Dodaj do ulubionych

Do ogrodniczek - ratunku

01.05.20, 13:14
Mam rządek tuj brabant, wsadzonych rok temu. Całą jesień i zimę wszystko było z nimi ok.
Teraz z dwoma coś się dzieje, są przeraźliwie blade (widać na zdjęciu), część jest jakaś taka ciemna, jakby wciąż była zima, a część, niestety mniejsza, jest jasnozielona, żywa i ma młode pędy.
Ziemia była zmieszana z kwaśnym torfem, ściółka z kory. Nawoziłam zdaje się substralem do tuj, tylko za cholerę nie mogę sobie przypomnieć kiedy.
Da się jakoś te ze zdjęcia i te ciemne uratować?
Obserwuj wątek
    • 1matka-polka Re: Do ogrodniczek - ratunku 01.05.20, 13:18
      Tuje wolą zasadową glebę...ale nie sądzę, żeby to był powód. Poza tym kiepskie zdjęcie.
    • kotejka Re: Do ogrodniczek - ratunku 01.05.20, 13:24
      jakims substratem maz moj w ubieglym roku spalil kilka tuj na ament
      • 1matka-polka Re: Do ogrodniczek - ratunku 01.05.20, 13:40
        W sumie wygląda, jak przenawozona...
        • pade Re: Do ogrodniczek - ratunku 01.05.20, 13:53
          Być może, tylko ciężko mi sobie wyobrazić jak ja mogłam to zrobić. Bo zaraz obok rośnie piękna jasnozielona.
          Ta jasna, ze zdjęcia, wygląda jakby się skurczyła. Sądziłam, że może za mało wody, ale z drugiej strony, nie podlewam przecież wybiórczo, a takie blade tuje są dwie.
          Teraz mam szpaler tuj, każda w innym kolorze. Nic z tego nie rozumiemuncertain
      • pade Re: Do ogrodniczek - ratunku 01.05.20, 13:44
        a jak wyglądały spalone?
        Bo ja rozumiem, żeby mi gałęzie żółkły, czy brązowiały, albo gdyby były jakieś szkodniki, ale nic z tych rzeczy nie występuje...
    • solejrolia Re: Do ogrodniczek - ratunku 01.05.20, 13:38
      No dobra podłoże, nawozenie
      A powiedz: co wodą, jak wyglądało podlewanie?
      • solejrolia Re: Do ogrodniczek - ratunku 01.05.20, 13:41
        I jak wyglądał system korzeniowy sadziliscie z doniczek , przerosniete te doniczki, czy kopane z gruntu / urąbane szpadlem prawie bez korzeni..../
        • pade Re: Do ogrodniczek - ratunku 01.05.20, 13:49
          Kopane z gruntu...ponad dwumetrowe były. I sądzę, że ładnie się przyjęły, były ślicznie zielone do jesieni, potem trochę ściemniały. Korzenie były całe, nie urąbane, przyglądałam się im dość dokładnie.
          Chyba największy błąd, jaki popełniłam to ten, że słabo je podlewałam od lutego (wtedy mocno padało przez cały miesiąc). Za rzadkosad
          • pade Re: Do ogrodniczek - ratunku 01.05.20, 13:53
            Ale z drugiej strony, czy to możliwe, że słabe podlewanie zaszkodziło tylko części drzewek?
    • lot_w_kosmos Re: Do ogrodniczek - ratunku 01.05.20, 13:57
      Uuuuu, chyba kończy żywot. Wygląda jakby usychała. Czasem tak się dzieje. Może coś podżarło korzenie, może coś innego zaszkodziło.
      Moje brabanty aktualnie, obok cyprysa Lawsona.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka