Dodaj do ulubionych

A Chorwacja szykuje się na wakacje

14.04.20, 22:19
turysci.pl/chorwacja-140420-pk-szykuje-sie
Hmmm.....
Obserwuj wątek
    • kryzys_wieku_sredniego Re: A Chorwacja szykuje się na wakacje 14.04.20, 22:24
      Jedziesz swoim samochodem, wynajmujesz pokój z aneksem. Czym to się ma różnić od wakacji w Polsce?
      Niezpieczne to mogą być wakacje, gdzie przewijasz się przez lotniska, transport autokarem do hoteli molochów.
      • inga66 Re: A Chorwacja szykuje się na wakacje 14.04.20, 22:30
        a póżniej spotykasz w knajpie zakażonych Szwedów, którzy olewają środki bezpieczeństwa
        • bobbiedraper Re: A Chorwacja szykuje się na wakacje 14.04.20, 23:07
          W Chorwacji Szwedów bardzo mało, a jeśli będą otworzone granice, to pobyt w prywatnych apartamentach jest sensowniejszy niż kurorty dla mas.
        • heca7 Re: A Chorwacja szykuje się na wakacje 14.04.20, 23:12
          A musisz koniecznie iść do knajpy? Ten jeden raz w Chorwacji nie wytrzymasz bez żarcia poza domem? Jak będę miała wybór- zostać w domu albo jechać do Cro i gotować przez tydzień to wybiorę gotowanie tongue_out W drugiej połowie sierpnia jedziemy na Korculę do miejsca oddalonego od innych osiedli o kilka kilometrów. Droga szutrowa, żadnych turystów oprócz nas i 3 innych domów w zatoce.
          • bobbiedraper Re: A Chorwacja szykuje się na wakacje 14.04.20, 23:17
            Też mamy takie miejsce w Tri Luke, ale w tym roku jak dobrze pójdzie, tajna miejscówka na Pagu, pod koniec sierpnia.
            • heca7 Re: A Chorwacja szykuje się na wakacje 15.04.20, 07:02
              Byliśmy kilka lat temu w Novej i Prizbie. A teraz trochę bliżej Vela Luki będzie.
          • aankaa Re: A Chorwacja szykuje się na wakacje 15.04.20, 01:07
            heca7 napisała:

> A musisz koniecznie iść do knajpy? Ten jeden raz w Chorwacji nie wytrzymasz bez żarcia poza domem? Jak będę miała wybór- zostać w domu albo jechać do Cro i gotować przez tydzień to wybiorę gotowanie

nie dalej jak 3-4 miesiące temu panie pisały, że nie po to jadą na wakacje żeby gotować
            jeszcze ze 2-3 tygodnie i pojawią się przepisy na słoiki
            • amast Re: A Chorwacja szykuje się na wakacje 15.04.20, 01:12
              > nie dalej jak 3-4 miesiące temu panie pisały, że nie po to jadą na wakacje żeby gotować

Ja sobie nie przypominam, żebym coś takiego wcześniej deklarowała, ale teraz mogę napisać, że wołami mnie nikt nie zaciągnie na wakacje, na których miałabym gotować. Zdecydowanie wolę zostać w domu, ja lubię swój dom, mimo, że to tylko mieszkanie na warszawskim blokowisku wink
            • heca7 Re: A Chorwacja szykuje się na wakacje 15.04.20, 07:04
              Też nie chcę gotować. Ale ten rok jest wyjątkowy i tyko raz bym się na coś takiego pisała wink
            • kanna Re: A Chorwacja szykuje się na wakacje 15.04.20, 10:25
              > 3-4 miesiące temu panie pisały, że nie po to jadą na wakacje żeby gotować
              To ja smile
              I tak, jeśli bym musiała gotować, to bez żalu odpuszczam Chorwację, czy cokolwiek, rozkładam basen w ogrodzie i mam spokój :p
              • joanna_poz Re: A Chorwacja szykuje się na wakacje 15.04.20, 10:32
                kanna napisała:

> > 3-4 miesiące temu panie pisały, że nie po to jadą na wakacje żeby gotowa
                > ć
                > To ja smile
                > I tak, jeśli bym musiała gotować, to bez żalu odpuszczam Chorwację, czy cokolwi
                > ek, rozkładam basen w ogrodzie i mam spokój :p

ja tak samo.

• little_fish Re: A Chorwacja szykuje się na wakacje 15.04.20, 10:36
                A kto wtedy gotuje?😉
                • joanna_poz Re: A Chorwacja szykuje się na wakacje 15.04.20, 10:42
                  jasmile
                  ale tez zawsze powtarzam, ze w domu to nie urlopwink
                  • little_fish Re: A Chorwacja szykuje się na wakacje 15.04.20, 10:49
                    A, no chyba, że tak. Ja gdybym miała do wyboru nigdzie nie jechać i gotować, a jechać i gotować, to wybieramy wyjazd. Choć wiadomo, że najlepiej to wyjazdy bez gotowania
                • kanna Re: A Chorwacja szykuje się na wakacje 15.04.20, 14:00
                  Różnie smile czasem nikt.. różnie
                  Ale inaczej się gotuje w swoim domu, niż w apartamencie w Chorwacji.
                  • stavros2002 Re: A Chorwacja szykuje się na wakacje 15.04.20, 17:59
                    Urok Chorwacji polega na tym, że jest tam wiele przepięknych miejsc, spokojnych nawet w sezonie, zwłaszcza na wyspach.

Ale coś za coś, tam nie ma restauracji w zasięgu ręki, trzeba jechać czasem i kilka/kilkanaście km.

Ja się nigdy tam nie było, i kojarzy się ten kraj wyłacznie z typowym nadmorskim kurortem, to wyjazd w takie miejsce może być dla forumowej paniusi rzeczywiście szokiem. Co gorsza, są miejsca, gdzie praktycznie nie ma zasięgu komórek big_grin

Rzeczywiście, ugotowanie makaronu z sosem albo zrobienie sałatki z pomidorów to masakra, a już wieczorny grill z z przygotowaniem kupionej dorady jest niewyborażalną udręką big_grin
                    • pani-nick Re: A Chorwacja szykuje się na wakacje 15.04.20, 18:06
                      Dlatego Chorwacji nie pokochałam. W sumie nawet niezbyt polubiłam. Do tego plaże głównie kamieniste i żwirowe. Fajnie tam popływać jachtem. To na pewno.
                      Ale dla rodzin z dziećmi (mamy jechac w sumie z piątką 😱) to może być dobry wybór. No i wychodzi zdecydowanie taniej niż Włochy.
                      • stavros2002 Re: A Chorwacja szykuje się na wakacje 15.04.20, 18:48
                        No właśnie te plaże i betony to zaleta. Nie ma piachu wciskającego się gdzie się da. Poza tym czystość wody i podwodne życie są nieporównywalne. Po drugiej stronie Adriatyku jest włoskie Rimini a kilometrami piaszczystych patelni pierdylionem parasoli i dyskoteką co 100 metrów, a woda w morzu to mętna zupa.

A ceny ostatnio bardzo się wyrównały (niestety). porównywalne z Włochami i wyższe niż w Grecji.

I nie jest to raczej wybór dla rodziny z dziećmi i wykopków plażowych, lepsza Bułgaria, gdzie infrastruktura plażowa dla dzieci jest lepsza.
                        • heca7 Re: A Chorwacja szykuje się na wakacje 15.04.20, 18:53
                          No nie wiem wink Moja trójka była chorwackimi plażami zachwycona. I tym właśnie, że nie ma piachu, który włazi wszędzie łącznie z otworem gębowym tongue_out I woda jest o wiele bardziej przejrzysta niż na plażach piaszczystych. No ale my nigdy nie wypoczywaliśmy w dzikim tłumie na betonach. Zawsze to były dziury z dala od ludzi. Nie licząc Igrane ale tam też schodziliśmy na dziką plażę.
                          • fibi00 Re: A Chorwacja szykuje się na wakacje 15.04.20, 20:26
                            heca7 napisała:

> No nie wiem wink Moja trójka była chorwackimi plażami zachwycona. I tym właśnie,
                            > że nie ma piachu, który włazi wszędzie łącznie z otworem gębowym tongue_out

A moim dzieciom żwirowa plaża kompletnie nie przypadła do gustu-po 4 dniach jęczeli że chcą jechać do domu! Za to pokochali Włochy, mimo że woda mętna.

I woda jest
                            > o wiele bardziej przejrzysta niż na plażach piaszczystych.

Tu nie o żwirek/kamienie chodzi. Byliśmy w Cro na wyspie Rab (w miejscowości Lopar) gdzie jest dużo naturalnych piaszczystych plaż- woda jak kryształ!

• stavros2002 Re: A Chorwacja szykuje się na wakacje 15.04.20, 20:36
                              Lopar to jeden z kilku wyjątków. Piach nawieziony, ale dno wciąż skaliste, dlatego woda czysta. Minus, że w sezonie jest tam milion ludzi. Tłum już był rok po wojnie z Bośni, byliśmy tam wtedy na studenckich wakacjach.

Ponadto widoki, z Lopar wspaniałe na Velebit. We Włoszech po to trzeba jechać do Amalfi albo pod Genuę. Ja zresztą lubię taki labirynt wysp i wysepek w połączeniu z górami.
                              • fibi00 Re: A Chorwacja szykuje się na wakacje 15.04.20, 21:21
                                stavros2002 napisał:

> Lopar to jeden z kilku wyjątków. Piach nawieziony,

Z tego co wiem to są naturalnie piaszczyste plaże,piasek nie jest nawieziony. No ale spierać się nie będę, po prostu tak mi się kojarzy że rezydent wspominał że plaże są naturalnie piaszczyste przez "skały ilaste"-chyba tego nie przekręciłam..

ale dno wciąż skaliste, dlat
                                > ego woda czysta.

No jednak nie do końca. Przy piaszczystych plażach dno jest piaszczyste, dopiero spory kawałek od brzegu są kamienie. Poza tym jest mnóstwo miejsc z piaszczystymi plażami i wodą czystą jak kryształ (nie chodzi mi w tym momencie o Chorwację). Więc też nie do końca jest tak że tylko kamieniste plaże gwarantują krystalicznie czystą wodę.

Minus, że w sezonie jest tam milion ludzi. Tłum już był rok po
                                > wojnie z Bośni, byliśmy tam wtedy na studenckich wakacjach.

Tak, ludzi dużo, zwłaszcza na rajskiej plaży ale i tak obojętnie o której byśmy nie poszli miejsce na koc było nawet przy samej wodzie (co nad Bałtykiem się nie zdarza😆). Byliśmy raz na plaży Zlatej gdzie byliśmy tylko my i jeszcze dwie inne rodziny-tylko że trzeba było maszerować ok 15 minut... Na plaży Mel było mało ludzi ale plaża mniej atrakcyjna niż rajska.

> Ponadto widoki, z Lopar wspaniałe na Velebit.

Tak,to mnie zaskoczyło bo słyszałam że na Rabie nic nie zachwyca. A widoki były naprawdę ładne,zatoczki urokliwe, plaże bardzo różnorodne więc każdy znajdzie coś odpowiedniego.
                        • pani-nick Re: A Chorwacja szykuje się na wakacje 15.04.20, 19:32
                          Rimini się moim podobało smile płytko i piasek - ale moi piasek kochają - ja tez.
                          Cenowo (chodzi o nocleg) Chorwacja wypada zdecydowanie taniej.
                          Ceny jedzenia podejrzewam ze są podobne - jak zreszta w całej Europie.
                    • little_fish Re: A Chorwacja szykuje się na wakacje 15.04.20, 18:28
                      Papryka faszerowana.... I koreczki z cukinii z fetą....
                      • stavros2002 Re: A Chorwacja szykuje się na wakacje 15.04.20, 18:48
                        To chyba w Grecji albo w Bułgarii/Macedonii.
                        • little_fish Re: A Chorwacja szykuje się na wakacje 15.04.20, 19:17
                          No ja jadłam w Chorwacji...
                          • stavros2002 Re: A Chorwacja szykuje się na wakacje 15.04.20, 19:20
                            Feta i w gemista w Chorwacji?

To tak jak pierogi w Hiszpanii big_grin
            • kryzys_wieku_sredniego Re: A Chorwacja szykuje się na wakacje 15.04.20, 19:12
              To ja, ale 4 miesiące temu nie było pandemii Covid-19.
          • ichi51e Re: A Chorwacja szykuje się na wakacje 15.04.20, 11:17
            Ale po choine jechac do Chorwacji jak nawet zjesc miejscowego zarcie nie wolno?
            • heca7 Re: A Chorwacja szykuje się na wakacje 15.04.20, 11:22
              Nie chodzi o to, że nie wolno tylko o to chodzenie do knajp gdzie wg wpisu wyżej można spotkać Szwedów wink Można więc kupić w Konzumie składniki i od biedy samemu coś zaaranżować na kwaterze wink
              • kanna Re: A Chorwacja szykuje się na wakacje 15.04.20, 14:00
                Szwedów bez masek...
        • madami Re: A Chorwacja szykuje się na wakacje 15.04.20, 10:59
          inga66 napisała:

> a póżniej spotykasz w knajpie zakażonych Szwedów, którzy olewają środki bezpiec
          > zeństwa

Szwedzi wcale nie olewają środków bezpieczeństwa
          oni po prostu nie mają tak surowych obostrzeń ale to wcale nie znaczy, że lekceważą problem
        • kryzys_wieku_sredniego Re: A Chorwacja szykuje się na wakacje 15.04.20, 19:11
          Możesz zwiedzać parki, chodzić po góeach i leżeć na plaży, kto ci każe chodzić po knajpach?
          • heca7 Re: A Chorwacja szykuje się na wakacje 15.04.20, 20:17
            Niektórzy tak właśnie wyobrażają sobie wypoczynek wink Nie krytykuję, każdy ma swoje upodobania.
      • fibi00 Re: A Chorwacja szykuje się na wakacje 14.04.20, 22:31
        kryzys_wieku_sredniego napisał(a):

> Jedziesz swoim samochodem, wynajmujesz pokój z aneksem. Czym to się ma różnić o
        > d wakacji w Polsce?

No właśnie. Dlatego ja wciąż żywię nadzieję że chociaż nad nasz Bałtyk pojadę. Tylko z tego co widzę to ma forum jestem jakaś wyobcowana w tej nadziei...
        • hanusinamama Re: A Chorwacja szykuje się na wakacje 14.04.20, 23:10
          I bardzo dobrze...mniej bedzie ludzi nad Bałtykiem. Ja sie obawiałam dzikich tłumów...
          • little_fish Re: A Chorwacja szykuje się na wakacje 14.04.20, 23:12
            Dzikie tłumy w krachu gospodarczym? Skąd?
          • bobbiedraper Re: A Chorwacja szykuje się na wakacje 14.04.20, 23:18
            Kto był w HR, nad Bałtyk raczej już nie pojedzie do sinic.
            • fibi00 Re: A Chorwacja szykuje się na wakacje 15.04.20, 07:23
              bobbiedraper napisała:

> Kto był w HR, nad Bałtyk raczej już nie pojedzie do sinic.

Byliśmy 3 razy w Cro- raz sami z M w okolicach Trogiru, z dziećmi w B. Vodzie i na Rabie (dzieciom podobało się tylko na Rabie ze względu na piaszczyste plaże). Byliśmy też dwa razy we Włoszech i to był dla dzieci hit. No ale mąż już od jakiegoś czasu marudzi że chce nad Bałtyk. A że planowaliśmy sporą inwestycję na ten rok więc uznałam że w tym roku może faktycznie pojedziemy skromnie nad Bałtyk zamiast do Włoch. No jak widać Włochy raczej i tak są poza zasięgiem (choć organizator wyjazdu do Włoch jeszcze niedawno żywił nadzieję że wszystkie planowane turnusy się odbędą...) więc może chociaż ten Bałtyk wypali...jedyny plus wakacji nad Bałtykiem to taki że możemy psa wziąć bo tak to go do hotelu oddajemy.
              • vasaria Re: A Chorwacja szykuje się na wakacje 15.04.20, 08:56
                Byłam wiele razy w Chorwacji, Czarnogórze, Albanii i innych ciepłych krajach, a i tak kocham Bałtyk. Zazwyczaj w wakacje jadę 2 x - raz w ciepłe kraje, a potem obowiązkowo Bałtyk tongue_out . W tym roku nadal czekam, mam zarezerwowaną Grecję w drugiej połowie sierpnia, jak zwykle swoim autem ... wciąż nie straciłam nadziej smile .
                • vasaria Re: A Chorwacja szykuje się na wakacje 15.04.20, 08:57
                  *nadziei
      • kropka_kom Re: A Chorwacja szykuje się na wakacje 15.04.20, 11:50
        a masz 4 tyg. urlopu? Bo jedziesz na 10 dni a potem 14 siedzisz po powrocie w kwarantannie...no fajnie
        • joanna_poz Re: A Chorwacja szykuje się na wakacje 15.04.20, 11:52
          poki co na okres kwarantanny to się dostaje zasiłek chorobowy, nie pokrywa się tego urlopem.
    • joanna05 Re: A Chorwacja szykuje się na wakacje 14.04.20, 22:28
      No i dobrze. Może żagle tam to będzie dobry pomysł, o ile otworza granice? Ludzi prawie nie spotykasz, śpisz w zatoczkach, woda, morze... Ech. Pojechałabym jeszcze raz.
    • bywalec.hoteli Re: A Chorwacja szykuje się na wakacje 15.04.20, 01:02
      Latem może się nie zachoruje smile
    • pani-nick Re: A Chorwacja szykuje się na wakacje 15.04.20, 07:07
      Bóg mnie kocha smile 💪
      • thank_you Re: A Chorwacja szykuje się na wakacje 15.04.20, 08:12
        Pamietam, jak pisałaś, ze zawsze gdy jedziesz nad morze na Wielkanoc to pogoda sie psuje. Ale zeby koronawirusa sprowadzić? 😂
        • pani-nick Re: A Chorwacja szykuje się na wakacje 15.04.20, 09:14
          smile hehe - w zeszłe lato Bałtyk był nad wyraz łaskawy dla mnie i najpierw w czerwcu, a potem w sierpniu strzaskałam się bardziej niż w Grecji.
          W tym roku tez w sumie mam cichutka nadzieje na pogodę w 2 połowie sierpnia - poki co nie anulowałam wyjazdu, ale ciagle tez wierze ze ta Chorwacja dojdzie tez do skutku.
          Jakaś opatrzność nade mną czuwała, bo z uporem maniaka szukałam czegoś we Włoszech i w sumie trochę na sile przekonali mnie do wynajęcia domu w Chorwacji. A ze dom ma basen i jest przy samym morzu praktycznie, na skraju miejscowości, to liczę ze będzie bezpiecznie. Mogę nawet gotowac! Ba! Słoiki pierwszy raz w życiu mogę wieźć 😁✌️
    • berber_rock Re: A Chorwacja szykuje się na wakacje 15.04.20, 08:19
      Chorwacja nie wzięła pod uwagę że trzeba jeszcze moc tam dojechać a wygląda na to że przejazdy przez Europe nie będą takie proste.

Póki co większość krajów opowiada się za utrzymaniem kontroli granic w lipcu i sierpniu.
      • inga66 Re: A Chorwacja szykuje się na wakacje 15.04.20, 08:19
        plus 14 dniowa kwarantanna, jak mogłyby wyglądać wczasy z kwarantanna?
      • heca7 Re: A Chorwacja szykuje się na wakacje 15.04.20, 08:28
        Żadna gospodarka tego do sierpnia nie wytrzyma.
        • berber_rock Re: A Chorwacja szykuje się na wakacje 15.04.20, 08:49
          heca7 napisała:

> Żadna gospodarka tego do sierpnia nie wytrzyma.

Czego nie wytrzyma?
          Kontrolowania granic?
          A co to ma do gospodarki?

Powtarzam: wiekszosc krajow w tej chwili stoi na stanowisku, ze niechetnie wypusci swoich obywateli poza granice wlasnego kraju w lipcu i sierpniu. A to dlatego, ze potem historia sie powtorzy: przyjada back wakacjusze z roznych stron Europy we wrzesniu i nawet nie masz jak skontrolowac, kto, co przywiozl.
          Stad wakacje pewnie bedziesz miala, ale bez wyjezdzania ...
          • heca7 Re: A Chorwacja szykuje się na wakacje 15.04.20, 10:13
            Brak turystów faktycznie nie ma nic do gospodarki...
            • joanna_poz Re: A Chorwacja szykuje się na wakacje 15.04.20, 10:41
              szczegolnie dla krajów, ktore żyją z turystyki...
              • maliniak665 Re: A Chorwacja szykuje się na wakacje 15.04.20, 10:56
                joanna_poz napisała:

> szczegolnie dla krajów, ktore żyją z turystyki

hhahhaha, no niekoniecznie . My , tu w Pl już nawet "nie zipiemy".... dogorywamy.... I tylko otwarcie granic nas uratuje.
                Mowię o szeroko pojętej turystyce, a w zasadzie hotelarstwie.
              • berber_rock Re: A Chorwacja szykuje się na wakacje 15.04.20, 11:12
                joanna_poz napisała:

> szczegolnie dla krajów, ktore żyją z turystyki...

Wiesz - tylko ze ani Niemiec ani Austrii nie obchodzi z czego zyje Chorwacja. Obchodzi ich obecnie bezpieczenstwo wlasnych obywateli. I dlatego niekoniecznie pozwola na niekontrolowane wloczegostwo na skuske przez wlasne terytorium.

Austria juz raz przepuscila przez swoj kraj narciarzy z Tyrolu wracajacych do Czech ... smile
            • berber_rock Re: A Chorwacja szykuje się na wakacje 15.04.20, 11:08
              No ale to nie wina Chorwacji, ze zeby do niej dojechac to trzeba przejechac przez pol Europy, nie? smile

Co taka Austrie albo Niemcy obchodzi gospodarka Chrowacji.
              • joanna_poz Re: A Chorwacja szykuje się na wakacje 15.04.20, 11:19
                no na szczescie z Polski do Chorwacji to mozna jechac przez inne kraje, niekoniecznie Niemcy i Austrie
                • heca7 Re: A Chorwacja szykuje się na wakacje 15.04.20, 11:29
                  Mnóstwo ludzi jeździ przez Węgry.
                  Sorry ale taka Słowenia nie zapcha turystycznej dziury tylko swoimi 2 milionami obywateli. Dla porównania tyle osób mieszka w Warszawie. Muszą przyjechać turyści z zewnątrz.
                • berber_rock Re: A Chorwacja szykuje się na wakacje 15.04.20, 11:47
                  joanna_poz napisała:

> no na szczescie z Polski do Chorwacji to mozna jechac przez inne kraje, niekoni
                  > ecznie Niemcy i Austrie

Raaaany boskie! Jak gluchy telefon!
                  To byl PRZYKLAD!
                  Nie wiem jakie podejscie do tranzytow samochodowych do lata beda mialy Wegry, Slowenia, Austria, Czechy, xyz, niepotrzebne skreslic, dowolne wstawic

Nie mam pojecia i nikt nie ma!
                  Mowie, jakie glosy na temat miesiecy letnich slysze TERAZ
    • 19naomi Re: A Chorwacja szykuje się na wakacje 15.04.20, 10:28
      Cóż, głupich nie sieją.
    • jak_matrioszka Re: A Chorwacja szykuje się na wakacje 15.04.20, 10:40
      Norwegia też sie szykuje na wakacje. Już kilka razy widziałam reklame "wyjedź na wakacje krajowe". I to jest, prawde mówiac, coś co na mnie działa dużo bardziej niż jakiekolwiek inne metody nakrecania paniki sad
      • berber_rock Re: A Chorwacja szykuje się na wakacje 15.04.20, 11:10
        No jak juz wczesniej wspomnialam - ja to bym chetnie do Norwegii na wakacje wpadla.
        Tylko zeby to zrobic musze:
        - dac rade wyjechac z Belgii
        - zostac przepuszczona przez Niemcy
        - przejechac Danie
        - i zostac wpuszczona na prom do Stavanger

A potem dac rade wrocic ta sama droga.
        • inga66 Re: A Chorwacja szykuje się na wakacje 15.04.20, 11:29
          i odbyć po drodze kwarantannę w każdym kraju smile
          • berber_rock Re: A Chorwacja szykuje się na wakacje 15.04.20, 12:37
            No wlasnie nie - pomysl skoordynowanego podejscia do likwidacji lockdown ma zakonczyc te wyglupy z kwarantanna, bo teoretycznie wszystkie kraje beda na tym samym poziomie kontroli epidemii.
        • jak_matrioszka Re: A Chorwacja szykuje się na wakacje 15.04.20, 11:44
          A Ty myślisz, że mi sie pomysł wakacji w Norwegii sam w sobie nie podoba? Ja chetnie do Kautokeino bym sie wybrała, Hardangervidda też, ogólnie kierunków mi nie brakuje. Tylko ta reklama to taka lżej podana wiadomość, że granice jeszcze długo moga zostać zamkniete, i to na mnie działa. Ja już to kiedyś przerabiałam i wiem, że nie lubie sad
      • afro.ninja Re: A Chorwacja szykuje się na wakacje 15.04.20, 11:45
        No ja mysle o wyjezdzie nad morze. Choc pewnie ceny mieszkan do wynajecia wzrosna kilkukrotnie wobec domow wczasowych i tego typu przybytkow.
    • afro.ninja Re: A Chorwacja szykuje się na wakacje 15.04.20, 11:43
      Czemu nie? Wynajmujesz mieszkanie. Chodzisz do sklepow w maseczkach, nie korzystasz z knajp. Wybierasz rzadko uzywane plaze, duzo spacerujesz, masz wlasny transport. Czym to sie rozni od zycia w takiej Warszawie?
      • jak_matrioszka Re: A Chorwacja szykuje się na wakacje 15.04.20, 11:48
        Z wszystkich zakatków w Polsce jest bliżej do Warszawy niż do Chorwacji. A i rogatek miejskich chyba póki co nie ma, w sensie sprawdzania wjeżdżajacych i wyjeżdżajacych, natomiast granice państw przeżywaja renesans...
        Jak dla mnie to zasadnicza różnica.
        • afro.ninja Re: A Chorwacja szykuje się na wakacje 15.04.20, 12:08
          Ale nie wiesz co bedziez granicami w lipcu, sierpniu, wrześniu. Nikt tego nie wie, sytuacja jest zmienna, ale trzeba byc optymistą. Teraz tez nie mzona sie ot tak poruszac po Polsce, bo mozna narazic sie ma mandat. Jestem jak najbardziej za mierzeniem temperatury na granicy, moze nawet beda szybkie testy?! Kto wie...
          • jak_matrioszka Re: A Chorwacja szykuje się na wakacje 15.04.20, 12:20
            No nie wiem, ale jak mi wala co chwila reklama "spedziłaś wielkanoc w domu, to teraz planuj w ten sposób wakacje letnie", to trudno wskrzesać optymizm.
            • joanna_poz Re: A Chorwacja szykuje się na wakacje 15.04.20, 12:24
              sytuacja się dość radykalnie i dynamicznie zmienia z tygodnia na tydzień.
              a do lipca, sierpnia mamy jeszcze miesiące - wiele się moze zdarzyć, także na lepszesmile i tego sie trzymaj.
    • kryzys_wieku_sredniego Re: A Chorwacja szykuje się na wakacje 15.04.20, 19:26
      Dziewczyny, przecież my tu mamy wakacje kupione zagraniczne. Każda już zrezygnowała?
      Ja mam Danię na połowę lipca, planuje przerzucić na sierpień tylko nie wiem którego roku 😂.
      Poczekajcie otworzą przestrzeń powietrzną, zrobią Grecję za 1/2 ceny to tyle będziecie siedzieć w lipcu i sierpniu w Polsce.
      • stavros2002 Re: A Chorwacja szykuje się na wakacje 15.04.20, 19:32
        Kupione w tym sezonie w biurze i o hotelu w kurorcie, to raczej przegrana sprawa.

Jeśli już to samodzielnie to właśnie do Chorwacji albo do Grecji gdzieś do prywatnego apartamentu w spokojnym miejscu.

Pod warunkiem, że granice zostaną otwarte i przejazd w celach wakacyjnych będzie możliwy bez dodatkowych utrudnień. Może terminy sierpniowe jeszcze się uratują.
    • bywalec.hoteli Re: A Chorwacja szykuje się na wakacje 15.04.20, 20:29
      no a co ma robić kraj żyjący z turystyki i położony na dużym wyspiastym wybrzeżu?? przecież nie powie, że wakacji w chorwacji nie bedzie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka