Dodaj do ulubionych

Teraz ja się przeraziłam

29.03.20, 18:19
we wczorajszej "Wyborczej" opisano dwa przypadki bezsensownych ofiar śmiertelnych walki z wirusem, młodej kobiety z "ostrym" brzuchem, której ze strachu nie udzielono pomocy, i starszego mężczyzny, podobnie (zmarł, bo nie próbowano go leczyć, zanim nie będzie wyników testu; wynik był zresztą negatywny)
wszystko to ze strachu przed chorobą o 1-2procentowej śmiertelności, głównie wśród konkretnych grup wiekowych
podejrzewam, że takich przypadków jest o wiele więcej, tylko się o nich nie mówi
cholera, przecież to jest szaleństwo, w każdej chwili nasze dziecko może dostać zapalenia wyrostka, rodzic może mieć zawał, babcia udar - to są rzeczy o wiele wyższej śmiertelności!
w dodatku załamanie gospodarki oznacza finansowe załamanie NFZ, i to takie, przy którym 2 mld mniej czy więcej to mało - więc wszyscy będziemy mieć opiekę zdrowotną na niższym poziomie, brak nowoczesnych leków i terapii
to jest naprawdę dołujące, postawione na głowie, co my robimy
wyborcza.pl/magazyn/7,124059,25826860,wszyscy-bedziemy-chorzy-nie-na-koronawirusa-a-na-depresje.html
Obserwuj wątek
    • ivanova Re: Teraz ja się przeraziłam 29.03.20, 18:35
      Teraz inne choroby przestały istnieć. Nie ma leczenia innych schorzeń. Witamy w Polsce.
      Ja koronawirusa sie nie boję. Boję się ze dostanę udaru/wyrostka/ czegokolwiek wymagajacego pilnej interwencji i nikt się mna nie zajmie...
      • kryzys_wieku_sredniego Re: Teraz ja się przeraziłam 29.03.20, 19:09
        Gorzej, bo nikt cię z ulicy nie zabierze (chodzi o przechodniów czy policję), nikt cię nie będzie reanimował z przechodniów. Złapiesz się za serce, padniesz i tyle.
        • andaba Re: Teraz ja się przeraziłam 29.03.20, 19:56
          Jak padniesz to pół bidy. Gorzej jak się będziesz zwijać z bólu z pękniętym wyrostkiem, skręconą torbielą, czy uwięźniętą przepukliną - schorzeniami w normalnych warunkach leczonymi z sucesem.
          • daisy Re: Teraz ja się przeraziłam 29.03.20, 20:00
            przeraziła mnie historia tej młodej kobiety z "ostrym" brzuchem, którą karetka zwiozła najpierw do zakaźnego, skąd odesłano ją do zwykłego szpitala, gdzie nikt się nią nie zajął, bo wcześniej była w zakaźnym
            i zmarła na głupotę jakąś, bezsensownie
            straszne
      • cosmetic.wipes Re: Teraz ja się przeraziłam 29.03.20, 20:10
        Widzę jeden plus - nie mam już wyrostka.
      • taki-sobie-nick Re: Teraz ja się przeraziłam 29.03.20, 21:50
        Witamy w Polsce.

Za granicą wygląda to lepiej? Poproszę linki.
        • caponata75 Re: Teraz ja się przeraziłam 29.03.20, 22:11
          W Niemczech już w 2012 roku opracowano symulację dot. wybuchu epidemi w wyniku której umrze bezpośrednio kilkanaście tysięcy osób, jednak z powodu obciążenia systemu służby zdrowia czy też opieki nad osobami starszymi umrze 7,5 mln osób.
          • taki-sobie-nick Re: Teraz ja się przeraziłam 30.03.20, 23:15
            No dobrze, i co z tego?

Niemcy na pomoc przeznaczają spory procent swojego PKB, a pomoc nie jest szczególnie efektywna, dla zatrudniających do 100 osób DO 50000 euro.

DO oznacza, że NIE KAŻDEMU dają tyle, mogą dać mniej, a tyle maksimum.

I proszę mi tego nie przeliczać na złotówki. W Niemczech podatki i pensje płaci się w euro. Za chleb i czynsz także.
    • afro.ninja Re: Teraz ja się przeraziłam 29.03.20, 18:43
      To jest szaleństwo i panika.
    • andaba Re: Teraz ja się przeraziłam 29.03.20, 18:46
      Od początku się tego obawiam i pisałam o tym niejednokrotnie.
      • afro.ninja Re: Teraz ja się przeraziłam 29.03.20, 19:01
        Obejrzalam ten film, no nie wiem, zaczelam sie zastanawiac.

www.youtube.com/watch?v=kmjvFL8uLRQ&t=15s
    • woman_in_love Re: Teraz ja się przeraziłam 29.03.20, 18:56
      Rząd ratuje swoich wyborców.
      • mamdomek Re: Teraz ja się przeraziłam 30.03.20, 15:50
        Rząd U_ratuje swoich krewnych.
    • mum2004 Re: Teraz ja się przeraziłam 29.03.20, 18:58
      Też tego obawiam się bardziej niż wirusa. Szczególnie uczulam dzieci żeby przypadkiem sobie czegoś nie złamały skręciły itp. (bo mają do tego talent). Nie mam ochoty próbować wizyty na sorze. No ale np.na wyrostek to wpływu nie mamy.
    • julita165 Re: Teraz ja się przeraziłam 29.03.20, 19:12
      Spokojnie, jeszcze nie jest tak zle. Znajoma drutem ( takim do robienia swetrow ) przebila sobie nadgarstek ( pojecia nie mam jak jej sie to udalo ! ) i z tym drutem pojechala na SOR. Normalnie ja tam przyjeli, drut wyjeli, RTG zrobili, opatrunek, wszystko jak zwykle.
      • coronawirus Re: Teraz ja się przeraziłam 29.03.20, 21:34
        A robótki ręczne wydawały się takim mało urazowym sportem big_grin
      • mrs.solis Re: Teraz ja się przeraziłam 30.03.20, 00:57
        Sama w sumie mogla sobie ten drut wyciagnac.
        • kk345 Re: Teraz ja się przeraziłam 31.03.20, 04:31
          Nie oglądasz filmów wojennych? Nie wolno wyciągać szabli z rany bo to sprawia, że żołnierz się wykrwawia... 😄
    • hanusinamama Re: Teraz ja się przeraziłam 29.03.20, 19:12
      Ja sie tego boje bardziej niż samego wirusa. Boje sie ze coś sie stanie dziecku i albo nie udzialą pomocy na czas albo bedzie potrzebna hospitalizacja a nie pozwolą mi z nim zostać. Zaczynam sie naprawde bardzo bać.
    • andaba Re: Teraz ja się przeraziłam 29.03.20, 19:29
      Najbardziej wspólczuję ciężarnym, tu najlatwiej coś spieprzyć zwlekaniem, właśnie przeczytałam, że jeden ze szpitali zamknął porodówkę, bo "ktoś z personelu miał kontakt z zakażonym".
      Niedługo każdy "będzie miał kontakt z kimś zakażonym" i co w związku z tym? Zamkniemy wszystkie szpitale? Paranoja.
      • aandzia43 Re: Teraz ja się przeraziłam 29.03.20, 20:28
        Też współczuję ciężarnym szczególnie. O ile pewne rzeczy da się odłożyć w czasie, np. operację biodra u mojej mamy, to bycia w ciąży się nie odłoży.
        • trut_u Re: Teraz ja się przeraziłam 02.04.20, 21:35
          W Warszawie i okolicach są już 4 zamknięte porodówki. Dwie bliskie mi kobiety mają rodzić w kwietniu, jestem przerażona...
    • pyza-wedrowniczka Re: Teraz ja się przeraziłam 29.03.20, 19:52
      Mnie też to przeraża. Bo jeśli wszystkie siły służby zdrowia skierujemy tylko na walkę z wirusem, to zaraz czeka nas większa śmiertelność na inne rzeczy. Ludziom odwołują wizyty i operacje, co może się okazać dla nich śmiertelne. A ja na razie nie widzę, żeby rząd miał jakiś pomysł, jak ogarnąć służbę zdrowia, jak zadbać o jej jak najlepsze funkcjonowanie. Może zamiast ograniczać zabiegi, powinni wszystkim przyjętym do szpitala robić test, a lekarzom dać porządną odzież ochronną?
      • frequenter.light Re: Teraz ja się przeraziłam 29.03.20, 21:21
        Może? Kto wie.
      • alicia033 Re: Teraz ja się przeraziłam 30.03.20, 16:26
        pyza-wedrowniczka napisała:

> Może zamiast ograniczać zabiegi, powinni wszystkim przyjętym do szpitala robić test, a lekarzom dać porządną odzież ochronną?

powinni ale czego spodziewać się po #panstwozpapierutoaletowego?
    • kanga_roo Re: Teraz ja się przeraziłam 29.03.20, 20:20
      trudno się nie bać.
      ale
      w sobotę byłam z młodszą na sor szpitala dziecięcego. miałam obawy, czy mnie wpuszczą...
      po pierwsze, było prawie pusto (normalnie kłębią tam się tłumy)
      po drugie, nie było najmniejszych problemów z przyjęciem, rejestracją, konsultacja lekarską (poza zmierzeniem temperatury mnie i córce, pytaniem o ewentualny kontakt z osobami z zagranicy i wyraźnym strefowaniem pomieszczeń dokładnie tak, jak zawsze)
      po trzecie, nie byłoby problemu z przyjęciem młodej na oddział, gdybym się uparła. ale że nie było też potrzeby, zaufałam lekarce i wróciłyśmy z receptami itp do domu.
      • daisy Re: Teraz ja się przeraziłam 29.03.20, 20:27
        dzięki dziewczyny za te historie
        • te_de_ka Re: Teraz ja się przeraziłam 30.03.20, 14:46
          Pogotowie przyjechało do mojej sąsiadki, bo miała atak paniki czy inną schizę 3 czy 4 dni temu.
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: Teraz ja się przeraziłam 30.03.20, 08:38
        Tak. Moja siostra opowiada, jak teraz wygląda u nich sor. Czyli zamiast sześćdziesięciu osób jest sześć. I o czym to świadczy? Nagle ludzie przestali mieć dolegliwości, wymagająće natychmiastowej pomocy, czy może jednak prawda jest taka, że ludzi takiej pomocy wymagających jest 10 razy mniej i cała reszta na ten SOR przychodziła zupełnie niepotrzebnie...
        • mum2004 Re: Teraz ja się przeraziłam 30.03.20, 09:11
          A pomyślałaś że ludzie inny tryb życia prowadzą? Wszystkie moje wizyty z dziećmi za sorze to z piłkarskich treningów, wf-ów, hulajnog itp.
          • mebloscianka_dziadka_franka Re: Teraz ja się przeraziłam 30.03.20, 14:23
            I myślisz, że spośród tych wszystkich ludzi, którzy pojawiają się na SORze wszyscy przychodzą z połamanymi kończynami, skręconymi kostkami i ranami do szycia? Bo ja bardzo wątpię.
            • iwles Re: Teraz ja się przeraziłam 31.03.20, 07:32
              SOR to w wiekszosci nagle wypadki. Nie twierdze, ze pacjentow z innymi dolegliwosciami nie ma, ale zawsze najwieksza kolejka jest na urazowce.
              Osoby z zawalem serca czy nerwobolami najczesciej wzywaja pogotowie.
    • chocolatemonster Re: Teraz ja się przeraziłam 29.03.20, 21:20
      Przeciez sama pisalas,ze swiat nie jest z plastiku i, ze jesli komus sie zemrze to...life. Nie rozumiem wiec czemu teraz histeryzujesz.
      • chatgris01 Re: Teraz ja się przeraziłam 29.03.20, 21:27
        No właśnie (też pamiętam tamten wątek).
        • chocolatemonster Re: Teraz ja się przeraziłam 29.03.20, 22:03
          A zaraz przyjdzie fitness nazi i napisze,ze jestem hejterka natomiast jasnie oswiecona 'altorka' watku albo nie skomentuje (no gdziezby) albo napisze, ze jest 'zua'😁
    • katie3001 Re: Teraz ja się przeraziłam 30.03.20, 05:58
      Nie jestem fanką teorii spiskowych ale zaczynam mieć wrażenie, ze ta cała sytuacja ma jakieś drugie dno
      • ritual2019 Re: Teraz ja się przeraziłam 30.03.20, 08:52
        Od samego poczatku tak uwazam.
        • mamdomek Re: Teraz ja się przeraziłam 30.03.20, 15:51
          A zaczęło się od topnienia lodowców. Na pewno ktoś za tym stoi....
    • konsta-is-me Re: Teraz ja się przeraziłam 30.03.20, 08:08
      Tak jest tez w innych krajach-zanim zacznie sie litania "tylko w Polsce"...
    • kozica111 Re: Teraz ja się przeraziłam 30.03.20, 08:27
      Matka koleżanki w weekend upadła i złamała nogę, dosc nieszczesliwie.A ze to osoba 80 plus wezwano pogotowie, ktore normalnie przyjechalo, pania zabrało.Jest juz po badaniach, operacja wyznaczona na poczatek tygodnia.Stolica.Bez histerii.
      • mum2004 Re: Teraz ja się przeraziłam 30.03.20, 09:09
        Tylko żebyś jeszcze koronawirusa nie złapała w tym szpitalu, niestety to jest nagminne, bo w tym wieku po operacji może być słabo.
        • mamdomek Re: Teraz ja się przeraziłam 30.03.20, 15:52
          Bardziej bym się bał paciorkowca.
    • lispokis1 Re: Teraz ja się przeraziłam 30.03.20, 15:01
      Problem w tym, że zaraz będzimy miec zakażone wiekszośc personelu medycznego, to jest nieuniknione bo oni ciagle są kontaktowo z pacjentami także bezobjawowymi.
      A jakakolwiek cięższa operacja PLUS koronawirus to duże prawdopodobieństwo zgonu.
      W naszych szpitalach ograniczono wszelki zabiegi tylko do niezbędnych i ratujących życie.
    • kk345 Re: Teraz ja się przeraziłam 02.04.20, 20:33
      Bezsensowne ofiary są też wśród tych, którzy mają objawy COVID... elka.pl/content/view/97171/80/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka