Dodaj do ulubionych

Zenek w operze?

23.12.19, 17:10
natemat.pl/294097,benefis-zenka-martyniuka-koncert-dla-tvp-w-operze-i-filharmonii-podlaskiej do czego to doszło!
Obserwuj wątek
    • chococaffe Re: Zenek w operze? 23.12.19, 17:19
      O rany !!! big_grin
      • riki_i Re: Zenek w operze? 23.12.19, 18:01
        To może niech ktoś zapyta, po co komu opera w Białymstoku? Budynek ma profesjonalną scenę na światowym poziomie, trudno się spodziewać, że będzie wykorzystywany wyłącznie do przedstawień operowych. Zwłaszcza, że cały region raczej nie słynie z wyrobionej publiczności.

BTW Białystok ma 300 tys. mieszkańców, Warszawa razem ze słojami 2 mln, a Teatr Wielki w stolicy jest jeden i wystarcza aż nadto.
        • riki_i Re: Zenek w operze? 23.12.19, 18:03
          Aaaaaa, jeszcze niech może emamuśki pochwalą się, która z nich łazi do opery... IMO jak będzie 1% to będzie dobrze.
          • ichi51e Re: Zenek w operze? 23.12.19, 18:06
            Ja bylam ostatnio big_grin zwiedzalam budynek
          • aerra Re: Zenek w operze? 23.12.19, 18:33
            Chciałam na Sen Nocy Letniej - w lutym grają. Bilety się rozeszły w tempie ekspresowym i nie ma.
            Ale tak ogólnie to od czasu do czasu chodzę. Z mężem, o zgrozo. Albo z teściową tongue_out
          • gulcia77 Re: Zenek w operze? 23.12.19, 19:18
            Na "Romeo i Julię" w Bytomiu trudno dostać bilety. W bytomskiej operze bywałam też na koncertach muzyki rozrywkowej. Między innymi Michała Bajora i Sławy Przybylskiej. No i oczywiście Dżem w Operze
          • szarsz Re: Zenek w operze? 23.12.19, 19:25
            Do NFM we Wrocławiu bilety trzeba kupować z półrocznym wyprzedzeniem, jeśli chcesz mieć dobre miejsca. Trzeci balkon wystarczy na miesiąc przed, pod warunkiem, że to nie jest hit. Przedwczoraj byłam, ani jednego wolnego miejsca.
            • beneficia Re: Zenek w operze? 23.12.19, 21:47
              > Przedwczoraj byłam, ani jednego wolnego miejsca

W piątek byłaś, nie w sobotęsmile
              Fajny koncert 🎵
              • szarsz Re: Zenek w operze? 24.12.19, 10:20
                W sobotę byłam, akurat trochę mniej muzycznie, baletowo 🙂
                • beneficia Re: Zenek w operze? 24.12.19, 11:51
                  > W sobotę byłam, akurat trochę mniej muzycznie, baletowo 🙂

A co to było, bo na stronie o 21.12 nic nie piszą?
                  • szarsz Re: Zenek w operze? 25.12.19, 23:13
                    Jezioro łabędzie, moskowskij, nawet dwa razy, obydwa wyprzedane do ostatniego biletu. 22 grali dziadka do orzechów.
        • chococaffe Re: Zenek w operze? 23.12.19, 18:08
          trudno się spodziewać, że będzie wykorzystywany wyłącznie do przedstawień operowych.

Wystarczy, że będzie dla muzyki na jakimś poziomie, nawet popularnej.
          • riki_i Re: Zenek w operze? 23.12.19, 18:17
            Zenek w klasie muzyki disco polo akurat jest na poziomie. "Przez twe oczy zielone" to numer, który wzięła Maryla Rodowicz i kończy nim każdy koncert przy wielkim aplauzie publiczności. Za 20 lat Zenek będzie miał status dzisiejszego Krawczyka. Z Krisa Krawczyka w czasach jego popularności również powszechnie dworowano, pamiętam jak w połowie lat 80-tych Trójka nie chciała puszczać "Ostatni raz zatańczysz ze mną" (dzisiaj to klasyk), a Miecugow znęcał się nad tym numerem w "Bublotece".
            • chococaffe Re: Zenek w operze? 23.12.19, 18:21
              Nie wiem jak Zenek się plasuje w kategorii disco polo, cała ta "muzyka" nie powinna miec miejsca w operze.

p.s. Nie wiedziałam, że "status Krawczyka" big_grin Ci imponuje i świadczy o klasie big_grin
              • riki_i Re: Zenek w operze? 23.12.19, 18:45
                Krawczyk ma status uznanej gwiazdy polskiej estrady, co najmniej od czasu sesji z Bregovicem z początku poprzedniej dekady. Nie zauważyłaś dotąd tego?
                • chococaffe Re: Zenek w operze? 23.12.19, 21:02
                  Niewątpliwie big_grin wink
                  • riki_i Re: Zenek w operze? 23.12.19, 22:01
                    chococaffe napisała:

> Niewątpliwie big_grin wink

Nie wiem co cie tak śmieszy.
                    • chococaffe Re: Zenek w operze? 23.12.19, 22:04
                      Trudno powiedzieć. Wiesz, riki, jesteś jedną z tych osób, która mi uświadamia jak ubogie mam słownictwo wink
                • morekac Re: Zenek w operze? 23.12.19, 21:07
                  Krawczyk chyba umie lepiej śpiewać niż Zenek.
                  • riki_i Re: Zenek w operze? 23.12.19, 22:14
                    morekac napisała:

> Krawczyk chyba umie lepiej śpiewać niż Zenek.

Umiał. W czasie przeszłym. Obecne koncerty Krawczyka z full playbacku są niestety dość żałosne.
        • sumire Re: Zenek w operze? 23.12.19, 18:11
          A myślisz, że poza Warszawą wszyscy chodzą w walonkach i słuchają piosenki biesiadnej lub wujka grającego na akordeonie?
        • afro.ninja Re: Zenek w operze? 23.12.19, 18:44
          Akurat trudno dostac bilety do opery. A jak jest przedstawienie to ludzie ciągną do teatru jak na spotkanie z papiezem. Normalnie pielgrzymka.
          • fitfood1664 Re: Zenek w operze? 23.12.19, 19:14
            E tam, trudno. Zależy gdzie. Do Śląskiej dostaniesz bez problemu. Też może zależy na co. Do Krakowa też kolejek nie ma zbytnich. No chyba że na Il Divo big_grin
            W Warszawie byłam dawno temu to nie wiem.
        • angazetka Re: Zenek w operze? 23.12.19, 22:50
          Na "Upiora w operze" w Operze Podlaskiej nie ma biletów. Więc być może po coś jest.
        • miss_fahrenheit Re: Zenek w operze? 24.12.19, 13:44
          riki_i napisał:

> Warszawa razem ze słojami 2 mln,

Przyjezdnymi.
        • attiya Re: Zenek w operze? 24.12.19, 13:51
          Białystok z przyjezdnymi słojami, w szczególności Łomżyniakami oraz Białorusinami i Ukraińcami ma około 400 tysięcy. A tak na marginesie, są wycieczki do Białego z Warszawy, na przedstawienia operowe, raz że taniej, dwa, utrzymanie gwiazd w Białym jest tańsze niż w stolicy. Sama byłam dwa razy, min, na Upiorze - rewelacja.
          Ale fakt, disco polo w operze to dno i wodorosty ale jak obecna wierchuszka słucha co najwyżej tego dennego nurtu muzycznego i promuje go, to nie dziwota, że Janusze i Grażynki tez tego dna słuchają.
          • sumire Re: Zenek w operze? 24.12.19, 14:45
            Misja TVP, hehe. Ciekawe, komu za rok zrobią benefis i gdzie. Siostrom Godlewskim w NOSPR?
    • beneficia Re: Zenek w operze? 23.12.19, 18:00
      Wow, Kurski w pierwszym rzędzie big_grin
      • raczek47 Re: Zenek w operze? 23.12.19, 18:30
        "Bal w operze" Tuwima mi się skojarzył.
    • fitfood1664 Re: Zenek w operze? 23.12.19, 18:25
      Jak stoi pusta to co z tego? Niech im będzie na zdrowie. A dobrą akustykę chociaż ma?
      Tak, jestem amatorską amatorką opery tongue_out Przyciągnęła mnie do siebie i już nie puszcza. I tylko bliscy pytają niedowierzająco "A tobie się to naprawdę pododba?"
      A Zenka nie cierpię podwójnie.
      • fitfood1664 Re: Zenek w operze? 23.12.19, 18:26
        *podoba*
      • tiszantul Re: Zenek w operze? 23.12.19, 18:49
        I tak wygląda standardowa reakcja rzeczywistej miłośniczki opery na Zenka. Żadnych kompleksów, żadnych uprzedzeń. Wystąpi sobie Zenek i co z tego?
        • fitfood1664 Re: Zenek w operze? 23.12.19, 19:10
          Nie wiem dlaczego miałoby mi to przeszkadzać? Mnie tam wtedy nie będzie. Murów nie zbezcześci. A jeśli nawet to nie wpłynie to na jakość granych później utworów wink Chyba?
          • aerra Re: Zenek w operze? 23.12.19, 20:25
            Upiór w Operze miałby zapewne inne zdanie big_grin
            • fitfood1664 Re: Zenek w operze? 23.12.19, 21:19
              Ale jemu to wszystko przeszkadzało tongue_out
        • chococaffe Re: Zenek w operze? 23.12.19, 21:02
          To z tego, że telewizja publiczna bierze pieniądze za misję, m.in. krzewienie kultury.

I to nie uprzedzenie, to ucho.
          • fitfood1664 Re: Zenek w operze? 23.12.19, 21:20
            Ale kto każe oglądać? Nawet w telewizji.
            • chococaffe Re: Zenek w operze? 23.12.19, 21:31
              Naprawdę rozumiesz, że to nie chodzi o to, że ktoś każe?
              • fitfood1664 Re: Zenek w operze? 23.12.19, 22:10
                Rozumiem, ja wszystko rozumiem. Telewizja, tzw mass media, nie na darmo mają w członie słowo mass... Jaki ułamek populacji cieszy ucho słuchając Orfeusza i Eurydyki??? I co im zrobisz? Poza tym edukacja zaczyna się w szkole. Nie pamiętam byśmy słuchali opery w tamtym okresie. Poza tym nie każdy posiada ucho pozwalające cieszyć się operą. Zenek jakoś tak łatwiejszy w odbiorze. Dla wielu. Próbowałam uszlachetnić muzykalnie rodzinę. Nie wyszło. Poza tym od lat telewizja to płatki śniadaniowe. Tylko TV kultura stara się trzymać poziom. Po ostatnie, mamy kapitalizm. Puszczają to co się sprzedaje. Szkoda, ale taki lajf.
                • tanebo2.0 Re: Zenek w operze? 23.12.19, 22:55
                  Miliony much nie mogą się mylić...
                  • fitfood1664 Re: Zenek w operze? 24.12.19, 09:03
                    Nie musisz od razu być muchą, ale tak niestety jest. Życie niemuchy łatwe nie jest, BTW.
          • riki_i Re: Zenek w operze? 23.12.19, 22:12
            Zenek TO JEST kultura, taka sama jak Nicolae Guta czy Sandu Ciorba w Rumunii, albo Die Flippers w Niemczech.

Rumuńskie manele, rosyjski szanson, niemieckie schlager & heimatmelodie itp. to jest narodowa kultura tych krajów. To co wykonuje "Mazowsze" czy "Śląsk" również niegdyś było pogardzaną muzyką niższych warstw społecznych. Deprecjacja Zenka jest nie na miejscu, on wśród wykonawców disco polo reprezentuje dobry poziom. Rodowicz publicznie orzekła, że "Oczy zielone" to piosenka o ciekawej linii melodycznej i wcale nie taka prosta do zaśpiewania. Za kolejne 20 lat Zenek będzie klasyką, jak Fogg, Gniatkowski czy Krawczyk przed nim.
            • aerra Re: Zenek w operze? 23.12.19, 22:28
              Tak, tak, jasne.
              Nie, to nie jest kultura, to jej brak i to co zapycha dziurę w tym braku.
              A disco polo ma ciut więcej lat niż 20, więc szczęśliwie te twoje przewidywania można sobie wsadzić w tę dziurę, razem z Zenkiem i disco polo.
            • chococaffe Re: Zenek w operze? 23.12.19, 22:29
              Zenek TO JEST kultura, taka sama jak Nicolae Guta czy Sandu Ciorba w Rumunii, albo Die Flippers w Niemczech.

Jeżeli swiat podzielimy na kulturę i naturę, to niewątpliwie jest to kultura wink
            • nickbezznaczenia Re: Zenek w operze? 23.12.19, 22:29
              Wątpię.
            • sumire Re: Zenek w operze? 23.12.19, 22:54
              Żeby porównywać Zenka z Mazowszem lub tym bardziej Foggiem... Oeza.
    • australijka Re: Zenek w operze? 23.12.19, 22:27
      Upiór w operze? Jak się nie ma, co się lubi to się kradnie co popadnie. Ktoś się rozmachnął bezrozumnie tak jak z Narodowym i tak jak tam próbują zarobić.Chyba lepiej taka mała profanacja niż zabrać pieniądze z innego budżetu . Różni wielcy grali i śpiewali do kotleta. Takie czasy.Sprzedaje się to co się sprzedaje. Maciej Słomczyński żeby spokojnie tłumaczyć Szekspira i być jedynym na świecie , który przetłumaczył całą bibliografię, zarabiał pisaniem kryminałów jako Joe Alex. Różne drogi prowadzą do celu.Pan Martyniuk chyba oszaleje i bez zielonych oczu. Z remizy do opery.
      • fitfood1664 Re: Zenek w operze? 24.12.19, 09:04
        Oszaleje i co? Zacznie śpiewać tenorem?
        • australijka Re: Zenek w operze? 24.12.19, 14:23
          Nie, pewnie falset mu się pogłębi.
    • woman_in_love Re: Zenek w operze? 24.12.19, 09:46
      Zenek w Brunatnymstoku, w operze? Wydaje mi się to jakieś takie "naturalne" dla tego miejsca. Taki tam mamy klimat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka