Dodaj do ulubionych

Nad czy podtynkowe?

21.01.20, 10:29
Mój remont trwa w najlepsze. Czas na decyzje łazienkowe. Podobają mi się baterie podtynkowe, ale straszą mnie, że jak się zepsuje to kucie ściany. Inni mówią, że dobre baterie podtynkowe się...nie psują. I bądź tu człowieku mądry. Jeśli jednak podtynkowe to jakie firmy brać pod uwagę (rozrzut cenowy jest spory), wystarczy pierwsza literka big_grin
Obserwuj wątek
    • profes79 Re: Nad czy podtynkowe? 21.01.20, 10:35
      Nie ma rzeczy - zwłaszcza tam, gdzie coś pracuje - które się nie psują. Ja osobiście wolę natynkowe instalacje bo w razie jakiejkolwiek awarii można sobie spokojnie samemu poradzić.
      • kryzys_wieku_sredniego Re: Nad czy podtynkowe? 21.01.20, 12:05
        I dlatego podłogówkę masz na dywanie a rury od wody i kable od prądu na tynku 🤣.
        • profes79 Re: Nad czy podtynkowe? 21.01.20, 13:03
          Szansa, że szlag trafi rurę w ścianie jest jednak nieco mniejsza niż szansa, że szlag trafi pracujący zawór. Jedyna zaliczona awaria podtynkowej spłuczki tylko mnie utwierdziła w przekonaniu, że wszystko jest fajnie dopóki coś się nie schrzani.
    • szafireczek Re: Nad czy podtynkowe? 21.01.20, 10:35
      G

Naprawiają najczęściej przez otwór, po wyjęciu "okienka" z przyciskami do wody...i z reguły przyczyną jest zużycie fizyczne po latach użytkowaniasmile
    • cherry_lady007 Re: Nad czy podtynkowe? 21.01.20, 10:41
      Też stałam przed taką decyzją jeszcze 2 tygodnie temu. Kilka znajomych od 4-5 lat ma takie baterie i póki co wszystko w porządku. Oglądałam w sklepach stacjonarnych baterie różnych firm, polskie firmy produkujące w Chinach, ostatecznie wybrałam baterie podtynkową niemieckiej firmy na K choć wolałabym firmy na G, ale stacjonarnie nigdzie u mnie nie było zestawów podtynkowych żeby je zobaczyć. Jak się spisuje jeszcze nie wiem, dopiero zamontowane jest to co ma być pod płytkami.
      • xantostrephomonas Re: Nad czy podtynkowe? 21.01.20, 10:48
        Czy poza zestawem - to ustrojstwo pod tynk w puszce, deszczownica, słuchawka z uchwytem i dźwignia do włączania/mieszania coś jeszcze trzeba dokupić? Zastanawiam się na ilę cena takiego zestawu jest ceną ostateczną. Czy nie trzeba dodatkowego tysiąca wężyków, adapterów, złączek itd...
        Rozważam firmę na G lub HG lub te na K big_grin
        • bialeem Re: Nad czy podtynkowe? 21.01.20, 10:55
          Wszystko powinno być w zestawie. Ja popełniłam jeden błąd, bo chciałam przyoszczędzić i nie kupiłam termostatu. Wcześniej miałam trochę mniej odpływów w mieszkaniu i mniejsze wahania temperatury wody jak ktoś używa jej w domu. Teraz nie mogę do jasnej ciasnej wziąć prysznica jak robię pranie. Robiąc jeszcze raz nie skąpiłabym na termostat, ale to niestety +2-3k.
          • pitupitt Re: Nad czy podtynkowe? 22.01.20, 12:15
            😆 oj Grażyna, Grażyna...
            • bialeem Re: Nad czy podtynkowe? 22.01.20, 18:07
              Pff od razu Grażynatongue_out Jest to jedyna rzecz z której zrezygnowałam, bo wcześniej nie było takich problemów (albo ich nie zauważyłam). No ale niech będzie, żem Grażka.
    • bialeem Re: Nad czy podtynkowe? 21.01.20, 10:48
      grohe. można dostać tańsze. coś na t jeszcze było ok. tress?
    • magia Re: Nad czy podtynkowe? 21.01.20, 10:53
      Miałam ten dylemat 8 lat temu. Wzięłam natynkowe i nie żałuję.
      Przez te 8 lat w jednej z baterii na K dwukrotnie padał termostat, inna bateria tej firmy dwukrotnie się rozszczelniła - raz podczas wakacji.
      jeśli obydwie padną 3 raz to ja wywalę na inną. Naprawy były gwarancyjne.
      Ale czy gdyby ten termostat zepsuł się w baterii podtynkowej to bez kucia można go łatwo wymienić?
      Czy gdyby mnie szlag trafiał tak jak to się dzieje teraz to czy mogłabym te baterię wywalić i w jej miejsce (bez kucia) zamontować innej firmy?

Ja na twoim miejscu kupowałaby od razu bateria na G albo H, a nie K.
      • kubek0802 Re: Nad czy podtynkowe? 21.01.20, 12:02
        Mam G i właśnie dwie jednocześnie po 5 latach zaczęły przeciekać. Nie zdecydowałabym się na żadne zatynkowane ustrojstwa.
    • kropkaa Re: Nad czy podtynkowe? 21.01.20, 12:09
      Podtynkowe mam w kabinie prysznicowej - super rozwiązanie, bo praktycznie nie zajmuje miejsca i nie zahaczysz plecami o wystające części. Ale na termostat się nie zdecydowałam, choć podobno aż takie awaryjne nie są. Mam Kludi. Na żadne marketowe Hansgrohe bym się nie zdecydowała.
      • pitupitt Re: Nad czy podtynkowe? 22.01.20, 12:11
        Kludi też jest marketowe, to ta sama półka, mam kludi i grohe, żadnej nic nie mogę zarzucić.
        • kropkaa Re: Nad czy podtynkowe? 22.01.20, 12:41
          Może teraz i jest. Wtedy, gdy kupowałam, w marketach królowało Grohe i Hansgrohe jako "wyższa" półka. Kludi nie miało plastikowych części i cenę zupełnie nie marketową.
          • magia Re: Nad czy podtynkowe? 22.01.20, 20:29
            Te 2 baterie które mi się regularnie psują to wlasnie Kludi.
            Bardzo drogie Kludi.
            A Grohe i Hansgrohe poki co mi dzialaja.
            • kropkaa Re: Nad czy podtynkowe? 22.01.20, 22:26
              Może tak być. Żadna firma nie daje 100% gwarancji, że każda sztuka wyrobu będzie bez wad.
    • australijka Re: Nad czy podtynkowe? 21.01.20, 12:23
      Mam od 13 lat i bezawaryjna. tfu, tfu, tfu przez lewe ramię. Nie pamiętam firmy ale wtedy Gerberit chyba był na topie. I powstała z obudowy fajna, długa półeczka, bo obok bidet, nad którą drugie lustro i miejsce na doniczkowce. Gdyby coś nie tak, zdejmuje się tę dużą klapę w której umieszczone są przyciski do spłukiwania i po krzyku. Sprzęty podwieszane i to też plus, bo możliwość regulacji wysokości podwieszenia. Jeden niski, jeden wysoki a stojące mają standard.
      • xantostrephomonas Re: Nad czy podtynkowe? 21.01.20, 13:12
        toaleta to na pewno podwieszana i ze zbiornikiem podtynkowym. Zastanawiam się nad bateriami prysznicową i nawannową.

• pitupitt Re: Nad czy podtynkowe? 22.01.20, 12:09
      Podtynkowe grohe. Wszędzie nam podtynkowe, nigdy nic się nie stało. Nastarsza bateria ma 15 lat i żyje.
    • thea19 Re: Nad czy podtynkowe? 22.01.20, 21:03
      mam podtynkowe kludi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka