Dodaj do ulubionych

Coroczny problem prezentowy ;)

30.11.19, 23:44
Dokładnie chodzi o mojego syna, 13 lat, to ten typ co wszystko ma i nic nie ptrzebuje, jego główne zainteresowania to muzyka i informatyka, lubi też Lego i roboty. Myślałam o tablecie graficznym ale niedawno w luźnej rozmowie uświadomił mi że generalnie grafika go nie kręci... No i znowu muszę kombinować, prośba o napisanie listu czy listy życzeń nie skutkuje... Podrzućcie cokolwiek prosze
Obserwuj wątek
    • sirella Re: Coroczny problem prezentowy ;) 30.11.19, 23:50
      jakiś syntezator do grania
      • sirella Re: Coroczny problem prezentowy ;) 30.11.19, 23:53
        keybord , pianino cyfrowe, bilet na koncert
    • taki-sobie-nick Re: Coroczny problem prezentowy ;) 30.11.19, 23:53
      Z cyklu "Biedny dziubdziuś ma wszystko, co robić"?
      • memphis90 Re: Coroczny problem prezentowy ;) 01.12.19, 13:11
        Nie znaczy, że ma wszystko. Moja córka np nie ma lunety, mikroskopu, trampoliny i co tam jeszcze było w wątku o prezentach za 2 tysie, ale po kilku latach zbierania prezentów ma wszystko, czego chciała. A chciała walkie - talkie, maszynę do szycia, gitarę (gitarę kupila sobie sama) i sztalugi. W tym roku ma spory problem, żeby wymyślic prezent dla siebie.
      • stara-a-naiwna Re: Coroczny problem prezentowy ;) 02.12.19, 22:00
        to trudne dać komuś prezent kto ma wszystko
        ja jestem taką osobą

• asia.sthm Re: Coroczny problem prezentowy ;) 30.11.19, 23:57
      Jesli syn wszystko ma i niczego nie potrzebuje to dobrze. Idzcie na wspolny wypad do sklepu kupic symboliczne prezenty dla reszty rodziny, on moze znajdzie cos co jednak go ucieszy, moze. Pozniej idzcie cos dobrego zjesc, pogadac w milej atmosferze tylko wy w duecie. Takie chwile moga po latach okazac sie waznym wspomnieniem z dziecinstwa. Zamiast przedswiatecznego stresy dac sobie jedno popoludnie w zupelnym relaksie.
      Warte sprobowania.
      • bi_scotti Re: Coroczny problem prezentowy ;) 01.12.19, 00:03
        Sorry ale gdy ktos lubi LEGO to jest to the easiest person to buy for smile Regardless w jakim wieku. Pytanie tylko czy chcesz miec w domu wiecej plastic … Asia ma racje - sprobuj pomyslec w kategoriach "byc" vs. "miec" - moze w tym kierunku cos znajdziesz dla syna (poczynajac od wyjscia we dwoje dokads tam, poprzez jakies bilety na lokalne events az po ewentualnie jakis wyjazd dokads … etc.). Good luck! Cheers.
        • verdana Re: Coroczny problem prezentowy ;) 01.12.19, 13:05
          Mój syn kocha lego i kupowanie mu prezentów zawsze było dziecinnie proste. Nikt nie ma całego lego.
          • 7katipo Re: Coroczny problem prezentowy ;) 02.12.19, 18:32
            No właśnie. A mój już nie chce. Niepocieszona jestem. Sobie przecież nie będę kupować big_grin
      • asiula1306 Re: Coroczny problem prezentowy ;) 01.12.19, 12:40
        Oczywiście że taki wypad byłby fajny ale mój syn nie cierpi zakupow, wchodzi, bierze co potrzebuje i wychodzi, zakupy ciuchowe np to istny horror dla niego, zwłaszcza jak córka jest z nami, która jak typowa babka uwielbia nurkować między wieszakami. Poza tym co jakiś czas zdarzają się takie wyjścia więc to nie będzie nic specjalnego
    • ania.n-82 Re: Coroczny problem prezentowy ;) 01.12.19, 00:00
      Jakąś ciekawą grę planszową? Może "Robo Rally":
      www.rebel.pl/product.php/1,302/7852/Robo-Rally.html

Kiedyś grałam w tą grę ze znajomymi, była bardzo dobra. W grze steruje się robotami, i chodzi o to żeby dotrzeć do celu przed innymi graczami. Sterowanie robotami jest za pomocą układania z kart sekwencji ruchów, więc jest też programowanie smile
      • memphis90 Re: Coroczny problem prezentowy ;) 01.12.19, 15:45
        No fajnie, ale gra niedostępna w sprzedaży...
        • ania.n-82 Re: Coroczny problem prezentowy ;) 01.12.19, 20:00
          Dostępna, na przykład na amazonie. Wkleiłam przypadkową stronę z opisem gry.
          • memphis90 Re: Coroczny problem prezentowy ;) 02.12.19, 18:42
            Aha, ale Amazon najczęściej nie ma wysyłki do Polski. Na polskich stronach znalazłam tylko 2 szt na all, o zawyzonych cenach - bo nakład wyczerpany.
            • ania.n-82 Re: Coroczny problem prezentowy ;) 02.12.19, 23:27
              Z amazon.de jest wysyłka do Polski, od niecałych 40 euro wysyłka jest darmowa. Ja przy wyszukiwaniu zaznaczam "prime" (na pasku z lewej strony) i wtedy wyszukuje chyba tylko wśród towarów gdzie jest sensowna dostawa do Polski.
    • mikams75 Re: Coroczny problem prezentowy ;) 01.12.19, 00:30
      lego mozna kupowac w nieskonczonosc, jakie zestawy do programowania robotow tez sa.
      poza tym mozesz mu dac bon (chocby i wlasnorecznie zrobiony) np. karnet do kina, wejsciowki do jakiegos fajnego aquaparku czy innej atrakcji, ktora by mu pasowala. Moze byc tez bon na weekendowy wyjazd w miejsce, ktore by chcial zwiedzic.
    • ga-ti Re: Coroczny problem prezentowy ;) 01.12.19, 01:05
      Gry logiczne, strategiczne? Może ktoś ograny podpowie konkretne.
      Lego z którego zbuduje robota, którego można sterować programem na kompie.
      Może coś ma stare, a w sprzedaży jest nowocześniejsze, nie wiem, klawiatura, słuchawki, głośniki, przenośny głośnik bezprzewodowy, myszka albo i monitor.
      Instrument albo coś do instrumentu (strzelam, np. futerał do skrzypiec smile ).
      Koszulka, bluza, gadżet z logo/bohaterem ulubionej gry albo zespołu.
      Karnet na warsztaty z robotyki, czy innego programowania.
      Bilet na wymarzony koncert.
      Mebel do pokoju, fajny i wygodny fotel do biurka, jakaś pufa sako do poleżenia żeby plecy odpoczęły po siedzeniu przed kompem wink
      • minniemouse Re: Coroczny problem prezentowy ;) 01.12.19, 01:14
        kup mu badminton albo piłkę do kopania, kij do hokeja itp coś co zachęci do ruchu na powietrzu. teraz dzieci stanowczo za duzo spędzają czasu w domu siedząc. ojciec powinien z nim grac, lub ty.

Minnie
        • ga-ti Re: Coroczny problem prezentowy ;) 01.12.19, 01:21
          Ta, będzie zachwycony.
          To tak, jakby dorosłej kobiecie, która lubi jazdę na rowerze, kryminały i pracę w ogródku kupić garnek, by się w końcu gotować nauczyła.
          • minniemouse Re: Coroczny problem prezentowy ;) 01.12.19, 01:34
            ha, nigdy nic nie wiadomo smile
            no to bilet na koncert. chociaz trochę nogi rozrusza wink

Minnie
            • asiula1306 Re: Coroczny problem prezentowy ;) 01.12.19, 12:43
              Ma raz w tygodniu basen i trening tenisa więc pozostały wolny czas może spożytkować na swoje informatyczne zainteresowania, to nie tak ze siedzi tylko przy komputerze 😄
        • memphis90 Re: Coroczny problem prezentowy ;) 01.12.19, 15:47
          Taaa, wiadomo, że KAŻDY chłopiec absolutnie MARZY o piłce do kopania...
      • asiula1306 Re: Coroczny problem prezentowy ;) 01.12.19, 12:47
        Jesteśmy świeżo po zakupach ciuchowych, fotel do biurka dostał przed rozpoczęciem roku szkolnego, nie znalazłam niestety żadnych ciekawych warsztatow w naszej okolicy, szkoda bo pomysł fajny, może jak później coś się pojawi to wykorzystam np na urodziny
    • mrs.solis Re: Coroczny problem prezentowy ;) 01.12.19, 01:42
      Daj mu to co kiedys sie dawalo. Jakies skarpety , tabliczke czekolady i 20 zl 😄
      • minniemouse Re: Coroczny problem prezentowy ;) 01.12.19, 01:49
        👍😄😄😄😄😄👍
      • yuka12 Re: Coroczny problem prezentowy ;) 01.12.19, 13:23
        Patent na prezenty mojej mamy 😀. Co roku i od lat 😂.
    • zazou1980 Re: Coroczny problem prezentowy ;) 01.12.19, 08:21
      Niech napisze list do Mikołaja 😋
      Tak na serio, to my córce kupujemy nowy telefon, potrzebę sama zgłosiła. Dostanie jeszcze profesjonalną skórę do pływania, ale ona pływa prawie 'zawodowo', więc będzie ją wykorzystywać. Może jest jakiś sport w którym syn chciałby się doskonalić?
      • asiula1306 Re: Coroczny problem prezentowy ;) 01.12.19, 13:39
        O list do Mikołaja to jest istna bitwa co roku, córka przyniesie listę do wyboru do koloru a syn nigdy nie wie co napisać bo mówi że wszystko ma. Jeżeli chodzi o sporty to na wiosnę wymienialismy cały sprzęt na basen a we wrześniu na tenisa. Ale przypomniałas mi o czymś co całkiem mi z głowy wyleciało. Jakiś czas temu mówił że ma coraz mniej miejsca na dysku, chyba poszukam więc zewnętrznego dysku. A wspomniane wcześniej warsztaty przypomniały mi że we wrześniu byliśmy na Brick Live i tam wpadło mu w oko lego architektura. Na was to jednak zawsze można liczyć😄😄😄, dzięki
    • agniesia331 Re: Coroczny problem prezentowy ;) 01.12.19, 11:53
      A może szczoteczkę soniczna? Mój nic nie chce a że lubi techniczne rzeczy i nigdy nie miał szczoteczki elektrycznej to od razu dostanie soniczna. Glosniczek, słuchawki?
      • asiula1306 Re: Coroczny problem prezentowy ;) 01.12.19, 13:09
        Już ma😄
    • scarlett74 Re: Coroczny problem prezentowy ;) 01.12.19, 12:01
      Nie wiem czy wiesz Asiula, ale przy twym wątku pojawiła się reklama: podaruj bliskim wyjątkowy smak:10 pasztetów za 5,99. Co ty nataki prezent?🎁
      • mikams75 Re: Coroczny problem prezentowy ;) 01.12.19, 12:56
        reklama dzwignia handlu - ja mam komody i drewniane zegarki.
        • ultimate.strike Re: Coroczny problem prezentowy ;) 01.12.19, 13:13
          A ja adblocka.
        • mrs.solis Re: Coroczny problem prezentowy ;) 01.12.19, 13:31
          Mi sie wyswietla super ciuchy za male pieniadze i wiem, ze to sciema i oszustwo.
        • memphis90 Re: Coroczny problem prezentowy ;) 01.12.19, 15:58
          I mnie Jack Daniels i kuwety dla kota.
        • qs.ibidem Re: Coroczny problem prezentowy ;) 01.12.19, 21:02
          Nie wiem, wg czego przydzielają, ale mnie się wyświetla teklama BMW X6 big_grin

A na temat wątku: kurs latania w tubie!
        • minniemouse Re: Coroczny problem prezentowy ;) 01.12.19, 23:21
          mikams75 napisała:
          > reklama dzwignia handlu - ja mam komody i drewniane zegarki.

i te zegarki pokazuja dobry czas dwa razy na dobe czy samemu popycha sie drewniane wskazowki wink
          jk jk big_grin

Minnie
          • mikams75 Re: Coroczny problem prezentowy ;) 01.12.19, 23:27
            eee nie,to takie normalne zegarki ale maja wskazowki, obudowe, cyferblat z drewna. Na reke, dla doroslych.
        • lily_evans11 Re: Coroczny problem prezentowy ;) 04.12.19, 09:38
          U mnie są kosmetyki big_grin
          • mondovi Re: Coroczny problem prezentowy ;) 04.12.19, 09:49
            To mam najgorzej. U mnie Xenna balance - zadbaj o komfort wypróżnień. Co za życie.
      • asiula1306 Re: Coroczny problem prezentowy ;) 01.12.19, 13:40
        To idealne dla mojej córki, ostatnio ma fazę na pasztet😄😄😄
    • chicarica Re: Coroczny problem prezentowy ;) 01.12.19, 12:53
      Mnie sporą frajdę sprawiło sphero mini. Poza tym jakieś fajne lego programowalne, słuchawki gamingowe jeżeli gra.
      • ultimate.strike Re: Coroczny problem prezentowy ;) 01.12.19, 13:14
        Mini dla dzieciaka too może być przesada, chociaż, zgodnie z wiedzą medyczną im krócej tym lepiej.
      • memphis90 Re: Coroczny problem prezentowy ;) 01.12.19, 15:53
        Hmm, ale czy szumnie zwane "programowanie" w sphero to też określenie kilku komend (go, stop, L, R, back) czy coś ambitniejszego? Nie mówię Bb8 jest słodki, ale pytanie czy na dłużej niż 15 min zabawy.
      • mum2004 Re: Coroczny problem prezentowy ;) 03.12.19, 21:56
        Może ktoś napisać coś więcej o tym sphero mini? Chodzi o takie kulki? Na czym to polega? Czy ma jakiś walor edukacyjny czy raczej coś typu gra komputerowa?
    • ultimate.strike Re: Coroczny problem prezentowy ;) 01.12.19, 13:12
      Wszystko ma, jasne, ile ma kiltów?
      • kornelia_sowa Re: Coroczny problem prezentowy ;) 01.12.19, 16:48
        Tysiąc pięćset sto dziewięćset.
        Nie ma za co
    • memphis90 Re: Coroczny problem prezentowy ;) 01.12.19, 15:48
      Książkę—podręcznik do programowania np w lua albo pyton(gu). Będzie mógł sobie robić dodatki do Minecrafta czy innych popularnych gier dla młodzieży.
    • feliz_madre Re: Coroczny problem prezentowy ;) 01.12.19, 16:17
      Grę planszową. Byłam wczoraj na Planszowkach na Narodowym - gier jest tak dużo, tak dobrych, że życia i okazji nie starczy by wszystkiego spróbować.

Książki - może jakaś serię, mój w tym wieku dostał Wiedzimina, teraz szczególnie warto bo wchodzi serial.

Bilet na koncert, pokaz, lub jakieś fajne wydarzenie, które jest w zasięgu zainteresowań syna. Są tsiące wydarzeń do wyboru, nie wierzę, że nic by go nie ucieszyło.

Gadzecik dla gracza, bo pewnie gra - gamingowa klawiatura, mysz, słuchawki, podkładka...

Coś z kategorii sport, muzyka, podróże - tu chyba temat niewyczerpywalny, szczegolnie w wieku 13 lat.

Coś z markowych, disignerskich ubrań - można wszystko od hipstetskuch czapek, przez nietypowe bluzy, po śmieszne skarpetki.

Elektroniczny sprzęt - deska, hulajnoga, dron, robot, syntezator, głośnik bezprzewodowy, taki z wyższej półki...
    • asia_i_p Re: Coroczny problem prezentowy ;) 01.12.19, 17:08
      Coś następnego z Lego w serii, którą zbiera, nietypowe kostki rubika (mąż sobie ostatnio sprawił 2x2x4, przedziwna jest).
    • pani-nick Re: Coroczny problem prezentowy ;) 01.12.19, 18:43
      Kasa. Odłoży na coś, co będzie chciał.
    • memphis90 Re: Coroczny problem prezentowy ;) 02.12.19, 18:50
      A mechaniczne puzzle? Jak lubi lego, to może mu się spodoba?
      • grey_delphinum Re: Coroczny problem prezentowy ;) 02.12.19, 19:57
        Moj 13-latek zazyczyl sobie powerbanka. Oprocz tego dostanie slodycze i jakas książkę.
    • stara-a-naiwna Re: Coroczny problem prezentowy ;) 02.12.19, 22:05
      kup jakieś wypasione bilety
      albo zorganizuj wyjazd do miejsca gdzie jest coś z kręgu jego zainteresowań

ja też z tych co mają wszystko (i gorzej niż twój syn - mi pies wystarcza jako zaspokojenie wszystkiego wink )
      ostatnio na urodziny zażyczyłam sobie wycieczkę (pojechaliśmy na weekend do kotliny kłodzkiej - dla mnie było super)
      • taki-sobie-nick Re: Coroczny problem prezentowy ;) 02.12.19, 23:33
        Czapkę na spacery z psem, jeśli chodzi o ciebie?
        • stara-a-naiwna Re: Coroczny problem prezentowy ;) 03.12.19, 21:21
          nie - czapke mam
          nie potrzebuje kilku

wszystko mam
          bo kupuję jak coś mi jest potrzebne w momencie kiedy potrzebuje
    • bo_gna Re: Coroczny problem prezentowy ;) 03.12.19, 21:49
      To kup mu jakąś encyklopedię, słownik, na pewno się w domu przyda, może coś go zainteresuje, ja w tym wieku lubiłam szczególnie o kosmosie, rysunku, miejscach do zwiedzania i przysłowiach polskich i angielskich. Do tego jakaś płyta ulubionego zespołu.
    • tyggrysio Re: Coroczny problem prezentowy ;) 03.12.19, 21:57
      Moze Raspberry Pi? Do tego mozna kupic maly silnik albo ekran dotykowy. Mozna tez zestaw z Arduino - starter kit.
      Ale ja bym polecala Raspberry Pi 3, karte SD do tego. Pewnie jakas ladowarke do telefonu macie i monitor (jak nie, to mozesz dokupic ekran zwykly albo dotykowy) - moze sobie z tego ”zrobic” wlasny komputer (jesli nie ma).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka