Dodaj do ulubionych

Jak rezerwować na booking.com

15.01.20, 14:59
Wytłumaczcie po chłopsku proszę.
Chcę zarezerwować mini apartament.
Klikam, wybieram i... płacę? Muszę zapłacić natychmiast kartą, czy po przyjeździe na miejsce?
Jest sporo ofert z napisem "nic nie płacisz teraz, zapłacisz po przyjeździe na miejsce". W tych bez tej informacji płacę całość? Zaliczkę?
W przypadku rezygnacji pobiorą opłatę?
Po rezerwacji kontować się jeszcze bezpośrednio ze strukturą, dla upewnienia się?
Dzięki i przepraszam za durne pytania, ale to mój "pierwszy raz" z bookingiem.
Obserwuj wątek
    • segregatorwpaski Re: Jak rezerwować na booking.com 15.01.20, 15:31
      Wszystko zależy od oferty - te z informacją 'nic nie płacisz, zapłacisz po przyjeździe' - tak właśnie wyglądają - podajesz kartę kredytową celem zabezpieczenia, jakbyś nie przyjechała - czytaj zapłaciła, ale wcześniej Ci kasy nie pobierają.
      Przy każdej ofercie jest informacja, ile płacisz teraz, a ile na miejscu.
      Często jedna oferta ma kilka cen - od najniższej przy ofercie bez możliwości rezygnacji (wtedy masz pobraną całą kwotę), potem cena powiedzmy średnia - z zaliczką i możliwością jej zwrotu do konkretnej daty w przypadku rezygnacji, do ceny najwyższej za możliwość rezygnacji z oferty przez maksymalnie długi czas.
      Generalnie, jeżeli interesuje Cię konkretna możliwość zapłaty dopiero na miejscu w możliwościach wyszukiwania masz taką opcję, to zaznaczasz i pokazują Ci się jedynie takie oferty.
      Reasumując - jak wybierzesz już apartament zanim go zarezerwujesz przeczytaj dokładnie warunki płatności - one są obowiązujące dla obu stron.
      Powodzenia w rezerwacjach i miłej podróży smile
      • tatarenka Re: Jak rezerwować na booking.com 15.01.20, 15:41
        Ogromnie Ci dziękuję! Zasadniczo stresuje mnie podawanie numeru karty kredytowej, tak ot, stąd moje obawy.
        • triss_merigold6 Re: Jak rezerwować na booking.com 15.01.20, 15:55
          Zwykle jest zakładka kontakt z gospodarzem, możesz napisać we wskazanym języku i dopytać o płatności, podać swój adres e-mail czy nr telefonu itd.
          • triss_merigold6 Re: Jak rezerwować na booking.com 15.01.20, 15:56
            Kontakt z obiektem lub gospodarzem obiektu, booking przekazuje i przez booking dostaniesz odpowiedź.
        • bistian Re: Jak rezerwować na booking.com 15.01.20, 17:43
          tatarenka napisała:

> Ogromnie Ci dziękuję! Zasadniczo stresuje mnie podawanie numeru karty kredytowe
          > j, tak ot, stąd moje obawy.

Nie jesteś jedyna! big_grin Ja też bardzo nie lubię podawania numerów z karty, ale takie życie, tego się nie przeskoczy, tak to teraz działa.
          Opłatę kontroluje firma zewnętrzna, nie właściciel hotelu, więc nie ma się czym stresować, dopóki się nie usłyszy, że było włamanie na b...com i wykradziono numery kart, wtedy trzeba być szybszym i kartę zastrzec. wink
    • mikams75 Re: Jak rezerwować na booking.com 15.01.20, 16:07
      niestety ale musisz sie DOKLADNIE wczytac w kazda oferte i warunki platnosci i rezygnacji.
      Zazwyczaj maja tak, ze jest okreslone do kiedy mozesz zrezygnowac bezplatnie, po tym terminie pobieraja oplaty.
      • kosmos_pierzasty Re: Jak rezerwować na booking.com 15.01.20, 17:03
        Tak, to bardzo ważne. Wręcz zapisuję te terminy w kalendarzu, żeby mi nie uciekły, gdyby, chciała jeszcze coś pozmieniać.
    • kosmos_pierzasty Re: Jak rezerwować na booking.com 15.01.20, 17:02
      Zawsze wybieram oferty bez konieczności używania karty przy rezerwacji, bez zaliczki i z płatnością na miejscu. Ponieważ rezerwuję z dużym wyprzedzeniem, to ok. miesiąc przed dzwonię upewnić się, że wszytko ok. Tfu, tfu smile nigdy nie miałam problemów.
      • odnawialna Re: Jak rezerwować na booking.com 15.01.20, 17:51
        A ja zwykle odwrotnie, z płatnością wcześniej i rezerwacją bez odwołania bo jest taniej smile ale ja zwykle rezerwuję najwyżej 2-3 noclegi i w sprawach firmowych, odwołanie jeszcze się nie zdarzyło.
        Przy typowo turystycznym wyjeździe też bazuję na możliwości odwołania do ostatniej chwili.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka