom, może nie podbija rankingów, ale wciąż w użyciu.
    • delauras Re: Imiona niesłusznie zapomniane 11.11.19, 08:57
      Mało Laur😁
      • heca7 Re: Imiona niesłusznie zapomniane 11.11.19, 09:10
        Znam dwuletnią Laurę. A wśród dzieci znajomych jest masa imion krótkich typu- Maja, Lena, Pola, Kinga, Nina, Nadia.
    • 1maja1 Re: Imiona niesłusznie zapomniane 11.11.19, 11:48
      A czy w Polsce powrocilo do laski imie Adolf? Mam pania na ig ze Slaska, ktora ma malego wnuczka Adolfa🤭😁
      • bywszy Re: Imiona niesłusznie zapomniane 11.11.19, 12:18
        Albo to deklaracja ideowa rodziców, albo Einstein i w tej sprawie (co prawdopodobnie, a co na pewno jest nieskończone) miał rację.
      • aqua48 Re: Imiona niesłusznie zapomniane 11.11.19, 12:35
        1maja1 napisała:

> A czy w Polsce powrocilo do laski imie Adolf?

Nie i chyba długo nie powróci.
        Ja się cieszę że niepopularny jest Marian. Nie cierpię tego imienia podobnie jak imion Wiktor i Witold. Maniuś i Wiciu no koszmar. Jeszcze Wiesio do kolekcji.
        • 1maja1 Re: Imiona niesłusznie zapomniane 11.11.19, 12:50
          Moj ojciec to Marian😆 ale od wszyscy do niego sie zwracali Marek. Moja mama nigdy nie powiedziala do niego per Marian, a jak ktos sie do niego tak zwrocil, to mi jako dziecku wydawalo sie to b dziwne😂
        • ninanos Re: Imiona niesłusznie zapomniane 11.11.19, 17:49
          Z wymienionych przez Ciebie to Witold mi się podobała, ładnie brzmi w pełnej formie, a i mały Witek jest fajny.
          • niu13 Re: Imiona niesłusznie zapomniane 11.11.19, 19:30
            Witold jest ekstra, w życiu bym nie zestawiała z jakimiś Wieśkami
        • simply_z Re: Imiona niesłusznie zapomniane 11.11.19, 19:06
          Zdzisio...kojarzy mi się z wiecznie pijanym pracownikiem budowy.
          • 1maja1 Re: Imiona niesłusznie zapomniane 11.11.19, 20:28
            Jedyne imie meskie kojarzace mi sie z nagrzanym jak autobus kolesiem to Mietek. Nawet chyba jest gdzies na youtube filmik z Mietkami pijakami. U mnie na wsi tez byl taki Mietek😁

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka