05.04.20, 20:39
Jak myślicie kiedy będzie można bezpiecznie iść do kina? Wg mnie na pewno nie w tym kwartale, może nawet nie w tym roku. W Krakowie co roku w wakacje korzystałam z akcji Taniekinobranie w Kinie pod Baranami i nadrabiałam zaległości. Wiem że w obliczu kryzysu to żaden problem ale uświadomiłam sobie z jak wielu rzeczy, niekoniecznie kosztownych przyjdzie zrezygnować. Dotarło też do mnie że nie można odkładać życia na później, od 10 lat nie byłam za granicą, ( ostatnie 2 lata choroby w rodzinie więc ciężko mi było beztrosko sobie jechać na wakacje) w tym roku miałam jechać, teraz wiem że na pewno nie pojadę...
Obserwuj wątek
    • chococaffe Re: Kino... 05.04.20, 21:10
      Z kontaktu z pewną europejską organizacją filmową wiem, że sporo kinowych imprez zostało przeniesionych na wrzesien. Czyli profesjonaliści mają nadzieję (bo wiedzy mieć nie mogą) , że we wrześniu będzie ok.
      • fandorina Re: Kino... 05.04.20, 21:14
        Fajnie że jest nadzieja smile
        • chococaffe Re: Kino... 05.04.20, 21:22
          Jakaś zawsze jestsmile Z drugiej strony ta cała maszyna filmowo-kinowo-festiwalowa nie może czekać i nic nie robić. Muszą próbować i liczyć na szczęscie. Nie wiem jakie zabezpieczenia finansowe są czynione.

I dlaczego wrzesień? Może liczą , że do tego czasu się wyciszy a wznowa jeszcze nie nastąpi.

Z dobrych wiadomości - niektórzy udostępniają swoje filmy za friko w necie, wiem, że to nie to samo co kino, ale zawsze coś. Możesz sobie zrobić kino w domusmile
          • fandorina Re: Kino... 05.04.20, 21:28
            Teraz pozostaje kino domowe, dobre i to smile zawsze to odskocznia od ciężkiej rzeczywistości. Zastanawiam się też jak się będę czuła na sali pełnej widzów. Ten lęk przed zakażeniem może w ludziach pozostać na długo po oficjalnym zakończeniu epidemii .
            • chococaffe Re: Kino... 05.04.20, 21:38
              Od dawna nie widziałam sali pełnej widzów big_grin

Widocznie chodzę na bezpieczne filmy wink
              • fandorina Re: Kino... 05.04.20, 22:12
                Ostatni raz byłam na początku marca na Parasite i sala była prawie pełnasmile
            • tiszantul Re: Kino... 05.04.20, 21:54
              "Ten lęk przed zakażeniem może w ludziach pozostać na długo po oficjalnym zakończeniu epidemii"

Będzie taki sam jak lęk przed wpadnięciem pod samochód, czyli u 99% społeczeństwa zerowy. Bać się będą ci, którzy zawsze się czegoś boją, a już czego się boją to drugorzędna sprawa, pierwotny jest lęk
    • mika_p Re: Kino... 05.04.20, 21:32
      Jak zluzują rygory związane z wychodzeniem z domu, to może powstaną kina dla zmotoryzowanych albo takie dla pieszych pod chmurką, tylko leżaki w odległosci 2 metrów od siebie, a nie jeden przy drugim.
      • chococaffe Re: Kino... 05.04.20, 21:39
        Takie pod chmurką to były latem. Pytanie kiedy wrócą.
        • mika_p Re: Kino... 05.04.20, 21:44
          Wiem, że były.
          Myślę, że teraz szybciej bedzie dozwolone luźne grupowanie się na zewnatrz niż ciasne w zamkniętych salach kinowych, więc mam nadzieję, że coś takiego powstanie późną wiosną.
          Poszlabym sobie do kina.
          • chococaffe Re: Kino... 05.04.20, 21:51
            Moim zdaniem wiele przybytków kulturalnych i gastronomicznych udałoby się otworzyć przy przestrzeganiu zasad i nowej "metodologii" (x m2 na osobę plus "bezdotykowość" usługi plus minimalne lub zerowe interakcje z żywym personelem)
    • hungaria Re: Kino... 05.04.20, 21:51
      O dziwo kina mi w tym całym lockdownie brak najbardziej. Oglądanie w domu to nie to samo.
      Mam nadzieję, że jesienią - to też najlepszy sezon kinowo (najwięcej premier, nowości).
      • tiszantul Re: Kino... 05.04.20, 22:07
        Faktycznie dziwnie się ogląda filmy w domu, brakuje niezwykle bogatego repertuaru kin (w porównaniu z internetem, gdzie wybór filmów jest, co tu kryć, nędzny), brakuje tego wchodzenia w trakcie filmu, świecenia smartfonami, przychodzących esemesów, wysyłanych esemesów, odgłosów jedzenia, odgłosów picia, rozmów telefonicznych, rozmów zwykłych, szeleszczących opakowań, ścieżka dźwiękowa filmu bez tych wszystkich dźwięków, bez nieustannego szumu klimatyzacji wydaje się uboga. W domu po prostu nie ma klimatu do oglądania filmów
        • chococaffe Re: Kino... 05.04.20, 22:12
          Szczęśliwy z ciebie czlowiek, tisz wink Jak diabli - pasuje to do całokształtu
          • lato-na-wsi Re: Kino... 05.04.20, 22:20
            Sarkastyczny cynik może być szczęśliwywink Z tych dokładnie powodów, jakie wymienił mnie kina najmniej [/u]ze wszystkiego obecnie brakuje.
            • chococaffe Re: Kino... 05.04.20, 22:28
              To nie jest sarkastyczny cynik tylko zgorzkniały nienawistnik. Nie wątpię, że w obecnych czasach może być szczęśliwy wink eot
        • fandorina Re: Kino... 05.04.20, 22:19
          Być może taką jest natura człowieka że najbardziej teskni za tym czego nie może w danym momencie miećwink
      • marianna1960 Re: Kino... 06.04.20, 02:11
        Dla mnie kino może nie istnieć za głośno, jedzenie picie w czasie seansu, tylko w domu.
        • chococaffe Re: Kino... 06.04.20, 02:56
          Niesamowite....potrafisz zaskoczyć...
    • stavros2002 Re: Kino... 05.04.20, 22:14
      Nie wiem co dzisiaj w kinie jest takiego, co przyciąga bardziej niż dobry film w domu.
      • chococaffe Re: Kino... 05.04.20, 22:30
        Konkretny film. Niedostępny (legalnie) w domu. Plus duży ekran
        • hungaria Re: Kino... 05.04.20, 22:32
          + Magia gasnącego światła i całkowitego wejścia w świat filmu.
          • stavros2002 Re: Kino... 05.04.20, 22:36
            Magia może dla pretensjonalnych wyznafcuff. Nowy dobry film mozna obejrzeć w kinie. Wszystko poza tym, w tym szarobure "ambitne" gnioty do ściągnięcia w sieci.

Ekran 120", wystarczy i na gnioty )
            • chococaffe Re: Kino... 05.04.20, 22:42
              Nie, nie wszystko jest w sieci (przynajmniej legalnie)
              • stavros2002 Re: Kino... 05.04.20, 23:23
                Legalnie?
                • chococaffe Re: Kino... 06.04.20, 02:34
                  Tak, z poszanowanim praw autorskich.
                  • stavros2002 Re: Kino... 06.04.20, 08:48
                    Aha, czyli nie rozpowszechniać osobom trzecim smile
                    • chococaffe Re: Kino... 06.04.20, 08:54
                      Nie tylko to. Są filmu niedostępne w sieci, chyba, że ktos potrafi hakować i dostać się do zamkniętej bazy. (Pomijam już te, ktorych w sieci po prostu nie ma)
        • mrs.solis Re: Kino... 05.04.20, 23:45
          Ja akurat mam projektor i wczoraj ogladalismy Alicje po drugiej stronie lustra w 3D. Super sprawa.
    • etata Re: Kino... 05.04.20, 22:55
      "Jak myślicie kiedy będzie można bezpiecznie iść do kina"

Trudno powiedzieć, premierę Bonda przesunięto na listopad. Szkoda, bo tytuł filmu zdaje się nieść dużo otuchy – "Nie czas umierać"smile
      • stavros2002 Re: Kino... 05.04.20, 23:48
        Twój wpis był dogłębny i wstrząsający, bywalec..

etata napisał:

> "Jak myślicie kiedy będzie można bezpiecznie iść do kina"
        >
        > Trudno powiedzieć, premierę Bonda przesunięto na listopad. Szkoda, bo tytuł fil
        > mu zdaje się nieść dużo otuchy – "Nie czas umierać"smile
        • bi_scotti Re: Kino... 06.04.20, 02:23
          Jeszcze sie ludze, ze TIFF (Toronto International Film Festival) bedzie, as always, we wrzesniu. No naprawde mam nadzieje i trzymam kciuki smile Cheers.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka