Dodaj do ulubionych

Szorstkie ręczniki

12.05.20, 17:07
Dziewuchy, ratujcie. Pralka mi się zbiesiła i wszystko wyciągam z niej twarde jak diabli.
Nie zmieniłam płynu, używam tych samych kapsułek. Wcześniej nie było rewelacji, ale teraz jest dramat, dresy mojego dziecka mogę składać jak tekturę. Do tego dawniej gdy suszyłam pranie robiło się ono cudownie mięciutkie, ręczniki wyjęte z suszarki były puchate. A teraz są jak z krochmalu.
Co jest? Coś przegapiłam? Jak odzyskać miękkość dresów i ręczników?
Obserwuj wątek
    • szafireczek Re: Szorstkie ręczniki 12.05.20, 17:10
      Może to zmiana parametrów wody?
    • snakelilith Re: Szorstkie ręczniki 12.05.20, 17:17
      Gneralnie pranie z pralki jest twarde. Miękkie się robi dopiero przy suszeniu w suszarce bieliźnianej. Ale jeżeli zauważyłaś taką dużą różnicę, to typuję na dwie możliwości:
      1. Twoja pralka wiruje za słabo. Nastaw na wyższe obroty, albo dodatkowe wirowane. To trochę spulchnia pranie.
      2. Nazbierał cię się kamień w pralce. Przeczyść pralkę specjalnym preparatem do czyszczenie pralek, albo przepuść przez gorący program dwie tabletki do zmywarki. Tabletki prosto do bębna, ale oczywiście bez prania.
      • trampki-w-kwiatki Re: Szorstkie ręczniki 12.05.20, 18:21
        Obroty są duże, 1400 na minutę.
        To może być kamień, zrobię próbę odkamieniania. A to kamień powoduje, że pranie robi się twarde. Nie znam się, serio pytam. Myślałam, że to kwestia twardości wody a nie samego osadu na grzałce.
        • hanusinamama Re: Szorstkie ręczniki 12.05.20, 18:37
          Moze zmieniły sie parametry wody. U mnie ejst twarda woda.
      • mysiulek08 Re: Szorstkie ręczniki 12.05.20, 18:24
        a widzisz, moje nie jest twarde, nie jest to miekkosc z suszarki ale tez nie twardosc kartonu
    • mysiulek08 Re: Szorstkie ręczniki 12.05.20, 17:18
      zle wyplukuje? albo wcale?
      po skonczeniu prania wlacz dodatkowy program plukania (o ile masz) albo krotki cykl prania z wylaczonym grzaniem wody, wtedy sprawdzisz czy cos sie dzieje z cyklem prania
    • arim28 Re: Szorstkie ręczniki 12.05.20, 17:29
      Sprawdz czy popma nie jest przytkana. Mozliwe, ze nie wypompowuje calej wody po prawniu. Dodatkowe plukanie powinno chwilowo pomoc.
    • asia_i_p Re: Szorstkie ręczniki 12.05.20, 18:04
      Widzę takie możliwości:
      - producent zmienił skład kapsułek;
      - masz zatkany filtr, w związku z czym pralka słabiej odprowadza wodę i nawet słabiej wiruje - u mnie w końcu przestała zupełnie i po wyczyszczeniu filtra zaczęła znowu.
      • trampki-w-kwiatki Re: Szorstkie ręczniki 12.05.20, 18:21
        Jezu, filtr sprawdzę, dzięki.
        Zapomniałam, że trzeba to systematycznie robić.
        • i_m.norwood.3 Re: Szorstkie ręczniki 12.05.20, 19:37
          Wysłałem Ci na gazetowego maila swoje zdjęcie, bo oceniałaś już Tanebo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka