Dodaj do ulubionych

Głupie pytanie o Minecrafta

09.03.20, 06:35
Nie dziwcie się/śmiejcie się proszę, ale ja naprawdę noga w grach komputerowych jestem smile

Dziecko ma wgrana te grę na komputerze. Jak na razie wszystko jest ok. Trzyma się zasad - zresztą za wiele nie gra - bo nie ma czasu tongue_out

Doszedł do etapu, że chciałby założyć konto/logować się i grać prze internet z innymi (kolegami z klasy). Tak przynajmniej zrozumiałam.
Powidzcie mi proszę łopatologicznie - z czym to się wiąże. Jakie "zagrożenia" ze strony tej gry? Bo o ogólnych zagrożeniach związanych z graniem w internecie to wiem. Chodzi mi o tą konkretną grę. Przed czym ostrzegać? jakieś zakupy? Inne?

Obserwuj wątek
    • sacea Re: Głupie pytanie o Minecrafta 09.03.20, 06:46
      Moja też gra z dziećmi z klasy, póki co zagrożenia nie zauważyłam, umawiają się i grają od 19.00-20.00
      • kochamruskieileniwe Re: Głupie pytanie o Minecrafta 09.03.20, 06:54
        ale na co zwrócić uwagę? jakieś zakupy, czy coś w tym stylu?
        konto mam zakładac na dziecko? Czy na siebie?
        No wiem, matoł w tej dziedzinie jestem....
        • edelstein Re: Głupie pytanie o Minecrafta 09.03.20, 07:50
          Na siebie,masz wtedy pelna kontrole
        • sacea Re: Głupie pytanie o Minecrafta 09.03.20, 12:41
          konto ma u męża (na męża zakładałam, ale jej ksywka), gra zainstalowana na moim laptopie, to mam jakąś kontrolę
          jeszcze w jakąś grę grę i tak chyba coś się doładowuje (roblox)
    • aurinko Re: Głupie pytanie o Minecrafta 09.03.20, 07:13
      Moja córka gra online, o dziwo po tylu latach jeszcze jej się nie znudziło. Gra z dziećmi ze swojej klasy, czasem live z jakimiś znanymi "w branży" jutuberami. Słuchawki na uszy i drze japę. Nie wiem o jakie zakupy Ci chodzi? Kup wersję Premium (coś koło stówy kosztuje i masz tę grę na zawsze) na stronie minecraft.net , wchodzi na serwer i gra w mini gierki. I wsio smile aha, musi mieć twardą doopę bo mogą go bić. A jak nie wejdzie na mini grę tylko w lobby to nie będą go bić.
      • edelstein Re: Głupie pytanie o Minecrafta 09.03.20, 07:53
        Zastanawia mnie to darcie japy,ktore jest nieodlaczna czescia grania.Moj nawala w Fortnite jak ma czas.Poziom dzwiekow wydawanych paszcza powoduje u mnie agresje.
        • aurinko Re: Głupie pytanie o Minecrafta 09.03.20, 07:56
          Jak uciszam córkę to słyszę "mamo nie da się inaczej, to są emocje!). Na szczęście nie gra zbyt często.
        • profes79 Re: Głupie pytanie o Minecrafta 09.03.20, 08:31
          Fortnite jest strzelanką; tam rzeczywiście drze sie japę w emocjach. Akurat w to nie grywam ale każde inne MMO związne z akcją prowokuje wydzieranie się.
      • kochamruskieileniwe Re: Głupie pytanie o Minecrafta 09.03.20, 08:35
        kurcze, ma chyba "zwkłego"
        kupowałam w microsoft store...

Mam coś zmieniać?

No nie jestem mocna w temacie....
    • lauren6 Re: Głupie pytanie o Minecrafta 09.03.20, 07:57
      Powiedz mi jak dziecko może narobić zakupów w sieci bez Twojej wiedzy? Boisz się, że Ci podkradnie kredytówkę?
      Prędzej wygada limit na telefonie, bo z nieznanej mi przyczyny dzieciakom najlepiej się gra wisząc na telefonie z kolegą/koleżanką.
      • kochamruskieileniwe Re: Głupie pytanie o Minecrafta 09.03.20, 08:33
        a czyż nie napisałam, żem kompletny ignorant w tej dziedzinie? suspicious
        \\\\karty nie mam podpiętej do żadnego konta, ale wole uprzedzić dzieciaka o ewentualnych haczykach.
    • matacznik Re: Głupie pytanie o Minecrafta 09.03.20, 08:14
      kochamruskieileniwe napisała:

> Przed czym ostrzegać? jakieś zakupy? Inne?
      >
      Moje dzieci od jakiegoś czasu są już w pełni samodzielnie jeśli chodzi o gry, ale ostatnie, co zarejestrowałem w kwestii "Minecrafta" to że gra online odbywa się na serwerach, których utrzymanie kosztuje. Moje dziecko zrzucało się z kolegami po kilka złotych i grali. Ale to się mogło zmienić.
      • kochamruskieileniwe Re: Głupie pytanie o Minecrafta 09.03.20, 08:35
        ok -dzieki. Rozumiem - tez sie dorzucę. Czy jest gdzieś komunikat o tym i ewentualne namiary?
        • matacznik Re: Głupie pytanie o Minecrafta 09.03.20, 09:11
          kochamruskieileniwe napisała:

> Czy jest gdzieś komunikat o tym i ewentualne namiary?
          >
          Nie wiem, dzieciaki pewnie będą to miały opanowane.
          U nas mój płacił za serwer, a koledzy mu oddawali
          • kochamruskieileniwe Re: Głupie pytanie o Minecrafta 09.03.20, 10:06
            mój ma 9,5... chyba raczej ja muszę się tym zająć...
          • aurinko Re: Głupie pytanie o Minecrafta 09.03.20, 17:42
            Nie ma płatnych serwerów ogólnych, można ewentualnie założyć swój własny ale generalnie to nie ma sensu i nie ma takiej potrzeby. Wchodzi się na któryś z ogólnodostępnych serwerów i się gra. Za realną kasę można ew. dokupić sobie itemki czy tam jakieś usprawniacze żeby sobie konto podrasować ale to wszystko można zdobyć w grze.
            • kochamruskieileniwe Re: Głupie pytanie o Minecrafta 09.03.20, 18:21
              hyhy - już wiem! Przełamałam się i zalogowałam na swoje konto microsoftu. Wstępnie dzieciak pokazał mi co i jak. Bardziej oblatany w temacie niż matka big_grin
              |Już nawet wiem, jak się zaznacza co płatne. Syn mówi, że nie będzie korzystał. Tu akurat mu ufam, bo raczej ostrożny.

Matko.... nie nadążam. Ale gry mnie nigdy nie pociągały...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka