Dodaj do ulubionych

Subiektywizm mediów

02.05.20, 17:02
Nie jestem pewna, czy dobrze zatytułowałam.

Dziewczyny w wątku obok zaczęły dyskusję o mediach, m.in. o tym, że różnie przedstawiają rzeczywistość, różnie i wybiórczo naświetlają fakty, mają różne podejście.

Jest jedna rzecz która mnie zastanawia. Zauważyłam, że indyjskie strony z wiadomościami stosunkowo dużo uwagi poświęcają książkom. Nie widzę tego na żadnych innych anglojęzycznych portalach. Jest cały dział jak polityka/gospodarka/życie, itd. - książki. Odkryłam to na Huffington Post dokładnie rzecz biorąc. Podoba mi się to, ale i mnie zastanawia. Czemu akurat tam?
Może ktoś zna odpowiedź?

A może macie inne ciekawe spostrzeżenia związane z tematem? Jakieś frapujące przykłady?
Obserwuj wątek
    • chococaffe Re: Subiektywizm mediów 02.05.20, 17:11
      Masz na myśli cos takiego na przykład?

www.theguardian.com/books
      • kosmos_pierzasty Re: Subiektywizm mediów 02.05.20, 17:12
        Nie, tu to podpada pod kulturę.
        • kosmos_pierzasty Re: Subiektywizm mediów 02.05.20, 17:13
          Tu nie:
          www.huffingtonpost.in/
          • chococaffe Re: Subiektywizm mediów 02.05.20, 17:16
            Nie wiem czy właściwy link mi się otworzył, ale nie widze specjalnych różnic.
            • kosmos_pierzasty Re: Subiektywizm mediów 02.05.20, 17:22
              Porównaj to na głównej stronie, bez wchodzenia w zakładki.
              • chococaffe Re: Subiektywizm mediów 02.05.20, 17:29
                Porównywałam i specjalnych rożnic nie widzę.

A Tobie jak się rzuca w oczy?
                • chococaffe Re: Subiektywizm mediów 02.05.20, 17:33
                  To co ja zauwazyłam to, że w indyjskim Huff z kultury są tylko książki - nie ma muzyki, teatru, kina, sztuki - ale nie jestem pewne czy o to Ci chodzi.
                  • kosmos_pierzasty Re: Subiektywizm mediów 02.05.20, 17:37
                    Tak, masz rację, chyba nie ma. Chodziło mi o to, że nie ma ogólnego działu "kultura" za to jest "książki". Jakoś mi się to rzuciło w oczy któregoś razu. Faktycznie mętnie wytłumaczyłam.
                    • szafireczek Re: Subiektywizm mediów 02.05.20, 17:59
                      To o nazwę Ci chodzi w tym wątku??? No kategorie ogólnie nie są przecież subiektywne...książki to książki, samochody to samochody...itd.
                      • kosmos_pierzasty Re: Subiektywizm mediów 02.05.20, 18:17
                        Nie tylko. To był taki mój przykład, coś co mnie zastanowiło.
                        • szafireczek Re: Subiektywizm mediów 02.05.20, 18:27
                          Ahasmile
                          No może dlatego, że w Indiach kultura bollywoodzka, a to taki przemysł, że w jednym miejscu nie ogarniesz, z książkami jest latwiejsmile chyba...
                          • chococaffe Re: Subiektywizm mediów 02.05.20, 18:37
                            Ale jest też muzyka (niedawno słuchałam fajnego jazzu z Indii), sztuka, zapewne design
                            • szafireczek Re: Subiektywizm mediów 02.05.20, 18:55
                              Pewnie masz rację, chociaż to może być dość niszowe, za to Bollywood to potega smile i dostępna dla mas - oglądałam kiedyś dokument o tych filmach i tam popularni aktorzy to bogowiesmile kiedyś nawet w Polsce coś kręcili, a jakaś polska aktorka zrobiła tam furoręsmile
                    • 35wcieniu Re: Subiektywizm mediów 02.05.20, 23:49
                      Filmy i muzyka są w zakładce: "ENTERTAINMENT".
                      Gry komputerowe w zakładce: "TECHNOLOGY".
                      Jak dla mnie nie wynika z tego że darzą książki jakimś oddzielnym uwielbieniem, tylko że im nie podeszły do tamtych kategorii i tyle.
          • szafireczek Re: Subiektywizm mediów 02.05.20, 17:27
            No, niezbyt jasno...smile HuffPost też ma swój kierunek - akurat liberalny...
            Mi nie przeszkadza, o ile media jasno się pozycjonuja a nie wypisują brednie, że niby obiektywnie...Jasne credo, i wtedy czytam, lub nie...
            Ad rem książek - zerknij może, który kierunek literatury...Zwykle zgodny z linią pisma...smile
            • chococaffe Re: Subiektywizm mediów 02.05.20, 17:30
              Huff to podobno platforma dla antyszczepionkowców i innych "doktorów Zięb"
              • kosmos_pierzasty Re: Subiektywizm mediów 02.05.20, 17:36
                Podobno wink
                Nie, to nieprawda. Za to faktycznie raczej liberalny.
                • chococaffe Re: Subiektywizm mediów 02.05.20, 17:40
                  Wiem, że były takie oskarżenia, ale przyznam się, że nie śledzę - tyle, że czasami mi wyskoczy w googlach w wynikach jakiegoś szukania
              • szafireczek Re: Subiektywizm mediów 02.05.20, 17:42
                Ale określa się jako liberalne - to początkowo była odpowiedź na media prawicowe. Podobno blogerzy piszą tam za darmosmile

Tu wklejam ciekawy art.(mam nadzieję, że skuteczniesmile)
                [PDF] „HUffinizacJa” treści medialnycH - CEJSH
                cejsh.icm.edu.pl › cejsh › element
              • al_sahra Re: Subiektywizm mediów 02.05.20, 23:23
                chococaffe napisała:

> Huff to podobno platforma dla antyszczepionkowców i innych "doktorów Zięb"

PuffHo to w ogóle nie jest rzetelna publikacja i rzeczywiście miewał odchyły w kierunku pseudonauki I antivac (ostatnio się poprawiło). Poza tym to jest przedsięwzięcie bardzo oportunistyczne i nastawione na sprzedaż tego, co ludzie chcą przeczytać. Ponieważ scena polityczna w USA jest bardzo spolaryzowana, więc taki model zakłada, że trzeba sobie wybrać target i PuffHo wybrał tę liberalną połowę. Ale sama Arianna Huffington ma korzenie republikańskie, a współzałożyciel platformy Breitbart był gdzieś na prawo od Pinocheta.
    • al_sahra Re: Subiektywizm mediów 02.05.20, 17:21
      www.nytimes.com/section/books
      Dawno nie kupowałam papierowego New York Timesa, ale w niedzielnym była cała sekcja o ksiąźkach, o objętości normalnej gazety.
      • kosmos_pierzasty Re: Subiektywizm mediów 02.05.20, 17:39
        Tak, tu jest podobnie. Dostrzegłam, jak pokazałaś.
    • woman_in_love Re: Subiektywizm mediów 02.05.20, 17:31
      Największy subiektywizm to jest wtedy, gdy przyłazi dziennikarz i "udając obiektywizm" robi tak:
      - Pani profesor, czy ziemia jest okrągła?
      - Tak, oczywiście.
      - No ale przecież opinie są PODZIELONE i część naukowców uważa że jest płaska. Jak pani to wyjaśni?

I od razu ma to sugerować odbiorcy, że połowa naukowców uważa że jest płaska, a połowa że okrągła (a w najlepszym wypadku 40% na płaską a 60% na okrągłą) i że w sumie to nie wiadomo jeszcze, a w ogóle to może być też spisek i rząd coś ukrywa przed nami.
      • chococaffe Re: Subiektywizm mediów 02.05.20, 17:33
        grunt to dobre pytanie big_grin
        • szafireczek Re: Subiektywizm mediów 02.05.20, 17:42
          smile
    • danaide Re: Subiektywizm mediów 02.05.20, 18:34
      Spostrzeżenie w wątku obok. Mam też inne, ale boję się wywołać troloburzę, bo dotyczy problematyki żydowskiej w krajach muzułmańskich.

Ale polecam lekturę. Może dla medioznawców to bzdurka, ale dla osób niezorientowanych w temacie przydatna.

lubimyczytac.pl/ksiazka/105729/krotki-kurs-samoobrony-intelektualnej
      • kosmos_pierzasty Re: Subiektywizm mediów 02.05.20, 18:49
        Dzięki. Chętnie przeczytam.
    • olena.s Re: Subiektywizm mediów 02.05.20, 19:22
      Być może to medium dociera nie tylko do pięknych i bogatych z metropolii, ale też do ubogich z odległych wiosek, gdzie na przykład nie ma dostępu do kina (O ile pamiętam, Fidyk nakręcił dokument o wędrownym kinie i ludziach, którzy po raz pierwszy zobaczyli film). No i wiem, że Indie konsumują bardzo dużo prasy drukowanej.
      • chococaffe Re: Subiektywizm mediów 02.05.20, 20:06
        Za to mają do bibliotek?

p.s. Wystarczy internet
        • 35wcieniu Re: Subiektywizm mediów 02.05.20, 23:43
          To akurat nie wydaje się takie głupie że do biblioteki lepszy dostęp niż do kina, nawet w Polsce w wielu miejscowościach tak jest.
          Internet wystarczy, ale może chodzi o kwestie finansowe- nowości są płatne, więc trudniej dostępne.
          Chociaż i tak cała ta teoria jakoby książki byly w tym serwisie jakoś szczególnie wyróżniane wydaje mi się naciągana, obstawiałabym raczej że po prostu np. filmami zajmują się osobne portale.
          • bi_scotti Re: Subiektywizm mediów 03.05.20, 01:33
            Mnie nieodmiennie zastanawia ilosc info o sporcie na front page gazeta.pl. Teraz to jest maciupenko, bo jest Covid, imprezy sportowe odwolane etc. ale w "normalnych czasach" wiekszosc "most important news" to zawsze jacys skoczkowie, narciarze, pilkarze, boxers … Zarowno polscy, jak z kazdej czesci swiata. No i czasem tez ich zony/dzieci/samochody/domy … Dla mnie to troche crazy, bo nie wchodze na strone medium typu "sport.pl" czy cos w tym rodzaju a jednak z jakichs powodow, gazeta.pl za najwazniejsze tematy dnia uznaje najczesciej cos zwiazanego ze sportem. I zeby nie bylo - mnie to nie przeszkadza, just noticed/intrigue wink Cheers.
            • al_sahra Re: Subiektywizm mediów 03.05.20, 01:45
              Gazeta.pl to nie jest poważny podał, tylko tabloid, więc wystawia na główną stronę lekkostrawną papkę informacyjną dla prostego ludu: sport, historyjki o celebrytach, kronikę kryminalną, sensacje pseudomedyczne itp.
              • bi_scotti Re: Subiektywizm mediów 03.05.20, 01:56
                Understood wink Ja sie wcale z tym nie spieram, raczej pozostaje zaintrygowana popularnoscia akurat sportu w tym zestawie. Moze to ja jestem old-fashion ale zawsze mi sie wydawalo, ze np. more-or-less znana panienka zdradzajaca jakiegos more-or-less znanego aktorzyne albo cos w tym rodzaju jest smaczniejszym kaskiem dla tabloid, niz to jak daleko skoczyl/dojechal/dokopal/doplynal spocony facet z kraju XYZ. No ale najwyrazniej sie myle, co nie przeszkadza mi dalej sie dziwic wink Cheers.
                • kochamruskieileniwe Re: Subiektywizm mediów 03.05.20, 10:35
                  A w tej masie info, króluje piłka nożna. Nieważne, - olimpiada, czy inne mistrzostwa świata w innej dyscyplinie - i tak najwięcej informacji jest o piłce nożnej big_grin

• homohominilupus Re: Subiektywizm mediów 03.05.20, 10:59
                    Tak! Jak mnie to wk****a. Nawet jeśli w innych dyscyplinach Polacy odnoszą sukces to prawie się o tym nie mówi, za to breaking news będą zawsze śmierdzące skarpetki jakiegoś trzecioligowego pilkarzyny z Fart Kielce.
                    • woman_in_love Re: Subiektywizm mediów 03.05.20, 11:40
                      Skąd znasz takie dziwne nazwy jak "Fart Kielce"?
                      Powaga, że takie coś istnieje? big_grin
                      • homohominilupus Re: Subiektywizm mediów 03.05.20, 12:28
                        woman_in_love napisała:

> Skąd znasz takie dziwne nazwy jak "Fart Kielce"?
                        > Powaga, że takie coś istnieje? big_grin

Wydaje mi sie, ze była taka nazwa 🙈
                        Może zmienili jak im ktoś wyjaśnił znaczenie słowa fart w obcym języku.
            • chococaffe Re: Subiektywizm mediów 03.05.20, 10:54
              To prawda big_grin Ale jeżeli chcesz bardziej normalnie to idź na portal wyborczej nie gazety

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka