Dodaj do ulubionych

Przepis na chrupiące gofry

11.03.20, 09:16
Poproszę o przepis na pyszne, chrupiące gofry
Obserwuj wątek
    • matacznik Re: Przepis na chrupiące gofry 11.03.20, 09:24
      gajmal napisała:

> chrupiące gofry
      >
      To mniej kwestia przepisu, a bardziej gofrownicy. Musi mieć dużą moc, żeby szybko przywrócić wysoką temperaturę płytom zalanym ciastem.
      • gajmal Re: Przepis na chrupiące gofry 11.03.20, 09:39
        Ciekawa informacja. Dziękuję. A jaka moc będzie wystarczająca
        • matacznik Re: Przepis na chrupiące gofry 11.03.20, 09:43
          gajmal napisała:

> A jaka moc będzie wystarczająca
          >
          Nie wiem. W mojej jest niewystarczająca. Pierwsze gofry to stos przekleństw i skrobania, a potem zaczyna być sensownie, ale nigdy nie są tak chrupiące jak trzeba.
        • iwles Re: Przepis na chrupiące gofry 11.03.20, 09:44

Na pewno ponad tysiąc. Im więcej, tym lepiej, ale niżej niż 1400 -1500 bym nie kupowała.
      • iwles Re: Przepis na chrupiące gofry 11.03.20, 09:41

To fakt, zależy od mocy gofrownicy.

Możesz też po upieczeniu i otworzeniu pokrywy poczekać kilka sekund zanim wyjmiesz, wtedy nie są takie miękkie.
    • szafireczek Re: Przepis na chrupiące gofry 11.03.20, 09:42
      Na pyszne to nie znamsmile, ale chrupiące wychodzą, jak ciasto jest bardzo lejące...a im gęstsze, tym są bardziej pulchne...
      Zawsze robię na śmietanie + woda mineralna, nigdy nie dodaje proszku do pieczenia, czy sody, całe jajka, ciut cukru i oleju, albo masła - wszystko zależy, ile ma ich wyjść i na początku robię ciasto gęstsze, a potem do reszty dolewam wody i wychodzą takie bardziej chrupkie. Mam też gofrownicę o sporej mocy - wzór jest w serduszkasmile
      • saszanasza Re: Przepis na chrupiące gofry 11.03.20, 14:08
        szafireczek napisała:

> Na pyszne to nie znamsmile, ale chrupiące wychodzą, jak ciasto jest bardzo lejące.
        > ..a im gęstsze, tym są bardziej pulchne...
        > Zawsze robię na śmietanie + woda mineralna, nigdy nie dodaje proszku do pieczen
        > ia, czy sody, całe jajka, ciut cukru i oleju, albo masła - wszystko zależy, ile
        > ma ich wyjść i na początku robię ciasto gęstsze, a potem do reszty dolewam wod
        > y i wychodzą takie bardziej chrupkie. Mam też gofrownicę o sporej mocy - wzór j
        > est w serduszkasmile

o wlaśnie tak! ważna konsystencja nie składniki!
        • ichi51e Re: Przepis na chrupiące gofry 11.03.20, 14:10
          Skladniki tez. Trzeba nawalic cukru na duzej mocy to caly sekret
    • malia Re: Przepis na chrupiące gofry 11.03.20, 10:00
      Gofrownica dezal, kupiłam bo polecana była wszedzie, gofry idealne, nic się nie przylepia, chrupiące.
    • mariola233 Re: Przepis na chrupiące gofry 11.03.20, 10:35
      Najlepsze
      • iwles Re: Przepis na chrupiące gofry 11.03.20, 10:41

Niewyraźnie widać. Możesz podać skladniki ?
    • donica35 Re: Przepis na chrupiące gofry 11.03.20, 12:09
      Gofrownica to raz, dwa - przepisy na blogu "Belgia od kuchni“, trzy - na pewno te od Michela Roux wyjdą, ale najważniejsze, żebyś po usmażeniu przełożyła gofry na ruszt, kratkę, czy cokolwiek, żeby ciasto odparowało i w tym czasie nie stykało się z żadną większą powierzchnią.
      • czarna_kita Re: Przepis na chrupiące gofry 11.03.20, 14:07
        donica35 napisał:

> ale najważniejsze, żebyś po usmażeniu przełożyła gofr
        > y na ruszt, kratkę, czy cokolwiek, żeby ciasto odparowało i w tym czasie nie st
        > ykało się z żadną większą powierzchnią.

Dokładnie tak. I od razu jeść, bo im dłużej stoją tym bardziej miękną.
      • gosiablo Re: Przepis na chrupiące gofry 11.03.20, 17:31
        www.google.com/search?q=mpm+przepis+na+gofry&client=firefox-b-d&sxsrf=ALeKk02J1fguzAEb9vP-S46npGJMuWxFsA:1583944135199&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwif75bc65LoAhXOvosKHRCaCukQ_AUoAXoECAwQAw&biw=1920&bih=944#imgrc=3dGxSH0TOT0ptM
    • sonix73 Re: Przepis na chrupiące gofry 11.03.20, 12:57
      Ja używam mąki krupczatki, po upieczeniu zostawiam w otwartej gofrownicy na paręnaście sekund , żeby odparowały, odkładam na kartkę, używam wody nie mleka, no i mam tortownicę dezal, ta kombinacja daje boskie gofry!
    • ichi51e Re: Przepis na chrupiące gofry 11.03.20, 13:06
      nalezy kupic porzadna gofrownice a nie byle gofrownice.
    • alpepe Re: Przepis na chrupiące gofry 11.03.20, 13:53
      Im prostsze ciasto, tym łatwiej o takie, tu już jedna osoba napisała, woda zamiast mleka. Co do reszty się nie wypowiem, bo ja lubię pulchne.
    • volta2 Re: Przepis na chrupiące gofry 11.03.20, 14:03
      nie przepadam za chrupiącymi, wolę takie bardziej naleśnikowe, ale zawsze ostatnie są najbardziej chrupkie, co jak sądzę, zawdzięcza się wygrzanej gofrownicy.
      mam dezel czy tam dezal. gofry wychodzą takie, jak lubię
    • saszanasza Re: Przepis na chrupiące gofry 11.03.20, 14:07
      chrupiące gofry wyjdą niezależnie od przepisu pod warunkiem, że ciasto będzie odpowiedniej konsystencji. Ta nie może być za lejąca i nie może być zbyt zbita. Ciasto musi być takie, by dalo się wolno ale jednolicie zlać z wazówki.
    • lot_w_kosmos Re: Przepis na chrupiące gofry 11.03.20, 18:26
      Gofrownica odpowiednia.
    • adzik27 Re: Przepis na chrupiące gofry 11.03.20, 18:56
      Gofry lekkie i chrupiace z mojewypieki.pl. zamiast mleka daję wodę, wyedy są bardziej chrupkie. Moc gofrownicy też ma znaczenie. Im wyzsza tym lepiej

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka