Dodaj do ulubionych

zalety kwarantanny

06.04.20, 00:43
a ja nie narzekam...siedzimy w domu, dzieci w ciągu dnia w ogrodzie. Nikt nam nie zawraca gitary, nie musimy sprzątać, ostatnio zrobiliśmy imprezę online, na której byłam w szlafroku, wykadrowaliśmy kamerę tak, żeby nie było widać bałaganu. Komunia córki odroczona, a przyznam, że spędzała mi sen z powiek ta żenująca impreza. Odradzam się jak feniks z popiołów. Nabieram jakiejś pewności siebie, dużo pracuję i na pewno odżywiam się zdrowiej, ćwiczę. Siedzę do późna w nocy i się wysypiam. Ostatnio poza bramą mojego domu byłam 12 marca. Boże uwielbiam ten stan. Nasz biznes legł w gruzach, ale mamy oszczędności i nastawiliśmy się, że jednak będziemy odbijąc się od dna po tym całym wariactwie. Dobrze mi z odrostami, myciem włosów szamponem familijnym, pieczeniem chleba i zakupem zapasów żywności na pół roku.
1. nie zachorować,
2. nie umrzeć z głodu,
3. zarobić choćby nędzny grosz...reszta jest tylko przyjemnościąsmile
Obserwuj wątek
    • kk345 Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 00:45
      >mamy oszczędności
      No ten fragment jest jednak kluczowy dla reszty narracji.
      • dyzurny_troll_forum Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 00:49
        kk345 napisała:

> >mamy oszczędności
        > No ten fragment jest jednak kluczowy dla reszty narracji.

Każde oszczędności kiedyś się kończą....
        • stolikowa Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 00:51
          tak się składa, ze mam to gdzieś...bye bye konsumpcjonizm
          • angazetka Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 12:55
            Płacenie rachunków i kupowanie jedzenia to konsumpcjonizm?
        • bigzaganiacz Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 02:50
          Każde oszczędności kiedyś się kończą..

Wazne zeby sie konczyly pozniej niz innym

Mozba cos kupic w dobrej cenie
        • wbka2 Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 09:34
          Niekoniecznie! Przemyśl jeszcze raz.
    • aankaa Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 00:56
      Odradzam się jak feniks z popiołów. Nabieram jakiejś pewności siebie, ...Siedzę do późna w nocy i się wysypiam. Ostatnio poza bramą mojego domu byłam 12 marca. Boże uwielbiam ten stan. Nasz biznes legł w gruzach... Dobrze mi z odrostami

big_grin
    • katriel Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 01:12
      > siedzimy w domu,
      Ty siedzisz, a inni (też w domu) pracują.

> dzieci w ciągu dnia w ogrodzie.
      Przedszkolne? Bo szkolne by chyba lekcje robiły.

> Nikt nam nie zawraca gitary, nie musimy sprzątać,
      Jak nie ma kwarantanny, też nie musicie. Grzywn za bałagan nie dają.

> Komunia córki odroczona, a przyznam, że spędzała mi sen z powiek ta żenująca impreza.
      To po co robisz komunię, jak cię żenuje i sen z powiek spędza? Znowu: to nie jest obowiązkowe.

> Dobrze mi z odrostami,
      Ja nie mam odrostów, bo się nie farbuję. Jestem jednolicie szpakowata i też mi z tym dobrze. Ale co ma kwarantanna do tego?
      • dyzurny_troll_forum Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 01:21
        katriel napisała:

> > Komunia córki odroczona, a przyznam, że spędzała mi sen z powiek ta żenuj
        > ąca impreza.
        > To po co robisz komunię, jak cię żenuje i sen z powiek spędza? Znowu: to nie je
        > st obowiązkowe.

Ale co sąsiedzi i ciotunie powiedzą!?
        • bi_scotti Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 01:32
          Good for you smile
          Sluchalam dzis Canadian astronaut, Chris Hatfield, ktory normalnie robilby "cos" tam zawodowego wink Ale jest jak jest wiec … spedza cale dnie z kilkunastomiesieczna wnuczka i jak sie sam wyrazil 'uczy sie cieszyc mozliwoscia, ktorej w innych okolicznosciach nie daloby mu zycie". Pewnie, mozna powiedziec, ze jemu latwiej, bo zapewne glodny nigdy nie bedzie ale tez mozna sie domyslac, ze dla tego typu over-achiever spedzanie calych dni z toddler to jednak spore wyzwanie wink Ale tez, jak wspomnial … unexpected chance. Pozostaje skupiac sie na tej polowce szklanki wciaz jeszcze pelnej i nie liczyc ubywajacych z niej kropli ... Wszystkim zycze dobrego nadchodzacego tygodnia - be good to each other smile Cheers.
          • bazia8 Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 04:16
            Uwielbiam go!
        • stolikowa Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 08:25
          no właśnie mam to gdzieś, padł pomysł u nas, żeby komunię zrobić w bezpiecznych odstępach, tylko rodzic i dziecko. Przyklasnęłamsmile
      • stolikowa Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 09:27
        napisałam że też sobie pracuję, ale już nie na wariackich papierach smile
        dzieci- jedno żłobkowe, drugie przedszkole
        no jeśli Ty nie farbujesz to innych zobowiązuje..fakt
        • daniela34 Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 09:39
          No i chyba córka w III klasie, skoro miała iść do komunii?
          • stolikowa Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 09:41
            nie, w trzeciej smile
            • daniela34 Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 09:44
              A co ja napisałam?
              • stolikowa Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 09:47
                a tak..III to 3 wink
                • jak_matrioszka Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 11:11
                  Koleżanka szkołe TVPis może prowadzi?
                  • stolikowa Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 11:18
                    hahaha never!
                • cosmetic.wipes Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 12:22
                  stolikowa napisał(a):

> a tak..III to 3 wink

Ojezusiezłoty 😂
              • lily_evans11 Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 12:33
                No przecież ona trolluje ma maksa, jak zresztą zawsze, a wy się dajecie kobity...
        • panna_lila Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 11:11
          dzieci- jedno żłobkowe, drugie przedszkole

to które miało iść do komunii w tym roku?
          • stolikowa Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 11:29
            ach walnęłam się, drugie III klasa
            • little_fish Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 11:58
              Że co? Sorry, ale pitolisz jak potłuczona. Musiało ci naprawdę sporo tego życia uciekać, skoro nawet nie wiesz, w jakim wieku masz dzieci 🙈
              • chatgris01 Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 12:11
                Raczej się wydało, że to troll.
            • cosmetic.wipes Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 12:24
              stolikowa napisał(a):

> ach walnęłam się, drugie III klasa

No tak, różnica między przedszkolem a 3 klasa to taki nic nieznaczący szczegół 😂
              • sumire Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 12:29
                Może potomek tak bystry - po mamusi ofkors - że z przedszkola od razu przeskoczył do III klasy i jeszcze im się w domu myli.
                • stolikowa Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 14:31
                  nie takie cyrki to tylko u ciebie hahah
            • m_incubo Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 12:31
              Może sprawdź, czy aby we własnym domu z ogrodem siedzisz czy u sąsiada, bo ci się chyba stan dzieci nie zgadza.
    • mrs.solis Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 01:31
      A ,to teraz juz wiem przez kogo wybuchla ta panika zakupowa.
      • stolikowa Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 08:27
        tak smile to przeze mnie
      • stolikowa Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 09:42
        tak, to przeze mnie ta panikasmile
    • pulcino3 Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 02:33
      stolikowa, jak śmiałaś przyznać się, że masz oszczędności :p, na tym forum, to duże fo pa.
      Zaraz Ci je zagospodarują smile
      • stolikowa Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 08:25
        hahaha harpie już ruszyły smile nie mogą zrozumieć, ze człowiek może też być czasami szczęśliwy smile
      • memphis90 Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 08:48
        Fopa?
    • mava Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 02:35
      a dlaczego "nie musicie sprzatać"? żyjecie w brudzie??? wow!!!
      • pulcino3 Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 02:59
        Mi się wydaje, że nie ma wewnętrznej potrzeby, że ma być posprzątane, bo ktoś im wpadnie niezapowiedziany do domu. I tak sobie mieszkają w nieładzie artystycznym :p.
        Ja z nudów wszystko już posprzątałam co było możliwe, okna już z 2 tyg. temu umyłam, w szafach powyrzucałam, co niepotrzebne i porządek zrobiłam, nawet w papierach, co zawsze awers miałam, lodówki, łazienkę. Odkurzam, podłogi myję codziennie, ale przy takim siedzeniu i nic innego nie robieniu, to w sumie nawet, po czasie nie ma już co sprzątać...
      • stolikowa Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 08:26
        nie, nie żyjemy w brudzie, ale też w muzeum nie smile
        • ichi51e Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 12:20
          Ja mam wrazenie ze jak wszyscy w domu to wiecej sprzatania... uncertain
          • disco-ball Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 13:24
            U mnie tak jest. Domownicy kurz przyciągają, albo na skutek wirów powietrznych spowodowanych bieganiem dzieci ten kurz szybciej zlepia się w koty smile
    • chococaffe Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 02:59
      Faktycznie , ludziom, którzy dla obcych sprzątali i uczestniczyli w żenujacych imprezach to musi byc ulga.
      • bazia8 Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 04:17
        A to ta paniusia big_grin
      • lily_evans11 Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 09:13
        Bingo! big_grin
        Próbuję właśnie wytężyć się umysłowo i zrozumieć, dlaczego światła i asertywna ematka chciała urządzić wstrętny jej i zbędny spęd rodzinny, ale mi się to nie udaje...
      • malia Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 12:20
        Ale że co? Bo nie wiem
    • ichi51e Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 08:28
      Sasiadka zaczela w domu cwiczyc. Codziennie 8-9 mam koncert muzyki sportowej plus przebiezki sloni w bonusie...
      • stolikowa Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 09:30
        nie mam sąsiadów, a biegam na bieżni
    • afro.ninja Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 08:33
      Kolejna- Maja w ogrodzie.
      • stolikowa Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 09:25
        kolejna harpia-srarpia
    • anna.fal Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 08:48
      masz ogród, a co ma powiedzieć rodzina z trójką dzieci w 45 metrach w wielkiej płycie z małym balkonikiem? oni muszą wyjść na spacer, do parku nie mogą, zostaje im spacej wzdłuż ruchliwej ulicy
      • panna_lila Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 09:04
        ostatnio na FB była dyskusja - dziewczyna prosiła o podpisywanie apelu o otwarcie lasów, bo ona z dziećmi nie ma gdzie wyjść, druga zajadle apelowała do jej rozsądku, bo przecież hasztagzostańwdomu! dopiero w dalszej dyskusji wyszło, że ta druga "siedzi" aktualnie w domu z dużym ogrodem
        • hanusinamama Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 11:40
          Tez własnie kazdej, ktora tu tak zażarcie broni opcji "siedz w domu, nosa nie wyściubiaj" pytam czy ma dom z ogrodem? Mi to siedzenie tak nie doskwiera..bo mam spry dom z ogrodem. Rozumiem ludzi, ktorzy w mieszkaniach w blokach dostają pierdolca.
          • m_incubo Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 12:06
            A ja nie kumam tej opcji "dom z ogrodem". Mam dom z ogrodem, mam też mieszkanie, w tej sytuacji różnica rzeczywiście kolosalna, czy nie mogę normalnie funkcjonować poza balkonem czy poza furtką ogrodu.
            Tak jakby w celi z pelargoniami za oknem zamiast gołych krat milej było przechodzić odsiadkę. Nie ma dla mnie żadnej różnicy czy kręcę się po własnym ogrodzie czy po własnym salonie, nie mogę pójść do kina, do teatru, nie mogę posiedzieć w 5 knajpach na Mariackiej, nie mogę wypić kawy z koleżanką ani poczytać książki w parku.
            Te wyimaginowane zalety "domu z ogrodem" to widzą chyba tylko bassety w crocsach, których jedyne aktywności na co dzień to "kawa na tarasie" i bujanie na huśtawce.
            • bo_ob Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 12:10
              m_incubo napisała:

> A ja nie kumam tej opcji "dom z ogrodem".

iść do kina czy do kawiarni jeszcze zdążysz pójść nie raz, w aktualnej sytuacji 'dom z ogrodem' ma oczywistą przewagę nad mieszkankiem w bloku, bo daje - na przykład - większe możliwości ruchu, spędzania czasu czy wysiłku fizycznego

dziwne, że tego nie 'kumasz'
              • m_incubo Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 12:21
                Ponieważ mam "dom z ogrodem", to piszę o tym, czego dom z ogrodem NIE rekompensuje MNIE. Aktywności fizyczne typu kawa o wschodzie słońca są dobre góra dwa razy w tygodniu.
                Mój mąż siedzi aktualnie w "domu z ogrodem" z najstarszą, bo ma tam do zrobienia robotę, ja z resztą towarzystwa siedzę w mieszkaniu w dużym mieście, bo do zeszłego tygodnia pracowałam.
                Teraz czekam na wizytę, żeby zrobić ciążowe usg i zastanawiam się jak w tym burdelu zwanym służbą zdrowia ogarnąć badania prenatalne i masę innych rzeczy, które nie wiadomo jak działają BO WIRUS.
                Niestety w normalnym życiu dom z ogrodem nie jest receptą na wszystko, a właściwie nie jest receptą na nic. I tyle.
                • bo_ob Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 12:25
                  m_incubo napisała:

> Aktywności fizyczne typu kawa o wschodzie słońca

nie, aktywność fizyczna to praca fizyczna w ogrodzie, fizyczne zmęczenie, czyli coś, czego mieszkanko w bloku nie daje, a które są bardzo potrzebne w sytuacji stresu, to witamina A, chyba nie muszę mówić jak ważna

picie kawy nie jest aktywnością, chyba sama to rozumiesz
            • ichi51e Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 12:22
              Nie to roznica jak siedziec w celi a siedziec w celi z ogrodem. Wbrew pozorom roznica bardzo duza.
            • gama2003 Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 12:23
              No ja kumam, bo mieszkam w bloku i balkonu nie posiadam. Wizja ogrodu i zaciągania się własnym pozadomowym powietrzem, roślinami i generalnie większą przestrzenią to w tej chwili dla mnie opcja marzenie. Mieszkam w centrum miasta i spacerować wśród zieleni tu po prostu nie ma gdzie. Więc wizja, że ktoś własnie w ogrodzie buja się w hamaczku, albo kawkuje na trawie to atrakcja wręcz wakacyjna.
              Nieporównywalna z blokiem i widokiem z okien.
              • m_incubo Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 12:29
                Częściowo się zgadzam, fajnie jest pod warunkiem, że i tak byś siedziała na dudzie, więc lepiej siedzieć na hamaku, albo nigdy nie miałaś czasu siedzieć, bo przebierałaś łapkami jak chomik w kołowrotku. To ok, siedzisz 4 tygodnie nie wychylając nosa i piszesz wątki jak to kwarantanna oddala ci prawdziwe życie.
                Niestety jak musisz czasem wychodzic, pracować, jeździć do matki dwa miasta dalej, wykopać studnię, znaleźć lekarza, dwa razy w tygodniu być w laboratorium, to kwarantanna jawi się nieco inaczej niż picie kawki pod kwitnąca wiśnią.
                W sytuacji, gdy musisz i tak
      • stolikowa Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 09:23
        im współczuję, ale sobie nie będę paznokci z tego powodu drzeć...
        • jak_matrioszka Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 09:29
          A ja współczuje Tobie, tego życia pod presja "co ludzie powiedza". Ale nie bój, też nie dre z tego powodu paznokci... wink
          • stolikowa Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 09:33
            współczujesz mi czegoś, czego ja absolutnie nie wykazujęsmile dobra rada dla Ciebie: nie pal energii na współczucie, zacznij ćwiczyć i się poruszaj. Wtedy będziesz bardziej milsza i skoncentrujesz się na sobie smile peace!
            • jak_matrioszka Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 11:16
              A kto wykadrował kamere na imprezie tak, zeby było tylko "pokazowy" kawałek widać? I komu spedzała sen z powiek żenujaca impreza?
              Ja jestem tak cholernie miła, że jak sobie czasem nie posole i nie popieprze na forum, to mnie na deser łyżeczkami zjedza wink
      • pitupitt Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 09:39
        No ale przecież mieszkanie w bloku jest po stokroć lepsze/fajniejsze/wygodniejsze, bo nic nie trzeba robić, a ci, co zachwalają domy jednorodzinne, to idioci, WIĘC O CO WAM TERAZ CHODZI???😈
        • stolikowa Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 09:43
          piękne! dokładnie! w punkt!
        • milva24 Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 10:16
          A bierzesz pod uwagę, że nie każdego stać na dom z ogrodem?
          • stolikowa Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 10:43
            ale czyja to wina? moja?
            • milva24 Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 10:49
              Nie na Twój post odpisywałam.
              • stolikowa Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 11:10
                a ja odpisałam na Twój smile
                • milva24 Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 12:45
                  No to Ci napiszę, że ani Twoja ani moja.
        • jak_matrioszka Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 11:22
          O tym, że wolałabym mieszkanie pisałam ja. Co prawda precyzowałam, że chodzi o kamienice, ale niech bedzie i blok. A pare dni temu napisałam (pod katem korony), że wyprowadziliśmy sie z domu wolnostojacego i nie żałuje. Niech ktoś znajdzie chociaż jedna forumke która wolała mieszkanie a teraz jeczy, że chce dom i screeny przedstawi, to bedzie w punkt. Na razie jest walenie na oślep, a nuż coś trafie...
          • alpepe Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 12:37
            Ja się niejako podpiszę, całe życie spędziłam w mieszkaniach, obecnie mam na parterze, większość okien wychodzi na podwórze, czyli de facto trawniki z ławeczką, ogrodzony. Nie potrzebuję domu, tym bardziej, że w Berlinie przy tych cenach mnie nie stać, a kiedyś również nie było stać.
        • teraz.banderas Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 11:40
          Dla aktywnych osób w normalnym czasie, jak najbardziej może być fajniejsze. Dla pań, które nareszcie nie muszą kryć się ze swoją naturą drobiu domowego, już niekoniecznie.
    • frey.a86 Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 08:54
      A czy w normalnym czasie bez obowiązkowej kwarantanny ktoś wam zabronił siedzenia w domu i nakazał prowadzenie firmy i urządzanie dziecku hucznej komunii? Jak wam tak dobrze, to trzeba się było okopać rok lub dwa lata temu i tak sobie siedzieć po dziś dzień, a nie wk.rwiać teraz pozamykanych przymusowo w domach ludzi hasełkami typu "och jak mi dobrze, wreszcie mam czas dla siebie". Czas dla siebie to ty zawsze miałaś, tylko nie potrafiłaś go wygospodarować.
      • lily_evans11 Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 09:20
        Większość ludzi do tej pory chyba w ogóle czego takiego nie rozwazala.
        I doznają objawienia, że można inaczej i ze da się tak pracować i nie pędzić za czymś przez cały dzień. Widzę po znajomych.
      • stolikowa Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 09:46
        przykro mi, ze jesteś sfrustrowana i wk..iona. Zaakceptuj to, że inni są szczęśliwi. Wiem, to Cię przygniotło...
        • ritual2019 Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 09:57
          Rozumiem ze po lockdown nadal bedziesz prowadzic taki szczesliwy tryb zycia?
          • stolikowa Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 10:01
            mam nadziejęsmile
            • little_fish Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 10:09
              To jak chcesz odbudować len biznes, który legł w gruzach?
            • ritual2019 Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 10:10
              Super, szkoda ze wczesniej na to nie wpadlas.
        • frey.a86 Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 10:13
          Nie, nie jestem ani sfrustrowana, ani wk.rwiona, bo pracę mam, jedzenie mam, a w wolnym czasie siedzę na balkonie i nadrabiam zaległości książkowe albo oglądam z mężem netflixa. Ale czytam też wiadomości i wiem co się dzieje na świecie. Mam to minimum empatii, żeby nie klepać po internecie, jak to fajnie jest na kwarantannie, bo nie trzeba rano wstawać i nie trzeba dziecku komunii urządzać, kiedy innym pandemia dosłownie rujnuje życie.
          • joanna_poz Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 10:17
            frey.a86 napisała:

>
            > Mam to minimum empatii, żeby nie klepać po internecie, jak to fajnie jest na kw
            > arantannie, bo nie trzeba rano wstawać i nie trzeba dziecku komunii urządzać, k
            > iedy innym pandemia dosłownie rujnuje życie.

otóż, to.
            klepanie bzdurek o szamponie familijnym, odrostach i fajnym życiu jest w tej sytuacji i niestosowne i niemądre, delikatnie ujmując.
          • little_fish Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 10:19
            Dokładnie. Siedzę w domu z ogrodem. Pracuję w szkole, więc pensję póki co mam zapewnioną. Mąż jeszcze pracuje. Ale na miłość boską nie jestem sama na tym świecie... Ludzie przeżywają prawdziwe tragedie. My sami nie wiemy co będzie za tydzień, miesiąc... 😞
            • triss_merigold6 Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 10:25
              Gee... ja mam ten home office i pensję (aczkolwiek nagrody nam wstrzymali, bo wizerunkowo wyszłoby fatalnie), partner ma pracę, za którą płacą i firmy kryzys raczej nie dotknie, ale całokształt sytuacji i ograniczeń mnie denerwuje. Zdaję sobie sprawę ze skutków dla gospodarki i społecznych.
            • elf1977 Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 10:56
              Tak z ciekawości, jak siedzicie w tym ogródku, bo wg mnie jest za zimno...
              • joanna_poz Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 10:58
                ja w sobote siedziałam w kurtce.
              • stolikowa Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 11:10
                a to prawda...wiatrzysko straszne,ale sama świadomość, że mozesz wyjsć jest pobudzajaca. A i dzieciakom wiatr nie straszny.
                • little_fish Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 11:15
                  Bez kwarantanny tym bardziej można było wyjść
                • elf1977 Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 11:17
                  Zalety domu z ogródkiem to ja odkryłam na długo przed zarazą.
          • stolikowa Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 10:28
            moja droga nie musisz mi tu imputować, ze ja odrealniona jestem, bo statystyki ze swiata mam w jednym paluszku. Początki kwarantanny spędziłam na martwieniu się o świat i wszystko inne...i zdałam sobie sprawę, ze po ch..j ja to robię. Nic nie mogę zrobić tylko przeczekać, rozsądnie przeczekać.
      • black_halo Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 10:22
        Ja nie miałam. Praca zawodowa plus dojazdy do niej zajmowały mi dziennie 11-13 godzin. Uważam, że i tak byłam ultrazorganizowana bo w czasie siedzenia w samochodzie słuchałam audiobooków i kursów językowych. Więc wieczorami miałam jeszcze 2 razy w tygodniu czas, żeby iść na siłownię i raz w tygodniu do szkoły językowej. Zostawały mi dosłownie dwa wieczory w tygodniu na rzeczy takie jak inny samorozwój - na przykład udemy, kontakty towarzyskie i rodzinne, zwykły relaks i dbanie o ciało. No i weekend. Do sprzątania, prania i prasowania przychodzi pani ale zakupy i gotowanie to już pół na pół z partnerem. Jeśli zdarzyła się delegacja to katastrofa. No i weekend - wyspać sid trochę, ogarnąć obowiązki względem rodziny, czasem gdzieś pojechać.

Teraz nie pracuje ale jestem na zasiłku, mam oszczędności. Właśnie zdobywam nowe kwalifikacje. Codziennie chodzę na dlugi spacer, codziennie mam czas na gotowanie zdrowe gotowanie' codziennie ćwiczę, dużo czytam, piszę. Ogarnęłam szafę swoją, teraz robie dokładny przegląd tego co mam. Jak skończy sie kwarantanna to wywożę sporo rzeczy do sklepu z artykułami z drugiej ręki.

Dzięki tej kwarantannie miałam okazję sie zastanowić nad wieloma rzeczami i doszło do mnie, ze potrzebuję znacznie mniej niż mi się wydawało.
        • triss_merigold6 Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 10:26
          Nie masz dzieci więc nie musisz dbać o niczyją przyszłość.
          • black_halo Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 10:52
            O swoją muszę dbać.
          • lily_evans11 Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 12:35
            Zapewne i bezdzietna nie chciałaby zamieszkać pod mostem, bo gospodarka pierd.., a kredyt okazuje się np. nie do spłacenia.
            Na świecie są nie tylko ludzie, którzy naprodukowali sobie bombelków i nie tylko oni mają potrzeby życiowe, serio.
          • m_incubo Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 12:50
            Może o swoją przede wszystkim? Nie każdy sprowadza c.a. 8 dekad swojego życia do wysiedzenia jaja.
        • stolikowa Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 10:29
          przylaczam się, opisałaś moje życiesmile
    • panna_lila Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 08:58
      wykadrowaliśmy kamerę tak, żeby nie było widać bałaganu
      prawdziwe wyluzowanie widać wtedy, kiedy masz tak wywalone na to co inni powiedzą, że nie musisz nic ukrywaćsmile

myciem włosów szamponem familijnym
      co to za szampon?
    • lily_evans11 Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 09:18
      Nie dziwie się. Ludzie, którzy wciąż mają jakoś tam zabezpieczony byt, dopiero teraz zobaczyli, jak to jest wyskoczyć z pracowego kieratu i móc pobyć z rodziną, posiedzieć we własnym domu i nie żyć w tempie ściśle od do.
      Moja kumpela nauczycielka przeżywa to samo objawienie. Lekcji online nie prowadzi, wysyła materiały, przedmiot ma taki średnio wymagający, wiec nie siedzi nad tym dniem i nocą - i stwierdziła, że tak by mogla cały czas, a wynagrodzenie przecież spływa.
      • stolikowa Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 09:24
        wcześniej harowałam jak wól od bladego świtu do zmierzchu...teraz odrabiam stracone lata z rodziną
        • lily_evans11 Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 10:03
          Ale chyba wiesz, że mogłaś tak wcześniej? wink
          Zawsze można pracować np. na mniejszą cześć etatu, w elastycznym czasie pracy albo zdalnie - bo rozumiem, że mówimy o specjalistycznym wykształceniu i pracy, która na taki tryb pozwala.
          I trochę mnie dziwi, że ludzie to dopiero teraz odkrywają.
          • swiezynka77 Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 12:08
            lily_evans11 napisała:

> Ale chyba wiesz, że mogłaś tak wcześniej? wink
            > Zawsze można pracować np. na mniejszą cześć etatu, w elastycznym czasie pracy a
            > lbo zdalnie - bo rozumiem, że mówimy o specjalistycznym wykształceniu i pracy,
            > która na taki tryb pozwala.

sęk w tym, że nie można. jak ktoś jest 'wąską specjalistką' albo co gorsza ma stanowisko menedżerskie to na pytanie o zmniejszony wymiar czasu pracy zabiją cię śmiechem. cud prawdziwy jeśli nie będziesz wyrabiać zbyt wielu nadgodzin. to jest wybór wszystko albo nic, nie ma tak że sobie wybieram że wystarczy mi 75% mojej pensji to sobie popracuję 75% czasu.
            • lily_evans11 Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 12:38
              Czasami możesz robić to samo na swoim, jako firma świadcząca usługi wink.
              BTW mój ojciec ma stanowisko tego rodzaju, wysokie, od lat pracuje praktycznie z domu - jest po operacjach ortopedycznych i niespecjalnie sprawny ruchowo (choć fakt, pracuje tyle pewnie, co by pracował na miejscu, ale odpada mu jeżdżenie do pracy, głupie nasiadówy itp.).
        • elf1977 Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 10:59
          Boże, w zasadzie współczuję. Naprawdę trzeba mieć kijowe życie, żeby dopiero podczas kwarantanna poznać jego smak.
          • stolikowa Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 11:19
            i ty akurat wiesz jakie ja mam/miałam życie harpio please
            • elf1977 Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 11:24
              Znasz definicję słowa karpia? Przecież o tym, jakie masz czy miałaś życie, ochoczo poinformowałaś w pierwszym poście. Ja akurat nie należę do tych, co piszą o sobie.
              • stolikowa Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 11:35
                no to może nie pisz w ogóle
                • elf1977 Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 11:47
                  Bo?
      • glanaber Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 11:14
        lily_evans11 napisała:

>
        > Moja kumpela nauczycielka przeżywa to samo objawienie. Lekcji online nie prowad
        > zi, wysyła materiały, przedmiot ma taki średnio wymagający, wiec nie siedzi n
        > ad tym dniem i nocą - i stwierdziła, że tak by mogla cały czas, a wynagrodzen
        > ie przecież spływa.
        >
        Lekcji nie prowadzi, wysyła materiały, czyli swoją pracę scedowała na innych, a wynagrodzenie spływa. Czy przelewa je na konta rodziców uczniów, którzy za nią harują?
        • lily_evans11 Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 12:04
          Szkoła w zasadzie nie prowadzi, są duże problemy z dostępnością uczniów online. Koleżanka wszystko, co ma przygotować, ma przygotowane, co ma sprawdzić, ma sprawdzone. Przedmiot nie jest jakiś specjalnie wymagający po prostu.
          Juz może odpindolmy się od nauczycieli w tym czasie, który dla nich też jest trudny.
          Raczej chodzi mi o to, że uważała do tej pory, że ona idąc do pracy i siedząc tam naprawdę pracuje, a ktoś w innym systemie się obija, a teraz się okazało nagle, że mozna pracować z domu. I że pozwala to zaoszczedzic czasu na dojazdy, upychanie dzieci w placówkach itp.
    • sumire Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 09:28
      Taaak... Taka piękna ta kwarantanna w ogrodzie i z zapasami na pół roku smile
      • stolikowa Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 09:40
        lepsze to niż harowanie dzień w dzień, niewidzenie rodziny, ciągły stres. Zatrzymałam się, odreagowałam, pobyłam z rodziną, z samą sobą, nie kupujemy pierdół. Wykorzystujemy ten czas na maxa. NIe przeskoczymy tego...musimy przeczekać.
        • sumire Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 09:49
          Na razie bez wątpienia lepsze. Zwłaszcza w cieplarnianych warunkach.
      • wbka2 Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 09:40
        Ale dlaczego na pół roku? Może na jedno pokolenie?
        • stolikowa Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 09:44
          to zrób na jedno pokoleniesmile masz wybór, ja wybrałam pół rokusmile
          • little_fish Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 09:48
            A ja wybrałam znacznie wcześniej bycie z rodziną, nie harowałam całymi dniami, nie kupowałam pierdół. Tobie naprawdę była do tego potrzebna epidemia i kwarantanna? To współczuję
            • stolikowa Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 10:13
              może i była..
    • pitupitt Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 09:42
      Ja też nie narzekam. Inny plus kwarantanny: może w końcu uda mi się zużyć wszystkie zapasy kosmetyków...
      • stolikowa Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 09:44
        dokładnie!
    • ritual2019 Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 09:48
      Tiaaa, niektorzy to musieli miec niezle popaprane priorytety w zyciu i bajzel organizacyjny skoro odebranie im ich praw widza jako pozytyw.
      • stolikowa Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 11:05
        hahaha...popaprane priorytety...dzięki nim teraz siedzę w ogrodzie i słucham narzekań jak to ktoś się męczy na 50 m z trójką dzieci i jeszcze obwinia o to innych winkboskie
        • joanna_poz Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 11:09
          z kazdym kolejnym wpisem robisz się coraz bardziej żenająca.

trochę pokory kobieto!
          i Tobie los moze się odmienic i z tego ogrodu wylądujesz na 50 metrach.
          ciekawe czy wtedy tez tak będziesz chichotać.
          • joanna_poz Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 11:10
            *żenująca.
          • stolikowa Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 11:13
            wtedy nie bedę...pokorna jestem bardzo. A żenujące jesteście wy harpie, które macie problem, ze ktos sobie radzi w tym ciężkim momencie. Według was powinnam założyć łańcuch pokutny, przeprosić za to, ze czuję się dobrze, że nie myślę globalnie o biednych ludziach, ze spędzam czas z rodziną i ze się, cieszę, ze Komunii nie będzie...no wariactwo smile
            • ritual2019 Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 11:18
              stolikowa napisał(a):

> Według was powinnam z
              > ałożyć łańcuch pokutny, przeprosić za to, ze czuję się dobrze, że nie myślę glo
              > balnie o biednych ludziach, ze spędzam czas z rodziną i ze się, cieszę, ze Komu
              > nii nie będzie...no wariactwo smile

Wiesz mnie malo interesuja globalnie biedni ludzi, interesuje mnie moja osoba, moja rodzina, moi bliscy I bardzo przeraza odebranie mi moich podstawowych praw oraz postawa mas czyli jak latwo lykneli.
              A komunii robic nie musisz bez wzgledu na okolicznosci.
              • stolikowa Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 11:20
                no to przeczytaj...zawsze masz wybór, możesz wyjsć...najwyżej zachorujesz albo zarazisz innych lub dostaniesz mandat...luzik
                • ritual2019 Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 11:30
                  stolikowa napisał(a):

> no to przeczytaj...zawsze masz wybór, możesz wyjsć...najwyżej zachorujesz albo
                  > zarazisz innych lub dostaniesz mandat...luzik

Oczywiscie moge wyjsc, i wychodze, nikt mi mandatu za to nie da bo nie lamie tych bezprawnych zasad ale niestety nie moge podrozowac, nie moge pojechac dokad chce, nie .moge pracowac, moje dzieci nie moga byc edukowane prawidlowo w szkole przez nauczycieli, nie moge robic wielu rzeczy ktore robilam do tej pory. Nie .moge nawet zdecydowac o wlasnym zdrowiu.
                  A coronavirus mialam wiec dla mnie to nie problem. Takich jak ja sa miliony i sa karani bez powodu.
                  • stolikowa Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 11:37
                    no ale ten problem dotyczy nas wszystkich, to jest opcja dla wszystkich. Pamietaj to tymczasowe, nie bedzie trwalo jak II wojna światowa tylko kilka miesięcy. Naprawdę nie wytrzymasz?
                    • ritual2019 Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 11:55
                      stolikowa napisał(a):

> no ale ten problem dotyczy nas wszystkich, to jest opcja dla wszystkich.

To nie jest opcja, opcja to mozliwosc wyboru czyli ludzie chca sie izolowac lub nie chca. Rzad mowiacy prawde czyli covid19 jest niegrozny ale moze byc dla osob z grup ryzyka ale mozemy ich chronic poprzez izolowanie tych grup jesli chca oczywiscie i opacowujemy strategie. Swiat dostal chaos, histerie rozpetana przez rzady wlasnie, masy to lyknely, wielu nadal w to wierza, choc powoli widac frustracje.

Pamietaj to tymczasowe, nie bedzie trwalo jak II wojna światowa tylko kilka miesięcy

II wojna swiatowa tez byla przeciez tymczasowa, ale przynajmniej ludzie wiedzieli o co chodzi.
                      W tej wojnie ekonomicznej winny jest wirus, niegrozny oczywiscie ale zrobiono z niego takiego.

> . Naprawdę nie wytrzymasz?

Czego nie wytrzymam? Ja z tych odpornych na depresje i tego rodzaju problemy, na coronavirus tez odporna, ale nie dopatruje sie pozytywow w czyms tak okropnym jak lockdown, jak odebranie ludziom ich praw bez powodu.
            • gama2003 Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 11:30
              Bo przedstawiasz okazję do dobrego samopoczucia jako zaletę kwarantanny. A to nie brzmi dobrze, obiektywnie.

To samo mogłaś mieć zawsze, bez ,, ofiar w ludziach,,. Ale żyłaś w biegu i o te chwile zatrzymania się nie dbałaś. Nievważne z jakiego powodu. Brzmisz jakby kwarantanna Cię cieszyła, przynajmniej w tym watku. I cieszy Cię, że innych to drażni. Albo im zgrzyta moralnie bo się boją ( ja).

Taki wirtualny gest popijania kawki, gdy inni się przejmują/mają gorzej/ skromniej to średnio sympatyczny jest, prawda ?
        • ritual2019 Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 11:15
          stolikowa napisał(a):

> hahaha...popaprane priorytety...dzięki nim teraz siedzę w ogrodzie i słucham na
          > rzekań jak to ktoś się męczy na 50 m z trójką dzieci i jeszcze obwinia o to inn
          > ych winkboskie

Ja mam ogrod I dzieci w wieku 17 i 12 lat wiec nie ma to znaczenia, natomiast odebranie mi moich podstawowych praw ma dla mnie ogromne znaczenie. Moje zycie nie bylo tak fatalne jak twoje ze lockdown mnie ucieszyl bo moge zlapac oddech normanosci. Wiec tak, twoje priorytety i organizacja zycia byly zdecydowanie mocno popaprane.
        • starczy_tego Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 11:17
          Karma wraca, wiec byłabym ostrożna z wyśmiewaniem ludzi w gorszej sytuacji...
        • little_fish Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 11:19
          Mam dom, ogród i dwoje dzieci. I bez kwarantanny miałam czas żeby w tym ogrodzie z rodziną posiedzieć. A i do pobliskiego lasu mogliśmy pójść. Naprawdę nie odczuwam żadnych plusów aktualnej sytuacji. No rano mogę nieco później wstać - to mi nie zrekompensuje tego co tracę, nie mówiąc o tym co jeszcze mogę stracić
        • hanusinamama Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 11:42
          To akurat było glupie.
    • ira_08 Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 10:01
      A mnie już wkurzają te teksty: ojj, dopiero zaraza i odgórne nakazy pozwoliły nam się wyluzować i spędzać razem czas!

Ktoś ci wcześniej kazał szorować każdy kąt, farbować włosy, posyłać dziecko do Komunii, spotykać się z ludźmi? Myć włosy innym szamponem? Zabraniali ci piec chleb i zamawiać pół dostawczaka z Tesco?

• stolikowa Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 10:02
        weź się...
        • lily_evans11 Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 10:05
          Ale ona ma rację. Ludzie na pewnym poziomie możliwości finansowych mają jednak w dużym stopniu udział w wyborze swojego trybu życia wink.
          • m_incubo Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 10:16
            Do tego musi być odpowiedni poziom też czego innego, nie tylko finansów.
          • triss_merigold6 Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 10:16
            I chyba pandemia z zamknięciem wszystkiego nie jest im potrzebna?
            • anika772 Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 10:24
              triss_merigold6 napisała:

> I chyba pandemia z zamknięciem wszystkiego nie jest im potrzebna?

Najwyraźniej niektórym jest potrzebna.

Stolikowa dziękuje pandemii za możliwość uniknięcia "żenującej imprezy komunijnej", ojprd, sciana
              • lily_evans11 Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 10:40
                To było najlepsze big_grin
              • stolikowa Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 10:47
                no i jeszcze dziękuję za czas z dziećmi, za wyciszenie, za każdą pierdołę, za to, ze świat odetchnie, ze nas- ludzkie zwierzęta pozamykano w domach. Za to dziękuję. I mam nadzieję, ze każdy pomyśli nad tym jak jesteśmy słabi, jak w miesiąc świat, który budowaliśmy sie rozwala...jesteśmy tylko marnym pyłem moja droga, a świadomość, że nie będę musiała przeżywać tej Komuniii nastraja mnie mega pozytywniesmile co robic?
                • m_incubo Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 10:53
                  😄😄
                  A ja dziękuję że takich odrealnionych kosmitów widuję tylko na tym forum.
                  • little_fish Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 11:04
                    O to to to!
                • gama2003 Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 11:03
                  Fajnie, że masz takie zdolności adaptacyjne. Ja nie widzę ani jednej zalety kwarantanny. Rzeczy ważne doceniałam zawsze a fakt, że mam teraz czas wcale mnie nie cieszy.
                  Wiem ile mogę stracić, to skutecznie obniża samopoczucie. I nie chodzi mi zubożenie materialne, choć i to mnie bardzo rozwala.
                  Izoluję się, bo się boję i przemawia do mnie argument takiego przerywania łańcucha zakażeń w kraju, w którym innych metod się nie zapewni. A po wszystkim jeszcze oczerni lekarzy i pielęgniarki, gloryfikując starania rządzących.
                  Nie umiem cieszyć się teraz zatrzymaniem w biegu. Nie za taką cenę - patrząc globalnie, dosłownie i w przenośni.
                  • stolikowa Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 11:07
                    zgadzam się w wieloma wątkami, które poruszyłaś. Tez na początku się gnębiłam i chodziłam struta, ale sobie przetłumaczyłam, że jedyne co możemy zrobić to przeczekać w kwarantannie. A jeśli mam już w tej kwrantannie być to najlepiej nie w depresji. I kurcze jest mi o wiele łatwiej i tylesmile
                    • anika772 Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 11:16
                      Pomiędzy depresją i zgnębieniem a egzaltowaną ekstazą jest jeszcze trochę miejsca.
                      Przeżywaj sobie oczywiście jak chcesz, to twoje emocje, ale nie dziw się ostrym reakcjom.
                      • stolikowa Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 11:21
                        wasze reakcje to dla mnie rozrywka w ten piękny, kwarantannowy poniedziałek smile ach popijam kawkę
                • elf1977 Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 11:03
                  Trochę to żenujące. Naprawdę nie trzeba organizować komunii. Naprawdę nie trzeba żyć, jak Ci zagrają...nikt wcześniej tego Ci nie powiedział?
                  • stolikowa Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 11:14
                    oj ...dobrze, ze mi powiedziałaś. Dzięki tobie, ciociu będę żyć inaczej, tak jak ty chcesz
                    • elf1977 Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 11:20
                      Na szczęście nie jestem twoją ciocią, bez obrażania się nie da? To Ty pisałaś o tej strasznej komunii i twoim wewnętrznym cenzorze...
            • lily_evans11 Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 10:38
              Dokładnie. Dlatego dziwią mnie takie posty, no ale może niektórzy dopiero teraz odkrywają, że robić trochę mniej i w mniejszym pośpiechu tez jest ok.
              • kosmos_pierzasty Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 11:33
                A ja widzę, że to jest jakaś fala tego rodzaju przemyśleń. Też jestem zaskoczona, ale chyba zawsze miałam skłonność do przeceniania gatunku ludzkiego.
                Jeśli to kwaśne winogrona i dobrze pełnią swoją rolę, chroniąc ludzi przed szaleństwem to ok. W sumie każda metoda jest dobra.
                Bardzo jestem ciekawa na ile te spostrzeżenia są na poważnie i które spośród osób wychwalających corona slow life naprawdę trwale zmienią swoje życie i podejście na bardziej uważne, kiedy już wszystko ruszy. To w sumie byłabym zmiana na lepsze, ale obawiam się, że często to tylko takie fantazjowanie. Dodatkowo warunki do spowolnienia życiowego po pandemii będą trudniejsze, bo głęboki kryzys nie sprzyja takim ruchom. No i nie od wszystkich zobowiązań da się sprawnie uwolnić - hipoteki, inna praca... to nie są sprawy do zmiany z dnia na dzień nawet, gdy gospodarka hula.
                • teraz.banderas Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 11:49
                  > Jeśli to kwaśne winogrona i dobrze pełnią swoją rolę, chroniąc ludzi przed szaleństwem to ok.
                  > W sumie każda metoda jest dobra.

Masz rację, jesli to racjonalizacja i mechanizm adaptacyjny, to jakoś można wybaczyć te idiotyzmy.
                • gama2003 Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 11:55
                  Nie wierzę, że ludzie się zmienią. Wręcz przeciwnie, jeśli czasy będą trudniejsze to wręcz będą gorsi. A przymajmniej sporo tych gorszych wychynie spod kamieni i będą cwaniactwem ogrywać słabszych. Robić śliskawe interesy.
                  Średnio wierzę w zbiorowe ,, ubogacenie,, moralne. Już teraz brutalnie widać, że liczyć można tylko na siebie. Wyjątki są inne.
                • sumire Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 12:01
                  Zachwyt slow life generalnie pojawia się u dwóch grup osób, jak tak sobie przestudiujesz wątki zadowolonych siedzenia w ogrodzie z rodziną - u tych, które i tak siedziały, bo pracowały z domu lub wcale, i u tych, które wcześniej tak zapieprzały z taczkami, że nie miały czasu załadować. Jedne i drugie łączy pewien drobiazg, mianowicie dobry status majątkowy. Nie wierzę w żadną trwałą przemianę i zwiększoną uważność u ludzi, w których życiu nie zmieniło się absolutnie nic lub na razie zmieniło się tylko na lepsze. Zwłaszcza że gdy to wszystko się skończy, wielu z nas będzie zapieprzało jeszcze szybciej niż wcześniej.

I druga rzecz - nie minął nawet miesiąc, odkąd siedzimy w domu, efekt świeżości, wow jak fajnie, patrz motylek, patrz biedronka. Za kolejny miesiąc ludzi będzie trafiał szlag. Moja pracowa znajoma z Włoch spędza 9. tydzień w zamknięciu i pierwotna radość, że sobie pobędzie w domu z dwuletnim synem i mężem, wyparowała jej do zera. Dosłownie.
                  • lily_evans11 Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 12:09
                    Niestety tak będzie. Chyba, że to wszystko stosunkowo szybko się skończy.
                • trillian Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 12:39
                  kosmos_pierzasty napisała:

>
                  > Bardzo jestem ciekawa na ile te spostrzeżenia są na poważnie i które spośród os
                  > ób wychwalających corona slow life naprawdę trwale zmienią swoje życie
                  > i podejście na bardziej uważne, kiedy już wszystko ruszy.

Jak wszystko wróci do normy to rzucą się w wir konsumpcji żeby sobie odbić. Będzie gorzej, bo już nie będą odkładali np. wyjazdów na później.
                  • bo_ob Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 12:42
                    trillian napisała:

> Jak wszystko wróci do normy to rzucą się w wir konsumpcji żeby sobie odbić.

albo, przekonawszy się jak ważne jest mieć oszczędności, zaczną jednak wydawać mniej kompulsywnie, niż dotąd
                  • sumire Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 12:42
                    Dokładnie tak.
                    Gdy otworzą centra handlowe, zobaczymy, jak w praktyce wygląda "uświadomiłam sobie, jak niewiele potrzebuję".
        • ira_08 Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 10:11
          No ale ja serio pytam! Rozumiem, że pracować musiałaś, teraz nie możesz, więc zamiast się pogrążać w rozpaczy szukasz plusów, bo nic w tym temacie nie zmienisz i narzekanie nic nie da. Nawet podziwiam, bo jestem krakowskim centusiem i jakbym miała zacząć przejadać wypracowane (zapewne dość ciężko) oszczędności, a potem drugi raz pakować je w biznes, który padł, byłabym poirytowana - więc serio, szczerze zazdroszczę tego luzu. Ale już reszty totalnie nie rozumiem, więc pytam. Odpowiesz? Kto ci zabraniał wyluzować, olać zacieki na płytkach i używać szamponu familijnego?
          • stolikowa Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 10:14
            sama siebie trzymałam w ryzach...wiem, też że epidemia jest tymczasowa, ze to minie.
      • sumire Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 10:19
        No dokładnie.
        Serio, jeśli ktoś potrzebował pandemii i zakazów, żeby dostrzec, że ma dom, a w domu rodzinę, to jego odkrycia są nie tyle zaletami nowej sytuacji, co dowodem na wady poprzedniej.
        • stolikowa Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 10:30
          oj jaka nietrafna opinia...ale skąd możesz wiedzieć ? wink
          • sumire Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 10:52
            "harowanie dzień w dzień, niewidzenie rodziny, ciągły stres"

Chyba jednak trafna.
          • m_incubo Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 10:57
            Ummm.. Może z twoich postów sprzed godziny? 😄

stolikowa Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 09:24
            wcześniej harowałam jak wól od bladego świtu do zmierzchu...teraz odrabiam stracone lata z rodziną
        • kosmos_pierzasty Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 11:35
          Celne.
      • gaskama Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 11:48
        Też mnie to ... nie tyle wkurza, co jednak trochę dziwi. Dopiero pandemia uświadamia ludziom, że można być szczęśliwym nie harujac jak wół i nie żyjąc pod publiczkę. Chociaż pani nie jest aż tak wyluzowana, jak głosi. Presja jednak dziala.
    • kropkacom Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 10:06
      Zalety... Męża kolega z pracy popełnił samobójstwo. W środę uroczystość pogrzebowa. Najprawdopodobniej depresja, samotność. Bywa, prawda?

Ja bym sobie spokojnie posiedziała w domu. Jednak nie na takich zasadach, że mam ograniczone możliwości poruszania poza domem.
      • ritual2019 Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 10:15
        O takich wlasnie ofiarach nie bedzie sie mowic, oni nie beda istniec. Mamy teraz saving lives ludzi starych I chorych ktorzy I tak by umarli. Ah, oczywiscie jeszcze systemu ochrony zdrowia, to tez mamy miec na wzgledzie. A masy lykaja to bez chwili zastanowienia.
        • kropkacom Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 10:32
          Najma, wszyscy kiedyś umrzemy i wielu ma choroby współistniejące. Nie rozumiem czemu obrałaś sobie tego typu tryb myślowy? Nie o to chodzi. Naturalne jest, że ludzie źle znoszą przymusową izolację przez dłuższy czas.
          • ritual2019 Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 10:46
            kropkacom napisała:

> Najma, wszyscy kiedyś umrzemy i wielu ma choroby współistniejące. Nie rozumiem
            > czemu obrałaś sobie tego typu tryb myślowy? Nie o to chodzi. Naturalne jest, że
            > ludzie źle znoszą przymusową izolację przez dłuższy czas.
            >

Moj nick to nie najma, masz problemy z czytaniem? Dlaczego uzywasz tego nicka a nie innych ktore mialam? Lepiej ci jakos czy probujesz zdyskredytowac osobe ktorej odpowiadasz? To moze nie odpowiadaj wcale?
            I tak, ja mam akurat takie podejscie do tego co sie dzieje, uwazam ze odebranie ludziom ich praw na skale globalna wmawiajac im ze to dla ich dobra jest poprostu nielegalne i pokazuje prawdziwe oblicze swiata w ktorym zyjemy.
            Covid19 jest niegrozny dla wiekszosci ludzi, moze powodowac komplikacje i zgony wsrod ludzi z grup ryzyka czyli w wiekszosci starych i chorych ktorzy i tak by umarli w niedlugim czasie.
            Prawdziwe ofiary to mnostwo ludzi ktorzy straca prace, dzieci ktore pozostawiono bez pomocy w dysfunkcyjnych rodzinach, kobiety zamkniete z oprawcami, osoby z depresja, roznymi lekami itp.oraz osoby ktore ta sytuacja doprowadzi do takich problemow psychicznych.
            Natomiast masom wmawia sie ze maja chronic zycie ludzi ktorzy i tak wkotce umra...
            • kropkacom Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 11:00
              Nie, nie, nie... Błędem jest wmawianie ludziom, ze jedynym lekiem na obecną sytuację jest siedzenie w domu. Po pierwsze, nie wszyscy mogą siedzieć. Po drugie, siedzenie ma też swoje konsekwencje, które będzie trudniej pokonać niż sam wirus. Czemu wkrótce? Przy czym dla wielu niebezpieczna jest też sezonowa grypa.
              • stolikowa Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 11:09
                nie mamy szczepionki, jedyne co mozemy zrobić to siedzenie w domu, mycie rąk, odzież ochronna, odstęp...
                • kropkacom Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 11:11
                  Jednak będziemy mieć, a kryzys gospodarczy i społeczny zostanie.
                  • stolikowa Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 11:15
                    no to sugerujesz, ze mamy wyjść z domu , zarazić się i umrzeć w imię ocalenia gospodarki i kryzysu? człowiek jest jak karaluch i przetrwa, a że w biedzie...cóż
                    • kropkacom Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 11:20
                      Jesteś lepsza niż koleżanka wyżej. Teraz już wszyscy umrą jak nie będą siedzieć w domu? Ja wychodzę. Z trupem nie rozmawiasz. Są maseczki, które chronią przed rozprzestrzenianiem wirusa. Rękawiczki a jak jesteś chora to siedzisz w domu.
                      • kropkacom Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 11:25
                        I jeszcze, wszystko jakoś funkcjonuje właśnie dzięki tym co wychodzą.
              • ritual2019 Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 11:22
                kropkacom napisała:

> Nie, nie, nie... Błędem jest wmawianie ludziom, ze jedynym lekiem na obecną syt
                > uację jest siedzenie w domu.

Ani siedzenie w domu ani nie siedzenie nie sa lekiem na coronavirus, jednak lockdown przyniesie wiecej strat dla wszystkich a zwlaszcza dla tych ktorych wirus nie smierci czyli 99%
      • stolikowa Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 10:15
        to wybuduj sobie dom z ogrodem to sobie posiedzisz
        • trillian Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 10:20
          A co jej dom z ogrodem pomoże na zakaz wychodzenia z niego?
          Ja siedzę w ogrodzie i mi doskwiera to że nie mogę iść na długi spacer.
          • milva24 Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 10:23
            Wolałabym siedzieć w domu z ogrodem niż w bloku na 50 m2. Jednocześnie błogosławię swoje własne tchórzostwo, które parę miesięcy temu nie pozwoliło mi na wzięcie kredytu ma większe mieszkanie.
            • kropkacom Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 10:28
              Ja bym nie wolała. Osobiscie. Dzieci pewnie by wolały.
              • milva24 Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 10:55
                Mnie osobiście uspokaja grzebanie w ziemi więc przydałby się ogródek, nie tylko ze względu na dzieci.
                • kropkacom Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 11:01
                  Każdemu według potrzeb smile
            • trillian Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 10:33
              Jasne że lepiej siedzieć na kawałku trawy niż w niewielkim mieszkaniu (zwłaszcza jak są dzieci), ale mi chodzi o to że właścicielom ogródków też nie jest obojętne czy mogą wyjść za bramę czy nie.
              • little_fish Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 10:44
                Ano nie jest - zwłaszcza jak dzieci mają naście lat
              • milva24 Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 10:51
                To akurat wiadomo.
        • kropkacom Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 10:20
          Myślisz, ze uwiera mnie nie wychodzenie z mieszkania jako takiego?
        • sumire Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 10:21
          Wow 😂😂😂
        • ritual2019 Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 10:52
          stolikowa napisał(a):

> to wybuduj sobie dom z ogrodem to sobie posiedzisz

??? Mam dom z ogrodem od wielu lat i co z tego??? Zycie nie ogranicza sie do ogrodu, to w ogole nie w tym rzecz. W przypadku odebrania mi podstawowych praw nie ma znaczenia czy mam ogrod czy nie. Dzieci maja prawo do edukacji, dorosli prawo do pracy, prawo do poruszania sie, prawod do stanowienia o sobie I swoim zyciu i zdrowiu i te prawa im zabrano tak poprostu wmawiajac im ze chronia zycie innych. Kogo konkretnie i w jaki sposob?
          • stolikowa Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 11:26
            jasne zgadzam się. Tylko nie co dzień mamy pandemię na świecie. Pisałam powyżej...zawsze masz wybór...możesz wyjść wtedy zachorować, albo zarazić innych, dostać mandat, albo ci sie uda i nic złego Ci sie nie przytrafi bo cię policja nie złapie. Tylko przez to, ze byśmy nie mieli ograniczonych praw ta pandemia mogłąby trwać dłużej i przynieść więcej ofiar...nie mamy jeszcze szczepionki i dlatego to co tak naprawde działą to właśnie kwarantanna. i lepiej ją przeczekac z pozytywnym nastawieniem niz sie dręczyc
            • ritual2019 Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 11:37
              To ja napisze jeszcze raz. Mialam coronavirus wiec wychodzac nikogo nie zarazam, nikomu nie zagrazam. Takich jak ja sa tysiace jesli nie miliony, I powinno byc ich wiecej, zamiast lockdown ludzie powinni to jak najszybciej przejsc, miec z tym kontakt. Ta pandemia jest sztucznie rozdmuchana przez rzady.
              Ja moge wychodzic, policja mnie nie sciga ani mi za to mandatu nie da, wychodzenie u mnie nie jest zabronione, miejmy nadzieje ze zanim to szalenstwo sie skonczy nie bedzie.
              Roznica jest taka ze ty komunii nie musisz robic bez wzgledu na okolicznosci, a ludzie nie moga zyc tak jakby chcieli bo im to prawo zabrano, zaslaniajac sie niegroznym wirusem
              • trillian Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 12:42
                Teraz to każdy z drapiącym gardłem miał coronę. A jednak u ludzi z solidnymi objawami testy w większości wychodzą ujemne, więc można skończyć z tym lansem.

A jeśli faktycznie miałaś (i jak już będą testy i będziesz w stanie to potwierdzić) to faktycznie gratuluję tych wycieczek w trakcie kwarantanny. Może kogoś zabiłaś, ale w sumie pewnie i tak był stary i co pożył to jego.
                • ritual2019 Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 14:00
                  Tiaaa, zapewne kogos zabilam 😀
                  Lansowac sie nie musze, wiem co mialam.
                  Wlasnie wrocilam do domu, bieg w lesie byl przyjemny, wskakuje na rower za chwile I robie przekazdzke, w koncu pogoda ladna.
    • trillian Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 10:11
      Widzę zalety slow life, spędzania czasu z rodziną, grzebania w ogródku. Tylko to można robić bez kwarantanny. A taka kwarantanna poza zmuszeniem do spowolnienia niesie jeszcze kilka nieprzyjemnych rzeczy w bonusie.
    • m_incubo Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 10:15
      Dublujecie te wątki, ale oczywiście każda tu wciąż i wciąż odkrywa proch na nowo, to nic, że Chinczycy smile zrobili to daaaawno temu.
      Nie chce mi się myśleć, jak wyglądała wasza codzienność jeszcze miesiąc temu, skoro teraz wszystko jest nowym lądem.
      • stolikowa Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 10:16
        miesięc temu też było fajniesmile, ale nie chcesz mysleć...
        • m_incubo Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 10:39
          Szkoda więc, że nie założyłaś wątku miesiąc temu o tym, jak fajnie było miesiąc temu.
          • stolikowa Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 11:27
            życie nam wszystkim wywróciło się do góry nogami! pamiętaj to tymczasowe, przetrwamy...II wojna swiatowa trwałą 5 lat, mam nadzieję, ze pandemia skończy się w 6 m-cy
      • teraz.banderas Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 11:26
        Mnie frapuje ta radość z siedzenia w chacie w kontekście tego, ze część kobiet z tego forum okazuje się nienie mieć ambicji zawodowych i pracę, jak widać, traktowała jak przykry przymus. Bardzo ładnie komponuje się to z wątkami np. o mężach nieumiejących zrobić zakupów. I pokazuje, ze na tym forum w sporej części siedzą panie o konserwatywnej, mieszczańskiej mentalnosci, którą pudrują pseudootwarciem, bo to przecież niemodne być nienowoczesną.
    • m_incubo Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 10:18
      Urzekła mnie zwłaszcza ta ulga z przesunięcia żenującej imprezy komunijnej smile
      Ludzie to jednak w większości kretyni i to forum nie jest żadnym wyjątkiem.
      • stolikowa Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 10:42
        ocho...harpia na maksie inteligentna się zleciałasmile hahahahahah
        • m_incubo Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 10:50
          Wystarczająco inteligentna, by nie czekać kilkanaście lat z normalnym życiem, aż mnie zewnętrzne okoliczności udupią przymusowo w domu, może być i z ogrodem 😀
          • stolikowa Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 11:17
            o mili państwo mamy diagnozę kolejną, jak wy wiecie, oj jak wy wiecie harpie rozbudzone do czerwonosci, a ja mam rozrywkę
            • starczy_tego Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 11:19
              Jeśli to dla ciebie rozrywka, to nie mam pytań
            • teraz.banderas Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 11:22
              Lipcowa?
              • teraz.banderas Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 11:22
                A raczej Bergamotka, ktorej wszyscy zazdroszczą, a ona tak świetnie się bawi.
        • waleria_s Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 11:38
          Po prostu niektórzy w dorosłym wieku już nie odkrywają banałów, że można zwolnić i pierdów w tym stylu. Można i bez wirusa, takie wątki (jeden podobny był) tylko pokazują, jak ludziom brakuje refleksji w codziennym życiu i nie potrafią utrzymać higieny psychicznej. Ktoś, kto o nią wcześniej dbał, nie będzie teraz głosił mundrości i cieszył się z zamknięcia.
          Codziennie myślę o ludziach, którzy leczą się na depresję, lęki, tych którym wydawało się, że wychodzą na prostą, a tu przymusowe siedzenie w domu. To myślę, że będzie prawdziwy dramat, część zwyczajnie nie wróci do rzeczywistości po wirusie (samobójcy), część wróci pokiereszowana, ciekawa jestem skutków izolacji dla np. wyalienowanych nastolatków, uzależnionych od internetu, którzy teraz jeszcze bardziej odpłyną od świata realnego.
          • joanna_poz Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 11:41
            waleria_s napisał(a):

ciekawa jestem skutków izolacji d
            > la np. wyalienowanych nastolatków, uzależnionych od internetu, którzy teraz jes
            > zcze bardziej odpłyną od świata realnego.

ja, przyznaję, zaczynam się obawiac się o syna, bo od tych paru dni kiedy jest zakaz wychodzenia bez dorosłych, syn popadł w dosc apatyczny stan..
            my wychodzimy z domu do pracy, on zostaje sam (no z psem) i ruszyć się nigdzie nie moze.
          • lily_evans11 Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 12:43
            No właśnie.
            Od lat pracuję na swoim, z domu, zawsze chciałam żyć spokojnie i bez presji i nie musieć dziecka upychać po placówkach, więc teraz nawet to "siedzenie na dupie" jakoś mi specjalnie nie przeszkadza.
            Za to cały ten rozpier.... decyzyjny i polityczny mnie rozwala, perspektywy finansowe dla większości z nas (i dla mnie pośrednio) też, już nie mówiąc o samych chorych, zmarłych. I w dorosłym wieku odkryłam banał, że taka codzienność, normalność, nawet jak jest uciążliwa czy stawia na drodze problemy, to jest fajna, bo jest... normalna.
            Chciałabym, żeby to wszystko nigdy się nie zdarzyło sad.
    • teraz.banderas Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 11:20
      Następna kretynka.
      • stolikowa Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 11:22
        następna najmądrzejsza bo inni myślą inaczej niz ona...wrzucam cię do standardowego worka harpii smile niczym się nie róznisz
        • teraz.banderas Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 11:27
          To bardzo istotne gdzie wrzuca mnie kretynka.
      • m_incubo Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 11:27
        Nie teraz, Banderas, spingalaj.
        • teraz.banderas Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 11:28
          Ciebie też uszcześliwiła przymusowa izolacja? Gratki.
          • m_incubo Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 11:30
            Nie, wprost przeciwnie, i niestety ani oszczędności ani dom z ogrodem, ani więcej czasu dla rodziny mi tego nie rekompensują. Chyba źle się podpinasz.
            • teraz.banderas Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 11:35
              Ok
    • kyrelime Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 11:25
      Stolikowa, ale przecież do tego wszystkiego wirus niepotrzebny. Ja odkąd urodziły się dzieci zmieniłam pracę i to już kilkukrotnie aż trafiłam na taką, gdzie mam elastyczne godziny. Codziennie jestem z dziećmi na ogródku i ogólnie dużo czasu z nimi spędzam. Odrosty farbuję, bo ich nie lubię- tu nie chodzi o innych ludzi. Na imprezy rodzinne zapraszam ludzi, których lubię i chcę z nimi spędzać czas. Sprzątam też dla siebie, nie lubię siedzieć w syfie, natomiast artystyczny nieład i porozrzucane zabawki bywają i nie wstydzę sie się ich przed gośćmi. Martwię się natomiast o swoich dziadków i rodziców. O znajomych, którym grozi utrata pracy, upadek firm. Nam na razie to nie grozi, ale też jest niepokój co będzie dalej, jaka będzie sytuacja na rynku. Mimo, że mam ogródek chciałabym wyjść na rower, pospacerować po lesie. Zabrać dzieci do kina, muzeum, na plac zabaw, młodszego na przejażdżkę pociągiem a starszego zawiezc do kolegów. Chciałabym zaprosić rodziców na weekend, spotkac sie z przyjaciółkami na mieście. Czym dłużej to analizuję tym mocniej nie jestem w stanie zrozumieć Twojego poczucia szczęścia z wirusem. Wychodzi mi raczej na to, że chyba nie bardzo lubisz czy też nie czujesz się dobrze wśród ludzi w otoczeniu. Wirus Ci to uświadomił i za to możesz mu dziękować, ale żeby coś madrego z tym zrobic nie jest potrzebna przymusowa izolacja tylko praca nad tymi relacjami i swoim nastawieniem. Piszesz o uleganiu parciu na pracę przez większość dnia, o konieczności organizacji imprez, na których zle się czujesz. Przemyśl skąd się to bierze. Pozdrawiam
      • stolikowa Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 11:28
        ech...nastepna...moze i mi uświadomił? i co? mam podciąć sobie żyły?
        • kyrelime Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 11:44
          Nie. Masz się cieszyć. Serio. To może być przełom w Twoim życiu i to pozytywny. Natomiast nie powinno dziwic Cię, że większość na forum nie rozumie tej perspektywy- bo im wirus uświadomił zupelnie co innego.
          • paskudek1 Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 13:18
            No mnie np uświadomił że areszt domowy może być NA PRAWDĘ dotkliwą karą. Serio, do tej pory uważałam że to takie sobie nic, lekka kara i w ogóle pikuś. A przecież nie mam jeszcze całkowitego zakazu wyjścia z domu.
            • kyrelime Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 13:36
              Racja. Choć zależy z czym porównujesz- jeśli z prawdziwym aresztem to jest karą lekką😊
      • lily_evans11 Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 13:46
        Fajnie piszesz, kyrelime smile.
    • bo_ob Re: zalety kwarantanny 06.04.20, 11:32
      ja też widzę pewne zalety obecnej sytuacji - nie ma hałasu oraz znów wyzwoliła się w ludziach solidarność
      lepiej słychać śpiew ptaków, dzikie zwierzęta mają swój czas i pojawiają się tam, gdzie od dawna ich nie było, mamy więcej czasu dla siebie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka