Dodaj do ulubionych

Farbowanie włosów w domu

17.03.20, 14:48
Ostatni raz uskuteczniałam na studiach, jak się za to zabrać? Kupiłam farbę tą, której używa fryzjerka i „aktywator” cokolwiek to jest.
Na co zwrócić uwagę, jak się za to zabrać? Pani w sklepie tyle mówiła, że się pogubiłam, wiem tylko, żeby niczego z metalu nie używać, więc kupiłam specjalistyczny grzebyk.
Pani w sklepie powiedziała, że jest wysyp takich osób jak ja, więc fryzjerom też współczuję.
Obserwuj wątek
    • karme-lowa Re: Farbowanie włosów w domu 17.03.20, 14:50
      A ulotki nie ma?
      • mia_mia Re: Farbowanie włosów w domu 17.03.20, 14:57
        Jest ulotka i wiele razy widziałam jak fryzjerka to robiła, ale mam obawy. Muszę zafarbować siwiznę i odświeżyć resztę, nie chcę niespodzianek i dziwnych efektów. Nie czuję się kompetentna i dlatego chodzę do fryzjera, gdyby to było takie proste nie płaciłabym kilku stówek i nie marnowałabym czasu.
        No chyba, że okaże się prostewink
        • aqua48 Re: Farbowanie włosów w domu 17.03.20, 15:00
          mia_mia napisał(a):

> Jest ulotka i wiele razy widziałam jak fryzjerka to robiła, ale mam obawy. Musz
          > ę zafarbować siwiznę i odświeżyć resztę,

Wobec tego najpierw starannie nałóż farbę na odrosty, poczekaj, a dosłownie 5-7 minut przez zalecanym w ulotce końcem farbowania nałóż na resztę włosów.
    • larix_decidua77 Re: Farbowanie włosów w domu 17.03.20, 14:52
      Jest to tak skomplikowane jak budowa cepa.
      • mia_mia Re: Farbowanie włosów w domu 17.03.20, 14:59
        Jeśli to prawda to będę ze 2000 rocznie do przoduwink
      • pani-nick Re: Farbowanie włosów w domu 17.03.20, 16:23
        Nooo... trochę jest. Mam sombre i sama se go nie zrobię, bo fryzjer miesza mi kilka kolorów na łbie.
    • prezent_urodzinowy Re: Farbowanie włosów w domu 17.03.20, 14:57
      Od liceum ogarniam sama, to nie moze byc trudne smile
      Zamiast "specjalistycznego grzebyka" trzeba było kupić zwykły plastikowy grzebień.
      Jeśli naprawdę nie ogarniasz, nie idź do żadnego specjalnego sklepu tylko kup zwykła farbę w drogerii, tam w pudełku będzie już wszystko razem z instrukcją.
      Swoją drogą, myślałam że w takich sklepach pracują ludzie, którzy potrafią wytłumaczyć kupującym, jak farbować włosy..
      • mia_mia Re: Farbowanie włosów w domu 17.03.20, 15:04
        Od lat farbuję jedną farbą, na jeden z trzech odcieni, nie chcę zmian i niespodzianek. Ostatnio fryzjerka nie mogła mnie przyjąć, więc poszłam w inne miejsce, gdzie nie pracowali na tych farbach, kobieta dobrała mi za ciemną, po jakimś czasie się wypłukała, ale wtedy, kiedy miałam wyglądać dobrze miałam fatalny kolor.
        • prezent_urodzinowy Re: Farbowanie włosów w domu 17.03.20, 23:51
          Aha, myślam że chodzi Ci o sam proces farbowania, nie o dobór koloru... Ja jestem mało wymagająca, farbuję na swój mniej więcej kolor, czyli jakiś tam braz, i się nie przejmuje, że raz wyjdzie jaśniejszy a raz ciemniejszy wink
          Teraz się przerzuciłam na henne, założenia mam wciąż takie same - brąz to brąz.
          Może jednak uda Ci się trafić z kolorem.
      • chicarica Re: Farbowanie włosów w domu 17.03.20, 15:45
        Akurat nie polecam farb z drogerii, one łapią mocniej co wcale nie oznacza że to lepiej.
    • aqua48 Re: Farbowanie włosów w domu 17.03.20, 14:58
      Przed farbowaniem włóż stary podkoszulek, przygotuj papier w rolce podarty na płatki do wycierania zacieków, powieś w zasięgu ręki stary ręcznik do wytarcia włosów po zmyciu farby i posmaruj sobie tłustym kremem uszy, skronie oraz czoło pod linią włosów. Dzięki temu nie zafarbujesz skóry.
      • karme-lowa Re: Farbowanie włosów w domu 17.03.20, 15:05
        Zabezpiecz się porządnie. Najpierw nałóż na odrosty, a po około 10 minutach nałóż na resztę włosów.
        • aqua48 Re: Farbowanie włosów w domu 17.03.20, 15:11
          karme-lowa napisała:

> Zabezpiecz się porządnie. Najpierw nałóż na odrosty, a po około 10 minutach nał
          > óż na resztę włosów.

Jeśli ma siwe włosy, to za wcześnie, odrosty potrzymaj dłużej, a na resztę 5-7 minut przed końcem.
          • karme-lowa Re: Farbowanie włosów w domu 17.03.20, 15:19
            Ok. Dobra rada.
    • fibi00 Re: Farbowanie włosów w domu 17.03.20, 15:21
      Przede wszystkim sprawdź w jakich proporcjach połączyć farbę z aktywatorem. Na opakowaniu powinno pisać 1:1, 1:2 lub 1:1,5 (pierwsza cyfra dotyczy farby a druga aktywatora). Najczęściej jest to 1:1. Do odmierzania aktywatora możesz użyć np kubeczka z syropu z miarką. Po dokładnym rozmieszaniu farby (nie może być grudek) zrób sobie przedziałek na środku głowy przez całą głowę (od czoła aż do karku). Posmaruj odrost farbą (z tyłu na wyczucie). Potem zrób kolejny przedziałek od czoła aż do karku i znów posmaruj odrost. Na koniec włóż palce (w rękawiczkach) we włosy i możesz wmasować farbę żeby dobrze rozprowadziła się przy głowie.
      • fibi00 Re: Farbowanie włosów w domu 17.03.20, 15:23
        fibi00 napisała:

> zrób sobie przedziałek na środku głowy przez całą głowę (od czoła aż do k
        > arku). Posmaruj odrost farbą (z tyłu na wyczucie). Potem zrób kolejny przedział
        > ek od czoła aż do karku i znów posmaruj odrost.

Oczywiście czynność powtarzać aż cały odrost pokryjemy farbą 😉.

• bye-bye Re: Farbowanie włosów w domu 17.03.20, 15:43
      Pamiętaj, żeby nałożyć tylko na odrosty a kilka minut przed końcem rozprowadz na całą długość.
      Ja tez dziś farbowałam sama ale zwykłą drogeryjną i muszę przyznać, że nie wyszło źle 💪 u mnie jest dodatkowy problem , bo mam dużo siwych i fryzjerka miesza kolory ale miałam do wyboru albo się odważyć albo chodzić jak stara, siwa Indianka😜
    • delauras Re: Farbowanie włosów w domu 17.03.20, 17:10
      Ja polecam INOA SUPREME loreal ,kryje siwe kłaczyska i jest bez amoniaku.
      Łatwa do przygotowania bo 60 gr czyli jedna tubka farby na 60 gr aktywatora. Włosy są Odżywione błyszczące i miękkie po tej farbie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka