korniz Re: Ile potrzebujecie na swoje wydatki 01.12.19, 20:59 malo ,kupuje to czego potrzebuje i chce ale nie dla szpanu.Czego nie cierpię na rodzinnych spotkaniach? pytań co masz nowego ile kosztowało i gdzie kupione.Kupiłam buty za 10 zł ,w sh -pocieszyłam cię.Chyba tak bym odpowiedziała na szczęscie nie muszę ,bo unikam takie osoby. Odpowiedz Link Zgłoś
mona-taran Re: Ile potrzebujecie na swoje wydatki 02.12.19, 07:17 Wow, fajna rodzinka:p Odpowiedz Link Zgłoś
double-facepalm Re: Ile potrzebujecie na swoje wydatki 03.12.19, 11:50 > unikam takie osoby. nauczycielki polskiego tez ciebie unikaly albo raczej ty ich. Odpowiedz Link Zgłoś
mona-taran Re: Ile potrzebujecie na swoje wydatki 02.12.19, 07:16 Ok 400-450€. Z czego najdroższe jest hobby :p Odpowiedz Link Zgłoś
igge Re: Ile potrzebujecie na swoje wydatki 02.12.19, 10:33 Bardzo różnie. Albo nic np na ubrania, buty, kosmetyki, wyjścia. Albo niestety sporo. Mam też kosztowne hobby X 2. Chyba ok 1200 miesięcznie😔. Odpowiedz Link Zgłoś
aga_mon_ber Re: Ile potrzebujecie na swoje wydatki 02.12.19, 14:08 z ołówkiem w ręku, to tak ok 2800 zł miesięcznie. wydawałam więcej, ale musiałam zacisnąc pasa, niestety... Odpowiedz Link Zgłoś
bialeem Re: Ile potrzebujecie na swoje wydatki 02.12.19, 14:17 No! A już się zastanawiałam kto kupuje te bluzki za 300, sukienki za 600 i garsonki za 1,2k, a to przecież nie są ceny z wyższej półki. Nawet ja na przecenach za kilka par spodni, krótkie sportowe spodenki, czy stanik raz na jakiś czas płacę więcej niż prawie każdy z wypowiadających się. Odpowiedz Link Zgłoś
double-facepalm Re: Ile potrzebujecie na swoje wydatki 03.12.19, 11:51 moze liczy rzeczy typu doksztalcanie sie, fitness, wydartki okolomedyczne etc. Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: Ile potrzebujecie na swoje wydatki 02.12.19, 16:48 Potrzebuje 20 000zł/m-c, ale tyle nie mam. Kosmetyki kosztuja mnie 0, no chyba że wliczymy balsam do włosów, to z 50zł rocznie bedzie. Ubrania w tym roku koło 1000zł, może 1200, to by wyszło 100zł/m-c. Hobby i wyjścia sa najdroższe, i tu sie cały budżet wali. Z braku tych 20 tysięcy co miesiac, wydaje rzadziej i jakoś żyje. Odpowiedz Link Zgłoś
black_halo Re: Ile potrzebujecie na swoje wydatki 02.12.19, 21:21 Na siebie wydaje gdzies z 500 euro miesiecznie. Wiem, ze duzo ale: - szkola jezykowa: 250 euro rocznie (plus 3 euro parking obok szkoly co tydzien co daje kolejne 120 euro rocznie) - lekcje tanca: 270 euro rocznie plus stroj do tanca - 100 euro - ksiazki - ok. 50 euro miesiecznie ale czesc odsprzedaje - kursy doszkalajace - ostatnio jeden dzien z instruktorem CAD kosztowal mnie 800 euro, placilam z wlasnej kieszeni bo aktualnie pracuje jako manager projektow a projektowanie w CAD robie po godzinach - ciuchy i buty - ok. 50-100 euro miesiecznie ale gaderobe mam praktycznie skompletowana wiec tylko od czasu do czasu cos dokupie - wyjazdy - 100-150 euro miesiecznie (tani lot, airbnb, pociag + jakies jedzenie) - kosmetyki - totalny minimalizm - dezodorant 3 euro, szampon 4 euro, odzywka 6 euro, olejek arganowy 14 euro (ale starcza na pol roku), henna - 9 euro - raz na dwa miesiace, zel aloesowy - 6 euro (tez na dwa miesiace), nie maluje sie bo jestem naturalnie ladna Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Ile potrzebujecie na swoje wydatki 02.12.19, 21:24 Ja kursy doszkalające itp traktuję jako wydatek rodzinny a nie osobisty Odpowiedz Link Zgłoś
black_halo Re: Ile potrzebujecie na swoje wydatki 02.12.19, 22:13 No mój mąż nie ma tak kosztownych pomysłów. Ale też jako freelancer zarabiam tyle w jeden dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Ile potrzebujecie na swoje wydatki 02.12.19, 22:22 To nie chodzi o to, żeby po równo. Po prostu dbanie o zdrowie, dokształcanie się to też działanie dla dobra rodziny i rzeczy niezbędne. W sumie granica miedzy tym co na "siebie" a dla rodziny jest płynna. Odpowiedz Link Zgłoś
black_halo Re: Ile potrzebujecie na swoje wydatki 02.12.19, 23:10 No ale dla mnie to akurat wydatek na siebie, z kategorii "nice to have" w tym wypadku. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty Re: Ile potrzebujecie na swoje wydatki 03.12.19, 07:42 Przyjęłam, że dla siebie to jest to, co mi sprawia przyjemność, a nie co jest konieczne, typu lekarz czy dentysta. Nie mówię, że to słuszne założenie, ale jakoś tak mi się kojarzy wydawanie "na siebie". Przy czym np. dekoracje do domu czy filiżanki, choć służą w sumie wszystkim, uważam, że to zakupy dla mnie, bo mężowi to doskonale obojętne, czy pije z nowej filiżanki, czy ze starego kubka, czy na kominku stoi Mikołaj, czy nie stoi, itp. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Ile potrzebujecie na swoje wydatki 03.12.19, 12:07 No tak tylko i wyłącznie na własne przyjemności, to bez ciuchów i butów (na które wydaję mało) to około 2000 pln/miesiąc . W tym sa podstawowe kosmetyki, lunche czy kawy na miescie, tzw kultura ( w tym dojazdy i zakwaterowanie ) . Średnio - są meisiące kiedy wydaję mnie i takie, w kóre wydaję więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
stara-a-naiwna Re: Ile potrzebujecie na swoje wydatki 02.12.19, 21:57 mało myślę, ze z butami, majtkami, sparpetkami + kosmetyki (nie używam kolorowych) zwykły szampon, dobry krem = z 500zł na hobby ostatnio nie mam czasu za to przez 12 tygodni około będę co tydzień u "lekarza" i za każdą wizytę zapłącę extra 100zł (wiec mi średnia wydatków znacznie wzrośnie) Odpowiedz Link Zgłoś
leanne_paul_piper Re: Ile potrzebujecie na swoje wydatki 02.12.19, 22:06 Różnie, bo w to wchodzą i wydatki na kulturę, a np. bilety do opery czy na balet kupuje się zwykle wcześniej. Do tego kino, maratony filmowe, książki. Fryzjer średnio co drugi miesiąc, masażyści, kosmetyki - sam szampon i odżywka to jakieś 60 zeta miesięcznie. Ciuchy, buty, bielizna, ale też i poduszki czy nowy pled wkładam do kategorii 'dla siebie'. Pościel! Uwielbiam kupować nową pościel. No i tak mi wychodzi, że poniżej 2 tys. nie schodzę. Odpowiedz Link Zgłoś
lwica_24 Re: Ile potrzebujecie na swoje wydatki 03.12.19, 11:01 Fryzjer - ok 150-250 zł . Czasem więcej jak farbowanie. Kosmetyczka 250-300 zł raz na 6-8 tygodni. Pedicure - 120 zł Manicure ok 150 zł ( dwa razy w miesiącu z malowaniem). Karnet na siłownię - 100 zł Inne aktywności ( nordic walking - bezkosztowe). Benzyna - 600 zł ( niestety) Kosmetyki - około 300-350 zł ( w tym kolorowe) Dentysta- 2x250-350 zł rocznie Wyjścia ze znajomymi - około 300 zł ( zwykle wychodzimy 2-3 razy w miesiącu) Kultura ( bez książek) - około 200-250 zł czasem mniej Kultura ( ksiązki, prasa) 150 - 250 zł Buty - czasem nic, czasem 1500 zł- liczmy srednio 300 zł Ciuchy j.w - średnio 250 zł Wyjazdy - dużo, bardzo dużo. .... Ojej..... myslałam, ze mniej, ale nie mam wydatków okołodzieciowych ( potomstwo dorosłe), więc mogę poszaleć. Odpowiedz Link Zgłoś
enigma81 Re: Ile potrzebujecie na swoje wydatki 03.12.19, 11:11 Uśredniając - ok 200-250 zł /m-c Ale ja nie znoszę sobie kupować ciuchów ani butów więc unikam jak ognia, stąd tak mało Najwięcej idzie na fryzjera, kino i wyjście z koleżanką do knajpy/na kolację. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Ile potrzebujecie na swoje wydatki 04.12.19, 10:06 nie wiem, nigdy nie podliczalam, ale po tym watku juz widze, ze stanowczo za malo Nie kupuje drogich kosmetykow, nie chadzam do kosmetyczki, nie mam sztucznych pazurow/hybryd, rzes itp. Do fryzjera tez rzadko chadzam, ale to glownie dlatego, ze przy moich wlosach nie musze czesciej. Ciuchy owszem kupuje, ale sie ograniczam od jakiegos czasu, szafa peka w szwach. Wyjscia - tez niewielkie kwoty, pare kaw w miesiacu na miescie, czasem jakies piwo, czasem jedzenie w knajpce. Ok, kupilam sobie niedawno droga zabawke do hobby, wiec sie wyrownalo to, czego nie wydalam wczesniej na siebie Odpowiedz Link Zgłoś