Dodaj do ulubionych

Czy powinni zakazać sprzedaży alkoholu?

03.04.20, 09:57
Tydzień temu podsłuchałam dialog sprzedawczyń w osiedlowej żabce, które żaliły się na klientów, którzy przychodzą po południu po jedno piwo, a potem co godzinę przyłażą po kolejne, potem po fajki, a w międzyczasie po coś do jedzenia, bo podczas picia głód łapie. Ponoć to nagminne. To samo zresztą meneliki i ludzie kupujący małpki wódki, że już nie wspomnę o ludziach łamiących kwarantannę lub uciekających z izolatek szpitali zakaźnych, bo muszą iść po alkohol do sklepu.

Ja bym chyba zakazała. Ew. dopuściła wyłącznie sprzedaż online z odpłatnym dowozem, przynajmniej ktoś mógłby zarobić.
Obserwuj wątek
    • jak_matrioszka Re: Czy powinni zakazać sprzedaży alkoholu? 03.04.20, 09:59
      Albo nakaz zakupów wyłacznie hurtowych wink Żadnych małpek, bo te bardziej szkodza, minimum butelke dwulitrowa.
    • andaba Re: Czy powinni zakazać sprzedaży alkoholu? 03.04.20, 10:00
      Nie.
      Niedopity typ jest gorszy niż pijany typ.
      Mogłoby się to skończyć tragicznie dla wielu kobiet i dzieci, nawet tych, które normalnie bite nie są.
      • smillla Re: Czy powinni zakazać sprzedaży alkoholu? 03.04.20, 10:37
        Ciekawa teza. Uważasz, że alkohol ogranicza agresję?...
        Coś jakby odwrotnie niż wszystkie badania.
        • andaba Re: Czy powinni zakazać sprzedaży alkoholu? 03.04.20, 10:44
          Nie uważam, tylko wiem.

Problem alkoholizmu nie zniknie wtedy gdy alkoholik nie dostanie alkoholu. To nie działa tak prosto.

Serio liczysz, że ci wszyscy alkoholicy, gdy zakażą sprzedaży alkoholu siądą grzecznie w domu, puszczą sobie telewizor i będą chrupać orzeszki?
          Naiwna jesteś jak dziecko.
          • smillla Re: Czy powinni zakazać sprzedaży alkoholu? 03.04.20, 10:51
            Nie. Będą łazić, grzebać, kombinować, pić perfumy, ich para pójdzie w działalność poszukiwawczą, a nie w proste, dostępne uchlanie się i wyładowywania nadmiaru energii na przygodnych ofiarach.
            • cruella_demon Re: Czy powinni zakazać sprzedaży alkoholu? 03.04.20, 13:11
              Nie, to andaba ma rację, nastąpi wysyp zespołów odstawienych i wzrost agresji. Alkoholicy jak zresztą wszyscy uzależnieni, pozbawieni alkoholu stają się bardzo agresywni, napatrzyłam ci się swego czasu na takich, jak panom codziennie piwkującym po trzech dniach postu zaczynało odbierdalać.
              Także jak najbardziej przypadkowe ofiary zarobią w papę za byle co, bo alkoholika będzie nosić, w gorszym przypadku zabije sąsiada za szklankę wódki.
            • lauren6 Re: Czy powinni zakazać sprzedaży alkoholu? 03.04.20, 13:15
              Poczytaj sobie o alkoholowym zespole odstawiennym, zamiast klepać bzdury jak pierwsza naiwna pensjonarka.
            • triismegistos Re: Czy powinni zakazać sprzedaży alkoholu? 03.04.20, 13:16
              Bzdury pleciesz.
            • little_fish Re: Czy powinni zakazać sprzedaży alkoholu? 03.04.20, 14:23
              Jak będą łazić, grzebać, kombinować i szukać perfum, to efekt będzie jeszcze gorszy.
            • maadzik3 Re: Czy powinni zakazać sprzedaży alkoholu? 04.04.20, 01:34
              bzdura. Andaba ma rację.
        • mrs.solis Re: Czy powinni zakazać sprzedaży alkoholu? 03.04.20, 18:19
          Jakbym cie zamknela w jednym pomieszczeniu z przymusowo trzezwym alkoholikiem, to sama bys leciala na poszukiwania czegos do wypicia.
        • molik28 Re: Czy powinni zakazać sprzedaży alkoholu? 03.04.20, 22:01
          Jak się uwali to padnie na ryj i śpi. Wtedy spokój.
          • krisdevalnor Re: Czy powinni zakazać sprzedaży alkoholu? 03.04.20, 22:10
            molik28 napisała:

> Jak się uwali to padnie na ryj i śpi. Wtedy spokój.

"A gdzie ojciec? Pijany spi... To dobrze... Wyngiel przywieźli, wyngiel!"
    • krwawy.lolo Re: Czy powinni zakazać sprzedaży alkoholu? 03.04.20, 10:02
      I papierosów! Koniecznie!
    • jdylag75 Re: Czy powinni zakazać sprzedaży alkoholu? 03.04.20, 10:04
      A to nie są klienci?
      Ja bym zakazała zakazywania.
      • bywszy Cooooo??? :> 03.04.20, 10:17
        jdylag75 napisała:

> Ja bym zakazała zakazywania.

To hasło jest wywrotowe! Agresywne lewactwo się szerzy! suspicious

Zabrania się zabraniać! to był Paryż, maj 1968. Tfu, tfu! tongue_out

• jdylag75 Re: Cooooo??? :> 03.04.20, 10:20
          Sprawa się rypła.
        • maadzik3 Re: Cooooo??? :> 04.04.20, 01:35
          no ale dziś cofnęliśmy się do "nieważne kto głosuje, ważne kto liczy głosy"
      • beata985 Re: Czy powinni zakazać sprzedaży alkoholu? 03.04.20, 14:54
        jdylag75 napisała:

> A to nie są klienci?
        > Ja bym zakazała zakazywania.

Ja też jestem klient, wprawdzie nie w krawacie Ale póki co się nie awanturuję A jednak zakazuje mi się wchodzić do sklepu pomiędzy 10 a 12...To jak to jest że jednym można zakazy dawać A innym nie....
    • alicia033 Re: Czy powinni zakazać sprzedaży alkoholu? 03.04.20, 10:04
      żeby budżet stracił jeszcze dochody z akcyzy?
      Świetny pomysł!
      • smillla Re: Czy powinni zakazać sprzedaży alkoholu? 03.04.20, 10:35
        To niech państwo pootwiera sklepy z narkotykami. Tez będzie akcyza. Co o tym sądzisz?
        • alicia033 Re: Czy powinni zakazać sprzedaży alkoholu? 03.04.20, 12:53
          od zawsze uważam, że tak powinno być.
          Narkotyki powinny być w swobodnej sprzedaży w aptekach. I niedrogo, ich produkcja jest tania. Nie dla zysku z ich sprzedaży, a dlatego, że to jedyna metoda na zlikwidowanie przestępczości narkotykowej i ograniczenie kosztów leczenia narkomanów, którzy teraz biorą nie wiadomo co
          I nie, legalizacja narkotyków nie spowoduje wzrostu liczby uzależnionych, bedzie tylko skokowe ujawnienie ich ciemnej teraz liczby.
          • nuclearwinter Re: Czy powinni zakazać sprzedaży alkoholu? 03.04.20, 21:03
            Zgodzę się w 100% co do legalizacji (a przynajmniej depenalizacji) narkotyków. Czyste substancje dostępne w aptekach zamiast pokątnie sprzedawanych dopalaczy, w których nie wiadomo jaki syf siedzi i nie wiadomo nawet, jak odtruwać w razie czego.
        • triismegistos Re: Czy powinni zakazać sprzedaży alkoholu? 03.04.20, 13:17
          Ja sądzę, że to dobry pomysł.
          • smillla Re: Czy powinni zakazać sprzedaży alkoholu? 03.04.20, 13:32
            Wiecie co? Takie libertarianskie ideę wzruszają mnie w aktualnych czasach...
            • alicia033 Re: Czy powinni zakazać sprzedaży alkoholu? 03.04.20, 13:36
              zamiast się wzruszać lepiej dokształć się z problematyki zwalczania narkomani.
        • fragile_f Re: Czy powinni zakazać sprzedaży alkoholu? 03.04.20, 17:29
          Znakomity pomysł, wystarczy popatrzeć jak spadła przestępczość w Hiszpanii po dekryminalizacji. A, no i jak spadła liczba narkomanów biorących ciężkie narkotyki przy okazji smile
    • joanna_poz Re: Czy powinni zakazać sprzedaży alkoholu? 03.04.20, 10:06
      jasne - i czego jeszcze zakazac?

nikt nie broni sklepowi wycofac z asortymentu małpek (ale, nie, nie wycofają, bo przeciez na tym zarabiają) a piwa sprzedawac na 4-paki.

• jdylag75 Re: Czy powinni zakazać sprzedaży alkoholu? 03.04.20, 10:08
        Słusznie prawisz. Zakazywanie to zabieranie się za problemy od d.... strony, z reszta typowe, jak się okazuje na każdym kroku, dla naszej nacji.
    • fitfood1664 Re: Czy powinni zakazać sprzedaży alkoholu? 03.04.20, 10:07
      W Hiszpanii w którymś mieście zakazali zakupów poniżej 30 euro. To byłoby dobre wyjście. Kupiliby piwska na cały dzień a nie łazili co chwila jak smród po gaciach.
    • bananananas Re: Czy powinni zakazać sprzedaży alkoholu? 03.04.20, 10:08
      minimalna kwota transakcji wystarczy, niech sie pijaczyny zrzucą i jeden polezie
      • frey.a86 Re: Czy powinni zakazać sprzedaży alkoholu? 03.04.20, 10:14
        Tak, minimalna kwota zakupów to dobry pomysł. Np. 50zł.
        • stavros2002 Re: Czy powinni zakazać sprzedaży alkoholu? 03.04.20, 10:47
          Duże zakupy robimy raz w tygodniu. Co 2-3 dni kupujemy pieczywo za 10-15 zł.

bardzo dobry pomysł big_grin
          • frey.a86 Re: Czy powinni zakazać sprzedaży alkoholu? 03.04.20, 10:53
            Nie znoszę mrożonego pieczywa, ale teraz zaczęłąm to robić, żeby ograniczyć wizyty w sklepach. Przed świętami będę mieć zawaloną zamrażarkę, więc sobie upiekę. Nie uważam, żeby latanie co 2 dni po pieczywo było niezbędną potrzebą, jak każdy ma w domu zamrażarkę i piekarnik.
            • joanna_poz Re: Czy powinni zakazać sprzedaży alkoholu? 03.04.20, 12:57
              jak sie ma standardowy zamrazalnik typu 3 szuflady pod lodowka to tam za wiele nie zmiesci się.
              • mallard Re: Czy powinni zakazać sprzedaży alkoholu? 03.04.20, 13:21
                joanna_poz napisała:

> to tam za wiele nie zmiesci się.

Jesteś z Podlasia? 😉
                • joanna_poz Re: Czy powinni zakazać sprzedaży alkoholu? 03.04.20, 13:31
                  nie, nie jestem.
            • asia_i_p Re: Czy powinni zakazać sprzedaży alkoholu? 03.04.20, 14:41
              Masz opiekacz taki poziomy? Jeśli tak, to pomrożone w kromkach pieczywo, rozmrażane w takim opiekaczu smakuje świetnie.
        • panna.nasturcja Re: Czy powinni zakazać sprzedaży alkoholu? 03.04.20, 15:47
          Ciekawe jak wydać 50 złotych w piekarni?
          Musieliby ją chyba zamknąć.
    • smillla Re: Czy powinni zakazać sprzedaży alkoholu? 03.04.20, 10:18
      Tak. Handel alkoholem w czasie pandemii to stwarzania zagrożenia bezpieczeństwa publicznego i powinien być nie tylko zabroniony, ale i karany.
      W sytuacji, kiedy samokontrola i porządek stanowią o życiu i zdrowiu naszej społeczności, udostępnianie ludziom artykułów osłabiających kontrolę, pozbawiających świadomości, niwelujących poczucie odpowiedzialności, to narażanie społeczeństwa na rozprzestrzenianie się pandemii.
      Jak można jednym nakazać noszenie maseczek, odkażanie wszystkiego, mycie rąk, ratowników medycznych trzymać po 18 godzin bez pisia w karetkach, a jednocześnie przyzwalać beniaminkom systemu czyli patolom na celowe zamroczenie świadomości, wyzwalające agresję, pozwalające na utratę kontroli i olewanie zakazów, zaleceń i dbałości o nieroznoszenie wirusa. Pijany patol nie ma hamulców: włóczy się po ulicach, pluje, rzyga, a potem ktoś normalny wdepnie w to podeszwą, i...
      Albo ratownicy medyczni z zespołów zakaźnych - zbierają z ulicy tabuny przekrwionych na gębach patoli, mówią, że to 90% ich klienteli. Patole się z nimi szarpią, uwłaczaja im, potem trzeźwieją na oddziale, potem wychodzą, i zasiłeczek, i znów wódeczka, i od nowa...
      Nie rozumiem, absolutnie nie rozumiem, dlaczego nie zakazali do tej pory sprzedaży alkoholu. Ktoś rozumie?
      • andaba Re: Czy powinni zakazać sprzedaży alkoholu? 03.04.20, 10:21
        Kilka osób. Odpowiedzi przeczytaj sobie powyżej.
      • bigzaganiacz Re: Czy powinni zakazać sprzedaży alkoholu? 03.04.20, 10:22
        A dochodzi do twojej glowki ze mocny alko ma wlasciwisci odkazajace i jesli kupuje to nie koniecznie do picia ?
      • droch Re: Czy powinni zakazać sprzedaży alkoholu? 03.04.20, 10:22
        Ale wiesz o tym, że ludzie nie przestaną handlować alkoholem, tylko rząd nic z tego nie będzie miał?
        • frey.a86 Re: Czy powinni zakazać sprzedaży alkoholu? 03.04.20, 10:24
          Jakby karać finansowo handlujących nielegalnie oraz tych pod wpływem, to rząd by miał.
          • bigzaganiacz Re: Czy powinni zakazać sprzedaży alkoholu? 03.04.20, 10:28
            Za chwile beda kary za bredzenie bez sensu , zalapiesz sie
          • smillla Re: Czy powinni zakazać sprzedaży alkoholu? 03.04.20, 10:29
            Zdecydowanie.
          • iwles Re: Czy powinni zakazać sprzedaży alkoholu? 03.04.20, 10:33
            frey.a86 napisała:

> Jakby karać finansowo handlujących nielegalnie oraz tych pod wpływem, to rząd b
            > y miał.

Prohibicja jest znana w historii. Nic dobrego dla nikogo z tego nie wyniknelo. O sorry, oprócz mafii.
          • poecia1 Re: Czy powinni zakazać sprzedaży alkoholu? 03.04.20, 10:33
            Niedługo będą karać za oddychanie.
            • joanna_poz Re: Czy powinni zakazać sprzedaży alkoholu? 03.04.20, 10:34
              tez mam takie wrazenie, ze za chwile zabronią oddychania.
              • smillla Re: Czy powinni zakazać sprzedaży alkoholu? 03.04.20, 10:40
                Dla kogo alkoholizowanie się jest jak oddychanie, ma prawo mieć takie wrażenie...
                • maadzik3 Re: Czy powinni zakazać sprzedaży alkoholu? 04.04.20, 01:39
                  no ale dotąd alkoholizm, choć straszny, nie był karalny. Teraz chciałabyś odstawić uzależnionych, nie oferować pomocy ani odwyku i zostawić w zamknięciu z bezbronną rodziną. ale super pomysł (sarkazm)
          • mama-ola Re: Czy powinni zakazać sprzedaży alkoholu? 03.04.20, 10:47
            > Jakby karać finansowo handlujących nielegalnie oraz tych pod wpływem, to rząd b
            > y miał.

Miałby, bo płaciliby te kary z...?
            • smillla Re: Czy powinni zakazać sprzedaży alkoholu? 03.04.20, 10:53
              Przynajmniej ci cwaniaczkowie - handlarze mieliby z czego.
              • droch Re: Czy powinni zakazać sprzedaży alkoholu? 03.04.20, 12:56
                Stan wojenny to były czasy, władza ludowa goniła spekulantów aż miło... Ale, wróć, milicja i wojsko też kupowali alkohol na melinach big_grin
                • triss_merigold6 Re: Czy powinni zakazać sprzedaży alkoholu? 03.04.20, 13:26
                  Ech, niektórym się marzy...
                • maadzik3 Re: Czy powinni zakazać sprzedaży alkoholu? 04.04.20, 01:41
                  stan wojenny już mamy. wybory w których władza wie przed wyborami jaka jest frekwencja i wynik mamy, prawa osobiste obostrzone bardziej niż wtedy (a pamiętam). Jeszcze trochę więcej jest w sklepach i telefony działają. Nie wiem jak długo. Aha, granice oczywiście zamknięte, ale wtedy wewnętrznych nie było, a teraz jest propozycja żeby głos pseudowyborczy wrzucać do skrzynki tylko w miejscu gdzie jest się na spisie wyborców (domniemanie: miejsce zameldowania).
          • mrs.solis Re: Czy powinni zakazać sprzedaży alkoholu? 03.04.20, 18:27
            frey.a86 napisała:

> y miał.

Byloby jak za czasow prohibicji. Dorobilaby sie mafia i skorumpowani politycy, nie rzad.
        • smillla Re: Czy powinni zakazać sprzedaży alkoholu? 03.04.20, 10:28
          To może niech rząd zacznie dilować i pootwiera sklepy z prochami do wyboru, do koloru. Przecież ludzie zawsze będą je brać, czemu rząd ma z tego nic nie mieć? Niech poszerzy ofertę o narkotyki, no nie?...
          • ritual2019 Re: Czy powinni zakazać sprzedaży alkoholu? 03.04.20, 12:47
            Pijany patol nie ma hamulców: włóczy się po ulicach, pluje, rzyga, a potem ktoś normalny wdepnie w to podeszwą, i...

I obliza...
          • snajper55 Re: Czy powinni zakazać sprzedaży alkoholu? 03.04.20, 16:05
            smillla napisała:

> To może niech rząd zacznie dilować i pootwiera sklepy z prochami do wyboru, do
            > koloru. Przecież ludzie zawsze będą je brać, czemu rząd ma z tego nic nie mieć?
            > Niech poszerzy ofertę o narkotyki, no nie?...

Oczywiście ze tak. Od dawna tak twierdzę. Chcący zawsze kupi a dlaczego ma zarabiać bandyta a nie budżet. No i dzieciaki by darmowych działek nie dostawały.

S.
          • fragile_f Re: Czy powinni zakazać sprzedaży alkoholu? 03.04.20, 17:35
            Już wyżej Ci pisałam, ale powtórzę: w Portugalii (na gorze sie pomylilam i napisalam o Hiszpanii) od czasu dekryminalizacji liczba zgonów spowodowanych przedawkowaniem spadła o 1/3, tak samo ilość zakażen HIVem. W USA w stanach w ktorych zalegalizowano rekreacyjną marihuanę wpływy do budżetu były tak gigantyczne, że w którymś roku bodajże w Kolorado musieli zrobić dodatkowy zwrot podatku, spadła przestępczość, lokalni dealerzy wylecieli z rynku a ludzie przestali palic mózgotrzepy niewiadomego pochodzenia. To samo w Holandii czy Czechach. A przy okazji spadła sprzedaż alkoholu.
            • triss_merigold6 Re: Czy powinni zakazać sprzedaży alkoholu? 03.04.20, 17:44
              Właśnie miałam podać przykład Czech.
              • fragile_f Re: Czy powinni zakazać sprzedaży alkoholu? 03.04.20, 17:47
                A ja się machnęłam, to Portugalia zalegalizowała fsysko. Again, zdecydowanie wolę spotykać ludzi po blancie niż flaszce wódki, ale kwarantanna to nie jest dobry moment na prohibicję. Już prędzej na legalizację marihuany, od razu się społeczeństwo uspokoi i nie będzie musiało wychodzić z domu big_grin tylko zapasy żywności mogą się szybko skurczyć.
                • lellapolella Re: Czy powinni zakazać sprzedaży alkoholu? 03.04.20, 18:56
                  Zdecydowanie popieram! Co do zapasów są pozytywy: skończy się marnowanie żywnoścismile
                  • fragile_f Re: Czy powinni zakazać sprzedaży alkoholu? 03.04.20, 20:04
                    Ta, tylko po skończeniu kwarantanny trzeba będzie wykuwać szersze otwory w drzwiach wejściowych big_grin
                    • lellapolella Re: Czy powinni zakazać sprzedaży alkoholu? 03.04.20, 20:27
                      Wyrwiemy z futrynami, niech się tylko skończy!
      • aandzia43 Re: Czy powinni zakazać sprzedaży alkoholu? 03.04.20, 13:10
        Trollujesz czy masz interes w tworzeniu podziemia handlu alkoholem?
        • triss_merigold6 Re: Czy powinni zakazać sprzedaży alkoholu? 03.04.20, 13:28
          Ja mogę wejść w syndykat z działką na uboczu i garażem.
          • aandzia43 Re: Czy powinni zakazać sprzedaży alkoholu? 03.04.20, 14:10
            Smilla wchodź na priva, Triss ma lokal, ja maszynerię i dostawy cukru, ty rozumiem wnosisz do interesu gostków od dystrybucji i ochronę?
      • triss_merigold6 Re: Czy powinni zakazać sprzedaży alkoholu? 03.04.20, 13:21
        Codziennie czytając jakiś wpis myślę "Ha, nic głupszego nie da się wydumać" i codziennie jestem zaskakiwana.
        Myślę, że Twój pomysł byłby w top five okołoepidemicznych koncepcji ulepszenia świata i uradowania obywateli.
        • smillla Re: Czy powinni zakazać sprzedaży alkoholu? 03.04.20, 20:38
          I będzie.
          • poecia1 Re: Czy powinni zakazać sprzedaży alkoholu? 03.04.20, 20:42
            Już sam pomysł jest niebezpieczny, nie mówiąc o próbie realizacji.
          • smillla Re: Czy powinni zakazać sprzedaży alkoholu? 03.04.20, 20:42
            Całkiem fajny sposób skanalizowania frustracji suwerena. Pijak jako odrażające źródło zakażenia i przyczyna braku miejsc w karetkach dla porządnych dziadków z udarem. Bo zajęte przez bredzących o swoich boleściach pijaków...
            Na miejscu PIS-u poszłabym w to. Pożyteczne i użyteczne.
            Ale co ja wiem, ja głupia jestem.
            Żegnam, Triss.
      • fornita111 Re: Czy powinni zakazać sprzedaży alkoholu? 03.04.20, 14:01
        smillla napisała:

> Pijany patol nie ma hamulców: włóczy się po ulicach, pluje, rzyga, a potem ktoś normalny wdepnie w to podeszwą, i...
        I? I co? "Ktos normalny" od tego wdepniecia dostanie koronawirusa? Musialby ta podeszwe oblizac, albo sobie do oka wsadzic... Co jakby go jednak z grona normalnych wyklucza tongue_out

• smillla Re: Czy powinni zakazać sprzedaży alkoholu? 03.04.20, 21:57
          Widziałam wczoraj około światła, który na spacerze wyrwał się matce i klapnsl łapkami na chodnik. Potem rączka do buzi, i... mam nadzieję, ze nie klapnsl w plujke zaraxonego pijaka.
          • smillla Re: Czy powinni zakazać sprzedaży alkoholu? 03.04.20, 21:58
            Trzylatka, nie światła.
        • maadzik3 Re: Czy powinni zakazać sprzedaży alkoholu? 04.04.20, 01:43
          albo komuś (dziecku, partnerce) przyłoży, a ta nie ma gdzie uciec nawet jakby chciała
      • panterarei Re: Czy powinni zakazać sprzedaży alkoholu? 04.04.20, 01:05
        Boże przy okazji pandemii wypełzają spod kamieni takie małe faszystki..
    • poecia1 Re: Czy powinni zakazać sprzedaży alkoholu? 03.04.20, 10:28
      Pewnie zakażmy, jeszcze nam tylko rozruchów na ulicach brakuje.
      • smillla Re: Czy powinni zakazać sprzedaży alkoholu? 03.04.20, 10:33
        W dobie koronawirusa mniej się trzeba bać zorganizowanych pijackich rozruchów w obronie dostępu do alkoholu (wyobrażasz sobie w ogóle rewoltę pijaków? skrzykną się na fejsie? uzbroją się w te kije do wygrzebywania puszek z kontenerów?) niż pojedynczych pijaków plujących, kaszlących, sikających i rzygających w miejscach publicznych.
        • poecia1 Re: Czy powinni zakazać sprzedaży alkoholu? 03.04.20, 10:36
          A ty uważasz, że problem alkoholu to tylko menele? Są całe rzesze wysoko funkcjonujących alkoholików, których na codzień nie widać.
          • smillla Re: Czy powinni zakazać sprzedaży alkoholu? 03.04.20, 10:41
            Wysoko funkcjonujący dlatego wysoko funkcjonują, że nie lezą na ulice manifestować swoje związki z alko. To ich podstawowy dogmat.
            • triismegistos Re: Czy powinni zakazać sprzedaży alkoholu? 03.04.20, 13:19
              Eee czo?
        • aandzia43 Re: Czy powinni zakazać sprzedaży alkoholu? 03.04.20, 13:17
          smillla napisała:

> W dobie koronawirusa mniej się trzeba bać zorganizowanych pijackich rozruchów w
          > obronie dostępu do alkoholu (wyobrażasz sobie w ogóle rewoltę pijaków? skrzykn
          > ą się na fejsie? uzbroją się w te kije do wygrzebywania puszek z kontenerów?) n
          > iż pojedynczych pijaków plujących, kaszlących, sikających i rzygających w miejs
          > cach publicznych.

Pojedyncze pijaki funkcjonują sobie w miejscach publicznych jak do tej pory, nic nowego się w tej materii nie wydarzyło w dobie koronawirusa. Kaszlą, sikają i rzygają, ale ponieważ boją się policji bo boją się pałą zebrać, to postraszeni parę razy groźniejszą obecnie policją ograniczą obnoszenie się z fizjologią do swoich rewirów.
    • aerra Re: Czy powinni zakazać sprzedaży alkoholu? 03.04.20, 10:29
      W Polsce rząd miałby zakazać sprzedaży alkoholu?
      To już prędzej 500+ zabiorą.
      • stavros2002 Re: Czy powinni zakazać sprzedaży alkoholu? 03.04.20, 10:48
        Wszelki próby prohibicji skończyły się wiadomo jak. Nie tędy droga.
    • mama-ola Re: Czy powinni zakazać sprzedaży alkoholu? 03.04.20, 12:59
      Ty chyba abstynentką jesteś. Widać, że w Twoim odczuciu alkoholu to tylko menelstwo zażywa. Są jeszcze jakbyś nie wiedziała normalni ludzie, którzy od czasu do czasu lubią wypić wino czy piwo. Ja na przykład będę dziś piła wino ze znajomymi. Spotkanie wirtualne, rzecz jasna, nie w realu.
      • kokosowy15 Re: Czy powinni zakazać sprzedaży alkoholu? 03.04.20, 13:06
        Ale jej dowalilas! ABSTYNENTKA!
    • profes79 Re: Czy powinni zakazać sprzedaży alkoholu? 03.04.20, 13:05
      Pomysł całkowitego zakazu - nie. Nie widzę powodu dla którego pandemia nie pandemia a ja nie mogę się w piątek czy sobotę napić piwa ze znajomymi (chociaż tylko wirtualnie). Poza tym znając Polskę i Polaków to osiedlowe mety powstałyby jeszcze zanim atrament na takim zarządzeniu by wysechł.
      Pomysł ograniczeń typu czteropaki, butelki minimum 0,5l czy kwotowe - niegłupi tylko po pierwsze jest to dokładanie roboty sklepom a po drugie - w przypadku ograniczeń kwotowych to jestem w stanie wyobrazić sobie emerytkę, która przyjdzie po zakupy o wartości mniejszej niż ten czteropak - więc trzebaby je stosować wyłącznie do alkoholu.
      • snajper55 Re: Czy powinni zakazać sprzedaży alkoholu? 03.04.20, 16:10
        profes79 napisał:

> Pomysł całkowitego zakazu - nie. Nie widzę powodu dla którego pandemia nie pand
        > emia a ja nie mogę się w piątek czy sobotę napić piwa ze znajomymi (chociaż tyl
        > ko wirtualnie). Poza tym znając Polskę i Polaków to osiedlowe mety powstałyby j
        > eszcze zanim atrament na takim zarządzeniu by wysechł.
        > Pomysł ograniczeń typu czteropaki, butelki minimum 0,5l czy kwotowe - niegłupi
        > tylko po pierwsze jest to dokładanie roboty sklepom a po drugie - w przypadku o
        > graniczeń kwotowych to jestem w stanie wyobrazić sobie emerytkę, która przyjdzi
        > e po zakupy o wartości mniejszej niż ten czteropak - więc trzebaby je stosować
        > wyłącznie do alkoholu.

To ja pifko i zpałki posze.

S.
      • beata985 Re: Czy powinni zakazać sprzedaży alkoholu? 03.04.20, 19:29
        profes79 napisał:

> Pomysł ograniczeń typu czteropaki, butelki minimum 0,5l czy kwotowe - niegłupi
        > tylko po pierwsze jest to dokładanie roboty sklepom a po drugie - w przypadku o
        > graniczeń kwotowych to jestem w stanie wyobrazić sobie emerytkę, która przyjdzi
        > e po zakupy o wartości mniejszej niż ten czteropak - więc trzebaby je stosować
        > wyłącznie do alkoholu.
        >
        i to jest bardzo sensowny pomysł stosowanie tylko do alkoholu a nie wchodzą po kolei pifffko, małpeczka, fajeczki a to jeszcze hotdog-i to wszystko jedna osoba i nie, nie naraz tylko 4x do jednego sklepu włazi to to
        >
    • aandzia43 Re: Czy powinni zakazać sprzedaży alkoholu? 03.04.20, 13:08
      Broń boże, zaczęłyby się delirki i inne objawy odstawienne, agresywne poszukiwania alkoholu i wzmożona przestępczość z tej przyczyny oraz podziemny handel wódą.
    • angazetka Re: Czy powinni zakazać sprzedaży alkoholu? 03.04.20, 13:11
      Niektórym pandemia rzuca się na mózg.
      Zakażmy też sprzedaży noży, bo czasem ktoś nożem zabija.
      I zapałek, bo pożary.
      • lellapolella Re: Czy powinni zakazać sprzedaży alkoholu? 03.04.20, 18:59
        Zakażmy wszystkiego w cholerę, będziemy od tego zdrowsi, szczególnie psychiczniebig_grin
    • anorektycznazdzira Re: Czy powinni zakazać sprzedaży alkoholu? 03.04.20, 13:13
      Oczywiście, że powinni. Po trzech dniach będziesz miała pierwsze zamieszki, a po tygodniu sóweren ruszy z grabiami na Warszawę- i ekscytujący społeczeństwo problem wyborów sam się rozwiążę przed czasem.
      • triss_merigold6 Re: Czy powinni zakazać sprzedaży alkoholu? 03.04.20, 13:24
        Na samą zapowiedź rozwiązania prohibicyjnego zaczęłabym szukać możliwości jak na tym zarobić.
        • anorektycznazdzira Re: Czy powinni zakazać sprzedaży alkoholu? 03.04.20, 13:29
          ja wiem, w którym magazynku w robocie stoi destylarka, musiałabym tylko zdążyć przed innymi
    • lauren6 Re: Czy powinni zakazać sprzedaży alkoholu? 03.04.20, 13:22
      Ostatnie czego nam teraz potrzeba to problemy wynikające z wprowadzenia prohibicji. Sklepy powinny wprowadzić minimalną kwotę zakupów i tyle.
    • zasiedziala Re: Czy powinni zakazać sprzedaży alkoholu? 03.04.20, 13:37
      Według mnie powinni zakazać wszystkiego. Nie musieliby się co chwilę zbierać i obradować. A potem sukcesywnie by na coś pozwalali i jeszcze byłby dobry PR.
    • szafireczek Re: Czy powinni zakazać sprzedaży alkoholu? 03.04.20, 14:09
      Co po zakazie, skoro pić wolno? Tylko uaktywniłyby się meliny...
    • smillla Re: Czy powinni zakazać sprzedaży alkoholu? 03.04.20, 14:24
      Dobra, przekonaliście mnie, że pijaństwo to świętość, której nie można naruszyć, choćby i pijacy byli jak tykajaca zegarowa bomba koronawirusowa. Wasze argumenty:
      - bo wpadną w zespół odstawienny i będą bić bliskich - tylko, jak powiadacie, nie ma ofiar, są ochotnicy. Po czort ludzie żyją z pijakami? Robiąc to wliczają w koszta bęcki od pijaka. To ich decyzja i wola. Nie jest decyzją i wolą przechodnia, na którego nakicha zawirusowany pijak, chorowanie przez niego.
      Mam wrażenie, że żyjemy w dyktaturze pijaków i całe społeczeństwo musi się ugiąć przed ich prawem do picia.
      Ja lubię kawę, ale gdybym wiedziała, że inni po kawie ostro świrują i robią się niebezpieczni społecznie, dla ogólnego dobra zrezygnowałabym z kawy. Ale wy tu egoistycznie: a ja lubie winko, to niech kwitnie handel wszelkim alkoholem! Bo JA.
      Ale dobrze, ze to sobie poczytałam, bo głupia byłam, nie w kwestii potępienia dla pijaków i alkoholizmu oraz wspierania go przez państwo, tylko że łudziłam się, że nie tylko JA się liczy i czasem dla ogólnego dobra nalezy z czegoś zrezygnować. Dobra, też nie będę dbać o innych, tak, jako to się deklaruje na ematce. Bo wychodze na jedyną głupią, która czego s by sobie odmówiła, aby wszystkim było lepiej. Zdemoralizowałyście mnie - ale nie poprzez wciągnięcie w alkoholizm, tak to jeszcze nie! wink
      • aandzia43 Re: Czy powinni zakazać sprzedaży alkoholu? 03.04.20, 14:39
        "tylko że łudziłam się, że nie tylko JA się liczy i czasem dla ogólnego dobra nalezy z czegoś zrezygnować. Dobra, też nie będę dbać o innych, tak, jako to się deklaruje na ematce. Bo wychodze na jedyną głupią, która czego s by sobie odmówiła, aby wszystkim było lepiej."

Ty sobie może lepiej nie odmawiaj tego winka na fali mesjanizmu uwalniania narodu od demona alkoholu bo ci objawy wytwórcze pikują do góry. Używki całkiem skutecznie maskują choroby psychiczne.
        • smillla Re: Czy powinni zakazać sprzedaży alkoholu? 03.04.20, 14:49
          Żałosne i grube.
          • triismegistos Re: Czy powinni zakazać sprzedaży alkoholu? 03.04.20, 17:53
            Widzę, ze zaczynasz trzeźwieć i włącza ci się samokrytyka smile
      • triismegistos Re: Czy powinni zakazać sprzedaży alkoholu? 03.04.20, 14:46
        Rozumiem, że wczoraj na ukojenie nerwów chlapnęłaś sobie za dużo i teraz masz kaca. Jeśli nie to nic nie usprawiedliwia tych, akhem, strumieni świadomości.
        • smillla Re: Czy powinni zakazać sprzedaży alkoholu? 03.04.20, 14:53
          Mój styl wypowiedzi - moja sprawa. Nie podoba się? Nie czytaj.
          Jeśli zechcę być pouczona w kwestiach stylistycznych, zapewne dam znać.
      • cruella_demon Re: Czy powinni zakazać sprzedaży alkoholu? 03.04.20, 15:51
        OJP kolejna psychiczna. Wysyp świrów ostatnio, jednak siedzenie w domu ludziom nie służy.
        • smillla Re: Czy powinni zakazać sprzedaży alkoholu? 03.04.20, 20:00
          Tak pojawiaj,a się hejterzy wyzywający ludzi od chorych psychicznie.
      • fragile_f Re: Czy powinni zakazać sprzedaży alkoholu? 03.04.20, 17:44
        I jak sobie wyobrażasz wyprowadzkę od agresywnego alkoholika podczas kwarantanny? Tylko konkretnie napisz.

I tak, ja też nie przepadam za alkoholem, uważam że jest generalnie szkodliwy dla społeczeństwa i dlatego piję go może z 3-4x w roku w symbolicznej ilości. Ale tez wiem, ilu jest w Polsce skrytoalkoholików, tych wszystkich piwkujących wieczorami panów, pań które nalewają sobie lampkę dobrego wina do serialu albo dosmaczają kawę likierem 1:1. Ba, w najbliższym otoczeniu mam co najmniej 4 takie osoby i bardzo bym nie chciała, żeby wpadli w przymusowy odwyk podczas kwarantanny, bo sytuacja ich rodzin byłaby wtedy bardzo kiepska. Wolałabym żeby zaczęli się leczyć z własnej woli, bo w aktualnej sytuacji skonczyłoby się to kiepsko.
        • smillla Re: Czy powinni zakazać sprzedaży alkoholu? 03.04.20, 20:25
          Czy on się stał tym agresywnym alkoholikiem akurat w czasie kwarantanny?
          Ludzie za długo hodują aberracje, lukrują, pomadują, nic z tym nie robią - i nagle aberracja zaczyna rządzić.

To nie jest ok., że społeczeństwo w dobie koronawirusa (i w ogóle społeczeństwo polskie) wytwarza "święte krowy" w postaci pijaków. Dla nich sklepy Alkohole 24 funkcjonują w systemie całodobowym - dla uczciwego dziadka - emeryta, który ciężko pracował i żyje odpowiedzialnie, są 2 ograniczenia w handlu i nie tylko.
          Nieprzytomny pijak z rozbitym nosem ma prawo do karetki, która nie zdąży w tym czasie do tego poczciwego chłopa, który dostał udaru.
          To nie jest tak, że wciąż jesteśmy zasobnym społeczeństwem, które zapewni co trzeba porządnemu Kowalskiemu, a jeszcze i poklepie po pleckach pijaka i da mu na lufkę. Jesteśmy w stanie ekstremalnym, w kryzysie i w okoliczności wyboru, w kogo inwestować, a kogo na odstrzał. Ja wybieram tego poczciwego chłopa, i zlewam potrzeby pijaka. Tak jest sprawiedliwie.
          Ale w Polsce lubi się pijaków, bo większość miała w rodzinie pijaków i doświadczenie alkoholowe jest dość powszechne. Powstało straszne larum, łącznie z wyzwiskami na mnie, bo jasno powiedziałam, jak obrzydliwi, niebezpieczni i szkodliwi społecznie są pijacy. Powstała też zgroza na myśl, że można by komuś ograniczyć dostęp do alkoholu.
          Ja patrzę na Szwecję. Cywilizowany kraj, liberalny obyczajowo, a dostęp do alkoholu ograniczony, utrudniony, zaś pijak powszechnie potępiany.
          Tam nie zamykają w domach całego społeczeństwa, by zdrowi ludzie nie natknęli się np. na chodzących swobodnie pozarażanych i siejących wirusa zaflejanych pijaków. Tam raczej spacyfikuje się pijaka, a nie całe jego otoczenie. U nas odwrotnie. Pijakowi wszystko wolno, bo inaczej się biedaczek zdenerwuje, a Kowalski niech zasuwa, siedzi w domu, dezynfekuje i sponsoruje pijakowi zasiłki i alko...

Te czasy zdaje się mijają. Wraz z dobrobytem. Pijacy i tak się wkrótce bardzo zdenerwują. Bo nie będą mieć kasy na alko. Coś na kształt prohibicji tylko uprzedziłoby fakty, a może ocaliłoby ileś osób od zarażenia przez niekontrolującą się jednostkę.

Alkohol powinien być na jakieś "kartki" XXI wieku.
          • cruella_demon Re: Czy powinni zakazać sprzedaży alkoholu? 03.04.20, 20:43
            A to ci się udało big_grin Akurat Szwedzi chleją na potęgę big_grin
          • cosmetic.wipes Re: Czy powinni zakazać sprzedaży alkoholu? 03.04.20, 21:16
            Szwecja oazą abstynencji? To żeś pojechała fantastyką 😂😂😂
            • smillla Re: Czy powinni zakazać sprzedaży alkoholu? 03.04.20, 22:02
              Nie pada abstynencji, tylko krajem z utrudnieniami w nabywaniu Alko. To napisałam. Nie przypisuje mi słów, których nie napisałam.
              • cosmetic.wipes Re: Czy powinni zakazać sprzedaży alkoholu? 03.04.20, 22:05
                smillla napisała:

> tylko krajem z utrudnieniami w nabywaniu Alko.

Dlatego pędzą w każdym domu i chleją na potęgę.
                • smillla Re: Czy powinni zakazać sprzedaży alkoholu? 03.04.20, 22:09
                  Ale w zawstydzeniu, a nie w glorii, jak w Polsce.
                  • cosmetic.wipes Re: Czy powinni zakazać sprzedaży alkoholu? 03.04.20, 22:15
                    smillla napisała:

> Ale w zawstydzeniu, a nie w glorii, jak w Polsce.

😂
          • triss_merigold6 Re: Czy powinni zakazać sprzedaży alkoholu? 03.04.20, 21:22
            Hahahaha... ale żeś sobie wybrała przykład ze Szwedami masowo chlejącymi do oporu na bałtyckich promach i pędzącymi bimber po stodołach i domkach letniskowych. Tam skala alkoholizmu jest ogromna.
      • mrs.solis Re: Czy powinni zakazać sprzedaży alkoholu? 03.04.20, 18:37
        smillla napisała:

i wolą przechodnia, na którego nakicha zawirusowany pijak, chorowanie przez niego.

W tej chwili to masz wieksze prawdopodobienstwo, ze nakicha na ciebie zarazony lekarz niz pijak.
        • smillla Re: Czy powinni zakazać sprzedaży alkoholu? 03.04.20, 20:28
          Zginąć od bohatera godniej niż zginąć od pijaka! wink
          • alaveda Re: Czy powinni zakazać sprzedaży alkoholu? 03.04.20, 20:49
            Ja ci naprawdę bardzo współczuję mieszkania w okolicy gdzie w sklepach żule masowo zaopatrują się w alkohol.
            • smillla Re: Czy powinni zakazać sprzedaży alkoholu? 03.04.20, 22:06
              A ja ci współczuję mizerii intelektualnej. Twoja riposta jest na poziomie: Nie wyrażę zdania na temat teorii heliocentrycznej, ale powiem Ci, że masz krzywe zęby!
              • smillla Re: Czy powinni zakazać sprzedaży alkoholu? 03.04.20, 22:08
                I jeszcze to wyswiechtane dziuniowate jak ci naprawdę bardzo współczuję..🙂
    • australijka Re: Czy powinni zakazać sprzedaży alkoholu? 03.04.20, 14:30
      W 1980 roku była Olimpiada w Moskwie. Władze sowieckie wyłapały i zapuszkowały dilerów, zamknięto sklepy monopolowe. Owszem nie było widać pijanych i naćpanych ale więzienia i szpitale pękały w szwach. Wtedy z powodu odstawienia alkoholu i narkotyków zmarł Włodzimierz Wysocki. Marina Vlady opisała to piekło w swojej książce.
      • aandzia43 Re: Czy powinni zakazać sprzedaży alkoholu? 03.04.20, 14:34
        Naprawdę nawet dla barda nie znalazły się używki?
    • asia_i_p Re: Czy powinni zakazać sprzedaży alkoholu? 03.04.20, 14:38
      Absolutnie nie, szpitalom do szczęścia akurat teraz brakuje potrutych alkoholem metylowym.
      • joanna_poz Re: Czy powinni zakazać sprzedaży alkoholu? 03.04.20, 14:51
        juz nie mowiąc o tym ze ten zakaz nie przyczyni się nijak do zwalczania epidemii
    • etata Re: Czy powinni zakazać sprzedaży alkoholu? 03.04.20, 14:53
      "Ja bym chyba zakazała."

A swoją drogą – czy izby wytrzeźwień są obecnie otwarte?
      • lauren6 Re: Czy powinni zakazać sprzedaży alkoholu? 03.04.20, 15:58
        • etata Re: Czy powinni zakazać sprzedaży alkoholu? 03.04.20, 16:10
          No to szczerze współczuję pracownikom. Za żadne pieniądze nie chciałbym się szamotać z pijakami w czasie zarazy. To chyba najgorsza kombinacja.
    • nuclearwinter Re: Czy powinni zakazać sprzedaży alkoholu? 03.04.20, 20:59
      Nie, absolutnie nie, bez przesady. Żeby alkoholicy zaczęli się truć metanolem, denaturatem, czy innymi truciznami? Albo wyładowywać swoją agresję na rodzinie, jak już zostało wyżej napisane? To nie jest czas na takie akcje. Myślę poza tym, że mamy już wystarczająco dużo (słusznych czy nie, czas pokaże) zakazów aktualnie, nie ma sensu dokładać kolejnych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka