gaskama
24.01.20, 14:12
Myślę, że temat przeciętnego Kowalskiego nie interesuje za bardzo. Trudno to ogarnąć. Siedzę od rana przed TV i oglądam na zmianę TVP INFO oraz TVN 24. Staram się wyrobić sobie opinię (generalnie czytam GW, Rz, ale tez portal wpolityce).
Wydaje mi się, że nie będąc kostytucjonalistą, trundo opowiedzieć się samemu po ktoreś ze stron. Można tylko słuchać głosów autorytetów. Co mnie uderzyło, to to, że przez TVN przewija się wielu sędziów, profesorów (z różnych uczelni od UJ, przez UWr po UW), konstytucjonalistow, prawnikow z organizacji pozarządowych. Ich stanowisko jest dość jasne. Już nie wspominam, że w SN zasiadają wybitny prawnicy, jest to w sumie szczyt kariery sędziego i ich zdanie jest dość jasne.
W TVP INFO wypowiadają się jako eksperci prawa konstytucyjnego głównie Premier Morawiecki, minister Ziobro i rzesze dziennikarzy z Do Rzeczy, Sieci i w Polityce. Udalo im sie znalezc dwoch sędziów:
1. mecennas Tomczynski, na pasku przedstawiony jako sedzia, ktorym nie jest natemat.pl/245861,kim-jest-adam-tomczynski-kandyduje-do-sn-ciagnie-sie-za-nim-afera
2. Prof. Łabno, o której warto poczytać tu oko.press/prawnicy-zbojkotowali-ankiete-konstytucyjna-pis-z-co-najmniej-102-osob-do-ktorych-ja-wyslano-odpowiedzialo-zaledwie-14-w-tym-kilka-zwiazanych-z-pis/
W tej sytuacji dosc latwo wyrobic sobie zdanie, kto ma rację w sporze.
Was temat interesuje?