Dodaj do ulubionych

Kijki do nordic walking

01.05.20, 14:45
Ponieważ na powrót na siłkę się nie zapowiada 😪😪, postanowiłam więcej czasu spędzać na nw, który bardzo lubię.
Tylko kijki mam nomen omen kijowe, i chciałam sobie nowy kupić. No i nie wiem jakie? Poradzi ktoś?
Obserwuj wątek
    • anika772 Re: Kijki do nordic walking 01.05.20, 15:03
      Chętnie, polecam te:
      www.decathlon.pl/kijki-pw-p900-czarno-roowe-id_8512723.html

Nie do zdarcia.
      • treo.tralve Re: Kijki do nordic walking 01.05.20, 16:17
        Parametry niby dobre, ale to decathlon🤔 zastanawiałam się nad innymi ale moze w sumie dobrze i te przemyśleć
        • anika772 Re: Kijki do nordic walking 01.05.20, 16:24
          To nie wiem, wygooglaj sobie najdroższe kijki na świecie, czy coś takiego.
          Poleciłam te, które znam.
          • treo.tralve Re: Kijki do nordic walking 01.05.20, 16:40
            Dzięki, niepotrzebnie się obrażasz😃 zastanawiałam się nad trochę tańszym fizanami
            • anika772 Re: Kijki do nordic walking 01.05.20, 16:42
              Do obrazy to mi trzeba o wiele więcejwink
              A z ciekawości, co masz do decathlonu? Mają oczywiście chłam i lepsze też.
              • treo.tralve Re: Kijki do nordic walking 01.05.20, 16:47
                Wiem, wiem mają różne, dużo tam kupuje, ale właśnie o kijach nie słyszałam. I nie brałam pod uwagę. Parametry bardzo ok sa
                • miruka Re: Kijki do nordic walking 01.05.20, 17:51
                  Ha ha ja mam z kauflanda
        • alavedah Re: Kijki do nordic walking 01.05.20, 17:16
          Kijki kupuj tylko w Witkacu.

treo.tralve napisał(a):

> Parametry niby dobre, ale to decathlon🤔 zastanawiałam się nad innymi ale moze
          > w sumie dobrze i te przemyśleć
      • alin9 Re: Kijki do nordic walking 01.05.20, 16:21
        Mam pytanie a nie chce zakładać osobnego wątku. Jaka jest różnica między spacerem bez i z kijkami?
        • anika772 Re: Kijki do nordic walking 01.05.20, 16:24
          Nordic walking to dyscyplina sportowa, nijak się ma do spaceru.
        • eliszka25 Re: Kijki do nordic walking 01.05.20, 16:54
          Jeśli z kijkami leniwie spacerujesz, to prawie żadna. Jeśli uprawiasz nordic walking, to dzięki kijkom trenujesz jakieś 90% mięśni całego ciała i w godzinę spalasz nawet 500 kcal.
        • sarah_black38 Re: Kijki do nordic walking 01.05.20, 17:35
          alin9 napisała:

> Mam pytanie a nie chce zakładać osobnego wątku. Jaka jest różnica między spac
          > erem bez i z kijkami?

Na kijkach krok jest dłuższy, sprężysty, sylwetka wyprostowana, pracuje prawie całe ciało, inaczej biodra chodzą, ramiona. Mnie przez rok po operacji bolała łopatka - nie pomogły masaże ani ćwieczeni czy rehabilitacja. Dopiero chodzenie na kijach smile
        • mikams75 Re: Kijki do nordic walking 01.05.20, 19:15
          z kijkami to nie spacer, mnie z kijkami udaje sie utrzymac szybsze tempo niz spacerowe i mozna sie zmeczyc. Spacer to niemal zerowy wysilek.
    • eliszka25 Re: Kijki do nordic walking 01.05.20, 16:52
      Mam kijki firmy komperdell i jestem bardzo zadowolona. Służą mi bez zarzutu już od lat. Ja mam akurat regulowane, co aktualnie jest bez znaczenia, ale dzięki temu nie musiałam po pewnym czasie kupować nowych, jak nabrałam wprawy i okazało się, że lepiej byłoby chodzić z dłuższymi.
    • lidek0 Re: Kijki do nordic walking 01.05.20, 17:03
      Ja mam firmy Leki, najważniejsze, żeby nie były teleskopowe, choć z punktu widzenia przydatności, teleskopowe składasz i zabierasz na wyjazd do torby, ale są mniej trwałe. Modelu swojego Ci nie podam bo to starocie sprzed 10-11 lat, kosztowały sporo, ale warto było zainwestować, problem tylko miałam z dokupieniem "bucików" do nich, jeden ciągle mi się przekręca a bez nich nie mogę po bieżni chodzić, teraz bieżnia zamknięta to problemu nie ma. A w kwestii siłowni na youtube masz masę ćwiczeń z instruktorami bez sprzętu jeśli Cię to interesuje. Sama namierzyłam jednego i zapisałam się na fajne live na fb.
      • treo.tralve Re: Kijki do nordic walking 01.05.20, 17:09
        Dzięki za polecenie- wiem, że to dobre lukę leki
        Nie chce ćwiczyć w domu, znak "możliwości"
        😐
      • eliszka25 Re: Kijki do nordic walking 01.05.20, 17:42
        Co do teleskopowych, regulowanych kijków to się nie zgodzę. Mam takie firmy komperdell od lat i nic się z nimi nie dzieje, a wożę je ze sobą na każdy urlop poza domem. Użytkowane intensywnie, wielokrotnie już wymieniane te gumowe „buciki”, a z kijkami nic się nie dzieje.
        • anika772 Re: Kijki do nordic walking 01.05.20, 17:55
          Ja mam ze szpikulcami, bo nie chodzę po betonie, i potrzebuję żeby się wbiły w podłoże.
          • mikams75 Re: Kijki do nordic walking 01.05.20, 19:24
            tluczenie szpikulcami po kamieniach tez jest niefajne; w sumie to niewiele mam miejsc, gdzie mogabym chodzic ze szpikulcami a po asfalcie tez nie chodze (no kawalek kolo domu).
          • eliszka25 Re: Kijki do nordic walking 01.05.20, 19:28
            Ja też nie chodzę po betonie, ale na polnych drogach szpikulce mi się za mocno wbijają w ziemię i wolę chodzić z gumowymi końcówkami. Jak idę prosto z domu, to mam częściowo chodnik, częściowo utwardzoną ścieżkę i częściowo polne drogi i najczęściej mi się nie chce zmieniać końcówek.
      • mikams75 Re: Kijki do nordic walking 01.05.20, 19:22
        ja wole teleskopowe, wygodniej zabrac ze soba i wygodniej dopasowac jak sie zmieniaja potrzeby czy teren. Co do jakosci - mialam jedne tanie i faktycznie zepsul sie teleskop, ale uzywac nadal sie dalo, po prostu nie dalo sie ch zlozyc do konca, bo z dwoch teleskopow w jednym kijku jeden sie "zatrzymal". Ale dopasowanie dlugosci jest wazne, dla poczatkujacych krotsze, pozniej lepsze sa dluzsze, jak sie idzie pod stroma gore to tez inacze, z teleskopowymi mozna poeksperymentowac.
        Wazny jest tez material na "raczkach", w miare naturalny, mily, zeby dobrze lezaly w dloni. Korkowe sa przyjemne.
        • lidek0 Re: Kijki do nordic walking 01.05.20, 21:52
          Nie twierdzę, że każde teleskopowe się psują, tylko po prostu z założenia jak coś jest z jednej rurki jest trwalsze od tego co jest z rurek łączonych, oczywiste. Ale firma firmie nie równa i teleskopowe też mogą się świetnie sprawdzić.
    • klamkas Re: Kijki do nordic walking 01.05.20, 18:13
      Ja mam kijki marki Exel i dziady nie chcą się zużyć, a chętnie kupiłabym kv+ prestige wink.
    • jowita771 Re: Kijki do nordic walking 01.05.20, 19:20
      Ja mam Leki, córka Gabel, jedne i drugie są dobre. Corka ma teleskopowe, bo jeszcze rośnie, ale lepsze są stałej długości.
      • dezaprobata Re: Kijki do nordic walking 01.05.20, 20:44
        polecam Lekismile
    • gazdzina Re: Kijki do nordic walking 01.05.20, 20:55
      Z włókna węglowego. Z rękawiczką, a nie z paskiem, najlepiej wypinaną. Rękojeść płaska, z korkiem. Jeśli regulowane, to renomowanego producenta.
      • treo.tralve Re: Kijki do nordic walking 01.05.20, 20:58
        No to oczywistości- ale jakiego producenta?
      • klamkas Re: Kijki do nordic walking 01.05.20, 21:30
        A w ogóle istnieją kijki NW z paskiem?
        • lidek0 Re: Kijki do nordic walking 01.05.20, 21:53
          z paskiem to chyba trekkingowe bo do nw to tylko z rękawiczką
        • anika772 Re: Kijki do nordic walking 01.05.20, 21:56
          klamkas napisała:

> A w ogóle istnieją kijki NW z paskiem?
          Nie istnieją.
        • gazdzina Re: Kijki do nordic walking 01.05.20, 23:13
          Wydaje mi się, że widziałam. Albo mi się zdawało...
          A z producentami to jest tak, że zależy, co komu leży. Ja do nordic walkingu mam Leki, do trekkingu - Komperdell. Exel też są dobre. Co tam komu pasuje.
          • anika772 Re: Kijki do nordic walking 02.05.20, 07:55
            Może to były trekkinkgowe?
            W NW coś musi trzymać dłoń, żeby można było puścić kij za biodrem.
          • mikams75 Re: Kijki do nordic walking 02.05.20, 09:29
            sprzedawcy lubia roznie nazywac swoje produkty, ja widzialam, zwykle trekkingowe i nazwa nw, pewnie, zeby sie lepiej sprzedawaly. Ja zanim kupilam do nw tez uzywalam trekkingowych, da sie, ale jednak lepsze prawdziwe.
            • te_de_ka Re: Kijki do nordic walking 02.05.20, 10:47
              Ja też najpierw chodziłam z trekingowymi ale gdy się dobrze opanuje technikę nw, trekingi zupełnie się nie sprawdzają. Nie widzę natomiast żadnej różnicy pomiędzy decathlonowymi polecanymi na początku wątku a kijkami leki (oprócz ceny oczywiście, pierwsze 200 zl, drugie 400+). Natomiast ważne jest, żeby dobrze dobrać długość do wzrostu.
            • anika772 Re: Kijki do nordic walking 02.05.20, 11:02
              Jeśli tak, to jest to rażący brak profesjonalizmu.
              Trekking i NW to są dwie różne rzeczy i nie ma takiej możliwości, żeby prawidłowo robić NR z kijkami do trekkingu. Chyba że ktoś chodzi "na pająka", stawiając kije przed sobą pod kątem prostym do podłoża, przy zgiętych łokciach, wtedy można iść z trekkingowymi, ale to nie jest NW.
              • mikams75 Re: Kijki do nordic walking 02.05.20, 13:23
                no ja o tym wiem, ale jednak sprzedawcy chca upchnac swoj towar. Ale uwierz, ze mozna stawiac kijki trekkingowe jak sie chce, nie tylko pod katem prostym, mozna doczepic do nich stopki. Oczywiscie, ze z rekawiczka i odpowiednimi kijkami lepiej sie chodzi, ale kat ustawieni to nie zalezy od kija a od uzytkownika. Sa ludzie, co maja nw kije a podpieraja sie nimi zamiast odpychac.
                • anika772 Re: Kijki do nordic walking 02.05.20, 13:44
                  Są ludzie, którzy zabierają kijki na spacerwink Wierzę i wiem, bo widuję wielu, którym się wydaje że robią NW.
                  Oczywiście, można kijki stawiać dowolnie, i z łokciami też robić co się chce, ale to nie jest Nordic Walking.
                • te_de_ka Re: Kijki do nordic walking 02.05.20, 13:50
                  Teraz to ja też już wiem, ale co się nałaziłam z kijkami trekingowymi, to mojesmile Na koniec, to już nawet potrafiłam wypuszczać te trekingi za biodrem, pod warunkiem, że miałam grubaśne rękawice narciarskie - trenerowi od nw oczy wyszły na wierzch ze zdziwienia na mój widoksmile))) Ktoś nawet rzucił hasło, że to tak jakby zasuwać na hulajnodze i myśleć, że się kolarstwo uprawia.
                  • anika772 Re: Kijki do nordic walking 02.05.20, 14:03
                    big_grin
                    Piękne porównaniesmile

Trekkingowe są ok, ale do trekkingu.
    • anahera Re: Kijki do nordic walking 02.05.20, 10:43
      Rowniez polecam Leki. Wczesniej mialam Black Diamond i przy pierwszym trekingu mi sie polamaly akurat w takim momencie ze moglam przez to spasc ze sporego kamienia. Lubie teleskopowe bo moge je pozyczac nizszej kumpeli ktora czesto zapomina swoich a duzo bardziej ode mnie ich potrzebuje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka