slonko1335 27.12.19, 16:56 Jak takie koty funkcjonują , jak na na starość? Brak przedniej łapki. Ma ktoś doświadczenia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
35wcieniu Re: Kot-trójłapek 27.12.19, 17:07 Nie wiem czy wszystkie, ale te ktore znam zupełnie normalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Kot-trójłapek 27.12.19, 17:10 Nie jest tak jak u psów, że nadwerężane inne stawy się sypią? Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Kot-trójłapek 27.12.19, 17:27 Nie, żadnych problemów. Obstawiałabym że to wynika z ogólnej wagi zwierzęcia i sposobu chodzenia/skakania. Bo znałam też rottweilera bez przedniej łapy i on miał duże problemy, ale to jednak było bydle. A koty nic, normalnie sobie radzą. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Kot-trójłapek 27.12.19, 17:09 ja miałam kota po amputacji tylnej łapy (prawdopodobnie wpadl w sidła i jak go ten ludzki śmieć, który je nastawił, uwolnił z nich, to było za późno na uratowanie łapy(, konieczna była amputacja. Radziła sobie zasadniczo dobrze, trzeba było np. dorobić jej drabinkę do okna, przez które do tej pory wchodziła (parterowego), bo do tego 1,2 metra nie była w stanie już doskoczyć. Możliwe, że w przypadku kota z brakiem przedniej łapy to nie będzie widoczne, bo koty mają napęd na tylną oś. Zdarzały się też jej przykurcze i bóle fantomowe(?) - widać było, że kotem jakiś skurcz rzuca. Poza tym przez pozostałe jakieś 99,5% czasu moja kocia kaleka funkcjonowała jak każdy czterołapy kot. Odpowiedz Link Zgłoś
zwyczajnamatka Re: Kot-trójłapek 27.12.19, 17:11 Znam jednego rudzielca bez tylnej łapy. Radzi sobie świetnie. Odpowiedz Link Zgłoś
tairo Re: Kot-trójłapek 27.12.19, 17:24 Brak przedniej łapki ogranicza trochę mobilność, zwłaszcza na początku, potem kot się uczy i funkcjonuje praktycznie normalnie, ewentualnie ma trochę mniejszą skoczność i gorzej sobie radzi z parapetami albo wysokimi meblami. Jest natomiast mniej kłopotliwy i mniej obciąża resztę kota niż brak tylnej. Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: Kot-trójłapek 27.12.19, 17:31 Koty w przeciwieństwie do psów mają sprawny układ kostno-stawowy do końca właściwie. Zazwyczaj. Rzadko cierpią na choroby stawów czy zwyrodnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
kotekfelek Re: Kot-trójłapek 27.12.19, 18:12 Ja mam takiego, a raczej on ma nas. Ma juz 14 lat, do tego prawie slepy, ale biega, skacze po meblach i bawi sie jak jego mlodsi koledzy. Wplywu braku lapki nie widac. Odpowiedz Link Zgłoś