Dodaj do ulubionych

Wada wymowy reportera Polsat

28.01.20, 22:54
Muszę, bo się uduszę.
Obejrzałam przed chwilą Wydarzenia Polsat News, w tym m.in. reportaż o polskiej onkologii. Autorka i narrator w jednym z potężną wadą wymowy. Materiał naszpikowany R: rak wątroby, nerek, transplantologia, nowotwory. No i zęby mnie swędzą, słuchać się nie dało. Hhak wąthoby, hhak nehhek, thhansplantologia, nowotwohhy i wiele, wiele innych wyrazów z R.
Nie mam nic przeciwko osobom z wadami wymowy, ale na litość boską, do niektórych profesji konieczne są predyspozycje. I tak baletnicą nie zostanie dziewczyna otyła, operatorem neurochirurgiem osoba z parkinsonem, kierowcą - osoba z daltonizmem, tak, w tym przypadku, podkladającym głos reporterem nie powinna zostać osoba z rażącą wadą wymowy. Może być najlepszym na świecie reporterem, ale nie wydającym głosu na antenie. Nawet nazwiska nie jestem w stanie powtórzyć, Homas, Komas- Agnieszka.
Prezenter radiowy może być garbaty, kulawy, ale musi mieć dykcję. Podobnie, jak p. Agnieszka z Polsatu, której nie widać, a którą ciężko zrozumieć.
Czy tylko ja tak mam?
Obserwuj wątek
    • taki-sobie-nick Re: Wada wymowy reportera Polsat 29.01.20, 00:30
      I tak baletnicą nie zostanie dziewczyna otyła

Szkołę zaczyna się w wieku lat 10.

Ad meritum: ale o co chodzi? p. Agnieszka tylko ghasejuje? tongue_out

• 35wcieniu Re: Wada wymowy reportera Polsat 29.01.20, 06:55
        " I tak baletnicą nie zostanie dziewczyna otyła

Szkołę zaczyna się w wieku lat 10. "

Co ma jedno do drugiego?
        I jakąż to szkołę zaczyna się w wieku lat 10?
    • agonyaunt Re: Wada wymowy reportera Polsat 29.01.20, 00:41
      Nie tylko. Nie kojarzę wprawdzie tej konkretnej reporterki, ale to jest plaga, nie tylko z r, ale w ogóle. Połowa komentatorów sportowych w tym kraju nie potrafi powiedzieć "mistrzostw świata" uncertain
    • lot_w_kosmos Re: Wada wymowy reportera Polsat 29.01.20, 05:56
      Zaraz cię tu zakrzyczą....
      Uważam podobnie, jak ty.
      Słuchanie radia czy tv, gdy występują tam osoby z wadami wymowy, jest dla mnie torturą.
      W codziennym życiu wady wymowy mnie nie ruszają.
    • koktajlowe Re: Wada wymowy reportera Polsat 29.01.20, 06:18
      "Czy tylko ja tak mam?"

Nie tylko Ty. Mnie też trafia kiedy słucham lektorów tak ewidentnie nie nadających się do tej pracy.
      Kiedyś osoby (dziennikarze, lektorzy) wypowiadające się w radio i TV mieli obowiązkowe szkolenia z dykcji, byli selekcjonowani pod kątem umiejętności poprawnego, pięknego mówienia. A teraz... szkoda gadać.
      • koktajlowe Re: Wada wymowy reportera Polsat 29.01.20, 06:21
        *nie nadających się -> nienadających się
        ** Kiedyś osoby (dziennikarze, lektorzy) wypowiadające się w radio i TV mieli (...), byli selekcjonowani -> osoby (...) miały (...), były selekcjonowane.

Multitasking nie jest dziś moją mocną stroną sad
        • taki-sobie-nick Re: Wada wymowy reportera Polsat 29.01.20, 22:37
          To nie multitaskuj przesadnie. tongue_out
      • massinga Re: Wada wymowy reportera Polsat 29.01.20, 23:00
        Jest taka scena w Mistrzu i Malgorzacie, gdy Woland bawi sie globusem i informuje Malgorzate, ze lubi byc na bierzaco z wiadomosciami, a radia sluchac nie cierpi z powodu sepleniacych panienek. Jak widac, problem zlej dykcji nie jest nowy.
        • skumbrie Re: Wada wymowy reportera Polsat 29.01.20, 23:02
          Bierzące? To od brać? 🤦🤦🤦
          • aankaa Re: Wada wymowy reportera Polsat 29.01.20, 23:14
            ...lubi byc na bierzaco z wiadomosciami...
            jak widać - nie tylko słowo mówione potrafi "dziabnąć" big_grin
            • massinga Re: Wada wymowy reportera Polsat 29.01.20, 23:19
              Bardzo przepraszam za bledy
    • mid.week Re: Wada wymowy reportera Polsat 29.01.20, 06:26
      W radiu to samo. Przestalam sluchac regionalnych informacji, bo w wydaniu jednej z reporterek to jest nie do zniesienia. Lekko sepleni i ma taką nieznośna manierę.
      • milka_milka Re: Wada wymowy reportera Polsat 04.02.20, 08:42
        Mnie jeszcze irytuje niepoprawne akcentowanie słów i intonacja w zdaniu.
    • kochamruskieileniwe Re: Wada wymowy reportera Polsat 29.01.20, 07:41
      Przyłączam się do chóru niezadowolonych.

Zalewa nas, płynąca z mediów (radio i telewizja) bardzo zła i źle wymawiana polszczyzna. Gorzej. Zaczyna tez być to widoczne u aktorów.
      W efekcie - coraz większe kłopoty ortograficzne. Widac to u dzieci. O ile dawniej, kłopoty z ortografią sprawiały u/ó; ż/rz h/ch itp. to teraz kłopoty sprawiają wszelkie ą, ę - oł, eł.
      • abasia0 Re: Wada wymowy reportera Polsat 29.01.20, 07:55
        Jedyny prezenter u którego tolerowałam wadę wymowy to Marcin Kydryński w radiowej trójce bo za dobrą muzykę grał, żeby odpuścić 🙂
        A teraz to rzeczywiście plaga: szeleszczący dziennikarz tvn 24 biznes, mlaskający Jacek Żakowski / już się oduczył/ , w serialach czasem polscy " aktorzy" tak mruczą , że nie można słów zrozumieć.
        • sumire Re: Wada wymowy reportera Polsat 29.01.20, 12:37
          Nogaś też ma wadę wymowy.
          Ale u niego to nawet urocze, bo oprócz tego jednak dykcję ma dobrą, jak i Kydryński. Gorsza jest ta okropna niestaranność w wymowie, powszechna - ludzie gadają, jakby nie mogli ruszać żuchwą. I to jest pokoleniowa rzecz - nie wiem czemu, ale ci prezenterzy, którzy naprawdę starają się brzmieć dobrze, to są ludzie 40+. Ci młodsi to jest dramat.

Tak czy inaczej, moją największą alergią jest francuski korespondent RMF, który zawsze się tak strasznie drze, jakby mu mikrofonu nie dali i musiał krzyczeć z tej Francji do Polski smile Nie mogę zdzierżyć tej jego maniery wokalnej.
        • sundace46 Re: Wada wymowy reportera Polsat 29.01.20, 12:43
          abasia0 napisała:

> w serialach czasem polscy " aktorzy" tak
          > mruczą , że nie można słów zrozumieć.

Tak, jakby mieli zasznurowane zęby. Doprowadza mnie to do szału.
      • marta_monika Re: Wada wymowy reportera Polsat 29.01.20, 13:03
        I te wszystkie "om" zamiast "ą" albo tworki w stylu "rozumię". Nie dam sobie wmowic, ze to regionalizmy. Wg mnie to niechlustwo jezykowe, brak edukacji i brak oczytania.
        • asia.sthm Re: Wada wymowy reportera Polsat 29.01.20, 13:19
          > "rozumię"

Prawie takie ladne jak: ja nie rozumie
          i
          Przypomnijmy naszym widzą

Kija i kijem zanim sie nie nauczą.
          • sinusoidaa Re: Wada wymowy reportera Polsat 29.01.20, 15:00
            Nerwowych tików dostaję słysząc pójdom, zrobiom
            Ale w tym przypadku palmę pierwszeństwa mają politycy, np. Małgorzata Wassermann
            • jowita771 Re: Wada wymowy reportera Polsat 29.01.20, 22:54
              Mnie do szału doprowadza pójdoł, zrobioł.
      • szmytka1 Re: Wada wymowy reportera Polsat 29.01.20, 16:01
        Wczoraj w rmffm jakas dziewczyna uparcie gadala kobietą kobietą i kobietą tam gdzie mialo byc kobietom. Tak mnie to wkurzylo, az strzelilam na ten temat tyrade cala.
      • taki-sobie-nick Re: Wada wymowy reportera Polsat 29.01.20, 22:38
        Ale u/ó i te inne chyba pozostały, więc w sumie kumulacja.
      • aankaa Re: Wada wymowy reportera Polsat 29.01.20, 23:19
        kochamruskieileniwe napisała:

> Przyłączam się do chóru niezadowolonych.
        >
        > ...coraz większe kłopoty ortograficzne. Widac to u dzieci. O ile dawniej, kłopoty z ortografią sprawiały u/ó; ż/rz h/ch itp. to teraz kłopoty sprawiają wszelkie ą, ę - oł, eł.

ematka (pisząc na forum) zwala na słownik a dziecku załatwia zaświadczenie o dysortografii big_grin
    • smillla Re: Wada wymowy reportera Polsat 29.01.20, 12:18
      Ja nie mogłam słuchać bełkotliwego Mellera. Choćby z jego ust płynęła sama mądrość i wyrafinowany dowcip - seplenienie czyniło go niestrawnym jako prowadzącego program.
      • ortolann Re: Wada wymowy reportera Polsat 29.01.20, 12:49
        Siostro. I cierpię, bo z jednej strony doceniam to jak mówi, bo używa ładnej polszczyzny i w ogóle mówi ciekawie. Ale wymowa bardzo mi przeszkadza. Tak bardzo, że po pewnym czasie koncentruję się na tym jak mówi, a nie co mówi. I klops.
    • asia.sthm Re: Wada wymowy reportera Polsat 29.01.20, 13:03
      O tak, dobra dykcja była kiedyś w cenie.
      I komu to przeszkadzało?
      • sumire Re: Wada wymowy reportera Polsat 29.01.20, 13:06
        No właśnie.
        Tak swoją drogą, dykcja dodaje inteligencji - człowiek ładnie mówiący zawsze sprawia wrażenie lepiej wykształconego i jakiegoś mądrzejszego trochę. A fafluniący cóż, pozostaje faflunem.
    • fibi00 Re: Wada wymowy reportera Polsat 29.01.20, 13:12
      Nie wiem o kim mowa ale ja z kolei nie znoszę pewnego reportera w radiu 90. Lubię to radio bo to nasze "regionalne". Jeden z reporterów w czasie wiadomości mówi tak szybko jakby bał się że nie zdąży wszystkiego powiedzieć. Nigdy nie mogę skupić się na jego monologu,nie wiem o czym mówi bo zawsze mam wrażenie że chyba ktoś go goni😆. Jak mi się przypomni nazwisko to napiszę a może w necie gdzieś będzie jego wypowiedź (choć może tylko mnie on drażni...)
      • fibi00 Re: Wada wymowy reportera Polsat 04.02.20, 08:08
        O,już wiem. Marek Gładysz-paryski korespondent m.in. RMF FM
    • iberka Re: Wada wymowy reportera Polsat 29.01.20, 13:14
      Nina Terentiew pracowała wiele lat na wizji
    • abecadlowa1 Re: Wada wymowy reportera Polsat 29.01.20, 22:49
      E tam, co za problem.
      A pamiętacie w latach 90 audycje prowadzone przez Jurka Owsiaka? Taki Brum był w radio na ten przykład. Jak on cudnie się jąkał. W ogóle mi to nie przeszkadzało.
    • nickbezznaczenia Re: Wada wymowy reportera Polsat 29.01.20, 22:53
      Nie. Grasejowanie mi nie przeszkadza, ale brak intonacji owszem.
    • jowita771 Re: Wada wymowy reportera Polsat 29.01.20, 23:00
      Ostatnio w samochodzie miałam włączone radio i pani, która prowadziła audycję miała dużą wadę wymowy. Też uważam, że nie każdy do każdej pracy się nadaje. Jak ktoś niedowidzi i niedosłyszy, ale marzy, żeby pilotować samoloty pasażerskie, to też powinien mieć możliwość?
      • aankaa Re: Wada wymowy reportera Polsat 29.01.20, 23:24
        uważam, że nie każdy do każdej pracy się nadaje

no, paczpani !
        studia pokończyli a nie chcą ich tam, gdzie oni chcieliby się zatrudnić big_grin
    • milka_milka Re: Wada wymowy reportera Polsat 04.02.20, 08:40
      A dlaczego kierowcą nie może zostać z daltonizmem? Przecież tu nie o kolory chodzi, ale o kolejność świateł? Psy też nie rozróżniają kolorów, a ludzi przez jezdnię przeprowadzają.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka