Dodaj do ulubionych

Dwa lata - rzekł Szumowski

16.04.20, 19:18
A potem szczepienia. O ile powstaną bo ten wirus tak szybko mutuje ze zaraz ma szanse dorównać grypie w kombinacjach a dopiero co się pojawił.
I jak drogie mamy?
Dalej bez wizji realnego zakończenia macie zamiar żyć w izolacji, bez szkół, bez normalnego funkcjonowania, bliskich, rodziców, przyjaciół? Bez normalnego lekarza, wakacji, hotelu? Wiele lat? Bo o kinie czy teatrze nie wspomnę.
Jak długo bylybyscie skłonne wytrzymać patrząc na to co mówił dziś minister, który jasno powiedział ze z wirusem trzeba nauczyć się żyć czyli po prostu się izolować? Jak to widzicie kiedy wizja wyjścia z epidemii oddaliła się tak daleko ze niektórych rodzice czy dziadkowie zwyczajnie ze starości dożyją końca czasów z koronowirusem?
Mnie się chce ryczeć. Nie chce takiego świata i łudzę się ze minister nie do końca wie co mówi. Jak myślicie?
Obserwuj wątek
    • stavros2002 Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 19:21
      Dwa lata czego?
      • leann32 Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 19:27
        Szumowski powiedzial ze koronawirus zostanie z nami na 1,5 roku - dwa lata. I ze jedyne co go zattzyma to szczepionka.
        Teraz slysze ze Morawiecki rowniez powiedzial ze musimy nauczyc sie z nim zyc, tu przepraszam za niedopatrzenie bo faktycznie regulacje chca znosic - jednak wiele ematek mialo w planie wynurzyc sie z domow dopiero po zakonczeniu epidemii/ a wyglada na to ze to po prostu nie nastapi.
        • stavros2002 Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 19:44
          Dwa lata nie oznaczają zamknięcia ludzi w domach i zamknięcia wszystkiego. To nie Czarna Śmierć, trzeba będzie zachować pewno środki ostrożności.

A jak jakieś durnoty chcą się hibernować na tyle czasu, ich sprawa.
      • bergamotka77 Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 20:13
        Dwa lata życia w maseczkach.
        • bib24 Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 20:21
          jasne. już to widzę. za miesiąc maks zniosą.
          • georgia.guidestones Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 20:42
            Za miesiąc zniosa brak dystansu, już widzę oczyma duszy mojej (ironia)
          • nowaczek1 Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 22:33
            Wprost odpowiedział, tym razem nie klucząc, na pytanie - do kiedy będziemy chodzić w maseczkach - gdy będzie szczepionka.
    • szmytka1 Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 19:24
      Czemu chcesz ryczec. Normalnie bede zyc. W koncu zaczne chodIc uñica bez wrazenie, ze jak na morderce z okien patrzam bede odsychac pelna piersia. Niech juz znosza te wszystkie zakzy. Tak. Mam matke 60+, tesxiowa a nawet babke 80+ zadna z nich nie mysli o zyciu wiecznym, ale tez do grobu sie nie kladzie. Wszystkie xhca prEde wszystkim normalnosci.
      • szmytka1 Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 19:48
        Kolejny raz w tv mowia ze i tak kazdy z nas przechorujw
        • alpepe Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 21:08
          nie pij
      • satur9 [...] 16.04.20, 21:52
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • alessa28 Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 17.04.20, 08:05
        O kurde kobieto.. Piłas, nie pisz.. Matka dzieciom się nayebała i siedzi na forum. Xd zawsze mówię że jak człowiek czuje ze mu wchodzi to powinien odłączyć telefon 😀
        • szmytka1 Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 17.04.20, 14:16
          głupia jesteś czy co? Wiadomo, ze piszesz telefonem, to nie widać tekstu, wystarczy nie trafić w klawisze i jest efekt. Wirelkiego intelektu, by to zrozumieć, to nie trzeba przeocież. Lepiej wtrącić to i owo o alkoholizmie, przecież to takie zabawne haha i uszczypliwe zarazem...
    • chococaffe Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 19:24
      To tylko minister a nie jasnowidz. Może dwa lata a moze dwa miesiące albo tydzień, a może to koniec świata...itd.

Nie można się przejmować każdą datą sugerowaną przez kogokolwiek.

p.s. IMHO nie chodzi tylko o szczepionkę ale też o lekarstwo i rozłożenie w czasie
    • pola84 Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 19:25
      Ja bym nie wierzyła Szumowskiemu. To raz. Dwa, niekoniecznie jest potrzebna szczepionka a skuteczny lek (na dżumę się przecież nie szczepimy), a jakaś kombinacja leków może być strzałem w dziesiątkę. Trzy, nie sądzę by on jakoś dramatycznie mutował (nigdzie nie słyszałam takich doniesień w wiarygodnych źródłach). I po czwarte, będziemy musieli zachować jakieś formy social distancingu i formy higieny ale damy radę. Kolejne kraje powoli się otwierają. I po piąte, jestem za zlikwidowaniem rynków z żywymi zwierzętami w Chinach. Enough is enough.
      PS. Warto spojrzeć na Tajwan i Koreę Południową, da się żyć przy zagrożeniu różnymi wirusami.
    • daniela34 Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 19:25
      Moim zdaniem minister Szumowski nie do końca jednak wie, co mówi. Trzeba będzie patrzeć na inne kraje i to, jak wychodzą z pandemii.
      • leann32 Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 19:29
        Wychodza ale skoro wirus bedzie to nie rozumiem, czy odpowiedzialnym z mojej strony bedzie spotkanie moich dzieci z 90 letnia prababcia ( sadzac po jej stanie zdrowia moze spotkaja sie Jeszcze kilka razy) Czy nie. Bo skoro teraz sie nie spotykamy / to teoretycznie za rok tez nie powinnam. Tak go zrozumialam sad
        • daniela34 Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 19:34
          Nie wiemy co będzie za 2 lata i jakie będzie wtedy prawdopodobieństwo, że zarazisz mamę. Mam starszych rodziców, mama ma ze 4 choroby wspoltowarzyszące. Na razie rodzice są pod moja opieka i wszyscy się izolujemy. Będę obserwować sytuację i jeśli ja sama będę musiała wyjść z izolacji (praca) to rodzice wrócą do siebie. Co więcej możemy zrobić? Planowanie na 2 lata do przodu jest bez sensu
        • pola84 Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 19:36
          Czytałam okropny reportaż z NY, gdzie właśnie rodziny, w których są osoby z dodatkowymi chorobami, nie żegnają się ze swoimi bliskimi, tak bardzo się boją zarażenia kolejnych członków rodziny.
          Może w przypadku 90letniej babci poczekałabym jeszcze aż temperatury wzrosną... Albo może inne formy kontaktu? Z daleka ale z rysunkami?
      • annajustyna Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 19:34
        Wychodzą, ryzykując, że chorych będzie jeszcze więcej.
      • chococaffe Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 19:34
        Albo wie, tylko uprawia politykę tu i teraz. Dlatego trzeba się patrzeć co się dzieje i co się mówi na świecie - nie dlatego, że w tej chwili będą tam zupelnie inne informacje tylko, żeby mieć szersze spojrzenie, zwlaszcza na to jak sytuacja będzie się zmieniać.
      • janja11 Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 19:37
        daniela34 napisała:

> Moim zdaniem minister Szumowski nie do końca jednak wie, co mówi.

Bardzo elegancko to ujęłaś.

Pan minister ( podobno lekarz) potrzebował ponad miesiąca, aby błysnąć przemyśleniem, że zakrywanie ust i nosa może ograniczyć rozprzestrzenienie wirusa.

Z tym wyciąganiem przez pisich geniuszy wniosków z tego co dzieje się w innych krajach, to byłabym sceptyczna.
        Czesi i Słowacy od początku epidemii mieli nosić maseczki.
        • sasha_m Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 20:55
          Pan minister dokładnie wiedział o potrzebie noszenia maseczek. Ale musiał poczekać, aż pojawią się one na rynku: przyjadą z Chin, firmy odzieżowe i zwykli ludzie zorganizują sobie uszycie. Nie można proponować czegoś, czego nie ma. W Czechach od początku jednorazowe maseczki były dostępne przy wejściu do sklepów. A nasz durny rząd nie potrafił zabezpieczyć się odpowiednio wcześnie, wyciągając wnioski z sytuacji na świecie.
          • beaucouptrop Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 22:56
            Czechy sa jednym z nielicznych krajów gdzie maseczki obowiązywały od początku epidemii.
            W duzej ilosci krajow nawet obecnie nie sa obowiazkowe.
            Inni w Europie też mieli problemy z zaopatrzeniem chociażby służby zdrowia w środki ochrony. Dopiero teraz się to zaczyna odblokowywac.
            Początkowo praktycznie wszędzie był dyskurs, że maseczki powinny przede wszystkim trafiać do szpitali.
            Wiesz mieszkam w Belgii i tutaj też były z tym i innymi srodkami ochrony problemy. Kiedy w marcu chcialam kupic zel dezynfekujacy farmaceutka powiedziała mi że nie ma i nie będzie, bo rząd blokuje dostawy do aptek, aby móc zaopatrzyć szpitale.
            Ok rząd polski to nie dream team, ale nie jest odosobniony w sposobie zarządzania kryzysem epidemiologicznym.
            Myślę, że jak na środki które posiadają zareagowali w miarę szybko. Polska służba zdrowia jak jest każdy to wie i gdyby ilość chorych doszła do liczb takich jak we Włoszech czy w Hiszpanii to byłaby tragedia. Oni chyba zdają sobie z tego sprawę i dlatego te wszystkie drastyczne środki.
            Jedyną rzeczą, poza brakiem środków ochrony, która można im zarzucić to mała ilość testów, chociaż globalnie to i tak zrobili już dosyć dużo. No ale że względu na ilość mieszkańców jesteśmy w ogonie średniej europejskiej.
            • sasha_m Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 17.04.20, 00:29
              Masz rację. Ale te środki powinni zacząć gromadzić już w styczniu/lutym, tuż po pierwszych przypadkach w Europie. Nie zmarnowałoby się na pewno, gdyby epidemia do nas jakimś cudem nie dotarła. Nie może być tak, że ludzie pracujący bezpośrednio z zarażonymi nie są odpowiednio zabezpieczeni. O powszechnej dostępności darmowych środków ochrony nawet nie myślę.
            • janja11 Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 17.04.20, 07:31
              beaucouptrop napisał(a):

> Inni w Europie też mieli problemy z zaopatrzeniem chociażby służby zdrowia w śr
              > odki ochrony.

Ale tylko pisia władza przegłosowała 2 mld na rządową telewizję w czasie epidemii.
              • beaucouptrop Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 17.04.20, 10:10
                Nawet ci którzy nie przeznaczyli 2mld na telewizję publiczną mieli problemy z zakupem, bo po prostu tych środków brakowało na rynku.
                Nie pamiętam kiedy dokładnie PiS to przegłosowal, ale wydaje mi się, że naginasz fakty. Wtedy jeszcze nie było faktycznie epidemii w Europie.
                • mdro Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 17.04.20, 10:57
                  Duda podpisał tę ustawę 6 marca. 6 marca we Włoszech było stwierdzonych prawie 6 tysięcy przypadków zachorowań i ponad 200 zmarłych, a zachorowania odnotowano na wszystkich zamieszkałych kontynentach.
      • kofiara07 Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 21:44
        Otoz to. Jeszxze niedawno maseczki były zbędne. Teraz są ok.
        • mum2004 Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 21:54
          Nie tyle zbędne co wręcz szkodliwe. Teraz zwrot o 180 stopni. Ktoś nas robi nieźle w konia.
          • maliniak665 Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 17.04.20, 17:02
            mum2004 napisała:

> Nie tyle zbędne co wręcz szkodliwe. Teraz zwrot o 180 stopni. Ktoś nas robi nie
            > źle w konia.

wybory przeca idą... No to najpierw nie pomyśleli i śmichy chichy z maseczek, a teraz stwierdzili, że powiemy im , że maseczki jednak chronią, nakażemy im je nosić , wypuścimy ich do parków czy lasów i cyk... jakoś do wyborów dobijemy.
    • jakis_wolny Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 19:31
      Ja też nie chce. Ale chcę też żyć w ogóle. Ludzie to brudasy i niehluje w większości, więc nie zachowają higieny.
      • stavros2002 Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 19:46
        Ty też jesteś "niehluj", w dodatku niedouczony big_grin
    • szafireczek Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 19:33
      Z wirusem trzeba nauczyć się żyć...do wyborowsmile!

W świetle rządowej propagandy, dzień 16 kwietnia ma być wyjatkiem...? No pomyslcie...
    • snajper55 Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 19:34
      leann32 napisał(a):

> A potem szczepienia. O ile powstaną bo ten wirus tak szybko mutuje ze zaraz ma
      > szanse dorównać grypie w kombinacjach a dopiero co się pojawił.
      > I jak drogie mamy?
      > Dalej bez wizji realnego zakończenia macie zamiar żyć w izolacji, bez szkół, be
      > z normalnego funkcjonowania, bliskich, rodziców, przyjaciół? Bez normalnego lek
      > arza, wakacji, hotelu? Wiele lat? Bo o kinie czy teatrze nie wspomnę.
      > Jak długo bylybyscie skłonne wytrzymać patrząc na to co mówił dziś minister, kt
      > óry jasno powiedział ze z wirusem trzeba nauczyć się żyć czyli po prostu się iz
      > olować? Jak to widzicie kiedy wizja wyjścia z epidemii oddaliła się tak daleko
      > ze niektórych rodzice czy dziadkowie zwyczajnie ze starości dożyją końca czasów
      > z koronowirusem?
      > Mnie się chce ryczeć. Nie chce takiego świata i łudzę się ze minister nie do ko
      > ńca wie co mówi. Jak myślicie?

Powtórzę - Chinom wystarczyło 5 miesięcy i z problemem się uporały.

S.
      • annajustyna Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 19:35
        A teraz mają nawrót.
        • snajper55 Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 19:44
          annajustyna napisała:

> A teraz mają nawrót.

Mozesz coś napisać o tym nawrocie bo statstyki zachorowań o nim milczą?

S.
          • kamin Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 20:06
            www.rp.pl/Koronawirus-SARS-CoV-2/200419829-Nowe-przypadki-koronawirusa-w-Chinach-Najwiecej-od-5-marca.html
            • stavros2002 Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 20:16
              A to jest stały trend?
            • tyggrysio Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 20:29
              To Chinczycy wracajacy do kraju. Da badani na lotnisku a potem ida wszyscy na kwarantanne, wiec nie powinni nikogo zarazic.
        • asia_i_p Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 17.04.20, 07:54
          To nie jest nawrót.
          W tej chwili ideałem już nie jest całkowita eliminacja wirusa, bo się okazało, że się nie da. W tej chwili ideałem jest utrzymanie transmisji poniżej 1, więc Chiny otwierają się powoli, obserwując, na ile mogą sobie pozwolić.

No do tej myśli trzeba się przyzwyczaić, że nie będzie gwarancji, że to się skończy i nigdy na to nie zachorujesz. W pewnym momencie, tak jak było ze świńską grypą, przestanie się prowadzić dokładne statystyki, potem pewnie stan pandemii zostanie odwołany.

Minus - już się nie będzie dało mieć złudnego poczucia kontroli patrząc na wykresy od Hopkinsa, plus - ja będę chorowała, a mąż będzie nadal mógł chodzić na zakupy i do pracy.
      • leni6 Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 19:43
        Jak to się uporaly? Wiele restrykcji wciąż obowiązuje i wciąż są nowe zachorowania.
      • nickbezznaczenia Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 21:11
        Wcale nie.

'Powtórzę - Chinom wystarczyło 5 miesięcy i z problemem się uporały.'
        • bistian Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 21:18
          nickbezznaczenia napisał(a):

> Wcale nie.
          >
          > 'Powtórzę - Chinom wystarczyło 5 miesięcy i z problemem się uporały.'

Nie jest to prawda. Chiny się nie uporały z pandemią, tylko zdusiły ognisko. To nie jest świńska czy ptasia grypa, ludzie muszą swoje przechorować i powinno to być dobrze ponad 70%. Do Chin wirus wróci, ale może da im się to rozciągnąć na rok albo dłużej?
          • jola-kotka Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 21:22
            Juz wrocil
            • droch Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 21:42
              Gratuluję wyciągania kategorcyznych wniosków na podstawie jedniodniowej operacji. Ja takiej śmiałości nie mam.
        • nikki30 Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 17.04.20, 10:18
          Chiny uporały się z epidemią, czyli z ogromną ilością zachorowań ale nie z chorobą, która w Chinach pozostanie na długie lata!
      • nessy Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 21:48
        Z tym wirusem nikt się nie uporał i nie upora.
    • joanna05 Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 19:34
      Nie mamy wyboru.
    • kosmos_pierzasty Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 19:34
      Dla mnie to nie jest zaskoczenie.
      Z pewnością jakoś z czasem będę chciała nadgonić kontrolne wizyty lekarskie (takie standardowe gin, usg, morfologia), z których zrezygnowałam. No i w którymś momencie wrócić do leczenia stomatologicznego, które moja dentystka zawiesiła i liczę, że w końcu odwiesi.
      Ciekawa jestem też, kiedy dziecko będzie miało kontakt z kolegami w realu nie online, choć sama zdalna edukacja mnie jakoś nie rusza, raczej aspekt społeczny.
      Nie łudzę się, że to jest chwilowy kryzys, bo zbyt wielu specjalistów z całego świata wypowiada się w podobnym tonie - wszyscy mówią o mniej więcej dwóch latach walki z wirusem. Ale te złe, jakby nie było, wiadomości przyjmuję ze stoicyzmem - będzie, co będzie. Nie mamy tu zbyt wielkiego wpływu na sytuację.
      • princesswhitewolf Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 19:59
        a dla mnie jest . bo ktos na takim stanowisku jak ten Pan powinien wiedziec w jakim stadium testow sa szczepionki na COVID-19 zamiast gadac od rzeczy.

Prosze cala lista.

www.fool.com/investing/2020/04/07/here-are-all-the-companies-working-on-covid-19-vac.aspx
        • kosmos_pierzasty Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 20:03
          No jakoś np. Europejskie Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC) też twierdzi, że realny termin powszechnych szczepień to jest 1,5-2 lata (wywiad z przedstawicielem linkowałam na forum, ale pies z kulawą nogą się nie zainteresował, a teraz zdziwienie). I nie jest to jakaś odrębna opinia w tej sprawie. Mówimy o powszechnych szczepieniach ludności, nie jakichś pierwszych seriach dla najbardziej narażonych na ryzyko, itp.
          • triss_merigold6 Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 20:08
            A po huk Ci powszechne szczepienie skoro znakomita większość przechodzi wirusa lightowo lub niezauważenie.
            • kosmos_pierzasty Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 20:16
              Skoro to jest warunek tego, by rzeczywistość wróciła na znane tory, to jakieś tam znaczenie to może mieć. Przecież nie tylko pisi minister o tym mówi. Takie jest podejście na Zachodzie (bo jak w Azji to nie wiem, nie czytam regularnie tamtejszych mediów).
            • kiddy Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 20:59
              A potrafisz wskazać kto konkretnie jak ciężko przejdzie chorobę? Bo poza osobami z grupy ryzka to jest ruletka. Jest wcale nie mało przypadków ludzi młodych, zdrowych, których ta choroba zabiła. Więc zaszczepić powinni się wszyscy.
              • beaucouptrop Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 23:03
                Z mojego otoczenia znam dwie młode, okolice czterdziestki, osoby bez problemów zdrowotnych, które wylądowały w szpitalu z wirusem. Na szczęście teraz już wszystko jest w porządku. Wyszły z tego. Więc tak naprawdę nie wiadomo jak ktoś przejdzie tą chorobę.
          • princesswhitewolf Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 20:11
            lepszym zrodlem sa same firmy ktore twierdza ze w marcu szczepionka bedzie juz schodzic z tasmy. Ale kiedy do Polski dotrze- nie wiem.
            • kosmos_pierzasty Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 20:16
              No oby.
              • princesswhitewolf Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 20:22
                o tu jest lista. Moderna i cwani Chinczycy sa do przodu....
      • joanna05 Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 20:37
        kosmos_pierzasty napisała:

> Dla mnie to nie jest zaskoczenie.
        .
        > Ciekawa jestem też, kiedy dziecko będzie miało kontakt z kolegami w realu nie o
        > nline, choć sama zdalna edukacja mnie jakoś nie rusza, raczej aspekt społeczny.
        > Nie łudzę się, że to jest chwilowy kryzys, bo zbyt wielu specjalistów z całego
        > świata wypowiada się w podobnym tonie - wszyscy mówią o mniej więcej dwóch lata
        > ch walki z wirusem. Ale te złe, jakby nie było, wiadomości przyjmuję ze stoicyz
        > mem - będzie, co będzie. Nie mamy tu zbyt wielkiego wpływu na sytuację.
        W poniedziałek może wyjść i spotkać się z kolega w parku, we dwóch, o ile maja powyzej 13 lat. W maseczkach. Da się przeżyć.
    • milva24 Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 19:34
      Za rok to już większość będzie miała przechowywane.
      • mia_mia Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 19:46
        Pod warunkiem, że odporność jest trwała.
        • h_albicilla Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 19:52
          Jeśli odporność nie jest trwała to o jakich szczepionkach mówi Szumowski?
        • milva24 Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 20:02
          A czy odporność na grypę jest trwała?
          • mia_mia Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 20:10
            Jednak grypa ma nieco inną śmiertelność.
            • mia_mia Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 20:11
              Chyba źle spojrzałam na wątek.
            • triss_merigold6 Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 20:15
              Grypa? Prawdziwa grypa? To bardzo ciężka choroba i grożąca ciężkimi powikłaniami, bo chyba masz na myśli grypę, a nie przeziębienie spowodowane jednym z kilkuset wirusów wywołujących katar.
              • hanusinamama Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 22:00
                To samo miałam napisać. Znam 3 osoby ktore wyszły z grypy z bardzo poważnymi problemami, 2 w wieku 12-14 lat.
            • milva24 Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 20:17
              Nie o śmiertelność mi chodzi a o mutacje wirusa i odporność na niego.
            • ichi51e Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 20:47
              Tak znacznie wyzsza zaleznie od tego na ktory szczep popatrzymy
            • nikki30 Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 17.04.20, 10:28
              >Jednak grypa ma nieco inną śmiertelność.
              Taksmile Innąsmile Na grypę w Polsce umiera co roku ok. 12 tys ludzi (takie są szacunki naukowców). Tylko co 20 -y ma wykonany test w kierunku grypy.
              Na świńską grypę w ciągu 5 mocy umarło 250 tys ludzi (statystyka obejmuje tylko tych przebadanych). Ten serotypy grypy celował głownie w osoby 14- 40 lat...Czy na przełomie 2009/2010 roku pamiętasz jakiś lockdown? Do dziś w sezonie grypowym spotkasz świńską grypę i OIOMY masz pełne. Niezdiagnozowani umierają na niewydolności krążeniowo - oddechowe.
          • h_albicilla Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 20:15
            Tak, jest trwała na szczep, który przechorowalas.
            • milva24 Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 20:18
              To wiem przecież. Mam już swoje lata i podejrzewam, że na grypę chorowałam jakieś 3 razy w zyciu. Podejrzewam bo testów nikt mi nie robił.
              • h_albicilla Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 20:25
                To po co pytasz? Ja się odnoszę do info, ze odporność na koronawirusa trwa raptem parę miesięcy więc to nawet nie będzie tak jak z grypa i szczepić trzeba będzie co kilka miesięcy. Bez sensu w mojej opinii

• memphis90 Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 21:15
                  Przecież nie ma żadnego info jak dlugo trwa odporność po COVID, skoro WIRUSA na tym świecie mamy raptem 4 miesiące.
                  • milva24 Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 21:46
                    Tego wirusa. Niemniej na podstawie innych koronawirusów jakieś prognozy można wysnuć.
                  • h_albicilla Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 17.04.20, 05:25
                    >>>Przecież nie ma żadnego info jak dlugo trwa odporność po COVID, skoro WIRUSA na tym świecie mamy raptem 4 miesiące

Rozumiem, że teraz każdy pie***przy trzy po trzy, nawet naukowcy, nie wiadomo co jest prawdą a co nie, ale ponoć ilość przeciwciał po przechorowaniu zmiejsza się tak szybko, że jeśli ktoś chce oprzeć swoją odporność tylko na przeciwciałach (szczepionka) to może się przeliczyć.
                • milva24 Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 21:43
                  To pytanie retoryczne było przecież
            • snajper55 Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 20:36
              h_albicilla napisała:

> Tak, jest trwała na szczep, który przechorowalas.

Nie wiadomo czy trwała.

S.
      • nikki30 Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 17.04.20, 10:20
        W mojej ocenie już teraz 50 % społeczeństwa, miała, ma tego wirusa.
        Nie wiadomo jak trwała jest odporność.
    • anika772 Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 19:37
      Idę otworzyć wino. Bełkot bez konkretów!
      • julita165 Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 19:51
        Akurat wina nie mam ale ochote straszna...Mnie tez zmrozily slowa min. Szumowskiego o 2 latach. Czy ja mam rozumiec, ze dzuecko 2 lata nie pojdzie do szkoly a mnie pracodawca bedzie 2 lata placil za taka prace na 1/4 gwizdka ?
        • kosmos_pierzasty Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 19:59
          Prawdopodobnie ograniczenia będą luzowane i zaostrzane naprzemiennie, zależnie od aktualnej sytuacji.
    • little_fish Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 19:40
      No dobra, wprowadzenie kolejnych etapów będzie zależeć od sytuacji. Ale co będzie w którym etapie? Np szeroko dyskutowane tutaj szkoły?
      • joanna05 Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 19:42
        little_fish napisała:

> No dobra, wprowadzenie kolejnych etapów będzie zależeć od sytuacji. Ale co będz
        > ie w którym etapie? Np szeroko dyskutowane tutaj szkoły?
        Nie szybko. Nikt przy zdrowych zmysłach przecie więcej nie powie, co ma, wróżyć? I dobrze, niech wroca maluchy, bo rodzice musza do pracy. Reszta pewnie pociagnie z rok online.
        • stavros2002 Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 19:45
          Jaki rok?
        • alessa28 Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 17.04.20, 08:08
          Maluchy jak najszybciej!? Trzeba mieć coś z głową. To jest grupa która z pewnością nie zachowa żadnych zasad higieny rozumiem natomiast ze to rodzicom się spieszy. Moja córka idzie we wrześniu do 1 klasy, nie sądzę abym ja puściła w tym roku do przedszkola jeszcze a już z pewnością nie wcześniej niż w czerwcu. Także polecam się ogarnąć
          • julita165 Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 17.04.20, 09:21
            Licza na to, ze jak zabiira te zasilki bo juz ich dluzej ciagnac nie da rady, to ludzie na glowie stana zeby jednak dzueci do przedszkola nie wysylac i odmelduje sie naprawde minimim. To samo te szkolne swietloce dla kl 1-3.
            • little_fish Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 17.04.20, 09:46
              Tu mogą się przeliczyć. Część ludzi w podskokach odstawi dzieci do placówki.
          • little_fish Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 17.04.20, 09:43
            Maluchy najszybciej bo ludzie nie mają co z dzieckiem zrobić żeby iść do pracy
          • mum2004 Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 17.04.20, 10:36
            Nie rodzicom się spieszy tylko zus nie ma kasy, żeby płacić za opiekę. Chyba normalne że rodzice pracują?
            • alessa28 Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 17.04.20, 13:46
              mum2004 napisała:

> Nie rodzicom się spieszy tylko zus nie ma kasy, żeby płacić za opiekę. Chyba no
              > rmalne że rodzice pracują?

No brawo ty! Nie wpadłabym na to.

Nie każdy pracuje na etacie, przykuty za nogę do lady czy korpo biurka to raz.
              Dwa że małe dzieci to wylegarnia zarazkow, w życiu nie zachowają higieny. Więc całe to poświęcenie psu na budę się zda.

Zawsze są rodzice, którzy wykopia dzieciaka z domu nieważne co się dzieje, naogladalam się w przedszkolu młodej także dziękuję, postoje.

• nikki30 Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 17.04.20, 10:36
            >Maluchy jak najszybciej!? Trzeba mieć coś z głową.

Przecież tu chodzi o pieniądze na zasiłki, których nie ma.
            Już w kilku krajach epidemiolodzy mówią wprost, że szkoły, przedszkola nie stanowią większego zagrożenia, szczególnie dla dzieci. Dlatego już kilka krajów stopniowo otwiera placówki szkolno - wychowawcze.
      • kulka-online Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 19:47
        W trZecim etapie przedszkola i Szkola 1-3 z funkcja opiekuńcza. O reszcie ma się wypowiedzieć Piontkowski
        • little_fish Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 20:12
          O dzięki. Maluchy znalazłam, brakowało mi tych starszych. Rozumiem jednak, że to nie prędzej niż 4 etap. Tak by nakazywała logika
          • kulka-online Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 20:26
            Nie chcieli o szkołach nic powiedzieć mimo ze były pytania. Mówili, ze o tym minister edukacji się wypowie. Czyli nic nie wiadomo na razie.
        • asia_i_p Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 17.04.20, 08:03
          A sugerowali może kiedy? Poza tym, oczywiście, że w ciągu najbliższych dziesięciu dni big_grin
      • kamin Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 20:12
        twitter.com/makowski_m/status/1250829836576227328?s=20
        • little_fish Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 20:22
          Tabelkę już znalazłam. Ale szkół w sensie nauki tam nie ma...
    • jolie Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 19:45
      Mnie przeraziło, że maski trzeba będzie nosić do czasu powstania szczepionki... Czyżby od września nie było normalnej szkoły?
      • stavros2002 Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 19:46
        Jakiej szczepionki?
        • jolie Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 19:49
          Na koronawirusa. Tak powiedział, zapytany, kiedy spodziewać się zniesienia obostrzenia dotyczącego zasłaniania ust i nosa....
          • stavros2002 Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 19:51
            Szczepionka na mutującego wirusa? Coś takiego jak "szczepionka" na grypę?
            • jolie Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 19:59
              Tak powiedział.
              • stavros2002 Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 20:12
                Skuteczność będzie podobna. Ale jeśli przynajmniej będzie łagodzić objawy, to i tak dobrze. Ale wyżej napisałem, to nie dżuma i moim zdaniem panika jest w dużym stopniu pompowana.
            • memphis90 Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 21:17
              To przecież zależy CZEGO dotyczy mutacja...
              • stavros2002 Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 21:23
                W przypadku chorób wirusowych szczepionki są iluzją, własnie także przez to że nie wiadomo jak zmutuje wirus.
                • maeve_binchy Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 21:52
                  Oczywiscie, iluzja np. przeciwko odrze, rozyczce, swince, ospie wietrznej, wzwA, polio, zoltej goraczce i wsciekliznie
                  • stavros2002 Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 22:16
                    Uściślijmy, w przypadku chorób koronowirusowych i grypopodobnych.
      • sumire Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 19:53
        Taa, te maski, które jeszcze 2 tygodnie temu były fanaberią, mamy nosić do Świętego Nigdy. Jasne. Już to widzę.
        • jolie Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 20:00
          Dla mnie to jakiś absurd, ale takiej odpowiedzi udzielił, pytanie było bardzo konkretne.
      • lauren6 Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 20:27
        Jakiej szkoły?

Na zachodzie otwierają szkoły, bo są w stanie utrzymać dystans między uczniami na lekcjach. PISowscy nieudacznicy tak zdeformowali edukację, że zagęścili uczniów w podstawówkach, w których i wcześniej było ciasno. Teraz dzieciaki niemal chodzą sobie po głowach na korytarzu, więc o zachowaniu 2 metrowego dystansu można zapomnieć.

Nie wiem co ci debile planują od września. Prawda jest taka, że jak uczniowie wrócą do szkół to przepełnione podstawówki staną się powtórką z DPSów.
        • jolie Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 20:32
          Dlatego mnie to w sumie przeraziło. Normalnej szkoły od września nie będzie.
          • bistian Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 21:08
            jolie napisała:

> Dlatego mnie to w sumie przeraziło. Normalnej szkoły od września nie będzie.

Wyluzuj! Będzie normalna szkoła od września. Do tego czasu wszyscy przechorujemy, będą mutacje wirusa, ale przechorowanie da dużo wyższą szansę, więc będziemy się tak kulać, czekając na lek na wirusy.
        • little_fish Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 20:40
          To jest właśnie to czego się obawiam
        • nikki30 Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 17.04.20, 10:31
          Nie na zachodzie po prostu stwierdzili, że dzieci nie są w grupie ryzyka i najprawdopodobniej przeszły już wirusa (wskazują na to dane epidemiologiczne).
      • nimaletko Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 20:35
        I to mnie "z lekka" zestresowało. Moja córka ma zacząć we wrześniu pierwszą klasę SP...
      • joanna05 Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 20:38
        jolie napisała:

> Mnie przeraziło, że maski trzeba będzie nosić do czasu powstania szczepionki...
        > Czyżby od września nie było normalnej szkoły?
        No pewnie, że nie. Niby czemu? Szkoły to rok-dwa, jesli będziemy mieć szczęście.
        • little_fish Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 20:41
          Serio bierzecie pod uwagę zdalne nauczanie przez cały następny rok?
          • julita165 Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 20:52
            To jest k...niemozliwe ! Nie wiem co maja zrobic ze szkolami. Nie wszystkie sa fatalne. Szkola syna juz moglaby zostac uruchomiona po pewnych "modyfikacjach" organizacyjnych. W calej szkole jest ok 100 uczniow. Niech kombinuja. Nie wiem ? Lekcje w pustych salach targowych, sportowych, konferencyjnych itp. Syn kuzynki czas jakis jeszcze w zeszlym roku rozpoczal nauke w hotelu bo jak w wakacje rzucili sie rozbudowywac szkoke tak do wrzesnia nie skonczyli.
            • jolie Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 20:54
              Ja zaczynam wierzyć w to, że przyszły rok będzie zdalny. A przedszkola dla najmłodszego nie będzie.
          • anika772 Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 22:08
            Serio bierzecie pod uwagę zdalne nauczanie przez cały następny rok?

NIE!!!!!!!
            Mam nadzieję, że nie.
            To po prostu nie do pomyślenia.
        • te_de_ka Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 20:46
          Te szkoły a właściwie edukacja dzieci też mnie martwi. Praktycznie taka szkoła, jaką po deformie nastała, to taki strzał w kolano, że teraz nie jestem w stanie nawet spróbować wyobrazić sobie jakichś rozwiązań i nie potrafię na razie przyjąć, że cały przyszły rok szkolny zdalnie. Przecież te klasy ponad 30 osób, to by trzeba podzielić co najmniej na pół, ale budynki nie są z gumy. Najpilniejsze są na razie jednak egzaminy końcowe po 8 klasie i matury. Zobaczymy, co wymyślą.
          • little_fish Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 20:57
            Jeśli ktokolwiek miałby w tym roku wrócić oprócz maluchów to właśnie ci egzaminowani w małych grupach. A w przyszłym roku to nie wiem. Może sensownie byłoby opracować jakiś system mieszany, który da się zastosować całościowo w czasie zwiększonych zachorowań.
          • asia_i_p Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 17.04.20, 08:09
            Na podzielenie klas na pół nie mają kasy. Podobno samorządy mają takie pustki na kontach, że raczej chcą łączyć małe klasy niż dzielić duże.
            • little_fish Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 17.04.20, 09:45
              Na podział klas na pół nie ma ani środków ani miejsca.
              • anika772 Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 17.04.20, 09:48
                little_fish napisała:

> Na podział klas na pół nie ma ani środków ani miejsca.

......ani nauczycieli.
                • little_fish Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 17.04.20, 09:56
                  Ani nauczycieli, to fakt
    • te_de_ka Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 19:48
      Problemy są dwa:
      - zakażamy przed wystąpieniem objawów - mówi właśnie wirusolog w radio
      - nie mamy szczepionki i nie wiadomo, czy i kiedy ją będziemy mieli
      Nie będę ryczeć z powodu tego, co będzie za rok czy dwa, bo na razie wolę się cieszyć, tym co jest teraz. Nastolatki >18 mogą wyjść solo z domu, od pon wolno wejść do lasu i parku, prawdopodobnie łatwiej będzie zrobić zakupy.
      Tak na szybko, to żeby dzieci mogły spotkać się z dziadkami, zarządzę im 14 dni ścisłej kwarantanny i dopiero wtedy do dziadków.
      Lekarze (nie licząc tych od medycyny estetycznej, którzy sie przyczailismile nie dezerterują, więcej środków ochrony osobistej jest konieczna. Będę miała pietra idąc do stomatologa, ale pójdę. Często bywałam na seansach kinowych z kilkoma/kilkunastoma osobami na widowni, na taki seans bym poszła, gdyby wznowili, jak nie wznowią działalności, kino pod gołym niebem też lubięsmile Szklanka jest zawsze do połowy pusta/pełna.
      • princesswhitewolf Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 19:56
        >nie mamy szczepionki i nie wiadomo, czy i kiedy ją będziemy mieli

a skad, szczepionki sa, tylko w fazie testow
        • memphis90 Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 21:19
          Czyli ich nie ma.
          • princesswhitewolf Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 21:35
            szczepionka w fazie testow klinicznych to tez szczepionka czyli SA.

Szczepionki ktore nie dzialaja na zwierzetach i pierwszej grupie ludzi nie dochodza do fazy testow klinicznych.
            To co sie testuje w fazie klinicznej to nie tyle ich skutecznosc ile skutki dlugofalowe itd.
            • te_de_ka Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 21:38
              A wiesz może, czy i jak często się zdarza, że szczepionka nie przechodzi jednak pomyślnie fazy testów klinicznych?
              • princesswhitewolf Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 21:41
                jesli weszla do tzw Phase 1 to znaczy ze dziala. Ale aby ja produkowac masowo musza zbadac dlugofalowe skutki tez. Rzadko sie zdarza ze okazuje sie ze maja wyjatkowe skutki uboczne. Ale pogadaj z antyszczepami, wg nich wszystkie szczepionki maja skutki uboczne i morduja

Dwie weszly w Phase 1

www.who.int/blueprint/priority-diseases/key-action/Novel_Coronavirus_Landscape_nCoV_Mar26.PDF?ua=1

A cala pozostala lista to kandydaci i sprawdzaja czy w ogole dzialaja
                • te_de_ka Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 21:57
                  Opinie antyszczepów a już tym bardziej ich schizy mnie nie interesują.
              • memphis90 Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 21:41
                Wszyscy wiemy, że taki thalidomid przeszedł testy kliniczne śpiewająco...
                • princesswhitewolf Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 21:49
                  princesswhitewolf napisala:
                  >Rzadko sie zdarza ze okazuje sie ze maja wyjatkowe skutki uboczne.

Jedna jaskolka nie czyni wiosny.
                  • princesswhitewolf Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 21:52
                    tutaj o tyle prostsza jest sytuacja ze nie zaczynali/zaczynaja od zera. Ale co robia to retrofitting istniejace szczepionki na SARS i MERS wiec idzie to szybciej bo istnieje podobienstwo
                    www.aljazeera.com/indepth/features/doctor-note-long-covid-19-vaccine-200403163646558.html

Thanks to the genome sequencing of the new coronavirus provided by scientists in China, we know that the virus that causes COVID-19 disease shares 79 percent of the same genetic material as SARS, and 50 percent of the same material as MERS, so we do have a head start in creating a COVID-19 vaccine.
                    • princesswhitewolf Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 21:53
                      oczywiscie istniejace w patentach szczepionki SARS bo masowo nie trzeba bylo ich stosowac ani produkowac
                • te_de_ka Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 22:08
                  Wszyscy nie wiemy, doczytaliśmy, ale jeśli szczepionka wejdzie do masowej produkcji i będzie aplikowana ludziom, to jak? Przyjmiesz w imię zasady "korzyści przewyższają ryzyka" czy jednak postawisz na daleko posuniętą zasadę ograniczonego zaufania? Pytanie retoryczne oczywiście.
                  • princesswhitewolf Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 22:30
                    pytasz mi sie czy jestem antyszczepem?

Przeciez szczepionki na koronawirusa przechodza testy tak jak powinny. Pominieto tylko faze na zwierzetach w tej w Moderna, a to dlatego, ze opierali sie na szczepionkach istniejacych jako patenty na SARS, czyli mieli gotowca ktorego tylko modyfikowano
                    • te_de_ka Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 17.04.20, 07:03
                      Właśnie poczytałam o wzmiankowanym tutaj przy okazji rozmowy o szczepionce p-ko covid 19 thalidomidzie i pomyślałam, że nawet jak będzie już ta szczepionka, antyszczepy nie odpuszczą a historia z thalidomidem może wejść do ich repertuaru argumentów☹️
                    • h_albicilla Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 17.04.20, 07:16
                      Jak do tej pory najszybciej opracowaną i przebadaną szczepionką była szczepionka na świnkę. Zajęło to 4 lata. Nawet zakładając znaczne przyśpieszenie procedur biurokratycznych, badań skuteczności i bezpieczeństwa nie da się przeskoczyć chyba, że chcesz serwować ludziom nieprzebadaną szczepionkę. Szczepionkę, która nie wiadomo jak długo działa i jakie odległe skutki uboczne powoduje.

Naukowcy, którzy mają trochę rozumu w głowie ostrożnie wypowiadają sie nawet o perspektywie 2 lat.
            • memphis90 Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 21:40
              W sensie twierdzisz, że jakaś (ba, niejedna!) szczepionka JUŻ przeszła fazę badań na zwierzętachi jest testowana na ludziach?
              • princesswhitewolf Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 21:43
                tak. wyzej wkleilam cala liste w tym dwie ( Moderna i chinska firma) juz sa w tzw Phase 1 czyli badaja dlugofalowe skutki

Tu w UK natomiast testuje sie nieco pozniejsza ta:

od 19tego Marca jedna z kandydatek w UK juz weszla w faze testow na ludziach o tu www.theguardian.com/society/2020/mar/19/uk-drive-develop-coronavirus-vaccine-science
                • princesswhitewolf Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 21:48
                  Moderna po prostu nie testowala na zwierzetach tylko od razu na malej grupie ludzi, teraz na wiekszej w Phase 1 a potem w Phase 2 gdzies w czerwcu bedzie na setkach a na Opiece Zdrowotnej w USA bedzie Phase 3 na jesieni. I o tym jest artykul ktory wkleilam
    • bistian Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 19:51
      Bzdury! Nie da się aż tak ograniczyć rozprzestrzeniania wirusa w naszych(polskich) warunkach. Na koniec lipca będzie już po wszystkim, potem będziemy czekać na szczepionkę. Ministrowi peron odjechał i sam zaczął wierzyć w kłamstwa rządu. big_grin
      Teraz jest ze 150 tys. zarażonych (albo i więcej!), to będzie się podwajać co 4 dni, później, co 5, 6, 7,...
      Nie wierzę, że się uda ograniczyć zarażenia.
      • bib24 Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 19:56
        teraz jest 600 tys zarażonych metodą chińczyków liczone

214 zmarłych * 2 (wspólczynnik zaniżenia prawdziwej liczby zgonów) * 1000 = 600.000 mniej więcej
        • szarsz Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 17.04.20, 12:05
          Ja wszystko rozumiem, ale jak z 214 x 2 wyszło 600, to nie rozumiem
          • bib24 Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 17.04.20, 12:14
            bo się pomylilam i napisałam 214 zamiast 314.
            a dziś już jest 318.
    • fitfood1664 Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 19:53
      Nie wymądrzaj się słonko. To wiemy dziś, przed wprowadzeniem obostrzeń nie było jeszcze takiej wiedzy.
    • princesswhitewolf Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 19:55
      >Dwa lata - rzekł SzumowskiA potem szczepienia.

pitoli od rzeczy. 80 roznych firm aktualnie testuje szczepionki. Moderna i J&J sa najdalej zaawansowani w klinicznych testach a na te trzeba pol roku. Na jesieni w US opieka medyczna ma byc szczepiona ( link ponizej). Luty Marzec bedzie szczepionka schodzic z tasmy

www.fiercebiotech.com/biotech/moderna-s-covid-19-vaccine-could-reach-healthcare-workers-fall

>O ile powstaną bo ten wirus tak szybko mutuje ze zaraz ma szanse dorównać grypie w kombinacjach a dopiero co się pojawił.

To ja poprosze o zrodlo tych rewelacji poparte przez badania naukowe.
      • georgia.guidestones Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 20:45
        Na al arabija english były pod koniec marca doniesienia z Islandii (kraj o największej liczbie wykonanych testów per mln mieszkancow) o czterdziestu szczepach wirusa.
        • chococaffe Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 20:57
          Ciekawe czy poważne, "szpitalne" objawy choroby mają związek z konkretnym szczepem i to wcale nie zależy od wieku itd tylko właśnie od szczepu.
        • memphis90 Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 21:22
          To, że wirus ma 40 szczepów nie oznacza, że nie mozna stworzyć szczepionki. Wystarczy, żeby kilka białek wykrywanych przez układ odpornosciowy np na otoczce było stałych.
          • princesswhitewolf Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 21:38
            no i te mutacje niekoniecznie ida w cos znacznie gorszego, w wiekszosci slabna.
    • chococaffe Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 19:55
      Ja tylko nieśmialo przypomnę, że są sprawy, które - na dzisiaj- są ważniejsze i pilniejsze niz wirus jako taki, a mianowicie kto będzie nami zarządzał w najbliższym czasie.
      • jola-kotka Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 21:14
        To chyba juz wiadomo kto😀. Nie ludz sie.
    • kozica111 Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 20:21
      Zyje normalnie, pracuję.Wierze w 1/3.Brak mi normalnej szkoły dziecka, spacerów po lesie w okolicy.
      • little_fish Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 20:23
        Nadal nie wiadomo kiedy ta normalna szkoła wróci
        • jolie Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 20:33
          Myślę, że nie od września.
          • stavros2002 Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 20:37
            Dlaczego?
            • jolie Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 20:45
              A jak szkoły spełnią wymogi sanitarne? Odległość między uczniami, dezynfekcja, liczba osób w pomieszczeniu? Nie ma na to szans.
              • stavros2002 Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 21:24
                A jakie będą wymogi sanitarne we wrześniu?
              • pyza-wedrowniczka Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 21:24
                Z drugiej strony co zrobić z dziećmi z pierwszych klas, jak rodzice idą na 8 godzin do pracy? Jak długo mogą być na zasiłkach?
                • droch Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 21:52
                  Najwyżej przejdziemy na system, w którym jeden pracujący będzie utrzymywać 5 osób na zasiłkach. Na stawki PIT przelicz sobie to sama...
          • nikki30 Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 17.04.20, 10:39
            A ja myślę, że wzorem innych państw możliwe, że już od połowy maja/początku czerwca.
    • georgia.guidestones Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 20:47
      Weź meliske lyknij, wykąpać się w pachnących olejkami itp. albo się skonsultuj z kimś od wellness czy coś, post startowy brzmi jak pierdololo natchnionej pożytecznej idiotki. Nie podejrzewalam cie nigdy o bycie kimś takim. To straszne.
      • merces Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 20:56
        przecież to samo powiedziała Merkel już jakiś czas temu, dokładnie padło, ze 2 lata
      • leann32 Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 21:04
        Jakbys miala wiecej niz poprawnie funkcjonujce ćwierc mozgu (o kulturze osobistej nie wspomne, to sie z domu wynosi) zakodowalabys fakt, ze jak rząd postanowi tak będzie. Moze druga ćwiartka koduje tez, ze ten sam rzad z nami zostanie pewnie na dekadę. Tak przestawili to na konferencji wiec mam prawo miec obawy o jakosc zycia. Takie sa fakty na dzien dzisiejszy nawet jesli to absurd wiec odsmerfuj sie z łaski swojej i sama łyknij meliske. Do spa nie zadzwonie - nieczynne.
      • jola-kotka Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 21:17
        Mozesz wyjasnic dlaczego ona niby jest idiotka?
    • zasiedziala Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 21:20
      Ja nie wiele zrozumiałam z tych wszystkich akcji otwierania parków w ramach ratowania gospodarki, obowiązku noszenia maseczek, ale nie przez rolników itd. Ale jedno pytanie mam istotne, skąd wiadomo, że akurat 2 lata? A nie 6 miesięcy, 5 lat, na zawsze (koci koronawirus nie zawinął się po 2 latach, innych koronawirusów nie znam).
      • leann32 Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 21:30
        Dwa lata to chyba bylo w kontekscie spodziewanej szczepionki. Lub inaczej. Ogolnie wymowa byla taka ze koronowirusa zakonczy szczepionka dla wszystkich. I kropka. Swoja droga ciekawe ile osob sie zaszczepi.
    • hungaria Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 21:28
      Nie beda Cie dwa lata trzymac w domu, nie martw sie. Szumowski pewnie odwolywal sie do analizy w Science, ktora wlasnie tak prognozuje. Plus okresowe wybuchy i ogniska choroby byc moze do 2024. Trzeba bedzie z tym zyc, i tyle.
    • inga66 Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 21:33
      znajomy zapowiedział ze na spacer będzie chodził z papierosem wtedy Policja nie da mu mandatu za opuszczoną maseczkę
      • araceli Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 21:45
        inga66 napisała:
        > znajomy zapowiedział ze na spacer będzie chodził z papierosem wtedy Policja nie
        > da mu mandatu za opuszczoną maseczkę

Da za palenie w miejscu publicznym + za brak maseczki. Mam nadzieję, że oba maksymalne.
      • memphis90 Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 16.04.20, 21:47
        Gdzieś w ustawie przeszło, że palacze mogą chodzić bez maski, czy tez kolega to taki niepełnosprytny cwaniaczek?
      • m_incubo Re: Dwa lata - rzekł Szumowski 17.04.20, 08:36
        Masz więcej takich bystrych znajomych?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka