Dodaj do ulubionych

Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz

• bo_ob Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 14.05.20, 16:00
      izabela1976 napisała:

> A jeszcze przede mną matematyka, gdzie muszę dziecku wytłumaczyć że na zegarze
      > 2 godz. raz jest 2 godziną a raz 14 godziną.
      >
      >

to akurat jest łatwe - jak jest widno to jest 14 a jak jest ciemno to jest 2
      • z_lasu Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 14.05.20, 16:01
        "A dlaczego?"
        • bo_ob Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 14.05.20, 16:07
          żeby odróżnić dzień od nocy smile
          • z_lasu Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 14.05.20, 16:51
            Ale dlaczego 2 jest w nocy, a 14 w dzień? I skąd wiedzieć, że 2 to 14, a 3 to 15? A dlaczego akurat 12 trzeba dodać? A czemu doba została podzielona akurat na 24 godziny? 🤪
            • mikams75 Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 14.05.20, 17:00
              bo data zienia sie w nocy, jakby sie zmieniala w dzien, to by zaczynal lecje jednego dnia a konczyl drugiego, a tak to ma wszystko jednego dnia.
              Bo robi wskazowka dwa kolka, jak policzy do 12 to liczy dalej.
              Pytanie - a dlaczego akurat... mozna zadac do wszystkiego, zeby tylko przedluzyc czas zanim zacznie odrabiac lekcje wink Jak przegina, to sie mowi - to sa swietne pytana, spisz je i po lekcjach ci wyjasnie/poszukamy odpowiedzi. Do wtedy mu sie odechce wink
            • bo_ob Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 14.05.20, 17:03
              z_lasu napisała:

> Ale dlaczego 2 jest w nocy, a 14 w dzień? I skąd wiedzieć, że 2 to 14, a 3 to 1
              > 5?

tu bym powiedziała, że nie wiem dlaczego ludzie tak głupio to wymyślili, przecież wystarczy mówić druga w dzień i druga w nocy - może wymyślili tak, bo się nudzili?

> A dlaczego akurat 12 trzeba dodać? A czemu doba została podzielona akurat na
              > 24 godziny? 🤪

a tu bym bardzo mądrze opowiedziała o starożytnym Egipcie, Mezopotamii, dwunastkowym systemie liczbowym itp - gdyby dziecko powiedziało, że nie rozumie, spytałabym je a dlaczego?

tak, tak, wiem ...
              • aerra Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 14.05.20, 21:06
                Przecież mówią druga w nocy i druga po południu tongue_out
                Są dwa systemy: dwunastogodzinny i dwudziestoczterogodzinny.
      • little_fish Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 15.05.20, 00:14
        Acha. To teraz wytłumacz 7 i 19 😁
        • taki-sobie-nick Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 15.05.20, 00:24
          Jak jest siódma, to mama idzie do pracy, a ty do szkoły.

Jak jest dziewiętnasta, to mama wróciła z pracy etc.
          • little_fish Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 15.05.20, 01:06
            Zwłaszcza teraz, podczas siedzenia w domu od 2 miesiący...
            • taki-sobie-nick Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 15.05.20, 01:42
              Zmień sobie formy czasowników i dodaj "DAWNIEJ" albo "PRZED EPIDEMIĄ".
              • little_fish Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 15.05.20, 01:49
                I młody człowiek, który nie rozumie "przerwy" między wyrazami, ogarnie taką zależność czasową?
                • taki-sobie-nick Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 15.05.20, 01:56
                  Nie wiem, co ogarnie młody człowiek, ale jeśli koniecznie chcesz się czepiać, to napiszę "dodaj coś, co młody człowiek zrozumie" - skoro wiesz lepiej, co zrozumie, a czego nie. tongue_out

• little_fish Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 15.05.20, 06:12
                    Ja przede wszystkim nie bardzo widzę sens uczenia go tych rzeczy. Metoda sprawą drugorzędną.
    • gaskama Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 14.05.20, 16:04
      Niech pisze na długim cienkim pasku sofasofasofa.... potem daj mu nożyczki i niech odcina w odpowiednim miejscu słówka. Potem narysuj pokój albo mieszkanie i kaz wklejać te pojedyncze pocięte sofy. Potem każ ponownie pisać. Pobudzaj różne ośrodki w mózgu, dotyk, ruch, przestrzeń.
      • ichi51e Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 14.05.20, 18:09
        Dokladnie. Jest jeszcze takie slowo “maslo” jak mowisz ciagiem maslomaslomaslomaslomaslo to w pewnym momencie mowisz “sloma” - dlatego warto rozdzielac wyrazy wink
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 14.05.20, 16:06
      Ja mówię "spacja". Jako miłośnikowi komend w grach nie muszę powtarzać.
      • delauras Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 15.05.20, 07:18
        Dobre🤣
    • gaskama Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 14.05.20, 16:08
      Narysuj dwa oddzielne zegary. Jeden z tarczą od 1 do 12 a drugi z tarczą od 13.00 do 0.00. Omowcie, narysujcie, pokażcie ciałem, co robicie o każdej godzinie. Nauka to cudowna zabawa. Jak ha żałuję, że syn ma 18 lat i nie muszę mu podsuwa pomysłów. Syn rewelacyjnie się uczy prawie nie ucząc się.
    • mikams75 Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 14.05.20, 16:16
      moje ziecko sie uczylo, ze odstep ma byc na najmniejszy palusze - pisze wyraz, przyklada palec, pisze kolejny wyraz.

W waszym przypadku trudniej... musi pisac po kolei? Moze niech pisze po jednym wyrazie (pewnie inne tez ma). Widzi roznice pomiedzy sofasofa a sofa? Potrafi zauwazyc w ksiazce , ze wyrazy nie sa posklejane?
    • julita165 Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 14.05.20, 16:26
      A moj. Zadania do napisania w zeszycie
      6-5
      60-50
      600-500
      2+3
      20+30
      200+300
      Poniewaz 10 do tys opanowal kilka lat temu na Monopoly 5+ zostawilam go z tym i poszlam wieszac pranie. Wracam a tam zapisane cale strony az do 6000000-500000 😁
      No dobra, wzielismy sie za polski. Polecenie: napisz dlaczego lubisz wspolpracowac w grupie. Odpowiedz: nie lubie wspolpracowac bo jestem indywiduum 😁. Tzn z bledem- indywidulum.
      • mikams75 Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 14.05.20, 16:55
        w podobnym klimacie kolezanka sie skarzyla: polecenie bylo - narysuj motyla i go opisz (kolory). Efekt: rysunku brak i podpis - moj motyl jest niewidzialny.
        • bo_ob Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 14.05.20, 17:05
          doskonałe
        • julita165 Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 14.05.20, 20:29
          A mnie sie przypomnialo jaka sama kiedys prace popelnilam. W zamierzchlych l. 80-tych mialam w podstawowce rosyjski. No i byla kiedys jakas czytanka jak to byla sobie zakochana para, jakis Wania i Wiera, tak sobie chodzili za raczke na spacery ale wybuchla wojna, rozdzielili sie ale najpierw sie umowili jak to po wojnie spotkaja sie na Pl. Czerwonym. Ona przyszla, on nie bo zginal. Polecenie bylo napisac inne zakonczenie tej historii. Nauczycielka pewnie liczyla na rozwlekly i romantyczny happy end. Poniewaz przedmiotu nie lubilam napisalam jedno zdanie - nikt nie priszol, oni oba pagibli 😁
          • 21mada Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 14.05.20, 21:38
            😂
          • little_fish Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 15.05.20, 00:57
            😂😂😂
    • taka_pani_jedna Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 14.05.20, 17:58
      Cóż, co prawda moje dziecko jest w szkole masowej, ale ja dostaję pierdolca przez te lekcje zdalne. Nie mamy lekcji online - wychowawczyni (2 klasa SP) tego nie ogarnia, więc prawie wszystko robimy sami - bo na teamsie jest 1 w tygodniu angielski. A moje dziecko chęci do nauki ma tyle, co ja do nauczania za nauczyciela, więc nasze lekcje często kończą się wybuchowo - wybucha moje dziecko, albo ja...
      Szykuj w Tworkach miejscówkę obok dla mnie...
    • wapaha Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 14.05.20, 17:58
      Powiedz mu napisz sofa i zrób spację
      I tak 5 razy
    • znowu.to.samo Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 14.05.20, 18:06
      Mnie to wygląda na zespół aspergera
      • aerra Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 14.05.20, 21:11
        Kryterium diagnostycznym przy ZA jest inteligencja w normie.
    • elenelda Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 14.05.20, 18:45
      Zaznacz mu miejsca, w których ma zacząć pisanie nowego słowa.
    • 21mada Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 14.05.20, 21:07
      Mnie kiedyś masażysta poprosił żebym się położyła odwrotnie. ☺️
    • przepio Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 14.05.20, 21:09
      Ja też siedziałam z dwójką swoich dzieci przy odrabianiu lekcji. I mi piana na usta wychodziła. To było zdecydowanie najgorsze dla mnie w macierzyństwie. Ostatnio powiedziałam koleżance, że gdybym musiała teraz, w dobre covidu, mieć szkolne dzieci, to już bym nie żyła. Albo one.
      Pocieszę Cię, że po podstawowkowych trudnościach potem poszło gładko.
    • mid.week Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 14.05.20, 21:16
      moja dostała w tym tygodniu (a mamy dopiero czwartek) 11 jedynek - pocieszyłam? smile
      • ren.s Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 14.05.20, 21:55
        Rany sad Jak to?
        • mid.week Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 15.05.20, 01:21
          nic wielkiego, to tylko prokrastynacja i brak miłości do pruskiego systemu nauczania. Kto by go tam lubił.
      • wapaha Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 14.05.20, 21:59
        Mid !
        Ty to potrafisz zaskoczyć !
      • 7katipo Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 15.05.20, 10:10
        A ja trzy prace zrobiłam za Dziecko.
        Uprzedziłam go tylko, żeby wiedział, że je zrobił.
        Wybrałam mniejsze zło; mogłam go też udusić tongue_out
    • eliszka25 Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 14.05.20, 21:20
      Bo nie powiedziałaś, gdzie ma być ten odstęp czy przerwa. Dzieciom trzeba czasem tłumaczyć obrazowo, żeby nie było wątpliwości. Pamiętam, że mój młodszy syn w pierwszej klasie poznał w szkole patent na odpowiedni odstęp między słowami. Pani im powiedziała, że jak napiszą wyraz, to za ostatnią literka mają położyć w zeszycie palec i następny wyraz zaczynać pisać dopiero za palcem. Najlepiej od razu zaznaczyć, że ma to być palec wskazujący lewej ręki, żeby nie odkładał długopisu czy tam ołówka (jak leworęczny, to prawej reki).
      • wapaha Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 14.05.20, 21:24
        Mój zaczął układać kostkę rubika.
        Na czas
        Dziś siedliśmy do zadań z konkursu matematycznego i mój mózg eksplodował przy zadaniu które ja musiałam sobie rozrysować a on zrobił w 30 s w pamieci
        Rozpaczliwie brakuje mi chyba umiejętności w utrzymywaniu go w jakiejś "niewiedzy/;
    • taki-sobie-nick Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 15.05.20, 00:08
      Macie w domu słowo drukowane? Użyj. Zapytaj, czy widzi różnicę.

Strajk zróbcie, wraz z innymi mamami dzieci dysfunkcyjnych.
    • nessy Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 15.05.20, 01:11
      No to teraz zobacz, z czym musza borykać się nauczyciele . A przecież nauczanie to taki pikuś., prawda? Ileż razy na tym forum można było przeczytać wątki , jacy to nauczyciele są beznadziejni, że nie potrafią uczyć itd...
      • taki-sobie-nick Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 15.05.20, 01:44
        No to teraz zobacz, z czym musza borykać się nauczyciele .

W dziesiątkę.
      • wapaha Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 15.05.20, 10:51