iwoniaw Re: Prawdziwa eko-ankieta cd 7 09.12.19, 12:56 Sama mogę takie dystanse bez problemu na piechotę ogarniać (i robię to zresztą), natomiast nie wyobrażam sobie transportu 90-letniej babci do przychodni czy tygodniowych zakupów bez auta (czy to własnego, czy taxi, czy dostawczaka kuriera ze sklepu). Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: Prawdziwa eko-ankieta cd 7 09.12.19, 15:34 >czy to własnego, czy taxi, czy dostawczaka kuriera ze sklepu). A w sumie czy lokalna dostawa nie jest ekologiczniejsza niż własnoręczne zakupy? Mniejsza powierzchnia sklepowa, mniej miejsc parkingowych, mniej przejechanych kilometrów (bo trasę kuriera jakoś tam się optymalizuje, no i jeździ jeden samochód zamiast 30). Ale mnie spokojnie wystarcza rower, sakwy i koszyk. Fakt, że nie piję wody butelkowanej, to bardzo zmniejsza objętość i wagę zakupów, mleka aż tyle nie schodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
madami Re: Prawdziwa eko-ankieta cd 7 09.12.19, 13:48 Ja tylko mogę idę piechotą, serio serio, jak pogoda znośna to maszeruje do pracy 5 km gorzej gdy mam w planie większe zakupy - biorę auto bo nie usmiecha mi się targanie toreb szkoda kręgosłupa Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Prawdziwa eko-ankieta cd 7 09.12.19, 14:00 Prace ma taka, ze nie da rady Ale poza praca no problem. Nawet do 5 km, w sumie tak funkcjonuje od lat. Life. Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: Prawdziwa eko-ankieta cd 7 09.12.19, 14:08 Na 3km z garażu mi sie nie chce wyjeżdżać, chyba że to maja być 3km z obciażeniem >10kg, to sie ogarniam i biore auto. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Prawdziwa eko-ankieta cd 7 09.12.19, 14:13 Jade po córkę do szkoły i mam jakies 2,8 km. Ale w drodze powrotnej zabieram i rozwoze po domach jeszcze 2 innych dzieci wiec robie wg przepisów chyba za autobus. Liczy się? Maz zawiozi w drodze do pracy i zabiera jedno dziecko obce....czy jestesmy eko? Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: Prawdziwa eko-ankieta cd 7 09.12.19, 15:37 Ja odprowadzam dzieci pieszo, 2,6km chyba mamy. Nie sadze, żeby dodatkowe 200m skłoniło mnie do czterech kółek. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Prawdziwa eko-ankieta cd 7 09.12.19, 15:49 U mnie problem taki ze jakies 2 km z tych 2,8 to droga bez chodnika, za to z duzym ruchem. Czekam namietnie na ten chodnik bo córka jak bedzie starsza mogłaby z kolezankami wiosną i jesienią chodzić do szkoły. Jest dla mnie wazne dobro planety...ale bezpieczenstwo moje i dzieci jednak wazniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Prawdziwa eko-ankieta cd 7 09.12.19, 15:50 Z ciekawosci zimą czy jesienia jak leje tez idziecie te 3 km pieszo?? Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: Prawdziwa eko-ankieta cd 7 09.12.19, 15:59 Pieszo i bez chodnika, bo w Norwegii (poza Oslo, żeby ktoś zaraz nie wyskoczył ze zdjeciami z Google.maps) chodniki to rzadkość. Tyle że to sa uliczki miedzy domami, a nie szosa. Pogoda wcale nie lepsza niż w Polsce (Sz-n), piździ, leje, zimno. Dzieciaki zostaja w szkole, a ja te 2,6km wracam też pieszo Bynajmniej nie z powodów ekologicznych, bo w to że mój spacer oszczedzi planete, to ja nie wierze. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Prawdziwa eko-ankieta cd 7 09.12.19, 16:47 NO a ja mam droge bardzo ruchliwą, gdzie jezdzi sporo tirów i nawet pobocza nie ma. Bardzo przydałby sie chodnik...ale aleja starych drzew stoi na przeszkodzie. Szkoda bo masa dzieci chodziłaby do szkoły czy jezdziła scieżką rowerową. Ostatnio pisaliśmy znowu podanie. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Prawdziwa eko-ankieta cd 7 09.12.19, 14:13 Sama jak najbardziej. Jeśli mamy większe zakupy do zrobienia to nie. Jeśli trzeba gdzieś podjechać z moim ojcem to również nie, nie ma szans, żeby przeszedł 3 km. Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Prawdziwa eko-ankieta cd 7 09.12.19, 15:45 To pytanie jest skerowane glownie do mieszczuchow majacych rozne transporty pod nosem Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: Prawdziwa eko-ankieta cd 7 09.12.19, 16:00 Mieszczuchy maja czesto nie tylko transport ale i cel podróży pod nosem Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Prawdziwa eko-ankieta cd 7 09.12.19, 16:13 no nie, u mnie- szkola i praca w innej dzielnicy, juz nie mowiac o wszelkich wyjsciach towarzysko kulturalnych, nawet mieszkajac w centrum w duzych miastach czesto sa to spore odleglosci, ja np. szczerze nienawidze metra, ale nim jezdze, obojetne deszcz, bloto czy smierdzace tlumy, bo samochod w takich warunkach mnie zwyczajnie razi Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty Re: Prawdziwa eko-ankieta cd 7 09.12.19, 16:44 Problem w tym, że 3 km to spokojnie można iść spacerkiem, ale ja do najbliższego sklepu mam 7. Odpowiedz Link Zgłoś
elle_du_jour Re: Prawdziwa eko-ankieta cd 7 09.12.19, 16:28 Nie łoddam samochodu! Mój ci łon! No nie daję rady bez niego. Ok, spacerem do apteki, przychodni, na pocztę – nie ma problemu. Ale zakupy z marketu tylko samochodem. Może kiedyś wdrożę rower jak zrobią mi fajniejszą infrastrukturę w okolicy. Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Prawdziwa eko-ankieta cd 7 09.12.19, 16:37 albo jak bedziemy sie zywic pigulka Odpowiedz Link Zgłoś
elle_du_jour Re: Prawdziwa eko-ankieta cd 7 09.12.19, 16:53 Oj, ale byłoby cudnie. Frustrująca bywa konieczność jedzenia trzy razy dziennie. Mnie czasem wyprowadza to z równowagi. Dopiero co jadłam obiad a tu znów wieczorem trzeba szamać. I tak bez końca. Marzy mi się jeść raz na 3 dni ; )) Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: Prawdziwa eko-ankieta cd 7 09.12.19, 20:52 Oj, kiedy to wprowadzili, to obowiazkowe szamanie trzy razy dziennie? Odpowiedz Link Zgłoś
elle_du_jour Re: Prawdziwa eko-ankieta cd 7 09.12.19, 21:00 Oj no. Wiedziałam, że ktoś mnie za te słówka złapie. Żaden obowiązek, takie zalecenie i przyzwyczajenie kulturowe. Nawet dwa razy to za dużo. Ja chcę raz na trzy dni ; ) Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Prawdziwa eko-ankieta cd 7 09.12.19, 17:26 Jestem gotowa. Bo nie mam w promieniu 3 km nic, do czego potrzebuje dojechać. Wszystko jest dalej - sklep 3 km, apteka 4 itd. No stacja paliw jest bliżej (1,2 km), ale bez samochodu na stacje to trochę bez sensu chyba ze po gorzałe Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Prawdziwa eko-ankieta cd 7 09.12.19, 17:34 to moze jednak kliknij na NIE, chyba ze po te gorzale rowerkiem podjezdzasz rzeczywiscie :p Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Prawdziwa eko-ankieta cd 7 09.12.19, 18:42 No jak tylko po gorzałe to rowerkiem, albo pieszo Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Prawdziwa eko-ankieta cd 7 09.12.19, 17:42 Nie mam samochodu i nie robię tygodniowych zakupów. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Prawdziwa eko-ankieta cd 7 09.12.19, 18:00 i tak sie na co dzien przemieszczam rowerem albo zbiorkomem. Odpowiedz Link Zgłoś
grrrrru Re: Prawdziwa eko-ankieta cd 7 09.12.19, 18:51 Nigdy nie miałam samochodu... Spacery, używanie roweru czy komunikacji miejskiej to dla mnie normalka. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Prawdziwa eko-ankieta cd 7 09.12.19, 20:15 aż musiałam sprawdzić ile km mam do siłowni ale wyszło, że sześć, uf 3 km mam do mieciowego starego - i tam chadzamy piechotą (bo żadne z nas nie jest tego na dłuższą metę na trzeźwo wytrzymać ;P) Odpowiedz Link Zgłoś