Dodaj do ulubionych

A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki cicho

03.12.19, 10:10
jakoś na forum.

Łódzka filmówka chciała zorganizować spotkanie studentów z Polańskim. Ale studenci nie chcieli. Napisali list, żeby spotkanie odwołać poniżej fragment:

(..)domagamy się odwołania (…) spotkania z Romanem Polańskim. Szkoła Filmowa tak jak każda inna placówka edukacyjna powinna być miejscem, w którym potępia się przemocowe zachowania seksualne – rozpoczyna się petycja, której treść dostępna jest w Internecie.

Pan Roman Polański jest oskarżany o przynajmniej pięć tego rodzaju zachowań. Najmłodsza z domniemanych ofiar miała dziesięć lat." www.spidersweb.pl/rozrywka/2019/11/28/roman-polanski-lodz-filmowka-studenci-protest/

A pan rektor łódzkiej filmówki zarzuty wobec Polańskiego nazywa "rozdygotanymi doniesieniami medialnymi" . No ale w końcu on nie jest księdzem, więc może być pedofilem - bo ma dokonania.

www.tokfm.pl/Tokfm/7,103085,25457589,studenci-filmowki-nie-chca-polanskiego-w-szkole-rektor-zamyka.html
Przy okazji "piękna" obrona Polańskiego przez naszych celebrytów
pani Stalińska - twierdzi, że 13 latka nie została zgwałcona, tylko zgodziła się na stosunek. A w ogóle to ona uwiodła.
Zanussi nazywa 13 latkę "nieletnią prostytutką"
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114873,7093351,Stalinska_broni_Polanskiego__13_latki_same_pchaja.html
Czyli mamy lepszych i gorszych pedofilów. A Polański sam w końcu zrezygnował ze spotkania po tych protestach.
Obserwuj wątek
    • bigzaganiacz [...] 03.12.19, 10:25
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • 1matka-polka [...] 03.12.19, 10:38
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • chicarica Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 03.12.19, 10:57
          Niby tak, ale jednak jakoś nie.
    • 1matka-polka Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 03.12.19, 10:31
      Pan reżyser, wielki artysta filmowy, z zarzutami o przemoc seksualną wobec nieletnich. Dziwi was to połączenie, czy raczej konweniuje?
      • livia.kalina Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 03.12.19, 23:17
        Dobrze chłopie, że ci się ten jeden artysta trafił. Dzięki temu będziesz mógł milczeć o tysiącach polskich przestępców w koloratkach.
        • tiszantul Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 04.12.19, 12:06
          Tysiące księży i jeden przypadek w szołbizie. Każdy może sam stwierdzić, czy internautce chodzi o walkę z pedofilią, czy może o coś innego.
          Moim skromnym zdaniem są grupy zawodowe, gdzie pedofilii jest znacznie więcej niż w grupie zawodowej księży katolickich. Co więcej, w imię budowania wizerunku "ksiądz pedofil" przypadki pedofilii w innych grupach zawodowych nie mają szans na przebicie się do opinii publicznej. Co się z nimi robi? Są po prostu wyciszane. Wszystko w imię walki z pedofilią. Bo przecież w szołbizie czy wśród pracowników niewykwalifikowanych pedofilia po prostu nie występuje, w żadnym wypadku. Jak pisze internautka, 99,9% przypadków pedofilii to Kościół, a 0,01% szołbiznes.

Moim skromnym zdaniem jest jeszcze jedna grupa ze sporym wskaźnikiem pedofilii, ale nie mam ochoty zostać dożywotnio zbanowanym na naszym liberalnym forum
          • tiszantul Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 04.12.19, 12:09
            Właściwie to widzę dwie grupy ze sporym odsetkiem pedofilii, których nie wolno wymienić na ematce. Wymieniać nie wolno, ale zgadnąć łatwo. Nasze współczesne święte krowy, jedna i druga
          • 1matka-polka Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 04.12.19, 12:25
            "Moim skromnym zdaniem jest jeszcze jedna grupa ze sporym wskaźnikiem pedofilii, ale nie mam ochoty zostać dożywotnio zbanowanym na naszym liberalnym forum "
            Masz jakieś badania, czy takich badań się już po prostu nie robi?
            • snajper55 Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 04.12.19, 12:34
              1matka-polka napisała:

> "Moim skromnym zdaniem jest jeszcze jedna grupa ze sporym wskaźnikiem pedofilii
              > , ale nie mam ochoty zostać dożywotnio zbanowanym na naszym liberalnym forum "
              > Masz jakieś badania, czy takich badań się już po prostu nie robi?

Skoro pisze "moim skromnym zdaniem", to znaczy że nie ma żadnych badań a ma tylko takie zdanie.

S.
              • 1matka-polka Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 04.12.19, 12:38
                Mógł sobie to zdanie wyrobić na jakiejś podstawie.
    • triss_merigold6 Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 03.12.19, 10:37
      Wczoraj w zabawnie histerycznym wywiadzie w GW odniosła się do tego pani filozofka Bielik-Robson, znana bardziej jako żona kombatanta wannabe Cezarego Michalskiego.
      • 1matka-polka Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 03.12.19, 10:43
        Taaa:
        "Z rozbawieniem czytałam komentarze pod tekstem w "Wyborczej" o tym, jak grupa studentów z łódzkiej filmówki oprotestowała spotkanie z Romanem Polańskim jako przedstawicielem "kultury gwałtu". Wszyscy komentujący byli przekonani, że to jakieś prawicowe oszołomy spod znaku katolickiego purytanizmu zorganizowały ten protest. A tu proszę, młoda lewica!"
        A w ogóle, to ten protest przeciw Polańskiemu odbywa się pod jakimiś sztandarami, że ta filozofka z takim przekonaniem twierdzi, ze to młoda lewica?
        • lellapolella Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 03.12.19, 11:03
          Jej się po prostu teraz wszystko z du..., a nie, przepraszam, lewicą kojarzy. W końcu pis to tylko zombies, kto by się tam trupami przejmował, gdy żywa groza wychynęła zza horyzontu.
      • potworia116 Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 03.12.19, 22:33
        Triss, nie popisuj się ignorancją. Może tobie bardziej znana jako, ja jednak co najmniej trzy książki ABR mam na półce i był czas, że tylko dla niej wchodziłam na KP. A do swojej relacji z CM odnosi się rzadko i raczej nie przepycha jej na pierwszy plan w swoim dorobku.
    • 1matka-polka Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 03.12.19, 10:43
      To do mnie? Jak babcie kocham, nie ogarniam nowego drzewka...
      • 1matka-polka Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 03.12.19, 10:49
        Ta niebieska, po kliknięciu szara, strzałka jeszcze coś oznacza, oprócz tego, że post jest przeczytany, rozwinięty/zwinięty?
        • 1matka-polka Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 03.12.19, 11:39
          Moderacja usunęła zdjęcia, na których prezentują się Iggy Pop, Jimmi Page i David Bowie ze swoją 14-letnią baby groupie - Lori Maddox...
          • 1matka-polka Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 03.12.19, 11:41
            I nie mogą tego tłumaczyć tym, że poleciała cała odnoga, bo odpowiedz chicariki, podpięta pode mnie, wisi w najlepsze.

"chicarica Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 03.12.19, 10:57
            Niby tak, ale jednak jakoś nie."
    • chicarica Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 03.12.19, 10:56
      Czemu cicho? W moich kręgach polskich znajomych o tym głośno.
      Polański to przykład, że kultura gwałtu istnieje i ma się dobrze, zwłaszcza jeśli chodzi o osoby wysoko postawione. Sprawa jest wyjątkowo obrzydliwa, a ten człowiek nie powinien być przyjmowany NIGDZIE, w żadnym szanującym się towarzystwie. Cieszy mnie, że młodsze pokolenie już tak o tym myśli, bo jak widać u starszego jest z tym problem.
      NIE MA czegoś takiego, jak 13-latka która "tego chciała". Żaden normalny człowiek nie uzna zgody na seks 13-letniego dziecka. Ksiądz czy nie ksiądz, obrzydlistwo i zwyrolstwo.
      • sofia_87 Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 03.12.19, 11:29
        W przypadku tej 13 latki, to w celi obok Polanskiego powinna siedzieć matka dziewczynki, gdyż nie jest tajemnica, ze podstawila corke reżyserowi.
        • chicarica Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 03.12.19, 11:31
          Oczywiście. Podobnie jak matki dzieci wysyłanych na nocowanie na plebanii.
          • sofia_87 Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 03.12.19, 11:40
            To już zależy od okoliczności, do glowy by mi nie przyszlo wyslac dziecko na plebanie.
            Mam dwoje dzieci, co prawda sporo młodszych, ale nie wyobrażam soebie matki, która wysyla 13 latke na noc do domu gdzie mieszka dwóch facetow o mocno nieciekawej opinii, podobno imprezy, które się tam odbywaly były znane w okolicy. Pani marzyla się rola w filmie dla siebie lub dla corki, wiec uzyla do tego dziecka.
            Nie wybielam Polanskiego, ale to co zrobilo tamto babsko to było zwyle streczycielstwo
            • alpepe Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 03.12.19, 11:49
              Matka Romy Schneider zrobiła swojej córce to samo, tylko, że Romy była chyba wtedy starsza.
              • 1matka-polka Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 03.12.19, 11:55
                "Matka Romy Schneider zrobiła swojej córce to samo, tylko, że Romy była chyba wtedy starsza."
                Tak się kiedyś żyło, takie były standardy...
                • alpepe Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 03.12.19, 12:14
                  I dlatego mówiło się "aktoreczki", co było równoznaczne z "kur..wki". Ale nie znaczy to, że wcześniej była inna moralność, po prostu coś za coś.
                • sofia_87 Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 03.12.19, 12:14
                  Ale chyba jednak nie jeśli chodzi o 13 latki
                  Btw podobnie powinni skonczyc rodzice niektórych ofiar Jacksona, który rodzic pozwala aby dziecko mieszkalo w posiadlosci samotnego, dość specyficznego mężczyzny, który juz glosno jest oskarżany o pedofile
                • dyzurny_troll_forum Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 03.12.19, 15:26
                  1matka-polka napisała:

> "Matka Romy Schneider zrobiła swojej córce to samo, tylko, że Romy była chyba w
                  > tedy starsza."
                  > Tak się kiedyś żyło, takie były standardy...

(1) Może przypomnijmy jaki to był okres. To była połowa lat '70, rewolucja seksualna, dzieci kwiaty, powszechne przyjmowanie substancji psychoaktywnych. Szaleństwo z wprowadzenia na rynek pigułki. I w tym to okresie 13-14 letnie "dzieci" uprawiały seks masowo. "Ofiara" Polańskiego też oczywiście nie była dziewicą w momencie "gwałtu"

(2) Co do samego "gwałtu". Polański zapytał się podczas stosunku "ofiary" czy bierze piguły, "ofiara" odparła, że nie, dlatego też Polański skończył w odbycie. "Gwałt" zresztą był przerwany przez wizytę żony Nicholsona w sypialni, ofiara nie krzyczała, nie wzywała pomocy ani nie uciekała.

(3) Przeciwko Polańskiemu toczył się proces, coś tam nawet odsiedział w wyniku tego procesu. Natomiast samo oskarżenie było słabiutkie i z naruszeniem procedur, ale robione bardzo pod publiczkę. Skoro wtedy się nie udało go skazać, to może się od niego wziąć i odpie**olić wreszcie?

(4) Pytania co samotna, 13 letnia dziewczynka robi w willi podczas ostrej imprezy przechadzając się w samych majtkach (i ręczniku) sobie daruję....
                  • chicarica Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 03.12.19, 17:07
                    (1) Może przypomnijmy jaki to był okres. To była połowa lat '70, rewolucja seksualna, dzieci kwiaty, powszechne przyjmowanie substancji psychoaktywnych. Szaleństwo z wprowadzenia na rynek pigułki. I w tym to okresie 13-14 letnie "dzieci" uprawiały seks masowo. "Ofiara" Polańskiego też oczywiście nie była dziewicą w momencie "gwałtu"

Może przypomnijmy, że ofiara złożyła zeznania, które są wstrząsające.

(2) Co do samego "gwałtu". Polański zapytał się podczas stosunku "ofiary" czy bierze piguły, "ofiara" odparła, że nie, dlatego też Polański skończył w odbycie. "Gwałt" zresztą był przerwany przez wizytę żony Nicholsona w sypialni, ofiara nie krzyczała, nie wzywała pomocy ani nie uciekała.

Ofiara była pod wpływem alkoholu i środków usypiających, które podał jej Polański. Wyraźnie mówiła że nie chce.

(3) Przeciwko Polańskiemu toczył się proces, coś tam nawet odsiedział w wyniku tego procesu. Natomiast samo oskarżenie było słabiutkie i z naruszeniem procedur, ale robione bardzo pod publiczkę. Skoro wtedy się nie udało go skazać, to może się od niego wziąć i odpie**olić wreszcie?

Nie, raczej nie. Do śmierci będziemy przypominać co zrobił.

(4) Pytania co samotna, 13 letnia dziewczynka robi w willi podczas ostrej imprezy przechadzając się w samych majtkach (i ręczniku) sobie daruję....

Masz rację, daruj sobie. 13-letnia dziewczynka wystawiona została przez własną mamusię oraz upita i otumaniona lekami przez dorosłych ludzi, była tam sama i nie widziała znikąd możliwości pomocy.
                  • tiszantul Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 04.12.19, 12:13
                    "Chodzenie w majtkach i ręczniku przy Polańskim i jego kumplach to nie jest zaproszenie do seksu. Może przyszła wypożyczyć książkę albo porozmawiać o filmach?"
                  • memphis90 Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 16.12.19, 07:57
                    Obrzydliwa wypowiedź uncertain To branie słowa gwalt czy ofiara w cudzysłów, jakby nadstawianie odbytu do penetracji było normalne w wieku 13 lat. Ohyda.

>Skoro wtedy się nie udało go >skazać, to może się od niego wziąć i >odpie**olić wreszcie?
                    Polański lizał cipke 13 letniego dziecka i wsadził temu dziecku penisa w odbyt. Tego się nie da obronić i nie zamierzam się "odpierdalac", tylko nadal nazywać zboczenie i przestępstwo po imieniu.
          • taniarada Wklej linka 04.12.19, 02:29
            chicarica napisała:

> Oczywiście. Podobnie jak matki dzieci wysyłanych na nocowanie na plebanii.
            >
            Gdzie dzieci nocują na plebanii.Co za bzdety.
        • mrs.solis Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 03.12.19, 13:36
          Ja to ciagle mowie. Mamusia z pelna premedytacja wystawila swoja corke. Powinna za to siedziec!
          • arwena_11 Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 03.12.19, 17:59
            Oczywiście, że powinna. Ale nawet to, nie upoważniało Polańskiego do gwałtu na tej dziewczynce. Wszyscy winni tylko on biedny uwiedziony przez 13 latkę. Może to ona go zgwałciła?
            • sumire Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 03.12.19, 18:13
              Nie bardzo wiem, co cię dziwi.
              Przy okazji każdej, ale to każdej afery z pedofilią i molestowaniem znajduje się grupa ludzi, którzy bronią winnego albo deprecjonują ofiarę. Zajrzyj do sąsiedniego wątku o Kasi.

A tu mamy dodatkowo sławną osobę, więc jeszcze się ludziom dysonans poznawczy uruchamia.
              • arwena_11 Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 03.12.19, 18:16
                Czytałam tam i też jestem zszokowana. Jeśli chodzi o pedofili to ja bardzo radykalna jestem. Nie wierzę w resocjalizację i leczenie. Kara śmierci - niezależnie kto jest pedofilem
                • dyzurny_troll_forum Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 03.12.19, 19:16
                  arwena_11 napisała:

> Czytałam tam i też jestem zszokowana. Jeśli chodzi o pedofili to ja bardzo rady
                  > kalna jestem. Nie wierzę w resocjalizację i leczenie. Kara śmierci - niezależni
                  > e kto jest pedofilem

Przypadek Polańskiego to nie jest ani gwałt, ani pedofilia.
                  • owmordke Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 03.12.19, 20:41
                    To byl gwalt bo po pierwsze dziewczynka plakala i mowila nie. Po drugie byla pod wplywem alkoholu i lekow - w takim stanie nie mozna wyrazic zgody na seks. Po trzecie osoby 13 letnie nie moze wyrazic zgody na seks.
                  • al_sahra Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 04.12.19, 01:37
                    dyzurny_troll_forum napisała

> Przypadek Polańskiego to nie jest ani gwałt, ani pedofilia.

Nie bez powodu to się nazywa ”statutory rape”.
                    • turzyca Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 04.12.19, 08:14
                      >Nie bez powodu to się nazywa ”statutory rape”.

A ja mam problem z tą kwalifikacją.
                      Ogólnie jak wiadomo jestem zwolenniczką "tak znaczy tak" - przed przystąpieniem do seksu trzeba dostać świadomą dobrowolną zgodę, jak się nie jest pewnym, że druga osoba taką zgodę wyraziła, to należy zrezygnować. To jest po prostu jedyna zasada, gdzie praktycznie nie ma pola do wątpliwości, czy seks nie był gwałtem. Bo jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, to zrezygnuj.
                      Ale to nie jest i nie było zasadą, istniało (i niestety istnieje) miejsce na mnóstwo niejasności. I w podobnych do tej sprawach były rozstrzygnięcia, że jeśli była informacja, że dana osoba uprawia seks, to można założyć, że jest w wieku przyzwolenia.
                      No i niezależnie od tego że seks dorosłych z piętnastolatkami jest obrzydliwy oraz że to był gwałt (bo ona protestowała), to nie wiem, czy miał świadomość, że uprawia seks z małoletnią.

Aczkolwiek w świetle ostatnich doniesień prasowych nie wiem czy miało to dla niego znaczenie. Jako student filmówki bym protestowała. Jako widz mam problem, bo akurat sprawa Dreyfusa jest dla mnie osobiście ważna. Chyba jednak zrezygnuję z kina.
                      • maniaczytania Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 04.12.19, 08:55
                        turzyca napisała:

> No i niezależnie od tego że seks dorosłych z piętnastolatkami jest obrzydliwy oraz że to był gwałt (bo ona protestowała), to nie wiem, czy miał świadomość, że uprawia seks z małoletnią.

W związku z tym odwołanym spotkaniem w różnych miejscach w sieci pojawiły się fragmenty zeznań, z których wynika, że wiedział dokładnie ile ona ma lat.

> Jako widz mam problem, bo akurat sprawa Dreyfusa jest dla mnie osobiście ważna. Chyba jednak zrezygnuję z kina.

Ja, jako widz bojkotuję go (jak i W. Allena) już jakieś ok. 20 lat. Wyjątek zrobiłam dla "Pianisty" ze względu na tematykę. Najnowszy film też bym chętnie obejrzała. Ale nie obejrzę.
                        Gdyby, kiedykolwiek, przyznając się (bo się tego nie wypiera), okazał skruchę i założył np. fundację pomagającą ofiarom takich czynów, to może mogłabym wtedy zapłacić za bilet na jego film. A tak, trudno.
                        • turzyca Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 04.12.19, 09:14
                          >pojawiły się fragmenty zeznań, z których wynika, że wiedział dokładnie ile ona ma lat.

Dzięki, umknęło mi.
                          To zmienia postać rzeczy.

>Gdyby, kiedykolwiek, przyznając się (bo się tego nie wypiera), okazał skruchę i założył np. fundację pomagającą ofiarom takich czynów, to może mogłabym wtedy zapłacić za bilet na jego film. A tak, trudno.

Celne.
                        • tiszantul Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 04.12.19, 12:18
                          "Ja, jako widz bojkotuję go (jak i W. Allena) już jakieś ok. 20 lat. Wyjątek zrobiłam dla "Pianisty" ze względu na tematykę"

Z takim podejściem mogłabyś spokojnie bojkotować większość produkcji filmowej. Prawdopodobieństwo, ze za tym co oglądasz stoją przypadki znacznie gorsze niż Polańskiego oceniam jako bardzo wysokie
                          • maniaczytania Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 04.12.19, 21:31
                            Dopóki nie wiem o czymś, to trudno, ryzykuję rzeczywiście. Ale gdy mam już świadomość i wiedzę, to mam też wybór. Ja wybrałam. Nie namawiam do niczego.
                        • snajper55 Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 04.12.19, 12:40
                          maniaczytania napisała:

> Ja, jako widz bojkotuję go (jak i W. Allena) już jakieś ok. 20 lat. Wyjątek zro
                          > biłam dla "Pianisty" ze względu na tematykę. Najnowszy film też bym chętnie obe
                          > jrzała. Ale nie obejrzę.

To i Van Gogha nie oglądaj. Poczytaj jego listy do brata to zobaczysz jaki z niego był s.... W ogóle to strach cokolwiek oglądać, bo kto nam zaręczy, że reżyser, scenograf czy których z aktorów nie ma na sumieniu czegoś takiego jak Polański lub czegoś jeszcze gorszego?

S.
                          • maniaczytania Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 04.12.19, 21:32
                            Jak wyżej napisałam, dopóki o czymś nie wiem, trudno, ryzykuję. Gdy wiem, mam wybór.
                      • triss_merigold6 Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 04.12.19, 09:41
                        Miał, miał. Znaczy miał świadomość ile dziewczyna ma lat.
                      • zona_glusia Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 04.12.19, 10:31
                        Film jest ekranizacją bardzo dobrej książki Harrisa pt. "Oficer i szpieg". Jeśli nie czytałaś, możesz po nią sięgnąć.
                        Filmu też nie zamierzam oglądać. Widzę jednak różnicę między oglądaniem, słuchaniem dzieł takich twórców, jak Polański a ich honorowaniem. Słusznie przeciw temu ostatniemu zaprotestowali studenci.
                        • maniaczytania Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 04.12.19, 21:33
                          O, dzięki, jakoś przeoczyłam, że to na podstawie książki.
                      • memphis90 Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 16.12.19, 08:02
                        >eśli była informacja, że dana osoba >uprawia seks, to można założyć, że >jest w wieku przyzwolenia.
                        Czylibz ta 1.5 roczną dziewczynką, która została zgwałcona przez męża sąsiadki, można już teraz uprawiać seks? Ciekawa argumentacja.

>to nie wiem, czy miał świadomość, >że uprawia seks z małoletnią.
                        Nie spotkałam jeszcze 13 latki, która możnaby pomylić z 20 latką, nawet jeśli ma duże piersi i makijaż. Takie "argumenty" to rojenia przestępców i zboczeńców.
            • sofia_87 Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 03.12.19, 18:37
              Oczywiście, że nie, do tego nic nie upoważnia , ale faktem jest, że gdyby matka wykonywała swoje obowiązki to ta dziewczynka nigdy by się z Polańskim nie zetknela.
              On jej nie porwał z ulicy, ja przeprowadziła do niego jej własna matka
              • arwena_11 Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 03.12.19, 19:12
                Ale wchodząc w taka retorykę zwalniasz to z odpowiedzialności. Bo biedaczek czuł się w sumie zmuszony do seksu z 13 latką. Chodziła taka po domu, sama, pijana i jeszcze wyglądała na starszą niż była. No cóż on miał biedny zrobić. Nie miał innego wyjścia. Bo do pustego lba nie wpadło mu, żeby zadzwonić na policję i donieść na mamusie.
                • dyzurny_troll_forum Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 03.12.19, 19:17
                  arwena_11 napisała:

> Bo do pustego lba nie wpadło mu, żeby zadzwonić na policję i
                  > donieść na mamusie.

Widzę, że o latach '70 w USA to za dużego pojęcia nie masz, co?
                  • black_halo Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 03.12.19, 23:08
                    dyzurny_troll_forum napisała:

> arwena_11 napisała:
                    >
                    > > Bo do pustego lba nie wpadło mu, żeby zadzwonić na policję i
                    > > donieść na mamusie.
                    >
                    > Widzę, że o latach '70 w USA to za dużego pojęcia nie masz, co?
                    >
                    Za to Ty na pewno masz, prawda?
                    • dyzurny_troll_forum Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 03.12.19, 23:16
                      black_halo napisała:

> > > Bo do pustego lba nie wpadło mu, żeby zadzwonić na policję i
                      > > > donieść na mamusie.
                      > >
                      > > Widzę, że o latach '70 w USA to za dużego pojęcia nie masz, co?
                      > >
                      > Za to Ty na pewno masz, prawda?

Wystarczające, żeby nie sadzić takich bzdur jak ta powyżej...
                      • black_halo Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 03.12.19, 23:35
                        Ale nie no, powiedz. W tych latach 70tych to miales 30 lat i mieszkales w Stanach czy jak? Bo wiesz, generalnie, zeby miec pojecie o zyciu w jakims miejscu w danym okresie to trzeba po pierwsze w ogole w tym okresie byc zyjacym czlowiem, swiadomym tego co sie dzieje wokol. Czyli nie gowniarzem, ktory jest zainteresowany najwyzej swoja koleksja resorakow albo gowniarzem pozniejszym, ktory jest zainteresowany nowa gra na konsole. Oraz dobrze by bylo pomieszkac w takim miejscu chociaz pare miesiecy. Albo chociaz z raz sie przejechac. A Ty zdaje sie nie spelniasz zadnego z tych warunkow.

Zaadniczo to co pokazuja w hamerykanskich filmach nie jest amerykanska rzeczywistoscia dla 95% spoleczenstwa. Bo jak sobie obejrzales Sex and The City to mozesz dojsc do wniosku, ze Ameryka to Nowy Jork, a wiec wszedzie pelno laseczek w szpilkach od Manolo, ktore zamiast pracowac szlajaja sie po kawiarniach, restauracjach, knajpach, barach i eventach a jednak maja hajs to wszystko. Niestety real life w USA wyglada tak, ze masz 75 lat i musisz zasuwac w walmarcie bo twoj byly pracodawca zbankrutowal i w zwiazku z tym nie masz juz emerytury. Albo wykryli u ciebie raka i musisz dezerterowac na Kube bo ubezpieczycie w kraju odmowil ci leczenia, bo nie rokujesz.
                        • bigzaganiacz Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 04.12.19, 00:19
                          Ale nie no, powiedz. W tych latach 70tych to miales 30 lat i mieszkales w Stanach czy jak? Bo wiesz, generalnie, zeby miec pojecie o zyciu w jakims miejscu w danym okresie to trzeba po pierwsze w ogole w tym okresie byc zyjacym czlowiem, swiadomym tego co sie dzieje wokol. Czyli nie gowniarzem, ktory jest zaintereso

Jak jestes w jakikolwiek aposob swiadoma to zastanow sie

Ile matek dzisiaj wtstawilo by swoje 13 letnie corki na impreze z dzastinem biberem czy tam nawt kwiatkoskim , nawet wyobraz sobie te 13stolatki chcialy by byc na taka impreze wystawione, a ze po 40latach poczuly sie zgwalcone no to trudno
                          • dyzurny_troll_forum Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 04.12.19, 00:26
                            bigzaganiacz napisał(a):

Przepraszam, że tak nie na temat!
                            Ale pite było, nie?
                          • memphis90 Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 16.12.19, 08:05
                            Niektóre matki wysyłają swoje córki do dorosłych mezczbzyn na noc, żeby sobie szczurki pooglądaly...
                • sofia_87 Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 03.12.19, 19:17
                  Nie, ja nikogo nie zwalniam z odpowiedzialności, tylko pisze, że matka powinna być ukarana za streczycielstwo, równocześnie z kara dla Polańskiego za gwałt.
                  Biorąc pod uwagę to ile oni pili i co brali podczas tych imprez, o czym było głośno, więc matka roku musiała wiedzieć, to ostatnie o czym by pomyślał Polanski to telefon na policję.
                  • owmordke Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 03.12.19, 20:39
                    Skoro matka celowo i swiadomie dziecko podstawial pedofilowi to czemu na nastepny dzien poszla na policje? To sie kupy nie trzyma.
                    • sofia_87 Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 03.12.19, 20:49
                      Pewnie pojscie na policję było poprzedzone szantazem, pani marzyła o karierze w branży filmowej.
                      Ale faktycznie nie trzyma się kupy obecność dziecka w domu gdzie mieszka dwóch facetów o dość specyficznej reputacji. Sądzisz, że normalna matka by nie zauważyła nieobecności dziecka w domu?
                      • dyzurny_troll_forum Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 03.12.19, 20:56
                        sofia_87 napisał(a):

> Ale faktycznie nie trzyma się kupy obecność dziecka w domu gdzie mieszka dwóch
                        > facetów o dość specyficznej reputacji.

Odbywała się tam sesja fotograficzna topless dla magazynu "Vogue".

> Sądzisz, że normalna matka by nie zauważyła nieobecności dziecka w domu?

Jak nie zauważyła jak odprowadziła córkę na "sesję"!?
                        • ichi51e Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 03.12.19, 21:29
                          To ze matka miala zero moralnosci i streczyla dziecko nie znaczy ze dziecko nie padlo ofiara gwaltu. Jak powiem ci “mozesz zabic sasiada” nie mozesz sie w sadzie tlumaczyc ze ja ci pozwolilam 🙄
                          • sofia_87 Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 03.12.19, 22:13
                            Nikt nie pisze, że dziecko nie padło ofiarą gwałtu, gwalciciel powinien siedzieć za gwałt, matka za streczycielstwo

Sądzę jednak, że ta sprawa powinna być zakończona i zamknięta, gdyż właśnie o to, nie jeden raz, prosiła ofiara.
                            • ichi51e Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 04.12.19, 06:32
                              To o co prosi ofiara nie ma tu znaczenia bo to bylo przestepstwo scigane z urzedu. Wbrew temu co wyzej “szalone lata 70te” to maly procent (zeby nie powiedziec promil) spoleczenstwa amerykanskiego ktore jest mega konserwatywne. 65% do dzis dnia deklaruje sie jako chrzescijanie!
                              Zenujace jest bimbanie sobie z prawa bo sie jest znanym i lubianym a laska byla szmata(dziecko) i sie nie opierala (upita i na haju)
                              • sofia_87 Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 04.12.19, 08:03
                                Scigane z urzędu, ale chyba już przedawnione.
                                Ach, czyli w tym wszystkim nie chodzi o ofiarę i jej dobro?
                                Pięknie sad
                                • maniaczytania Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 04.12.19, 08:13
                                  Nie jest przedawnione.
                                • dyzurny_troll_forum Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 04.12.19, 09:33
                                  sofia_87 napisał(a):

> Scigane z urzędu, ale chyba już przedawnione.
                                  > Ach, czyli w tym wszystkim nie chodzi o ofiarę i jej dobro?
                                  > Pięknie sad

Już na samym początku nie chodziło.
                                  Prokurator robił swoją karierę na znanym nazwisku.
                                • ichi51e Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 04.12.19, 10:34
                                  chodzi o prawo. mase bitych zon ma juz dosyc i nie chce nikomu robic klopotu. a przestepca hasa dalej
                                  • sofia_87 Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 04.12.19, 11:05
                                    Ta kobieta ma dość tej sprawy, nie raz powtarzala, ze to co zrobil jej Polanski to nic w porównaniu z tym co przeszla przez amerykański wymiar sprawiedliwosci
      • maniaczytania Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 03.12.19, 12:18
        10/10
    • araceli Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 03.12.19, 11:04
      arwena_11 napisała:
      > Przy okazji "piękna" obrona Polańskiego przez naszych celebrytów
      > pani Stalińska - twierdzi, że 13 latka nie została zgwałcona, tylko zgodziła si
      > ę na stosunek. A w ogóle to ona uwiodła.

Bawi mnie oburzenie naczelnej katolki forum w kontekście prominentnych hierarchów jej kościoła, którzy otwarcie głoszą, że dzieci się na nie rzucają...

BELKA I DRZAZGA...
      • lauren6 Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 03.12.19, 22:16
        Napisała forumowa fanka Durczoka, która w wątku o molestowaniu pracownic i mobbingu w TVN jako jedyna go broniła. Bawi mnie twoje święte oburzenie w kontekście tamtego wątku. Piękny przykład zakłamania.
    • alpepe Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 03.12.19, 11:19
      Ja tam pamiętam dawne wywiady aktorów, w jednym wspominano, jak bardzo aktywny seksualnie był wtedy Polański, że miał ponoć w akademiku duże lustro na suficie. I to wszystko było w tonie podziwu, że taki samiec. Mnie dziwił nie tyle sam Polański, co ten ton zachwytu i niby w tle usprawiedliwienie, że to dlatego, że był jedynym ocalałym Żydem ze swojej rodziny itd. Czyli już wtedy to tłumaczono ciężką młodością (nie podważam).
      • chicarica Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 03.12.19, 11:32
        Jest w literaturze żydowskiej (literaturze amerykańskich pisarzy żydowskiego pochodzenia konkretnie) taki motyw buntu przeciwko opresyjnej matce, polegającego na posuwaniu wszystkiego co się rusza i nie tylko (np. wątróbki w Kompleksie Portnoya).
      • daniela34 Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 03.12.19, 11:32
        Tłumaczono, to prawda. Kiedyś czytałam jakiś artykuł na temat tego, jak Polański był postrzegany we Francji i w USA (do czasu oczywiście) i tam się pojawił cytat z wypowiedzi reżysera: "Czy można uprawiać seks z 16-latką? Można, pod warunkiem, że młodo wygląda." I potem takie właśnie rozważania, że wszyscy widzieli, że erotoman, że lubi młode dziewczyny, ale to był taki "złoty chłopiec", a jeszcze z Polski, a jeszcze ocalony, po takich ciężkich przeżyciach itd.itp. Tyle, że jednak samo postrzeganie współżycia z nieletnimi czy molestowania nieletnich też się zmienia z czasem (dobrze, że się zmienia, może za wolno).
      • ichi51e Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 03.12.19, 13:00
        Ale on nie byl jedynym ocalalym. Jego siostra przyrodnia przezyla i wyjevhala do Francji. Ojciec tez przezyl wojne. Matka zginela
        • alpepe Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 03.12.19, 13:11
          Nie sprawdzałam faktów, napisałam, co przeczytałam.
        • sofia_87 Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 03.12.19, 18:52
          Potem jeszcze była koszmarna śmierc Sharon Tate i ich dziecka
          • kropka_kom Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 04.12.19, 11:13
            Polański to zboczeniec a tłumaczenie tego przeżyciami wojennymi ubliża ludziom którzy przeszli przez piekło wojny...Bardzo dobrze postąpili studenci.
    • mama-ola Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 03.12.19, 11:31
      W swojej książce "Roman" Polański pisze, że rozpoczął życie seksualne, gdy był wczesnym nastolatkiem. To były miłe doświadczenia z rówieśniczkami i one sprawiły, że pociągają go dziewczyny w tym wieku.
      Jeden z jego kolegów aktorów wspomina, że przejeżdżał z nim koło szkoły. Polański przyglądał się uczennicom i był pobudzony seksualnie na ich widok.
      Tak więc - sam Polański zawsze wiedział, jakie ma preferencje, i jego otoczenie też to zauważało. Czemu mu na to pozwalali przez całe życie? Czemu system prawny w Europie tego nie ukrócił? Bo reżyserów się nie rusza?
      Jedynie w Ameryce nie zważali na jego zawód, sławę i dokonania artystyczne i postawili mu zarzuty. Więc uciekł. O czym też pisze w książce "Roman".
      • 1matka-polka Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 03.12.19, 11:46
        "Tak więc - sam Polański zawsze wiedział, jakie ma preferencje, i jego otoczenie też to zauważało. Czemu mu na to pozwalali przez całe życie? Czemu system prawny w Europie tego nie ukrócił? Bo reżyserów się nie rusza?"
        Inni reżyserzy, znani artyści i gwiazdy rocka w latach 60tych i 70tych robili dokładnie to samo, takie to były szalone lata...
        • alpepe Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 03.12.19, 11:50
          Z kazirodcą Kinskym na czele. Geniuszem, który zabił psychicznie własną córkę.
        • mama-ola Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 03.12.19, 11:51
          > Inni reżyserzy, znani artyści i gwiazdy rocka w latach 60tych i 70tych robili dokładnie to samo,
          > takie to były szalone lata...

Smutne, ale prawdziwe. Niektóre rzeczy dopiero teraz są potępiane (vide Weinstein, Cosby, Spacey).
          W drugiej dekadzie XXI wieku! - szokujące, że tak późno.
          • black_halo Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 03.12.19, 23:12
            Bo wiekszosc ofiar pedofilii i kazirodztwa wypiera te wydarzenia.
            • dyzurny_troll_forum Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 03.12.19, 23:18
              black_halo napisała:

> Bo wiekszosc ofiar pedofilii i kazirodztwa wypiera te wydarzenia.

Wprost przeciwnie, obecnie obserwujemy, że starym babom -zwłaszcza długo po menopauzie- wraca pamięć, kto i kiedy je "molestował" i "gwałcił".
              • sumire Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 03.12.19, 23:21
                A co, boisz się, że o tobie jakaś też sobie przypomni?...
                • dyzurny_troll_forum Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 03.12.19, 23:27
                  sumire napisała:

> A co, boisz się, że o tobie jakaś też sobie przypomni?...

Ależ skądże, przecież one sobie przypominają tylko gdy "molestujący" odniósł sukces / ma kasę / jest kimś sławnym*.

Słyszałaś, żeby któraś się "uskarżała", że 40 lat temu dobierał się do niej Mietek, obecnie bezdomny żul spędzający życie pod monopolem na rogu?

* Czy ja się zaliczam do którejś z tych kategorii!?
                  • black_halo Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 03.12.19, 23:45
                    > Słyszałaś, żeby któraś się "uskarżała", że 40 lat temu dobierał się do niej Mie
                    > tek, obecnie bezdomny żul spędzający życie pod monopolem na rogu?

Pewnie dlatego zadna sobie o tobie nie przypomniala. Szczere wspoczucia. Dzisiaj to takie nie na czasie, zeby nawet o jakies drobne molestowanie nie byc oskarzonym. Prawie jak brak kosza w lazience.

Oglaszam wszem i wobec, ze dzisiaj do definicji prawdziwej ematki/ematka zaraz po rozmiarze 34, byciu pytanym o dowod w wieku 40+, minimum trzech srednich krajowych, posiadanie kosza w lazience i bidetu dolacza rowniez oskarzenie o pedofilie, kazirodztwo, gwalt albo chociaz jakies molestowanie. Bez tego nie ma czlowieka sukcesu mozna powiedziec, inaczej czlowiek jest tylko mietkiem spod budki z piwem.
                    • dyzurny_troll_forum Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 03.12.19, 23:52
                      black_halo napisała:

> Oglaszam wszem i wobec, ze dzisiaj do definicji prawdziwej ematki/ematka zaraz
                      > po rozmiarze 34, byciu pytanym o dowod w wieku 40+, minimum trzech srednich kra
                      > jowych, posiadanie kosza w lazience i bidetu dolacza rowniez oskarzenie o pedof
                      > ilie, kazirodztwo, gwalt albo chociaz jakies molestowanie. Bez tego nie ma czlo
                      > wieka sukcesu mozna powiedziec, inaczej czlowiek jest tylko mietkiem spod budki
                      > z piwem.

Powiem Ci, że jestem pod wrażeniem, że z takim absolutnym brakiem logiki byłaś w stanie skończyć jakąkolwiek uczelnie techniczną, nawet jeżeli była to Politechnika Białostocka.

Straszny upadek edukacji, straszny...
                      • black_halo Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 04.12.19, 00:15

> black_halo napisała:
                        >
                        > > Oglaszam wszem i wobec, ze dzisiaj do definicji prawdziwej ematki/ematka
                        > zaraz
                        > > po rozmiarze 34, byciu pytanym o dowod w wieku 40+, minimum trzech sredni
                        > ch kra
                        > > jowych, posiadanie kosza w lazience i bidetu dolacza rowniez oskarzenie o
                        > pedof
                        > > ilie, kazirodztwo, gwalt albo chociaz jakies molestowanie. Bez tego nie m
                        > a czlo
                        > > wieka sukcesu mozna powiedziec, inaczej czlowiek jest tylko mietkiem spod
                        > budki
                        > > z piwem.
                        >
                        > Powiem Ci, że jestem pod wrażeniem, że z takim absolutnym brakiem logiki byłaś
                        > w stanie skończyć jakąkolwiek uczelnie techniczną, nawet jeżeli była to Politec
                        > hnika Białostocka.
                        >
                        > Straszny upadek edukacji, straszny...

Udowodnij mi tu brak logiki...
      • grrrrw Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 05.12.19, 18:23
        Jeden z jego kolegów aktorów wspomina, że przejeżdżał z nim koło szkoły. Polański przyglądał się uczennicom i był pobudzony seksualnie na ich widok. Tak więc - sam Polański zawsze wiedział, jakie ma preferencje, i jego otoczenie też to zauważało. Czemu mu na to pozwalali przez całe życie?

Nie da się komuś zabronić przyglądania sie (młodym) kobietom i zabronić pobudzenia na ich widok.
        Zabronione sa kontakty seksualne z małoletnimi ponizej 15 lat.

• owmordke Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 15.12.19, 21:04
          grrrrw napisała:

> Jeden z jego kolegów aktorów wspomina, że przejeżdżał z nim koło szkoły. Po
          > lański przyglądał się uczennicom i był pobudzony seksualnie na ich widok. Tak
          > więc - sam Polański zawsze wiedział, jakie ma preferencje, i jego otoczenie te
          > ż to zauważało. Czemu mu na to pozwalali przez całe życie?
          >

>
          > Nie da się komuś zabronić przyglądania sie (młodym) kobietom i zabronić pobudz
          > enia na ich widok.

Ty tez tak lubisz?

> Zabronione sa kontakty seksualne z małoletnimi ponizej 15 lat.
          >
          >
    • sumire Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 03.12.19, 11:33
      Serio?...
      W przypadku "Leaving Neverland" jakieś pół forum broniło niewinności Jacksona.
    • daniela34 Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 03.12.19, 11:38
      Nie, nie mamy lepszych i gorszych. Każde środowisko broni swoich po prostu. Z tym, że środowisko filmowe przynajmniej in gremio samo nie stawia się na cokole obrońców cnót, moralności chrześcijańskiej, wartości tradycyjnych oraz rodziny. A biskupi owszem. Więc obrona pedofilów w sutannach razi mnie jednak bardziej, jako że od "drogowskazów moralnych" oczekuję więcej niż od "artystów".
      • arwena_11 Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 03.12.19, 14:10
        Ale że oni są dla ciebie drogowskazami? To ty wierząca jesteś?

Obrona pedofilów jest obrzydliwa niezależnie od tego kto to robi. Tak samo obrzydliwa jest Stalińska twierdząca że 13 latka uwiodła Polańskiego jak i osoby mówiące o molestowanych/zgwałconych przez księdza dzieciach - że prowokowały
        • daniela34 Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 03.12.19, 14:16
          Jestem wierząca, pochodzę z katolickiej rodziny. Nie po drodze mi natomiast z polskim kościołem (a raczej jego hierarchią) od paru lat.
          Co do drugiego akapitu wypowiedzi-pełna zgoda.
          • daniela34 Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 03.12.19, 14:18
            Cd. Są tak samo obrzydliwi, tyle że od księży i biskupów głoszących pewne prawdy moralne wymagam więcej. I czuję większe rozczarowanie, jeśli posuwają się do obrzydliwości.
        • ira_08 Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 03.12.19, 18:17
          >Ale że oni są dla ciebie drogowskazami? To ty wierząca jesteś?

Problem w tym Arweno, że oni chcą być drogowskazami dla WSZYSTKICH i WSZYSTKIM mówią, jak mają żyć. Chcą zakazu aborcji dla wszystkich, nie tylko katoliczek, zakazu edukacji seksualnej dla wszystkich, nie tylko dla katoliczątek, nie chcą dopuścić do legalizacji małżeństw osób tej samej płci nie tylko wśród katolików wciskają się do szkół, szpitali i przedszkoli. Chcą zakazu in vitro dla wszystkich, pigułkę "po" również w prezencie dla nich zakazano wszystkim. Z katolicyzmu robią "normalność" w przeciwieństwie do nienormalnej reszty. Więc nie bądź śmieszna.

>Obrona pedofilów jest obrzydliwa niezależnie od tego kto to robi.

Obrona systemowa połączona z szczuciem ofiar jest jednak bardziej obrzydliwa. Bo, jak życie pokazuje, bardziej skuteczna uncertain
          • mimbla125 Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 16.12.19, 07:52
            Tak bardzo masz rację niestety...
      • umi Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 04.12.19, 09:33
        Z tym, że środowisko filmowe przynajmniej in gremio samo nie stawia się na cokole obrońców cnót, moralności chrześcijańskiej, wartości tradycyjnych oraz rodziny. - Za to stawia sie na cokole wyjatkowosci i bycia nadludzmi. Wspanialymi artystami, stworzonymi do wyzszych celow i wobec tego mogacych sobie pozwolic na kazde najobrzdliwsze dewiacje. Bo w koncu tacy "krzewiciele kultury" sa ponad prawem.
        Ja tam nie widze roznicy. Rzyg.
        • daniela34 Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 04.12.19, 11:01
          Rzyg tu i tu. Jednakowoż, jeśli ktoś sam mówi "Jestem artystą, wszystko mi wolno" to że tak powiem, wiesz, czego się spodziewać.
          Jeśli natomiast ktoś mówi "to wolno, a to jest grzechem" to oczekujesz, że sam też będzie się do tych zasad stosował. Plus dochodzi całą sfera możliwości wpływu na dzieci, którą kościół ma o wiele większą i systemowe ukrywanie i jednocześnie dawanie pola do dalszych przestępstw (przenoszenie księży pomiędzy parafiami czy diecezjami).
          • umi Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 04.12.19, 11:49
            Ja mysle inaczej. Jak ktos mowi "jestem artysta i wszystko mi wolno" to mu mozesz skoczyc jak cos nawywija. Co zreszta dobrze wdac nie tylko po Polanskim. I wcale nie wiesz czego sie spodziewac, bo to wylazi dopiero po czasie. Dewiacje srodowiska artystycznego byly skrupulatnie zamiatane pod dywan i bardzo stanowczo usprawiedliwiane - "Wielkiemu mistrzowi kina chcesz zaszkodzic??? Nie rozumiesz, ze artysta ma prawo do swoich dziwactw??" itd. Dla mnie to to samo. A do dziwactw to ma prawo jakis naukowiec/wynalazca/dzialacz spoleczny/ ktokolwiek kto pcha ludzkosc do przodu i robi cos pozytecznego, a ogranicza sie w tych dziwactwach do lazenia w wycignietym swetrze i kapciach na uroczystosci oficjalne i nie przestrzegania kolejnosci uzycia sztucow. Wykolejency ze swiatka artystycznego nijak sie dla mnie w to nie lapia.
        • snajper55 Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 04.12.19, 12:42
          umi napisała:

> Z tym, że środowisko filmowe przynajmniej in gremio samo nie stawia się na coko
          > le obrońców cnót, moralności chrześcijańskiej, wartości tradycyjnych oraz rodzi
          > ny.

Zostawia to miejsce na cokole Jędraszewskim, Głódziom, Jankowskim i Paetzom.

S.
    • 1matka-polka Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 03.12.19, 11:54
      https://i.pinimg.com/originals/70/cc/ac/70ccac06d0bad1f64c0578ad384a424e.jpg
      https://i.pinimg.com/originals/82/3d/61/823d61cd13262ef320e61784641bb578.jpg
      https://i.dailymail.co.uk/1s/2019/02/08/21/9575578-0-image-a-84_1549661223541.jpg

www.dailymail.co.uk/news/article-6684325/Two-women-reveal-flings-David-Bowie-aged-15.html

Nie rozumiem, dlaczego tylko Polański jest oskarżany? Seks z 14 latka to nie było przestępstwo w tamtych szalonych czasach?
      • arwena_11 Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 03.12.19, 12:06
        Bo zrobił to w stanie, w którym jest karane. A potem zwiał.

A durni politycy i celebryckie bagno nie wydali go do USA, kiedy była taka możliwość. I ten pedofil spokojnie sobie do Polski przyjeżdża, wiedząc że włos mu z głowy nie spadnie.
        • dr.amy.farrah.fowler Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 03.12.19, 12:10
          Formalnie nie mogli go wydać, bo w Polsce czyn się przedawnił, a tylko republiki bananowe wydają swoich obywateli obcym mocarstwom "bo tak".
      • turzyca Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 03.12.19, 12:34
        >Nie rozumiem, dlaczego tylko Polański jest oskarżany? Seks z 14 latka to nie było przestępstwo w tamtych szalonych czasach?

Zależy gdzie. Np. w Watykanie nie.
        Dla innych państw trzeba by sprawdzić, dla części na pewno nie, wiek przyzwolenia bywał niższy niż 15.

Ja ogólnie mam problem z wiekiem przyzwolenia. Uważam, że ta granica nie powinna być taka ostra, bo jednak czym innym jest seks 15-latki z 18-latkiem a czym innym z np 40-latkiem. Wydaje mi się, że do 18 powinna być dozwolona maksymalnie dwukrotność różnicy lat między partnerami a różnicy młodszej osoby od 13. Tzn 15-latka z 19-latkiem (15-13=2, 15+2x2=19), 16-latka z 22-latkiem, 17-latka z 25-latkiem. Przy czym nie upieram się przy akurat tych przedziałach, o ogólną ideę mi chodzi, żeby młodociani mogli uprawiać seks, a nie stawali się ofiarami dorosłych.
        Przy czym znam jedno szczęśliwe małżeństwo z 10-letnią różnicą wieku, 15-letnim stażem małżeńskim i 20-letnim stażem związkowym, ale to jest zdecydowanie wyjątek od reguły. Nie uważam, żeby ich istnienie przekreślało liczne dramaty,. które obserwowałam niejako równolegle.
        • 1matka-polka Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 03.12.19, 12:45
          Niestety, te znane, stare, zboczone dziady, których zdjęcia wkleiłam, i wielu innych (a których ematki gloryfikowały w wątkach pożegnalnych i innych typu, feminista Iggy Pop w sukience metoo#, David Bowie - wątek pogrzebowy) romansowały z 14 latkami sami będąc w okolicach trzydziestki...
          • turzyca Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 03.12.19, 12:54
            >romansowały z 14 latkami sami będąc w okolicach trzydziestki...

No tylko taka różnica wieku wtedy była uważana za słuszną, żeby krótko i sztandarowo - książe Karol i księżna Diana.

Pytanie czy to zero jedynkowe podejście ma nadal rację bytu, skoro więcej wiemy o seksualności, o rozwoju, inaczej traktujemy kobiety w społeczeństwie.
            • turzyca Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 03.12.19, 13:07
              Doczytałam, że w niektórych krajach jest taka jakby dodatkowa granica, np. 21 lat lub +5, żeby właśnie chronić nastolatki. Czyli nasza specyfika.

A jeśli chodzi o historię i "czy można było z 14-latką" to Wikipedia informuje: "In Spain, it was set in 1822 at "puberty age", and changed to twelve in 1870,[17] which was kept until 1999, when it became 13;[18][19] and in 2015 it was raised to 16."
              Czyli na Majorce można było z trzynastolatką. :&
              • chicarica Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 03.12.19, 13:27
                Można było. Szok, co?
                Tam chyba chodziło o społeczność romską. Choć widziałam i hiszpańskie nastolatki wymalowane tak, że ciężko byłoby powiedzieć czy mają 12 lat czy 18.
                • 1matka-polka Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 03.12.19, 13:28
                  "Tam chyba chodziło o społeczność romską."
                  No proszę, kolejna manipulacja, jak to trzeba być czujnym na tym forum big_grin
                • turzyca Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 03.12.19, 13:46
                  >Można było. Szok, co?
                  >Tam chyba chodziło o społeczność romską.

No nie, o każdą, cytowałam przepisy.
                  I właśnie do mnie dotarło dlaczego niektórzy uważali Majorkę czy ogólniej Hiszpanię za tam atrakcyjny cel wakacyjny i mocno mnie to zbrzydziło.
                  • chicarica Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 03.12.19, 13:50
                    Źle sformułowałam. Dotyczyło oczywiście całego społeczeństwa, ale chodziło o to, żeby nie penalizować związków zawieranych przez Romów.
                    Patologia pełną gębą, moim zdaniem, bardzo się cieszyłam kiedy to znieśli. Moich hiszpańskich znajomych też to oburzało.
                  • black_halo Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 03.12.19, 23:16
                    Dzisiaj za atracyjny cel uwaza sie Tajlandie, Kambodze, Wietnam, Filipiny i Laos. Dla wielu facetow ze wgledu na tani dostep do burdeliw ktorych nierzadko przymuszane do pracy sa dziewczynki w wieku 10-12 lat. A za odpowiednia oplata zapewne mozna sobie zorganizowac rozrywki w towarzystwie jeszcze mlodszych dzieci.
              • dyzurny_troll_forum Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 03.12.19, 15:34
                turzyca napisała:

> Doczytałam, że w niektórych krajach jest taka jakby dodatkowa granica, np. 21 l
                > at lub +5, żeby właśnie chronić nastolatki. Czyli nasza specyfika.
                >
                > A jeśli chodzi o historię i "czy można było z 14-latką" to Wikipedia informuje:
                > "In Spain, it was set in 1822 at "puberty age", and changed to twelve in 1870
                > ,[17] which was kept until 1999, when it became 13;[18][19] and in 2015 it was
                > raised to 16."
                > Czyli na Majorce można było z trzynastolatką. :&

Pragnę przypomnieć, że w wielkim poemacie epickim literatury polskiej, główna bohaterka Zosia zaręcza się mając lat 14.
                A przez cały utwór jest obiektem mniejszych lub większych zalotów.
                • chatgris01 Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 03.12.19, 19:09
                  A Danuśka miała 12 lat, jak zaczął się do niej zalecać Zbyszko z Bogdańca (i niedługo później się zaręczyli).
                  Ale Sienkiewicz też miał pociąg do młodziutkich dziewczynek.
                  • dyzurny_troll_forum Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 03.12.19, 19:20
                    chatgris01 napisała:

> A Danuśka miała 12 lat, jak zaczął się do niej zalecać Zbyszko z Bogdańca (i ni
                    > edługo później się zaręczyli).

Do wieków średnich to już nie chciałem wracać, bo tam cywilizacji było mało, a stosowało się zasadniczo prawo naturalne.

Po to dobry Bóg obdarzył dziewczynkę okresem, żeby mogła rodzić dzieci. Gdyby miała kopulować i rodzić po 18 roku życia to właśnie wtedy dostawała by pierwszy okres, przecież to oczywiste dla każdego katolika być musi!
                    • chatgris01 Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 03.12.19, 19:26
                      Przypomina mi się jedna siedemnastowieczna markiza, którą wydano za mąż w wieku lat 12, a w wieku lat 20 miała już ośmioro dzieci... (BTW odporna była, bo takie przedwczesne macierzyństwo bardzo często się wówczas kończyło śmiercią lub bezpłodnością).
                      • umi Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 04.12.19, 09:55
                        Celebryci we wszystkich czasach to zawsze byla wykolejona degrengolada, a interes polityczny szedl tam daleko przed rozsadkiem i elementarna przyzwoitoscia, wiec nie wiem, czy akurat wariacje malzenskie wsrod wyzszych sfer to jakis miarodajny odnosnik.
                        Oni sie nie bez powodu wykolejali, mieli w rodzinach wariatow czy osoby chorowite. Uczciwie na to pracowali suspicious
                        Wsrod zwyklych ludzi odstetek malzenstw rownolatkow byl wiekszy.
                    • black_halo Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 03.12.19, 23:23
                      Wczesniej, to znaczy jeszcze jakies 100 lat temu, dojarzalosc plciowa dziewczynki osiagaly tak w okolicach 15-18 lat wlasnie, glownie z powodu niedozywenia. Nie jestem pewna ale dziewczynka musi osiagnac wage 42 kg okolo, zeby zaczal sie proces dojrzewania plciowego. Tak natura to urzadzila. Ze za maz wydawano wczesne nastolatki, ktore jeszcze nawet nie mialy okresu, to sie zgadza. Ale glownie dlatego, ze po pierwsze czesto malzenstwo sie aranzowalo w celach politychnych albo zeby przynajmniej te morgi polaczyc. Wiec slub braly tez kilkuletnie dzieci. W niektorych krajach do dzisiaj istnieje instytucja pedofilskiego malzenstwa, gdy stary dziad po 40stce bierze sobie dziesiecioletnia zone.

Co tam, to sie dzieje nawet w USA.
                      www.thelastamericanvagabond.com/top-news/2018-only-one-state-us-outlawed-grown-men-marrying-little-girls/
            • 1matka-polka Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 03.12.19, 13:11
              ">romansowały z 14 latkami sami będąc w okolicach trzydziestki...
              No tylko taka różnica wieku wtedy była uważana za słuszną, żeby krótko i sztandarowo - książe Karol i księżna Diana."
              W latach 70 tych można było sypiać z czternastkami? I Diana miała 14 lat, jak wyszła za Karola? Ależ ten Polański miał pecha, że go akurat przydybali z trzynastolatką... To już lepiej trzeba było tę polską królową? podać za przykład albo Aisze od Mahometa, hehehe
              • 1matka-polka Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 03.12.19, 13:13
                No to Polański miał pecha, że akurat to się nie wydarzyło na Majorce...
              • turzyca Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 03.12.19, 13:42
                >W latach 70 tych można było sypiać z czternastkami?

Fakty: w wielu krajach Europy można było w latach 70-tych legalnie sypiać z czternastkami. A nawet młodszymi. :&

>To już lepiej trzeba było tę polską królową? podać za przykład albo Aisze od Mahometa, hehehe

Porównujmy okresy zbliżone historycznie, bo na przestrzeni wieków to mamy niemowlaki wydawane za mąż.

>Diana miała 14 lat, jak wyszła za Karola?

Nie twierdziłam, że Diana miała 14 lat, ale że różnica półtorej dekady, która mnie bulwersuje i postuluję mechanizmy prawne chroniące nastolatki przed takimi układami, była wówczas wręcz wskazana. Kamila była za stara dla księcia, bo była równolatką.
        • ur-nammu Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 03.12.19, 16:17
          turzyca: Wydaje mi się, że do 18 powinna być dozwolona maksymalnie dwukrotność różnicy lat między partnerami a różnicy młodszej osoby od 13. Tzn 15-latka z 19-latkiem (15-13=2, 15+2x2=19), 16-latka z 22-latkiem, 17-latka z 25-latkiem.

Przecudne. Już widzę oczami wyobraźni, jak społeczeństwo przy takim rozwiązaniu gwałtownie podciąga się z arytmetyki. A gdyby tak dopuszczalny wiek opisać algorytmem...
          • turzyca Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 03.12.19, 20:51
            >Przecudne. Już widzę oczami wyobraźni, jak społeczeństwo przy takim rozwiązaniu gwałtownie podciąga się z arytmetyki.

No to można załatwić za pomocą prostej tabelki.
            Ale ja początkowo miałam pomysł, żeby skoki były w miesiącach czyli 15 latka z max 19 latkiem, ale 15,5 latka z 20,5 latkiem. big_grin no i uznałam że to jednak jest za skomplikowane. Jak dowodzą inne wpisy w tym wątku już koncept granicy ruchomej i dynamicznej jest za trudny, trzeba zrobić tabelkę na sztywno.

Aczkolwiek może dodatkowa motywacja do matematyki nie jest zła?
            • ur-nammu Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 05.12.19, 17:48
              turzyca: No to można załatwić za pomocą prostej tabelki.

Dotychczas przed seksem ludzie myślący zwykle zwracali uwagę na środki zabezpieczające. Twój pomysł oznacza, że dodatkowo musieliby się zapoznać z prostą tabelką, ale oczywiście wszystko jest do ogarnięcia, bo tabelki można wszak drukować choćby na opakowaniach prezerwatyw. Proponuję nawet nazwę roboczą: tabelka Erosa.
          • bywszy Od razu algorytm 03.12.19, 23:00
            ur-nammu napisał:

> ...
            > ... A gdyby tak dopuszczalny wiek opisać algorytmem...

Po co od razu takie wielkie słowa, zwykła funkcja liniowa załatwia sprawę.

Przykład: klik

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/17/Half-age-plus-seven-relationship-rule.svg/220px-Half-age-plus-seven-relationship-rule.svg.png
        • ira_08 Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 03.12.19, 18:20
          >Ja ogólnie mam problem z wiekiem przyzwolenia. Uważam, że ta granica nie powinna być taka ostra, bo jednak czym innym jest seks 15-latki z 18-latkiem a czym innym z np 40-latkiem.

Przecież w Polsce wiek przyzwolenia to właśnie 15 lat.

>Wydaje mi się, że do 18 powinna być dozwolona maksymalnie dwukrotność różnicy lat między partnerami a różnicy młodszej osoby od 13.

Czyli 26-latek i 13-latka? Wszyscy zdrowi?
          • turzyca Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 03.12.19, 20:13
            >Przecież w Polsce wiek przyzwolenia to właśnie 15 lat.

No i właśnie to że seks z 15-latką jest dozwolony tak samo dla 18-latka jak dla 60-latka uważam za niewłaściwe. Powinna być dodatkowa granica, albo sztywna typu dla osób poniżej 18 partner max 21 albo ruchoma dla osób do 18 partner max 5 lat starszy albo ruchoma dynamiczna gdzie im starsza młodsza osoba tym większa możliwa różnica wieku. Czyli partner 15 latki starszy tylko o max 4 lata, partner 17 latki już np o max 8.
          • al_sahra Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 04.12.19, 01:13
            ira_08 napisała:

>
            > >Wydaje mi się, że do 18 powinna być dozwolona maksymalnie dwukrotność różn
            > icy lat między partnerami a różnicy młodszej osoby od 13.
            >
            > Czyli 26-latek i 13-latka? Wszyscy zdrowi?

Chyba arytmetyka Cię zawiodła smile.

W przypadku trzynastolatki różnica między jej wiekiem a 13 = 0. Dwukrotność zera = 0. A więc dopuszczalny wiek partnera 13-latki byłby 13+0 = 13.

W przypadku 14-latki:
            różnica między jej wiekiem a 13 = 1
            2 x 1 = 2
            14+2 = 16, czyli partnerem 14-latki mógłby legalnie być 16-latek itd.

To wcale nie jest głupi algorytm, bo uwzględnia m. in. fakt, że im ktoś jest starszy, tym większa musi być różnica lat, żeby miała znaczenie. W wielu stanach USA stosuje się uproszczoną zasadę, tzn. współżycie z osobą poniżej wieku przyzwolenia nie jest przestępstwem, jeśli partnerów dzieli różnica wieku mniejsza niż określona liczba lat (zwykle między 2 a 4).
        • umi Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 04.12.19, 09:44
          15-latka przy 18-latku to dziecko. W dzisiejszych czasach 15-latka uczy sie w liceum, zazwyczaj nie pracuje i jest na calkowitym utrzymaniu rodzicow. Juz nie mowiac o skromnym fakcie, ze jej rozwoj fizyczny i psychiczny sie nie zakonczyl, a nastolatkiem (plec dowolna) w okresie buntu najlatwiej manipulowac.
          18-latek to osoba majaca dowod osobisty, mogaca sie sama utrzymywac, stanowiaca o sobie i tak na prawde mlody dorosly. Naprawde Ci sie to nie kloci? 18-latek jest na koncowce rozwoju fizycznego i psychicznego, ma wieksza swiadomosc siebie, okres buntu sie u niego konczy, trudniej nim manipulowa ci latwiej przewiduje konsekwencje. Gdyby mi 18-latek startowal do 15-latki, to powiesilabym za yaya, a potem wyslala chlopa do ojca rzeczonego 18-latka, zeby sobie pogadali po mesku suspicious

Jak dla mnie dzieciarnia powinna sie moc seksic od 18-stki. Ktos, kto moze sobie potencjalnie zafundowac malego czlowieka sam musi byc chociaz sladowo odpowiedzlany i samodzielny, a nie dzieci robia dzieci, rodzice na to loza. Aczkolwiek pewnie to nigdy nie wejdzie powszechnie, bo za duzo panstw ma pedofilskie tradycje.
          • dyzurny_troll_forum Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 04.12.19, 10:01
            umi napisała:

>
            > Jak dla mnie dzieciarnia powinna sie moc seksic od 18-stki.

Od 35 lat najlepiej!
            Wtedy człowiek jest już dojrzały i wie co jest w życiu ważne.
            • umi Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 04.12.19, 10:15
              Lepiej od 35 niz meczyc dzieci. Jak ktos sie nie umie opanowac i nie kontroluje wlasnych odruchow, to moze w ogole nie powinien sie seksic. Pewne rzeczy nie sa dla idiotow.
              • memphis90 Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 16.12.19, 08:31
                Czyli dorośli mogą uprawiac seks , o ile są w stanie całkowicie powstrzymać się od uprawiania seksu? Taki paragraf 22 🤔
            • snajper55 Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 04.12.19, 12:45

> umi napisała:
              >
              > >
              > > Jak dla mnie dzieciarnia powinna sie moc seksic od 18-stki.
              >
              > Od 35 lat najlepiej!
              > Wtedy człowiek jest już dojrzały i wie co jest w życiu ważne.

Nie każdy wie. Ja bym nie ryzykował i zezwalał na seks jak się ukończy 45 lat.

S.
      • ichi51e Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 03.12.19, 12:43
        bylo to przestepstwo do tego analnie tez wiec Polanski wyrok ma. ukrywa sie przeciez
        • al_sahra Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 04.12.19, 01:14
          ichi51e napisała:

> bylo to przestepstwo do tego analnie tez wiec Polanski wyrok ma. ukrywa sie prz
          > eciez

Nie ma wyroku, bo opuścił jurysdykcję przed jego wydaniem.
    • ichi51e Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 03.12.19, 12:40
      chcialam cos napisac ale komentarze w guscie "same dawaly" 'wielki czlowiek" "hejtuja bo sami sa zerami" "widzialem taka i wygladala na dorosla" i "teraz jej sie przypomnialo" (a zapomnialabym o " nacierpial sie" i "juz za to odpokutowal" (???) sprawily ze sie zerzygalam i zrezygnowalam
      • maniaczytania Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 03.12.19, 15:50
        10/10
    • 1matka-polka Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 03.12.19, 13:16
      A nie dziwi was, że we wątkach o księżach pedofilach żadna dobra duszyczka z lewej się nie garnie do relatywizowania?...
      • alpepe Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 03.12.19, 13:21
        A w tym wątku któraś się garnie?
        • 1matka-polka Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 03.12.19, 13:22
          Turzyca
          • mid.week Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 03.12.19, 21:53
            to faktycznie cale tlumy...
      • hanusinamama Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 03.12.19, 22:43
        A to sie jakaś tutaj garnie??
    • dyzurny_troll_forum Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 03.12.19, 15:37
      arwena_11 napisała:

> jakoś na forum.

58 osób na jakieś 1000 czyli 5.8%
      Naturalny odsetek świra w społeczeństwie....
      (a nawet sporo poniżej normy)
    • bywalec.hoteli Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 03.12.19, 22:02
      Ciekawe czy Olena, Liwia i Sumire równie ochoczo protestują przeciwko spotkaniu z ta osoba? smile
    • monique_alt Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 04.12.19, 09:21
      Nie umiem jednoznacznie źle oceniać Polańskiego.

Z jednej strony współżycie z trzynastolatką, a już w ogóle gwałt na niej to nie do pomyślenia dla mnie. Jednoznacznie uważam to za przestępstwo.

Ale z drugiej strony polecam przeczytać książkę "Dziewczynka w czerwonym płaszczyku". To wspomnienia kuzynki Polańskiego, która wojnę spędziła częściowo w gettcie, a częściowo ukrywając się w domu polskiej rodziny. Z książki wynika że Polański po zlikwidowaniu getta spędził długi okres ukrywając się, jedząc śmieci, nie miał nikogo kto by się o niego troszczył. Gdy po wojnie ocalała rodzina odnalazła go był jak zaszczute zwierzątko, miał kłopoty z przystosowaniem się do normalnego życia. A pamiętajmy że miał wtedy kilka/kilkanaście lat. Czyli w czasie kiedy kształtują się postawy moralne i normy on przeżył piekło. Nic dziwnego że pewne rzeczy oczywiste dla nas, dla niego oczywiste nie były.
      • dramatika Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 04.12.19, 10:07
        monique_alt napisała:

> Czyli w cza
        > sie kiedy kształtują się postawy moralne i normy on przeżył piekło. Nic dziwneg
        > o że pewne rzeczy oczywiste dla nas, dla niego oczywiste nie były.

W ten sposób można każdego usprawiedliwiać, nawet Hitlera (gdyby Hitler miał trudne dzieciństwo, bo nie wiem czy miał).
        • black_halo Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 04.12.19, 10:44
          dramatika napisał(a):

> monique_alt napisała:
          >
          > > Czyli w cza
          > > sie kiedy kształtują się postawy moralne i normy on przeżył piekło. Nic d
          > ziwneg
          > > o że pewne rzeczy oczywiste dla nas, dla niego oczywiste nie były.
          >
          > W ten sposób można każdego usprawiedliwiać, nawet Hitlera (gdyby Hitler miał tr
          > udne dzieciństwo, bo nie wiem czy miał).

Miał. Żadna tajemnica zresztą. Natomiast nic go nie usprawiedliwia.
      • manon.lescaut4 Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 05.12.19, 10:41
        A czy większość ocalałych z Holacaustu czy wojny zostało gwałcicielami? Bez przesady, takich czynów nie można tlumaczyc tym, co akurat jest pod ręka. Koszmarem wojennym można by było usprawiedliwiać takie problemy w późniejszym życiu jak chocby PTSD, depresja, może skłonność do nałogów czy nieumiejętność stworzenia normalnej, szczęśliwej rodziny. Ale nie nieumiejętność trzymania wacka w gaciach na widok bardzo młodej dziewczyny, która akurat znalazła się z nim w jednym pomieszczeniu, której matka siła nie wyrywała i która sama się nie broniła, bo była zbyt otumaniona. A czym można usprawiedliwić Jacka Nicholsona, który urządzał u siebie takie imprezy?
    • semihora Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 04.12.19, 11:22
      Mnie ta sprawa szczerze bulwersuje, bo pokazuje, jak traktuje się gwałcone dzieci, jeśli gwałci je ktoś znany. Niektórzy się dziwią, że moherowe berety bronią księży-pedofilów, ale robią to samo, co one, gdy w grę wchodzi "ahtysta" uncertain
    • bo_ob Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 04.12.19, 12:28
      arwena_11 napisała:

> Czyli mamy lepszych i gorszych pedofilów.

Polański nie był i nie jest pedofilem, taka była opinia ekspertów amerykańskich.
      Dziwne, że ta sprawa sprzed prawie pół wieku akurat teraz tak bulwersuje.
      Polański przyznał się, że zmusił 13-latkę (która była jego fotomodelką) do współżycia, została zawarta ugoda między sprawcą i poszkodowaną praz jej matką, Polański spędził 42 dni w areszcie. Z USA uciekł, ponieważ ambitny sędzia nie zamierzał dotrzymać ugody i wsadzić go do więzienia na co najmniej 50 lat i tym zyskać sobie sympatię bardziej purytańskiej części publiczności. Byłby głupi, gdyby nie uciekł. Następnie wypłacił ofierze wysokie odszkodowanie, ona wycofała zarzuty i od lat prosi, aby do sprawy nie wracać dla jej dobra.
      Polański od lat tuła się po świecie, swoją ofiarę dawno przeprosił i jej zadośćuczynił, swoją winę uznał.

Internetową petycję przeciwną goszczeniu go w jego szkole podpisało z imienia i nazwiska około 40 studentów i pracowników filmówki, reszta to inne osoby. W szkole studiuje ponad 800 osób, nie mówiąc nawet o pracownikach i absolwentach.
      Pikietę zrobiło kilka młodych osób z Warszawy, które ze szkołą filmową nie mają nic wspólnego.

W mojej ocenie najgorzej zachował sie rektor. Polański został do szkoły, która chyba rok temu przyznała mu tytuł doktora honoris causa, zaproszony, miał być gościem. Nie traktuje się gościa w ten sposób, że gdy już stoi w progu to mu sie mówi - sorry, ale nasza najmłodsza córka nie chce abyś wszedł, bo pół wieku temu zgwałciłeś 13-latkę. wiedząc, że Polański budzi kontrowersje, trzeba było sprawę jego zaproszenia omówić wcześniej z samorządem studenckim i najwyżej go nie zapraszać. Tyle, że samorząd studencki szkoły filmowe był za tą wizytą.
      Ustalmy też, że spotkanie z Polańskim nie było obowiązkowe - jeśli ktoś uważał, że reżysera powinien spotkać z jego strony ostracyzm mógł na mnie po prostu nie przyjść. Filmów Polańskiego też nie trzeba oglądać.

Najsmutniejsze jest to, że dziś bardzo łatwo jest wziąć na sztandary starego reżysera Polańskiego, który nie mieszka w Polsce i pewnie już nigdy do niej nie przyjedzie - bo i po co? Znacznie trudniej jest na te sztandary brać reżyserów, którzy dziś, współcześnie molestują studentki szkoły filmowej.

Bardzo współczuję żonie i dzieciom Romana Polańskiego oraz Samancie Gailey, że od lat muszą wciąż od nowa przez to przechodzić. Samancie Gailey, która mówi, że bardzo żałuje tego, iż jej matka zadzwoniła wtedy na policję.

• zona_glusia Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 04.12.19, 13:34
        >Polański od lat tuła się po świecie, swoją ofiarę dawno przeprosił i jej zadośćuczynił, swoją winę uznał.
        Ciągle pojawiają się głosy w Polsce, że jego wina jest wątpliwa.
        I ten dobór słów w mówieniu o sprawcach: "Polański się tuła". Biedaczek, przez tyle się tułał, gdy facet zrobił światową karierę i nakręcił mnóstwo filmów. W sąsiednim wątku ("A o Kasi, ofierze pedofila księdza") ofiara się mściła za porzucenie, dlatego poszła na policję. I jeszcze o Michalkiewiczu, że go ukamienowała i zastosowała bandyckie metody, bo wygrała proces za wyzwanie jej od najgorszych.
        • bo_ob Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 04.12.19, 13:39
          zona_glusia napisał(a):

> Ciągle pojawiają się głosy w Polsce, że jego wina jest wątpliwa.

I cóż stąd, że się pojawiają? widocznie niektórzy tak myślą, sam Polański ta\k nie uważa.

> I ten dobór słów w mówieniu o sprawcach: "Polański się tuła". Biedaczek,
          > przez tyle się tułał, gdy facet zrobił światową karierę i nakręcił mnóstwo fil
          > mów.

Owszem, tuła się. Co to ma wspólnego z tym, że kręci filmy? Nic.

W sąsiednim wątku ("A o Kasi, ofierze pedofila księdza") ofiara się mśc
          > iła za porzucenie,
          dlatego poszła na policję. I jeszcze o Michalkiewiczu, ż
          > e go ukamienowała i zastosowała bandyckie metody, bo wygrała proces za w
          > yzwanie jej od najgorszych.

Nie czytałam tego wątku, więc nie wiem, co to ma wspólnego z tym, co napisałam.
          • sumire Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 04.12.19, 13:41
            No strasznie się tuła, po Paryżach i kurortach narciarskich w Gstaad.
            • bo_ob Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 04.12.19, 13:45
              Ja nie zazdroszczę, choć Gstaad to rzeczywiście bardzo przyjemne miejsce.
          • dyzurny_troll_forum Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 04.12.19, 15:22
            bo_ob napisała:

> zona_glusia napisał(a):
            >
            > > Ciągle pojawiają się głosy w Polsce, że jego wina jest wątpliwa.
            >
            > I cóż stąd, że się pojawiają? widocznie niektórzy tak myślą, sam Polański ta\k
            > nie uważa.

Wyraźnie nie uważa tak również polski jak i szwajcarski sąd, które odmówiły ekstradycji Polańskiego do USA....
            • ichi51e Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 04.12.19, 15:44
              Bo takie prawo mamy ze gwalt na 13 latce liczyl sie do 1977 roku a teraz juz sie przedawnil
          • zona_glusia Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 04.12.19, 17:29
            >Nie czytałam tego wątku, więc nie wiem, co to ma wspólnego z tym, co napisałam.
            Rozmywasz winę Polańskiego, tak jak inni w przypadku ofiary księdza pedofila.
            >Owszem, tuła się.
            Może napisz jak Środa, że Polański skazany został na "wieloletnią poniewierkę po świecie".
            • bo_ob Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 04.12.19, 17:35
              zona_glusia napisał(a):

> Rozmywasz winę Polańskiego

Bynajmniej. Wyraźnie napisałam, że wina Polańskiego polega na tym, że uprawiał seks z 13-latką. Nie doczytałaś?

> Może napisz jak Środa, że Polański skazany został na "wieloletnią poniewierkę p
              > o świecie".

Ale dlaczego mam pisać jak Środa?
              Piszę tak, jak uważam, że trzeba. Polański może mieszkać tylko w nielicznych krajach Europy.
              • zona_glusia Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 05.12.19, 13:18
                Ok, masz rację.
                Uważam, że protest tej grupy studentów był słuszny i dobrze się stało, że spotkanie nie doszło do skutku.
                • bywalec.hoteli Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 15.12.19, 21:22
                  A co by mu groziło w Stanach?
      • memphis90 Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 16.12.19, 08:35
        >Polański od lat tuła się po świecie,
        Chciałam tu wpisać jakiś komentarz, ale wciąż szlocham z żalu....
    • maly_fiolek Re: A o Polańskim i studentach łódzkiej filmówki 16.12.19, 08:52
      Pytanie ilu było chętnych studentów, a ilu było przeciwko.
      Zwykle to samorząd lub kółko zainteresowań zaprasza ważną postać.
      Ja osobiście gdybym była studentką szkoły filmowej to zrobiłabym wszystko żeby dowiedzieć się jak się robi filmy na najwyższym światowym poziomie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka