Dodaj do ulubionych

ile to potrwa

12.03.20, 21:01
Ostatnio miałam służbowo spotkanie z sanepidem i przeczytałam jeszcze raport norweskiego instytutu zdrowia.

sanepid twierdzi że przy zachowaniu obecnego typu ograniczeń epidemia w Polsce powinna wygasnąć do lipca w czyli np. pod warunkiem że dzieci nie wrócą już w tym semestrze do szkoły ani studenci na uczelnię. natomiast do kin teatrów będziemy mogli wrócić dopiero w połowie lata albo od jesieni

Gorzej wygląda raport FHI, norweskiego instytutu zdrowa publicznego. Raport dotyczy Norwegii, ktora ma w tej chwili (od dzis) podobne ograniczenia jak w Polsce. W tej chwili liczba przypadkow rosnie szybko ale testow wykonano kilka tazy wiecej niz w PL.

raport tu: www.fhi.no/contentassets/6555fa43c77e4d01b0d296abbc86bcad/notat-om-risiko-og-respons-2020-03-12.pdf w jezyku norweskim,

przewidywania dotyczące epidemii - według tego raportu zarazi się 42% społeczeństwa czyli 2,2 mln, epidemia potrwa do listopada, największy szczyt będzie w maju, gdzie DZIENNIE zarazac sie bedzie 86 tysiecy osob. 14% spoleczenstwa zachoruje. Dodam ze spoleczensto mocno rozgeszczone i kulturowo zachowujace dystans.

Jest to mega skrot z uproszczeniami, znajacy jezyk moga przejrzec.
Latwiej mi uwierzyc w „nasz” scenariusz sanepidu, co myslicie?
Obserwuj wątek
    • mid.week Re: ile to potrwa 12.03.20, 21:04
      a mozesz wrzucic linka do "naszego" raportu z sanepidu? 🙏
      • ida_listopadowa Re: ile to potrwa 12.03.20, 21:41
        Tak jak napisalam w poscie startowym, sanepid to powiedzial ustnie, acz na liczne doswiadczenia sie powolujac
        • mid.week Re: ile to potrwa 12.03.20, 21:48
          myslalam ze zamiescili gdzies oficjalne prognozy, a na ich stronie nic nie ma. Z racji brazny w ktorej pracuję tez mam konakt z sanepidem, i z rownie nieoficjalnych prognoz nastwiam sie na 6 miesiecy stanu wyjątkowego... Jakos by sie zgadzało z tym co piszesz.
          • coronawirus Re: ile to potrwa 12.03.20, 21:50
            to jest niewykonalne żeby przez 6 miesięcy ludzie siedzieli w domach, szajba im odbije
            • mid.week Re: ile to potrwa 12.03.20, 21:54
              Nie wiem co zrobia ludzie.
              Wiem, ze prognozy dotyczace rozwoju wirusa, w wersji optymistyczbej, zakładaja do 6 miesiecy na kulminację.
    • tol8 Re: ile to potrwa 12.03.20, 21:07
      Za około 10 dni ma być u nas szczyt zachorowań, czyli koło 2000 osób. Potem liczba zakażeń ma spadać.
      Patrząc na przykład Chin, gdzie notują kilkanaście nowych dzienne tylko, to wystarczają 4 miesiące do pozbycia się tego syfu.
      Udało mi się dziś przebukować za darmo wczasy z czerwca na przełom września i października.
      • little_fish Re: ile to potrwa 12.03.20, 21:09
        Wzięłaś pod uwagę, że przez 3 miesiące u nich prawie wszystko zamknięte i ludzie w domach siedzą...
        • stavros2002 Re: ile to potrwa 12.03.20, 21:11
          W chiński Nowy Rok czyli niecałe 2 miesiące temu wszyscy się przemieszczali setkami milionów.
      • leni6 Re: ile to potrwa 12.03.20, 21:17
        A skąd pewność że Chińczycy się pozbędą w ogóle? Może być tak że jak wrócą do normalnego życia to wszystko zacznie się od nowa.
        • memphis90 Re: ile to potrwa 13.03.20, 09:49
          Brutalnie mówiąc - gdyby tak być miało, to odbędzie się to kosztem chorych i seniorów. Nie da się całej populacji miesiącami trzymac w domach bez pracy - wówczas umrzemy z głodu, zaczną się zamieszki, walki o wodę i żarcie.
    • leni6 Re: ile to potrwa 12.03.20, 21:13
      Ja to mam jeszcze czarniejszą wizje, mianowicie taka że co prawda w okresie czerwiec-wrzesień epidemia przygaśnie ale od października będzie powtórka trwająca do kwietnia.
      • pasiastapigmejka Re: ile to potrwa 13.03.20, 10:08
        Też tak sądzę!
    • piataziuta Re: ile to potrwa 12.03.20, 21:13
      Hiszpanka trwała rok i tak obstawiam.
    • coronawirus Re: ile to potrwa 12.03.20, 21:13
      Norwegia ma o wiele więcej przypadków, a ograniczenia nałożyli dużo później niż my. To daje nadzieję że u nas się to aż tak nie rozhula
      • little_fish Re: ile to potrwa 12.03.20, 21:44
        Norwegia robi więcej testów...
        • nimaletko Re: ile to potrwa 12.03.20, 21:49
          Dokładnie.
          Kto wie ile naprawdę jest przypadków w Polsce. Na pewno nie 51...
        • stavros2002 Re: ile to potrwa 12.03.20, 21:51
          No i co z tego?
          • little_fish Re: ile to potrwa 12.03.20, 22:12
            To z tego, że u nas może być dużo więcej przypadków. Tylko nie wykrytych
    • panna_lila Re: ile to potrwa 12.03.20, 21:47
      A ja wierzę w naukowców, że wymyślą szybko jakieś skuteczne lekarstwo na to ścierwo
      • maadzik3 Re: ile to potrwa 12.03.20, 21:50
        też myślę że do końca roku najdalej będą i leki i szczepionka
    • bistian Re: ile to potrwa 12.03.20, 21:55
      Znajomy, oglądają zawzięcie wszystkie programy TVPiS, twierdzi, że to jest zwykła grypa, ludzie niepotrzebnie histeryzują i za tydzień czy dwa będzie po problemie.
    • szalona-matematyczka Re: ile to potrwa 12.03.20, 22:30
      Obstawiam taki scenariusz: mniej wiecej w maju nagle COVID-19 zniknie, nie bedzie nowych zachorowan. Ludzie odetchna, wyjada na urlopy. Tak mniej wiecej w styczniu 2021 rozpocznie sie nowa fala zachorowan, wirus nieco zmutuje i bedzie zwiekszona smiertelnosc u ludzi w wieku 20-40, zas o dziwo! staruszkow oszczedzi tym razem.
      • jasnoklarowna Re: ile to potrwa 12.03.20, 22:40
        Dobre, jednak myślę że druga fala buchnie trochę wcześniej niż w styczniu 21. Obstawiam jesień
      • buldog2 Re: ile to potrwa 12.03.20, 22:44
        Staruszków zostanie już niewielu, tylko ci z wyjątkowo mocnym systemem immunologicznym.
    • buldog2 Re: ile to potrwa 12.03.20, 22:42
      Do wyborów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka