Dodaj do ulubionych

Rzym dla emetytow

26.02.20, 11:41
Chce wysłać dwoje emerytów (70+) do Rzymu w kwietniu lub maju. Liczę na to, że już wtedy będzie w miarę bezpiecznie😉 Jak powinnam się do tego zabrać?
Nie chce wydać bardzo dużo pieniędzy, bo gdy na miejscu dowiedzą się, ile ta wycieczka kosztowała, to będą mieli dług wdzięczności a tego nie chce.
Nie pojada sami, bo ciocia rozumie trochę po angielsku (zna tez rosyjski jak większość ludzi w tym wielu) ale nie mówi, a wujek nic.
Chciałabym, aby polecieli, bo chce im zaoszczędzić wielu godzin w autokarze.
Jak patrzę na strony biur podroży to albo bardzo drogo, albo nic.
Macie jakieś rady? Jedyne co mi przychodzi do głowy to polecieć z nimi a wolałabym, aby to był wyjazd tylko dla nich bez znudzonej przyzwoitki. Od lat marzą o takiej wycieczce wiec nie uszczęśliwię ich na sile😊

Obserwuj wątek
    • iwles Re: Rzym dla emetytow 26.02.20, 11:44

a wycieczka zorganizowana przez jakieś biuro podróży ?
      • iwles Re: Rzym dla emetytow 26.02.20, 11:47

a dobra, doczytałam o tych biurach podróży big_grin
    • woman_in_love Re: Rzym dla emetytow 26.02.20, 11:45
      Poczekaj chwilę. W piątek premier ogłosi, że w ramach emerytury+, ZUS będzie organizował na swój koszt wyjazdy emerytom do Włoch.
    • triss_merigold6 Re: Rzym dla emetytow 26.02.20, 11:45
      Odnośnie do rad: zwrócić się do ZUS z wnioskiem o sponsorowanie wycieczki z uwagi na przyszłe korzyści dla FUS, będące skutkiem radykalnego skrócenia czasu wypłacania należnych świadczeń emerytalnych.
    • anika772 Re: Rzym dla emetytow 26.02.20, 11:48
      Hmmm, jedyne co przychodzi mi do głowy w tej sytuacji, to wycieczka zorganizowana, z pilotem i przewodnikiem.
      Samodzielny wyjazd byłby dla nich ogromnym stresem.
      • anika772 Re: Rzym dla emetytow 26.02.20, 11:49
        A, za drogo w biurach...? No to nie mam rady.
    • hanusinamama Re: Rzym dla emetytow 26.02.20, 11:58
      Na kweicien to jest chyba przewidywany wzrost zachorowań na coronawirusa...
      • aragorna71 Re: Rzym dla emetytow 26.02.20, 12:05
        planowalam tak, bo jeszcze nie ma upalu i maja 50 rocznice slubu, ale termin mozna dostosowac do zmieniajacej sie sytuacji
        • joanna05 Re: Rzym dla emetytow 26.02.20, 12:10
          aragorna71 napisała:

> planowalam tak, bo jeszcze nie ma upalu i maja 50 rocznice slubu, ale termin mo
          > zna dostosowac do zmieniajacej sie sytuacji
          >
          Moi teściowie mają wykupiony przelot i pobyt w Mediolanie, bilety do La Scali, fajny retro hotel, też na 50 rocznicę ślubu, prezent od dzieci. Kwiecień. Właśnie sprawdzamy, ile stracimy, jak wszystko odwołamy, bo się boją lecieć. Na Twoim miejscu zmieniłabym kraj jednak, albo i z pół roku poczekała. Emeryci mają większą niż inni szansę zarażenia.
          • pani-nick Re: Rzym dla emetytow 27.02.20, 09:59
            O Jezus! Piekny prezent!
    • stavros2002 Re: Rzym dla emetytow 26.02.20, 12:02
      Biorąc pod uwagę obecną sytuację, Rzym to dość średni pomysł na wiosenną wycieczkę.
    • volta2 Re: Rzym dla emetytow 26.02.20, 13:12
      a teściowa nie doniosła, że morderstwo planujesz?

moja koleżanka zabrała w zeszłym tygodniu do mediolanu rodzinę, w tym męża, który jest świeżo po jakiejś poważnej operacji, i jak go widziałam m-c temu, to jeszcze był zielonkawy na twarzy. chyba koleżanka chce szybciej wdową zostać?

co do meritum:
      rzym jest stworzony dla osób starszych, wszędzie jeździli meleksami, smodzielnie lub w jakichś większych grupach, sami albo z kierowcą tych jeździdełek.
      zatem szukaj na polskojęzycznych stronach przewodnika (najczęściej nieoficjalnego) po rzymie, dogadaj szczegóły i w drogę.
      moi znajomi wiem, że takiego poszukali, przez 3 dni im towarzyszył i nie kosztował fortuny(choć znajomi i językowi i baaardzo bogaci)
      • stavros2002 Re: Rzym dla emetytow 26.02.20, 13:47
        Kilka razy w Rzymie i nigdy nie zauważyłem emerytów w melexach. Wycieczki podwożone są autokarami do parkingów w pobliżu miejsc turystycznych.

Warto rozważyć nocleg w obiektach prowadzonych prze Kościół. Mają sporo miejsc noclegowych dla pielgrzymów.
    • lumeria Re: Rzym dla emetytow 26.02.20, 13:27
      Jaki masz budżet na ile dni? Ja tez planuje podobna wycieczkę.
      • aragorna71 Re: Rzym dla emetytow 27.02.20, 08:55
        nie mam konkretnego budżetu, pieniądze nie są problemem. Nie chce, aby czuli się zobowiązani jak od innych „wycieczkowiczow” dowiedzą się ile kosztowała wycieczka a biura za kilka dni chcą minimum 2500 PLN. Mam jeszcze pomysł, aby skłamać, ze kupiłam wycieczkę w super promocji. Oczywiście w tej sytuacji odłożę to może na jesień. Biura sprawdzalam wyrywkowo wiec mzoe nie trafilam na te z tansza oferta, dlatego zalozylam watek. Dziekuje za wszystkie radywink
    • majenkir Re: Rzym dla emetytow 26.02.20, 16:19
      To jest żart??
    • kanna Re: Rzym dla emetytow 26.02.20, 16:26
      Buro podróży + przewodnik z autokarem na miejscu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka