Dodaj do ulubionych

Widziałyście filmik Anny Morawskiej o kwarantannie

01.03.20, 18:26
Na jej FB można zobaczyć, leży w szpitalu z podejrzeniem koronowirusa, opisuje jak wyglądała jej droga do diagnozy. Tak jak podejrzewałam, dziadostwo i dezorganizacja.

www.facebook.com/anna.morawska.566?eid=ARBJxnaFqA1Ncae7c63lfaIHwCiuVkCVWYhI67zHOmegyCHncqDbRqcbsjyU5_5W_hjFv_uvrPKNOiYp
Obserwuj wątek
    • chococaffe Re: Widziałyście filmik Anny Morawskiej o kwarant 01.03.20, 18:55
      Mam nadzieję, że obejrzy jak najwięcej ludzi.
    • odnawialna Re: Widziałyście filmik Anny Morawskiej o kwarant 01.03.20, 23:10
      szczerze mówiąc wcale mnie nie zaskoczył, jak zwykle dezinformacja, biurokracja i w dupiemanie sad
      ktoś się jeszcze dziwi w Polsce nie ma stwierdzonego koronawirusa?

natomiast zastanawiam się na co chorowała ta dziewczyna? grypę wykluczono, ona mówi, że koronowirusa sądzi, że nie ma, to co jej było?
      • fredzia098 Re: Widziałyście filmik Anny Morawskiej o kwarant 02.03.20, 00:52
        Filmik mnie nie zaskoczył, chyba każdy zdaje sobie sprawę, że właśnie tak to będzie w naszym kraju wyglądać. U nas naprawdę strach chorować. Dziewczyna pewnie miała jakieś zwykłe przeziębienie czy wirusa paragrypy. Też mogą dawać ciężkie objawy. Chociaż patrząc na ten filmik i na to jak ta dziewczyna się zachowywała, to zblazowanie, zmanierowanie, chyba chęć zrobienia "szoł" i zaistnienia w mediach z jakże ważnym przekazem, to wcale bym się nie zdziwiła, gdyby dziewczyna mocno podkoloryzowała objawy i całą sytuację. Bo ona wystąpiła z misją. Nie da się oglądać tego filmiku.
      • kryzys_wieku_sredniego Re: Widziałyście filmik Anny Morawskiej o kwarant 02.03.20, 01:06
        Zwykle przeziębienie + zapalenie oskrzeli. Miałam tak dwa albo 3 lata temu. Dusiłam się w domu, na szczęście miałam leki dziecka do inhalacji. Później przeszło, później się znowu przeziębiłam a że byłam na urlopie to się wq... i poszłam do lekarza po l4 i.... okazało się że mam już zmiany na oskrzelach od przewlekłegi zapalenia, a czułam się nawet nawet.
        Także z tym leczeniem w domu to niech spadają.
        • madzioreck Re: Widziałyście filmik Anny Morawskiej o kwarant 02.03.20, 20:47
          kryzys_wieku_sredniego napisał(a):

> Zwykle przeziębienie + zapalenie oskrzeli.

Nie pierdziel, dobrze? Ani przeziębienie, ani zapalenie oskrzeli nie wywołują mocnych bóli mięśni, o ile w ogóle.
      • edelstein Re: Widziałyście filmik Anny Morawskiej o kwarant 02.03.20, 07:51
        Ja mialam raz cos takiego,ani to nie byla grypa,a tym bardziej koronawirus.Nie bylo to tez zapalenie pluc,a oddychac nie moglam W karcie wpisano infekcje virusowa.3dni w szpitalu.
      • elenelda Re: Widziałyście filmik Anny Morawskiej o kwarant 02.03.20, 12:45
        Biorąc pod uwagę, że dziewczyna niecwygląda na ciężko chorą to najprawdopodobniej miała zwykły, nudny katar.
        • brenya78 Re: Widziałyście filmik Anny Morawskiej o kwarant 02.03.20, 12:51
          Jak szkoda że lekarze z tego szpitala nie dysponowali ta szklana kula, która najwidoczniej jest w Twoim posiadaniu...
        • aguar Re: Widziałyście filmik Anny Morawskiej o kwarant 02.03.20, 13:55
          Mógł jej się też nałożyć atak histerii i to nasiliło duszność spowodowaną infekcją.
    • takamania Re: Widziałyście filmik Anny Morawskiej o kwarant 02.03.20, 04:49
      Widziałam go parę godzin po tym jak nagrała, wczoraj już było we wszystkich mediach. Czy chciała zaistnieć nie wiem. Natomiast obnażyła dwie rzeczy, rzecznik ministerstwa dalej się upiera,że szptale zakaźne miały rację bo to bylło 21 dni a nie 14 po powrocie z Włoch. Po drugie: od wtorku nie było wyników, w sobotę 30 min po ujawnieniu filmy PZH zadzwonił z wynikami.
      • aguar Re: Widziałyście filmik Anny Morawskiej o kwarant 02.03.20, 07:21
        "rzecznik ministerstwa dalej się upiera,że szptale zakaźne miały rację bo to bylło 21 dni a nie 14 po powrocie z Włoch" No miały, bo dokładnie takie były wytyczne dla lekarzy i podróżujących - podejrzenie koronawirusa, kierowanie do szpitala zakaźnego, gdy był pobyt w Chinach czy określonych regionach Włoch w okresie ostatnich 14 dni i są określone objawy. Tu nie był spełniony warunek. Szpital w Krotoszynie niepotrzebnie dał się ponieść panice. Ich zadaniem było przyjąć normalnie jak pacjentkę z dusznością i oczywiście mogącą zarażać, ale jak z nieokreślonym drobnoustrojem. Dla mnie to jest właśnie przykład, co są warte te wszystkie dotychczasowe podejrzenia, wokół których jest tyle szumu.
        Z kolei co do testów, to wydaje mi się, że w Polsce ich do niedawna w ogóle nie było i nie chcieli się przyznać.
        • edelstein Re: Widziałyście filmik Anny Morawskiej o kwarant 02.03.20, 07:53
          No chyba nie bardzo,bo lekarze w innych krajach zauwazyli,ze okres inkubacji moze wynosic 21dni i Maja takich pacjentiw.Bylo w wiadomosciach.
          • aguar Re: Widziałyście filmik Anny Morawskiej o kwarant 02.03.20, 07:59
            No ale szpitale działają wg wytycznych ministerstwa, które w tamtym momencie były, jakie były. Lekarz nie może postępować wg tego, co usłyszy w wiadomościach, bo one nie są sprawdzone i wtedy dopiero byłby chaos. Zresztą 21 dni temu + kilka nawet nie było jeszcze koronawirusa we Włoszech, tyle pamiętam.
            • aguar Re: Widziałyście filmik Anny Morawskiej o kwarant 02.03.20, 08:04
              A wiesz jakie są wytyczne w Niemczech?
              • takamania Re: Widziałyście filmik Anny Morawskiej o kwarant 02.03.20, 08:57
                Zrobili jej test na grypebi wyszedł ujemny. Dopiero wtedy zaczęli dzwonić po szpitalach zakaźnych. Są już wstępnie opublikowane badania chińskiego lekarza ( tego, który stwierdził SARS ), że po przebadaniu ponad 1000 pacjentów okres inkubacji wynosi 24 dni. Dzisiaj wirusolog w wywiadzie też mówił ,że lekarze z Krotoszyna źle postąpili. Naprawdę uważam,że 7 dni różnicy to nie powód by nie zrobić testu. Tym bardziej jeśli na grupę wychodzi ujemny. To wirus , o którym niewiele wiadomo a nie taki , który jest przebadany na wszelkie możliwe sposoby.
                • takamania Re: Widziałyście filmik Anny Morawskiej o kwarant 02.03.20, 08:58
                  * grypę , nie grupę
                • hanusinamama Re: Widziałyście filmik Anny Morawskiej o kwarant 02.03.20, 14:19
                  Lekarze tak zrobili bo takie są wytyczne...mam wraqzenie , ze wytyczne są takie rzeby zlecać minimalnie badania.
            • hanusinamama Re: Widziałyście filmik Anny Morawskiej o kwarant 02.03.20, 14:01
              Ale tu akurat nikt (nawet ta Pani) nie ma pretensji do lekarzy. Sama mowiła ze lekarze robili co mogli...ministerstwo miało 3 tygodnie zeby zorganizować wszystko...chyba za duzo nie zrobili.
              • aguar Re: Widziałyście filmik Anny Morawskiej o kwarant 02.03.20, 14:09
                Lekarze zrobili, co trzeba, ale zdaje się nie od razu - najpierw chcieli pacjentkę, gdzieś upchnąć. To oni nie znali zaleceń ministerstwa albo chcieli postąpić wbrew nim (a takie zalecenia były wysyłane do wszystkich lekarzy). Nie lubię i nie bronię PiS-u, ale akurat ministerstwo podało wytyczne, w jakich przypadkach podejrzewać koronawirusa.
                • hanusinamama Re: Widziałyście filmik Anny Morawskiej o kwarant 02.03.20, 14:16
                  Jakich zalecen. W pt nie było jasnych zalecen, sciezki postepowania dla zwykłych przychodni. Kolezanka w jednej pół dnia wydzwaniała co zrobić z 70 letnim pacjentem z objawami. I od piatku kibluje w domu bo kierownik jej rpzychodni nie moze uzyskac info zwrotnego czy Pan ma coronawirusa czy nie...Te wytyczne to sobie moga...Nie ma sciezki działania co robic z pacjentem, czym go przetransportować ( tutaj sanepid zalecił wezwać taxi, kolezanka powiedziała ze nie bedzie narazać taksówkarza, to karetką- tą samą ktora za chwile do innego chorego ma jechać?? Po kilku godzinach ktoś przyjechał po Pana). MInister zdrowia tylko mowi, nic nie robią. Lekarze nadal nie wiedzą co robic w konkretnych przypadkach. sa tylko ólniki rzucane w TV...
                  • aguar Re: Widziałyście filmik Anny Morawskiej o kwarant 02.03.20, 15:01
                    "Jakich zalecen. W pt nie było jasnych zalecen"
                    Były w piątek zalecenia, już nie ściemniaj. Natomiast wierzę, że w Polsce mogą być problemy z transportem medycznym albo takie, że dzwonisz tam, gdzie powinieneś, ale nikt nie odbiera albo jest stale zajęte...
                    • hanusinamama Re: Widziałyście filmik Anny Morawskiej o kwarant 02.03.20, 17:57
                      Jakie?? Ogólne. Ja to iwdziałam. Nic nie mowiące gdzie kierować, jak postępować. gdzie przyjmowac, czym transportować. jak twoja jedyna wiedzą to to co ci w TVP powiedzą to powodzenia...
                      • memphis90 Re: Widziałyście filmik Anny Morawskiej o kwarant 02.03.20, 19:39
                        To dziwne, bo ja mam dokładne wytyczne, łącznie z klasyfikacją pacjentów do grup ryzyka, algorytmem na obrazkach, pełnym wykazem szpitali i oddziałów w całej Polsce.
                        • hanusinamama Re: Widziałyście filmik Anny Morawskiej o kwarant 02.03.20, 20:13
                          Tak to pokaz. Masz dokłądnie gdzie kierowac i czym transportować pacjenta z POZtu??
                      • aguar Re: Widziałyście filmik Anny Morawskiej o kwarant 02.03.20, 20:01
                        Na stronie GIS są regularne aktualizacje.
                  • memphis90 Re: Widziałyście filmik Anny Morawskiej o kwarant 02.03.20, 19:37
                    >Kolezanka w jednej pół dnia >wydzwaniała co zrobić z 70 letnim >pacjentem z objawami.
                    Oczywiście, że są zalecenia. Pacjent z grupy ryzyka i objawami ma zostać z POZ przetransportowany na oddział zakazny (karetką),uprzednio informując oddział, że pacjent jedzie. Koleżanka nie ma podstaw do samoizolacji, bo 14 dniowa kwarantanna obejmuje osoby po kontakcie z osobą z ROZPOZNANYM koronawirusem, która nie zastosowała środków ochronnych.
                • mia_mia Re: Widziałyście filmik Anny Morawskiej o kwarant 02.03.20, 14:21
                  Chcieli ją upchnąć w szpitalu zakaźnym.
                  Co do zaleceń, to już chyba najwyższy czas je zmienić, bo życie pokazało, że są nieskuteczne, coraz częściej chorują ludzie, którzy nigdzie nie wyjeżdżali.
                  • hanusinamama Re: Widziałyście filmik Anny Morawskiej o kwarant 02.03.20, 14:24
                    Ja nie wiem co robi misterstwo zdrowia...na nartach są. We Włoszech ich sytuacja zaskoczyła...u nas 3 tygodnie na zorganizowanie wszystkiego i tak jakby nikt nic nie robił. Oni chyba maja nadzieje ze to sie rozejdzie...naprawde bardzo bało kompetentni ludzie tam pracują.
          • memphis90 Re: Widziałyście filmik Anny Morawskiej o kwarant 02.03.20, 19:33
            Mediana inkubacji to 5-6 dni, nie wyklucza sie definitywnie możliwości wydluzenia okresu wylęgania >14 dni, ale nie jest on wysoce prawdopodobny i zalecenia obejmują nadal 14 dni obserwacji po narażeniu.
          • mama303 Re: Widziałyście filmik Anny Morawskiej o kwarant 02.03.20, 20:46
            edelstein napisała:

> No chyba nie bardzo,bo lekarze w innych krajach zauwazyli,ze okres inkubacji mo
            > ze wynosic 21dni i Maja takich pacjentiw.Bylo w wiadomosciach.

ten Włoch,którego ustalono jako pacjenta zero inkubował wirusa 3 tygodnie
        • brenya78 Re: Widziałyście filmik Anny Morawskiej o kwarant 02.03.20, 10:19
          "kierowanie do szpitala zakaźnego, gdy był pobyt w Chinach czy określonych regionach Włoch w okresie ostatnich 14 dni i są określone objawy. Tu nie był spełniony warunek"

Idiotyzm. Przeciez mogla sie zarazic od kogos przypadkowego… w Krotoszynie! Kto wlasnie przyjechal w Chinach. Glupota rzadzacych nie przestaje mnie zadziwiac.
          W UK jest juz jeden przypadek pacjenta, ktory nie wiadomo od kogo, nie wiadomo kiedy sie zarazil. Nie byl w Chinach itp. nie mial stycznosci z zadnym chorym, a wirusa ma! Za skreslenie pacjenta, bo 21 dni to powinnien byc kryminal.
          • little_fish Re: Widziałyście filmik Anny Morawskiej o kwarant 02.03.20, 12:54
            A ten przypadkowy ktoś przeszedł chorobę bezobjawowo? Bo dziewczyna jest chyba pierwszym przypadkiem z podejrzeniem na tym terenie. Jeżeli przyjmiemy takie założenie, pod uwagę powinny być brane wyłącznie objawy, wizyty zagraniczne, kontakty z osobami podróżującymi są zatem bez znaczenia
            • brenya78 Re: Widziałyście filmik Anny Morawskiej o kwarant 02.03.20, 13:05
              "A ten przypadkowy ktoś przeszedł chorobę bezobjawowo? "

Może przeszedł ja łagodnie. Może jeszcze inkubuje i rozsiewa. A u niej inkubacja była szybsza. Różne scenariusze są. Objawy pasowały. Gdyby to był koronawirus to postępowanie szpitali przyczyniłoby się do jego rozprzestrzeniania.
              • aguar Re: Widziałyście filmik Anny Morawskiej o kwarant 02.03.20, 13:40
                "Objawy pasowały."
                Objawy to za mało, są zbyt niespecyficzne. Nie można zawalić szpitali zakaźnych wszystkimi, u których infekcja przebiega z dusznością.
                • hanusinamama Re: Widziałyście filmik Anny Morawskiej o kwarant 02.03.20, 14:17
                  Sa dośc specyficzne. Jakos w UK wystarczą aby zrobić test (otrzymac szybko winik a nie jak u nas 4 doby...)
              • memphis90 Re: Widziałyście filmik Anny Morawskiej o kwarant 02.03.20, 19:40
                No to może zamiast przyjmować do szpitala każdego delikwenta że smarkiem w lewej dziurce - przyjmować tych z objawami niewydolnosci oddechowej, niezależnie od przyczyny...?
            • brenya78 Re: Widziałyście filmik Anny Morawskiej o kwarant 02.03.20, 13:06
              "kontakty z osobami podróżującymi są zatem bez znaczenia"

Skontaktować się z osobą podróżująca możesz wszędzie. Wiec, owszem, objawy przede wszystkim, prewencja, izolacja, nawet jakby był to niewypał.
            • mia_mia Re: Widziałyście filmik Anny Morawskiej o kwarant 02.03.20, 13:53
              Epidemia w północnych Włoszech zaczęła się od faceta, który nigdy nie był w Chinach. Drugie ognisko w tym kraju to był jakiś rolnik, który też nigdzie nie wyjeżdżał.
              W Stanach tak samo, chorują osoby, które nigdzie nie jeździły. Wygląda więc na to, że należałoby badać i izolować wszystkich z objawami.
            • kasiamat00 Re: Widziałyście filmik Anny Morawskiej o kwarant 02.03.20, 17:44
              > A ten przypadkowy ktoś przeszedł chorobę bezobjawowo?

Tak, znane sa takie przypadki: www.sciencealert.com/researchers-confirmed-patients-can-transmit-the-coronavirus-without-showing-symptoms
          • aguar Re: Widziałyście filmik Anny Morawskiej o kwarant 02.03.20, 13:47
            "Za skreslenie pacjenta, bo 21 dni to powinnien byc kryminal. "
            Ale jakie skreślenie? Przyjąć i leczyć, ale nie w zakaźnym. Są aktualizacje dzisiaj i wciąż jest mowa o 14 dniach gis.gov.pl/wp-content/uploads/2020/03/03-ULOTKA_PL_ver.-4.pdf
            • hanusinamama Re: Widziałyście filmik Anny Morawskiej o kwarant 02.03.20, 14:20
              Na całym swiecie przyjmują 21 albo i dłzuej ...u nas 14
              • aguar Re: Widziałyście filmik Anny Morawskiej o kwarant 02.03.20, 15:02
                No to podlinkuj jakieś wytyczne z innego kraju, bo jestem ciekawa.
                • edelstein Re: Widziałyście filmik Anny Morawskiej o kwarant 02.03.20, 17:54
                  W Niemczech kazdy majacy cos zdrogami oddechowymi nie zaleznie byl czy nie byl w Chinach i Wloszech.
                  • memphis90 Re: Widziałyście filmik Anny Morawskiej o kwarant 02.03.20, 19:42
                    Każdy "mający coś z drogami oddechowymi" (czyli np katar lub czerwone gardziełko) jest leczony w niemieckim szpitalu?
                    • edelstein Re: Widziałyście filmik Anny Morawskiej o kwarant 02.03.20, 19:53
                      Chyba jasne,ze chodzi o trudnosci z oddychaniem,trzeba specjalnie napisac,skrot nie wystarczy?
                      • hanusinamama Re: Widziałyście filmik Anny Morawskiej o kwarant 02.03.20, 20:13
                        Ona podobno pracuje w służbie zdrowia...
                • mia_mia Re: Widziałyście filmik Anny Morawskiej o kwarant 02.03.20, 17:55
                  Włosi np. przeprowadzają testy przesiewowe, nie dają 100% pewności, ale jest pierwsza selekcja. W Polsce niezbadane są podobno próbki sprzed 5 dni. Nie wiem jak to się ma do zapewnień rządu o wydolności 1200 próbek dziennie.
                  • sniyg Re: Widziałyście filmik Anny Morawskiej o kwarant 02.03.20, 20:56
                    mia_mia napisał(a):

> Włosi np. przeprowadzają testy przesiewowe, nie dają 100% pewności, ale jest pi
                    > erwsza selekcja.
                    O tak, Włosi są świetnym przykładem jak sobie radzić z koronawirusem... mia_mia znowu w akcji.
                    • mia_mia Re: Widziałyście filmik Anny Morawskiej o kwarant 02.03.20, 21:02
                      Może ocenę jak kto sobie radzi zostawmy na przyszłość, póki co my nawet nie potrafimy zdiagnozować chorych, którzy chodzą i zarażają.
                • hanusinamama Re: Widziałyście filmik Anny Morawskiej o kwarant 02.03.20, 17:58
                  W UK kazda wracajacy z krajów objetych epidemią ma robione badania. Kazdy. I uwaga wyniki masz w 24 godziny.
        • memphis90 Re: Widziałyście filmik Anny Morawskiej o kwarant 02.03.20, 19:30
          >Z kolei co do testów, to wydaje mi się, że w >Polsce ich do niedawna w ogóle nie było i >nie chcieli się przyznać
          Chyba jednak były, bo Poznań wysylal.
      • login080895 Fejk 02.03.20, 19:39
        takamania napisała:

> Widziałam go parę godzin po tym jak nagrała, wczoraj już było we wszystkich med
        > iach. Czy chciała zaistnieć nie wiem. Natomiast obnażyła dwie rzeczy, rzecznik
        > ministerstwa dalej się upiera,że szptale zakaźne miały rację bo to bylło 21 dni
        > a nie 14 po powrocie z Włoch. Po drugie: od wtorku nie było wyników, w sobotę
        > 30 min po ujawnieniu filmy PZH zadzwonił z wynikami.
        >
        Narzekajcie tak na Polską służbę zdrowia - a wejdźcie sobie np. na CNN i poczytajcie jakie CDC w USA miało problemy z testami i ile tam trwały testy. W Europie też ciekawie
        • takamania Re: Fejk 02.03.20, 22:21
          Nie wiem jak inni , ja odniosłam się do zarzutów wobec kobiety z nagraniach. Co do innych państw to przecież tu zostały chyba wymienione przykłady z trzech, czterech? A przecież ujawniono CoV chyba w 50. Np. Dużym zbiegiem okoliczności wydaje się ujawnienie zachorowań w Czechach po wyborach. Podobnie pewnie będzie pewnie na Słowacji. I tak każde państwo ma swoje uchybienia. U nas pewnie gdyby mogli czekać to trwałoby to do maja. Pewnie to tempo wybitnie nie jest im na rękę. Bo jakoś nieudolność wynikająca tylko i wyłącznie z niedofinansowania naszej służby zdrowia , martwi mnie bardziej niż w takiej Grecji
        • taki-sobie-nick Re: Fejk 03.03.20, 01:14
          Narzekamy na polską (nie "Polską") służbę zdrowia, bo akurat tutaj mieszkamy.
    • saszanasza Re: Widziałyście filmik Anny Morawskiej o kwarant 02.03.20, 14:04
      Wczoraj kolega mojej córki wrócił z Tajlandii. Dziś pojawił się w szkole, także pojęcie „kwarantanny” to w polskich realiach jedynie słowo na papierze😬
      • aguar Re: Widziałyście filmik Anny Morawskiej o kwarant 02.03.20, 14:16
        "Na chwilę obecną, nie ma uzasadnienia dla podejmowania nadmiernych działań typu kwarantannowanie osób powracających z Włoch, odmawianie udziału w zajęciach szkolnych oraz zamykanie szkół."

gis.gov.pl/aktualnosci/informacja-glownego-inspektora-sanitarnego-dla-osob-powracajacych-z-wloch-opracowano-na-podstawie-danych-ecdc-oraz-who-warszawa-29-02-2020-r/
        • hanusinamama Re: Widziałyście filmik Anny Morawskiej o kwarant 02.03.20, 14:18
          Pewnie...jak wybuchnie epidemia to nie będzie uzasadnienia badania (bo nie mamy wystarczającej mocy przerobowej w labach) oraz leczenia ( bo nie mamy tylu łózek zakaźnych). Łykasz jak kaczka wszystko co ten rząd podaje??
          • little_fish Re: Widziałyście filmik Anny Morawskiej o kwarant 02.03.20, 14:29
            Niezależnie od tego, co ona łyka jak kaczka, nie ma w tej chwili podstaw, żeby dziecku nakazać kwarantannę. Dyrektor miał nie wpuścić do szkoły?
        • saszanasza Re: Widziałyście filmik Anny Morawskiej o kwarant 02.03.20, 14:34
          Wiesz ile osób w ciągu dwóch tygodni potrafi zarazić jedna zainfekowana koronawirusem osoba?
          Dwa tygodnie temu z Teneryfy wrócila inna koleżanka córki z klasy. Obecnie siedzi w domu, jest chora. Oczywiście może to być zwykla wirusówka, grypa czy cokolwiek innego, ale....jeśli okazałoby się, że to koronawirus, to przez dwa tygodnie potencjalnie zarażała.
          Ja jestem daleka od paniki, nie kupuję hektolitrów płynu do odkażania, nie gromadzę zapasów, ale zwracam uwagę, ze państwo polskie absolutnie nie przeciwdziała rozprzestrzenianiu się wirusa, nie minimalizuje ryzyka a całą profilaktykę przerzuca na obywateli. To obywatele mają się chronić, bo rząd nie jest w stanie zapewnić im chociaż elementarnej ochrony porządnie kontrolując ludzi wracających z miejsc „zarażonych”.
          • saszanasza Re: Widziałyście filmik Anny Morawskiej o kwarant 02.03.20, 19:36
            O, to jest bardzo rozsądny materiał!
            youtu.be/1UDGIePu-nY
            • login080895 Re: Widziałyście filmik Anny Morawskiej o kwarant 02.03.20, 19:41
              saszanasza napisała:

> O, to jest bardzo rozsądny materiał!
              > youtu.be/1UDGIePu-nY
              A widać było palec środkowy na końcu filmiku i to że czyta z kartki 😂
          • fabryka.lodow.napatyku Re: Widziałyście filmik Anny Morawskiej o kwarant 02.03.20, 19:42

My Polacy mamy taka nature, ze “ze jakos to bedzie”
            Jak panowala swinskavgrypa, to Poska jako jedyna nie zakupila szczepionek, i co obtlo sie? Obylo.
            I teraz tez Polske wius ominie.
            • login080895 Re: Widziałyście filmik Anny Morawskiej o kwarant 02.03.20, 19:46
              fabryka.lodow.napatyku napisał:

>
              > My Polacy mamy taka nature, ze “ze jakos to bedzie”
              > Jak panowala swinskavgrypa, to Poska jako jedyna nie zakupila szczepionek, i co
              > obtlo sie? Obylo.
              > I teraz tez Polske wius ominie.

Dziwna sprawa, we wtorek wysoka gorączka i silny kaszel, a już po chorobie ani śladu, nie możliwe aby tak szybko "ozdrowieć". Ktoś tu fantazjuje.
              Zastanawiące jest to, że po silnej infekcji górnych dróg oddechowych można mówić przez 11 minut bez ani jednego kaszlnięcia - jest to niemożliwe. Wygląda to na nieudolną mistyfikację.
              Warto włączyć myślenie.
              • mia_mia Re: Widziałyście filmik Anny Morawskiej o kwarant 02.03.20, 20:14
                Spokojnie, właśnie przedstawiciel Pisu u Olejnik powiedział, że chorej powinny przyjrzeć się służby specjalne.
                Jak lepiej zachęcić ludzi do współpracy ze służbą zdrowia?😬
                • takamania Re: Widziałyście filmik Anny Morawskiej o kwarant 02.03.20, 20:45
                  mia_mia napisał(a):

> Spokojnie, właśnie przedstawiciel Pisu u Olejnik powiedział, że chorej powinny
                  > przyjrzeć się służby specjalne.
                  > Jak lepiej zachęcić ludzi do współpracy ze służbą zdrowia?😬
                  😆
            • takamania Re: Widziałyście filmik Anny Morawskiej o kwarant 02.03.20, 20:06
              Właśnie przewozili u nas pacjenta że świńska grypą do zakaźnego. Ale przy tym poziomie wiedzy , ignorancji to może lepiej,że ludzie o tym nie wiedzą.
    • login080895 Re: Widziałyście filmik Anny Morawskiej o kwarant 02.03.20, 19:37
      Ale ustawka. kaszel, bóle mięśnmi i duszności. A myślałam że wrócę i powiem że byłam we Włoszech, poleciałam do US wróciłam do Polski, nikt mi nie zmierzył gorączki, nie było sztucznego oddychania, nie było 4 pielęgniarek przy łóżku i żadnego masażysty do zbolałych kończyn. Po dwóch dniach okazało się że nawet grypy nie miałam i kończyny przestały boleć. Dobry lekarz symulanta i prowokatora z daleka rozpozna.Fajny fejk.
      • takamania Re: Widziałyście filmik Anny Morawskiej o kwarant 02.03.20, 20:02
        Ech już dzisiaj jednej już to tłumaczyłam. No zalôzmy ,że to ustawka . Ok. Ale jak ktoś leżał kiedykolwiek w szpitalu na leczeniu kroplówkami ( lub ktoś z rodzina) to jeśli to nie jest sepsa a zapalenie płuc, oskrzeli wie ,że znacznie szybciej stanie człowiek na nogi niż to czym może leczyć się warunkach domowych. Dziewczyna była w piątym dniu kroplówkach ale i tak twierdziła ,że ma siłę iść do łazienki. Oczywiście po takim szpitalnym leczeniu okres rekonwalescencji może być dłuższy . Poza tym duszności mogły być potęgowane atakiem paniki.
        • taki-sobie-nick Re: Widziałyście filmik Anny Morawskiej o kwarant 03.03.20, 01:09
          że znacznie szybciej stanie człowiek na nogi niż to czym może leczyć się warunkach domowych

Z powyższego wynika, że znacznie szybciej stanie człowiek na nogi po kroplówkach niż lecząc się w warunkach domowych.

Na pewno o to ci chodziło? [ironia]

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka