Dodaj do ulubionych

Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz

14.05.20, 14:36
Prowadzę zajęcia z synem. Ma przepisywać określone słowa w ćwiczeniach.

Każde słowo musi napisać kilka razy w linijce. Np. sofa sofa sofa itd.

On pisze: sofasofasofa

Tłumaczę mu resztkami cierpliwości, że między słowami powinna być przerwa. Widzę, że nie wie o co mi chodzi więc postanawiam, że zrobimy to na przykładzie.

On pisze sofa i już ma zacząć pisać następny wyraz tuż obok. Więc ja mówię, teraz zrób przerwę. Więc mój syn odsuwa się od stołu celem zrobienia przerwy.

Mówię do niego, że nie o taką przerwę mi chodzi. Jak napiszesz słowo sofa, zostaw wolne miejsce. Więc on odsuwa zeszyt i mówi do mnie: zrobiłem wolne miejsce.

Ja mam już dość. Moje pokłady cierpliwości po 2 m-cach domowej szkoły wyczerpały się.

A jeszcze przede mną matematyka, gdzie muszę dziecku wytłumaczyć że na zegarze 2 godz. raz jest 2 godziną a raz 14 godziną.

Obserwuj wątek
    • aerra Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 14.05.20, 14:38
      Następnym razem powiedz, że między słowami ma być odstęp wink
      • izabela1976 Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 14.05.20, 14:52
        Tak było. Potem padło pytanie co to jest odstęp. No taka przerwa...
        • potworia116 Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 14.05.20, 16:03
          Spacja, kobieto, spacjasmile
          • abecadlowa1 Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 14.05.20, 17:41
            potworia116 napisała:

> Spacja, kobieto, spacjasmile

Będę używać 😂😂😂
    • bo_ob Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 14.05.20, 14:40
      dziecko zachowuje się bardzo logicznie wink
      • martishia7 Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 14.05.20, 15:30
        Moje ostatnio:
        - Mamo, chcesz placka?
        - Ja już jadłam, spytaj taty.
        - Tato, czy mama chce placka?
        • mona-taran Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 14.05.20, 15:31
          😂
        • z_lasu Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 14.05.20, 15:50
          😂
        • forumologin Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 14.05.20, 16:18
          a to?
          - uderzylem sie
          - gdzie?
          - w przedpokoju
          - no ale w co?
          - w klamke
          • bo_ob Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 14.05.20, 16:34
            również bardzo logiczne ;- )

• memphis90 Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 15.05.20, 09:48
              O, jak dobrze to pamiętam!
              —Gdzie się uderzyłeś, daj, to pocałuję.
              —W klamke, w klamke!
              —Ok, idę pocałować klamkę.....
              -Kolanko, całuj w kolanko!!!
          • 7katipo Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 15.05.20, 09:56
            Ja musiałam zapytać, w jaką część <Jasia> się uderzyłeś, żeby to wreszcie ustalić big_grin big_grin big_grin
        • alfa36 Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 14.05.20, 17:40
          Dobre 😁
        • ginger.ale Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 14.05.20, 19:14
          😂👍
    • araceli Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 14.05.20, 14:41
      Przecież uczenie bombelków to sama przyjemność big_grin big_grin big_grin
      • izabela1976 Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 14.05.20, 14:47
        Tylko, że mój bąbelek ma już 16 lat smile
        • lauren6 Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 14.05.20, 15:28
          Czyli trolluje Cię.
          • ichi51e Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 14.05.20, 15:35
            tym bardziej nalezy ignorowac
        • yuka12 Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 14.05.20, 15:39
          Trzeba było powiedzieć, że między słowami ma być spacja/space. Od razu by wiedział, o co ci chodzi 😆.
        • danaide Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 14.05.20, 16:30
          16latek ma przepisywać fęfnaście razy słowo sofa? Po co? To jakaś szkoła specjalna?
          • szeptucha.z.malucha Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 14.05.20, 19:17
            Doczytaj. Tak, specjalna.
    • asfiksja Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 14.05.20, 14:41
      I tak do 26 czerwca.
      Jeśli cię to pocieszy z 1-klasistą licealnym przerabialiśmy właśnie bardzo podobny problem! Nauczycielka prosiła o likwidację sekcji ciągłej w wypracowaniu w wordzie.
      • izabela1976 Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 14.05.20, 14:51
        Na szczęście nie. Od poniedziałku wraca do szkoły i będzie chodził 5 dni w tygodniu, potem tydzień przerwy.

asfiksja napisał:

> I tak do 26 czerwca.
        > Jeśli cię to pocieszy z 1-klasistą licealnym przerabialiśmy właśnie bardzo podo
        > bny problem! Nauczycielka prosiła o likwidację sekcji ciągłej w wypracowaniu w
        > wordzie.

• asia_i_p Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 14.05.20, 15:29
        Ale on mógł być niewinny. To jest dziadostwo, które powstaje, kiedy się coś zapisane w docx otworzy w jednym ze starszych Wordów. Wiem, bo w klasie mam nowego, a przy drukarce szkolnej jest stary. Co ja się naklęłam, wstawiając te spacje...
        • alpepe Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 15.05.20, 16:31
          czy zapisanie w rtf nie zlikwiduje tego problemu?
    • mona-taran Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 14.05.20, 14:42
      😂
      Fajne masz dziecko 😄 choć domyślam się, że szlag cię trafia, mój starszak taki był w wieku 7-9 lat:p
    • 45rtg Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 14.05.20, 14:42
      izabela1976 napisała:

> On pisze: sofasofasofa
      >
      > Tłumaczę mu resztkami cierpliwości, że między słowami powinna być przerwa. Widz
      > ę, że nie wie o co mi chodzi więc postanawiam, że zrobimy to na przykładzie.
      >
      > On pisze sofa i już ma zacząć pisać następny wyraz tuż obok. Więc ja mówię, ter
      > az zrób przerwę. Więc mój syn odsuwa się od stołu celem zrobienia przerwy.
      >
      > Mówię do niego, że nie o taką przerwę mi chodzi. Jak napiszesz słowo sofa, zost
      > aw wolne miejsce. Więc on odsuwa zeszyt i mówi do mnie: zrobiłem wolne miejsce.

Wygląda na to, że po prostu nie wytłumaczyłaś mu, co ma zrobić. Napisz mu "sofasofa" "sofa sofa", i niech Ci pokaże różnicę. A potem niech tę różnicę zastosuje u siebie.
    • pola84 Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 14.05.20, 14:42
      Ale on rozumie koncept tylko się z Tobą drażni? Bo jak rozumie to daj spokój, albo wymysł mu lepsze ćwiczenie (np z niemieckim giga słówkiem, które jest bez przerw, a w Polsce mamy przerwy). Choć to może za skomplikowane. To może że musi zostawić wjazd między słowami dla samochodów.
    • chabry.polne Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 14.05.20, 14:42
      Narysuj kropkę w miejscu, w którym powinno zaczynać się następne słówko, z zachowaniem odpowiedniego odstępu między słowami.
    • tanebo8.0 Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 14.05.20, 14:43
      Spoko. A teraz pomyśl ze masz 30 takich w klasie przez kilka godzin.
      • 45rtg Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 14.05.20, 15:07
        tanebo8.0 napisał:

> Spoko. A teraz pomyśl ze masz 30 takich w klasie przez kilka godzin.

Ależ to jest Zupełnie Inna Sytuacja!
        • kornelia_sowa Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 14.05.20, 15:30
          Oczywiście, ze inna.
          Izabeli zalezy, zeby syn się nauczył

Pani w klasie ma uczyć. Jak nie nauczy (czyli jej praca nie zakończy się sukcesem) to
          -nie zostanie zwolniona
          -nie zmniejszą jej pensji
          -zwali się na dzieci, zę głąby

Pamiętaj o tym, ze w Polsce nauczyciele nie są rozliczani z efektów

U mnie w LO na 37 osób 8 nie zdało matury z polskiego- większość miała na koniec ocenę dobrą.
          Czyli Pani nauczycielka, zwana nie wiem czemu Pani Profesor, zeznała (wystawiając oceny), ze uczeń DOBRZE zna materiał i DOBRZE go przyswoił.

Wniosek-
          Pani nauczycielka skłamała
          lub nie umiała kompletnie ocenić poziomu wiedzy swoich uczniów

Pracuje sobie radośnie nadal

• little_fish Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 14.05.20, 16:19
            "zwali się na dzieci, zę głąby" Zwłaszcza w szkole specjalnej - szczyt dyplomacji, doprawdy...🙈
            • ichi51e Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 14.05.20, 18:10
              Tak bo “za duzo pani oczekuje” sie nie zdarza
            • kornelia_sowa Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 14.05.20, 18:44
              Nie, no Pani zapewne użyje bardziej kulturalnych określeń-niech będzie "Uczniowie mają problemy z przyswojeniem materiału z powodu swoich dysfunkcji, inteligencji" etc.

Chodzi o sens.

Zauważ, że w Polsce nie ma ani jednego złego pedagoga, ani jedniusieńkiego

Oraz, wiadomym jest, że jak uczniowie mają źle wyniki to wina ich słabych możliwości ewentualnie lenistwa.

Jeśli uczeń ma sukcesy to zasługa ciężkiej pracy pedagoga i jego wspaniałych kompetencji, poświęcenia i krwawicy
              • ichi51e Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 14.05.20, 23:33
                Dobrze napisane
      • paskudek1 Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 14.05.20, 15:28
        tanebo8.0 napisał:

> Spoko. A teraz pomyśl ze masz 30 takich w klasie przez kilka godzin.

I nie masz prawa wyjść z nerwów i nawet porządnie krzyknąć na dziecko 😁😁😁
    • wydramarlenka Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 14.05.20, 14:43
      Powiedz, że ma być spacja. Zrozumie na pewno.
      A jak nie, to pokaż w Wordzie smile
    • lumeria Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 14.05.20, 14:45
      Ten odstęp miedzy słowami nazywa sie "spacja" - spróbuj i zobacz co syn z tym zrobi big_grin

Inteligentna bestie masz do okiełzania! smile
      • izabela1976 Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 14.05.20, 14:47
        Nic nie zrobi, bo nie wie co to spacja.
    • nenia1 Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 14.05.20, 14:46
      Wyrażasz się nieprecyzyjnie wink Dziecko robi co mówisz.
      Moja mama w siermiężnym PRL-u postawiła mnie w na końcu kolejki lecąc do jarzynowego by stać w drugiej,
      no i powiedziała, "stój tu i nie ruszaj się". Jak wróciła dalej byłam na końcu kolejki bo stałam i się nie ruszałam.
      • karme-lowa Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 14.05.20, 14:48
        Pewnie Cię to w tej chwili nie pocieszy, ale masz fajne dziecko😀.
      • trampki-w-kwiatki Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 14.05.20, 14:50
        🙈🤣🤣🤣
      • asia_i_p Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 15.05.20, 14:19
        Moja babcia kazała swoim dzieciom na ulicy trzymać się ściany. Nie doszły, gdzie miały dojść, bo im się ściana skończyła.
        • karme-lowa Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 15.05.20, 14:34
          asia_i_p napisała:

> Moja babcia kazała swoim dzieciom na ulicy trzymać się ściany. Nie doszły, gdzi
          > e miały dojść, bo im się ściana skończyła.
          >
          😂😂😂
    • tatarenka Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 14.05.20, 14:47
      Z ciekawości pytam.
      Jaki wiek dziecka? Która to klasa?
    • izabela1976 Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 14.05.20, 14:49
      Mój syn ma 16 lat i uczy się w szkole specjalnej. Wszystkie abstrakcyjne wyrażenia są poza jego możliwościami zrozumienia.
      • tatarenka Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 14.05.20, 14:54
        Rozumiem smile Nie mam pamięci do nicków i pewnie gdzieś przegapiłam ten fakt. Przepraszam!
        Intuicja mi podpowiada, że ciut się z Tobą "droczy" i testuje cierpliwość wink
        Właśnie wyczytałam, że szkoły zamknięte do końca roku. Rodzicom dzieci ze szkół specjalnych nie zapewniono żadnej/jakiejkolwiek pomocy?
        Praca z takimi dziećmi wymaga ogromnych kompetencji i zostawienie rodziców samych jest dla mnie absurdem sad
        • izabela1976 Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 14.05.20, 15:23
          U nas na szczęście dzieci wracają od poniedziałku do szkoły. Szkoły specjalne w trybie tydzień w szkole, tydzień w domu.

Nauczyciele wspierają, ale i tak jest to nie wystarczające. Wiele świetnych programów i aplikacji do nauki jest na IPoda czy też komputer. Oba te gadżety są zabronione w domu dla syna więc wszystko robimy na papierze.
      • aqua48 Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 14.05.20, 14:57
        izabela1976 napisała:

> Mój syn ma 16 lat i uczy się w szkole specjalnej. Wszystkie abstrakcyjne wyraże
        > nia są poza jego możliwościami zrozumienia.

Zatem czemu oczekujesz czegoś czego nie jest stanie zrozumieć i zastosować w praktyce?
        • izabela1976 Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 14.05.20, 15:28
          Bo oczekuje tego szkoła i program, który powinien zrealizować? Czy uda się to inna sprawa, ale trzeba próbować na tłumaczyć na 1000 różnych sposobów. Może któryś załapie.
          • ichi51e Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 14.05.20, 15:46
            mi sie wydaje ze on nie rozumie co to jest slowo a nie czym jest przerwa. ja w takiej sytuacji robie historyjki obrazkowe (akurat o tym nie robilam bo choc dziecko nie rozumialo jakos idzie, ale z innymi rzeczami robilam) - robisz obrazek z napisem "slowo" (slowo to najmniejsza czesc mowy ktora mozesz powiedziec ktora ma sens samotnie, tu trzeba jakos to w historyjke ubrac, maks 5 slow), najlepiej co najmniej dwa moze byc 3. wycinasz je. i potem sie tym bawisz ze np stoja w kolejce - "niech mi pan nie wlazi, na glowe!" "prosze sie przesunac!" "jest koronawirus, zachowac odstep" etc. moze pomoze u mnie to troche dziala, najlepiej to ubrac w jakas historyjke w ktorej caly czas jest o przerwie odstepie etc
      • redwineiswhatilike Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 14.05.20, 15:01
        Trzeba było pisać od razu. Jego prawo nie rozumieć. Nie jego wina przecież.
      • umi Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 14.05.20, 16:24
        Jesli nie mysli abstrakcyjnie, to calkiem normalnie zareagowal. Jak powiedzialas "Teraz zrob przerwe" to chcial chlopak wykorzystac okazje i sobie odpoczac big_grin

Bylo mowic - "nie pisz slow jedno zaraz obok drugiego, tylko zostaw troche miejsca pomiedzy".
    • ylgu Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 14.05.20, 14:50
      Są dwie możliwości, on się z tobą drażni, albo jest poprostu upośledzony.
      • izabela1976 Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 14.05.20, 14:54
        Nie drażni się. I fakt, jest dzieckiem niepełnosprawnym co nie zmienia faktu, że nie chcę już domowej szkoły.
        • 45rtg Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 14.05.20, 15:09
          izabela1976 napisała:

> Nie drażni się. I fakt, jest dzieckiem niepełnosprawnym co nie zmienia faktu, ż
          > e nie chcę już domowej szkoły.

Prawdę mówiąc, jeżeli tłumaczysz jemu to pisanie tak, jak nam swoją sytuację, to ja się nie dziwię, że on nie rozumie.
          • izabela1976 Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 14.05.20, 15:26
            Wiesz, po 2 miesiącach nauki ja już wymiękam więc może dlatego nie możemy się już dogadać.
            • 45rtg Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 14.05.20, 17:05
              izabela1976 napisała:

> Wiesz, po 2 miesiącach nauki ja już wymiękam więc może dlatego nie możemy się j
              > uż dogadać.

Miałaś, jak rozumiem, 16 lat na to, żeby się nauczyć dobrze mu tłumaczyć.
              • memphis90 Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 15.05.20, 09:55
                Z Ciebie to jest jednak menda uncertain Obrzydliwe są te Twoje wypociny.
                • 45rtg Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 15.05.20, 10:04
                  memphis90 napisała:

> Z Ciebie to jest jednak menda uncertain Obrzydliwe są te Twoje wypociny.

Możliwe. Ale jak ktoś myśli, to nawet z nich może wydobyć dla siebie coś przydatnego. Na przykład radę, żeby nie tłumaczyć wszystkiego od d*py strony, fundamentalną, wyjściową informację zostawiając na koniec, jak już się okazuje, że podmiot tłumaczenia nie rozumie, o co chodzi. A już zwłaszcza powinno do tego motywować posiadanie upośledzonego dziecka, które nie rozumuje wystarczająco elastycznie. I zanim się po tym zdaniu któraś znowu zatchnie, że jak tak można - no to jest właśnie jasne i zrozumiałe komunikowanie się. Przy czym nie ma w nim nic ubliżającego, szyderczego, pogardliwego, ani złośliwego. Po prostu nie użyłem żadnego eufemizmu.

• memphis90 Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 15.05.20, 13:37
                    Tak, tak, bez Twojej światłej porady autorka by nie wpadla, że musi wytłumaczyć inaczej uncertain W ogóle cała płeć piękna by wyginęła, gdyby nie Twoje perly mądrości...
                    • 45rtg Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 15.05.20, 16:14
                      memphis90 napisała:

> Tak, tak, bez Twojej światłej porady autorka by nie wpadla, że musi wytłumaczyć

Co do tego, to możemy mieć pewność, bo skoro przez tyle czasu na to nie wpadła, to raczej by tego sama nie zrobiła. Czy moja porada coś zmieni, nie wiem, ale jest możliwe, że przez 40 lat nikt jej jeszcze tego nie powiedział, tylko wszyscy się cackali i nie chcieli jej robić przykrości, powtarzając w kółko "ju duin fajn".

> inaczej uncertain W ogóle cała płeć piękna by wyginęła, gdyby nie Twoje perly mądrośc

Skoro tak twierdzisz... Wychodzi na to, że te, co mnie nie słuchają, a żyją, są brzydkie. Ale, jak mówiłem, to Ty tak twierdzisz.

• qwirkle Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 15.05.20, 10:47
            45rtg napisał:

>
            > Prawdę mówiąc, jeżeli tłumaczysz jemu to pisanie tak, jak nam swoją sytuację, t
            > o ja się nie dziwię, że on nie rozumie.

Ja nie miałam problemu ze zrozumieniem Izabeli. Natomiast sam przyznaleś się do nieumiejętności czytania ze zrozumieniem...
            • 45rtg Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 15.05.20, 11:07
              qwirkle napisał(a):

> 45rtg napisał:
              > > Prawdę mówiąc, jeżeli tłumaczysz jemu to pisanie tak, jak nam swoją sytua
              > cję, t
              > > o ja się nie dziwię, że on nie rozumie.
              >
              > Ja nie miałam problemu ze zrozumieniem Izabeli. Natomiast sam przyznaleś się do
              > nieumiejętności czytania ze zrozumieniem...

O'rly? Od razu zrozumiałaś całość sytuacji? Od pierwszego postu wiedziałaś, co jest bardzo istotne, że to "dziecko" to jest niepełnosprawny umysłowo szesnastolatek?
              Czy też może po prostu nie zrozumiałaś, że ja napisałem o _sytuacji_, a Tobie się zachciało pojeździć po mnie, bo zrozumiałaś _pojedyncze_ _zdania_?
              • qwirkle Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 15.05.20, 13:31
                45rtg napisał:

> qwirkle napisał(a):
                >
                > > 45rtg napisał:
                > > > Prawdę mówiąc, jeżeli tłumaczysz jemu to pisanie tak, jak nam swoją
                > sytua
                > > cję, t
                > > > o ja się nie dziwię, że on nie rozumie.
                > >
                > > Ja nie miałam problemu ze zrozumieniem Izabeli. Natomiast sam przyznaleś
                > się do
                > > nieumiejętności czytania ze zrozumieniem...
                >
                > O'rly? Od razu zrozumiałaś całość sytuacji? Od pierwszego postu wiedziałaś, co
                > jest bardzo istotne, że to "dziecko" to jest niepełnosprawny umysłowo szesnasto
                > latek?
                > Czy też może po prostu nie zrozumiałaś, że ja napisałem o _sytuacji_, a Tobie s
                > ię zachciało pojeździć po mnie, bo zrozumiałaś _pojedyncze_ _zdania_?

Mistrzu intelektu i uprzejmości!
                Ja nie zwykłam obrażać ludzi, którzy przychodzą prosić o pomoc.
                I tak, z poszczególnych wypowiedzi autorki wynikało, że dziecko nie jest 'w szeroko pojętej normie'.
                I nie wypowiadaj się więcej w tym wątku, bo zupełnie nie masz pojęcia jak wygląda praca z niepełnosprawnym dzieckiem bez względu na jego wiek.
                • 45rtg Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 15.05.20, 16:22
                  qwirkle napisał(a):

> Mistrzu intelektu i uprzejmości!
                  > Ja nie zwykłam obrażać ludzi, którzy przychodzą prosić o pomoc.

Kłamiesz. Dopiero co napisałaś, że nie rozumiem, co czytam.

> I tak, z poszczególnych wypowiedzi autorki wynikało, że dziecko nie jest 'w sze
                  > roko pojętej normie'.

No właśnie. Jak się poskładało do kupy wypowiedzi z paru godzin, to tak.

> I nie wypowiadaj się więcej w tym wątku, bo zupełnie nie masz pojęcia jak wyglą

A cóż to tu takiego przyszło, że się wzięło do rozstawiania ludzi po kątach i wydawania poleceń?
    • redwineiswhatilike Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 14.05.20, 14:56
      Nauczyciel ma takich niemądrych dzieci 10 na 30 w klasie. Po 20 latach pracy nie dziwię się naprawdę, że można oszaleć i trafić do Tworek smile
      Taki zawód wybrał, pewnie. Ale mimo wszystko smile
      • bi_scotti Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 14.05.20, 14:59
        Sprobuj z czyms pomiedzy, np. niech napisze sofa a potem polozy palec na koncu slowa a nastepne zacznie pisac po drugiej stronie palca. Moze byc olowek albo gumka, albo whatever. Po kilku takich zabiegach, mozesz sprobowac pokazac space pomiedzy slowami i zaproponowac zeby w kolejnej liniejce tak pisal juz bez umieszczania czegos pomiedzy. Experience/visual najczesciej lepiej dzialaja niz slowa/slowne tlumaczenie. Good luck smile Cheers.
        • kaka-llina Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 14.05.20, 16:04
          Dokładnie w Anglii mówi sie finger spaces i działa... te ich malutkie paluszki sa akurat.
          • little_fish Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 15.05.20, 00:11
            16 letnie paluszki....
            • qwirkle Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 15.05.20, 10:48
              little_fish napisała:

> 16 letnie paluszki....
              Trudno. Przynajmniej przerwa między wyrazami będzie solidnie widoczna.
              • antonina.n Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 15.05.20, 10:50
                qwirkle napisał(a):

> little_fish napisała:
                >
                > > 16 letnie paluszki....
                > Trudno. Przynajmniej przerwa między wyrazami będzie solidnie widoczna.

Jak coś robić, to porządnie, a nie na pół gwizdka😁
                • qwirkle Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 15.05.20, 13:24
                  Prawda? big_grin
    • kkalipso Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 14.05.20, 14:58
      Powiedz mu żeby przykładał najmniejszy paluszek i wtedy zaczynał pisać następne słowo.
      • bi_scotti Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 14.05.20, 15:00
        kkalipso napisała:

> Powiedz mu żeby przykładał najmniejszy paluszek i wtedy zaczynał pisać następne
        > słowo.
        >

smile Great minds think alike … albo opieraja sie na podobnych experiences big_grin Cheers.
      • izabela1976 Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 14.05.20, 15:24
        Dzięki za radę. Spróbuję jutro.
    • asia_i_p Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 14.05.20, 15:27
      Ja moim uczniom każe robić spację. Wiem, uszy bolą, ale wtedy rozumieją.
      • bi_scotti Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 14.05.20, 15:33
        asia_i_p napisała:

> Ja moim uczniom każe robić spację. Wiem, uszy bolą, ale wtedy rozumieją.
        >

Asia, uczysz students with exceptionalities/developmentally delayed? Jak duza masz klase? Jak sobie teraz radza online? Cheers.
        • asia_i_p Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 14.05.20, 16:37
          Nie, uczę licealistów w normie rozwojowej.big_grin Ale jak mam do wyboru powiedzieć - kiedy pytają, jak egzaminatorzy liczą słowa - że słowo to grupa znaków wyodrębionych graficznie albo że to grupa literek między dwoma spacjami, to zgadnij, co trafia?
          • asia_i_p Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 14.05.20, 16:38
            Wyodrębiona graficznie.
    • yadrall Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 14.05.20, 15:27
      Rozumiem Cie dobrze. Ja dostalam z mlodszym Egipt do opracowania... tyle,ze on ma 8 lat i jest uposledzony w stopniu znacznym... piznelam tym Egiptem na polke i robie z nim to co lubimy oboje. Bawimy sie farbami, gotujemy razem, chodzimy do parku itp. Brak znajomosci Egiptu mu w zyciu nie przeszkodzi,a ja dzieki tej strategi nie wyladuje w wariatkowie.
      Ps. Wlasnie mlody pojechal z opiekunka do parku. Pierwszy raz od 15 marca nie ma go w domu. Jaka cudowna cisza i nic nie musze!!!
    • hrabina_niczyja Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 14.05.20, 15:27
      Jeju niech napisze sofa, weź długopis do ręki, zrób odstęp, napisz sofa i wytłumacz synu o taki odstęp mi chodziło, odstęp między słowami.
    • ajr27 Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 14.05.20, 15:30
      Zrobiłaś mi dzień😀😀
    • ichi51e Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 14.05.20, 15:34
      normalne. tez przerabialam. powiedzialam swoje potem zaczelam olewac. nie moj problem - nawet lepiej bez przerwy wiecej slow musi napisac. cwiczenia wrocily poprawione jak pani napisala ze ma byc przerwa zakumal. czary.
      • black.emma Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 14.05.20, 15:43
        😊 ichi chciałbym mieć twoje podejście do macierzyństwa!
    • leann32 Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 14.05.20, 15:39
      Moj ( 10 lat) napisał w zeszycie:

Wonsz Antek ma długie ćało i mały musk i rzywi sie gryzońmi.

Ręce mi opadły. Moge lezec z tobą na sali.

• mona-taran Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 14.05.20, 15:56
        Haha 😂😂 puaczem 😂😂
      • bi_scotti Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 14.05.20, 15:57
        leann32 napisał(a):

>
        > Wonsz Antek ma długie ćało i mały musk i rzywi sie gryzońmi.

Sweet smile No i na dodatek wszystko prawda - 10latek zna sie na wezach a przynajmniej na upodobaniach kulinarnych Weza Antka wink
        Odwieczne pytanie: forma czy tresc? Szklanka w polowie pusta czy w polowie pelna?
        BTW, czy Waz Antek to prawdziwa postac w jakims terrarium? Cheers.
      • aerra Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 14.05.20, 21:02
        Mógł zrobić jeszcze błąd w "długie", a nie zrobił tongue_out
        • ginger.ale Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 14.05.20, 22:44
          I zrobił odstępy wink
          • leann32 Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 14.05.20, 23:27
            Tak, w odstępach ciezko zrobić błąd smile
            Do tego estetyka pisma jest taka, ze wroze mu karierę lekarską, bo to jedyny zawód w którym mozna tak bezkarnie bazgrać.
            • monique_alt Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 15.05.20, 09:43
              Może być informatykiem. Tam wogóle nie trzeba recznie pisać smile Tylko komputer.
              • ginger.ale Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 15.05.20, 09:48
                Do tego komputer wyłapie błędy! Same plusy.
      • antonina.n Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 14.05.20, 21:10
        Cudowne❤️
      • 7katipo Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 15.05.20, 10:02
        A mój napisał "Wonsz niemanug".
        Ale to w przedszkolu było.
    • makurokurosek Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 14.05.20, 16:00
      Na twoim miejscu wybrałabym się z dzieckiem do PPP. Nawet jak na pierwszą klasę taki sposób pisania i niezrozumienia tematu sugeruje albo niskie możliwości intelektualne albo zaburzenia.
      Tak więc zamiast się wkurzać na syna idź z nim do poradni, bo możliwości intelektualnych po prostu nie przeskoczysz.
      • mia_mia Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 14.05.20, 16:16
        Ile jeszcze osób zasugeruje jej, że syn ma problemy? Przecież kilka razy napisała, że ma 16 lat i jest w szkole specjalnej.
        • m_incubo Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 14.05.20, 16:32
          Tak, w którymś z kolei poście. Jeśli zawsze się tak komunikuje, że najistotniejszy szczegół pomija, to nic dziwnego że nikt, łącznie z synem, nie kuma, o co jej chodzi.
        • danaide Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 14.05.20, 16:36
          Owszem, napisała. Zachowując bardzo duże odstępy vel spacje vel przerwy między tymi informacjami...
        • makurokurosek Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 14.05.20, 17:36
          Wybacz ale ta informacja została pominięta w poście startowym,
      • izabela1976 Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 14.05.20, 16:16
        Chyba nie czytałaś całego wątku.

Nie muszę z synem udawać się do PPP, bo ja dokładnie wiem, że mój syn ma problemy.
        • makurokurosek Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 14.05.20, 17:39
          Nie, nie czytałam całego wątku, odniosłam się do twojej pierwszej wypowiedzi, w którym nie podałaś ani wieku dziecka ani informacji, że uczy się w szkole specjalnej.
          Masz bardzo duże ego skoro zakładasz, że każda forumka musi znać twoją historię
          • antonina.n Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 14.05.20, 21:13
            A jakoś większości osób udało się zorientować w opisywanej sytuacji....
            Masz bardzo duże ego, skoro zakładasz, ze każda forumka powinna pisać tak, żeby sprostać twoim wymaganiom. Czy może możliwościom.
            • danaide Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 14.05.20, 21:47
              Nie bądź śmieszna. Ematki opisują problemy z dzieckiem, jedna ani słowa o upośledzeniu, druga ani słowa o alergiach. To może ja też opiszę problemy z facetem, a na koniec powiem, że rozstaliśmy się 10 lat temu i właściwie wszystkie ematczyne porady są o kant... Orientują się te, które cierpliwie przejdą przez cały wątek albo znają forumkę.
            • makurokurosek Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 14.05.20, 22:04
              Mam własne życie nie muszę żyć życiem innych, ani światem wirtualnym.
              Natomiast jeżeli twój szesnastoletni syn nadal nie jest w stanie zrozumieć, że wyrazy piszemy oddzielnie, to zamiast skupiać się na rzeczach dla niego abstrakcyjnych powinnaś skupić się na rzeczach niezbędnych do jego funkcjonowania, zwłaszcza, że wielkimi krokami zbliża się dla niego koniec szkoły i co za tym idzie opieki państwa.
              • ichi51e Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 14.05.20, 23:31
                No wlasnie - abstrahujac od konkretnego przypadku.
                O wyrazach dzieci sie ucza w pierwszej klasie. Powiedzmy ze mozna to katowac do 3. Ale po kiego grzyba system wymaga od 16 zeby sie o tym uczyl? Ten pociag juz odjechal jesli do tej pory nie zapamietal to juz nie zapamieta. Ile mozna wciskac kolo w kwadrat i probowac moze tak a moze siak? Nauczyc uzywac dyktafonu byloby szybciej! Edukacja specjalna jest do bani zwyczajnie. Zwlaszcza w takim wypadku nalezaloby podazac za dzieckiem i rozwijac jego talenty a nie zniechecac go do wszystkiego przez 10 lat katujac TO SAMO.
                • 45rtg Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 15.05.20, 11:22
                  ichi51e napisała:

> z odjechal jesli do tej pory nie zapamietal to juz nie zapamieta. Ile mozna wci
                  > skac kolo w kwadrat i probowac moze tak a moze siak? Nauczyc uzywac dyktafonu b
                  > yloby szybciej! Edukacja specjalna jest do bani zwyczajnie. Zwlaszcza w takim w

Podejrzewam, że to skutek "podmiotowego podejścia" i "niedyskryminowania", w myśl których z każdego ma się zrobić tyle intelektualisty, ile da radę wcisnąć, bo szanujemy człowieka. Też sobie pomyślałem, że na cholerę jemu to pisanie w tej chwili? Nawet, jeżeli byłby w stanie jakoś opanować zasady, bo co on niby napisze? Drugich "Kwiatów dla Algernona" raczej bym się nie spodziewał. Taki człowiek powinien już być uczony przede wszystkim czynności praktycznych, w tym jakichś zawodowych, typu choćby stereotypowego robienia szczotek. I tak pewnie rynek pracy ma znikomy, ale zawsze coś.
                • asia_i_p Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 15.05.20, 14:25
                  Katować to samo przez cały czas bez sensu, ale spróbować od czasu do czasu, czy się nie da, myślę że warto.
                  W pisaniu nie chodzi o twórczość, tylko żeby się mógł podpisać, wypełnić formularz bez przeżywania stresu, że ktoś się niecierpliwi, każe mu poprawiać. Tylko rzeczywiście przydałoby się więcej podejścia - OK, nie pykło, próbujemy znowu za rok.

Chociaż, z drugiej strony, ja rozumiem autorkę, bo pracując z własnym synem bardzo często mam taki szok "Jak to, tyle już rozumiesz, a tego nie rozumiesz? Jak to możliwe?" Czasem po prostu tak jest, że dziecko umie już tyle, że się oczekuje, że akurat ta umiejętność powinna wejść niejako naturalnie i można się zafiksować.
                  • 45rtg Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 15.05.20, 16:28
                    asia_i_p napisała:

> W pisaniu nie chodzi o twórczość, tylko żeby się mógł podpisać, wypełnić formul
                    > arz bez przeżywania stresu, że ktoś się niecierpliwi, każe mu poprawiać. Tylko

No ale jaki formularz będzie w stanie wypełnić człowiek, który w wieku 16 lat praktycznie nie umie jeszcze pisać, więc pewnie z czytaniem też jest tak sobie? I żeby była jasność: ja nie piszę tego z pozycji "nie warto się dla niego starać", tylko "zamiast tracić czas na zbędną robotę, lepiej nauczyć go czegoś bardziej przydatnego w jego sytuacji".

• 45rtg Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 15.05.20, 11:10
              antonina.n napisała:

> A jakoś większości osób udało się zorientować w opisywanej sytuacji....

Nikomu nie udało się zorientować. Wszyscy, całkiem słusznie, odpowiadali tak, jakby była mowa o pierwszaku. Część spostrzegała, że coś z tym pierwszakiem może być nie tak.
      • gazdzina Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 14.05.20, 16:49
        izabela1976 napisała:
        > Mój syn ma 16 lat i uczy się w szkole specjalnej. Wszystkie abstrakcyjne wyrażenia są poza jego możliwościami zrozumienia.
        • agunia777 Re: Potrzebne miejsce w Tworkach - od zaraz 15.05.20, 11:22
          To z drugą i czternastą to powiedz, że do godzin po południu dodaje się 12 big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka