Dodaj do ulubionych

Wasze kierunki na wakacje 2020

12.05.20, 00:12
...to Czechy, Słowacja i Węgry big_grin
next.gazeta.pl/next/7,173953,25934861,wczasy-za-granica-w-tym-roku-wiceminister-moze-bedzie-mozna.html
Obserwuj wątek
    • jusytka Re: Wasze kierunki na wakacje 2020 12.05.20, 05:44
      Latem się za granicę nie wybieram, ale na zimowe ferie już mam wykupione loty...
    • lajtova Re: Wasze kierunki na wakacje 2020 12.05.20, 06:37
      Czechy jakby były otwarte to dlaczego nie.
      Wspaniały kraj pełen zamków, pałaców, klimatycznych miasteczek, cudów przyrody. A może i Praga w tym roku nie będzie zapchana i zadeptana.
    • zazou1980 Re: Wasze kierunki na wakacje 2020 12.05.20, 07:34
      S*anie w banie, moze w czerwcu tak bedzie, ale od lipca Unia wymusi otwarcie granic wewnetrznych. Ja ciagle planuje w sierpniu udac sie na jedna z greckich wysp. Jestem przekonana, ze czrtery beda latac. Z reszta normalny ruch lotniczy tez do tego czasu bedzie sie odbywal...
      • niemaznaczenia Re: Wasze kierunki na wakacje 2020 12.05.20, 07:49
        Czarter, hotel, w tym roku bym nie ryzykowała wyjazdu w formule masowej. Też myślimy o Grecji albo Chorwacji, ale pod koniec sierpnia samochodem do apartamentu w spokojnym miejscu na uboczu. Bez promenad, tłumów i restauracji.

Ma coś na oku, znajomi byli, podobno idealne miejsce na relaks i wyciszenie się.

www.villaanastasia.gr/index.php/en/
        • zazou1980 Re: Wasze kierunki na wakacje 2020 12.05.20, 07:52
          Ale my sie nie boimy, nie mam lekow przed turystyka masowa, a czarterem zawsze latwiej wrocic z powrotem do kraju...
          • niemaznaczenia Re: Wasze kierunki na wakacje 2020 12.05.20, 07:55
            Dlaczego łatwiej?
            • zazou1980 Re: Wasze kierunki na wakacje 2020 12.05.20, 08:00
              Bo czartery zawsze sprowadzaja do kraju, a loty komercyjne moga po prostu uciac od jakiejs daty. Tak przeciez bylo u nas w marcu. Potem tym komercyjnym zostal tylko lot do domu, oczywiscie za nowy bilet...
              • niemaznaczenia Re: Wasze kierunki na wakacje 2020 12.05.20, 08:04
                Dlatego jedziemy samochodem jeśli granice będą otwarte. A z masówką daliśmy sobie spokój już lata temu, jeśli tylko dało się zorganizować wyjazd indywidualnie. W tym roku, biorąc pod uwagę różne obostrzenia w hotelach, i istniejące wciąż ryzyko w większych skupiskach ludzi, wyjazd do hotelu to moim zdanie taki sobie pomysł.
                • zazou1980 Re: Wasze kierunki na wakacje 2020 12.05.20, 08:14
                  My akurat nie wybieramy sie do hotelu, tylko do takiego pensjonatu na niewielkiej wyspie. Planujemy apartament z aneksem kuchennym, ale w okolicy sa restauracje. Bylismy tam w zeszlym roku i zaledwie polowa miejsc byla wykorzystana. Prawie puste baseny, boiskosc plaz (nezbyt oblezonych), ogolnie brak tlumow. W tym roku pewnie bedzie jeszcze mniej turystow i to mi pasuje...
      • berber_rock Re: Wasze kierunki na wakacje 2020 12.05.20, 08:50
        zazou1980 napisała:

> S*anie w banie, moze w czerwcu tak bedzie, ale od lipca Unia wymusi otwarcie gr
        > anic wewnetrznych

Nie. Niestety nie wymusi. Też na to liczyłam. Ale już poszedł komunikat wewnętrzny ze w tej kwestii nastawiają się na klęskę.
        Niektóre kraje poszły w kierunku: ok, otwieramy granice ale wprowadzamy obostrzenia dla turystów tak aby ich zniechęcić.
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Wasze kierunki na wakacje 2020 12.05.20, 07:48
      Czyli nie otworzą granic?
      Bo mam opłaconą wycieczkę do Danii w połowie lipca ... hmmmm?!?
    • mdro Re: Wasze kierunki na wakacje 2020 12.05.20, 07:50
      Najbardziej mnie w tym fascynuje przekonanie, że są w stanie a) załatwić wpuszczanie polskich obywateli do takich krajów, które wybiorą; b) zabronić im wyjeżdżać, jeśli inne kraje otworzą granice (no chyba że stan wyjątkowy...). Czy te ministry myślą, że mają jakąś moc sprawczą w polityce unijnej?
      • berber_rock Re: Wasze kierunki na wakacje 2020 12.05.20, 08:52
        Nie zabronią Ci wyjeżdżać.
        Ale jak będziesz wracać, to wlepia mandat za to że wyjeżdżałaś w celu który nie jest podstawowa potrzeba życiowa.
        • h_albicilla Re: Wasze kierunki na wakacje 2020 12.05.20, 09:01
          W Polsce nie ma mandatów za wyjazd z kraju z jakiegokolwiek powodu
        • chococaffe Re: Wasze kierunki na wakacje 2020 12.05.20, 10:08
          Nie mandat, tylko kwarantanna
          • berber_rock Re: Wasze kierunki na wakacje 2020 12.05.20, 11:29
            Nie wiem. U mnie mandat. Za wyjazd bez uzasadnionej potrzeby zyciowej.
            • chococaffe Re: Wasze kierunki na wakacje 2020 12.05.20, 13:47
              Czyli najpierw wypuszczają przez kontrolowane granice bez uzasadnionej potrzeby zyciowej a potem nie chcą wpuścić bez mandatu? wink
              • berber_rock Re: Wasze kierunki na wakacje 2020 12.05.20, 18:07
                Dokladnie tak.
                Na drogach wyjazdowych nie ma patroli. Sa na wjazdach.
                Jechalam w sobote przywiezc syna z innego kraju, ktory w samotnosci juz dostawal swira.
    • h_albicilla Re: Wasze kierunki na wakacje 2020 12.05.20, 07:58
      Ja mam wykupiony lot do Grecji na koniec lipca ale jeśli Grecja utrzyma obowiązek wykonania testu na koronawirusa to nie polecę bo ten lot kosztował mnie sporo mniej niż test (634 zł w Diagnostyce z zaświadczeniem lekarskim i tłumaczeniem na angielski). Aż tak mi nie zależy żeby się tam w takim okresie pachać, bo Grecja z okazji koronawirusa dostała prawdziwego pierdolca -pozamykała wszystko i wyjść z domu można było tylko uzyskując zgodę lokalnych władz. Obawiam się, że jak przyjadą turyści i słupki zachorowań pójda w górę to im ponownie odbije i wszystko pozamykają.
      • zazou1980 Re: Wasze kierunki na wakacje 2020 12.05.20, 08:06
        Oni panicznie zamykali wszystko wlasnie dlatego, by miec ladne, niskie statystyki i zeby turysci wybierali ich kraj. Ogladalam niedawno jakis reportaz stamtad i zapraszali wszystkich od lipca, gosciu mowil, ze na wielu wyspach nie odnotowano nawet 1 przypadku i ze jest bezpiecznie. Dla nich sezon bez kientow to kaplica dla finansow kraju i UE juz teraz nie pomoze...
        • h_albicilla Re: Wasze kierunki na wakacje 2020 12.05.20, 08:10
          To są pobożne życzenia. Wcale nie zapraszają wszystkich. Mieszkańcy wysp nawet Greków z Aten nie chcieli wpuścić tak się bali. Nadal zresztą nie wpuszczają. Ludzi z zagranicy zapraszają na podstawie negatywnego testu
          • zazou1980 Re: Wasze kierunki na wakacje 2020 12.05.20, 08:17
            Niejako nie maja wyboru, bo bez turystow sobie nie poradza. Tam poza turystyka i podporzadkowana jej produkcja rolna czy restauracyjna nie ma praktycznie nic z czego mozna by zyc...
            • h_albicilla Re: Wasze kierunki na wakacje 2020 12.05.20, 08:25
              Z lektury różnych forów wynika, że sporo Greków jest przekonanych, że jak zwykle UE im pomoże i nie musza się narażać na zakażonych turystów. Może zmienią zdanie jak głod ich przyciśnie. Póki co podobno dużo mieszkanców jest przeciwna otwieraniu granic dla wszystkich
              • roks30 Re: Wasze kierunki na wakacje 2020 12.05.20, 08:33
                Podobno w tym tygodniu ma być decyzja UE o terminie otwarcia wewnętrznych granic. Możliwe, że nawet jutro.
                • berber_rock Re: Wasze kierunki na wakacje 2020 12.05.20, 08:55
                  roks30 napisała:

> Podobno w tym tygodniu ma być decyzja UE o terminie otwarcia wewnętrznych grani
                  > c. Możliwe, że nawet jutro.

BZDURA. Decyzje o otwarciu i zamknięciu granic są w gestii państw członkowskich.

EU może jedynie ogłosić jak jej idą negocjacje.
                  Powiem Ci od razu. Idą kiepsko.
                  • niemaznaczenia Re: Wasze kierunki na wakacje 2020 12.05.20, 09:10
                    W gestii państw, ale UE dąży do tego aby była to decyzja skoordynowana i dlatego dogadują się wspólnie w Brukseli.
                    • berber_rock Re: Wasze kierunki na wakacje 2020 12.05.20, 09:49
                      To wiem.
                      Ale moge Ci powiedziec, ze sie nie dogadali.
                      Glownie przez FR i DE.
      • gris_gris Re: Wasze kierunki na wakacje 2020 12.05.20, 11:00
        Ja mam gorzej, bo lot 2 lipca, pobyt 3 tyg na wyspie. A mialo byc tak pieknie!

Dostalam email od wlasciciela domu, ze jak najbardziej sa gotowi i czekaja, ale moge oczywiscie odwolac. I na tym sie chyba skonczy, bo nie wiadomo przeciez, czy loty beda tak wczesnie. Abstrahuje tu zupelnie od tego, czy warto jechac (zamkniete tawerny? jak bedzie wygladac plazowanie, zwiedzanie? Czy trzeba bedzie miec maski?) i czy to nie jest ryzykowne (na pewno jest - w dlugiej podrozy mozna sie zarazic, nieistotne jest, ze Grecy sa zdrowi, turysci niekoniecznie).
        • chococaffe Re: Wasze kierunki na wakacje 2020 12.05.20, 11:03
          Też obawiam się podróży jako takiej (lotniska, dworce)
          • kurt.wallander Re: Wasze kierunki na wakacje 2020 12.05.20, 18:58
            chococaffe napisała:

> Też obawiam się podróży jako takiej (lotniska, dworce)

Dlatego ja planowałam Grecję własnym samochodem. Na sierpień. No, ale rekrutację do LO zaplanowali nam na sierpień, więc możemy juz tylko odwołać rezerwację noclegów sad
            • chococaffe Re: Wasze kierunki na wakacje 2020 12.05.20, 19:06
              No tak...wspólczuję. I życzę, żeby te wyrzeczenia się "opłacały" tzn, żeby dziecko dostało się do szkoły pierwszego wyboru (a potem nie żałowało).
            • tol8 Re: Wasze kierunki na wakacje 2020 13.05.20, 12:20
              We Wrocławiu rekrutacja w lipcu, normalnie. Gdzie takie terminy?
    • ichi51e Re: Wasze kierunki na wakacje 2020 12.05.20, 08:35
      a gdzie w tym czasie beda miejscowi? bo ja to sie juz obawiam ze w Austrii dla wszystkich Austriakow miejsc nie starczy...
    • czekoladazkremem Re: Wasze kierunki na wakacje 2020 12.05.20, 08:37
      A ja na Węgry to bym sobie nawet i pojechała.
    • str8.up Re: Wasze kierunki na wakacje 2020 12.05.20, 08:39
      Ja przestałam ogarniać na czym polega to zamknięcie granic. Promy do Szwecji normalnie pływają. Znajomi z Niemiec twierdzą, że wybierają się nad polski Bałtyk, bo w Niemczech jeszcze nie mogą, a do PL już mogą wjechać bez kwarantanny. To co dokładnie jest teraz zamknięte? Te Węgry, Czechy i Słowacja, które otworzą na wakacje?
      • berber_rock Re: Wasze kierunki na wakacje 2020 12.05.20, 08:57
        U mnie na przykład zamknięte jest wszystko.

Tzn. Niemcy mnie wpuszcza, ale jak będę wracać z powrotem do własnego kraju, to dostanę mandat za to że wyjechałam w celach rozrywkowych.
        • zazou1980 Re: Wasze kierunki na wakacje 2020 12.05.20, 09:07
          No ale wiesz, u nas jest inaczej. Wlasnym transportem moge jechac gdzie chce (o ile dany kraj noe ma wlanych ograniczen), a po powrcie do PL czeka mnie po prostu kwarantanna...
          • niemaznaczenia Re: Wasze kierunki na wakacje 2020 12.05.20, 09:11
            Chodzi o to, aby tej kwarantanny nie było, bo nikt nie wyjedzie na wakacje mają w perspektywie siedzenie w zamknięciu po powrocie. Poza tym sytuacja komplikuje się jak się jedzie prze kilka krajów.
            • leanne_paul_piper Re: Wasze kierunki na wakacje 2020 12.05.20, 09:34
              niemaznaczenia napisał(a):

> Chodzi o to, aby tej kwarantanny nie było, bo nikt nie wyjedzie na wakacje mają
              > w perspektywie siedzenie w zamknięciu po powrocie. Poza tym sytuacja komplikuj
              > e się jak się jedzie prze kilka krajów.

Nie, dlaczego, ja moge posiedziec po powrocie 2 tygodnie na luzie. Ostatnio bardzo mi sie podobalo, wyspalam sie, odpoczelam, a pracowalam zdalnie.
              Ja nawet biore pod uwage podwojna kwarantanne, jezeli taka np. Etiopia czy Mozambik nie zdejma obostrzen, ale pod warunkiem, ze mnie zamkna z malzonkiem😎
        • h_albicilla Re: Wasze kierunki na wakacje 2020 12.05.20, 09:19
          Z ciekawości zaytam jaki to kraj daje mandaty za wyjazd? Czytam różne fora i się coraz częsciej okazuje, że Polacy mieli w Europie najwięcej wolności w czasie tej koronafarsy
          • berber_rock Re: Wasze kierunki na wakacje 2020 12.05.20, 09:52
            Daja jak wracasz i nie potrafisz udowodnic, ze wyjechalas w niezbednej potrzebie zyciowej np. aby opiekowac sie czlonkiem rodziny zamieszkalym za granica. Nie ma kontroli przy wyjezdzie.
            Belgia.

250 EUR
          • berber_rock Re: Wasze kierunki na wakacje 2020 12.05.20, 09:53
            Zeby bylo ciekawiej, kraje oscienne, czyli NL, DE nie maja nic przeciwko wizytom BE w ich granicach (pod warunkiem of course ze nie wymyka sie to spod kontroli). Jedyny kraj, ktory takie wizyty sciga to BE.
            • iwoniaw Re: Wasze kierunki na wakacje 2020 12.05.20, 16:14
              berber_rock napisał(a):

> Zeby bylo ciekawiej, kraje oscienne, czyli NL, DE nie maja nic przeciwko wizyto
              > m BE w ich granicach (pod warunkiem of course ze nie wymyka sie to spod kontro
              > li). Jedyny kraj, ktory takie wizyty sciga to BE.

No więc właśnie, myślisz że NL czy DE zabroni swoim wyjeżdżać na wakacje?
              • berber_rock Re: Wasze kierunki na wakacje 2020 12.05.20, 18:12

> No więc właśnie, myślisz że NL czy DE zabroni swoim wyjeżdżać na wakacje?

Co do NL - oni juz w tej chwili moga jezdzic na wakacje. Problem jest taki, ze nie maja ktoredy wyjechac.
                Czyli wracamy do zagadnienia: fajnie ze Grecja czy Chorwacja sie otworzy, tylko jak tam dotrzec?

Co do DE - jestem przekonana ze Merkel wymysli cos aby to ograniczyc smile
                • iwoniaw Re: Wasze kierunki na wakacje 2020 12.05.20, 18:18
                  berber_rock napisał(a):

>
                  > > No więc właśnie, myślisz że NL czy DE zabroni swoim wyjeżdżać na wakacje?
                  >
                  >
                  > Co do NL - oni juz w tej chwili moga jezdzic na wakacje. Problem jest taki, ze
                  > nie maja ktoredy wyjechac.
                  > Czyli wracamy do zagadnienia: fajnie ze Grecja czy Chorwacja sie otworzy, tylko
                  > jak tam dotrzec?

Samolotem? Czy z NL mają zakaz wylotów, czy nie latają, bo nie mają z kim, ale jak biura sprzedadzą wakacje, to się zapełnią i czartery i rejsowe?

>
                  > Co do DE - jestem przekonana ze Merkel wymysli cos aby to ograniczyc smile

Ograniczyć czy zakazać, oto jest pytanie? Ech, chciałabym, żeby COŚ było wiadomo w końcu...
                  • chococaffe Re: Wasze kierunki na wakacje 2020 12.05.20, 18:24
                    Ech, chciałabym, żeby COŚ było wiadomo w końcu...

Moim zdaniem nikt nie chce być pierwszy z ciut bardziej długoterminowymi planami.
                  • snakelilith Re: Wasze kierunki na wakacje 2020 12.05.20, 22:18
                    Jak podaje Bild Merkel telefonowała już z Macronem i Kurzem z Austrii w sprawie otwarcia granic i najprawdopodobniej, czyli według planu,od 15 czerwca granice Francji, Niemiec i Austrii mają być całkowicie otwarte.
                    • berber_rock Re: Wasze kierunki na wakacje 2020 13.05.20, 17:28
                      snakelilith napisała:

> Jak podaje Bild Merkel telefonowała już z Macronem i Kurzem z Austrii w sprawie
                      > otwarcia granic i najprawdopodobniej, czyli według planu,od 15 czerwca granic
                      > e Francji, Niemiec i Austrii mają być całkowicie otwarte.
                      >

Fajnie! Ale mojego problemu to nijak nie rozwiazuje, bo nadal nie mam jak sie wydostac. sad
                      • chococaffe Re: Wasze kierunki na wakacje 2020 13.05.20, 17:35
                        Ciekawe czy to da jakiś efekt ( i jaki)

plus.lesoir.be/300162/article/2020-05-11/carte-blanche-la-culture-est-vivante-grace-des-milliers-de-travailleureuses?fbclid=IwAR163x1sIn6TA3GnltfrQXd8bs7vvCG6lBpTmda9RYh5n9DjH6JBVEdAmh8
                      • iwoniaw Re: Wasze kierunki na wakacje 2020 13.05.20, 17:49

> Fajnie! Ale mojego problemu to nijak nie rozwiazuje, bo nadal nie mam jak sie w
                        > ydostac. sad

A właściwie to jakie są powody takiego postępowania Belgii (mandaty przy powrocie a nie np. kwarantanna)? Czymś uzasadniają, że tak inaczej niż wszędzie wokół?
        • dyzurny_troll_forum Re: Wasze kierunki na wakacje 2020 12.05.20, 09:25
          berber_rock napisał(a):

> U mnie na przykład zamknięte jest wszystko.
          >
          > Tzn. Niemcy mnie wpuszcza, ale jak będę wracać z powrotem do własnego kraju, to
          > dostanę mandat za to że wyjechałam w celach rozrywkowych.

Ahhh taki po prostu bilet do wolności.
          A ile to kosztuje?
    • mum2004 Re: Wasze kierunki na wakacje 2020 12.05.20, 09:02
      Poczekamy zobaczymy. Namioty i sprzęt kempingowy czeka w pogotowiu, kierunek Czechy Węgry całkiem nam pasuje.
      • bi_scotti Re: Wasze kierunki na wakacje 2020 12.05.20, 15:05
        mum2004 napisała:

> Poczekamy zobaczymy. Namioty i sprzęt kempingowy czeka w pogotowiu,

smile Same here. Juz pisalam, Ontario duze (the Province of Ontario is approximately 1,076,395 sq. km / 415,598 sq mi - larger than France and Spain combined; almost 1/3 the size of India) - mozemy cale wakacje podrozowac, jest canoe, sa rowery - no problem. Problem jedynie w tym zeby sie z dziecmi spotkac no i w tym, ze … beda komary tongue_out Zima byla ciepla wiec mosquitoes nie wybila suspicious Czlowiek to sobie jednak zawsze znajdzie jakis problem big_grin Cheers.
    • swiezynka77 Re: Wasze kierunki na wakacje 2020 12.05.20, 09:06
      kraje bardzo fajne, ale jeśli dalej będzie obowiązek kwrantanny 2tyg po powrocie to słabo...
    • sumire Re: Wasze kierunki na wakacje 2020 12.05.20, 09:06
      Abstrahując już od głupoty tego pomysłu i jego wydźwięku (dobrze, że Jugosławii nie wymienił...) - to są całkiem fajne kraje na wakacje; słowackie Tatry są cudowne i chętnie bym wróciła, a na Węgrzech jeszcze nigdy nie byłam smile
      • triss_merigold6 Re: Wasze kierunki na wakacje 2020 12.05.20, 09:43
        Na Węgrzech jest super.
        My będziemy blisko granicy ze Słowacją więc pewnie na Słowację też się ruszymy.
        • stavros2002 Re: Wasze kierunki na wakacje 2020 12.05.20, 09:56
          Na Węgrzech jest fajnie w maju albo wrześniu. Latem tłum i kicz.
          • simply_z Re: Wasze kierunki na wakacje 2020 12.05.20, 10:45
            bylam kilka razy latem, tlumow nie ma...glownie Polacy jak juz ktos sie pojawi. kiczy tez nie ma, bo Wegry w duzej mierze wygladaja jak Polska sprzed 30 lat,
            • mum2004 Re: Wasze kierunki na wakacje 2020 12.05.20, 11:01
              simply_z napisała:

> bo Wegry w duzej mierze wygladaja jak Polska sprzed 30 lat,

Chyba ci się z Rumunią pomyliło. Wtedy bym się zgodziła .
              • niemaznaczenia Re: Wasze kierunki na wakacje 2020 12.05.20, 11:11
                Węgry wyglądają całkiem nieźle. Jeśli mowo o Polsce sprzed 30 lat to bardziej ją przypominają wiejskie rejony Słowacji i Czech.

Na Węgrzech można się przyczepić najwyżej do samego Budapesztu, miasto poza ścisłym zabytkowym centrum jest dość zaniedbane, nie to ,że slums i brud ale mogliby usunąć graffiti, wyremontować ulice i zapadnięte chodniki.
                • simply_z Re: Wasze kierunki na wakacje 2020 12.05.20, 14:40
                  podobno praktycznie nie korzystaja z funduszy unijnych, dlatego slabo wygladaja. Choc Tokaj czy Eger bardzo ladne i zadbane.
              • simply_z Re: Wasze kierunki na wakacje 2020 12.05.20, 14:40
                polnoc Wegier tak wyglada, a zapewniam cie troche zwiedzilam. W Rumunii nie bylam.
                • alaveda Re: Wasze kierunki na wakacje 2020 12.05.20, 14:47
                  Nie wiem jaka północ, bo Tokaj czy Eger to właśnie północ. Nyiregihaza i Miskolc toż nieźle się prezentują. Pod tym pierwszym miastem jeździliśmy kiedyś mocno na rowerach, mają fajne trasy i gorzelnie z palinką smile Warto zahaczyć też o lokalne kościołki protestanckie.
                  • simply_z Re: Wasze kierunki na wakacje 2020 12.05.20, 17:28
                    na rowerze tez jezdzilam..plasko plasko, pola slonecznikow. milo ale bez szalu.
                    • alaveda Re: Wasze kierunki na wakacje 2020 12.05.20, 18:25
                      Może coś ci się pomyliło, przecież tam zaczynają się wzgórza Tokaju i Zemplen, górek jest pełno.
                      • simply_z Re: Wasze kierunki na wakacje 2020 12.05.20, 22:08
                        górki pff, jak to są górki...kilka podjazdów przez las.
                        • alaveda Re: Wasze kierunki na wakacje 2020 12.05.20, 22:19
                          Jaaasne, jak wiadomo, prawdziwa trasa rowerowa to ta przez Himalaje big_grin

www.google.pl/maps/@48.4176158,21.5597278,3a,75y,224.46h,81.04t/data=!3m8!1e1!3m6!1sAF1QipM6WrO_sbYhOqVM-k8uFDP4EJgxd38C50RaYtZH!2e10!3e11!6shttps:%2F%2Flh5.googleusercontent.com%2Fp%2FAF1QipM6WrO_sbYhOqVM-k8uFDP4EJgxd38C50RaYtZH%3Dw203-h100-k-no-pi-0-ya174-ro0-fo100!7i8192!8i4096
                • mum2004 Re: Wasze kierunki na wakacje 2020 12.05.20, 15:05
                  To może mało Polski zwiedziłaś bo zapewniam cię że Węgry nie odbiegają od polskiej wsi. Rumunia -owszem- choćby widok koni z wozami jest powszechny. Ale Węgry? Powiedziałabym że nawet lepiej niż Polska a napewno nie Polska 30 lat temu.
                  • nenia1 Re: Wasze kierunki na wakacje 2020 12.05.20, 16:05
                    A ja się przychylę jednak do zdania simply, może 30 lat to nieco przesada, ale lepiej niż Polska na pewno nie wyglądają, w samych sklepach znacznie ubożej, zarówno jeśli chodzi o żywność jak i o ubrania, samochody dużo słabsze na ulicach, drogi dziurawe w wielu miejscach, szczególnie przy mniejszych miejscowościach i wsiach. Natomiast w restauracjach zjeść można dobrze, ludzie przyjaźni, dobre wina, wiele ciekawych miejsc do zwiedzenia, już ktoś wymieniał pewniaki czyli Miskolc i świetne baseny termalne w jaskiniach, Eger i Dolina Pięknej Pani, Tokaj i jak dla mnie hit hitów dla przyrodniczych koneserów wink czyli węgierska puszta, czysta poezja miejsca, w którym czas się zatrzymał najpiękniejsza do odwiedzin jesienią, gdy zewsząd zlatują się tysiącami żurawie, niezwykły widok. Kraj warto odwiedzin z pewnością.
                    • simply_z Re: Wasze kierunki na wakacje 2020 12.05.20, 17:30
                      drogi czesto tragiczne.,,dziury brak poboczy, zycie zamierajace po 22 w wiekszych osrodkach I to w lecie!
                      dolina pieknej pani i Tokaj sa urocze ale..no wlasnie ja chyba wole klimaty srodziemnomorskie. milo ale bez szalu wlasnie.
                      • mum2004 Re: Wasze kierunki na wakacje 2020 12.05.20, 18:11
                        Ale ja nie porównuję do krajów śródziemnomorskich tylko za absurd uważam twierdzenie że Węgrzy są 30 lat za nami. Niby u nas nie ma dziur w drogach? Życie kwitnie do godziny 24? Byłaś kiedyś choćby na Podlasiu? Moim zdaniem Węgry są na poziomie Polski, Rumunia to już faktycznie trochę folklor choć też się to zmienia.
                        • nenia1 Re: Wasze kierunki na wakacje 2020 12.05.20, 18:27
                          Ale Podlasie to nie cała Polska, a Węgry jednak w większości są do siebie dość podobne. Natomiast nie zgadzam się z opinią, że jest miło ale bez szału. Zależy po prostu kto czego szuka, ja przede wszystkim nie traktuję Węgier jako kraju na lato, na plażowanie, pływanie itd. Węgry mają moim zdaniem najwięcej do zaoferowania jesienią, również przyrodniczo.
                        • alaveda Re: Wasze kierunki na wakacje 2020 12.05.20, 18:28
                          Węgry nie uczyniły tak spektakularnego postępu jak polska wieś, ale nie jest to socjalistyczny skansen. Jeśli już to gorzej wyglądają Czechy i Slowacja, gdzie może jest czysto i schludnie, ale czas wygląda jakby się zatrzymał wlaśnie 30 lat temu.
                        • simply_z Re: Wasze kierunki na wakacje 2020 12.05.20, 22:07
                          Eger to dość duży ośrodek..a życie zamiera po 22, łącznie z zamykającymi się knajpami. drogi beznadziejne, niedaleko od stolicy. no nie wiem, dla mnie wiało bidą. Słowacja nie zrobiła na mnie aż tak negatywnego wrażenia. co więcej po przekroczeniu granicy z Węgrami poczułam powiew cywilizacji wreszcie. Też kwestia płatnością kartą, w wielu miejscach wydawałoby się turystycznych płatność tylko gotówką.
                          • alaveda Re: Wasze kierunki na wakacje 2020 12.05.20, 22:18
                            Dziwne, bo po Dolinie i piwniczkach łaziliśmy grubo północy i ludzi było pełno. może nie w tym Egerze byłaś?

simply_z napisała:

> Eger to dość duży ośrodek..a życie zamiera po 22, łącznie z zamykającymi się kn
                            > ajpami. drogi beznadziejne, niedaleko od stolicy. no nie wiem, dla mnie wiało b
                            > idą. Słowacja nie zrobiła na mnie aż tak negatywnego wrażenia. co więcej po prz
                            > ekroczeniu granicy z Węgrami poczułam powiew cywilizacji wreszcie. Też kwestia
                            > płatnością kartą, w wielu miejscach wydawałoby się turystycznych płatność tylko
                            > gotówką.
                            • simply_z Re: Wasze kierunki na wakacje 2020 13.05.20, 15:13
                              lipiec-zeszly rok...piwniczki tak-choc to tylko piwniczki, zero jakiegos jedzenia oprocz przekasek. Eger-po 22 zaczyna zamierac wszystko. Porownaj sobie chocby z Krakowem.
                              • alaveda Re: Wasze kierunki na wakacje 2020 13.05.20, 19:06
                                Można też porównać z Barceloną i Las Vegas big_grin
                                • asia261 Re: Wasze kierunki na wakacje 2020 13.05.20, 22:49
                                  Mnie przerażają wakacje w kraju. Nie znam miejsc praktycznie takich, żeby ludzi nie było. A jak nam zakaza wyjeżdżać to już w ogóle będzie zatrzesienie ludźmi. Aż mi się odechciewa urlopu. Ja chcę do Cro, mam już wykupione noclegi!
                                  • nenia1 Re: Wasze kierunki na wakacje 2020 13.05.20, 22:52
                                    asia261 napisała:

> Mnie przerażają wakacje w kraju. Nie znam miejsc praktycznie takich, żeby ludzi
                                    > nie było. A jak nam zakaza wyjeżdżać to już w ogóle będzie zatrzesienie ludźmi
                                    > . Aż mi się odechciewa urlopu. Ja chcę do Cro, mam już wykupione noclegi!

Ale w Cro jak nie chcesz ludzi to chyba w głębi lądu?
                                    A w Polsce akurat znam sporo pustawych miejsce, ale jak większość wali na Morskie Oko
                                    to potem nie ma co się kolejom dziwić.
                              • nenia1 Re: Wasze kierunki na wakacje 2020 13.05.20, 22:55
                                Eger jest malutki w porównaniu z Krakowem, a po 22 drugiej zamiera ruch w wielu krajach nie tylko w Egerze, pamiętam jak mnie Holandia zaskoczyła, bo zawsze słyszałam, że to taki imprezowy kraj, a w maju nad morzem o 22 byliśmy ostatnimi gośćmi.
                                • gris_gris Re: Wasze kierunki na wakacje 2020 13.05.20, 23:04
                                  nenia1 napisała:

> Eger jest malutki w porównaniu z Krakowem, a po 22 drugiej zamiera ruch w wielu
                                  > krajach nie tylko w Egerze, pamiętam jak mnie Holandia zaskoczyła, bo zawsze s
                                  > łyszałam, że to taki imprezowy kraj, a w maju nad morzem o 22 byliśmy ostatnimi
                                  > gośćmi.

Holandia w maju nad morzem - moze tujest klucz?
                                  • nenia1 Re: Wasze kierunki na wakacje 2020 13.05.20, 23:17
                                    Raczej nie bo dużo ludzi było, nawet mieliśmy problem nocleg znaleźć, bo w Holandii też chyba mają majówkę, wszystkie ceny mocny w górę poszły, ludzi pełno.
                                    No i knajpek całkiem sporo, można było za szybą siedzieć z widokiem na morze, albo na powietrzu, były pledy, świece, gorąca czekolada z bitą śmietaną. Raz była jakaś impreza, dokładnie nie rozumieliśmy, bo nie znamy holenderskiego, ale wyglądało to na jakąś rekonstrukcję bo niektórzy poprzebierali się w stroje wojskowe, i jeden pan zawzięcie coś opowiadał, Holendrzy się śmiali co chwilę, więc my też choć nic nie rozumieliśmy z czego i w efekcie wkrótce śmialiśmy się najgłośniej ze wszystkich głównie z samych siebie. W każdym razie przyjechało również dwóch panów rozłożyli obok stoliki, krzesła, parasole, i chcieli sprzedawać piwo, i znowu tylko my byliśmy chętni przy czym ja tylko na sok bo nie lubię piwa prócz nas dwóch Holendrów. Panowie więc w sumie sprzedali 3 piwa i zwinęli się w okolicach 21, jak i cała reszta, każdy do swojego domku i hotelu.
                                  • chococaffe Re: Wasze kierunki na wakacje 2020 14.05.20, 08:39
                                    Polecam - serio!
                  • simply_z Re: Wasze kierunki na wakacje 2020 12.05.20, 17:39
                    no dobraaa powiedzmy, ze takie lata 90-te miejscami, ktore pamietam z kolonii z dziecinstwa.
    • gulcia77 Re: Wasze kierunki na wakacje 2020 12.05.20, 09:18
      W tym roku dom na Kujawach. Wakacje kurortowe przełożone na przyszły rok. Zupełnie mnie nie kręci "odpoczywanie" w jakimkolwiek reżimie, a na własnym ogródku, w letniej wody i na dziczce nad jeziorem może mnie władzuchna cmoknąć. Syna mi tylko szkoda, bo w wieku 16 lat to średnia perspektywa. Ale on się umówił z kuzynem, jadą do cioci, która mieszka kilka kilometrów od Dąbek i Darłówka.
    • ulla_cebulla Re: Wasze kierunki na wakacje 2020 12.05.20, 09:32
      W tym roku nie nastawiam się na podróże, chodźby z tego względu, że nie relaksuje mnie sytuacja w której miejscowi patrzą na mnie wilkiem i tolerują tylko dlatego, że nie stać ich na rezygnację z mojej kasy. Poza tym wirus podróżuje wraz z turystami. Dopóki problem nie zostanie ogarnięty, staram się nie dokładać stresu sobie ani innym.
    • alessa28 Re: Wasze kierunki na wakacje 2020 12.05.20, 09:33
      W życiu bym. Się w tym roku nie wybrała gdzieś dalej zagranicę bo będzie się słono płacić a w zamian dostanie reżim sanitarny i same zakazy. Żal mi tych, którzy mają wewnętrzny przymus wyjazdu tego typu bo inaczej nie zalicza wakacji xd ale to tak jak w przypadku galerii handlowych, stan umysłu 😝

W lipcu przeprowadzam się do nowego domu z ogrodem więc pewnie jedynie gdzie bym skoczyła to polskie góry. Bardziej Karkonosze niż Tatry
      • stavros2002 Re: Wasze kierunki na wakacje 2020 12.05.20, 09:34
        A skąd wiesz, że po powrocie z zagranicy będzie reżim sanitarny?
        • h_albicilla Re: Wasze kierunki na wakacje 2020 12.05.20, 09:42
          Reżim sanitarny będzie na wakacjach, nie po powrocie. To jak zamierzają funkcjonować turystyczne kraje na południu Europy przypomina jakieś obozy wojskowe.
          • berber_rock Re: Wasze kierunki na wakacje 2020 12.05.20, 09:56
            Dlatego ja w ogole nie biore pod uwage poludnia Europy i jakichs wycieczek samochodowych po Europie.
            Lipiec przesiedze na tarasie.
            W sieprniu mam nadzieje zalapac sie do jednego z krajow poza-europejskich, ktory juz oglosil otwarcie na turystow.

Powrot przez lotnisko bedzie chyba prostszy niz przekraczanie granicy samochodem i udowadnianie ze nie jestem wielbladem.
            • maeve_binchy Re: Wasze kierunki na wakacje 2020 12.05.20, 21:55
              Ktory?
              • berber_rock Re: Wasze kierunki na wakacje 2020 13.05.20, 17:31
                maeve_binchy napisała:

> Ktory?
                >
                Nie powiem smile
                • maeve_binchy Re: Wasze kierunki na wakacje 2020 13.05.20, 17:33
                  Nie badz taka. Na priv chociaz. To moj bol ogromny, co roku jezdzimy poza Europe i cierpie smile
          • str8.up Re: Wasze kierunki na wakacje 2020 12.05.20, 09:57
            O, to ja chętnie zobaczę ten reżim na południu Europy. To może być największa atrakcją turystyczna tego roku smile
          • stavros2002 Re: Wasze kierunki na wakacje 2020 12.05.20, 09:58
            Czyli jak sobie pojadę do zaprzyjaźnionego prywatnego miejsca w Grecji albo Chorwacji, to będzie tam ja w obozie wojskowym?

h_albicilla napisała:

> Reżim sanitarny będzie na wakacjach, nie po powrocie. To jak zamierzają funkcjo
            > nować turystyczne kraje na południu Europy przypomina jakieś obozy wojskowe.
      • str8.up Re: Wasze kierunki na wakacje 2020 12.05.20, 09:55
        Ale jaki reżim sanitarny masz na myśli? Odkażanie pokoi po każdym gościu i częstsze mycie rąk przez obsługę punktów gastronomicznych? To mi nawet pasuje. Właśnie wróciłam z weekendu nad morzem. Zmiana w porównaniu do zeszłego roku jest taka, że Pan robił gofry w rękawiczkach, a ja mogłam zdezynfekować ręce przed jedzeniem. No i knajpy dają jedzenie tylko na wynos, co przy ładnej pogodzie nie jest większym problemem.
        • bi_scotti Re: Wasze kierunki na wakacje 2020 12.05.20, 15:25
          str8.up napisał(a):

> No i knajpy dają jedzenie tylko na wynos, co przy ładnej pogodzie nie
          > jest większym problemem.

Przyznam, ze dla mnie osobiscie to jest jeden z najwiekszych problems wink Powaznie. "Knajping" to dla mnie jedna z wiekszych przyjemnosci wszelkich wyjazdow - krotszych badz dluzszych. Zadne, nawet najlepsze take-out przygotowane przez najczystszego pana w najbardziej higienicznych rekawiczkach i najbardziej atrakcyjnej mask z logo knajpy nie zastapi mi siedzenia na jakims patio "z widokiem", bycia obslugiwana, gadania do nocy w powoli coraz bardziej pustej knajpie, sluchania jakiegos local "starving artist" grajacego (czasem falszujacego, nie dasie ukryc) standards albo miejscowy folk na (najczesciej niedostrojonej) gitarze, piano czy skrzypcach … Kurcze, jedzenie to jest tylko dodatek to calego "knajpa experience" wink Szczegolnie gdy sie czlowiek wloczy jako hiker czy canoeist, mozliwosc spedzenia sobie wieczoru siedzac w tzw. lokalu z obsluga i cieszenia sie pieknem wieczornego nicnierobienia po pokonaniu jakies challenging trasy jest nie do przecenienia. Jak dla mnie! Podkreslam - dla mnie smile Take-out tego nie zastapi uncertain Life.
          • str8.up Re: Wasze kierunki na wakacje 2020 12.05.20, 15:44
            Jasne. Dużo zależy od miejsca spędzania tych wakacji. Ja akurat byłam w pipidówce nad Bałtykiem, gdzie żadnych wykwintnych restauracji nie ma. Różnica polega na tym, że kiedyś mogłam usiąść z frytkami czy burgerem na jakiejś knajpianej ławeczce, a teraz muszę przejść się 300m na plażę na ławkę publiczną smile
      • sumire Re: Wasze kierunki na wakacje 2020 12.05.20, 10:00
        Ale ogarniasz, że nie każdy ma dom z ogrodem i niektórzy marzą o wyrwaniu się z blokowiska, w którym siedzą od dwóch miesięcy, a odwołano im wyjazdy planowane od dawna? Nie, nie trzeba wyjeżdżać daleko, żeby mieć super wakacje (aczkolwiek w tym roku w super wakacje niezależnie od lokalizacji ogólnie nie wierzę, w PL też będzie kiszka), natomiast niewiele trzeba, żeby ogarnąć, dlaczego niektórzy tęsknią za wyjazdami - i prawdopodobnie część nawet będzie gotowa zaakceptować pleksi na plaży i brak bufetu śniadaniowego.
      • berber_rock Re: Wasze kierunki na wakacje 2020 12.05.20, 10:08
        alessa28 napisała:

> W życiu bym. Się w tym roku nie wybrała gdzieś dalej zagranicę bo będzie się sł
        > ono płacić a w zamian dostanie reżim sanitarny i same zakazy. Żal mi tych, któ
        > rzy mają wewnętrzny przymus wyjazdu tego typu bo inaczej nie zalicza wakacji x
        > d ale to tak jak w przypadku galerii handlowych, stan umysłu 😝

_ Ale zdajesz sobie sprawe, ze sa tacy, ktorzy jesli nie zalicza wakacji zagranica, to nie zalicza zadnych, bo w ich aktualnym kraju zwyczajnie nie ma gdzie i bedzie tlok? A jesli masz male dzieci na stanie to ciezko jest je umiescic na dwa miesiace na balkonie.
        • gris_gris Re: Wasze kierunki na wakacje 2020 12.05.20, 10:54
          berber_rock napisał(a):

> alessa28 napisała:
          >
          > > W życiu bym. Się w tym roku nie wybrała gdzieś dalej zagranicę bo będzie
          > się sł
          > > ono płacić a w zamian dostanie reżim sanitarny i same zakazy. Żal mi tyc
          > h, któ
          > > rzy mają wewnętrzny przymus wyjazdu tego typu bo inaczej nie zalicza waka
          > cji x
          > > d ale to tak jak w przypadku galerii handlowych, stan umysłu 😝
          >
          > _ Ale zdajesz sobie sprawe, ze sa tacy, ktorzy jesli nie zalicza wakacji zagran
          > ica, to nie zalicza zadnych, bo w ich aktualnym kraju zwyczajnie nie ma gdzie i
          > bedzie tlok? A jesli masz male dzieci na stanie to ciezko jest je umiescic na
          > dwa miesiace na balkonie.

No wlasnie... Probowalam nawet cos znalezc w Belgii, ale to jest porazka, chyba, ze jest jakis sekret, ktorego ja nie znam smile Moje marzenie obecnie, to zeby mnie stad wypuscili, a Polska wpuscila, w sierpniu na pobyt na podlaskiej wsi...

• chococaffe Re: Wasze kierunki na wakacje 2020 12.05.20, 10:58
            Wpuszczą Cie jeżeli na tej podlaskiej wsi będziesz mogła przejść kwarantannę smile 14 dni urlopu. Czyli dobrze by było gdyby to bylo jakieś fajne miejsce smile
            • gris_gris Re: Wasze kierunki na wakacje 2020 12.05.20, 11:02
              chococaffe napisała:

> Wpuszczą Cie jeżeli na tej podlaskiej wsi będziesz mogła przejść kwarantannę smile
              > 14 dni urlopu. Czyli dobrze by było gdyby to bylo jakieś fajne miejsce smile

No wlasnie, ale czy ja moge przyleciec, przenocowac, i jechac na te kwarantanne na wsi dzien pozniej? Bo jak tak, to spoko. W jeden dzien sie nie da niestety. Serio nie wiem... Na razie zakladam, ze polece, jak nie bedzie kwarantanny, ale kto wie, czy oni ja zniosa.

• chococaffe Re: Wasze kierunki na wakacje 2020 12.05.20, 17:51
                Nie mam pojęcia. Teoretycznie raczej nie, praktycznie - kto wie?
          • berber_rock Re: Wasze kierunki na wakacje 2020 12.05.20, 11:34
            Belgia w tej chwili nie ma problemu z wypuszczaniem.
            Za to jak wracasz to Cie kontroluja na granicy i musisz udowodnic, ze Twoj wyjazd byl zwiazany z niezbedna potrzeba zyciowa. Te potrzeby sa zdefiniowane na stronie centre de crise.
            Jesli nie to 250 EUR od lebka.

Spojrz na google.maps.
            Kontrole poustawiane sa na praktycznie kazdej drodze wjazdowej (nawet lokalnej) ale jedynie w kierunku back.

Zeby nie bylo, ze strasze.
            Przekraczalam granice w ostatni WE. Potrzebe zyciowa mialam udokumentowana, a i tak dyskusja byla dluga.
      • h_albicilla Re: Wasze kierunki na wakacje 2020 12.05.20, 10:09
        Właśnie ktoś wrzucił na greckie forum Tripadvisora:
        www.keeptalkinggreece.com/2020/05/11/greece-hotels-rules-pandemic-tourist-accommodations/

Taki trochę pokręcony ten reżim sanitarny bo nie będzie np częstego sprzątania ani codziennej zmiany pościeli i ręczników...
        • stavros2002 Re: Wasze kierunki na wakacje 2020 12.05.20, 10:15
          W apartamentach też nie ma codziennego sprzątania i zmiany pościeli i jakoś ludzie jeżdżą i sobie chwalą.

Swoją droga nie byłem jeszcze w hotelu turystycznym, gdzie codziennie zmieniano pościel.
          • h_albicilla Re: Wasze kierunki na wakacje 2020 12.05.20, 10:18
            Ja jeżdżę do Grecji od ponad 10 lat i praktycznie w każdym apartamencie miałam codzienne sprzątanie i zmianę pościeli i ręczników. Z tego co pamiętam tylko niedziele były bez tego
            • stavros2002 Re: Wasze kierunki na wakacje 2020 12.05.20, 10:24
              No to jeździsz do luksusowych apartamentów. W Grecji albo Chorwacji spotykałem się z wymianą pościeli i ręczników raz albo dwa razy w tygodniu. Najczęściej raz, bo niby jak właściciel mieszkający np. kilkadziesiąt km dalej ma codziennie zmieniać ci pościel i prać ręczniki?
              Sprzątanie a apartamentach też we własnym zakresie, przecież to apartamenty nie hotel.
              • niemaznaczenia Re: Wasze kierunki na wakacje 2020 12.05.20, 10:59
                Też najczęściej trafiamy do apartamentów, gdzie właściciela widywało się tylko przy odbiorze i zdawaniu kluczy. Ostatni raz w Chorwacji byliśmy tydzień na Hvarze i tydzień pod Primostenem. W pierwszym przypadku właściciel mieszkał po drugiej stronie wyspy, w miasteczku 30 km dalej, w drugim właścicielka mieszkała w Splicie, a klucze i rozliczenia załatwialiśmy z się z jej córką, którą widzieliśmy 2 razy po 10 minut. Zapasowa pościel i ręczniki były, ale do samodzielnej zmiany, Sprzątanie też oczywiście samemu.
        • str8.up Re: Wasze kierunki na wakacje 2020 12.05.20, 10:23
          O, dla mnie to brzmi jak zmiana na lepsze smile Oczywiście przy założeniu, że ktoś się do tego będzie stosował.
    • chococaffe Re: Wasze kierunki na wakacje 2020 12.05.20, 10:09
      Ciekawa dlaczego nie Norwegia .... albo Estonia big_grin

Boże....
    • volta2 Re: Wasze kierunki na wakacje 2020 12.05.20, 10:32
      ja w tym roku powtarzam wariant zeszłoroczny, czyli słowacja właśnie jeden tydzień i potem drugi tydzień nad bałtykiem. rozważam samotnie jeszcze gdzieś wybyć ale to może gruzja? albo praga i karlove. zależy od budżetu i pogody, gruzję wole jednak zimą
    • chococaffe Re: Wasze kierunki na wakacje 2020 12.05.20, 10:36
      Jezeli przez wakacje rozumiemy lipiec, sierpien to chyba nigdzie (poza działką, ewentualnie działką przyjaciół na Mazurach) - chyba, że nagle pojawi się super miejsce w czasie super pogody (czytaj - max 25 stopni)

Jeżeli aż do końca 2020 to Francja i Bałtyk i chyba nic więcej - tutaj jestem gotowa się trochę pogimastykować.
      • niemaznaczenia Re: Wasze kierunki na wakacje 2020 12.05.20, 10:41
        Grecja albo Chorwacja samochodem pod koniec sierpnia, jeśli granice będą przejezdne bez kwarantanny.
    • agnieszka_kak Re: Wasze kierunki na wakacje 2020 12.05.20, 15:15
      Jest tak strasznie zimno, ze na wakacje chce tak daleko na poludnie jak sie da. Czyli z trzech wymienionych- Wegry. A wciaz mam nadzieje, ze otworza sie Balkany.
    • asiairma Re: Wasze kierunki na wakacje 2020 12.05.20, 15:41
      A ja zadam pytanie naiwne ...czy w ogóle minister może zabronić wyjazdów do kraju X i pozwolić do Y ...ot tak.
      • joanna05 Re: Wasze kierunki na wakacje 2020 12.05.20, 16:30
        asiairma napisała:

> A ja zadam pytanie naiwne ...czy w ogóle minister może zabronić wyjazdów do kra
        > ju X i pozwolić do Y ...ot tak.
        A kto ministrowi zabroni zabronić? smile wink
        Jak widać, można rządzić za pomocą konferencji prasowych i nocnych spotkań dwóch smutnych panów - bez jakichkolwiek podstaw prawnych, więc nie miałabym złudzeń - tak, może. Teraz to już mogą wszystko, co tylko im do łbów przyjdzie.
    • nenia1 Re: Wasze kierunki na wakacje 2020 12.05.20, 16:27
      U nas okres złości z powodu konieczności rezygnacji z zagranicznych planów wyjazdowych już minął. Nawet muszę przyznać, że im więcej dłubiemy przy planowaniu wyjazdu na wschód Polski od Narwińskiego Parku poprzez Polesie, Roztocze do Bieszczad tym bardziej cieszę się na wyjazd, mamy sporo zaplanowanego czasu na urlop z uwagi na to, że mieliśmy w planach dość duże tereny do zwiedzenia, więc teraz będziemy mieć jeszcze więcej czasu bo odległości zdecydowanie mniejsze, czyli czasu na przemieszczanie się zużyjemy mniej, udało nam się już zarezerwować fajne miejscówki więc spędzimy sobie na łonie natury sporo czasu, można konno się uda pojeździć, albo jakieś spływy kajakiem, w każdym razie decyzja podjęta zwiedzamy Polskę, tym bardziej że od lat większość urlopów była za granicą, więc może zdarza się niepowtarzalna okazja do odświeżania niektórych już kiedyś odkrytych jak i nieodkrytych rejonów.
    • gaskama Re: Wasze kierunki na wakacje 2020 12.05.20, 18:29
      No jasne. My se możemy puszczać. Pytanie, czy nas wpuszcza? O ile wiem, to granica z Czechami zamknięta. Oni nas nie chcą. Im się udało opanować pandemia. Nam, mimo że WSZYSCY nam WSZYSTKIEGO zazdroszczą, nie!
      • chococaffe Re: Wasze kierunki na wakacje 2020 12.05.20, 18:31
        Zwłaszcza jak pójdzie w świat, że u nas zakazano testów... wtedy wszędzie z otwartymi ramionami będą nas witać.
        • gaskama Re: Wasze kierunki na wakacje 2020 12.05.20, 18:40
          Dokładnie. Można na Węgry jechać. Oni mają własnego małego Fuehrera. I z doopy statystki. 3.000 chorych A Czesi mają 8.000. Podobna liczba mieszkańców. Z tym że Czesi zrobili 300.000 testów A nasi węgierscy bracia 100.000. Na Węgry bym nie pojechała. Ufam ich władzy jak naszej.
          • alaveda Re: Wasze kierunki na wakacje 2020 12.05.20, 19:08
            Babis i Zeman big_grin
    • wapaha Re: Wasze kierunki na wakacje 2020 12.05.20, 21:30
      może jakaś objazdówka po Polsce i Bieszczady
      • gaskama Re: Wasze kierunki na wakacje 2020 12.05.20, 22:12
        Chyba wszystkie ematki w Bieszczady jada. Ludzie się tam zadepczą. W ostatni weekend na naszej odludnej plaży nad Wisłą były tłumy jak pod stadionem narodowym po koncercie Zenka.
        • wapaha Re: Wasze kierunki na wakacje 2020 13.05.20, 13:51
          Może być, że tak trafimy. Mamy naszą stałą miejscówkę, biwakowa,mam nadzieje mało pociągającą i wygodną dla emam
    • tol8 Re: Wasze kierunki na wakacje 2020 13.05.20, 12:18
      Jesteś zalosna5. Niektórzy się cieszą, mogąc sobie pozwolić choćby na Balaton. Ale śmianie się z biedniejszych od siebie jest takie cool... Poziom przedszkolaka.
      Jedne z fajniejszych wakacji to te nad ciepłym Balatonem kilka lat temu. Miło wspominam Fo dziś.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka