Dodaj do ulubionych

Strach, nieuzasadniony

10.05.20, 10:52
Wiekszosc chorych w szpitakach ,dps-ach reszta przechodzi jak grype lzej lub ciężej .
Przy swinskiej bylo o wiele gorzej (smiertelnosc) tylko media byly spokojne teraz jest szał...
Dzieci są najwiejszymi wiezniami tej mefialnej histerii i wkoncu wrócą do szkoly , na szczęście.
Obserwuj wątek
    • little_fish Re: Strach, nieuzasadniony 10.05.20, 10:56
      Ty też powinnaś tam wrócić.
      A odpowiesz może w końcu na pytanie, skąd ta pewność?
      • magdzialena78 Re: Strach, nieuzasadniony 10.05.20, 13:07
        Ciekawość Cię zżera? Już niedługo ogłoszą 😉
        Zresztą co bym nie napisala to zawsze mozna podważyć.
        • little_fish Re: Strach, nieuzasadniony 10.05.20, 13:37
          Tak, jako matka dwójki uczniów chciałabym wiedzieć. No, ale od ciebie się nie dowiem...
          • magdzialena78 Re: Strach, nieuzasadniony 10.05.20, 14:23
            Jako matki nie zakuja Cię w kajdany jesli nie puscisz...moje zrodlo nie pomoze ci w podjęciu decyzji
            • little_fish Re: Strach, nieuzasadniony 10.05.20, 14:33
              Ale ja nie mam problemu z podjęciem decyzji, nie wiem z czego to wywnioskowałaś. Gdybym nie chciała puszczać dzieci do szkoły, to guzik by mnie obchodziło, czy i kiedy placówki zostaną otwarte.
              Twoje źródło jest nieistotne, postawa przedszkolaka (wiem, ale nie powiem) trochę mnie jednak bawi
        • karme-lowa Re: Strach, nieuzasadniony 10.05.20, 14:33
          magdzialena78 napisał:

> Ciekawość Cię zżera? Już niedługo ogłoszą 😉
          > Zresztą co bym nie napisala to zawsze mozna podważyć.
          A ja z pewnego źródła wiem, że nie otworzą.
          • little_fish Re: Strach, nieuzasadniony 10.05.20, 14:34
            A ja z pewnego źródła wiem, że sami jeszcze nie wiedzą, co i jak zrobią. 😁
            • karme-lowa Re: Strach, nieuzasadniony 10.05.20, 14:49
              little_fish napisała:

> A ja z pewnego źródła wiem, że sami jeszcze nie wiedzą, co i jak zrobią. 😁
              😂😂
    • ritual2019 Re: Strach, nieuzasadniony 10.05.20, 11:00
      Dokladnie magdzialena.
    • ivanova Re: Strach, nieuzasadniony 10.05.20, 11:07
      Ta panija olabogazarazumrzemy jest straszna. A tak lekko liczac jakies 500-700 tys. Przechorowalo juz bezobjawowo. Czyli smiertelnisc zadna (a trupy na ulicach miały leżeć).
      Tak, dzieci najbardziej żal. Dobrze ze po malu do normalnosci wraca. Niech tylko otworzą place zabaw (tak wiem dzieci rozniosa natychmiast zaraze i wszyscy umrzemy)
      • ritual2019 Re: Strach, nieuzasadniony 10.05.20, 11:49
        Jedna z moich sasiadek pracuje w szpitalu, jest pielegniarka, rozmawialywmy wczoraj, powiedziala ze w szpitalach nie tylko nie notuje sie wzrostu chorych ale wrecz spadek bo wielu ludzi z innymi problemami nie zglasza sie po pomoc. Natomiast umierajacym starts osobom wpisuje sie covid19 bez testowania.
        • ferra Re: Strach, nieuzasadniony 10.05.20, 17:46
          A nie spytałaś jej dlaczego tak wpisują i kto im konkretnie (dokumenty) tak rozkazał?
      • stephanie_harper2 Re: Strach, nieuzasadniony 10.05.20, 17:57
        Też czekam na otwarcie placów zabaw. Na szczęście nasze przedszkole niedługo się otwiera.
      • antonina.n Re: Strach, nieuzasadniony 10.05.20, 20:55
        Spytaj się w USA, UK, Hiszpanii, Włoszech i Chinach czy olabogazarazumrzemy było
        głupim myśleniem.

Teraz już wszystko powoli będzie wracać do względnej normy, współczynnik reprodukcji wirusa maleje i jeśli tylko ludzie nie zrezygnują ze środków ostrożności, to może niebawem wirus nie będzie już tak niebezpieczny (chodzi oczywiście o to, ze ilość chorych nie będzie zagrażać wydolności służby zdrowia).

No ale jest coraz lepiej głównie dzięki temu, ze ludzie spanikowali i wprowadzono daleko posunięte środki ostrożności. Gdyby wszyscy mieli takie podejście jak ty, to mielibyśmy pewnie drugie Chiny.

Ale tak, gdybym bardziej wierzyła w społeczeństwo, to bym uznała, ze należy już wracać do w miarę normalnego życia. Obawiam się tylko ludzi myślących podobnie jak ty, bo oni zwykle nie zachowują środków ostrożności.
        • ivanova Re: Strach, nieuzasadniony 10.05.20, 21:04
          Pudło moja droga. Zachowuję srodki ostrożności, wkurzaja mnie ludzie, ktorzy tego nie robia. Ale nie uwazam by trzeba było siedziec w zamknieciu latami, by trzeba bylo zamykac szkoły, lady i place zabaw. Wg badan ok 500000 ludzi w Polsce juz to przeszło- czyli śmiertelność na poziomie promila.
          • ivanova Re: Strach, nieuzasadniony 10.05.20, 21:04
            *lasy miało być
            • antonina.n Re: Strach, nieuzasadniony 10.05.20, 21:29
              To ja się bardzo cieszę. Mam nadzieję, ze tak zachowają się wszyscy.
    • araceli Re: Strach, nieuzasadniony 10.05.20, 11:19
      magdzialena78 napisał:
      > Przy swinskiej bylo o wiele gorzej (smiertelnosc) tylko media byly spokojne ter
      > az jest szał...

Wystarczy 3 minuty z Googlem, żeby nie pisać takich bzdur - tylko trzeba trochę mózgu mieć:
      stansanitarny.gis.gov.pl/stan_sanitarny_kraju_za_rok_2010.pdf
    • kosmos_pierzasty_x Re: Strach, nieuzasadniony 10.05.20, 11:42
      Świńska grypa w sumie zabiła od 150 do 600 tys. na całym świecie, zależnie od źródła. Korona na teraz niecałe 300 tys. Porównamy, gdy obecna pandemia się skończy, jeśli pozwolisz.
    • kozica111 Re: Strach, nieuzasadniony 10.05.20, 11:49
      I znow trzeba bedzie rano wstawac do pracy?
      • little_fish Re: Strach, nieuzasadniony 10.05.20, 11:51
        A nie wstajesz teraz? No to ci się pogorszy...
        • aerra Re: Strach, nieuzasadniony 10.05.20, 20:21
          Ja nie wstaję. Bo pracuję i tak z domu, wiec w godzinach dowolnych. A wstawałam, żeby dziecko do szkoły zawieźć wink
    • olena.s Re: Strach, nieuzasadniony 10.05.20, 11:52
      Polecam anglojęzycznym wywiad z Laurie Garret, dziennikarką naukową specjalizującą się w ochronie zdrowia, zdobywczynią Pulitzera, autorką proroczej książki o epidemii.
      A laikom totalnym dodam, że my po prostu nadal nie mamy pojęcia, jak się ta epidemia będzie zmieniać.

• ritual2019 Re: Strach, nieuzasadniony 10.05.20, 12:01
        Ten wirus nie jest jedyny, jest tez lagodny w porownaniu z innymi. Nawet jesli mozna by go zlikwidowac to beda kolejne. Za kazdym razem bedziemy sie tak zachowywac? Dlaczego od teraz a nie.wczesniej?
        Tak, ten wirus zmieni zycie miliardow ludzi bo mial zmienic poprostu.
        • olena.s Re: Strach, nieuzasadniony 10.05.20, 12:08
          Już parę razy opisałaś swoją spiskową wizję.
          A ja ci powiem tyle, że kilkanaście lat temu czytałam wywiad z zakaźnikiem, który wyliczał, że wobec wpychania się ludzi w obce im ekosystemy należy liczyć się z tym, że zetkniemy się z kilkoma już istniejącymi (choć jeszcze nieznanymi nam) patogenami, które popieszczą ludzkość mniej więcej tak, jak ebola i inne gorączki krwotoczne. Podkreślam: istniejącymi podówczas, a nie spokojnie ewoluującymi w różnych zwierzakach.
        • magdzialena78 Re: Strach, nieuzasadniony 10.05.20, 13:10
          Gdyby nie wszechwladne media statystyczna ematka myslalaby ze covid to syrop na kaszel
          • araceli Re: Strach, nieuzasadniony 10.05.20, 13:25
            magdzialena78 napisał:
            > Gdyby nie wszechwladne media statystyczna ematka myslalaby ze covid to syrop na
            > kaszel

Statystyczna Magdalenka dalej tak myśli.
          • ritual2019 Re: Strach, nieuzasadniony 10.05.20, 13:44
            magdzialena78 napisał:

> Gdyby nie wszechwladne media statystyczna ematka myslalaby ze covid to syrop na
            > kaszel

Dokladnie.
        • kosmos_pierzasty Re: Strach, nieuzasadniony 10.05.20, 13:30
          >Ten wirus nie jest jedyny, jest tez lagodny w porownaniu z innymi.

I właśnie dlatego, że jest stosunkowo "łagodny", że zarażają osoby bezobjawowe, że lekko chore mogą swobodnie się przemieszczać, to sobie spokojnie podróżuje po świecie i jednak zabija, niezależnie co byście tu nie naprodukowały. Bardziej zjadliwy nie byłby tak łatwo przenoszony, bo wybiłby swoich "żywicieli" i sam padł, a ten się trzyma i przenosi w kolejne miejsca bez problemu. Dlatego wprowadzono tyle obostrzeń, bo tylko utrudnianie mu przenoszenia się z osoby na osobę daje możliwość panowania nad sytuacją.
          • ritual2019 Re: Strach, nieuzasadniony 10.05.20, 13:46
            Wiele rzeczy zabija, grypa nawet wiecej. Ilu faktycznie zmarlo w wyniku komplikacji tego sie nie dowiemy, podejrzewam ze sporo mniej niz podaja media.
          • magdzialena78 Re: Strach, nieuzasadniony 10.05.20, 14:18
            Grypy tez sie boisz? Szczepi sie ze 2% w pl. Zniwo zbiera po dps ach i staruszkach co roku, kosi tylko.. eee nie jest medialna? Grypa, grypka taka nasza takie troche mocniejsze przeziebienie.

• araceli Re: Strach, nieuzasadniony 10.05.20, 14:26
              magdzialena78 napisał:
              > Grypy tez sie boisz? Szczepi sie ze 2% w pl. Zniwo zbiera po dps ach i staruszk
              > ach co roku, kosi tylko.. eee nie jest medialna? Grypa, grypka taka nasza takie
              > troche mocniejsze przeziebienie.

W zeszłym sezonie grypowym na grypę odnotowano 146 zgonów. Naprawdę wystarczą 3 minuty w Googlu. Tylko po co - lepiej pisać bzdury:
              gis.gov.pl/zdrowie/meldunek-glownego-inspektora-sanitarnego-dot-sytuacji-epidemiologicznej-grypy-za-okres-1-7-kwietnia-2019-r-europa-za-okres-8-15-kwietnia-2019-r-polska/
              • magdzialena78 Re: Strach, nieuzasadniony 10.05.20, 14:47
                Serio? Wpisywana jest niewydolnosc krążeniowo oddechowa.
                • araceli Re: Strach, nieuzasadniony 10.05.20, 14:53
                  magdzialena78 napisał:
                  > Serio? Wpisywana jest niewydolnosc krążeniowo oddechowa.

Tak - ty wiesz! Spisegggg!!!
                  • magdzialena78 Re: Strach, nieuzasadniony 10.05.20, 14:55
                    Tobie zostawiam nazewnictwo.niestety gawiedzi łatwo wcisnąć wszystko pod płaszczykiem troski.
                    • araceli Re: Strach, nieuzasadniony 10.05.20, 15:00
                      magdzialena78 napisał:
                      > Tobie zostawiam nazewnictwo.niestety gawiedzi łatwo wcisnąć wszystko pod płaszc
                      > zykiem troski.

Napisała Madzia słuchająca Zenka M smile
    • nessy Re: Strach, nieuzasadniony 10.05.20, 13:13
      histeria już minęła a dzieciom nikt nie broni wyjścia na dwór, odkąd zaczęli zdejmować kolejne obostrzenia. tyle tylko, że uczą się zdalnie i nie chodzą do szkół/przedszkoli itd...
      mimo wszystko, nie chciałabym się zarazić.
      • magdzialena78 Re: Strach, nieuzasadniony 10.05.20, 13:19
        Nikt nie chce chorować, na zwykla grype tez nie.
        To są przesadne środki szkodzące wszystkim.zobaczymy za rok jakie będą nastroje społeczne.
        • asia_i_p Re: Strach, nieuzasadniony 10.05.20, 17:47
          Zrozum, że abstrahując całkowicie od przebiegu choroby, przez sam fakt obostrzeń to nie jest zwykła grypa. Ponieważ przy zwykłej grypie
          a) nie grozi mi, że przez minimum dwa tygodnie a maksimum nie wiadomo ile (niekiedy są problemy z testami dla ludzi na kwarantannie) nie będę mogła wyjść z domu, bo spotkałałam kogoś chorego;
          b) nie grozi mi, że jeżeli moje mieszkanie zostanie uznane za niezdatne do kwarantanny/ izolacji, to na te od dwóch tygodni do niewiadomo ilu zostanę zamknięta w izolatorium.

Więc nie dziw się, że ludzie nie mają ochoty się zarazić, skoro to w tej chwili bardzo utrudnia życie.
      • ivanova Re: Strach, nieuzasadniony 10.05.20, 13:19
        Nie minela. Place zabaw zamknięte, przedszkola też, kontakt z rowiesnikami utrudniony...
    • gyubal_wahazar Re: Strach, nieuzasadniony 10.05.20, 13:30
      Popieram. Łatwość z jaką milionom frajerów udało się wcisnąć kit o śmiercionośnym wirusie i skoszarować ich we własnych domach, pozbawiając środków utrzymania na ponad 2 mce, jest zdumiewająca.

Jeszcze kilka czy kilkanaście lat temu, trzeba by zrobić porządny stan wojenny z czołgami na ulicach, a teraz wystarczyło z jednego z mniej znanych wariantów grypy zrobić armageddon

Następnym razem wystarczy, że jakiś firerek gwizdnie na palcach i postraszy mandatami, a potulne owieczki zrobią co im pani w tv każe. Dramat
      • bywalec.hoteli Re: Strach, nieuzasadniony 10.05.20, 13:48
        Media i social media nakręcają strach i panikę.
        • gyubal_wahazar Re: Strach, nieuzasadniony 10.05.20, 14:28
          To że telewizory cisną tą histerie, w ogóle mnie nie dziwi. To czego jednak nie rozumiem, to że również młodzi ludzie w ciemno kupują te bzdety, a przecież po necie poruszają się godzinami codziennie. Ile to roboty, wbić kilka zaklęć do gugla ? Pewnie szkoda im czasu, w którym można by postrzelać, czy nacieszyć ślepia figlarnymi paniami
          • gyubal_wahazar Re: Strach, nieuzasadniony 10.05.20, 14:29
            .. lub panami - żebym nie oberwał od seksistów zaraz
          • bywalec.hoteli Re: Strach, nieuzasadniony 10.05.20, 14:30
            no internet podkręca tę histerię jeszcze bardziej - patrz fejs i ematka.
      • astrologia333 Re: Strach, nieuzasadniony 10.05.20, 14:21
        Muszę cię pochwalić. W końcu znalazłeś wątek w którym możesz wyznać prawdę objawioną i nie kłóci się to z jego tematem 🔥.
        • gyubal_wahazar Re: Strach, nieuzasadniony 10.05.20, 14:29
          Dla tak wiernej recenzentki, skłonny jestem do największych poświęceń wink
          • astrologia333 Re: Strach, nieuzasadniony 10.05.20, 14:43
            Skoro tak, to rozumiem, że mogę zgłosić uwagi? strasznie uboga ta prawda, w wątku tematycznym. Wiem, że zdecydowanie więcej można tutaj napisać. Troszkę mam niedosyt.
            • gyubal_wahazar Re: Strach, nieuzasadniony 10.05.20, 17:02
              Robię co mogę by ci nieba przychylić, ale najwyraźniej nie umiem sprostać oczekiwaniom. A która z warstw narracji najbardziej cię frasuje: frazeologiczna, dramaturgiczna czy merytorczna ?
              • astrologia333 Re: Strach, nieuzasadniony 10.05.20, 17:34
                Nieprawda. Obijasz się. Wyraźnie przedkładasz inne zajęcia nad prawdę. Masz niepowtarzalną okazję wszystko nam powiedzieć.

Każda.
                • gyubal_wahazar Re: Strach, nieuzasadniony 10.05.20, 18:17
                  No dobra. I tak mnie już zdemaskowałaś.

To ja zmyśliłem tą koronę, którejś bezsennej nocy, przy wątłym blasku średniowiecznego ogarka, medytując 4-tą dobę w zazen, na granitowej posadzce pojedyńczej celi, tybetańskiego klasztoru Xie Yuan (37 piętro bez windy, ale za to z rajcowną gejszą w cenie).

Rano zwierzyłem się z niej (korony, nie gejszy) wielebnemu przeorowi, który zaklął ją w formę klasycznego koanu i zapisał w sanskrycie na drzwiach świątyni. Pech chciał, że 3 dni potem przyszwendał się ten białas Gejc i rzecze:

- A co to za bazgroły do wafla wacka ?! To na to wam 3 wory ryżu, kilo krakoskiej i 2 pętka podgardlanej, wysponsorowałem ?

Okrutnie się przy tym zakotłował i już chciał dalej szczempić paszczę, by mu oddać tą podgardlaną, gdy oto z sąsiedniego sołectwa nadleciał jaśnie oświecony imć Szumowina, któren mu całego koana, jak ksiądz-Magdzie wyłożył.

A dalej to już sama wiesz, tak że ten
        • magdzialena78 Re: Strach, nieuzasadniony 10.05.20, 14:42
          A jaka jest ta prawdziwa? Wiesz? Skad czerpiesz info ? Fb, tvp, cnn.tvn, gszera, interia inne? Zdrowy rozsadek juz poszedl na boczny tor?
          Znasz kogoś chorego na covid ? A na grypę?
          • astrologia333 Re: Strach, nieuzasadniony 10.05.20, 14:45
            A ty skąd wiesz? Od grajka weselnego? Phila, Andiego czy Zięby?
            • magdzialena78 Re: Strach, nieuzasadniony 10.05.20, 14:46
              Od Zenka M
            • little_fish Re: Strach, nieuzasadniony 10.05.20, 16:39
              Magdalena wie z pewnego źródła . Tajemniczego w dodatku.
          • araceli Re: Strach, nieuzasadniony 10.05.20, 14:46
            magdzialena78 napisał:
            > Zdrowy rozsadek juz poszedl na boczny tor?

U ciebie zdecydowanie tak.
            • magdzialena78 Re: Strach, nieuzasadniony 10.05.20, 14:53
              Bo?
              • araceli Re: Strach, nieuzasadniony 10.05.20, 14:54
                magdzialena78 napisał:
                > Bo?

Bo piszesz bzdury bez poparcia w danych czy nauce.
          • gyubal_wahazar Re: Strach, nieuzasadniony 10.05.20, 17:12
            Mogę ci odpowiedzieć, skąd czerpane informacje są dla mnie spójne, logiczne i pozbawione propagandowego bełkotu: worldometers.info, Judy Mikovits, Peter Glidden, Jerzy Jaśkowski, Jerzy Zięba, Hubert Czerniak plus sporo pojedyńczych artykułów, wywiadów i innych informacji, ale spoza głównego ścieku, w tym tych które wymieniłaś

> Znasz kogoś chorego na covid ? A na grypę?

Nie znam nikogo takiego. Nawet więcej: nie znam nikogo chorego na kurzą ślepotę, sienny katar ani amerykańskie zapalenie mózgu u koni
            • ferra Re: Strach, nieuzasadniony 10.05.20, 17:56
              bdb wywiad z dr Judy A.. Mikovits
              porozmawiajmy.tv/ekspert-wyjasnia-czym-sa-koronawirusy-i-jak-dzialaja-szczepionki-dr-judy-a-mikovits/
              • araceli Re: Strach, nieuzasadniony 10.05.20, 18:04
                ferra napisała:
                > bdb wywiad z dr Judy A.. Mikovits
                > porozmawiajmy.tv/ekspert-wyjasnia-czym-sa-koronawirusy-i-jak-dzialaja-szczepionki-dr-judy-a-mikovits/

No i na antyszczepskie oszołomy długo nie trzeba było czekać...
                • gyubal_wahazar Re: Strach, nieuzasadniony 10.05.20, 18:18
                  Jest gorzej niż myślisz: to antyszczepy nie mogły się na ciebie i inne szczepy tu doczekać
                • antonina.n Re: Strach, nieuzasadniony 10.05.20, 21:13
                  Mam wśród dalszych znajomych dwa małżeństwa antyszczepow. Z ludzi, których znam osobiście tylko oni twierdzą, ze „wirus to mistyfikacja”.
                  • ferra Re: Strach, nieuzasadniony 10.05.20, 21:20
                    Ależ wirus (i setki innych) istnieje,. Plandemia jest dęta,
              • gyubal_wahazar Re: Strach, nieuzasadniony 10.05.20, 18:19
                Dzięki, chętnie przeczytam, bo babka jest naprawdę mocarna
          • majenkir Re: Strach, nieuzasadniony 10.05.20, 20:33
            magdzialena78 napisał:
            > A jaka jest ta prawdziwa? Wiesz? Skad czerpiesz info ? Fb, tvp, cnn.tvn, gszera
            > , interia inne? Zdrowy rozsadek juz poszedl na boczny tor?

Cos w tym jest. Wczoraj wlaczylam CNN (ostatnio staram sie nie ogladac wiadomosci) - przez chyba 5 minut kilka razy powiedzieli "deadly virus" wink.
            • ivanova Re: Strach, nieuzasadniony 10.05.20, 21:06
              Rzeczywiscie "very deadly" biorac pod uwagę rzwczywista ilosc chorych (2% juz przechorowalo bezobjawowo).
            • magdzialena78 Re: Strach, nieuzasadniony 11.05.20, 14:11
              Zycie tez jest deadly....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka