Dodaj do ulubionych

Studenci - wynajem w czasie pandemii

13.04.20, 10:20
Mam pytanie do rodziców studentów wynajmujących mieszkanie. Załóżmy że dziecko wróciło już w połowie marca ze względu na pandemię. Płacicie za mieszkanie które jest wynajęte do końca roku akademickiego, zrywacie umowę czy negocjujecie stawkę? Zakładam że do końca maja rok akademicki będzie się toczył online, być może studenci wrócą w czerwcu na sesję.
Obserwuj wątek
    • przepio Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 13.04.20, 10:38
      Napisałam do właściciela-obniżył mi o 100 zł. W maju już pisać nie będę
      • azja001 Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 13.04.20, 10:45
        100 zł to śmieszna kwota, myślę że można płacić 50 % kwoty bazowej pid warunkiem że jest możliwość dłuższego wynajmu. Syn ma umowę do końca lipca z tym że nie będzie miał możliwości dłużej tam mieszkać więc rozważamy zerwanie umowy i stratę zadatku. Jak już będzie wiadomo czy wrócą na sesję czy też nie to będzie szukał nowego lokum. Z tym że on na wakacjach chce pracować w mieście w którym studiuje, no i tutaj jest problem bo od lipca musi gdzieś mieszkać.
        • przepio Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 13.04.20, 10:55
          azja001 napisała:

> 100 zł to śmieszna kwota, myślę że można płacić 50 % kwoty bazowej pid warunkie
          > m że jest możliwość dłuższego wynajmu. Syn ma umowę do końca lipca z tym że nie
          > będzie miał możliwości dłużej tam mieszkać więc rozważamy zerwanie umowy i str
          > atę zadatku. Jak już będzie wiadomo czy wrócą na sesję czy też nie to będzie sz
          > ukał nowego lokum. Z tym że on na wakacjach chce pracować w mieście w którym st
          > udiuje, no i tutaj jest problem bo od lipca musi gdzieś mieszkać.

Właśnie dlatego, że obniżył tylko o 100 zł to już nie napiszę. Zerwać umowę mogliśmy, ale i tak musielibyśmy płacić przez 3 miesięcy, no i trzeba byłoby jechać po rzeczy.
          • zosia_1 Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 13.04.20, 13:20
            Dlaczego 100 zł to śmieszne, umowa to umowa, czy jeśli do mieszkania przychodzili koledzy to zwiększaliście kwotę za wynajem? Jeśli są tam rzeczy syna to mieszkanie jest zajęte
          • volta2 Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 13.04.20, 22:10
            zrywając umowę to chyba tylko tracisz kaucję?
            wypowiedzenie zakłada zachowanie czasu i wtedy zwrot kaucji?
            domyślam się, że jest to ustalane indywidualnie ale sprawdź to jeszcze. jeśli jest jak piszesz, to macie skrajnie niekorzystnie podpisaną umowę.
            • zosia_1 Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 14.04.20, 12:54
              No, ale co to znaczy zrywam umowę? Na podstawie czego i jak?
              • volta2 Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 14.04.20, 13:44
                na podstawie swobody zawierania umów
                pracownik nie jest niewolnikiem i z dnia na dzień może porzucić pracę a ty uważasz że lokator jak chłop pańszczyźniany, przywiązany do mieszkania jest? nie jest, może umowę zerwać, inna kwestia ile go to będzie kosztować, kaucję czy coś jeszcze?
                • zosia_1 Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 14.04.20, 15:46
                  Mylisz się, zerwać czyli wypowiedzieć umowę pracownik i lokator może w wyjątkowych sytuacjach, poczytaj sobie. Normalnie obowiązuje okres wypowiedzenia lub za porozumieniem stron, całe to obie strony muszą się zgodzić
                  • volta2 Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 14.04.20, 16:00
                    nie słyszałaś o umowach na rok z miesięcznym okresem wypowiedzenia?

i ty mi sugerujesz problemy z głową? okeeeej
                    • panterarei Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 15.04.20, 07:37
                      W myśl obowiązujących przepisów o najmie okazjonalnym nie ma takiej możliwości. Zawierasz umowę na czas określony, a wypowiedzieć ją możesz w wypadkach określonych w ustawie. Ewentualnie strony dodają możliwość wypowiedzenia z terminem miesięcznym przed upływem okresu na jaki została zawarta, ale standardowe umowy tego nie przewidują i niekoniecznie jest to zgodne z instytucja najmu okazjonalnego
                      • volta2 Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 15.04.20, 13:00
                        mamy chyba inne możliwości podpisania umowy niż najem okazjonalny?
                • zosia_1 Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 14.04.20, 16:55
                  Zerwanie umowy tylko w wyjątkowych sytuacjach, bez wypowiedzenia w kodeksie pracy? Poczytaj art. 61 z małą 1 kodeks pracy, w cywilnym podobnie, umów się dotrzymuje i można umowę wypowiedzieć ale porzucić?
                  • zosia_1 Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 14.04.20, 17:11
                    Polecam też serdecznie lekturę art 673 par. 3 kodeksu cywilnego
                    • volta2 Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 14.04.20, 17:33
                      umowy się nie porzuca, tyko zrywa. zrywane były traktaty, a ty wyjeżdżasz z umową najmu mieszkania, paradne...
                  • volta2 Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 14.04.20, 17:43
                    jak nazwiesz wypowiedzenie ze skutkiem natychmiastowym bez zachowania okresu wypowiedzenia? w języku potocznym?

a może powiesz, że taka konstrukcja nie istnieje?

no więc na wypadek gdyby obustronna renegocjacja umowy nie powiodła się, mamy formę pożegnania się w trybie natychmiastowym. znane są przypadki, że właściciel wtedy nie chce oddać rzeczy ale oczywiście ty do takich nie należysz. dlatego ci umknęła taka okoliczność.
                    • zosia_1 Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 14.04.20, 17:58
                      Weź nie pier.. Ol, natychmiastowe zerwanie umowę jest tylko i wyłącznie w bardzo wyjątkowych sytuacjach, jeśli bez okresu wypowiedzenia. I jak najbardziej właściciel może dochodzić swoich praw w sądzie, już podawałam podstawę prawną. Zwykle jednak macha się na chamstwo ręką i żyje się dalej. Zerwanie umowy na podstawie czego? W umowie jest okres wypowiedzenia i ten czas chroni obie strony. Doucz się, bo piep.. Sz, że wynajmujesz mieszkanie a gów.. O wiesz
                      • volta2 Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 14.04.20, 18:24
                        o widzę problemy neurologiczne narastają?
                        mamy problem z agresją?
                        czy po prostu nie zdawałaś sobie sprawy że nastąpiła bardzo wyjątkowa sytuacja i na tej podstawie azja zerwie umowę. nawet nie będzie musiała gimnastykować się za mocno w sądzie, gdyby ją jakiś miglanc twojego pokroju tam ciągał, o ile wykaże, że w tej dwustronnej podobno umowie, to ona zwróciła się o możliwość renegocjacji. przy dobrych wiatrach miglanc przytuli kaucję. dlatego amerykańcy zanim wpuszczą najemcę biorą opłatę za pierwszy i ostatni miesiac + kaucja na zniszczenia. u nas w takiej sytuacji przepada zwykle kaucja(a za szkody na które już nie starcza trzeba się sądzić). a zerwanie umowy czyli jej wypowiedzenie ze skutkiem natychmiastowym może być z powodu dowolnego, nie musi być jakiś bardzo szczególny, chyba że za taki uznamy utratę pracy, zdrowia, życia(od trupa też będziesz dochodzić roszczeń, bo miał mieszać a nie mieszka?), i 1000 innych powodów. to naprawdę nie jest twój niewolnik ani chłop pańszczyźniany.

poklnij jeszcze i wymyśl dla rozrywki umysłowej, jakie to mogą być powody jeszcze, bo mnie już paznokietki się łamią na klawiaturze z rozbawienia...
                        • zosia_1 Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 14.04.20, 18:27
                          I co tu komentować?
                          • volta2 Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 14.04.20, 18:33
                            nie masz komentować, tylko odpowiedzieć, bez słów uznawanych za powszechnie obelżywe, bo to o kłopotach z makówką świadczy.

• zosia_1 Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 14.04.20, 19:44
                              A proszę bardzo:"mamy problem z agresją?" ja nie mam, czy wy macie towarzyszu? Nie będę za darmo stawiała diagnozy. Makówką? Zaczynają ci puszczać nerwy
                              • volta2 Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 14.04.20, 19:49
                                o, widzę że oprócz ordynarnej niewiedzy biznesowej masz jeszcze braki w wykształceniu podstawowym
                                makówka to w zemście już była, i diagnoz żadnych nie trzeba, zwykłe nieuctwo i brak obycia językowego ale to już zaprezentowałaś wyzwiskami - prostaczek pospolity się na forum przybłąkał
          • zosia_1 Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 14.04.20, 12:53
            No i trzeba by było jechać po rzeczy..
            Na Boga czy ja śnię?
      • zosia_1 Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 13.04.20, 20:16
        A jakiej obniżki oczekiwałaś i dlaczego sama nie zaproponowałaś kwoty, którą uważasz za stosowną. Czy syn ma ograniczony dostęp do mieszkania?
    • pani-nick Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 13.04.20, 10:45
      Zależy czy mieszkanie dziecku odpowiada, czy jest mu dokładnie wszystko jedno i ewentualne poszukiwania we wrzesniu są dla niego ok.
      Jeśli mieszkanie było / jest super okazja, to jak najbardziej płace. Może za chwile poluzuja restrykcje i dziecie będzie mogło pojsc w wakacje do pracy w mieście akademickim 🤷‍♀️.
      Jeśli to mieszkanie typu „braliśmy co było”, to chyba odpuszczam i wypowiadam umowę.
      I płace za okres wypowiedzenia, bo jestem uczciwa.
    • mail-na-gazecie Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 13.04.20, 12:43
      Ja ze swojej strony obniżylam studentom o 50% w kwietniu, w maju nie wiem. Zależy jak sytuacja się rozwinie.
      • 71tosia Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 14.04.20, 00:50
        do 15 maja studenci UW ucza sie on-line, inne uczelnie zrobily podobnie. Mysle ze do konca maja nie bedzie zajec stacjonarnych, uczelnie i szkoly pierwsze sie zamknely, otworza sie wiec ostatnie. Ceny akademikow dla tych ktorzy musieli zostac obnizono o 50%.
    • volta2 Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 13.04.20, 12:49
      zależy od umowy i jej okresu wypowiedzenia, ale jeśli zrywasz umowę pod rygorem straty kaucji to i tak się opłaca.

forumowi eksperci wróżą krach niczym ten w ny w 1929 więc we wrzesniu a nawet w październiku mieszkania pójdą za bezcen.

praca w wakacje? a będzie w ogóle jakaś praca jeszcze? forumowi eskperci wróżą...
      • azja001 Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 13.04.20, 13:01
        Nie wiem czy będzie, syn stara się o pracę w branży której dotyczą jego studia. Może będzie, może nie.. Jak nie będzie to wróci do domu na wakacje. Ale tak jak piszesz zerwanie umowy i tak mu się opłaci raczej
        • volta2 Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 13.04.20, 13:09
          jeśli w ogóle rozważasz pozostanie to negocjuj ostro o 50%, wtedy gdy wam odmówią, zrywaj. w ogole się dziwię, że są osoby w cyklu studenckim, które nie zerwaly jeszcze, każdy miesiąc to konkretna kwota, no chyba że są współlokatorzy i nie chce się ludzi do wiatru wystawić.
          • mia_mia Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 13.04.20, 13:18
            Najemca ma do wyboru pusty lokal, gdzie płaci tylko czynsz albo bujać się z lokatorami, którym trzeba opłacić prąd, wodę i gaz. I dopiero potem walczyć po sądach, żeby coś odzyskać.
            • volta2 Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 13.04.20, 13:24
              z praktyki mi wychodzi, że najemca jak go nazywasz, ma ratę kredytu do spłaty i do tego czynsz do spółdzielni. że nie każdy i nie wszyscy to jasne, niemniej ja polecam negocjacje na ostro. jak nie wyjdzie, to wtedy można uczynić gest i zostawić to mieszkanie najemcy żeby opłacał tylko czynsz, skoro tak to lubi...

wiadomo, że jako roczny czy dwuletni klient jest dalej nołnejmem, o którym nie wiadomo, czy jest przypadkiem wypłacalny bądź nie.
              • konsta-is-me Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 13.04.20, 13:30
                Czyli lokator, rozumiem nie bedzie mial wstepu do mieszkania ?
                Przez ten czas?
                Bo mnie nie interesuje czy on siedzi tam 24h na dobe czy 2 h dziennie.
                Ja mu zapewniam dostep do pokoju i za to sie placi.
                Mozna zerwac umowe, tylko pozniej nie plakac ze nie ma wolnych pokoji a rok akademicki juz sie zaczyna...
                • zosia_1 Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 13.04.20, 14:19
                  Dokładniej, ani bank ani administracja nie obniża kosztów mieszkania właścicielom nawet o 1 zł, choćby stracili pracę
                  • bywalec.hoteli Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 13.04.20, 14:22
                    Ale to nie jest argument, bo właścicielem mieszkania jesteś cały czas - a spłacając kredyt to finansujesz. Natomiast student, który nie korzysta z mieszkania faktycznie ma obniżony poziom usługi, tylko trzyma rzeczy, nie zużywa mieszkania, więc warto mu obniżyć.
                    • frey.a86 Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 13.04.20, 14:28
                      bywalec.hoteli napisał:

> Natomiast student, który nie korzysta z mieszkania
                      > faktycznie ma obniżony poziom usługi, tylko trzyma rzeczy, nie zużywa mieszkani
                      > a, więc warto mu obniżyć.

To ja chyba zadzwonię do banku, żeby obniżyli mi ratę leasingu za auto. W końcu mam obniżony poziom usługi, bo auto od miesiąca stoi nieużywane w garażu. Nawet rzeczy w nim nie trzymam. tongue_out
                      • bywalec.hoteli Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 13.04.20, 14:41
                        Jeśli opłaty zależą od robionego przebiegu, to oczywiście możesz negocjować.
                        • frey.a86 Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 13.04.20, 14:59
                          Nie zależą od przebiegu, tak samo jak opłata za wynajem mieszkania nie jest zależna od liczby spędzonych w nim dni lub godzin w danym miesiącu. Mało tego, płaci się tyle samo w lutym i w maju, chociaż luty ma mniej dni. To nie hotel na godziny.
                    • zosia_1 Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 13.04.20, 14:40
                      A ja mu bronię używać mieszkania? Jest umowa, a ja nie będę sprawdzać kiedy student w nim jest a kiedy nie, rzeczy tam swoje ma i nikomu wtedy nie wynajmuję bo umowa mi tego zabrania
                      • bywalec.hoteli Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 13.04.20, 14:46
                        on nie ma takiej potrzeby, bo zajęć nie ma w danym mieście.
                        • dr.amy.farrah.fowler Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 14.04.20, 17:23
                          To niech wypowie umowę, zwolni mieszkanie i wypie^%ala.
                    • netlii Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 13.04.20, 19:48
                      bywalec.hoteli napisał:

> Ale to nie jest argument, bo właścicielem mieszkania jesteś cały czas - a spłac
                      > ając kredyt to finansujesz. Natomiast student, który nie korzysta z mieszkania
                      > faktycznie ma obniżony poziom usługi, tylko trzyma rzeczy, nie zużywa mieszkani
                      > a, więc warto mu obniżyć.

Ale nie korzysta z własnego wyboru.
                      Klucze ma, dostep do pokoju/mieszkania zachowany - zapraszam.
                      Jego wybór gdzie pragnie mieszkać wynajmując jednocześnie ode mnie.
                  • volta2 Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 13.04.20, 14:28
                    to nie jest sprawa studenta, na szczęście. jego sprawa to płacić, gdy mieszka i gdy przestaje mieszkać - nie płacić.
                    • netlii Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 13.04.20, 19:49
                      volta2 napisała:

> to nie jest sprawa studenta, na szczęście. jego sprawa to płacić, gdy mieszka i
                      > gdy przestaje mieszkać - nie płacić.

To jego sprawa gdzie chce mieszkać jednocześnie wynajmując ode mnie.
                      • azja001 Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 13.04.20, 20:15
                        No z tym dostępem to nie bardzo, nieuzasadnione pierwszymi potrzebami przemieszczanie jest niezgodne z prawem.
                        • zosia_1 Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 13.04.20, 20:20
                          To niech się nie przemieszcza tylko siedzi w mieszkaniu, umowę najmu ma. Gdzie nie może się przemieszczać między pokojami? I nie napisałaś jakiej obniżki i dlaczego?
                          • azja001 Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 13.04.20, 20:25
                            Jasne, ma siedzieć sam w mieście oddalonym o 400 km aż do lipca gdy nie wiadomo czy czasem sesja nie będzie zdalnie. Na dodatek w mieście gdzie jest chyba najwyższy współczynnik zachorowalności. A wszystko w imię interesu wynajmującego.
                            • netlii Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 13.04.20, 20:36
                              azja001 napisała:

> Jasne, ma siedzieć sam w mieście oddalonym o 400 km aż do lipca gdy nie wiadomo
                              > czy czasem sesja nie będzie zdalnie. Na dodatek w mieście gdzie jest chyba naj
                              > wyższy współczynnik zachorowalności. A wszystko w imię interesu wynajmującego.

Sztuczne problemy.
                              Nikt nie każe mu siedzieć. Wypowiada umowę jak cywilizowany człowiek, zabiera rzeczy i rozstajemy się w zgodzie.
                              Nie wiem czy Warszawa to tak wyjątkowe miasto, ale nikomu ze znajomych nie przytrafiła się nawet próba negocjacji rabatu.
                              Być może dlatego, że wynajmujemy pracującym studentom a nie tylko dorabiającym w okresie letnim.
                              • azja001 Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 13.04.20, 20:44
                                No rzeczywistości sztuczne, tak jak i cała obecna sytuacja jest sztuczna i wymyślona. A wszyscy pracujący przed pandemią studenci wesoło pomykają do pracy szczególnie tej w usługach. Czasem umowy można a nawet trzeba renegocjować
                                • netlii Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 13.04.20, 20:48
                                  azja001 napisała:

> No rzeczywistości sztuczne, tak jak i cała obecna sytuacja jest sztuczna i wymy
                                  > ślona. A wszyscy pracujący przed pandemią studenci wesoło pomykają do pracy szc
                                  > zególnie tej w usługach. Czasem umowy można a nawet trzeba renegocjować

Można próbować smile Z automatu nie oznacza to przystanie na zaproponowane warunki.
                                  U mnie to by nie przeszło.
                                  Zwłaszcza, że multum studentów to nie jednostki dorabiające na kasie w kinie, ale realizujące pracę zdalną z domu. Pracy w Warszawie dalej jest sporo a rekrutacje się odbywają normalnie lub online. Część owszem ma przycięte wynagrodzenie na etacie, ale żaden z podobnymi negocjacjami nie wyskoczył.
                            • zosia_1 Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 13.04.20, 21:42
                              To wypowiedź umowę i nie blokuj mieszkania, nie rozumiesz tego?
                              • volta2 Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 13.04.20, 22:08
                                on niczego nie blokuje dopóki płaci. jak wypowie, to zwolni, w czym problem?
                                • zosia_1 Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 14.04.20, 12:55
                                  No ale problem w tym, że nie chce płacić, oburzenie, że tylko o 100 zł obniżka
                                  • volta2 Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 14.04.20, 13:45
                                    chce renegocjacji umowy. rozumiesz, czy nie bardzo?
                                    • zosia_1 Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 14.04.20, 15:47
                                      A ty rozumiesz, że chcieć to może ale to się nie odbywa na zasadzie, że lokator coś chce i tak się dzieje
                                      • volta2 Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 14.04.20, 17:36
                                        100 wpisów niżej przekonywałaś mnie że umwa jest DWUSTRONNA, no więc jest czy nie jest? i tylko jednej stronie może sie czegoś chcieć lub nie chcieć?

widać paniusiu, że pod płaszczykiem obustronnej umowy realizować ją może tylko jedna. dlatego zdrowiej będzie zerwać umowę niż udawać że jest dwustronna. przy odrobinie szczęścia może uda ci się odzyskać forsę za brak dotrzymania warunków wypowiedzenia. ale tylko przy odrobinie...
                                        • zosia_1 Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 14.04.20, 18:01
                                          Nie można sobie tak po prostu zerwać umowę tylko ją wypowiedzieć to raz, a dwa umowa obustronna oznacza, że negocjacje dotyczą obu stron a nie, że nagle najemca coś chce, chcenie to nie negocjacje
                                        • sasanka4321 Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 14.04.20, 18:09
                                          >i tylko jednej stronie może sie czegoś chcieć lub nie chcieć?<

Chciec lub nie chciec to sobie kazdy moze wszystko. Z tego nic nie wynika. Ja na przyklad chce zebys Ty byla madrzejsza. No i co z tego ze chce?

Umowa to zupelnie inna historia.
                                          Na miejscu Twojego meza balabym sie dopuscic Ciebie do podpisania jakiejkolwiek umowy. Nawet na wywoz smieci czy komorke na nastepny rok.
                                          Z powodu niedotrzymania warunkow umowy padaly juz wielkie firmy, tysiace ludzi szlo na bruk. A niby taki drobiazg... ot maly paragraf w glupiej umowie, no nie? Ktos podpisal ale teraz chce chce czego innego, wiec skoro chce, to mu sie nalezy!

Ciebie sie tutaj ciagle ktos czepia, ze nie pracujesz. I powoli zaczynam to rozumiec. Kompletnie brak Ci takiego praktycznego zrozumienia jak ten swiat funkcjonuje. Chyba rzeczywiscie najlepie bedzie dla wszystkich, jesli bedziesz siedziec w domu i tam filozofowac.
                                          • volta2 Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 14.04.20, 18:30
                                            ze mną lalka nie masz żadnej umowy i mieć nie będziesz.

piękne przysłowie mówi, że jeśli interes robią dwie strony to to jest dobry interes, jeśli tylko jedna, to to jest geszeft.
                                            no więc teraz niech która wykaże, na czym polega dobry interes lokatora, któremu już mieszkanie nie pasuje i nie chce tam dłużej mieszkać.
                                        • m_incubo Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 14.04.20, 20:07
                                          Podpisywałaś, wypowiadałaś lub "zrywałaś" jakąkolwiek umowę, a może wynajmowałaś komuś mieszkanie? Bo piszesz jakbyś miała zerowe pojęcie o wynajmie i umowach.
                                          • volta2 Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 14.04.20, 20:16
                                            no właśnie mam całkiem sporą praktykę, dlatego bawi mnie instytucja lokatora jako niewolnika na tym forum i jeszcze śmieszniej jest mi czytać o umowie rzekomo obustronnej, która drugiej stronie przyznaje prawo do płacz i płać.

naprawdę to jest świetna rozrywka.
                                            • azja001 Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 14.04.20, 20:29
                                              Ktoś tutaj przytoczył przykład babki która opuściła mieszkanie bo steaciła dochód ale właścicielka straszy ją sądem bo umowa.. Czy obecna sytuacja nie jest właśnie wyjątkowa i nie może być podstawą obrony dla takich najemców? Może jest na sali jakiś prawnik i wie. Przecież takich przypadków za mc będą setki jak nie tysiące
                                              • zosia_1 Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 15.04.20, 22:03
                                                Sytuacja jest wyjątkowa, ale przepisy jej nie obejmują. Niestety, dura lex sed lex, jak w sytuacji kiedy najemca nie płaci, a właściciel nie może wyrzucić najemcy. Tzn może ale to długa i żmudna czynność choć najemca i podły i nieuczciwy żyje na cudzy koszt
                      • volta2 Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 13.04.20, 20:18
                        oczywiście że nie twoja, natomiast jeśli zerwie umowę, to jedyne co możesz zrobić, to przytulić kaucję. tyle twojego.
                        • netlii Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 13.04.20, 20:32
                          volta2 napisała:

> oczywiście że nie twoja, natomiast jeśli zerwie umowę, to jedyne co możesz zrob
                          > ić, to przytulić kaucję. tyle twojego.

Żaden problem.
                          Pod koniec marca na spokojnie wynajęłam kolejny spokój bez przestrzeni negocjacyjnych "aleee koronawirus" koło mordoru na Domaniewskiej. Wszystko uregulowane.

• netlii Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 13.04.20, 20:33
                            *pokój
                        • zosia_1 Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 13.04.20, 20:49
                          Oczywiście, nie neguję, ale to moja decyzja
            • tiszantul Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 13.04.20, 20:38
              "Najemca ma do wyboru pusty lokal, gdzie płaci tylko czynsz albo bujać się z lokatorami, którym trzeba opłacić prąd, wodę i gaz"

Hehehe, progresywna przedstawicielka oświeconego elektoratu opozycji nie wie, kim jest najemca. Za to podobno świetnie się orientuje w polityce smile
              • zosia_1 Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 13.04.20, 20:50
                Hehehe, ale radość
            • m_incubo Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 14.04.20, 20:09
              Najemca?
          • bywalec.hoteli Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 13.04.20, 13:19
            Pewnie, że trzeba negocjować. Szkoda płacić pełną stawkę za mieszkanie w którym się nie mieszka.
            • frey.a86 Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 13.04.20, 14:30
              Jak się nie mieszka, to należy wypowiedzieć umowę i się wyprowadzić.
            • m_incubo Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 14.04.20, 20:11
              Rozumiem, że jak wyjedziesz na dwa tygodnie na wakacje, to płacisz tylko połowę czynszu, bo nie mieszkasz..?
      • mia_mia Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 13.04.20, 13:09
        Za bezcen się nie opłaca. Ja zrezygnowałam z wynajmu wolnego mieszkania, bo boję się niewypłacalnych, nieusuwalnych lokatorów, których teraz będzie wielu (eksmisje już wstrzymali)
      • dyzurny_troll_forum Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 13.04.20, 13:36
        volta2 napisała:

> zależy od umowy i jej okresu wypowiedzenia, ale jeśli zrywasz umowę pod rygorem
        > straty kaucji to i tak się opłaca.
        >
        > forumowi eksperci wróżą krach niczym ten w ny w 1929 więc we wrzesniu a nawet w
        > październiku mieszkania pójdą za bezcen.

Rozumiem, że koleżanka jak ministra Emilewicz widzi niespotykane szanse dla polskiej gospodarki pojawiające się jedna za drugą na horyzoncie?

tvn24bis.pl/z-kraju,74/koronawirus-jadwiga-emilewicz-o-szansie-dla-polskich-firm,1006768.html
        • mia_mia Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 13.04.20, 20:08
          Teraz to wicepremierka, ale od
          tytułu rozumu nie przybywa .
    • bywalec.hoteli Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 13.04.20, 13:00
      moim młodym znajomym którzy pojechali do domu rodzinnego wynajmujący obniżyli czynsze.
      • hugo43 Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 13.04.20, 13:17
        My wynajmujemy ukraińskiej rodzinie,poki co pan jeszcze coś zarabia.obnizylismy z 1800 na 1000 przez 2 miesiace.my stratni nie bedziemy,oni przetrwają do lepszych czasów,wszyscy będą zadowoleni
        • pani-nick Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 13.04.20, 14:44
          Taaa... my zastanawiamy się czy nie zacząć naszym lokatorom dopłacać, żeby tylko się nie wyprowadzali...
          • konsta-is-me Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 13.04.20, 20:30
            Co nie ?
            A najsmieszniejsze, ze ktos rzucil takie haslo i wszyscy gromadnie zaczeli obnizac czynsze , wlasciwie nie wiadomo dlaczego..
            • netlii Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 13.04.20, 20:39
              konsta-is-me napisała:

> Co nie ?
              > A najsmieszniejsze, ze ktos rzucil takie haslo i wszyscy gromadnie zaczeli obni
              > zac czynsze , wlasciwie nie wiadomo dlaczego..

Szczerze, z ręką na sercu: czy spotkałaś się pośrednio lub bezpośrednio z forsowaniem tezy, że prowizja za najem powinna być obniżona? Mam na myśli propozycje skierowaną do Ciebie lub znajomych, którzy również wynajmują. Ja zderzyłam się jedynie na emamie z podobnymi roszczeniami. Kolejna miejska legenda związana z covid-19.
              • sasanka4321 Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 13.04.20, 20:52
                Ja sie spotkalam przy wynajmie lokali firmowych. To w sumie stardard w tej chwili chyba - kazda firma, ktorej prace zablokowano, wystapila z prosba o obnizke czynszu. I chyba w kazdym znanym mi przypadku, ten czynsz obnizono.

Przy wynajmie prywatnym narazie sie nie spotkalam. Tez wynajmuje, i moja lokatorka sie nie zglosila. Wynajmuje jej troche taniej niz przecietna cena w tej dzielnicy, wiec niespecjalnie jej sie oplaca wyprowadzka. Chyba ze straci prace - nie wiem jak to u niej wyglada, nie wiem nawet gdzie pracuje. Jesli bedzie miala taki problem i poprosi, to jej czasowo obnize. Z sympatii, bo zupelnie nie zawracala glowy do tej pory, a nie z koniecznosci ani obowiazku ani nie z powodu, ze "klient nasz pan" jak to uwaza volta smile. Poki to moje mieszkanie, to nikt nie jest moim panem wink. Panem mojego mieszkania i siebie samej jestem ja, tylko i wylacznie.
                Mieszkanie nie ma kredytu. Oplaty, jesli bedzie stalo puste, beda tak niskie, ze to nijak nie wplynie na moj standard zycia.
                • netlii Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 14.04.20, 08:28
                  sasanka4321 napisała:

> Ja sie spotkalam przy wynajmie lokali firmowych. To w sumie stardard w tej chwi
                  > li chyba - kazda firma, ktorej prace zablokowano, wystapila z prosba o obnizke
                  > czynszu. I chyba w kazdym znanym mi przypadku, ten czynsz obnizono.
                  >

Inna kategoria wynajmu. Wierzę jednak, gdyż wiele firm usługowych sygnalizowało, że w związku z przestojem nie będą wypłacalni.
              • konsta-is-me Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 14.04.20, 03:20
                A tak, spotkalam sie !
                Na fb az huczy!
                Ktos nawet powiedzial ze "w tv nie kazali obnizac"
                Byc moze czesc ludzi mysli ze ma taki obowiazek, ja wiem ?
                To ze TY nie slyszals, nie znaczy ze zjawisko nie istnieje...
                • netlii Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 14.04.20, 08:29
                  konsta-is-me napisała:

> A tak, spotkalam sie !
                  > Na fb az huczy!
                  > Ktos nawet powiedzial ze "w tv nie kazali obnizac"
                  > Byc moze czesc ludzi mysli ze ma taki obowiazek, ja wiem ?
                  > To ze TY nie slyszals, nie znaczy ze zjawisko nie istnieje...

Czyli jednak dalej fb, emama a w gronie znajomych gdzie pokoi na wynajem dobrze ponad setkę ani jednego przypadku wink
                  • konsta-is-me Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 14.04.20, 18:20
                    ??
                    Ja mowie wlasnie o GRUPACH O WYNAJMIE !!!
                    A jestem w kilku.
                    Zaden z moich znajomych akurat nie jest wynajmujacym, juz na odwrot raczej.
                    Dalej bedziesz na sile forsowac swoja teze ??
                    • netlii Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 15.04.20, 07:24
                      konsta-is-me napisała:

> ??
                      > Ja mowie wlasnie o GRUPACH O WYNAJMIE !!!
                      > A jestem w kilku.
                      > Zaden z moich znajomych akurat nie jest wynajmujacym, juz na odwrot raczej.
                      > Dalej bedziesz na sile forsowac swoja teze ??

Niby dlaczego na siłę? Relacjonuje temat zgodnie z otaczającą mnie rzeczywistością, a w niej w gronie znajomych mamy ok. 100 pokojów/kawalerek, które wynajmujemy m.in studentom i nie trafiła się żadna próba renegocjacji.

• volta2 Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 15.04.20, 13:02
                        nikt sie nie przyzna, że mu zmiękła, nie bój żaby

na forum już dawno uznano, że każda jematka ma minimum jedno mieszkanie na wynajem i tu machomatek nie ma, niektóre ci już napisały że obniżyły.

myśl dziewczyno
            • tiszantul Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 13.04.20, 20:43
              Zapał do opłacania niedostarczonych usług już był i minął, teraz ematka sama nie będzie pobierać opłat za usługi, które dostarczyła.
              Jak widać również wśród matek studentów nie ma ematek, które chętnie zapłacą za lokal, z którego nie korzystają, żeby właściciel (często przecież kredytobiorca) nie zbankrutował
              • tiszantul Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 13.04.20, 20:46
                Ktoś tu już wrzucił przykład - a jeśli dochód z wynajmu jest dla właściciela mieszkania jedynym źródłem środków na terapię dziecka, której nie wolno przerwać? Nie wierzę, ze serce ematki nie zapika w takim wypadku. Przed zerwaniem umowy zapytajmy właściciela o jego sytuację życiową i w miarę możliwości pomóżmy mu w tym trudnym czasie
              • zosia_1 Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 13.04.20, 20:52
                To niech zabiorą rzeczy i rozwiążą umowę. W czym problem?
    • 71tosia Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 13.04.20, 13:42
      swoim lokatorom obnizylam o 50% wole miec mniej, tyle by pokrylo koszty stale, niz szukac teraz lokatorow.
    • zosia_1 Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 13.04.20, 14:25
      Sytuacja podobna do tej z przedszkolami, też ludzie nie płacą, tylko później nie płaczcie, że nie możecie wrócić do pracy jak przedszkola się pozamykają albo dzióbdziuś na studia się dostanie a nie będzie miał gdzie mieszkać. Jak ematka taka chytra, że chciałaby, żeby rzeczy syna były na wynajętym mieszkaniu a płaci tylko malutki %za wynajem to niech kupi dziecku sama mieszkanie i zobaczy ile choćby czynsz wynosi i czy administracja obniża czynsz w zależności od sytuacji finansowej właściciela. Czy dziecko mieszka czy fizycznie nie mieszka właściciel ponosi takie same koszty
      • volta2 Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 13.04.20, 14:30
        studenta i jego matki tym bardziej nie obchodzą koszty, na które się nie pisze
        będą mieli ochotę płacić czynsz to jak piszesz też sobie kupią mieszkanie, w dobie kredytów hipotecznych to nie jest jakiś wielki wyczyn.
        • zosia_1 Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 13.04.20, 14:42
          Więc niech wypowiedzą umowę i się wyprowadzą a nie liczą, że właściciel opłaci czynsz i ewentualnie kredyt a student jak będzie miał sesję to wpadnie na chatę bo przecież wynajmuje
          • volta2 Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 13.04.20, 14:59
            Nie odczytałam, by za darmo chcieli korzystać, ty tak?
            • zosia_1 Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 13.04.20, 15:05
              Dostali obniżkę 100 zł i Pani się oburzyła, że to mało
      • volta2 Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 13.04.20, 14:32
        z przedszkolami jest taka sama sytuacja jak z gastronomią, lokale powynajmowane, czynsz płacić trzeba więc rodzicu dej.
        a że przedszkolanki na śmieciówkach i już od miesiąca są na bruku jak ci słynni pracownicy tutejszej forumki od garów, to oczywiście nikt nie wspomni.
        • zosia_1 Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 13.04.20, 14:44
          Przypominam czynszu, kredytu nikt nie obniża kryzys czy nie kryzys, remontu po balujących studentach budowlaniec też za free nie zrobi
          • azja001 Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 13.04.20, 14:54
            Kwestia w jakiej kto jest sytuacji. Chyba oczywiste że teraz właściciel nie znajdzie nowego lokatora tak łatwo więc chyba praktyczniej wynegocjować inną kwotę niż zostać z niczym. Zresztą tutaj właścicielki wyowiadają się w takim tonie. Zasady sobie a życie sobie, co zrobić...
            • volta2 Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 13.04.20, 14:58
              Tutejsze wolą jak widać, by stało puste, jeśli jak doczytałam od lipca syn i tak zmienia lokum natychmiast zrywajcie. Z wpisów wynika, że przysługę zrobicie bo lubią płacić tylko czynsz.
              • mia_mia Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 13.04.20, 20:24
                Ano zrobią. Czynsz to kilkaset złotych, czynsz plus opłaty i prawnik to grubo ponad 1000, bliżej 2000 miesięcznie. W Polsce nie możesz wynajmującemu odciąć mediów.
                • sasanka4321 Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 13.04.20, 20:29
                  >W Polsce nie możesz wynajmującemu odciąć mediów.

To elektrownia odetnie. Jakim prawem, skoro nie wolno? smile
                • pani-nick Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 13.04.20, 20:43
                  Media przepisuje się na wynajmującego.
          • volta2 Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 13.04.20, 14:55
            To jest ryzyko właściciela i tego jak wybiera lokatora/bank a nie sprawa studenta. Co go obchodzą twoje zobowiązania?
            • zosia_1 Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 13.04.20, 15:08
              Mnie również nie obchodzi dlaczego student najpierw wynajął a teraz nie mieszka. Zamieszkujący lokator zawsze niszczy lokal i kwestia remontu jest uwzględniana w cenie. Niech każdy robi jak uważa biorąc pod uwagę tak najemca swoje warunki jak i wynajmujący swoje
              • volta2 Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 13.04.20, 15:14
                No i ok, chcą zerwać umowę, mają do tego prawo. Jeśli 100 to dla ciebie dużo to może nie bierz się za wynajem bo sam czynsz zwykle wynosi więcej.
                • zosia_1 Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 13.04.20, 20:54
                  Jeśli ktoś umawia się na konkretną cenę za wynajem a później psioczy że obniżka 100 zł to mało w sytuacji kiedy ma prawo korzystać z mieszkania ale tego nie robi to chyba są żarty
              • bywalec.hoteli Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 13.04.20, 15:20
                Najemca nie jest zobowiązany utrzymać twoje okredytowane zakupy mieszkań.
                • konsta-is-me Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 13.04.20, 18:43
                  Ale co ma wynikac z tego zdania ?
                  Nie jest, tak samo jak wynajmujacy nie jest zobowiazany zapewnic lokatorowi pokoj na jego rzeczy, bo "on moze kiedys tu bedzie mieszkal".
                  Albo wynajmujesz pokoj albo nie, co mnie obchodzi ze pojechales do rodzicow ??
                  Wynajmujacy jest zobowiazany finansowac wyjazdy do rodzicow??
                  • volta2 Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 13.04.20, 18:57
                    ale tu nikt nie pisze o trzymaniu rzeczy w pokoju za darmo? skąd u właścicieli takie braki w myśleniu?
                    dziewczyna chce obniżki
                    dostanie ją to MOŻE zastanowi się, czy za połowę kwoty utrzymywac magazyn na rzeczy syna
                    nie dostanie, to zrywa umowę

ja nawet za połowę kwoty bym zrezygnowała, skoro współpraca i tak kończy się w lipcu
                  • bywalec.hoteli Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 13.04.20, 18:58
                    Ale najemca może wrócić z rzeczami do rodziców i wynajmujący zobaczy figę a nie pieniądze - wiec lepiej obniżyć sam z siebie
                    • zosia_1 Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 13.04.20, 19:10
                      No może, a student dokąd wróci na kolejny rok czy sesję? Poza tym właściciel ma prawo podjąć decyzję o nieopuszczaniu czynszu. Czy jednak coś się zmieniło z prawem własności?
                      • bywalec.hoteli Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 13.04.20, 20:38
                        zosia_1 napisała:

> No może, a student dokąd wróci na kolejny rok czy sesję? Poza tym właściciel ma
                        > prawo podjąć decyzję o nieopuszczaniu czynszu. Czy jednak coś się zmieniło z p
                        > rawem własności?

Wróci do kogoś innego smile Może mu się kalkulować zerwać i nie płacić za kwiecień-wrzesień, nawet stracić kaucję i od października zamieszkać w nowej lokalizacji w jeszcze niższej cenie, jeśli stawki się obniżą.
                        • bywalec.hoteli Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 13.04.20, 20:45
                          W tym przypadku akademiki mają wielką zaletę w porównaniu do pokoju wynajmowanego od zakredytowanej Grażynki biznesu. Rzeczy lądują w depozycie na górze (u nas było ukryte dodatkowe piętro) a student może wrócić do domu rodzinnego i nie płacić w ogóle czynszu smile))))
                          • zosia_1 Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 13.04.20, 21:48
                            No właśnie, to proszę postarać się o akademik a nie zmuszać właścicieli do obniżki. Ceny wielu produktów idą w górę tylko właściciel ma za pół darmo wynajmować bo ma więcej niż reszta. Ja na to mieszkanie zarobiłam sama, dlaczego mam się dzielić? Nikt mi chleba za pół ceny nie sprzedał jak mi do 1-go nie starczało jak byłam studentką
                        • azja001 Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 13.04.20, 20:47
                          Dokładnie, takie prawo rynku przewalcowanego przez nagłą sytuację.
                        • zosia_1 Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 13.04.20, 21:38
                          Albo pójdą w górę tak jak ceny wielu produktów,
                          • azja001 Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 13.04.20, 21:40
                            Ludzie będą bez środków do życia takich jak dotychczas więc szczerze wątpię
                    • konsta-is-me Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 13.04.20, 19:25
                      To niech wraca, to nie jest zabronione.
                      Tylko potem sie zdziwi jak bedzie MUSIAL wynajac pokoj, a bedzie musial, bo zycie sie toczy dalej.
                      Ja mam doswiadczenie jako wynajmujacy ,i serio- komus z takim aroganckim podejsciem bym nie chciala wynajac.
                      I tak-lepiej placic czynsz za puste, serio!
                      Doskonale wiem jak wyglada uzeranie sie z lokatorami, ktorzy sa przekonani ze robia laske placac za pokoj.
                      To jest zarabianie pieniedzy, ja sobie poradze jakos tak czy siak.
                      Nie wydaje mi sie zeby na jakimolwiek rynku w Europie mieszkan bylo za duzo i wynajmujacy musieli blagac o lokatorow...
                      Z osoba ktora laskawie mi rzuca polowe ceny nie rozmawiam.
                      Jesli kogos nie stac, to nie stac.
                      Wtedy niech wynajmuje tansze/nie wynajmuje wcale.
                      I zerwalabym umowe z osoba o takim aroganckim poejsciu z prostego powodu-to nie wrozy dobrze na przyszlosc, wspolpraca bylaby ciezka.
                      Ja udostepniam komus cos za okreslona cene, ktos z tego korzysta lub nie.
                      Pokazywanie ego pt."ja moge" zawsze sie zemsci...
                      • volta2 Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 13.04.20, 19:54
                        najemca jest twoim klientem, wbij to sobie do łepka.
                        przysłowie kto jest kim w takim układzie chyba znasz, choć oczwiście, z tego co piszesz, to nie bardzo...
                        • konsta-is-me Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 13.04.20, 20:06
                          Nic nie musze sobie nigdzie wbijac XD
                          Ani on moj pan ani ja jego.
                          Zreszta napisalam powyzej.
                          Ale ja wole zyc w demokratycznym kraju gdzie ludzie sie traktuja z szacunkiem.
                          W biznesie tez.
                          Jesli ide do sklepu, to nie rzucam ekspedientce pogardliwie pieniedzy, mowiac " masz i ciesz sie ci w ogole daje, bo jak nie..."
                          Jak ktos woli zamordyzm, chocby i niby "kapitalistyczny" to juz jego sprawa...
                          Po prostu niektorzy dobrze by sie czuli po wschodniej stronie Wisly a nawet Bugu...
                          • volta2 Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 13.04.20, 20:22
                            no więc z twoich wypowiedzi wynika, że szacunku do swoich klientów to ty nie masz, nie dziwne, że wiesz doskonale, co to znaczy użerać się z lokatorami

normalni muszą od ciebie wiać, bo wymagania nazywasz arogancją a wynajem użyczaniem, sorki to się nie może dobrze skończyć
                            • konsta-is-me Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 13.04.20, 20:34
                              Taa...
                              Haslo "klient nasz pan " weszlo za mocno i zbyt doslownie.
                              Szkoda ze nie rozumiesz pojecia wspolpraca i tego ze wymagania maja OBYDWIE strony.
                              No ale twoj wybor, niektorzy nie dorosli po prostu do cywilizowanego rynku...
                              • volta2 Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 13.04.20, 21:02
                                jesteś emanacją najgorszego oferenta na rynku najmu jaki może być, to widać po twoich wpisach
                                wymagania to ty możesz mieć - jak płacisz.

o resztę swojego klienta to możesz grzecznie prosić.
                                • sasanka4321 Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 13.04.20, 21:13
                                  volta2 napisała:

> jesteś emanacją najgorszego oferenta na rynku najmu jaki może być, to widać po
                                  > twoich wpisach
                                  > wymagania to ty możesz mieć - jak płacisz.
                                  >
                                  > o resztę swojego klienta to możesz grzecznie prosić.

Volta, przykro mi Ci to powiedziec, ale swiat tak nie funkjonuje. Kiedy placisz, mozesz wymagac tylko i wylacznie tego, za co placisz i w takiej formie, w jakiej to zostalo ustalone. Jesli cos oferujesz, to Ty ustalasz cene i warunki, ktore klient moze przyjac, albo nie. Kazda zmiana umowy - co jest w kazdej umowie zapisane - wymaga zgody obu stron. Taka ciekawostka wink
                                  • volta2 Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 13.04.20, 21:22
                                    nie masz żadnej karty stałego klienta?
                                    nigdy nie korzystasz z oferty specjalnej?
                                    nie korzystasz ze zniżek?

odpowiadać nie musisz, ciekawam, dlaczego jest oburz, gdy nagle klient chciałby rabatu/zniżki, poczuć się klientem a nie petentem.
                                    • sasanka4321 Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 13.04.20, 21:46
                                      >nie masz żadnej karty stałego klienta?
                                      nigdy nie korzystasz z oferty specjalnej?
                                      nie korzystasz ze zniżek?

odpowiadać nie musisz, ciekawam, dlaczego jest oburz, gdy nagle klient chciałby rabatu/zniżki, poczuć się klientem a nie petentem.<

Wez to moze troche pocwicz. Wybierz uslugi, w ktore nie oglaszaly zadnej oferty specjalnej, ani zadnej znizki. Wsiadz do autobusu, i powiedz, ze ty skasujesz tanszy bilet niz jest w cenniku, bo czesto jezdzisz i nie chcesz sie czuc petentem. Zamow obiad w knajpie, i powiedz, ze zaplacisz polowe dzisiaj. Do urzedu skarbowego przelej polowe, w koncu co roku od Ciebie dostaja pieniadze. A na koncu opowiedz nam, jak Ci poszlo. Ile razy Ci sie udalo, ile nie. Ja nawet wierze, ze czasem Ci sie uda big_grin , ale koniec koncow raczej dobrze na tym nie wyjdzisz w tym paskudnym samolubnym kraju...
                                      • sasanka4321 Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 13.04.20, 21:49
                                        I jeszcze w HiM wybierz sobie bluzke z tych nieprzecenionych, i powiedz, ze przecenione Ci sie nie podobaja, i niech Ci przecenia te, bo juz duzo pieniedzy u nich wydalas i chcesz sie poczuc klientam. Ich reakcji bylabym najbardziej ciekawa...
                                      • volta2 Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 13.04.20, 22:05
                                        wiele razy korzystałam ze zniżek w restauracjach, czasem dostawałam niezamówiony kieliszek likieru czy ciacha
                                        bilety na pociąg są w różnych cenach na ten sam przejazd, narty ostatnio leciały ze mna za złotówkę, choć mężowe za 250 w jedna stronę. kupione w tym samym dniu oba w locie.

dalej będziesz utrzymywac że promocje nie istneją, zamiast przyznać, że cię na nie nie stać?

tak, ja wiem że to jest umowa dwustronna, ale wiem, że w sytuacji skrajnej a taka występuje obecnie u studentów wyjechanych nie z własnego widzimisię, być może obie strony powinny z czegoś ustąpić, czytaj, dla studenta mogaby się ustanowić "promocja"

promocję student zrobi sobie sam, straci kaucję, zyska 2-3-4? miesiące luzu(taki gratis za stratę kaucji)
                                        • sasanka4321 Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 13.04.20, 22:14
                                          Cos sie z Toba dzieje niedobrego. Ty kiedys dosyc logicznie myslalas...
                                          Ze mnie nie stac na promocje, to jasne. Dlatego kupuje przeciez wszystko w pelnej cenie wink

Przeciez ja mowie - idz z wymaganiem promocji tam, gdzie nikt Ci promocji nie zaproponowal. Wtedy zobaczysz, jak to dziala smile

Kurcze, ja, jak mowilam, mojej lokatorce bez problemu moge obnizyc, az mi troche nieprzyjemnie, ze nie wiem, czy ona ma teraz jakies problemy finansowe, czy niema. Ale zwroc uwage, ze wiekszosc wlascicieli mieszkan nie jest w lepszej a wprost przeciwnie, w gorszej sytuacji w tej chwili, niz taki student. Student nic nie musi. Mama i tata dadza jesc i dach nad glowa. Wlasciciel mieszkania musi nakarmic dzieci, poplacic rachunki, bank mu nie chce dac promocji, a szef obnizyl pensje...
                                          • mail-na-gazecie Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 13.04.20, 22:19
                                            Jest istotna różnica, czy mieszkanie było odziedziczone czy w kredycie spłacanym z wynajmu.
                                        • zosia_1 Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 14.04.20, 09:33
                                          Ja swoim najemcom co miesiąc daję promocję, oni zapewne nawet tego nie zauważają, że w zasadzie prawie nigdy nie płacą w terminie, wszędzie na rynku za opóźnienie w zapłacie naliczane są odsetki, ja im nie naliczam
                                        • zosia_1 Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 14.04.20, 09:35
                                          Podoba mi się hasło płacę i wymagam, więc płać i wymagaj ale płać tyle ile się umówiłaś
                                • konsta-is-me Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 14.04.20, 03:31
                                  volta2 napisała:

> jesteś emanacją najgorszego oferenta na rynku najmu jaki może być, to widać po
                                  > twoich wpisach
                                  > wymagania to ty możesz mieć - jak płacisz.
                                  >
                                  > o resztę swojego klienta to możesz grzecznie prosić.

Ale miej swoje wymagania, bo "placisz"XD
                                  Zobaczymy czy bedziesz wszytkimi pomiatac, bo jestes "klientem" a sprzedawca bedzie ci lizal stopy XD
                                  Pojdziesz do innego sklepu-no to idz i przekonaj sie czy beda ci rozwijac czerwony dywanik, jak kupisz marchewke i 2 bulki, bo "ty placisz i wymagasz ".

Ja nie wiem jakie problemy z glowa ty masz, ale jak widzisz , nie ja jedna to zauwazam...
                                  • volta2 Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 14.04.20, 10:24
                                    to miłe, że zauważasz u mnie problemy z głową, to świetny punkt do zakończenia dyskusji, skoroś tak bystrzacha to przynajmniej będzie ci belkę w oku własnym lepiej dostrzec, dobrze, że chociaż tyle.

nie mam powodu by pomiatać ludźmi, szczególnie tymi, na których zarabiam. nie muszę podkreślać, że mieszkają w moim mieszkaniu, bo dopóki płacą, mogą traktować to mieszkanie jak swoje. może dlatego przez 13? 14 lat(kto by tam się tak dokładnie liczył?) kwitnie obustronna współpraca. polecam ci zmianę podejścia do klienta, może wtedy nie będziesz musiała pokoi na godziny wynajmowaćsmile

i na przyszłość dobra rada, podejrzewając problemy z głową u interlokutora, zamiast dyskutować, uciekaj. bo skoro wdajesz się w dyskusje, to znaczy, że u ciebie też z tym co ci dzwoni między uszami najlepiej nie jest.

• zosia_1 Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 13.04.20, 20:06
                          No właśnie klientem czyli ja mam prawo ustalać cenę, mogę ją obniżać albo nie, ale to moja sprawa. Poza tym kwestia umowy, została zawarta. Jeśli właściciela stać na utrzymywanie pustego mieszkania to jego sprawa, ale pustego a nie na magazyn klienta. I jak taki właściciel sprawdzi czy najemca był i ile razy korzystał z mieszkania.
                        • yuka12 Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 13.04.20, 21:23
                          Volta piszesz, przepraszam, głupoty. Najem to umowa DWUSTRONNA. Podobnie jest z zakupem dowolnej rzeczy. Masz nawet czas na zwrot towaru, który ci się nie podoba.
                          Przez kilkadziesiąt lat wynajmowałam pokoje, mieszkania i domy w dwóch krajach, sama też byłam najemcą i nie wyobrażam sobie sytuacji, że wynajmujący podpisuje umowę, a potem nie mieszka w mieszkaniu bo tak czy siak, blokując nieruchomość i następnie żąda od właściciela zapłacenia części ustalonej kwoty, bo nie mieszkał. Owszem może się zdarzyć, że CZASOWO mogą być problemy z płatnościami, przy długookresowym najmie mozliwe, wtedy się negocjuje z właścicielem różne opcje. Ale w opisanym w wątku przypadkach? Dlaczego student nie zerwał po miesiącu umowy, skoro nie zamierzal wracać w najbliższym czasie do miasta, w którym studiował?
                          • mail-na-gazecie Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 13.04.20, 21:31
                            yuka12 napisała:

> e. Ale w opisanym w wątku przypadkach? Dlaczego student nie zerwał po miesiącu
                            > umowy, skoro nie zamierzal wracać w najbliższym czasie do miasta, w którym stud
                            > iował?

Może dlatego, że nie wiadomo było ile taka przerwa może potrwać?
                            • azja001 Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 13.04.20, 21:36
                              Tak naprawdę to dalej nie wiadomo. Czekaliśmy na decyzję i przed świętami ogłoszono że do 26 kwietnia. Czyli teraz pewnie trzeba będzie czekać do 24 aż cokolwiek będzie wiadomo.
                          • volta2 Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 13.04.20, 22:06
                            no wiec właśnie student chce zwrócić towar, który mu się nie podoba od miesiąca
                            ciekawa jestem czy dostanie zwrot kasy? skoro to taka obustronna umowa?
                            • sasanka4321 Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 13.04.20, 22:16
                              volta2 napisała:

> no wiec właśnie student chce zwrócić towar, który mu się nie podoba od miesiąca
                              > ciekawa jestem czy dostanie zwrot kasy? skoro to taka obustronna umowa?

Tu juz zaczynam podejrzewac jakies problemy neurologiczne u autorki tego posta ...
                              • volta2 Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 13.04.20, 22:49
                                Najem to umowa DWUSTRONNA. Podobnie jest z zakupem dowolnej rzeczy. Masz nawet czas na zwrot towaru, który ci się nie podoba.

no to masz wyjaśnienie, czy dalej będziesz podejrzewac neurolgię w tle.
                                • sasanka4321 Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 13.04.20, 23:01
                                  Neurologii w tle to juz jestem pewna. Albo jakichs strasznych zyciowych tarapatow.

Przy zakupie dowolnej rzeczy, stacjonarnie, czesc sprzedawcow w umowie zawiera paragraf o mozliwosci zwortu towaru w okreslonym czasie. Czasem tydzien, czasm dwa tygodnie, czasem miesiac. Robia to calkowicie dobrowolnie, zeby przyciagnac wiecej klientow. Czesc sprzedawcow tego nie oferuje. I wtedy nici ze zwrotu, trzeba zyc z nietrafionym zakupem.

Ja jak do tej pory nie widzialam DWUSTRONNEJ umowy najmu, w ktorej wynajmujacy oferuje mozliwosc wyprowadzenia sie po miesiacu bez zaplacenia czynszu i bez zachowania warunkow wypwiedzenia, jesli najemca uzna, ze sie jednak rozmyslil. Na szczescie dla wynajmujacych w takiej DWUSTRONNEJ umowie najmu nie ma tez paragrafu, ze wynajmujacy moze po miesiacu wyrzucic najemce bez zachowania warunkow wypowiedzenia.
                                  • volta2 Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 13.04.20, 23:16
                                    a to już musisz yukę skonsultować, bo zacytowałam jej słowa. 😊
                                    i do jej słów się odniosłam

akiej DWUSTRONNEJ umowie najmu nie ma tez paragrafu, ze wynajmujacy moze po miesiacu wyrzucic najemce bez zachowania warunkow wypowiedzenia.

za leniwa jestem i szukać mi się nie chce, ale tyle historii było tu opisywanych jak to właściciele zrywali umowy bo właśnie mieszkanie im potrzebne, że nie udawaj, że to się nie dzieje. nikt takiego czegoś w paragrafy nie ubiera, a jednak nie jest to histroia z mchu i paproci.

Ja jak do tej pory nie widzialam DWUSTRONNEJ umowy najmu, w ktorej wynajmujacy oferuje mozliwosc wyprowadzenia sie po miesiacu bez zaplacenia czynszu i bez zachowania warunkow wypwiedzenia, jesli najemca uzna, ze sie jednak rozmyslil
                                    naprawdę? to po co się bierze kaucję? własnie po to, by najemca jak się rozmyśli, to żebyś z zapłaconym czynszem została(oczywiście zniszczenia itp problemy również w kaucji są zawarte, a jakże) - choć w paragrafy raczej też nikt tego nie ubiera. ale kaucja w takiej sytuacji jest nie do odzyskania, prawda?
                        • m_incubo Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 15.04.20, 13:17
                          Przysłowie "klient nasz pan" przestało się sprawdzać gdzieś po czasach feudalnych, czyli dość dawno temu, przespałaś ostatnie kilka wieków?
                          • volta2 Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 15.04.20, 16:07
                            w czasach feudalnych to służba była, a nie klienci.
                • zosia_1 Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 13.04.20, 18:57
                  W ogóle tego nie oczekuję
                • pani-nick Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 13.04.20, 20:19
                  Ty masz ogromny problem z tym, ze ludzie maja mieszkania na wynajem. To tak mocno widać, ze aż mi ciebie żal.
                  • netlii Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 13.04.20, 20:44
                    pani-nick napisała:

> Ty masz ogromny problem z tym, ze ludzie maja mieszkania na wynajem. To tak moc
                    > no widać, ze aż mi ciebie żal.
                    >

Może jakaś dziwna jestem, ale nie wiem czego można zazdrościć i mieć z tego tytułu kompleksy?
                    Metoda budowania dochodu pasywnego na rynku czy też pokrywania kosztów życia jak każda inna.
                    Nie chcą ode mnie wynajmować - nie ma przymusu.
                    • pani-nick Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 13.04.20, 21:05
                      Jego sraczka wątków na ten temat to pokazuje.
                      • yuka12 Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 13.04.20, 21:24
                        Nie on jeden, niestety ☹️
                        • kk345 Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 13.04.20, 21:53
                          Niech sobie ma te swoje chwile oświecania forum, tyle chłopak ma z tego życia, co sobie na ematce poujada...
                  • bywalec.hoteli [...] 13.04.20, 22:52
                    Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                    • anomalia_pogodowa81 Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 14.04.20, 11:02
                      Akurat ty bywalec od lat na forum opowiadasz co masz, a czego nie masz, więc nie masz co się ciskać big_grin
                      • bywalec.hoteli Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 14.04.20, 12:59
                        Ale ona jest zaburzona na nerwice o stany lekowe i projektuje swoje doświadczania na innych i prześladuje innych którzy dokonują innych wyborów niż ona. Przykładowo kupiła używany samochod i się ciska ze ja wolałem samochod nowy.
                        • pani-nick Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 14.04.20, 14:12
                          Dziubuś, sęk w tym, ze to ty pierwszy zacząłeś mi tu jechac coś o murzynach pierdzacych w moim aucie.
                          Wiesz, ja tez bym chciała Gelendę. Tak jak ty nowe auto. Sęk w tym, ze ja nie pier...ole o tym 6 rok na forum.
                          Jesteś największa z największych gnid. Takich, którzy nie próbują sami zadbać o siebie, tylko jaraja się jeśli jest mikro szansa na pogorszenie sytuacji u innych. I właśnie przez takie podejście nigdy niczego nie osiągniesz.
                          A teraz pocałuj mnie w du.ę.
    • turbinkamalinka Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 13.04.20, 22:01
      Negocjować można, ale właściciel nie musi się zgodzić. On opłaty ma stałe chociażby czynsz. Czy jak najemca wyjeżdża na urlop, to negocjuje cenę? A właściciel wyjeżdżając za granicę, zostawiając mieszkanie puste? Owszem są mniejsze opłaty za osobę, nadwyżka za wodę, ale sam czynsz nie ulega zmianie
    • stara-a-naiwna Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 13.04.20, 22:09
      ja się dziwię, ze studencie już nie wypowiadają mieszkań
      Ukraińcy powoli uciekają z Pl (maja koszty i nie zarabiają)
      bez sensu trzymać mieszkania i w nim nie mieszkać - jeśli nawet będą musieli wrócić na sesję taniej wyjdzie przenocować kilka nocy w hotel

ps. nie wynajmuję studentom, obniżyłam lasce czynsz (ma w mieszkaniu działność która nie funkcjonuje) o 50%
      • volta2 Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 13.04.20, 23:17
        ja też się dziwię, no ale nie ja płacę więc nie mój problem. na miejscu forumki wypowiedziałabym już dawno, ewentualnie zerwała umowę(tu zależy jaki ma cyrograf)
    • agnieszka_kak Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 14.04.20, 10:41
      Gdybym byla studentka to mieszkanie wypowiedzialabym od razu w marcu, wyjdzie taniej stracic kaucje niz placic do konca czerwca.
      Mieszkania to normalny rynek- najemca ma prawo poprosic o obnizke, ma prawo wypowiedziec umowe, a wynajmujacy ma prawo sie na obnizke zgodzic lub nie. Jesli masz mieszkanie dla studentow a ci zrezygnuja, to ten marzec- kwiecien wykorzystalabym na odswiezenie mieszkania i wystawilabym na rynek nie-studentom. Tak, ludzie wciaz szukaja mieszkan, zmieniaja prace, przeprowadzaja sie z miejsca na miejsce.
      • mamkaantka Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 14.04.20, 10:54
        Kaucję tracisz wtedy kiedy coś w mieszkaniu zniszczysz, temu ona zasadniczo sluzy. Jeśli opuscisz mieszkanie i nie będziesz płacić, masz problem o ile podpisalas umowe z właścicielem. Malo kto wynajmie mieszkanie bez umowy sporządzoną raczej na korzyść wynajmujacego.
      • zasiedziala Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 14.04.20, 10:56
        Jeżeli ktoś zawarł umowę na czas określony, to może wypowiedzieć umowę tylko na określonych tam warunkach. Więc nie zawsze jest to prosta sprawa.

Moja koleżanka straciła pracę, wyprowadziła się z mieszkania i chciała wypowiedzieć umowę najmu, ale ta przewiduje możliwość wypowiedzenia tylko pod warunkiem znalezienia przez najemcę następcy. Żadnego chętnego oczywiście nie ma, bo chociaż mieszkanie dość tanie i w centrum Wawy, to sporo jest teraz ładniejszych w tej samej cenie po studentach i obcokrajowcach, którzy wyjechali z miasta. Właścicielka nie chce się zgodzić na zerwanie umowy na innych warunkach. Koleżanka od maja przestanie płacić, bo nie zarabia i nie ma za co. Pewnie spotkają się w sądzie i ciekawa jestem jak to się skończy. Bo z jednej strony podpisała taką, a nie inną umowę z własnej nieprzymuszonej woli. A z drugiej mamy jednak sytuację nadzwyczajną, bo pandemia, a strata pracy bezpośrednio z tym związana. Mieszkanie opuściła, klucze oddała. To będzie ciekawa sprawa.
        • mamkaantka Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 14.04.20, 11:09
          Slyszalam wypowiedź prawnika na TVN24, powiedział że oczywiście kluczem jest wlasciwa umowa, ale na ogol jest sporządzona na korzyść wlasciciela i w takiej sytuacji prawo stoi po jego stronie. Radził by negocjowac cenę w sposób polubowny.
        • volta2 Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 14.04.20, 11:28
          nie sądzę, by ktoś się zgodził na podpisanie umowy bez możliwości jej wypowiedzenia. na rok i tylko na rok. to by była skrajna głupota.
          jak wynajmowłam mieszkanie to w standardzie było 1 miesięczne wypowiedzenie, raz klient zaproponował 2 m-ce wypowiedzenia. o trzech to nigdzie nie słyszałam no ale przez naście lat mogło coś się zmienić w standardach.
        • bywalec.hoteli Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 14.04.20, 12:55
          Ciekawe czy właścicielce bedzie się Chciało ciągać po sądach czy tez odpuści.
          A tymczasem:
          www.propertynews.pl/inwestycje/koronawirus-wykancza-rynek-najmu-stawki-leca-w-dol,81670.html
        • agnieszka_kak Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 14.04.20, 19:20
          Kazda umowe mozna wypowiedziec, nawet jesli sie podpisalo glupoty. Wlasciciele maja tendencje do wprowadzania zapisow niezgodnych z prawem, takie zapisy nie sa obowiazujace.
          • zosia_1 Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 14.04.20, 19:41
            Wypowiedzenie umowy jest jak najbardziej zgodne z prawem, volta forsuje opinie, że można sobie tak po prostu zerwać umowę, jeśli właściciel nie zgodzi się na obniżkę czynszu ustaloną w umowie, podpisaną przez obie strony
            • volta2 Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 14.04.20, 19:46
              bo można, tu kuglarza nie trzeba. tak tak, wiemy że całe firmy upadają, student też upadnie...

a azja ma happy end, na szczęście nie trafiła na ciebie, chciała obniżkę i ma, pofantazjujesz teraz co by bylo, gdyby jej nie dostała?
              • zosia_1 Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 15.04.20, 22:06
                A po co mam fantazjować?
            • agnieszka_kak Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 14.04.20, 21:22
              A niby czym rozni sie zerwanie od wypowiedzenia?
              • volta2 Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 14.04.20, 21:36
                wypowiedzienie ma zwykel jakiś okres, wypowiadasz, ale mieszkasz, płacisz, właściciel wie, że ma szukać kolejnego naiwnego
                zerwanie polega na wypowiedzeniu ze skutkiem natychmiastowym, wyprowadzką i zaprzestaniem płacenia, co podobno jest na ten moment niemożliwe bo dwustronna umowa go tak chroni, iż musi płacić do końca terminu. no ale mieszkać nie musi.
                • zosia_1 Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 15.04.20, 22:08
                  Produkujesz się na nieznane sobie tematy i robisz z siebie idiotkę, a wskazywałam przepisy, mogłaś przeczytać, poszukać interpretacji, ale co zrobisz jak się nie chce żyć w świecie praww?
                  • azja001 Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 16.04.20, 05:57
                    Sytuacja jest wyjątkowa i większość racjonalnie myślących ludzi w tym właścicieli mieszkań się do tego dostosowało. Wiadomo że w tym kraju prawo nigdy nie nadążało za potrzebami ludzi więc to my musimy się dostosować do realiów albo popadniemy w paranoję i frustrację.
              • pani-nick Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 15.04.20, 07:01
                🤦‍♀️
          • zasiedziala Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 14.04.20, 20:12
            agnieszka_kak napisała:

> Kazda umowe mozna wypowiedziec, nawet jesli sie podpisalo glupoty.

Ech... Umowy najmu na czas określony są instytucją znaną w prawie cywilnym od lat. Można je wypowiedzieć wyłącznie w wypadkach określonych w umowie oraz w wyjątkowych okolicznościach. Tutaj masz podsumowanie obowiązujących przepisów w tym zakresie:
            www.prawo-mieszkaniowe.info/jak-rozwiazac-umowe-najmu-zawarta-na-czas-okreslony,244,p.html
            Zanim się napisze o podpisywaniu głupot, to warto chociaż w Google wrzucić, czy aby taka instytucją nie jest przypadkiem uregulowana prawnie...
        • elenelda Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 14.04.20, 21:10
          Niech zgłosi się do Ikonowicza. Bez problemu znajdzie jej następcęsmile
    • mamkaantka Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 14.04.20, 10:48
      Właściciel naszego mieszkania które wynajmujemy dla syna obniżył nam koszt wynajmu o połowę, oczywiście w czasie kiedy w nim nie mieszka, czyli od polowy marca. Umowę mamy z nim podpisaną do końca czerwca, ale raczej będziemy chcieli ją przedłużyć.
      • homohominilupus Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 14.04.20, 15:10
        Z lektury tego wątku wnioskuję, ze bywalec burdeli ma problem nie tylko z ludźmi, których stać na fajny zimowy wyjazd ale i z posiadającymi mieszkania na wynajem. W obu przypadkach liczy ze złośliwa satysfakcją że im się noga powinie i będzie mógł lepkie łapki zacierac.
        Co za obrzydliwa kreatura. Taka mała menda.
        • azja001 Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 14.04.20, 19:17
          No i jest happy end. Właściciel zgodził się a raczej sam zaproponował żeby przez okres gdy syn nie mieszka opłacać wspólnie czynsz plus opłaty czyli wyjdzie ok 300 zł na łepka za mc. Jak tylko wróci czyli prawdopodobnie w czerwcu to płaci całość. Dla nas to super rozwiązanie
          • volta2 Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 14.04.20, 19:23
            dzięki za wpis. to miłe, że są normalni właściciele i rozumieją co to jest umowa dwustronna i co to są renegocjacje.
    • bramstenga Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 15.04.20, 08:24
      Mojej córce właściciel obniżył stawkę o połowę. Wrocław, wynajmuje od października z deklaracją kontynuacji.
    • vivyan Re: Studenci - wynajem w czasie pandemii 16.04.20, 08:26
      Płacimy. . Syn wynajmuje wspólnie z kolegą, mieszkanie bardzo fajne i w idealnej lokalizacji, więc im zależy żeby je zatrzymać. I tak byśmy płacili przecież, a odpadają opłaty za media bo mieszkanie stoi puste, trudno, taka sytuacja.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka