an.16 Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 16:00 Pogadaj z córką. Niech wstyd zachowa na inne okazje. Co za ciemnogród. To po prostu badanie! Latem byłam u pediatry, bo córka (12 lat) miała jakieś bolące miejsca w ustach. Lekarz zbadał jej również wejście do pochwy bo generalnie rzecz dotyczyła błon śluzowych. Bardzo mu jestem wdzięczna, ze to zrobił, bez cudowania i odsyłania do ginekologa, ale po akcjach takich jak wy pruderyjnych mamusiek coraz mniej lekarzy nawet zaproponuje takie badanie. Córce powiedz, że w latach 70 nastolatki i młode kobiety chodziły bez stanika (ja!) i nikt policji obyczajowej nie wzywał. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 16:11 Biedna dziewczynka. Odpowiedz Link Zgłoś
an.16 Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 16:21 Po trzykroć ciemnogród. Jednak konkordat i te lata świetlne religii w szkołach zrobiły swoje. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 16:27 Nie pisz bzdur. Dziecko mialo problem w postach a ten jej wejscie do pochwy badal. Moze dla ciebie takie badania sa ok ale wiekszosc ludzi czuje jednak dyskomfort, zwlaszcza dojrzewajace nastolatki. Wspolczuje twojemu dziecku. Rozumiem ze lekarz byl plci meskiej Odpowiedz Link Zgłoś
przystanek_tramwajowy Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 16:39 Najmna, ty jesteś taki typowy kołtun polski eksportowy. Opryszczka w ustach mogła też świadczyć, że na narządach płciowych również jest opryszczka. A to już sprawa dużo poważniejsza. Lekarz dobrze zrobił, że zbadał dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 16:40 Koltun to ty jestes, na export sie nie nadajesz. Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 18:10 przystanek_tramwajowy napisał: > Najmna, ty jesteś taki typowy kołtun polski eksportowy. Opryszczka w ustach mog > ła też świadczyć, że na narządach płciowych również jest opryszczka. A to już s > prawa dużo poważniejsza. Lekarz dobrze zrobił, że zbadał dziecko. I ciekawe jakim cudem opryszczka z buzi miała się przedostać na wejście do pochwy. Odpowiedz Link Zgłoś
bo_ob Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 18:12 3-mamuska napisała: > I ciekawe jakim cudem opryszczka z buzi miała się przedostać na wejście do poch > wy. Proponuję dowiedzieć się czym jest opryszczka i więcej się nie kompromitować brakiem wiedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 18:14 bo_ob napisała: > 3-mamuska napisała: > > > > I ciekawe jakim cudem opryszczka z buzi miała się przedostać na wejście d > o poch > > wy. > > > Proponuję dowiedzieć się czym jest opryszczka i więcej się nie kompromitować br > akiem wiedzy. Tak a to nie wiesz ze opryszczka ma dwa typy? Ja mam całe życie opryszczkę na wardze i będąc u lekarza po leki na opryszczkę doustne nikt mi pochwy nie badał. Odpowiedz Link Zgłoś
bo_ob Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 18:18 3-mamuska napisała: > nikt mi pochwy nie badał. > widocznie uznał, że nie ma tam nic ciekawego Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 18:22 bo_ob napisała: > 3-mamuska napisała: > > > nikt mi pochwy nie badał. > > > > widocznie uznał, że nie ma tam nic ciekawego A w pochwie dziecka było? Trolu. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 16:32 an.16 napisała: > Po trzykroć ciemnogród. Jednak konkordat i te lata świetlne religii w szkołach > zrobiły swoje. To już kolejny wątek, w którym zaskakująco wiele ematek zadziwiająco energicznie domaga się standardów rodem z szariatu. A ja się kiedyś dziwiłam, jak to możliwe, że tak szybko mogło się pozmieniać w takim np. Afganistanie, skoro jeszcze w latach 70. ulice Kabulu wyglądały tak: Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 16:39 Nie rodem z szariatu a w poszanowaniu prywatnosci/intymnosci osobistej. Ograniczenie obnazania takich czesci ciala ograniczone tylko do przypadkow koniecznych. Badanie stetoskopem nie jest powodem do zdejmowania stanika. Szczegolna ostroznosc wlasnie u osob w wieku dojrzewania. To sa nowoczesne standardy a nie szariat. Odpowiedz Link Zgłoś
bo_ob Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 16:41 Ale dlaczego jest problem z pokazaniem biustu lekarzowi w trakcie badania? Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 16:45 bo_ob napisała: > Ale dlaczego jest problem z pokazaniem biustu lekarzowi w trakcie badania? Dlatego ze biust jest czescia intymna ciala i nie kazda kobieta a tym bardziej nastolatka chce go pokazywac mezczyznie zwlaszcza gdy nie jest to konieczne. Emocje u nastolatkow sa tym bardziej zwiekszone poprzez hormony. Odpowiedz Link Zgłoś
bo_ob Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 16:50 No tak, nagość jest przecież grzechem. Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 18:13 bo_ob napisała: > No tak, nagość jest przecież grzechem. Serio to już dorastająca panna wstydzić się nie może? Ma się rozbierać jak tylko ktoś palcem kiwnie? To dopiero ciemnogród. Odpowiedz Link Zgłoś
bo_ob Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 18:15 3-mamuska napisała: > Serio to już dorastająca panna wstydzić się nie może? U lekarza? Czego? Matka powinna jej wytłumaczyć czym jest badanie lekarskie i czemu służy oraz że nie jest to nic wyuzdanego. No chyba, że głodnemu chleb na myśli. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 18:32 Badanie lekarskie moga przebiegac roznie. Jesli nie ma koniecznosci to pacjent nie musi sie rozbierac do naga ani pokazywac intymnych czesci ciala. A nawet jesli trzeba to nagosc tez moze byc zredukowana do minimum zeby pacjent czul sie tak komfortowo jak to mozliwe. Sa tez kobiety lekarze. Odpowiedz Link Zgłoś
flegma_tyczka Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 18:33 I mimo takiej rozmowy nastolatka, a nawet i młoda kobieta też ma prawo się wstydzić. Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 18:12 bo_ob napisała: > Ale dlaczego jest problem z pokazaniem biustu lekarzowi w trakcie badania? Jeśli tego nie wymaga badanie, , to nie widzę powodu żeby ściągać części garderoby. Czy dorosły dziecko czy nastolatek. Odpowiedz Link Zgłoś
bo_ob Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 18:13 3-mamuska napisała: > Jeśli tego nie wymaga badanie, , to nie widzę powodu żeby ściągać części garder > oby. pytałam co jest wstydliwego w pokazywaniu biustu lekarzowi przy badaniu, a nie czy ty widzisz powód czy nie Odpowiedz Link Zgłoś
flegma_tyczka Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 18:33 To intymna strefa. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: badanie nastolatki bez stanika 23.11.19, 10:55 Pewnie lepiej byc takim otwartym hop do przodu. Te laski zgwalcone przez ginekologa tez pewnie myslaly ze nie chca wyjsc na cielaki co sie panu doktorowi stawiaja. Przeciez to lekarz! A stawianie granic w ktoryms miejscu trzeba zaczac. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: badanie nastolatki bez stanika 11.04.21, 08:25 A wiesz, nie jestem taka pewna. Wydaje mi się, że kobieta nie wstydząca się swego ciała łatwiej powie "nie". Wstyd bardzo osłabia, łączy się raczej z uległością niż z asertywnością. Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: badanie nastolatki bez stanika 11.04.21, 08:41 "Wstyd bardzo osłabia, łączy się raczej z uległością niż z asertywnością." Oczywiście. Zwłaszcza jeśli ten wstyd jest łamany perswazja i odwoływaniem do autorytetu. Następnym razem, wstydząc się, ale dziewczyna ściągnie stanik przed księdzem, bo to przecież tylko ksiądz, przed księdzem się wstydzisz? Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: badanie nastolatki bez stanika 11.04.21, 08:57 Nie, nie, nie kupuję takich uogólnień. Gdzie lekarz, gdzie ksiądz. Naprawdę daleka droga. Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: badanie nastolatki bez stanika 11.04.21, 09:16 "Nie, nie, nie kupuję takich uogólnień. Gdzie lekarz, gdzie ksiądz. Naprawdę daleka droga." Droga do nauczenia kobiety szanowania swojej autonomii wobec autorytetów, jest długa. I należy dziewczynki na to uczulać jak najszybciej. Sytuacja u lekarza to doskonały pretekst do tego. I owszem, jak nauczysz dziecko bezwarunkowego ufania autorytetom "Bo to przecież lekarz!" to jest bardzo krótka droga do tego aby dziecko ugięło się przed księdzem, policjantem, nauczycielem itp. Masz dziecko uczyć, że NIKT, absolutnie nikt nie ma prawa KAZAC jej ściągać stanik. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: badanie nastolatki bez stanika 11.04.21, 09:32 Wiesz, uczenie nieulegania autorytetom zaczyna się we własnym domu dziecka. Czy będzie umiało powiedzieć "nie" zależy od tego, jak matka i ojciec je traktują na co dzień - czy ma prawo po prostu odmówić jedzenia, czy negocjuje się z nim, w co się ubierze, czy pyta się je o zdanie od samego początku i szanuje to zdanie. W pierwszych latach życia, a moim zdaniem nawet miesiącach. Potem żadne nauki nie pomogą ani za bardzo nie zaszkodzą. Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: badanie nastolatki bez stanika 11.04.21, 09:42 „Czy będzie umiało powiedzieć "nie" zależy od tego, jak matka i ojciec je traktują na co dzień - czy ma prawo po prostu odmówić jedzenia, czy” Oczywiście. I cała ta nauka pójdzie w pi...du jak zmusisz córkę do zdjęcia stanika przed lekarzem „bo to lekarz”. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: badanie nastolatki bez stanika 11.04.21, 09:44 Ale ja piszę o zmuszaniu? Nawołuję do zmuszania? Zachęcam do zmuszania? Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: badanie nastolatki bez stanika 11.04.21, 09:57 „ Ale ja piszę o zmuszaniu? Nawołuję do zmuszania? Zachęcam do zmuszania?” Odpisałas na post założycielski jak gdyby nic się nie stało, kwestionujesz ze dziewczyna „była w szoku”. Nie kwestionujesz postawy innych ematek pt. „zmusić choćby siła, bo cóż to za ciemnogród nie pokazać cycków lekarzowi”. Wiec, nie wiem, ty mi powiedz czy jesteś za zmuszaniem czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: badanie nastolatki bez stanika 11.04.21, 10:13 Odpisałam: przećwiczyłabym z córką odmawianie. Co sie wydarzyło w gabinecie, nie wiem. Córka się wstydziła - babcia się wstydziła za wnuczkę - gdyby dziewczynka powiedziała mi, ze się wstydziła, pocieszałabym ją. Napisałam też, chyba w dwóch albo trzech miejscach, ze lekarzom u nas bardzo brakuje psychologicznego przygotowania. Nie wiem, czego jeszcze można oczekiwać. Na bzdurne wypowiedzi o ciemnogrodzie nie widze powodu odpisywać, nie mam ochoty rozmawiać na tym poziomie zacietrzewienia. Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: badanie nastolatki bez stanika 11.04.21, 10:48 "Na bzdurne wypowiedzi o ciemnogrodzie nie widze powodu odpisywać, nie mam ochoty rozmawiać na tym poziomie zacietrzewienia." Przecież podpisałas się klaskajaco pod postem który naigrywał się z sytuacji porównując ja do badania przez parawan jakie funkcjonuje w innych kulturach. Przyklaskiwalas że okropne że podobny ciemnogród w Polsce. "Co sie wydarzyło w gabinecie, nie wiem. " Nigdy nie wiesz. Ale nie rozumiem dlaczego zakładasz że NIC się nie wydarzyło. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: badanie nastolatki bez stanika 11.04.21, 11:13 Tak, część wypowiedzi zakładających,że lekarz chciał sobie popatrzeć i że trzeba się przed lekarzem zasłaniać i zakrywać, skojarzyła mi się ze zwyczajami innych kultur. Tak, patrzenie z góry na lekarza jako na zboka kojarzy mi się z ciemnogrodem. Tak, zdziwiło mnie, że tak wiele osób w ten sposób myśli . Nie zakładam, że NIC się nie wydarzyło. Po prostu nie wiemy dokładnie, co. Nie wiemy nawet, czyją relację przytacza Autorka: córki, babci czy może obydwu. Tak czy inaczej, powtórzę poraz fefnasty: lekarzom w POlsce (nie wiem, zapewne w innych krajach też) brakuje przygotowania do kontaktowania się z pacjentem. A, jeszcze jedno - chyba już pracuja lekarze wychowani na doktorze Hausie Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: badanie nastolatki bez stanika 11.04.21, 11:16 owszem każdy powinien rozumieć ze lekarz taka ma prace i nie patrzy na człowieka pod katem seksualnym ale jednocześnie każdy MA ZAWSZE PRAWO się nie rozebrać jeśli czuje się niekomfortowo. i lekarz musi się dostosować. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: badanie nastolatki bez stanika 11.04.21, 13:32 Właśnie. Nic dodać, nic ując. A, poza jednym: uniwersytety medyczne powinny poważnie traktować psychologię na studiach . Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: badanie nastolatki bez stanika 11.04.21, 12:56 nangaparbat3 napisała: > Tak, część wypowiedzi zakładających,że lekarz chciał sobie popatrzeć i że trzeb > a się przed lekarzem zasłaniać i zakrywać, skojarzyła mi się ze zwyczajami inny > ch kultur. Jakich kultur? To nie jest kwestia tego co chce lekarz a tego jak sie z tym czuje pacjent. Badanie polega na ingerencji fizycznej naszego ciala, takze wizualnej dlatego wszelka diagnostyka jest zredukowana do koniecznego minimum. Przyklad wlasnie tego stanika, nie ma potrzeby rozbierania sie do pasa w celu osluchania stetoskopem, jest koniecznosc w celu wykonia mammografii. Jest roznica prawda? > Tak czy inaczej, powtórzę poraz fefnasty: lekarzom w POlsce (nie wiem, zapewne > w innych krajach też) brakuje przygotowania do kontaktowania się z pacjentem. Nie tylko lekarzom, pracownikom ochrony zdrowia ogolnie. Pacjentow traktuje sie nie jak ludzi a jak przedmioty, nie biarac pod uwage ze maja emocje, uczucia. Gorzej ze wielu ludzi jest do tego przyzwyczajonych i uwaza ze to jest normalne a jesli ktos ma inne odczucia to uwaza sie go za dziwaka. Odpowiedz Link Zgłoś
amsterdama Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 16:52 an.16 napisała: > Po trzykroć ciemnogród.” Ciemnogrodem jest raczej brak poszanowania uczuć/wrażliwości pacjenta. Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 18:17 amsterdama napisała: > an.16 napisała: > > > Po trzykroć ciemnogród.” Ciemnogrodem jest raczej brak poszanowania uczuć > /wrażliwości pacjenta. Dokładnie. Ciemnogród właśnie to jest podejście ze pacjent ,nie ma uczuć i ma bezgranicznie poddać się temu co lekarz próbuje. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: badanie nastolatki bez stanika 23.11.19, 10:56 I nie kwestionowac. A jak juz napisalam gdyby doktor do sciagaj stanik dodal powod to wszyscy byliby zadowoleni. Ale po co? Przeciez to tylko pacjent a on tu w pracy... Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: badanie nastolatki bez stanika 11.04.21, 08:30 ichi51e napisała: > I nie kwestionowac. A jak juz napisalam gdyby doktor do sciagaj stanik dodal po > wod to wszyscy byliby zadowoleni. Ale po co? Przeciez to tylko pacjent a on tu > w pracy... > Otóż to. W innym miejscu pisałam (do Triss), że u na s lekceważenie zawodów humanistycznych strasznie się odbija na jakości życia i tutaj jest najlepszy przykład. Nie wiem, ile teraz studenci medycyny mają psychologii na studiach, o ile dobrze pamiętam kiedyś był semestr - wykładu. A powinni mieć przez parę lat i też warsztaty. Potem się dziwimy, że ludzie sobie jakieś fasole wszczepiają czy biegają po znachorach, a przestalić ufać naukowej medycynie - w dużej części winię za to komunikacyjną indolencję wielu lekarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 16:37 > Biedna dziewczynka. Dokładnie. Mógł zaordynować ludowe zapakowanie do pieca na trzy zdrowaśki. Jak by nie umarła, to by przeżyła. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 16:40 droch napisał: > > Biedna dziewczynka. > > Dokładnie. Mógł zaordynować ludowe zapakowanie do pieca na trzy zdrowaśki. Jak > by nie umarła, to by przeżyła. Nie, wolal obejrzec inna jame a mamuska uwierzyla ze tak trzeba, jeszcze wdzieczna byla. Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 17:06 No przecież o tym piszę: co tam wiedza medyczna, ludowe mądrości sprawdzają się w każdej sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
szalona-matematyczka Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 22:09 An.16 trollowala. Przynajmniej mam taka nadzieje... Odpowiedz Link Zgłoś
milupaa Re: badanie nastolatki bez stanika 10.04.21, 22:41 W życiu nie pozwoliła bym pediatrze badać pochwy u dziecka w wieku szkolnym. Od tego jest ginekolog. Poza tym to mocno naciągane, że zmiana w ustach miala by mieć jakieś przełożenie na pochwe. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: badanie nastolatki bez stanika 11.04.21, 08:18 Jednak ta historia wzbudziła we mnie pewien niepokój - czy naprawdę przy opryszczce warg rutyną jest oglądanie warg sromowych? A u mężczyzny - prącia? Nie słyszałam o czymś podobnym. Poza tym opryszcza daje dolegliwości w czasie zaostrzenia - więc ostatecznie miałoby sens pytanie o te dolegliwości i badanie, kiedy występują. Dziwne to jakieś, ale może matki-lekarki się wypowiedzą? Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: badanie nastolatki bez stanika 11.04.21, 08:19 Odbyt też oglądał? Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: badanie nastolatki bez stanika 11.04.21, 08:39 "Jednak ta historia wzbudziła we mnie pewien niepokój - czy naprawdę przy opryszczce warg rutyną jest oglądanie warg sromowych?" Zwłaszcza że wirus opryszczki atakujący usta to inny rodzaj niż opryszczka narządów płciowych. Czy dziecko skarżyło się na dolegliwości w okolicy sromu? Wreszcie, czy WYRAZILO ZGODE na badanie czy zostało zmuszone: wstydem, perswazja, odwołaniem do autorytetu? Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: badanie nastolatki bez stanika 11.04.21, 08:55 Myślę jednak że to trolling. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: badanie nastolatki bez stanika 11.04.21, 10:40 Jeżeli podejrzewasz, ze dziecko jest ofiarą molestowania i za,ierzasz to zgłosić, to tak. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: badanie nastolatki bez stanika 11.04.21, 10:47 Opryszczka na wardze ust u dziecka jest powodem do podejrzenia molestowania? Bo że są sytuacje, kiedy odbyt trzeba badać, absolutnie nie neguję, i nie musi wcale chodzić o molestowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
bovirag Re: badanie nastolatki bez stanika 11.04.21, 11:16 I robi się to na bilansie? Czy w odbyt i pochwalić też zagłada lekarz rodzinny? W PL mieszkałam przez prawie 20 lat i nigdy mi się takie cuda nie zdążyły. Odpowiedz Link Zgłoś
bovirag Re: badanie nastolatki bez stanika 11.04.21, 11:18 Nie pochwalić tylko pochwe Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: badanie nastolatki bez stanika 11.04.21, 14:05 Wydaje mi się, żesytuacja z opryszczką nie dotyczy bilansu, ani nawet Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: badanie nastolatki bez stanika 11.04.21, 15:11 „bolące miejsce w ustach” to nie jest opryszczka na wardze. Tak, lekarz mógł podejrzewać przemoc seksualną. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: badanie nastolatki bez stanika 11.04.21, 15:19 Fakt, masz rację. Odpowiedz Link Zgłoś
bo_ob Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 16:30 Czego twoja córka właściwie się wstydziła? Że lekarz zobaczy jej biust? Że to grzech? Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 16:43 bo_ob napisała: > Czego twoja córka właściwie się wstydziła? Że lekarz zobaczy jej biust? Że to g > rzech? Dziwne ze nastolatka nie chce zeby jakis facet ogladal jej biust. Owszem, jakis facet. Gdyby to byla kobieta pewnie byloby mniej stresujaco. Odpowiedz Link Zgłoś
bo_ob Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 16:44 ritual2019 napisał(a): > Dziwne ze nastolatka nie chce zeby jakis facet ogladal jej biust. Nie jakiś facet, tylko lekarz podczas badania. Czego dziewczyna się właściwie wstydzi? Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 16:47 bo_ob napisała: > Nie jakiś facet, tylko lekarz podczas badania. To jest mezczyzna, jakis facet. Czego dziewczyna się właściwie w > stydzi? Nie pojmiesz wiec po co pytasz. Odpowiedz Link Zgłoś
bo_ob Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 16:50 ritual2019 napisał(a): > To jest mezczyzna, jakis facet. Nie, to jest lekarz, do którego przychodzi się po to, aby badał nasze ciało. Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 18:19 bo_ob napisała: > ritual2019 napisał(a): > > > > To jest mezczyzna, jakis facet. > > > Nie, to jest lekarz, do którego przychodzi się po to, aby badał nasze ciało. Nie badał jej piersi ,a serce i nie musiał oglądać jej nagiego biustu. Jeśli ona czuła się z tym niekomfortowo miała do tego prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: badanie nastolatki bez stanika 23.11.19, 09:37 >Nie badał jej piersi ,a serce Nie, robił bilans zdrowia, w skład którego wchodzi ocena piersi u dziewcząt /jąder i penisa u chlopcow. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: badanie nastolatki bez stanika 23.11.19, 10:07 memphis90 napisała: > >Nie badał jej piersi ,a serce > Nie, robił bilans zdrowia, w skład którego wchodzi ocena piersi u dziewcząt /ją > der i penisa u chlopcow. > Ze co? Ocena piersi czy jader? Te archaiczne 'badania' jeszcze istnieja? Odpowiedz Link Zgłoś
flegma_tyczka Re: badanie nastolatki bez stanika 23.11.19, 10:30 Też jestem zdziwiona. Metody z czasów Ćwieczka. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: badanie nastolatki bez stanika 23.11.19, 10:53 No wlasnie w sumie po co to? Jak ktos zbudowany na tyle nietypowo zeby to mialo znaczenie juz chyba sam zawczasu zauwazyl. Te badania zakladaja ze jestesmy jakimis ciemnymi chlopami co w zyciu dohtora nie widzialy... Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: badanie nastolatki bez stanika 11.04.21, 08:38 Ludzie często nie zauważaja, wypierają, wstydzą się, i tak dalej. To Ci powie każdy lekarz. Potem czasem jest za późno. Odpowiedz Link Zgłoś
premeda Re: badanie nastolatki bez stanika 23.11.19, 13:37 Stara jestem co prawda ale za moich czasów bilansy też były, z tym że przyjeżdżał lekarz do szkoły coś tam oglądał np. kręgosłup i nikt ze stanika ani majtek wyskakiwać nie musiał. Zresztą w szkołach to nawet warunków nie ma. Tym bardziej w obecnych czasach rodzice wcześniej reagują na nieprawidłowości w budowie dziecka niż w latach 90-tych. Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: badanie nastolatki bez stanika 23.11.19, 14:09 memphis90 napisała: > >Nie badał jej piersi ,a serce > Nie, robił bilans zdrowia, w skład którego wchodzi ocena piersi u dziewcząt /ją > der i penisa u chlopcow. > A czyli nie było „wymówka” odsłuchiwanie serca jak wczesnej ciagle mówiłaś że ze stanikiem się nie da. Tylko oglądał piersi na bilansie wiec tak powinna iść do kobiety. A to w staniku nie widział ze dziewczyna ma piersi? Myśmy mieli bilans w szkole i pamietam jak staliśmy w podkoszulkach i majtkach w kolejce. W młodszych klasach cała klasa alfabetycznie po 10 osób potem podzieleni na chłopców i dziewczyny. I jedynie co pamietam to ze lekarka lekko odchylała majtki. Zajrzała i tyle. Nikt nago nie biegał. Nie wiem po co facet chciał oglądać na bilansie nagie piersi dziewczyny? Oceniał wielkość czy jak? Przecież ich nie badał. Sama by zauważyła ze coś jest nie tak ,co można wykryć od samego patrzenia. Asymetrię duża czy coś innego. Gdyby chciał oceniać piersi powinen je zbadać skoro to był bilans. Jak nie badał nie ocenił piesi a jedynie z automatu kazał się rozebrać bo mu się nie chciało osłuchać serca troszkę się wysilając szanując młoda dziewczynę. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: badanie nastolatki bez stanika 11.04.21, 08:36 ritual2019 napisał(a): > bo_ob napisała: > > > Czego twoja córka właściwie się wstydziła? Że lekarz zobaczy jej biust? Ż > e to g > > rzech? > > Dziwne ze nastolatka nie chce zeby jakis facet ogladal jej biust. Ja rozumiem, że dziewczynka się wstydzi, ale wypowiedzi typu "żeby jakiś facet oglądał jej biust" - no kurczę, nigdy nie pomyślałam, że osłuchujący mnie lekarz to "facet, który ogląda mój biust". U lekarza jest się w nieco innym wymiarze rzeczywistości, to jest sprawa myślenia i dziwię się, że można tak to rozpatrywać. Nie daj Bóg jeszcze usłyszy w domu o "oglądaniu" biustu przez lekarza, każda wizyta moe się dla niej stać traumą. Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: badanie nastolatki bez stanika 11.04.21, 08:48 "nigdy nie pomyślałam, że osłuchujący mnie lekarz to "facet, który ogląda mój biust"." A powinnaś. Zapewne nie myślały tak pacjentki ginekologa które je gwałcił pod narkoza... Co to w ogóle za argument "lekarz". Skąd założenie a priori że każdy lekarz to profesjonalista i pacjent BEZMYSLNIE ma realizować to co pan doktor każe?? Ostatnio wydarlam się na dentystę, który bez uprzedzenia i zapytania mnie o zgodę ni stad ni z owąd próbował mi wbić igłę do znieczulenia. Po prostu nagle patrzę a ten mi pakuje igłę do buzi. Mialam siedzieć jak trusia bo to przecież dentysta? Podobnie, nigdy nie zdjelabym stanika bo pan doktur każe... Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: badanie nastolatki bez stanika 11.04.21, 08:54 Jak nie mam zaufania do lekarza, to do niego nie chodzę. Jak mi się coś nie podoba, mówię "nie". Przemyślałabym dobrze, czy do tego dentysty pójdę jeszcze kiedykolwiek - pewnie nie. Ale to że jeden zbok gwałcił pod narkozą, nie powinno wpływać na nasze myślenie o lekarzach w ogóle - przecież nie można bać się zawsze i każdego i każdego podejrzewać o psychopatię. To chore, zatruje nam życie, a może być niebezpieczne, bo ograniczy nasz dostęp do usług medycznych, a z każdej wizyty u ginekologa zrobi traumę. Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: badanie nastolatki bez stanika 11.04.21, 09:08 "Jak nie mam zaufania do lekarza, to do niego nie chodzę" Nie zdarzyło ci się nigdy być u danego lekarza po raz pierwszy? "Jak mi się coś nie podoba, mówię "nie". " Ale podejście pt. lekarz Bóg nie uczy umiejętności odmowy. "Przemyślałabym dobrze, czy do tego dentysty pójdę jeszcze kiedykolwiek - pewnie nie." Nie tylko przemyślałam, ale mam zamiar złożyć na niego skargę. "Ale to że jeden zbok gwałcił pod narkozą, nie powinno wpływać na nasze myślenie o lekarzach w ogóle" Ale postawa "lekarz zawsze jest profesjonalista i nigdy nie kwestionuje jego poczynań" jest równie zła. Zwłaszcza gdy mówimy o młodziutkiej dziewczynie, która nie tylko jeszcze wstyd posiada, to jeszcze dopiero uczy się wyznaczania granic. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: badanie nastolatki bez stanika 11.04.21, 09:38 Ale kto tu mówi o podejściu pt. lekarz Bóg? Kto mówi, żeby nigdy nie kwestionować poczynań lekarza? Bo na pewno nie ja. Ale jeśli będę do każdego lekarza uprzedzona, nic dobrego z tego nie wyniknie - dla mnie. Naprawdę bardziej prawdopodobne jest że brak zaufania i lęk przed lekarzami wpakuje mnie w jakąś powikłaną chorobę, niż że trafię na lekarza-zboka. Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: badanie nastolatki bez stanika 11.04.21, 09:53 „ Kto mówi, żeby nigdy nie kwestionować poczynań lekarza?” 95% ematek w tym wątku. Dodatkowo wbijając w poczucie winy pt. „Bosz co za ciemnogród wstydzić się lekarza”. Odpowiedz Link Zgłoś
bovirag Re: badanie nastolatki bez stanika 11.04.21, 09:59 Moja córka to chyba nawet nie wie co to grzech. Jesteśmy niewierzący, nie praktykujemy. Raczej szans na bycie molestowana przez księdza, nie ma. Tak, uważam, że ma święte prawo do tego, żeby się wstydzić. Nigdy nie pozwoliłabym, żeby beż uzasadnienia ktoś chciał ogląda jej miejsca intymne. A bilans wlasnie takim goovnianym powidem jest. A w życiu! Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: badanie nastolatki bez stanika 11.04.21, 10:08 „ Tak, uważam, że ma święte prawo do tego, żeby się wstydzić. ” Ja w ogóle nie kumam jak w ogóle można kwestionować czyjekolwiek prawo do wstydu i nazywać to ciemnogrodem... wbijanie w poczucie winy bo się dziewczyna wstydzi? Masakra. Odpowiedz Link Zgłoś
12gram Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 16:44 Jeśli miała stanik sportowy, zabudowany i mocno trzymający no to trochę sama się nie przygotowała do badania. Zapewne zwykły biustonosz wystarczyłoby który można rozpiąć. Kiedyś podczas rehabilitacji młody chłopak bardzo się cieszył, że miałam zwykły stanik który można rozpiąć, zwykłe ramiączka ktore można przesunąć itd, bo musiał pouciskać różne punkty w miejscach które sportowy stanik zaslania i jak mu kobity przychodzą na rehabilitacje w sportowym to nie bardzo wie jak się za nie zabrać, a dla niego też jest problem jak ściągną i zaczną biustem machać, wolalby się zająć swoją pracą a nie kombinowaniem jak nie urazić ich intymności alvbo jak leczyć przez obcisłe ubranie Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 17:44 Mogła się córka nie zgodzić i tego tez należy uczyć dzieci. Tu w UK lekarz najpierw pyta czy się zgadzasz jak nie ,może wytłumaczyć konieczność badania ( choć zawsze robią to wczesnej tłumacza) Albo spróbować zastąpić takie badanie innym. Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: badanie nastolatki bez stanika 22.11.19, 17:47 Pamietam myśmy mieli badanie kręgosłupa. Jakimś super ekstra sprzątam z Ameryki jeden z rodziców dziecka ze szkoły przywiózł i niby za darmo przebadał cała szkole. Trzeba było być bez stanika i w majtkach. Większość dziewczyn poszła do domu po krótkie legginsy do domu. I na gore tez coś. Właśnie żeby nago nie latać, badanie trochę trwało i w „gabinecie” były inne dziewczynki. Odpowiedz Link Zgłoś
michalmos Re: badanie nastolatki bez stanika 10.04.21, 10:39 Powinna ściągnąć. Lekarzowi to po prostu przeszkadza w osłuchaniu serca. Niewielu z was wie, że również aby wykonać w trakcie reanimacji pewne rzeczy, np. defibrylację, to ratownicy również zdejmują stanik takiej 14-15-letniej dziewczynie. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: badanie nastolatki bez stanika 10.04.21, 12:23 michalmos napisał: > Powinna ściągnąć. Lekarzowi to po prostu przeszkadza w osłuchaniu serca. Niewie > lu z was wie, że również aby wykonać w trakcie reanimacji pewne rzeczy, np. def > ibrylację, to ratownicy również zdejmują stanik takiej 14-15-letniej dziewczyni > e. To badany decyduje czy spełni życzenia lekarza. Lekarz nie ma prawa pacjenta do niczego zmuszać. S. Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: badanie nastolatki bez stanika 11.04.21, 00:12 "To badany decyduje czy spełni życzenia lekarza. Lekarz nie ma prawa pacjenta do niczego zmuszać." Przeczytalam cały wątek i włos mi się na głowie zjeżył że 90% ematek nie rozumie tej podstawowej rzeczy. Oraz tego że 90% ematek uważa że można zmusić dziecko do badania wbrew jego wstydowi bo to przecież lekarz. Straszne to jest. Pytanie do tych matek. W jaki sposób uczycie swoje dzieci stawiania granic? Wobec własnego ciała, i tak w ogóle, skoro kompletnie nie szanujecie ich uczuć, wstydu, intymności? W ogóle co to za koszmarna sytuacja, nastolatka u lekarza jest ZMUSZONA (aktywnie oraz pasywnie) do obnażenia się przed obcym mężczyzna. I jeszcze jej matka mówi że jest głupia bo się wstydzi. Straszne. Odpowiedz Link Zgłoś
milupaa Re: badanie nastolatki bez stanika 11.04.21, 13:34 Popieram. A potem z dziwienie że gwałty na imprezach, ze molestowania itp. Jak od dziecka (e)matka uczy corke że ma się podporządkowac, nie ma prawa stawiać granic i że lekarz to pan bóg, wszystko mu wolno. (potem te pacjentki molestowane na wizytach bo to jaśnie lakarz... ) Odpowiedz Link Zgłoś
alessa28 Re: badanie nastolatki bez stanika 10.04.21, 11:19 d.dora napisał(a): > córka musi u swojego lekarza zrobić badania do szkoły.Ostatnio przy takim badan > iu kazał jej ściągnąć stanik-była z nią wowczas moja mama byłam zdziwiona jak s > ię o tym dowiedziałam.córka była w szoku.Ma spore piersi i wstydziła się rozebr > ac.Nie wiem co mialo to na celu.Słyszałam że czasem do osłuchania trzeba ściagn > ąć żeby nie było ucisku czy coś ale ona nosi sportowy stanik więc to chyba nie > przeszkadza.Czy sie mylę i musi ściagnąc? Tak, na pewno chciał ja zmolestowac bo ma spore piersi 🙄jedyna w kraju zapewne. U ginekologa chyba zemdleje jak trzeba będzie majtki ściągnąć. Z takiej właśnie pruderii i dziwnego stosunku do lekarzy i własnego ciała, kobiety wstydzą się badać a potem umierają. Niech chodzi do lekarzy kobiet i po sprawie Odpowiedz Link Zgłoś
rozwiane_marzenie Re: badanie nastolatki bez stanika 10.04.21, 12:32 Trochę odejdę od tematu, ale czy pamiętacie własne badania w szkołach? Ja na przykład bardzo dobrze pamiętam badanie po ukończeniu 14 lat, robili nam w szkole pod sam koniec 8 klasy. Do gabinetu zgoniono prawie wszystkie dziewczynki z klasy, kazali się rozebrać do majtek (tak, zdjąć stanik) i wszystkie tak stałyśmy gołe, bo w tamtych czasach (nie wiem jak teraz, bo nie miewam takich sytuacji) przez większość majtek i tak wszystko było widać. I kazali nam chodzić po sali, patrzyli czy mamy wadę postawy (4 lekarzy albo i pielęgniarki, bo nie pamiętam już tak dokładnie), nawet wzrok sprawdzali nam jeszcze takim rozebranym. I tak prawdę mówiąc żadna z nas nie pomyślała wtedy, że to może być molestowanie, tak po prostu było. Potem w liceum było to samo, tylko może dziewcząt mniej, bo nas było mniej w klasie. A jak Wy pamiętacie swoje badania w szkołach? Odpowiedz Link Zgłoś
premeda Re: badanie nastolatki bez stanika 10.04.21, 12:42 Nie no u mnie tak nie było, kazali tylko ściągnąć bluzkę. Do majtek nikt nas nie rozbierał. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: badanie nastolatki bez stanika 10.04.21, 16:40 Nie mialam czegos takiego na szczescie. Odpowiedz Link Zgłoś
evolventa Re: badanie nastolatki bez stanika 11.04.21, 15:34 Dokładnie tak samo, też nas wszystkie rozebrali do majtek i kazali się ruszać. Pamiętam, że się wtedy wstydziłam, ale nie lekarzy, czy pielęgniarek, ale koleżanek z klasy. Odpowiedz Link Zgłoś
rozwiane_marzenie Re: badanie nastolatki bez stanika 11.04.21, 17:35 No dokładnie tak, człowiek wtedy bardziej wstydził się koleżanek niż pielęgniarki, a tych lekarek/lekarzy nawet dobrze nie zapamiętałam. W latach 70/80 chyba to jednak było normą Odpowiedz Link Zgłoś
piesiedwa Re: badanie nastolatki bez stanika 10.04.21, 14:59 W uk never ever nie musialam sciagac stanika do zadnego badania . Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: badanie nastolatki bez stanika 10.04.21, 18:35 2019 - inba o to czy trzeba zdejmować stanik u lekarza 2021 - teleporady Odpowiedz Link Zgłoś
milupaa Re: badanie nastolatki bez stanika 10.04.21, 23:02 Jedyne badania w życiu przy którym musialam ściągać stanik to ekg i rtg płuc oraz usg/mamografia. Mocno naciągane to osłuchiwanie. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: badanie nastolatki bez stanika 11.04.21, 00:13 Musieć nie musi, może odmówić. Jednak część lekarzy, tych badających dokładniej, prosi o zdjęcie. Kiedy ostatnio spytałam lekarza, czy muszę, odpowiedział: Jeśli chce pani byc porządnie zbadana, to tak. Wykluczam wszelkie podstepne zamiary, chyba żeby był gerontofilem, ale to się rzadko zdarza. Więc z córką wręcz przećwiczyłabym przed kolejną wizytą odmawianie, z drugiej strony wyjaśnłabym jej, że lekarz w sytuacji zawodowej nie widzi w badanej osobie obiektu seksualnego - możesz jej nawet pokazać fragment filmu "Doktor Judym", gdzie lekarz uwodzony podczas badania przez śliczną i chętną kuracjuszkę trzyma się mocno. Oczywiście może się zdarzyć lekarz-zbok, ale to rzadkość. Ogólnie szłabym w kierunku uczenia dzieci, że ciało człowieka jest piękne i dobre, a wstydzić się należy złych uczynków. Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: badanie nastolatki bez stanika 11.04.21, 08:02 "Jednak część lekarzy, tych badających dokładniej, prosi o zdjęcie. " Słowo klucz PROSI. I daje możliwość autonomicznej decyzji. Nie zmusza, nie zawstydza, nie obraża się i nie stosuje innych form agresji słownej i pasywnej. I nie robi tego również matka. "Więc z córką wręcz przećwiczyłabym przed kolejną wizytą odmawianie, z drugiej strony wyjaśnłabym jej, że lekarz w sytuacji zawodowej nie widzi w badanej osobie obiektu seksualnego" I nie widzisz różnicy między takim podejściem, a praktycznym zmuszeniem dziewczyny z wątku założycielskiego i przekroczeniem jej granic siła? Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: badanie nastolatki bez stanika 11.04.21, 08:48 Autorka wątku nie cytuje lekarza, pisze "kazał", w jaki sposób to zrobił, nie wiemy. Domyślam się, że ani dziewczynka, ani babcia nie wyraziły wątpliwości. Bo coś by o tym Autorka wątku napisała. Przypuszczam, że dla lekarza była to rutynowa prośba/polecenie. Reszta działa się raczej w głowach babci i wnuczki. Moim zdaniem wyobraźnia hula w tym wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: badanie nastolatki bez stanika 11.04.21, 08:52 "Domyślam się, że ani dziewczynka, ani babcia nie wyraziły wątpliwości. Bo coś by o tym Autorka wątku napisała." Nanga. Litości. Proszę. "Ostatnio przy takim badaniu kazał jej ściągnąć stanik-była z nią wowczas moja mama byłam zdziwiona jak się o tym dowiedziałam.córka była w szoku.Ma spore piersi i wstydziła się rozebrac. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: badanie nastolatki bez stanika 11.04.21, 09:03 Autorka pisze o emocjach córki, nie o tym, jak je wyraziła. Bardzo prawdopodobne, że dziewczynka opowiedziała mamie czy babci, jak się czuła, możliwe także, że babcia przypisała jej własne emocje, opowiadając córce, co się wydarzyło. Chcę powiedzieć, że niespecjalnie wrażliwy lekarz mógły też być w szoku, czytając ten wątek. A że lekarzom u nas bardzo brakuje wiedzy psychologicznej i umiejętności komunkacyjnych, to jest może główny rzeczywisty problem tego wątku. Nie dba się o to w ogóle - taki mamy klimat. Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: badanie nastolatki bez stanika 11.04.21, 09:17 "Autorka pisze o emocjach córki, nie o tym, jak je wyraziła. Bardzo prawdopodobne, że dziewczynka opowiedziała mamie czy babci, jak się czuła, możliwe także, że babcia przypisała jej własne emocje, opowiadając córce, co się wydarzyło." Nie dość, że krzewisz dziecku uległość przed autorytetami, to jeszcze negujesz jego uczucia? Słabe Nanga. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: badanie nastolatki bez stanika 11.04.21, 09:42 Czytam tekst. Niczego nie krzewię. Niczego nie neguję. Zauważam, kto mówi w tym poście, i skąd czerpie wiedzę - to znaczy nie wiem, skąd. Może od samej córki, a może nie. NIE WIEM. To nie zostało powiedziane. Ty mi przypisujesz mnóstwo poglądów, a nawet zachowań, które są jedynie wytworem Twojej wyobraźni. Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: badanie nastolatki bez stanika 11.04.21, 10:00 „ NIE WIEM. To nie zostało powiedziane.” Idąc tym tokiem to może w ogóle nie było żadnego lekarza, żadnej sytuacji. Tylko tak jakby wtedy dyskusja nie ma sensu. A jednak poruszamy tu dość poważne kwestie. Oczywiście możemy uznać ze nigdy żadna nastolatka nie była zmuszona do ściągnięcia stanika i żadna absolutnie nigdy się nie wstydziła. Tylko co wtedy z tego wynika? Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: badanie nastolatki bez stanika 11.04.21, 10:21 Brenya, proszę, naprawdę trzeba rozróżnić dwie sytuacje: ktoś mówi, że się wstydzi, to jedna. Ktoś opowiada, że ktoś inny się wstydził, druga. Na pewno nie zachęcam matki do negowania wstydu córki. Ale nie umyka mi, że ktoś nie napisał o sobie, tylko o kimś innym. Skąd czerpie wiedzę o jego uczuciach, po prostu nie wiem. Popatrz, ile tu na forum jest imputowania emocji, poglądów, czasem nawet uczynków innym osobom. W życiu czesto działamy podobnie, najczesciej nieświadomie. Więcej powiem: często uczestniczę w rozmowach, kiedy ktoś, też ja sama, zadaje pytanie nastoletniemu dziecku, a matka siedząca obok odpowiada. To jest nagminne. Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: badanie nastolatki bez stanika 11.04.21, 10:53 "Brenya, proszę, naprawdę trzeba rozróżnić dwie sytuacje: ktoś mówi, że się wstydzi, to jedna. Ktoś opowiada, że ktoś inny się wstydził, druga." Ok. Spoko. Dziewczynka się nie wstydziła, w ogóle sama zdjęła ochoczo stanik. Babcia się nie wstydziła i tylko matka popełniła ten wątek nie wiadomo wszakże czemu, bo sama też się nie wstydzi. Jako żywo przypomina mi się "jesteś pewna że cię zgwałcił, a może tylko mocno przytulił"? Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: badanie nastolatki bez stanika 11.04.21, 11:16 A co ma piernik do wiatraka? Gdyby Autorka napisała: córka powiedziała, że to i to, byłoby jasne. Odpowiedz Link Zgłoś
bovirag Re: badanie nastolatki bez stanika 11.04.21, 10:06 Wchodzi mlody człowiek do lekarza. Majtasy w dół, stanik zdjęty. Lekarz patrzy i mówi, że piersi ma prawidłowo rozwinięte ( co to znaczy?), penisa ma w normie Ino w lewą stronę triche pochylonego i ja się pytam co to wniosło do życia tego młodego człowieka??? Ilu mężczyzn na świecie, tyle penisow. Ile kobiet, tyle par piersi. Jak słyszę takie durnictwa to dziekuje losowi, że moje dzieci nie musiały beac udziału w tym ciemnogrodzie. Oczywiście, że do lekarzy chodzimy- z konkretnym problemem. Szczepimy się, mamy wykonywane badania krwi. Pamiętam, jak moja koleżanka pojechała kiedyś do pediatry w PL z 4 letnia córka. Kur.a z jakimi ona diagnozami nie wrocila: koślawe kolana, koślawe kostki, za krótkie ramiona. Dziewczę się zestresowało, płakało po nocach. Dzis dziewczynka ma lat 10 i nic jej nie jest, jest normalnym, zdrowym dzieckiem. Co ona miała robić z tymi krótkimi ramionami to już dochtur nie powiedział. Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: badanie nastolatki bez stanika 11.04.21, 10:12 Wiesz co? Każdy kij ma dwa końce. W UK z kolei mam wrażenie jest olewka totalna. Dziecko ma płaskostopie? No to co? Dziecko sepleni? A komuz to przeszkadza. Serio znam takie sytuacje. Chcociz , jak mialam wątpliwości co do nóżek córki to fakt ze wszystko zostało zlecone co trzeba. Ale na moja prośbę. Odpowiedz Link Zgłoś
bovirag Re: badanie nastolatki bez stanika 11.04.21, 10:21 Mowie tylko i wyłącznie o moich doświadczeniach z tutejszą służba zdrowia. Córka seplenila i zostało to wyłapane na rutynowej wizycie u dentysty. Zostaliśmy zreferowani do ortodonty, założyli jej aparat i przestała seplenic- miała wadę zgryzu i zostało to skorygowane. Tylko, że jak idę z dzieckiem do lekarza to zadaje pytania i oczekuje odpowiedzi. Nie traktuje go jak boga tylko jak partnera do biznesu- ja mam sprawę i próbuje ja załatwić, on ma za to płacone. Oczekuje, że będę potraktowana zgodnie ze wszystkimi procedurami. Koniec. Odpowiedz Link Zgłoś
bo_jestem_jedna Re: badanie nastolatki bez stanika 11.04.21, 17:01 Juz nie robmy z siebie takich wyzwolonych, kazdy ma prawo do wstydu, szczegolnie mlodzi ludzie. Pamietam siebie w mlodych latach, nigdy nie bylam zbytnio wstydliwa, ladne piersi, ladna buzka, nie mialam kompleksow, ale... te badania bez stanika zawsze sie jakos tak przedluzaly, a panowie, tu pozartuja, tu pogadaja, tam popatrza, o hihi i haha. Doskonale bylo czuc, ze dobrze sie bawia, i z profesjonalizmem malo to mialo wspolnego. Duzo bardziej podoba mi sie obecne podejscie w UK, pacjent ma do dyspozycji i parawan, i papierowe ubrania, przykrycia, odkrywa sie tylko czesc ciala, i to w wyjatkowych sytuacjach, i zawsze po spytaniu o zgode. Te tak popularne w Polsce przygladanie sie byloby nawet dla mnie, wyzwolonej babki, wlasnie ciemnogrodem... bo teraz juz wiem, ze mozna inaczej. Ogladanie piersi uwazam za zbyteczne, bedzie problem, to sie bedzie reagowac, osluchiwanie mozna wykonac bez zdejmowania, mozna rozpiac, przesunac, jest wiele mozliwosci. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: badanie nastolatki bez stanika 11.04.21, 17:23 Dokladnie, wlasnie w tym rzecz ze mozna inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś