Dodaj do ulubionych

Biustonosz dla nastolatki

06.02.20, 09:30
Gdzie kupujecie? Moja corka ma 13 lat i juz dosc spory biust. Do tej pory nosila topy, biustonosze jak sportowe, ale teraz poprosila o normalny stanik. Probowalam jej cos dobrac w Triumphie (sama tam kupuje dla siebie i uwielbiam ich bielizne), ale bylo bardzo ciezko, jak pod biustem bylo ok to miseczka za mala/za duza...
Jakies inne pomysly gdzie mozna dobrze dobrac biustonosz dla mlodziutkiej dziewczyny?
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Biustonosz dla nastolatki 06.02.20, 09:47
      Przecież Triumph ma markę młodzieżową, nic z niej nie pasowało? Poza tym nieraz na tzw. ryneczku jest większy wybór biustonoszy niż w sklepach markowych.
      • kolteta Re: Biustonosz dla nastolatki 06.02.20, 10:29
        No wlasnie nie... A przymierzyla ogromna ilosc tych stanikow i w zadnym nie czula sie dobrze (uciskal ja albo biust wyplywal z miseczki).
        • tairo Re: Biustonosz dla nastolatki 06.02.20, 18:59
          Jeżeli biust wypływa z miseczki, to jest ona zdecydowanie za mała.
    • princy-mincy Re: Biustonosz dla nastolatki 06.02.20, 09:59
      Moze brafitterka pomoze?
      Dlaczego Ty jej probowalas dobrac a nie obsluga z Triumpha?
      • kolteta Re: Biustonosz dla nastolatki 06.02.20, 10:27
        Obsluga nam oczywiscie pomogla, ale mialam wrazenie, ze pani czula sie bardziej skrempowana niz moja corka wink
        • hanusinamama Re: Biustonosz dla nastolatki 06.02.20, 15:50
          Poszukaj w okolicy sklepu z bra fitterką. Naucz córke ze wazne aby dbać o komfort piersi.
    • agus-ka Re: Biustonosz dla nastolatki 06.02.20, 10:25
      Spróbuj Etam, mają bardzo ładne biustonosze, sporo wzorów dla młodych dziewczyn. Kiedyś u nich sporo kupowałam, niestety wyskoczyłam poza ich rozmiarówkę.
      • mae224 Re: Biustonosz dla nastolatki 06.02.20, 10:29
        Tak bo icxh rozmiarówka właśnie jest "młodzieżowa" 🤣 dla mnie nic nie mają. Coś jak intimissimi. Zawsze mnie zastanawiam, czy oni nie badają rynku??!!
        • bazia8 Re: Biustonosz dla nastolatki 06.02.20, 20:59
          dzięki Etam mam gdzie kupować biustonosze. Dla biuściastych jest milion innych marek.
    • grruu Re: Biustonosz dla nastolatki 06.02.20, 10:28
      A jaka różnica czy dla nastolatki czy dla dorosłej kobiety? Jak 13-latka ma rozmiar np. 65d to potrzebuje tak samo dobrego stanika jak trzydziestolatka z tym rozmiarem. Idźcie po prostu do dobrego sklepu z szeroką rozmiarówką.
      • mdro Re: Biustonosz dla nastolatki 06.02.20, 10:35
        Różnica może być taka, że większość "świadomych" staników jest z fiszbinami, a poza tym często nie są to wzory dla bardzo młodych dziewcząt.
        • grruu Re: Biustonosz dla nastolatki 06.02.20, 10:44
          A dlaczego nastolatka nie może mieć dobrego stanika z fiszbinami, jeśli ma spory biust? A jeśli chodzi o wzory to przypuszczam, że trzynastolatka nie marzy już o bieliźnie w motylki. A przecież w każdym sklepie są biustonosze po prostu gładkie: białe, czarne, kremowe, kolorowe. Od początku chodziłam z nastolatką do normalnych sklepów z bielizną i nigdy nie było problemu z wyborem.
          • mdro Re: Biustonosz dla nastolatki 06.02.20, 11:16
            Pytanie, co to znaczy "spory biust"... A poza tym dla dziewczynki noszącej dotąd topy przeskok do stanika z fiszbinami może być zbyt gwałtowny.

Trzynastolatka o bieliźnie w motylki nie marzy, ale raczej nie chciałaby też stanika z koronkami czy prześwitami. Ja mam może niewłaściwy ogląd ze względu na własne rozmiary wink, ale właśnie prostych, gładkich biustonoszy widuję niewiele. Poza tym w przypadku nastolatki powinien być nieusztywniany, co dodatkowo zawęża wybór.

Ty zdaje się jesteś w Warszawy? Mogłabyś może podpowiedzieć jakiś sklep (albo markę) z dużym wyborem staników odpowiednich dla nastolatki? Ja co prawda mam synów i to już dorosłych, ale bym siostrze z podrastającą córką dała namiary.
            • 1matka-polka Re: Biustonosz dla nastolatki 06.02.20, 11:21
              "Trzynastolatka o bieliźnie w motylki nie marzy, ale raczej nie chciałaby też stanika z koronkami czy prześwitami."

Bo? Czy to są te straszne koronki?

https://biustyna.pl/12161-thickbox_default/freya-harmonie-girl-biustonosz-plunge-balcony.jpg
              https://www.brarevolution.com/wp-content/uploads/2017/01/1753-Biustonosz-FREYA-FEARNE-4091-Sand-by-Freya.jpg

"Poza tym w przypadku nastolatki powinien być nieusztywniany"

Bo???
              • mdro Re: Biustonosz dla nastolatki 06.02.20, 11:27
                Wyjątkowo ci odpowiem.

Bo usztywniany stanik deformuje biust, co zwłaszcza w przypadku rosnących piersi jest szkodliwe. A fiszbiny muszą być dobrze dopasowane, żeby nie uciskały, co przy jeszcze zmieniającej się figurze może się przytrafić.

I tak, to co na fotkach to nie są wzory, które chciałaby nosić trzynastolatka (a podobno masz córkę...) - no, może ewentualnie ten drugi.
                • 1matka-polka Re: Biustonosz dla nastolatki 06.02.20, 11:31
                  Jasne, jasne, skąd te rewelacje o deformacji, jedna baba drugiej babie? Jakoś ciulowe, niedopasowane buty, czy ciasne, dżinsowe spodnie, które nosi wiele dzieci nie mają znaczenia a nagle stanik, to nie wiadomo co.
                  A jeśli chodzi o moja córkę, to ma osiem lat, więc stanika nie potrzebuje jeszcze.
                  • mdro Re: Biustonosz dla nastolatki 06.02.20, 11:43
                    Zawsze lepiej zasięgnąć w kwestii stanika informacji u baby niż u chłopa big_grinbig_grinbig_grin
                    • 1matka-polka Re: Biustonosz dla nastolatki 06.02.20, 11:49
                      Ja mam rozmiar 70 J i też duże doświadczenie z doborem staników, ty masz swoje rojenia i obsesje polityczne... Życie
                      • mdro Re: Biustonosz dla nastolatki 06.02.20, 11:56
                        Jasne. W Internecie możesz być nawet psem. Zdradziłeś się kiedyś i mnie już nie wmówisz, że nie jesteś facetem (a z polityką nie ma to nic wspólnego).
                        • 1matka-polka Re: Biustonosz dla nastolatki 06.02.20, 11:59
                          Ty sobie tez możesz wypisywać dowolne kocopoły i nawet w sygnaturce masz politykę, a w wątku o stanikach dla nastolatki z dużym biustem, produkujesz się jako osoba z małym biustem i bez córek. big_grin
                          • mdro Re: Biustonosz dla nastolatki 06.02.20, 12:12
                            Ponawiam pytanie - gdzie wyczytałeś, że mam mały biust?

Poza tym gdybyś był kobietą, wiedziałbyś, że "dość już sporu biust" u 13-latki do tej pory noszącej głównie topy oznacza rozmiar zbliżony do "niewielkiego biustu" u dorosłej kobiety. No ale skąd facet może to wiedzieć...
                            • 1matka-polka Re: Biustonosz dla nastolatki 06.02.20, 12:15
                              "wiedziałbyś, że "dość już sporu biust" u 13-latki do tej pory noszącej głównie topy oznacza rozmiar zbliżony do "niewielkiego biustu" u dorosłej kobiety."

Jasnowidzka normalnie. Zwłaszcza w czasach, gdzie 13 latki mają 180 wzrostu i 80 kg żywej wagi...
                  • katriel Re: Biustonosz dla nastolatki 07.02.20, 17:03
                    > ciulowe, niedopasowane buty, czy ciasne, dżinsowe spodnie, które nosi wiele dzieci nie mają znaczenia

Ale kto ci powiedział, że nie mają znaczenia?
                • grruu Re: Biustonosz dla nastolatki 06.02.20, 11:32
                  Trzynastolatki są różne i mają różne upodobania. Na przykład nie akceptują innego koloru niż czarny i ten w kwiatki uznają za infantylny smile Co do usztywnień to nie jest prawda - usztywnienie jeśli nie uciska i stanik jest dobrze dobrany niczego nie deformuje. Nie mylmy usztywnionego stanika ze stanikiem, ktory jest wypchany poduszeczkami.
                  • mdro Re: Biustonosz dla nastolatki 06.02.20, 11:42
                    A, teraz rozumiem - pisząc usztywniany miałam właśnie na myśli taki z wypchanymi gąbką miseczkami, a nie z fiszbinami. Dlatego też IMO staniki stricte sportowe też nie są dla wczesnych nastolatek najlepsze, zwłaszcza do codziennego noszenia.
                    • grruu Re: Biustonosz dla nastolatki 06.02.20, 11:45
                      Ja mam na myśli fiszbiny oraz wymodelowaną miseczkę, nie taką miękką bawełnę. To nie jest szkodliwe, tylko oczywiście trzeba dobrać. A co do zmieniającej się sylwetki - niestety, tak jak ze wszystkim, nastolatki rosną i stanik może nie wystarczyć na dlugo.
                  • black_magic_women Re: Biustonosz dla nastolatki 07.02.20, 11:28
                    grruu napisała:

> Nie mylmy usztywnionego stanika ze stanikiem, ktory jest
                    > wypchany poduszeczkami.

OT. kupiłam fajną sukienkę ze sporym wycieciem na plecach. Potrtrzebowałam do niej stanika bez zapiecia z tyłu(o co niełatwo) wybór padł na polską firmę. KonradPrzyszło toto do mnie i się zaczeło. Rozmiar 65gg i nawalone usztywnienie dodajace kilka misek więcej. Zabrałam się więc za patroszenie i wyjełam 3 gąbki, 4 musiała zostać zeby niedefasonować stanika.
                    • kurt.wallander Re: Biustonosz dla nastolatki 07.02.20, 22:31
                      black_magic_women napisała:

Rozmiar 65gg i nawalone usztywnienie dodajace kilka misek więcej
                      > . Zabrałam się więc za patroszenie i wyjełam 3 gąbki, 4 musiała zostać zeby nie
                      > defasonować stanika.

Tez mnie to wkurza niemiłosiernie. Raczej przy tym rozmiarze (ja nosze mniejszy, ale tez nie A) nie potrzeba juz optycznego powiększania piersi... Niektórzy producenci mają nie po kolei w głowach.
                      • mika_p Re: Biustonosz dla nastolatki 07.02.20, 22:42
                        > Raczej przy tym rozmiarze (ja nosze mniejszy, ale tez nie A) nie potrzeba juz optycznego powiększania piersi...

65G w Konradzie przewidziane jest na 89-91 cm w biuście. To nie jest duży biust i można chcieć miec optycznie większy
                • majaa Re: Biustonosz dla nastolatki 07.02.20, 11:52
                  mdro napisała:

> Bo usztywniany stanik deformuje biust, co zwłaszcza w przypadku rosnących piers
                  > i jest szkodliwe.

No tak nie do końca.... Źle dobrany stanik deformuje biust, nieważne, czy usztywniany czy nie.

• aurinko Re: Biustonosz dla nastolatki 06.02.20, 20:56
                1matka-polka napisała:

> Bo? Czy to są te straszne koronki?

Pokazałam te zdjęcia córce (prawie 13 lat) i nie, nie założyłaby takich, nie podobają jej się bo są za poważne. "Dla starych". Przy czym dla wczesnej nastolatki "stara" to nie 70 latka a 30 latka (tak samo jak dla mnie w podstawówce 30 letni mężczyźni to byli stare dziady).
              • kropkaa Re: Biustonosz dla nastolatki 07.02.20, 12:51
                Ja bym tego nie założyła, a co dopiero 13-latka.
            • grruu Re: Biustonosz dla nastolatki 06.02.20, 11:22
              Chodziłyśmy do Li Parie, ale uprzedzam, że tam jest drogo. Poza tym we wspomnianym tu Etam można czasami coś ciekawego upolować. Młoda jest też miłośniczką Victoria's Secret - jak dla mnei to te staniki są niezbyt dopasowane, ale nie moje piersi, nie moja decyzja - mogę tylko podpowiadać, ale cóż, w tej marce jest jakaś magia smile I oczywiście nastolatka jak najbardziej może mieć stanik z uszywnieniem, jeśli jest dobrze dobrany, nieuciskający i nosi się komfortowo.
              • mdro Re: Biustonosz dla nastolatki 06.02.20, 11:38
                Zajrzałam na stronę Etam - no nie, rozmiarówka przy mniejszych obwodach tylko A i B to nie dla mojej siostrzenicy wink. Poza tym w tych cenach to już można kupić dobrego brytyjczyka - tylko, jak piszę, problem z wzornictwem.

I pozwolę się nie zgodzić z opinią, że usztywniane gąbką staniki są odpowiedniej dla jakiegokolwiek, a zwłaszcza dla rosnącego biustu wink.
                • 1matka-polka Re: Biustonosz dla nastolatki 06.02.20, 11:46
                  "I pozwolę się nie zgodzić z opinią, że usztywniane gąbką staniki są odpowiedniej dla jakiegokolwiek, a zwłaszcza dla rosnącego biustu "

A ja sobie pozwolę zażartować, że noszenie obuwia, które przecież jest z o wiele twardszych materiałów, niż stanik, prowadzi do zaburzeń krążenia i zastojów limfy oraz hamuje rozwój rosnącej stopy. LOL
                • grruu Re: Biustonosz dla nastolatki 06.02.20, 11:49
                  Ale przecież oni mają szerszą rozmiarówkę, popatrz dobrze:
                  www.etam.pl/biustonosze-wszystkie-rodzaje?prefn1=size&prefv1=65E
                  Ja mam od nich 65E i wrzuciłam w linku modele z tego rozmiaru. A po co brytyjski stanik? Co temu francuskiemu dolega? Ja noszę i to jest bielizna przyzwoitej jakości. A co do gąbki - gąbka to jest wypełnienie, miseczka może być usztywniana i niewypełniana.
                  • mdro Re: Biustonosz dla nastolatki 06.02.20, 11:52
                    Usztywniane. Sorry, nie przekonasz mnie wink.
                    • grruu Re: Biustonosz dla nastolatki 06.02.20, 11:56
                      Odpowiadam na argument o rozmiarówce, przekonywać Cię nie zamierzam bo i po co?
            • 1matka-polka Re: Biustonosz dla nastolatki 06.02.20, 11:52
              "mam może niewłaściwy ogląd ze względu na własne rozmiary"
              "Ja co prawda mam synów i to już dorosłych"

Co robisz w tym wątku,? Zbłądziłaś?
              • mdro Re: Biustonosz dla nastolatki 06.02.20, 11:57
                A ty?
                • 1matka-polka Re: Biustonosz dla nastolatki 06.02.20, 12:00
                  Ja mam duzy biust i córkę, która lada moment będzie potrzebować stanika. Ty masz mały biust i dwóch dorosłych synów. big_grin
                  • mdro Re: Biustonosz dla nastolatki 06.02.20, 12:08
                    A gdzie, biedaku, wyczytałeś, że mam mały biust? big_grinbig_grinbig_grin

Informacja o dorastającej siostrzenicy też ci umknęła?
                    • 1matka-polka Re: Biustonosz dla nastolatki 06.02.20, 12:14
                      Stąd: "mam może niewłaściwy ogląd ze względu na własne rozmiary".
                      • mdro Re: Biustonosz dla nastolatki 06.02.20, 12:19
                        Czyli jak przypuszczałam - czytanie boli, zwłaszcza czytanie ze zrozumieniem. Papatki, trolliku, idź się zajmij neomarksizmem.
                        • 1matka-polka Re: Biustonosz dla nastolatki 06.02.20, 12:50
                          "Papatki, trolliku, idź się zajmij neomarksizm em"

A jednak ma coś wspólnego z polityką...
            • kurt.wallander Re: Biustonosz dla nastolatki 06.02.20, 13:56
              mdro napisała:

> Pytanie, co to znaczy "spory biust"... A poza tym dla dziewczynki noszącej dotą
              > d topy przeskok do stanika z fiszbinami może być zbyt gwałtowny.

Ale w czym gwałtowny? Moje z chęcią i ulgą (bo było im wygodniej) przerzuciły się na biustonosze z fiszbiną. Jedynie denerwuje trochę fakt, że większość misek mam mniejszy lub większy push-up, oraz faktycznie mało widuję biustonoszy z foszbiną, ale nieusztywnianych.
              >
              ale właśnie prostych, gładkich biustonoszy widuję niewiele

A ja widuje takich mnóstwo.

> . Poza tym w przypadku nastolatki powinien być nieusztywniany, co dodatkowo zaw
              > ęża wybór.

Dlaczego powinien?

Ja większośc biustonoszy dla córek kupuję przez net.
              • manon.lescaut4 Re: Biustonosz dla nastolatki 06.02.20, 18:17
                Właśnie wspomniane wyżej Victoria’s Secret ma sporo modeli z fiszbinami, ale bez żadnych gąbek i usztywnien.
                • kurt.wallander Re: Biustonosz dla nastolatki 06.02.20, 20:23
                  Dzięki, popatrzę. Tylko nie wiem, czy ceny mnie nie zabiją, a biust dzieciątku ciągle rośnie....
                  • 1matka-polka Re: Biustonosz dla nastolatki 07.02.20, 07:11
                    Są też tańsze marki z dosyć dobrym dopasowaniem, np. Dalia. Ja kupowałam kiedyś na stronie Biustyna, też mieli duży wybór....
            • evolventa Re: Biustonosz dla nastolatki 06.02.20, 14:30
              przecież Triumph ma dobrą, młodzieżową serię marki sloggy, może w sklepie, w którym byłyście był po prostu mały wybór?
            • budyniowatowe Re: Biustonosz dla nastolatki 06.02.20, 14:32
              mdro napisała:

> . Poza tym w przypadku nastolatki powinien być nieusztywniany, co dodatkowo zaw
              > ęża wybór.
              >

A dlaczego? Moja 14-sto latka ma tylko usztywniane, sama takie wybiera.
              • evolventa Re: Biustonosz dla nastolatki 06.02.20, 19:23
                Moja córka, jak była w tym wieku też nie chciała nosić miękkich. Krępowało ją to, że przez miękkie czasem odznaczają się sutki. Dlatego brałyśmy usztywniane gąbką, z tym, że nie pancerne push-up'y , ale właśnie lekko wyścielone gąbką np. sloggi
        • 1matka-polka Re: Biustonosz dla nastolatki 06.02.20, 11:12
          Dołączam do pytania, dlaczego dla nastolatki bez fiszbin?
    • kurt.wallander Re: Biustonosz dla nastolatki 06.02.20, 10:31
      Szczerze, to nie bardzo rozumiem, w czym problem. Grunt to dobrać obwód, a później poprzymierzać z różnej wielkości miseczkami. Czy jest tak, że A za mała, a B za duża?
    • slonko1335 Re: Biustonosz dla nastolatki 06.02.20, 10:47
      Dobrałyśmy biustonosz u brafitterki ale my niestety nie mamy zbyt wielkiego wyboru. Córka dodatkowo nadwrażliwa dotykowo, i biustonosz nie może prześwitywać i się odznaczac pod bluzką, więc musiał byc gładki model, bez żadnych koronek.
    • kanna Re: Biustonosz dla nastolatki 06.02.20, 10:50
      Moja córka ma spory biust.
      Mam ten sam problem, bo w większości staników twierdzi, ze piersi jej podskakują - i tak jest.
      Z jakiegoś powodu staniki nie trzymają dobrze. W Sloggi jej piersi wyglądają świetnie, dopóki nie zrobi paru kroków...

Dodatkowo, stanik musi być biały, bo ona nosi białe podkoszulki, oraz ma nie mieć kokardek,koronek i innych takich,
      Na razie nosi sportowe z Tchibo, ale ja też szukam czegoś nowego.
      • 1matka-polka Re: Biustonosz dla nastolatki 06.02.20, 11:08
        "Mam ten sam problem, bo w większości staników twierdzi, ze piersi jej podskakują - i tak jest. "

Bo większość staników jest do dupy. Stanikomania, lobby biuściastych, naprawdę pancerne staniki sportowe od panache, kojarzysz?
        I nie musi być biały, żeby nie prześwitywał, równie dobry w nieprześwitywaniu jest cielisty a nawet lepszy.

biustyna.pl/biustonosze-sportowe/4686-panache-sport-coral-sky-biustonosz-sportowy-bez-fiszbin.html?gclid=CjwKCAiAj-_xBRBjEiwAmRbqYhPObaJh1qVsDjAn8KZngHt63RLzQpT-2pM4UW3KfJnYu-ggZiYg6BoC-igQAvD_BwE
        • 1matka-polka Re: Biustonosz dla nastolatki 06.02.20, 11:10
          https://mybra.pl/pol_pl_Panache-Sport-biustonosz-bez-fiszbin-cielisty-7103_14.jpg
          • slonko1335 Re: Biustonosz dla nastolatki 06.02.20, 11:29
            na moją panache mają za długie ramiączka ale może akurat taki model nam się trafił
            • kurt.wallander Re: Biustonosz dla nastolatki 06.02.20, 14:01
              slonko1335 napisała:

> na moją panache mają za długie ramiączka ale może akurat taki model nam się tra
              > fił
              >
              Dla mnie takie biustonosze są za drogie na rosnący biust.
              • slonko1335 Re: Biustonosz dla nastolatki 06.02.20, 14:06
                eh ja nie bardzo mam wyjście, nie ma na nią tanich biustonoszy, ja mam ten sam problem
                • solejrolia Re: Biustonosz dla nastolatki 07.02.20, 08:08
                  Slonko 1335 . Doczytałam o jaki rozmiar ci chodzi- a zajrzyjcie do esotiq, u nas ten sklep jest w wiekszosci centrow handlowych, bo tam są te rozmiary.
                  ( Kwestia czy fasony/modele córce spodobają się. )
                  I jak są wyprzedaże to nie wydaję więcej niż 60- 70 zł za szt
                  ( fakt, wtedy biorę 2-3 od razu, albo kupuję ten sam model w różnych kolorach i mam na jakis czas zakupy z głowy, albo robię zakupy dla siebie i corki)
                  • slonko1335 Re: Biustonosz dla nastolatki 07.02.20, 08:55
                    Ich 65 jest na młodą za szerokie pod biustem niestety, ja mam po prostu masakrę z nią w tym względzie...
          • manon.lescaut4 Re: Biustonosz dla nastolatki 06.02.20, 18:19
            Jakbym była nastolatka i ktoś mi kazał chodzić w takim staniku, to chyba bym się rozpłakała.
            • kropkaa Re: Biustonosz dla nastolatki 07.02.20, 12:59
              Ja też. Krwawymi łzami.
              Naprawdę coś takiego kupujecie wczesnym nastolatkom???
              • 1matka-polka Re: Biustonosz dla nastolatki 07.02.20, 13:04
                Ja uwielbiam to chomąto, wreszcie mogę biegać bez obijania sobie czoła.
                • kropkaa Re: Biustonosz dla nastolatki 07.02.20, 13:23
                  Wczesna nastolatka rzadko kiedy ma rozmiar Dolly Parton, żeby potrzebować takiego chomąta.
        • kolteta Re: Biustonosz dla nastolatki 06.02.20, 12:29
          Zgadzam sie, ze wiekszosc stanikow jest do dupy. Corka przymierzyla ich duzo, chyba juz byla zmeczona tym ciaglym "zdejmij - zaloz" i juz nawet nie poszlysmy do innego sklepy. Ja sama mialam wrazene, ze nawet jak obwod byl to te piersi jej bokami uciekaly albo wylewaly sie gora. Popatrze sobie na to, co dziewczyny zaproponowaly w tym watku.
          • mamauleczki Re: Biustonosz dla nastolatki 06.02.20, 14:17
            Po włożeniu stanika należy obie piersi wygarnąć spod pach i przesunąć do przodu. Jeśli piersi wypływają górą, to miseczka jest za mała. Obwód powinien być dość ciasny bo to on głównie utrzymuje ciężar biustu.
            • kolteta Re: Biustonosz dla nastolatki 06.02.20, 14:20
              Tak, wiem, dziekuje. Z tym obwodem tez byl jek, bo cisnie wink
              • mamauleczki Re: Biustonosz dla nastolatki 06.02.20, 14:32
                A zapiniałyście na najluźniejszą hafkę? Faktycznie, na początku może cisnąć - kwestia przyzwyczajenia (zwłaszcza jak do tej pory dziewczynka nosiła topy). Ważne by się obwód nie wbijał, nie zostawiał mocnych śladów na skórze no i oczywiście żeby nie był za wysoko (bo to oznacza, że jest za luźny). Poszukałabym sklepu z dobrą brafitterką. Z własnego doświadczenia wiem, że sieciówka Triumph kuleje pod względem brafittingu.
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: Biustonosz dla nastolatki 06.02.20, 13:04
        Jak białe podkoszulki nosi to raczej cielista bielizna pod spód. Ja pod taką nie zakładam białego, to cały prześwituje i niefajnie to wygląda.
        • mrs.solis Re: Biustonosz dla nastolatki 06.02.20, 13:50
          To samo pomyslalam. Cieliste staniki mozna ubierac pod biale i czarne bluzki, wiec jak juz inwestowac w dobry i drogi stanik to kupilabym w kolorze cielistym.
        • pani-nick Re: Biustonosz dla nastolatki 06.02.20, 14:39
          Zgadzam się. Pod białe tshirty - cielista bielizna.
        • kanna Re: Biustonosz dla nastolatki 06.02.20, 21:02
          Mojej nie robi prześwitywanie białego stanika spod białej bluzki smile
          Może ją do cielistego przekonam.. zobaczymy.
    • asfiksja Re: Biustonosz dla nastolatki 06.02.20, 11:18
      W stacjonarnych Triumphach nigdy nie ma młodzieżowych rozmiarów. Trzeba sprawdzić, jak obwód pasuje i jaka miska, a potem szukać tej kombinacji w necie, jak w przypadku osoby dorosłej. Choć dobre staniki sportowe są lepsze dla młodej dziewczyny (nie mają drutów, które mogą zaburzać krążenie limfy albo po prostu uwierać).
      • 1matka-polka Re: Biustonosz dla nastolatki 06.02.20, 11:22
        "nie mają drutów, które mogą zaburzać krążenie limfy albo po prostu uwierać"

Bo u dorosłych to działa inaczej, jasne...
        • asfiksja Re: Biustonosz dla nastolatki 06.02.20, 12:22
          U dorosłych to działa podobnie, ale dorosłe odpowiadają same za siebie. Ale ty nigdy pewnie nie będziesz miAŁ córki, więc trudno ci to zrozumieć.
      • grruu Re: Biustonosz dla nastolatki 06.02.20, 11:23
        Co to jest "młodzieżowy rozmiar"?
        • 1matka-polka Re: Biustonosz dla nastolatki 06.02.20, 11:24
          To stanik z krótszymi rękawami.
    • monique_alt Re: Biustonosz dla nastolatki 06.02.20, 11:38
      W Poznaniu mogę polecić sklep z bielizną Yoshi.
      Mają duży wybór przeróżnych firm (Freya, Panache etc.), nastolatka na pewno coś dla siebie też znajdzie. Do tego bardzo sympatyczne Panie które uczą jak powinno się dobierać stanik.

W innych miastach podejrzewam też da się znaleźć tego typu miejsca, trzeba szukać usług bra-fitterki która dobiera stanik w sklepie z dużym wyborem producentów.
      • monique_alt Re: Biustonosz dla nastolatki 06.02.20, 11:43
        W necie znalazłam taką stronkę: stanikowe-sklepy.blogspot.com/2008/10/yoshi.html
        Może któryś z tych sklepów wam podpasuje.
        • kolteta Re: Biustonosz dla nastolatki 06.02.20, 12:31
          Dziekuje bardzo!
    • mdro Re: Biustonosz dla nastolatki 06.02.20, 12:06
      Przy okazji znalazłam artykuł na Stanikomanii.
      • 1matka-polka Re: Biustonosz dla nastolatki 06.02.20, 12:11
        Staniki widoczne na zdjęciach ilustrujących ten art. są usztywniane, z koronkami i z fiszbinami. W artykule też piszą o fiszbinach, ze " fiszbina ma obejmować całą pierś, nie może kłuć ani uwierać".
        Tym bardziej możesz sobie wsadzić swoje rady z tego wątku w kieszeń.
        • mdro Re: Biustonosz dla nastolatki 06.02.20, 12:17
          Czytanie boli, prawda? Co to jest "usztywniany stanik" też nie wiesz?

Poza tym w odróżnieniu od ciebie, ja nie uważam, że mam monopol na rację, biedaku. I będąc facetem nie pouczałabym kobiet, jakie mają nosić staniki.
          • 1matka-polka Re: Biustonosz dla nastolatki 06.02.20, 12:48
            Poczytaj moje wpisy na forum KP i Cip, jakieś 8-9 lat temu, zanim się do reszty skompromitujesz🙄
            • mdro Re: Biustonosz dla nastolatki 06.02.20, 13:14
              A gazeta jest wrażliwą dziewoją i spaceruje po Jurze big_grin
        • tairo Re: Biustonosz dla nastolatki 07.02.20, 19:53
          > Staniki widoczne na zdjęciach ilustrujących ten art. są usztywniane, z koronkami i z fiszbinami.

Bredzisz.
          Na żadnym zdjęciu w tym artykule nie ma stanika usztywnianego.

Stanik z fiszbinami to nie jest stanik usztywniany.
    • vodyanoi Re: Biustonosz dla nastolatki 06.02.20, 12:07
      Ja mogę podpowiedzieć model stanika, który moim zdaniem jest najlepszy z możliwych. To Corin Virginia. Wygląda na usztywniany, ale to jest taka miękka gąbeczka. Nie obciera, nie uwiera. Ma najwygodniesze fiszbiny ze wszystkich staników, jakie kiedykolwiek mialam. Posiadam takie trzy na stanie i mam zamiar właśnie kupić kolejny. Nie jest bardzo zabudowany, nie posiada koronek. Zdarzało mi się nawet w nim biegać (aczkolwiek stanowczo wolę sportowy shock absorber)

Do przymierzenia (ktoś pytał wyżej o Warszawę) w sklepie przy Puławskiej, obok KGP. Chyba Bradonna się nazywa.
    • mika_p Re: Biustonosz dla nastolatki 06.02.20, 12:09
      No dobra, ale w jaki rozmiar celujecie?
    • cosinuss Re: Biustonosz dla nastolatki 06.02.20, 12:57
      Ja kupuję i sobie i córce w małym sklepie z ogromną liczbą staników smile Pani się świetnie zna i świetnie dobiera, a co najważniejsze ma dobre podejście. Biust to kawałek ciała i normalnie się go dotyka, jak kolano i tyle. Wysłałam tam już kilka nastolatek znajomych i przestały się garbić smile
      Po przymierzeniu tak z 10 już sama zauważyłam o czym ona mówi.
      Jak ktoś jest z Warszawy, to jako wierna klientka podaję namiar - Bohaterów Warszawy, zaraz obok stacji PKP/SKM Warszawa Ursus.
      • agus-ka Re: Biustonosz dla nastolatki 06.02.20, 15:38
        znam ten sklepik. Ta pani to mistrzyni! Sama mi poleciła dwa dobre staniki, leżą rewelacyjnie. Nawet później kupiłam sobie takie same tylko w innym kolorze.
    • atenette Re: Biustonosz dla nastolatki 06.02.20, 13:00
      Ja noszę rozmiar 65G - kupuję wszystkie staniki w Esotiq
    • solejrolia Re: Biustonosz dla nastolatki 06.02.20, 13:03
      A w Esotiq byłyście?
      mają szeroką rozmiarówkę, te staniki są i dobrej jakości, i bardzo trwałe. Zdecydowanie ulubiony nasz sklep, opłaca się zwłaszcza jak jest promocja, (wtedy np. zamiast 1 można 3 sztuki wyhaczyć)
      A jeszcze, mamy przetestowane z Zalando takie coś pośredniego- niby top, a niby staniczek sportowy,
      tego typu:
      www.zalando.pl/even-odd-active-biustonosz-sportowy-black-ev941ia00-q13.html
      a na wf inny, jest doskonałej jakości, ale ciężko się zakłada wink
      www.zalando.pl/under-armour-balance-mid-biustonosz-sportowy-un241i01z-c11.html
      • mika_p Re: Biustonosz dla nastolatki 06.02.20, 13:08
        Coś wkładanego przez głowę nie nada się na biust określany jako "już dość spory".
        • kolteta Re: Biustonosz dla nastolatki 06.02.20, 14:23
          Wlasnie nie chcemy stanika wkladanego przez glowe. Przez dosc spory biust mam na mysli miseczke B-C. Wydaje mi sie, ze na 13-latke to biust dosc spory...
          • mika_p Re: Biustonosz dla nastolatki 06.02.20, 14:35
            Sama miseczka to mało, jaki obwód? Decathlon ma przyzwoity i niedrogi staniki, miękki i bez fiszbin, ale obwody zaczynają się od 70-tki, więc nie na szczupłą dziewczynę.
            www.decathlon.pl/biustonosz-classic-first-id_8341809.html
          • slonko1335 Re: Biustonosz dla nastolatki 06.02.20, 14:49
            he,he mojej trzynastolatce kupiłyśmy stanik w rozmiarze 60F, zdarza się, ze 65E jest na nią dobre ale dość rzadko, zwykle 65 jest za luźne pod biustem a 60 miseczki mają w rozmiarze A i B...
          • solejrolia Re: Biustonosz dla nastolatki 06.02.20, 19:10
            kolteta napisała:

> Wlasnie nie chcemy stanika wkladanego przez glowe. Przez dosc spory biust mam n
            > a mysli miseczke B-C. Wydaje mi sie, ze na 13-latke to biust dosc spory...

B- C to jest spory biust?

Czy ty potrafisz kupować biustonosze? Mam wrażenie, że jednak zupełnie nie....uncertain
            Miseczka i obwód jest ważny.
            Przeczytaj co napisała powyżej słonko1335. rozmiar 60F lub 65 E.
            Ja wprawdzie mojej córce większy obwód kupuję (ponieważ wyraźnie lubi luźniej i żeby nie uciskało, a skoro jej tak wygodniej to ja nie widzę problemu) tak miseczka również E lub F , wyłacznie. Szczupła dziewczynka, typowa nastolatka, chociaż dość wysoka.
            moim zdaniem to twoje B lub C to żart jakiś, że to spory biust

A co do tych zalinkowanych przeze mnie przykładów sportowych / półsportowych- to jest kwestia gustu i wygody, pod co się taki stanik nosi. A przede wszystkim one nie są zarezerwowane dla małych biustów, i młodych dziewcząt- wystarczy dobrać rozmiar.

Mojej córce to, że przez głowę, to nie przeszkadza.
            Jeśli "S"- ka jest za mała i spłaszcza biust, to wybiera większy rozmiar, przykładowo M, i jest jej wygodnie, a do szkoły bardzo praktycznie. Nie nosi codziennie, i nie pod wszystko, ale ogólnie lubi.
            (ja również mam tego rodzaju staniczki, taka alternatywa do usztywnianych zabudowanych itd, i po prostu kupiłam w swoim rozmiarze. )
        • solejrolia Re: Biustonosz dla nastolatki 06.02.20, 19:12
          mika_p napisała:

> Coś wkładanego przez głowę nie nada się na biust określany jako "już dość spory
          > ".
          >

Ale tutaj mamy do czynienia z B-C , to nie jest spory biust. wink
          • mika_p Re: Biustonosz dla nastolatki 06.02.20, 19:39
            > Ale tutaj mamy do czynienia z B-C , to nie jest spory biust. wink

Gdy ja pisałam, to jeszcze nie było wiadomo, że B lub C. Poza tym, jak sama zauważyłaś, autorka wątku operuje samą miską, bez obwodu, możliwe zatem, że nie chodzi jej o "uświadomione" B lub C, które faktycznie jest małym biustem, lecz obiegowe, gdzie B jest przeciętne, a C już spore - przy takim rozumieniu coś, co może dawać jakiekolwiek podtrzymanie, juz przez głowę (i piersi!) nie przejdzie.
    • 1papryczka.chili Re: Biustonosz dla nastolatki 06.02.20, 13:50
      taki wybór jak w Triumphie to już chyba nigdzie nie ma większego. Może jeszcze raz sprobujcie tam. Może w innym Triumphie, inna pani będzie potrafila lepiej doradzić. Mi biustonosze z tamtąd podnoszą jakość życia bo mam duży biust i kocham tamtejsze minimizery, więc to będę polecać.
      Ale z innych sklepów przychodzi mi do głowy jeszcze Esotique i La Vantil
      • kolteta Re: Biustonosz dla nastolatki 06.02.20, 14:24
        Dziekuje, zerkne tam!
      • berdebul Re: Biustonosz dla nastolatki 06.02.20, 14:58
        Minimizer dla nastolatki? Triumph ma niestety różne rozmiaru, zależnie od kolekcji. uncertain Zamówiłam ostatnio 5 staników i 3 odesłałam, bo nie pasowały.
    • andace Re: Biustonosz dla nastolatki 06.02.20, 14:58
      Polecam zerknąć na spis dobrych sklepów na Stanikomanii:
      stanikomania.pl/spis-dobrych-sklepow/
    • kamire12 Re: Biustonosz dla nastolatki 07.02.20, 11:03
      moja lubi z H&M. Zamawiamy rożne rozmiary, mierzymy w domu na spokojnie oddajemy to co nie trzeba. kiedyś kupowałyśmy w Etam. Sportowy Celvin Klien.
    • urtikus Re: Biustonosz dla nastolatki 07.02.20, 12:45
      ja noszę hanna style, w rossmanie są

raz (przed karmieniem) miałam key, dla mnie fajny bo miał wąskie ramionka
    • kropkaa Re: Biustonosz dla nastolatki 07.02.20, 12:54
      Victora's Secret.
      Dla młodzieży mają markę Pink, ale VS też może być.
      Wybór ogromny.
      No i panie dobiorą nastolatce model i rozmiar.
    • agusiah Re: Biustonosz dla nastolatki 07.02.20, 13:02
      Mojej nastolatce akurat podpasowało 70 A z H&M, mają gładkie przyjemne wzory, coś w tym rodzaju
      www2.hm.com/pl_pl/productpage.0855080002.html
      Tam nie ma szerokiego wyboru rozmniarów, ale jeśli Wam się uda dobrać rozmiar, to problem z głowy, kupujesz gładkie staniki w wielopakach. Moja koronek nie założy za ZA NIC.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka